Szédül a szíven szúrt Péterfy Bori

2016. április 14., 14:00 Módosítva: 2016.04.15 00:59
522

Elkészült a Péterfy Bori & Love Band negyedik albuma, Szédülés címmel, és csak az Indexen lehet most meghallgatni az április 15-i hivatalos, fizikai és digitális megjelenés előtt.

Tövisházi Ambrus tag és producer annyit mondott a lemezről előjáróban, hogy nem annyira hangzásközpontú, mint a 2012-es Fehér éjszakák volt, de koncerten nagyon jó játszani, meg a szövegeket is valahogy könnyebb volt megírni, mint eddig.

Bori iszonyat módon belehúzott a szövegírásba, pár hét alatt megírt 6 szöveget.

A Szédülést a zenekar Soroksári úton található próbatermében vették fel, a szövegekben pedig közreműködött Vető János, a Trabant atyja (a Párnacsata szövegét írta), illetve Lovasi András is (ez pedig Az én szerelmem).

Méhes Marietta és a Trabant annak idején semmihez sem hasonlítható, csodálatos világot teremtett meg, miközben egyetlen nagylemezük sem jelent meg. A Love Band első koncertjein 2007 környékén játszottunk két Trabant-számot, az Ez a ház is ledőlhet, meg a Tűz címűt.

- mondta a zenekarvezető az MTI-nek.

Tövisházi azt mondta, hogy Az én szerelmem zenéjét úgy írta, hogy elképzelte Walter White-ot a Breaking Bad végéről, ahogy tolja a sivatagban a hordó pénzt. Az első számban Henri Gonzo, azaz a Fran Palermo énekese segít a vokálban.

És akkor a teljes album:

Tovább

A Die Antwoord visszajön a Szigetre

2016. április 14., 12:10 Módosítva: 2016.08.11 12:52
63

Újabb neveket jelentettek be az idei Sziget fesztiválra. A nyolc produkció közül a legismertebb kétségtelenül a Die Antwoord, de még a lassan hazajáró Skunk Anansie, a Balaton Sound kvázi rezidensének számító Afrojack, illetve az egyik tag a kései Ramonesból.

Tovább

Ringo Starr is lemondta egy amerikai koncertjét a transzneműek diszkriminációja miatt

2016. április 14., 09:04 Módosítva: 2016.04.14 10:56
1

Nemrég Bruce Springsteen, most pedig Ringo Starr, az egykori Beatles zenekar dobosa is lemondta egy észak-karolinai koncertjét tiltakozásul az amerikai tagállam nemi diszkriminációs törvénye ellen. Észak-Karolina állam múlt héten fogadta el az úgynevezett HB2-törvényt, azaz azt a rendelkezést, ami megszabja, hogy a transzneműeknek azokat a mosdókat kell használniuk, ami a születési nemüknek felel meg, illetve más területeket is korlátozza a jogaikat.

Ringo Starr szerint ez diszkriminációval sújtja a leszbikusokat, a homoszexuális férfiakat, a biszexuálisokat és a transzneműeket.

"Sajnálom a csalódott rajongóimat, de az ilyen gyűlölködés ellen fel kell lépnünk"

- áll Ringo Starr nyilatkozatában.

Először nézhetjük meg rendesen Tony Stark utódját

2016. április 13., 15:21 Módosítva: 2016.04.14 10:21
111

Novemberben érkezik a mozikba a Doctor Strange, a Marvel következő nagy szólófilmje, amihez megérkezett a legelső előzetes. A Doctor Strange sok szempontból mérföldkő lehet a Marvel filmes univerzumában, hiszen különböző pletykák szerint rá bízzák majd a Bosszúállók vezetését, miután lejár Robert Downey Jr. szerződése. Először viszont jöjjön az előzetes. 

Tovább

Senki se tenger, mindenki óceán

2016. április 13., 14:17 Módosítva: 2018.03.13 13:43
121

Nem titok, hogy eléggé kedveljük a budapesti Gustave Tiger punkzenekart, ezért is örülünk annyira, hogy most bemutathatunk tőlük egy új klipet és dalt. A Senki se tenger különlegessége, hogy a zenekartól szokatlan módon magyar nyelvű a szövege.

