2024. június 29. 18:00
Svájc 2
Olaszország 0
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hajnal Miklós országgyűlési képviselő, a Momentum budapesti elnöke 22.13-kor újabb örömhírt, mármint természetesen a Momentum számára örömhírt, jelentett be: Vámospércsen 1343 szavazattal Kosztin Mihály tagtársuk nyerte a helyi polgármesterválasztást.

    Bedő Dávid frakcióvezető újabb bejelentése 22.27-kor: Soproni Tamás (Momentum) a VI. kerületben megnyerte a választást, maradt polgármester! 65 százalékon áll, ahogy Bedő fogalmazott, egyelőre még billeg a kétharmad".

    Újabb bejelentés a Dunavirág utcában, az eredményvárón, ezúttal is Hajnal Miklóstól: Keszthelyen fölényesen győzött Tóth Gergely, ő lesz a polgármester a zalai városban, aki ugyan nem momentumos, de ellenzékiként élvezi a Momentum támogatását.

  • Bár szoros a verseny Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között, a jelenlegi főpolgármester szimpatizánsai jó hangulatban várják a végleges eredményt a Városháza Parkban. Kivetítőn követik a szavazatok feldolgozását és hangos ovációval üdvözlik a nekik tetsző jelölteket. Közben fogy a lángos és a sör, de Karácsony Gergely egyelőre nem érkezett meg.

  • Az LMP-nél nyilatkozatzárlatot hirdettek, nem akar nyilatkozni senki, miközben Vitézy Dávid továbbra is vezet a főpolgármester-jelöltségért zajló versenyben.

    A helyzet egyre élesebb, mindenki egyre feszültebb.

  • Magyar Péterék optimistán várják az eredményt. A tömeg jól érzi magát, követik az eredményeket, egy-egy részeredménynél ujjonganak.

    Magyar Péter röviden szólt a közönséghez is, elmondta, hogy 23 óra után hosszabb beszédet mond, amikor már az európai parlamenti választás eredményei kezdenek érkezni.

  • Závecz Tibor elemző szerint még nagyon az elején vagyunk a fővárosi szavazatok feldolgozottságának, hiszen 2019-ben 306 ezer szavazattal nyert Karácsony Gergely Tarlós Istvánnal szemben, most pedig mindössze 800 szavazattal van lemaradva Vitézy Dávid előtt, 2 százalékos feldolgozottságnál. 

    Élő adásunkban Závecz mellett Zárug Péter Farkas politológus a vendégünk, aki szerint a Fidesz mesterterve, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése után a párt teljes szavazótábora átmegy Vitézyre szavazni, kérdéses. Karácsonynak nagyon be kell zuhannia ahhoz, hogy az ő győzelme „zárójelbe legyen téve”.

  • Apáti István, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke 7-8 százalék körüli eredménnyel lenne elégedett az EP-választáson.

    Szentkirályi Alexandra visszalépése után arra számít, hogy az igazi jobboldali szavazók Grundtner Andrásra voksolnak.

    De a visszalépésről azt is gondolja, hogy a Fideszt csak a haszonszerzés, a politikai haszonszerzés érdekli. Ezt arra reagálva mondta, hogy Vitézy Dávidot támogatják.

    „Világossá vált, hogy a Fidesz gyakorlatilag határozott elvek és értékek nélkül politizál. Vitézy Dávidot támogatják, aki főpolgármesterként erkölcsi kötelességének tartaná, hogy részt vegyen a Pride-on. A Mi Hazánk ezt elfogadhatatlannak tartja” – mondta Apáti István.

  • 21.23-kor Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője bejelenti, hogy bár még a hivatalos adatok nem érkeztek be, de már faktum, hogy az Abaúj-Zemplén vármegyei Bánrévén Kovács József (Momentum) lett a polgármester! Az információt kitörő öröm, tapsvihar és ujjongás fogadja a Dunavirág utcai eredményváróban.

  • Az MSZP társelnöke nyilatkozott az Indexnek a baloldali összefogás eredményváróján.

    Nagyon kemény kampányon vagyunk túl, tényleg rengeteget mentünk az országban, politikusaink ott voltak mindenhol, viszont azt is látni kell, hogy bármilyen eredmény is születik, az a Fidesz számára szégyen

    – fogalmazott Komjáthi Imre, aki szerint a kormánypártok nem azzal kampányoltak, hogy milyen eredményeket értek el, hanem „egy rém gusztustalan” kampányt folytattak, amellyel félelmet ültettek az emberek szívébe.

    „Ez azt mutatja, amit eddig is mondtunk, hogy nem tudnak kormányozni, és nincsenek eredményeik, amiket fel tudnának mutatni” – jelentette ki a szocialista politikus.

