Sokak szerint könnyű volt a magyarérettségi

Percről percre tudósítás a 2020-as, a koronavírus miatt speciális érettségi első napjáról

Vége
IMG 20200504 121632

A legfontosabbak

2020. május 4., 12:48
Furcsa volt így találkozni
Index
2020.05.04. 08:07

Összefoglaló

Ön is érintett? írja meg tapasztalatait az ugyelet+erettsegi@mail.index.hu emailcímre!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már az Óbudai Gimnáziumnál vagyok, ahol a diákok kisebb csoportokban állnak az épület előtt. Két lánnyal beszéltem, ők azt mondták: olyan szempontból könnyebb, hogy idén csak írásbeli lesz, hogy kevesebb tételt kellett megtanulniuk. Remélik, hogy a tanárok a helyzetre való tekintettel kevésbé lesznek majd szigorúak.

    Egy másik fiú arról beszélt, hogy “most egy lapon van minden”, azaz, ha az írásbeli rosszabbul sikerül, azon már nem lehet javítani. Azt mondta, a gimnázium tanárai minden segítséget megadtak, hogy a tanulók a digitális oktatás ellenére/mellett is felkészüljenek az érettségire. A bizonytalanság miatt valamilyen szinten “nyomasztó és idegőrlő” volt, hogy sokáig nem lehetett tudni, lesz-e egyáltalán érettségi, mondta.

  • A pécsi buszok szinte semennyivel nem forgalmasabbak, nem tömöttebbek, mint bármelyik kijárási tilalommal töltött napon. Bár itt vidéken még nem annyira elterjedt az állandó maszkviselés, a tömegközlekedésben mindenki visel valami védőeszközt a szája előtt, igaz, az emberek fele leveszi az utcán. Pontban fél nyolckor találkoztam az első fehér blúzos érettségizővel. A kezében füzet volt, az arcán maszk.

    A távolsági buszpályaudvaron, aminek a kapujában mindig áll 10-15 cigiző fiatal, most senki sincs. Az autóbusz-állomáson találkoztam Anitával, Ramival és Timivel, akik nem Pécsre jönnek érettségizni, hanem egy közeli községbe, Pécsváradra. A mostani helyzetben sem félnek jobban záróvizsgától, mint amúgy. Amikor a távoktatás működéséről kérdezem őket, inkább csak csendben mosolyognak. Ugyanakkor nem bánják, hogy csak írásbelit kell csinálniuk, mert a szóbelitől jobban féltek. Az iskolájukban elvileg tízesével lesznek egy teremben, de azért készültek maszkkal is. 

  • Az érettségik a koronavírus elleni védekezés miatt jegelt országban hosszú hetek óta nem látott mozgást indítanak be. Több mint 80 ezer diáknak, legalább 6 ezer tanárnak, valamint több ezer, az emelt szintű vizsgákra a megyeszékhelyekre utazó diákokat kísérő szülőnek kell eljutnia az elkövetkező napokban a kijelölt vizsgahelyszínekre. 

    Budapesten az első héten csaknem 17 ezer diák tesz majd vizsgát közel 270 oktatási intézményben. A fővárosban ezért a Budapesti Közlekedési Központ újra a járványhelyzet előtt megszokott, tanítási időszakban érvényes menetrendre áll vissza: hétfőtől 200 járművel több közlekedik majd, mint az eddig érvényes, tanszüneti menetrendben. 

  • Erős a forgalom a Budapest felé vezető főbb útvonalakon, de folyamatosan lehet haladni, és nincs jelentősebb torlódás az M3-as autópálya bevezető szakaszán sem. Az M0-s autóút déli terelt szakaszán az M1-es autópálya felé viszont lelassul a haladás, körülbelül 5-10 perccel nő meg a menetidő Szigetszentmiklós és Halásztelek között, további 10-15 perccel Dunaharaszti térségében.