Tovább

Meghalt David Gest zenei producer

2016. április 12., 19:08 Módosítva: 2016.04.13 00:21
55

Holtan találták egy londoni szállodában David Gest zenei producert, Liza Minnelli volt férjét, írja az MTI. „Nemcsak óriási tehetség és jó barát volt, hanem a szórakoztatóipar egyik ikonja” – mondta Imad Handi, Gest barátja.

Tovább

Két új helyszínnel bővül a Bánkitó fesztivál

2016. április 12., 16:14 Módosítva: 2016.07.14 13:48
199

Idén július 14-től és 16-ig tart majd a Bánkitó fesztivál, amelynek központi témája ezúttal a határ lesz, e köré épülnek majd a programok – tudtuk meg a szervezőktől. A fesztiválon játszanak például az idei dalversenyünk mezőnyében is szereplő produkciók, mint például a döntőig menetelő Fran Palermo, a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Volkova Sisters, a MYGL, a Hó Márton és a Jégkorszak, az Agavoid vagy a Monkeyneck, de a Stenken többször feltűnő projektek is fellépnek, mint az első dalversenyünket megnyerő Middlemist Red, az Ivan & The Parazol, a Csaknekedkislány, a Mulató Aztékok, a Gazsi Rap Show vagy a Sör és Fű.

Tovább

Autóroncsok repkednek a Turbo új klipjében

2016. április 12., 14:57 Módosítva: 2016.04.12 23:06
221

Decemberben megjelent akusztikus albuma egyik legerősebb dalához készített klipet a Turbo. A Kingdom Of Dust című számhoz forgott videót a zenekar gitárosa, Vígh Dávid rendezte, aki korábban a csapat több kreatív és képi anyagát is gondozta már, és akinek ez az egyik kedvenc dala a Lullabies for Awakening lemezen.

A klip főszereplője a Turbo basszusgitárosa, Jero, aki szerint szintén ez az egyik legjobban sikerült dal az albumon. "Mivel majdnem tíz éve vagyunk egy zenekarban, óhatatlan, hogy Dávid elég sok olyan rezdülésemet, mozdulatomat és gesztusomat ismeri, amelyek sok szempontból a klip alapját képezik, így nem volt nagyon nehéz dolgom ezeket a megfelelő pillanatban előrántani" – mesélte nekünk a klipről, amit a Stenken lehet először megtekinteni.

Tovább

Melegeket diszkrimináló törvény miatt mondta le koncertjét Bryan Adams

2016. április 12., 13:47 Módosítva: 2016.04.13 11:53
47

Bryan Adams egy melegeket diszkrimináló törvény miatt mondta le egyik fellépését Mississippi államban. A kanadai zenész Biloxi városában lépett volna fel csütörtökön, ám egy közleményben lemondta a bulit.

Az 56 éves Adams azzal érvelt, hogy nem tudna tiszta lelkiismerettel fellépni egy olyan államban, ahol a koncertet megelőző héten egy olyan törvényt írtak alá, amelyik vallási csoportok és magánvállalkozások számára is lehetővé teszi , hogy vallási meggyőződésükre hivatkozva megtagadják szolgáltatásaikat meleg, biszexuális és transznemű emberektől.

Tovább

Ötven éve elég volt zenésznek lenni, ma már nem

2016. április 12., 13:31 Módosítva: 2016.04.12 16:36
1597
Wayne Shorter a jazzvilág hőskorának egyik utolsó nagy hatású szaxofonosa és zeneszerzője. Négyszer látta Charlie Parkert élőben játszani, és John Coltrane személyesen hívta fel, hogy váltsa le Miles Davis zenekarában. Először nemet mondott, majd később 1964-ben egyetlen zenészként alkalmazta úgy Davis, hogy kompozícióit bármilyen változtatás nélkül emelte be a műsorába és lemezeire. Wayne Shorter a Műpában koncertezett hétfő este jelenlegi kvartettjével. A koncert reggelén negyed órát kaptunk tőle, hogy kérdéseinkre telefonon válaszoljon.