    Komjáthi Imre az önkormányzati választásokat fontosabbnak tartja az EP-választásoknál. Arról is beszélt, hogy a Covid és az energiaválság is jól megmutatta, hogy ha egy igazi szociáldemokrata értékrendű polgármester van a város élén vagy akár egy kistelepülés élén, akkor az a segítség háza lehet.

    Az MSZP társelnöke kijelentette, hogy vannak eredmények, amelyeknek az MSZP már most örülhet, például Szitka Péter, Botka László és Nemény András miatt.

    Nekünk volt igazunk 2023 januárjában, mert Kunhalmi Ágnes társelnökkel együtt hívtuk tárgyalóasztalhoz a pártokat, hogy együtt, közösen induljunk, ezt nagyon sokan elutasították. Szerintem kissé elkésett a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség, de létrejött. Nem gyengíteni vagy felbontani kell szerintem a szövetséget, hanem erősíteni. Én biztos, hogy azon leszek, hogy először, első lépésként a baloldal erőit – mindenkit, aki csak baloldalinak érzi magát, és vannak ilyenek az LMP-ben, illetve a Momentumban is – egy táborba hívjuk, egyfajta kiegyezést ajánljunk, és aztán pedig tovább kell menni

    – mondta Komjáthi Imre az Indexnek.

    Az MSZP társelnöke szerint Magyar Péter történelmi lehetőséget kapott, és integrálnia kéne az Orbán-rendszer lebontásában érdekelt feleket.

  • Bedő Dávid frakcióvezetőt szembesítettük azzal a két meglehetősen drasztikus véleménnyel, miszerint a Momentum „kicsinálta magát”, továbbá abban az esetben, ha nem juttat be képviselőt az Európai Parlamentbe a párt, akkor a vezetőség „kollektív harakirit” fog elkövetni.

    A frakcióvezető nem gondolná, hogy a Momentum „kicsinálta volna magát”, egyszerűen arról van szó, hogy a Tisza Párt mindenhonnan vett el szavazópolgárokat, így természetesen a Momentumtól is. Ami pedig a kollektív harakirit, vagyis a párt vezetőinek vélelmezett lemondását illeti „betli” esetén, nos, ezt végképp légből kapott véleménynek értékelte a frakcióvezető.

    Nem vész kárba az a hatalmas munka, amit az elmúlt években végeztek képviselőink, Cseh Katalin például számszakilag is az Európai Parlament legaktívabb tagja volt. Bármi is lesz a választás eredménye, folytatni kell a munkát, az élet nem áll meg, megy tovább

    – szögezte le Bedő Dávid.

  • Az LMP és Vitézy Dávid közös eredményváróján Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője nyilatkozott az Indexnek. Elmondta, Karácsony Gergely kampányát első pillanattól az uralta, hogy „összefideszesezze” Vitézy Dávidot. Csárdi Antal hozzátette: tőle távol áll, hogy más politikusokat minősítsen, nem hisz az ilyen kampányban. Ugyanakkor az LMP-s politikus szerint Vitézy Dávid „csodálatosan” vitte végig a kampányát:

    Ment előre, és csak arról beszélt, hogy mit szeretne megvalósítani Budapesten. Egy kampánynak valójában erről kell szólnia, ha nem erről szól, az inkább félelemről árulkodik.

    Az Index arról is megkérdezte Csárdi Antalt, mit szól ahhoz, hogy Magyar Péter egyik főpolgármester-jelölt mellé sem állt be. Az LMP-s politikus azt mondta, hogy nem kell értékelnie Magyar Pétert, de azt hozzátette: a Tisza Párt alelnökének nem látta semmilyen elképzelését sem Budapestről.

    Ha nincsenek tervek, ahhoz én nem tudok viszonyulni. Vitézy Dávidnak azonban egy számonkérhető programja van, és ez a mérvadó

    – jelentette ki az LMP-s politikus.

    Kérdésünkre arról is beszélt Csárdi Antal, hogyan tudja majd Vitézy Dávid a fővárosi közgyűlést irányítani (ha főpolgármester lesz). Az LMP-s politikus azt mondta: Vitézy Dávid arra fog esküt tenni, hogy a budapestiek érdekeit szolgálja, a politika művészete pedig arról szól, hogy végeredményben az a jó politikus, aki ehhez koalíciókat, alkukat és vitákat tud vállalni.

