• Magyar idő szerint éjjel 11-kor véget ért a mindent eldöntő népszavazás az Egyesült Királyság EU-tagságáról, a Brexitről.
  • Egy napközben készített felmérés urnazárás után még azt jósolta, hogy győznek az EU-pártiak, és Nigel Farage, az euroszkeptikus UKIP vezetője is így gondolta.
  • Azonban már több korai eredményből is az látszott, hogy a kilépéspártiak az előrejelzéseknél erősebbek lehetnek.
  • Reggel bizonyossá vált a kilépéspártiak győzelme.
  • A kérdés a végletekig megosztotta a kormányzó konzervatívokat, a maradást támogató David Cameron miniszterelnök és a Boris Johnson volt londoni polgármester fémjelezte kilépéspártiak is mindent bedobtak a kampányban.
  • A Brexit győzelme után még nem tudni, mi lesz Cameron sorsa, 80 kilépéspárti párttársa nyílt levélben arról próbálta meggyőzni, hogy maradjon miniszterelnök.
  • A kormányfő nyilatkozata egyelőre késik.
  • Esett a font, az euró, válságtanácskozások Franciaországtól Dél-Koreáig.
  • Mi ez az egész Brexit?
  • Hogyan jutott el a népszavazásig Nagy-Britannia?
  • Mi lesz az EU állampolgáraként kint dolgozó magyarokkal?
  • Ha kint él Londonban, vagy valamelyik másik brit városban dolgozik, írja meg véleményét a tema@mail.index.hu címre!

 

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A közvélemény-kutatások alapján az idősek nagyobb arányban szavaznak a kilépésre: így döntött egy Keith Adams nevű Twitter-felhasználó vak nagyanyja is, aki Adams bejegyzése szerint a szavazás előtt a közelben lévő választópolgárok nagy örömére hangosan megkérdezte, hogy „na, melyik doboz a kilépés".

    A posztra azonnal lecsaptak Twitteren a trollok, amik Adams posztját figurázták ki: „elvittem a 93 éves nagyimat szavazni, aki vak. Az kiabálta, hogy expecto patronum, hogy elkergesse a dementorokat. Mindenki jól szórakozott ezen."

    Egy másik felhasználó pedig ezt írta: „elvittem a 93 éves nagyimat szavazni, aki vak. Nem tudta, hogy a Ladbrokes-ba viszem, és azt sem, hogy arra szavazott, hogy Izland nyeri az Eb-t. 

    Adams a sok trollkodásra végül külön blogbejegyzésben reagált.(Guardian)

  • Nyilván kitalálták, ez kimru nyelven azt jelenti, szavazóhelyiség.

    A kimru azonos a velszivel, Wales ugyanis a szintén indoeurópai nyelvcsalád kelta ágába tartozó velszi nyelven a Cymru nevet viseli.

    Tudják, ez az a nyelv, amelyen az egyik leghosszabb településnév is létezik:

    Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch

    Nagy a kísértés, hogy összekeverjem a Cymru kelta lakóit a szintén indoeurópai kimmerekkel, de ők sztyeppei nép voltak,  a thrákokkal és frígekkel álltak kapcsolatban, a mai nyelvek közül az albán áll velük közelebbi rokonságban.

    Walesben 2,2 millió szavazó vehet részt az EU-tagságról szóló népszavazáson.

  • A város egyes részein tényleg elég gáz idő volt ma, és ezt a híresen sérülékeny metróhálózat meg is érzi. Nem lennék meglepve, ha este még komoly sorbanállas lenne egyes szavazókörök előtt. Ez egyébként nem példa nélküli, és általában azokat, akik este 10 órakor már a sorban vannak, hagyják is szavazni

    – írta Tamás, aki kettős állampolgár, 10 éve él Londonban, és a maradás mellett szavazott.

    Ami még érdekes lehet, a szavazókörben semmilyen személyazonosító igazolványt sem kérnek. Csak be kell mondani a nevet meg a címet, és már adják is a szavazólapot. Elég lazák! Anno Magyarországon voltam szavazatszámláló, úgyhogy pislogtam is egyet... Eközben egyesek a ceruza miatt cirkuszolnak...