A legenda szerint a hangszertokjára azt írta fel gyerekkorában nagy betűkkel, hogy Mr. Weird.

Igen, ez igaz. 

Ha most írna fel rá valamit, mi lenne az? 

Egy név helyett inkább azt írnám fel rá, hogy Soha ne add fel! Arra utalna, hogy soha ne adják fel az emberek, és különösképpen a gyerekek az álmaikat. Az emberek eldobják maguktól az ötleteiket, a kalandvágyukat és a kíváncsiságukat, amikor felnőnek. Sokan fontosnak tűnő döntéseket hoznak a társadalom elvárásai alapján, hogy belesimuljanak. A többségbe akarnak beilleszkedni, egy hamis siker érdekében, és egy rossz úton haladó tömegben akarnak sikeresek lenni. Feladják a kutatásvágyat, és feladják a jogukat a kiteljesedéshez, amit az emberek sokszor meg sem ismernek, hiszen olyan hamar fel kell nőniük. Márpedig ha nem ismered a jogaidat, akkor nincsenek is jogaid. Az üzenetemmel arra motiválnék mindenkit, hogy ne fossza meg magát az önkifejezés jogától, legyen az festészet, tánc, zene, írás, bármi amiben kiteljesedhet. Ahogy van az Orvosok Határok Nélkül, úgy kell egy Emberek Határok Nélkül mozgalomnak is lennie, ami minden gyermeket a bölcsőtől segít abban, hogy megmaradjon embernek. 

Tovább

Miért fogdossák ezeknek a nőknek a mellét?

2016. április 12., 12:06 Módosítva: 2016.04.13 11:50
316
Reneszánsz zenéje

Amikor először kezembe vettem Howard M. Brown: A reneszánsz zenéje című könyvét, kicsit meglepődtem a borítón. Egy meglehetősen komoly, főiskolai jegyzetnek szánt kiadvány címlapján mért fogdossa valaki egy nő mellét? Az illusztráció forrása ugyan nem volt feltüntetve a könyvben, de viszonylag gyorsan a nyomára akadtam, és közben rájöttem, hogy rengeteg hasonló témájú kép van a reneszánsz időszakából: vidáman zenélő, daloló társaság, ahol férfiak tapogatnak nőket.

Az alábbiakban megnézünk néhány ilyen festményt, meg persze belehallgatunk abba a zenébe, amit játszanak a képeken. Ez volt ugyanis a kor popzenéje, a madrigál.

Ez a dalforma az 1500-as évek második felében egész Európában elterjedt, úgyhogy innen is, onnan is válogattam, mégpedig olyanokat, amelyekben szerepel a

a reneszánsz jeah, vagyis a fa-la-la-la!

Na de jöjjenek a képek és a zenék.

Tovább

Az utcán taréjjal végigmenni nem volt életbiztosítás

2016. április 12., 00:24 Módosítva: 2016.06.08 09:58
1094

Szakácsi Greg akkor kezdett el punkot játszani a C.A.F.B. nevű zenekarban, amikor már lehetett, és ugyan voltak balhéi, de nem olyanok, mint a nyolcvanas évek legendás punk rockereinek. Heroinista lett, Seattle-ig ment kitisztulni, oda, ahol a kilencvenes éve szinte csak a drogokról szólt. Aztán alapított egy másik zenekart és tolja a punkot szakadatlanul. A C.A.F.B. összeállására hazajött, akkor beszélgettünk vele.      

Annak idején a C.A.F.B. nevű zenekarban kezdted itthon, a név honnan jött?

A jelentése az, hogy Cops Are Fucking Bastards, ezt tisztázzuk, mert nagyon sok elméletet hallottam rá. Onnan jött, hogy volt egy zenekar, a The 4-Skins, amiben nem neonáci seggfej skinheadek játszottak, hanem az igazi, munkásosztálybeliek. Volt egy számuk, az A.C.A.B., All Cops Are Bastards, és ezt a C.A.F.B. alapítójával, az azóta elhunyt Szita Misivel kurvára szerettük, és kicsit átfogalmaztuk. Mindenképpen rövidítést akartunk.