  • „Egy főpolgármester annyit ér, amekkora támogatottság a közgyűlésben mögötte áll” – hangozott el több LMP-s politikustól az eredményváró rendezvényen. Így nagy kérdés, hogy Vitézy Dávid vagy Karácsony Gergely kivel és hogyan tud bizonyos ügyek mentén koalíciót kötni. A háttérbeszélgetésen LMP-s politikusok azt mondták, hogy talán ez az egyik legfontosabb kérdés a következő ciklusban.

  • „Mi a helyzet, Berci? Van már eredmény?” – kérdezte Orbán Viktor sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól egy videóban. 

    A felvételt délután tették közzé, de valószínűleg még délelőtt vették fel, amikor a kormányfő leszavazott. Havasi Bertalan azt válaszolta, hogy még csak részvételi adatok vannak. 

    Orbán Viktor akkor egy rögtönzött sajtótájékoztatót is tartott, arról ebben a cikkünkben számoltunk be. Később pedig folytatta a kampánykörútját, Budapest V. kerületében fotózták le. 

    chrome-capture-2024-5-9.png
    Fotó: Orbán Viktor / Facebooj
  • Ember Zoltán Levente az Index élő adásában arról beszélt, hogy a DK 2024-re a legstabilabb és legnagyobb bázissal rendelkező ellenzéki párttá vált, viszont a lassan felépített dominanciatörekvéseiket Magyar Péter feltűnése pillanatok alatt elsöpörte. 

  • „Az utolsó pillanatban közölt közvélemény-kutatásoknak sok értelme már nincsen, kivéve akkor, ha a valós végeredményhez közelít az előzetes felmérés eredménye. Akkor a közvélemény-kutató intézet „magasabb polcra kerülhet”, és nőhet a hírneve, de ennél többet nem jelent” – véli Galgóczi Eszter, a Forrás Társadalomkutató Intézet elemzője.

    „A legfontosabb megérteni, hogy a közvélemény-kutatások eredményei nem a választások eredményei” – tette hozzá Nagy Zsolt, a Polémia Intézet elemzője az Index élő adásában.

  • Köz-gyű-lés, köz-gyű-lés! – skandálják a Király utcai eredményvárón a Kutyapárt drukkerei, amit hatalmas ováció előzött meg. Kétségtelen, hogy egyfelől a XII. kerületi eredmény nagyon kedvező, hisz 50 százalékkal vezet Kovács Gergely a 40 százalékon álló Fonti Krisztinával szemben, másrészt az is látszik, hogy fogékony a törzsközönség az iróniára, mivel mindez 1,8 százalékos feldolgozottság melletti eredmény csupán.

    Nincs kétsége Budai Sándornak, a Kutyapárt óbudai polgármesterjelöltjének, hogy ő lesz a választás toronymagas győztese. Ő 100-110 százalékos támogatottságra számít. Arra a kérdésünkre, hogy kivel tudna polgármesterként jobban együttműködni, a fideszes Bús Balázzsal vagy a DK-s Kiss Lászlóval, azt mondta, hogy Búst nem ismeri, de Kiss Lászlóval sem kifejezetten jó a kapcsolata, mert őt az ifjúsági önkormányzat vezetőjeként egyáltalán nem vette komolyan. A várakozásokat illetően – komolyra fordítva a szót – azt mondta, a céljuk, hogy két képviselőt juttassanak a testületbe. Ehhez 8-9 százalék körüli eredményt kellene elérniük.

  • A Momentum angyalföldi eredményváró rendezvényén a két hatalmas kivetítőn a Partizán választási műsora megy, ahol éppen bőszen taglalják Tordai Bence kilépését a Párbeszédből. A jelenlévők este fél kilenc tájban már jórészt áttértek az ásványvízről a sörre és az Aperol Spritzre, némiképp fatalista hangulatban várják az első eredményeket.

  • Vasali Zoltán az Index élő adásában elmondta, Vitézy Dávid hatalmas szakmai hozzáértésről tett tanúbizonyságot, míg Ember Zoltán szerint Karácsony Gergely kampánya nem volt túl acélos. Elmondta, hogy Karácsony időről időre bele tud kerülni egy negatív hullámba. 

    0,03 százalékos feldolgozottságnál a fővárosban Vitézy Dávid 52, míg Karácsony Gergely 42 százalékon áll.

  • Novák Előd az Indexnek: igazságtalan eredményre számít az EP-választásokon, mert olyan egyoldalú médiaviszonyok voltak a Mi Hazánkkal szemben, amelyek miatt súlyos hátrányba kerültek a többi párthoz képest. Számokat nem mondott, de úgy véli, ha 5 százalék fölötti eredményt érnek el, az már siker lehet. Ha viszont nem szereznek mandátumot, azt csalódásként élik meg, de akkor is dolgoznak tovább.