  • A skót népszavazáshoz hasonlóan itt sem esik egymásnak a két tábor. Sőt, az oxfordi migrációkutató Alexander Betts szerint a kevés pozitív vonás egyike, hogy az állampolgárok elkezdtek politizálni.

  • Állítólag a vihar és a helyenként kaotikussá vált közlekedés dacára is több helyen elég magas lesz a részvételi arány. Azt már megírtuk, hogy Skóciában 70-80 százalékról beszéltek,...

    egy london körzetben 85 százalékra számítanak,...

    Dorsetben és Leicestershire-ben 78-82 százalékkal számolnak.

    Előbbi két körzet inkább EU-, míg utóbbiak Brexit-pártiak, de elvileg a magas részvétel az uniós tagságnak kedvez. Urnazárás magyar idő szerint 11-kor.

  • Július 1-től Szlovákia veszi át az EU Tanácsának soros elnökségét, de várhatóan csak egy nappal előtte fogadják el a programjukat, mert a brit népszavazásra várnak. Jövő kedden ülnek össze az uniós állam- és kormányfők, akiktől világos iránymutatást akarnak majd arra, mit tegyenek, nyilatkozta Ivan Korcok EU-ügyi államtitkár. Szerinte ha a britek a kilépésre szavaznak, a tagállamok megpróbálnak egységfrontot mutatni, de ha maradnak, akkor végrehajtják a David Cameron miniszterelnökkel februárban lezsírozott reformokat. (BruxInfo)

  • A Premier League lehet a Brexit nagy vesztese

    A Premier League képviselői sokáig nem foglaltak állást a Brexit kérdésében, a szavazás előtti hajrában aztán ők is elmondták véleményüket: a maradást támogatnák. Ez persze nem is csoda, fontmilliárdok múlnak a liga sikerén, ami az EU-s kilépéssel veszélybe kerülhet. Ezt, illetve a sztárok nélkül maradást kerülnék el, még úgy is, hogy az EU elhagyása segíthetne az angol futballon.

  • Gábor nevű olvasónk jelentkezett a Waterloo vasútállomásról Londonból, ahol mozdulni alig lehet, annyian vannak. Szerinte nagy a nyüzsgés, és majd a részvételi arány emelkedése várható, mert sokan a munka után mennének szavazni. A Telegraph szerint ugyanakkor az időjárás okoz komoly fennakadásokat a vonatközlekedésben, és többen is aggódnak, hogy hazaérnek-e időben.

  • Ha a britek az EU-ban maradnak, már most látni, mire fogják majd az elborultabb Brexit-támogatók. A szavazófülkék nagy részében csak ceruza van, ami állítólag eddig is szokás volt, de most hirtelen sok kilépéspárti attól fél, hogy kiradírozzák a szavazataikat. Mindezt annak ellenére, hogy a szavazatok összeszámlálását szigorúan felügyelik és több mint 40 országból érkeztek megfigyelők a referendumra. Ettől függetlenül a választási bizottság szerint aki akar, vihet magával saját tollat, és szokás ide vagy oda, elég idétlennek tűnik ceruzát használni.

    A legtöbben tényleg ésszel tweeteltek a #usepens hashtaggel, bár a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt elnöke már rá is cuppant a címkére, hogy a levélszavazatok manipulálásáról indítson pletykát, amit EU által pénzelt baloldali aktivisták követtek el.

    Persze volt, aki poénra vette a dolgot, festékkel...

    vagy vérrel akart voksolni.

    Egyes választókörzetekben viszont mérhetetlenül ostobán reagáltak. East Northamptonshire-ben például a ceruzát erőltették, mert szerintük a borítékba téve elkenődhet a tinta. Csak azután vettek vissza, hogy egyeztettek az országos választási bizottsággal, de addigra persze már az összeesküvés-hívők felkapták a dolgot.

    Máshol egy UKIP-esre hívták ki a rendőrséget, állítása szerint azért, mert a szavazóhelyiség előtt mindenkinek kölcsön akarta adni a tollát.