Na ebbe belemagyaráztak sok mindent, Cuccos A Fiú Bugyija meg Cifra A Faszom Bazdmeg, de erről szó sem volt.

Mondjuk, jó zenekarnév mindkettő. Amikor 1997-ben kijött a Zanza című lemez, és ehhez leszerződtünk egy kiadóhoz, akkor az volt a feltétel, hogy nem használhatjuk a nevet, illetve a rövidítést, és csak négy zenei hangként lehet értelmezni. Belementünk, mert adtak pénzt, de a közönség úgyis tudta, miről van szó.

1990-ben alakultatok, akkor már azért más volt punkot játszani, mint a rendszerváltás előtt.

Én 15 éves voltam, amikor megalakultunk, nekem a másik rendszer a gyerekkor végét jelentette csak. 12 évesen kerültem be a punkrockba, amikor először hallottam Billy Idolt, akiről nem tudtam, hogy ki, és hogy a zenéje az mi is egyáltalán. Csak tetszett a hangzás. 13-14 évesen kaptam UK Subs, GBH, Exploited kazettákat, szóval amikor megalakult a zenekar, én már tisztában voltam a punkkal, az ország meg túl volt egy rendszerváltáson. Én már zenélhettem, de azt nem tudom, mennyire volt veszélyes fellépnie egy CPG-nek vagy egy Kretensnek. Biztos az volt, mi egy generációval később játszottunk. Egyszerű nem volt mondjuk, az utcán 89-90 környékén taréjjal végigmenni nem volt életbiztosítás.

Az Ifjúsági magazinban megjelent rólam egy fotósorozat, amiből balhé lett, iskolában, anyámmal, sejtheted. Volt utcai balhé is, verekedés, kaptam is, adtam is, de inkább kaptam. Nem mi voltunk túlerőben soha. Mondjuk nem érdekelt, megvertek, felálltam, mentem tovább. 1992-ben jelent meg az első anyagunk, ’93-ban már hardcore-osabb anyaggal jöttünk ki. 94-ben elvittek katonának, utána meg megváltozott minden, mindenki punk akart lenni. 

Miért állt össze most a C.A.F.B.?

Nosztalgiából. Egyszeri alkalomnak indult, de vannak tervek rá, hogy évente adjunk pár bulit itthon, ez függ attól, hogy én hogy tudok elszabadulni, de megpróbálom megszervezni. Mindenkinek megvan a maga élete, melója, szóval az, hogy teljes turnéra menjünk, az nem megy.

Tovább

Videóklipben előzték meg a Budapest Noirt

2016. április 11., 14:18 Módosítva: 2016.04.11 15:31
231

Új videóklippel jelentkezett a Moog zenekar, a Nothern Lights klipjében a negyvenes évek filmjeinek stílusát idézik fel, és még színészt is szerződtettek hozzá Pető Kata személyében, valamint a filmproducer Kántor László is feltűnik egy epizódszerep erejéig. A klipet először a Stenken lehet megnézni. 

Tovább

A Spice Girls árnyékában is van élet

2016. április 10., 10:54 Módosítva: 2016.04.10 17:12
5
Bár azt hangoztatták ez soha nem fog megtörténni, másodjára is visszatért az All Saints, és ez egyetlen szám miatt már mindenképpen megérte. A Deftones ismét hozott néhány igazi mesterművet, és még akár az év metálalbuma címre is pályázhat, az új Halott Pénz-lemez pedig nem nekünk szól, a saját identitása miatt mégis értékeltük. Ezen kívül vicceskedő M83, komolyodó lánytestvérek és nyafogós psych folk a Hét lemezében.