    Grundtner András főpolgármesteri jelöltségéről is beszélt, azt mondta: a Mi Hazánk Mozgalom a fővárosban nem esélyes. „Ez egy becsületbeli dolog volt, hogy ott is elindultunk. Grundtner András kiváló jelölt. De már nem volt energiánk erős főpolgármesteri kampányt folytatni” – tette hozzá. 

  • A Városháza parkba egyre többen érkeznek – ide várják Karácsony Gergely főpolgármestert. Kukorelly Endre író, költő, volt országgyűlési képviselő (LMP) és Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Szocialista Párt társelnöke is a jelenlévők között van.

  • Nagy csata várható a főpolgármester-jelöltek között, és már meg is jöttek az első adatok. Az estét Vitézy Dávid kezdte jobban, igaz, a feldolgozottság még csak 0,30 százaléknál jár.

    Részletekről ebben a cikkünkben olvashat.

  • Több budapesti kerületben is megjöttek az első feldolgozottsági adatok.

    Ha kíváncsi, hogyan állnak a fővárosi polgármesterjelöltek, nézze meg az erről szóló, folyamatosan frissülő cikkünket!

  • Mint megírtuk, Tordai Bence országgyűlési képviselő  a szavazás vége után percekkel bejelentette, hogy kilépett pártjából, a Párbeszédből (független képviselőként azonban továbbra is a Párbeszéd-frakció tagja marad a parlamentben).

    Závecz Tibor szociológus, a Závecz Research társadalomkutató intézet ügyvezető igazgatója az ATV műsorában reflektált a történtekre. A szakértő azt mondta:

    ez a fajta mozgolódás nem sok jót vetít előre a hagyományos baloldali pártok esetében. 

    Ha a Momentum nem jut be az EP-be és a DK-MSZP-Párbeszéd a várakozások szerint 10 százalékos eredményt ér csupán el, akkor több ilyen mozgolódás és kilépés lehet a jövőben – mondta Závecz Tibor az ATV beszámolója szerint. 

  • Grundtner András az Indexnek elmondta, Karácsony Gergely abszolút többséggel nyeri meg a főpolgármester-választást. Úgy hiszi, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése után némileg az ő esélyei növekedtek. Azért, mert nem gondolja, hogy a fideszes szavazók a balliberális párt jelöltjére szavaznának át.

    Az EP-választásról azt mondta, a közvélemény-kutatások eredményeivel ellentétben úgy hiszi, hogy a Mi Hazánk Mozgalom 9 százalékos eredményt érhet el. Azt viszont kudarcként élnék meg, ha nem szereznének mandátumot.

  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa) meggyőző fölénnyel vezet Hódmezővásárhelyen: 37,25 százalékos feldolgozottságnál 52,03 százalékon áll, míg kormánypárti kihívója, Grezsa István (Fidesz–KDNP) 40,96 százalékon áll.

    Hogy mi a helyzet Debrecenben, Egerben, Győrben és a többi vidéki nagyvárosban? Olvassa el cikkünket!

  • Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy egyelőre kevesen érkeztek a Bálnához, ahol a kormánypártok tartják eredményváró rendezvényüket. Az érkezők kivetítőn keresztül figyelhetik az eredményeket az M1 műsorán. Bár hamarosan lecsaphat a vihar a fővárosra, akik már ott vannak, azt mondják, maradnak, mert megvárják Orbán Viktort.

  • Ember Zoltán Levente politikai elemző, az Iránytű Intézet ügyvezetője szerint ha reggel 9 után „lefújták volna ezt a mérkőzést”, akkor a Fidesz–KDNP 60 százalék fölötti eredménnyel nyert volna. 

    Vasali Zoltánnal megegyeztek abban, hogy Orbán Viktor akkor is elindult volna kampánykörútjára, ha Magyar Péter nem szállt volna be a harcba, hiszen a Fidesznél nincs olyan, hogy „elengednek valamit”.

  • A Kutyapárt eredményváróján Törley Katalin, a párt EP-listájának második helyezettje azt mondta, bármi is lesz az eredmény, ő maga és a Tanítanék Mozgalom is elégedett lehet, mivel az elmúlt három hónapban kampánya lehetőséget adott nekik arra, hogy ügyüket a szélesebb nyilvánosság előtt is képviselhessék.

    Már előrehaladott tárgyalásokat folytattak a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjával, sikeres választási eredmény esetén ebben a frakcióban folytatnák a munkát. Úgy gondolja, hogy színesebb a magyar társadalom annál, semhogy csak három párt képviselje az Európai Parlamentben, ezért is lenne csalódott, ha végül nem juttathatnának képviselőt Brüsszelbe.