    Egy YouGov-felmérés alapján azok közül, akik nemmel akartak szavazni, 46 százalék szerint a népszavazás manipulált, és csak 30 százalékuk szerint nem. 28 százalékuk úgy gondolja, hogy a titkosszolgálat együttműködik a kormánnyal a kilépés megakadályozására, és csak alig többen, 33 százaléknyian gondolják az ellenkezőjét.

    (HuffPo, Politico)

  • Tavaly lettem brit-magyar kettős állampolgár, szóval ma reggel én is szavaztam. A szavazóhelyiségben hosszú sor állt, ez egy kicsit meglepett, mert a tavaly áprilisi parlamenti választásokon nem láttam ekkora aktivitást

    – írta Máté, akit a munkahelyén is mindenki kérdezgetett, hogy mire szavazott. Szerinte lakhelyén, Kelet-Angliában az emberek többsége a közvélemény-kutatások alapján a kilépésre szavaz, és ő is ezt tapasztalta másokkal beszélgetve. Ő maga a bennmaradás mellett ikszelt, és szerinte az Egyesült Királyság nem fog kilépni az EU-ból.

    Még £10 értékben fogadtam a „Ladbrokes"-nál a bennmaradásra 2/9-es oddszal. Egyébként még soha életemben nem fogadtam, remélem nyerek :)

  • Ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, Lengyelország jelentéktelenné válhat, nyilatkozta Witold Waszczykowski külügyminiszter. Attól tart, hogy így az euróövezeten belüli tagállamok válnának uralkodóvá, és ez „rossz forgatókönyv Lengyelországnak”, amely „partvonalra kerülhet”.

    Az eurót elvileg nekik is kötelező lenne előbb-utóbb bevezetni, ahogy a briteket és a dánokat kivéve mindenkinek, de hogy mikor, az nincs előírva. Svédország a példa rá, hogy gyakorlatilag meg lehet kerülni a szabályt.

    A lengyel kormánypárt egyébként az Egyesült Királyságot jelenleg irányító konzervatívok fő szövetségese, közös az európai parlamenti frakciójuk is, ami erősen megroggyanna, ha a szigetország kilépne.

  • Megszúrtak egy férfit Huddersfieldben egy szavazóhelyiség előtt, súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel került kórházba. A rendőrség szerint ugyanakkor nincs kapcsolat a népszavazás és az eset között. A szavazóhelyiség azóta már újra kinyitott, írja a Telegraph.

    Egy szavazóhelyiséghez pedig azért mentek ki a rendőrök, mert egy aktivista bejelentést tett. Végül azonban kiderült, hogy egy nő osztogatott csak tollakat szavazóknak, ezért nem is kellett intézkedniük, írja a Guardian. A kilépéspártiak között elterjedt a közösségi médiában, hogy a ceruzával bevésett ikszeket kiradírozhatják, és ezzel megmásíthatják az eredményeket.

  • Nagyon alja volt az, ahogy a kilépéspárti kampányban újra meg újra felbukkant az Európai Unió náci Németországhoz való hasonlítgatása. A számunkra csak szimplán ízléstelen parabola azonban sok britben megkapargatja a szuperállamoktól való történelmi félelmeket:

    1. Feldereng az egész Európát a katolicizmus jegyében egyesíteni akaró spanyol II. Fülöpnek az illegitim és eretnek (na meg kalózkodó) anglikán I. Erzsébet elleni háborúja, mely az Armada 1588-as felvonulásában, majd bukásában csúcsosodott ki.
    2. Felderengenek az egész Európát a Francia Forradalom vívmányai nevében egyesíteni akaró Napóleon Bonaparténak a forradalom ellen áskálódó britek elleni inváziós próbálkozásai, melyeknek csak az 1805-ös trafalgari csata vetett véget.
    3. Felderengenek az egész Európát a náci Új Rend nevében  egyesíteni akaró Adolf Hitler 1940-es inváziós tervei, melyről csak a Luftwaffe angliai csatában elszenvedett veresége után mondott le.

    Hogy ezek a próbálkozások mennyire relevánsak, ha az Európai Unióról beszélünk? Semennyire. A politikában mégis fontosak az irracionális történelmi reflexek, ezért hitlerezésnek is mindig lesz közönsége.