Nemrég pocsék időben éjjel szeltük az utakat New York államban egy barátommal. Hajnal 4 lehetett, amikor New Jersey magasságában értünk, ahol tudta, hogy a gyerekkora óta féltve őrzött válogatáskazettáinak bömböltetéséről válthatunk a helyi metál rádióadóra. Az első számtól rosszul lett. Azt mondta, hogy ő ezeket a zenéket kifejezetten gyűlöli, és egyet kellett értenem vele abban, hogy nekem is az idegeimre megy, amikor valaki felváltva üvölt meg énekel, mert olyan, mintha nem igazán tudná eldönteni, hogy most a kurva anyját a volt nőjének, vagy hiányzik neki. Az énekhangból hamar megfejtettem, hogy a Deftones bömböl és be is kattant annyira az a szám, hogy elkezdtem sorra venni az összes lemezüket, erősebben az utolsó háromra fókuszálva.

Tovább

Kiállt a transzneműek jogaiért, lefújt egy koncertet Bruce Springsteen

2016. április 9., 20:17 Módosítva: 2016.04.10 08:47
328

Észak-Karolina állam elfogadta az úgynevezett HB2-törvényt, azaz azt a rendelkezést, ami megszabja, hogy a transzneműeknek azokat a mosdókat kell használniuk, ami a születési nemüknek felel meg, illetve más területeket is korlátozza a jogaikat.

Bruce Springsteen nem nézte tétlenül a jogtiprást, és egy nyílt levélben bejelentette, hogy a törvény elfogadása miatt lemondja az észak-karolinai Greensboróba tervezett koncertjét. Idézem:

Úgy éreztem, hogy itt volt az ideje nekem és a bandának, hogy kifejezzük a szolidaritásunkat ezekkel a szabadságharcosokkal.

Az utóbbi kifejezéssel azokra a szervezetekre, cégekre, vagy akár magánszemélyekre gondol, akik megtesznek mindent, hogy a törvényt semmissé tegyék. Springsteen hozzátette, hogy ez a legerősebb lehetősége, hogy felemelje a hangját.

A jegyek árát visszatérítik.

Tovább

Ákos a négyes metrón csajozik

2016. április 9., 06:44 Módosítva: 2016.04.09 20:18
115

Nagy port kavaró kijelentése után Kovács Ákos egyszerre két nőt hajt a legújabb klipjében, bár a látottakból nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan miért. Vajon mindkettőjüktől elvárja, hogy beteljesítsék a női princípiumot? Eheti Videódiszkónkban ezen kívül megmutatjuk a csomagtartóba zárt Péterfy Borit, az Esti Kornél nőüldözős klipjét, illetve feltűnik még egy iszákos író és egy iszákos szuperhős is.

Tovább

Most mindenki bepótolhatja a történetet

2016. április 8., 15:07 Módosítva: 2016.04.08 19:59
1921

A Kiscsillag nagyszabású színházi projektbe kezdett: az Idáig tudom a történetet című színházi estjükön a számaikat adják elő szöveges kísérettel, a szerelmi háromszög történetét Papp Sándor Zsigmond íróval közösen dolgozták ki 2011-ben, 2013-ban Lovasi András írt folytatást, 2015-ben pedig a két részt egybeszerkesztve adták elő koncertszínházként a MOM Kulturális Központban. A másfél órás előadásról felvétel is készült, amit most először a Stenken lehet teljes hosszában megnézni. 

Azért, mert elkészült a folytatás is, Semmi Konferencia címen, ezt április 26-án mutatják majd be az Erkel Színházban. Az új darabban, a Idáig tudom a történetetből megismert férfi főszereplők mellett - akiket Lovasi András és Leskovics Gábor alakít - olyan szereplők lesznek, mint Péterfy Bori, Pásztor Anna, Falusi Mariann, Varga Livius, Likó Marcell és Busa Pista. A koncertszínház dalai az ősszel megjelenő Kiscsillag albumon jelennek majd meg. 

Tovább

Nézd, a lányok!