    (Útinform)

  • Szintén a Nyugatinál találkoztunk a Than Károly Szakgimnázium több most érettségiző végzősével is. Krisztián, Norbi és Gergő sem tart most az írásbeliktől, azt mondták, jól működött náluk az online oktatás, jól felkészültnek érzik magukat. Krisztián azt mondta, a szakmája miatt volt fontos, hogy most vizsgázzon és ne halasszon, Norbi és Gergő inkább csak túl akartak lenni a dolgon, még mielőtt túl sokat felejtenének. Maszkviselés és kesztyűhasználat is kötelező lesz náluk, úgy tudják, de a vírustól egyikük sem tart.

  • A forgalom meg meglehetősen gyér az Árpád hídi metróállomásnál, az érettségizőket is nehéz kiszúrni, hiszen ma nem kötelező az ünneplő. Azon a lányon sem volt fehér blúz, akivel én beszéltem. Csak a kitűzője miatt tudhattam, hogy ma érettségizik. Ő azt mondta, furcsa ez az egész helyzet, de főleg az, hogy egyik nap még egy közösség, egy osztály tagjai voltak, aztán hirtelen ez teljesen megszűnt, “ugye a ballagás is elmaradt.”

  • Több mint 80 ezer diák kezdi meg hétfőn az elmúlt évtizedek legfurcsább érettségijét. A különleges szabályokat most nem egy háború, hanem egy 120-160 nanométer széles vírus okozza: csak írásbeli vizsga lesz, egy teremben maximum tíz diák ülhet, a folyosókon mindenkinek kötelező maszkot viselnie. A járványnak nincs vége, az ország egy részén most is komoly kijárási korlátozások vannak érvényben, mégis több tízezer embernek kell most útra kelnie. Az idei vizsgának nemcsak nehézségei, de különleges előnyei is lesznek.

  • A Nyugatinál találkoztam a ma érettségiző Emesével, aki a pilisi barátnőjét várta, hogy együtt érjenek be 7:50-re az újpesti sulijukba. Emese nem érti, hogy miért kell egy órával többet zárt térben tölteni. Nagyon izgul a vizsga miatt, nem tudja, hogy ő pazarolta-e el az időt, de a magyarra szerinte nem annyira lehet készülni, ő leginkább a holnapi matektól tart. Szarul érezné magát, ha nem öltözött volna ki, fehér blúzt vett zakóval, de nem kellett volna kiöltöznie. Szerinte a többség nem lesz öltönyben.

    Emese elsősorban azért vizsgázik most, hogy túl legyen rajta, Németországba készül dolgozni. Azt mondja, kellene tartania a vírustól, mert az idős nagypapájával él együtt, de mivel a nagypapájának egyelőre muszáj munkábajárnia, így úgy érzi, nem az érettségizés miatt lesz veszélyben. Két dolgot hallott folyamatosan, hogy most egyszerre van tetőzés és lazítás, ettől végképp elbizonytalanodott. Mivel most csak online ballagás volt a sulijukban, szeptemberre ígértek egy rendeset, de Emese szerint ősszel már nem sokan akarnak visszamenni.

  • 15 órakor Kovács Péter, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanára az Index élő adásában ismerteti a középszintű írásbeli nem hivatalos megoldásait.    

  • A hármas metrón a Lehel tértől a Nyugati pályaudvarig hét óra előtt pár perccel csak lézengtek az emberek, de mindkét megállóba meg az állomásra is ki vannak vezényelve Lokált osztogatók, kesztyűt egyikükön sem láttam. Nyugatinál sincs túl sok ember, az érettségizőnek tűnő korosztállyal egyelőre egyáltalán nem találkoztam, úgy tűnik, a két óra múlva kezdődő vizsgák még messze vannak nekik még. Vannak viszont kézfertőtlenítőt a hátukon lévő permetezőtartályból osztó mávosok.