  • Az első 1975-ben pont arról szólt, hogy maradjanak-e az Európai Unió elődjében, az Európai Gazdasági Közösségben, amibe két évvel előtte léptek be. Ezen kívül 2011-ben voksolhattak egy szavazati reformról, ami a kisebb pártokat – így az EU-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját – erősítette volna, de ezt elvetették.

    Az egész országos referendumok mellett persze volt több kisebb helyi (például 2014-ben arról, maradjanak-e a skótok az Egyesült Királyságban).

    A brit jog egyébként nem ismer olyat, hogy kötelező erejű népszavazás, vagyis elvileg akár magasról le is tojhatná a kormány az eredményt, de ezt nyilván nem meri megjátszani.

  • A maradást pártolók eléggé ki vannak akadva azon, hogy a kilépés mellett kampányoló Vote Leave vezetője, Matthew Elliot e-mailben azt írta a kilépést támogatóknak, hogy „komoly esélye van annak hogy a londoniak és a skótok annak ellenére is bent tartanak minket az EU-ban, hogy a többi részen túlnyomó részt a kilépésre fognak szavazni".

    Chuka Umunna, a Labour streathami képviselője feldúltan reagált az e-mailre: „a Vote Leave pontosan úgy fejezi be a kampányt, ahogy elkezdte: az ország megosztásával. Egymás ellen fordítják a régiókat, a nemzeteket és a közösségeket. A londoniaknak és a skótoknak ugyanolyan joguk van eldönteni, hogy mit akarnak, mint bárki másnak. Arra utalgatni, hogy a mi szavazataink valamiért kevésbé számítanának legitimnek, mint azok, amiket Nagy-Britannia többi részén adnak le, felháborító és elfogadhatatlan. (Guardian)

  • Én Cambridge-ben tanulok, és szinte alig látni Leave plakátot. Az ablakok tele vannak Remain poszterekkel, a kertekben is egy csomó plakát ki van tűzve

    – írta Anna. Aztán azért gyorsan hozzáteszi:

    Persze ez nem jelent semmit.

  • Miközben a brit konzervatívok a szuverenitásukat féltik egy „európai szuperállamtól”, leghíresebb miniszterelnökük, Winston Churchill volt az, aki 1946-ban kijelentette: „valamiféle Európai Egyesült Államokat kell építenünk”.

    Tegyük gyorsan hozzá, hogy nemcsak a második világháború alatt, hanem 1951-től 1955-ig is miniszterelnök volt, mégse léptette be az országát az EU elő-elődjébe, az Európai Szén- és Acélközösségbe. Sőt, a végül megvalósulatlan Európai Védelmi Közösséghez se akart csatlakozni, pedig 1950-ben épp ő adta a közös európai hadsereg ötletét.

  • Már korábban is érkeztek képek hosszú sorokban várakozó szavazókról, de most a Twitteren a Huffington Post szerkesztője arról ír, hogy állítólag rekordrészvétel lehet több helyen is. Hivatalos részvételi adatokról viszont csak a magyar idő szerint 11 órás urnazárás után lesznek majd információk.

    Skóciában is arra számítanak, hogy 70-80 százalék között alakul majd a részvétel. A 2014-es függetlenségi népszavazáson 85 százalék ment el szavazni, míg a tavalyi parlamenti választásokon 71 százalék, szóval most a kettő között alakulhat a részvétel.

    A Guardiannek viszont máshonnan azt is jelentették, hogy van, ahol csak 40 százalék körül tart eddig a részvétel.

  • Manapság egyébként az uniós bevándorlás derékhada is egyre inkább eltolódik a kelet-európai szakmunkások felől a fiatal, magasan képzett nyugat-európaiak felé, akik jellemzően a pénzügyi és a számítástechnikai szektorban, valamint a médiában dolgoznak.

    A kelet-európai gazdasági migránsok száma nagyjából 900 ezerben állapodott meg az utóbbi években. Ehhez az is hozzájárult, hogy például a lengyel és a brit jövedelmek közti különbség megfeleződött az elmúlt tíz évben.