    A tanári munkájából 2022 októberében elbocsátott pedagógus az Indexnek úgy fogalmazott, eredménytől függetlenül folytatják a Kutyapárt népfőiskolájának keretén belül az együttműködést, hétfőn pedig a Tanítanék Mozgalom vezetőivel egyeztetik a munkájuk további irányát.

  • Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja a hárompárti baloldali összefogás (DK–MSZP–Párbeszéd) eredményváróján nyilatkozott az Indexnek.

    Ünnep, hogy fél órával az urnazárás előtt már 56,09 százalék volt a részvételi arány. Ez azt jelenti, hogy szinte biztosak lehetünk abban, hogy ez a választás el fogja érni minden idők legmagasabb választási részvételét, a 60 százalék körüli értéket. Szerintem ez jó dolog

    – jelentette ki az ellenzéki politikus lapunknak.

    Mint kifejtette: egy nagyon fontos ünnepélyes pillanata a demokráciának, hogy a választók szavazatukkal adják meg, kinek adnak bizalmat és felhatalmazást egy feladatra.

    Kálmán Olga azt mondta, hogy türelmetlenül várják az eredményeket. „Nincs értelme becsülni, nincs értelme jósolni” – jelentette ki. Azzal kapcsolatban, hogy Tordai Bence kilépett Párbeszédből, kérdésünkre válaszolva a DK-s politikus azt mondta: a DK most és a jövőben sem kommentálja más pártok belügyeit, nem rájuk tartozik.

    A Tisza Párttal való lehetséges együttműködésről azt mondta: ha vége a kampánynak, megtörtént a választás, zártak az urnák, és megvannak már az eredmények is, akkor egy okos és felelős politikus már nem ellenségekben, illetve ellenfelekben gondolkodik, hanem a lehetséges közös célokat is számba veszi. Ugyanakkor Kálmán Olga megjegyezte: ennek azonban még szintén nincs itt az ideje.

    „Nem tudok önnek mondani erről semmit, hiszen még nincsenek eredmények” – válaszolta az Index arra vonatkozó kérdésére, hogy lesznek-e konzekvenciái az eredményeknek a DK-n belül. „Nincs értelme tippelgetni” – fogalmazott Kálmán Olga, aki szerint Európa és az egész világ az ellen küzd, hogy a jobboldali, illetve a populista politikusok által uralt pártok többségbe kerüljenek az Európai Unióban, valamint az unión kívüli országokban.

    A DK országgyűlési képviselője őszintén reméli, hogy előbb-utóbb azért a választópolgárok átlátnak a szitán, és nem a populizmusnak hisznek, nem a tartalom nélküli ígéreteknek, nem a gyűlöletkeltésnek, illetve az uszításnak.

  • Összességében optimista a hangulat az LMP eredményváró rendezvényén. Ugyanakkor a politikusokkal történt beszélgetésekből az szűrhető le, hogy zokon vették Karácsony Gergelynek az elmúlt napokban látható kampányát, miszerint Vitézy Dávid összefideszezésével volt elfoglalva.

    Pontosan azt csinálta, amit a Fidesszel szemben felró

    – fogalmazott az egyik politikus az Indexnek. Egyesek pedig úgy vélekedtek, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése után egyértelműen erre játszott rá Karácsony Gergely.

  • Vasali Zoltán politológus szerint az elemzők előre is úgy kalkuláltak, hogy 50 százalék fölött lesz a részvételi arány, de mostanra már a 60 százalék fölötti sem kizárt. 

    Ember Zoltán Levente politikai elemző úgy véli, nem feltétlenül ugyanazok az emberek mennek el az EU-s és az önkormányzati választásokra. Míg a nagyvárosokban az előbbi, a kis településeken az utóbbi a prioritás. Ha külön tartották volna a szavazást, nem lenne ennyire magas a részvételi arány. Illetve a januárban még fennállt ellenzéki apátia átfordult júniusra, és már nem az a kérdés, hogy a Fidesznek 15 vagy 16 szavazata lesz-e. 

    Bár a Fidesz utóbbi pár hetes „rohammenete” sok szavazót mozgósíthatott, de érdekes, hogy a kormányközeli közvélemény-kutató cégek csak prognózist hoztak nyilvánosságra, de hogy hány százalékon áll a Fidesz, azt nem tudjuk. 

    Vasali azt is hozzátette, a Fidesz nagyon professzionálisan mozgósított, de olyan aktivitást nem tudtak elérni, mint amit a Tisza csinált az elmúlt hónapokban.