  • "Az iskolaigazgatók gőzerővel dolgoznak a lebonyolítás részletein, a legapróbb mozzanatig igyekeznek megtervezni a vizsgákat. Hogyan lehet megoldani, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a diákok és a tanárok? Az biztos, hogy több mint kétszer annyi felügyelő tanárra lesz szükség, mint a korábbi években. Az Emmi általános iskolákból, egyetemekről hoz segítséget, de még Maruzsa Zoltán is beszáll a felügyeletbe" -írtuk egy április 23-i cikkben. Olvassa el, és hasonlítsa össze az akkori nyilatkozatokat a mai valósággal!

  • Mától,  az érettségik miatt  megnövekedő forgalomra tekintettel, a fővárosi flotta lehető legtöbb járművét elindítja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

    Mivel vizsgaidőszak első hetében tartják a legtöbb érettségit, ezen a héten, péntekig a legtöbb fővárosi vonalon körülbelül 9 óráig meghosszabbítják a reggeli csúcsidei sűrűbb járatkövetést.

  • "A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem hagyja, hogy 85 ezer gyereket és 6 ezer pedagógust rángassanak be érettségizni a járványügyi veszélyhelyzet kellős közepén", írta nyílt levelében az érdekképviselet április 18-án, és koordinált szabadságramenetellel fenyegetett.

    Az MSZP és Gyurcsány is tiltakozott, a közvélemény-kutatók pedig megmérték a nép hangulatát, totál különböző eredménnyel.

  • Maruzsa Zoltán az operatív törzs április 17-i tájékoztatóján volt vendég, és ismertette az idei érettségi részletszabályait. Olvassa el, hogy felfrissítse az ismereteit a tudnivalókról, illetve a lenti videóra kattintva meg is nézheti a tájékoztatót!

    Az érettségizőknek nem lesz kötelező a maszk
  • Itt írtunk arról, hogy az iskolák hogyan próbálják meg valamiképp helyettesíteni a vírushelyzet miatt központilag betiltott ballagásokat. A budapesti piarista gimiben a szerzetesek ballagtak a diákok helyett, az elmaradt ballagások kárpótlására a debreceni diákok ingyen strandbelépőt kapnak.

  • Itt olvashatják percről percre tudósításunkat az idei, különleges érettségiről. Ott vagyunk pár fontos közlekedési csomópontnál, hogy a forgalomról beszámoljunk, aztán budapesti és vidéki középiskolákhoz látogatunk el, hogy a vizsgára igyekvőket kérdezzük. Amint kiszivárognak, közzétesszük a feladatokat, majd azok megoldásait is szaktanár segítségével, délután pedig extra kiadással jelentkezik a Kibeszélő című adásunk. Ha ön is érintett, írja meg tapasztalatait az ugyelet+erettsegi@mail.index.hu -ra azzal, hogy az alábbi dobozra kattint:

    Diák? Szülő? Tanár? Belelát az idei érettségibe?
    írja meg nekünk!

    Hogy miben más az idei, vírushelyzetben megtartott érettségi, mint a többi, milyen szabályok vannak, mikor és hogyan derült ki, hogy meg fogják tartani a vizsgákat, de csak az írásbeliket, arról külön posztokban számolunk majd be, illetve idézzük fel korábbi cikkeinket.

  • Az érettségik eltolása azért merült fel, mert a kormány május 3-ra várta előzetesen a járvány tetőzését, illetve nem is a tetőzését, hanem a felfutást, ami után sokáig nagyjából állandó lesz az új fertőzések száma. Ezek után április 9-én Maruzsa Zoltán államtitkárn javaslatot tett  a kormánynak egy május 4-én kezdődő,csak írásbeli érettségire. Gulyás Gergely április 16-án jelentette be, hogy elkezdődhetnek az írásbeli érettségik, de azért lehetőséget adnak az államtitkárnak némi halasztásra. Még aznap, Orbán Viktor  instagramos PR-akciója után megjelent a rendelet is, majd Maruzsa Zoltán kis kivárás után, 24-én közölte, hogy

    nincs halasztás.