  • cikkünk a témában:

    Ha kilépnek a britek, mi lesz a zenével?

    Van-e rocksztár, aki bevallottan kilépne? Tényleg drágább lesz a koncertjegy? Cikkünkből kiderül, hogy egyáltalán milyen szerepe van a zenének a Brexit-kampányban.

  • – ennyivel kommentálta az Európai Bizottság szóvivője, hogy a testület elnöke, Jean-Claude Juncker tegnap kijelentette, „a kint az kint”, ha a britek az EU faképnél hagyására szavaznak. „Ma a brit nép az egyetlen, amely megszólal” – tette hozzá Margaritisz Szkinasz. Juncker nemrég egyeztetett az olasz, utána a német kormányfővel, holnap pedig a francia elnökkel.

    Egyébként a brit népszavazás tétjéhez képest oldott volt a hangulat a Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján. Főleg, miután megkérdezték, hogy a nem EU-tag Izlanddal szemben támogatják-e Angliát a következő meccsükön. Margaritisz Szkinasz nagyjából annyit válaszolt, hogy minden uniós csapatnak szurkolnak.

  • A font árfolyamának mozgása alapján - ami 2016-os rekord szintre erősödött -úgy tűnik, hogy a pénzpiacokon inkább arra számítanak, hogy az Egyesült Királyság marad az EU-ban. Napközben ugyanakkor eléggé gyorsan változott az árfolyam, ami arra is utalhat, hogy egyes piaci szereplők a kilépéssel együtt járó veszteségekre készülnek fel. A font a dollárral szemben ma először erősödött 1,49 alá, és meg sem állt 1,4799-ig.

    "A befektetők szempontjából a valódi kérdés most az, hogy megalapozottan várják-e a piacon, hogy Anglia marad az EU-ban. Mivel a szavazás végleges eredménye csak hajnalban derül majd ki, az eredménytől függetlenül nagy kilengésekre lehet majd számítani a font árfolyamában, és különösen nagy fontesésre a Brexit esetén" - mondta a Guardiannek Chris Saint, a Hargreaves Lansdown Currency pénzügyi cég szenior elemzője. 

  • Legalább két szavazóhelyiséget át kellett helyezni, de ennél több helyen is segítségre volt szükségük a szavazóknak, hogy átjussanak az esőzések miatt vízben úszó területeken. Késő délután megint több helyen zuhogni kezdett, ezért a hatóságok figyelmeztettek mindenkit, hogy késésekre lehet számítani a vonatok és a metrók közlekedésében. Arra kérték azokat, akik szavazni akarnak, hogy az időjárás miatt ne hagyják az utolsó pillanatra a döntést.

    • Amikor a britek amiatt háborognak, hogy túl sok pénzt kell adniuk kevésbé fejlett országoknak, azért ne felejtsük el, hogy az Egyesült Királyság volt az egyik legszegényebb tagállam, amikor belépett az EU elődjébe. Még 1984-ben is hátulról a harmadik helyen állt a kilencből. A kohéziós politikát – amiből most nagyrészt a keleti uniós országoknak dől a lé – a briteknek találták ki a belépésük után egy évvel, 1974-ben, mert az akkor túlsúlyban lévő agrártámogatásokból kevés jutott nekik a termelési és birtokszerkezetük miatt. Olyan egyedi visszatérítést is kapnak, amelyet egyetlen más tagállam sem – ezt épp akkor, 1985-ben harcolták ki, amikor az EU-n belül még szegénynek számítottak, miközben most a felső harmadban vannak (nyolcadikok a 28-ból az egy főre jutó GDP alapján). Igaz, akkoriban úgy nézett ki, nekik kell majd a legtöbb pénzt beadni a közösbe, és még mindig a harmadik legnagyobb nettó befizetők.
    • Amikor a konzervatívok azok keseregnek, hogy szabadon jöhet az uniós munkaerő, érdemes lenne felidézniük, hogy ezt a nagyjából szentként tisztelt ex-miniszterelnöküknek, Margaret Thatchernek köszönhetik. Ő kulcsszerepet játszott abban, hogy kiteljesítsék a közös piacot az EU létrehozásához vezető Egységes Európai Okmánnyal (bár ezt hamar megbánta, de nem a közös piac elmélyítése miatt, hanem mert egy „európai szuperállamtól” tartott).
    • Több brit konzervatív attól fél, hogy az EU gyengíti a NATO-t, mert közös biztonság- és védelempolitikát épít. Ennek az alapjait pont az Egyesült Királyság tette le a franciákkal együtt 1997-ben, ráadásul a konzervatívok másik ikonikus miniszterelnöke, Winston Churchill már 1950-ben arról beszélt, hogy „azonnal meg kell teremteni egy európai hadsereget”.
  • Közleményt adtak ki, ami szerint „az Egyesült Királyság gyengébb lenne az Unión kívül, és az Unió is gyengébb lenne az Egyesült Királyság nélkül."

    Az olajipari cégnek már csak azért sem mindegy a dolog, mert egy 25 fős leányvállalattal jelen van az Egyesült Királyságban: korábban a Wintershalltől 14 északi-tengeri licenszt vettek.

    Elemzők egyébként az északi-tengeri kutatás-termelés iparágat csak nagyon kis mértékben érintené, ha Nagy Britannia esetleg kilépne az Európai Unióból.

  • Emlékeznek még a 2004-es magyarországi népszavazásra a kettős állampolgárságról? A referendum eredménytelen volt, és a határontúli magyar közösségekben élők azóta is keserűen emlékeznek rá: úgy tűnt, arról nyilatkoznak a magyarországi választók, hogy nem kérnek a határontúliakból. 

    A mostani brit kampány is pont annyira torz és átpolitizált, mint a tizenkét évvel ezelőtti magyar, és a végkimenetel is fog tudni annyira rosszul esni: még ha nem is egész Európára és a kontinensen élő emberekre mondanak nemet, akkor is rengetegen úgy fogják érezni, hogy a britek lenéznek minket. Vajon hogyan hat majd ez a turizmusra Nagy-Britanniában?

  • „Csak egy rövid vélemény: akárhány angollal beszéltem, mindegyik a kilépés mellett döntött. Véleményük szerint nekik ne mondja meg Brüsszel, hogy mit lehet, és mit nem az országukban. Habár, azt maguk az angolok sem tudják megmondani, hogy az Unió miben irányítja a mindennapi életüket, Unió nélkül is demokratikus ország. Jelen pillanatban a legtöbb házon a UKIP – kilépést pártoló, kissé szélsőséges – nevű párt logóját látom kirakva, mely szerint az Uniót az országnak el kellene hagynia.

    Véleményem szerint nem fognak kilépni, még ha az angolok többsége így is akarja, mert a gazdasági szakemberek tudják, hogy milyen súlyos következményekkel járhat. Azzal is tisztában vannak, ha a sok vendégmunkás hazamegy, akkor itt megáll az élet. Sokkal több adót befizetünk mi, mint amennyi segélyt igénybe veszünk, ami a gazdaságukra kifejezetten jó hatással van" – írja Réka.

  • A BBC beszélt a választási bizottság elnökével, Jenny Watsonnal, aki majd pénteken „nagyjából reggeli idején" bejelenti a referendum végeredményét. Arról is beszélt, hogy csak helyi szinten van esély újraszámolásra, országos szinten nem. Bármilyen újraszámolást is csak akkor lehet kezdeményezni viszont, ha valamilyen hiba történt, „önmagában azért nem, mert szoros az eredmény". Watson azt is elmondta, hogy több mint 40 országból érkeztek megfigyelők a népszavazásra.

  • Délután 4-kor (magyar idő szerint ötkor) megérkezett a beígért eső, jól eláztam a bringán, viszont továbbra is tök meleg van. Este kb. 8-ig elvonul a front elméletileg.

  • A Politico úgy tudja, a kakofónia elkerülésére egyszerű, kétsoros üzenetet szajkózna minden eurokrata, aminek az a lényege, hogy „tiszteletben tartjuk és sajnáljuk a döntést”.

    Pedig mennyivel jobb lenne például ez (már csak a közös halászati politika miatt is, amivel a kilépéspártiak szerint a többi tagország lehalászta a vizeiket):