2016. április 8., 13:04 Módosítva: 2016.04.08 15:17
241

Miközben a magyar popzenében egészen brutális méreteket öltött az életigenlés, van egy zenekar, ami ezt már évek óta sokkal hitelesebben csinálja. A legutóbb nálunk a balatoni retró klipjükkel szereplő Meztelen Diplomaták új négyszámos EP-je nálunk debütál, és tökéletes lehet a mai szürke idő elviseléséhez.

Tovább

Halott Pénz majdnem fénymásolófiú lett Londonban

2016. április 7., 15:30 Módosítva: 2020.04.07 14:55
2479

Ha az új generációs magyar zenekarok közül a három legnépszerűbbet kellene felsorolni, akkor a Wellhello és a Punnany Massif mellett mindenképpen ott van Halott Pénz neve. A pécsi rappert évekig senki sem vette komolyan, ezért majdnem kiköltözött Angliába. Aztán egyszer csak úgy felkapta a közönség a Youtube-on, hogy minden beindult. 

Halott Pénz rapperből Halott Pénz zenekar lett, a dalai milliós nézettség felett vannak, és ma már legalább annyira számít fesztiválheadlinernek, mint a Tankcsapda vagy a Quimby. Marsalkó Dáviddal, a Halott Pénz kitalálójával beszélgettünk alázatról, sikerről, Bérczesi Robiról és most megjelent negyedik nagylemezéről.

Tovább

Születésnapján halt meg a country-legenda

2016. április 6., 20:41 Módosítva: 2017.09.09 10:15
5

79 éves korában észak-kaliforniai otthonában elhunyt Merle Haggard amerikai country-zenész, aki nemrég tüdőgyulladással került kórházba, írja a Pitchfork. Halálát menedzsere is megerősítette, épp szerdán töltötte be hetvenkilencedik életévét.

Haggard 1937-ben született a kaliforniai Bakersfieldhez közel, apja korán meghalt, ő pedig már fiatalon javítóintézetbe került, majd később ült a szintén kaliforniai San Quentin börtönben is. Harminc éves korára már igazi country-sztárrá vált, két évvel később pedig a San Franciscó-i hippiknek odaszólogatós  Okie From Muskogee című dalával került a slágerlisták élére.

Tovább

Amikor egy iskolai lövöldözés ihleti a zenét

2016. április 6., 14:52 Módosítva: 2016.04.06 16:14
167

Vannak zenekarok, akik csak szökőévente hoznak ki új klipet. Na, a Passed pont nem ilyen, mert ez már nem az első videójuk (ez a Driftin', ez pedig az On The Grind), ami a 2014-es felbukkanásuk óta megjelenik a Stenken. Az ez itt az Arlene pt. 2 c. dal klipjére vonatkozik, ami nálunk látható először.

Tovább

Közben még a trombitás is tarkón ver hátulról

2016. április 6., 00:23 Módosítva: 2016.04.06 14:18
465

Új albumot jelentetett meg nemrég a Pannonia Allstars, ezért arra gondoltunk, hogy átmegyünk a frontember KRSA-hoz, és jól áttúrjuk a telefonján található zenéket, ahogy azt a DJ Shuffle sorozatunkban szoktuk. Szóba kerültek a szkinhedek, a sokadik reggae és ska revival hullámok, valamint az is, hogy miért féltik annyira a jamaicaiak a saját kultúrájukat. Bónuszként még kaptunk egy rakás archív képet is KRSA-tól, ezeket egy külön galériában mutatjuk meg. 

KRSA a magyar könnyűzenei színtér egyik jól ismert alakja, nemcsak reggae és ska vonalon, hanem közreműködőként feltűnik más előadók mellett is. Aki járt fesztiválon az elmúlt években, az nagyon jól ismerheti, ahogyan talpig fehérben, fehér kalapban fel-le fut a színpadon, de azt biztosan kevesebben tudják, hogy mielőtt a PASO-ba került, alapvetően dobosként zenélt különböző zenekarokban. Aztán egyszer csak a mikrofon előtt találta magát, és ma már ő az egyik legismertebb hazai frontember. Az interjú során megszólaló dalokat a közcímekre linkeltük. 

Tovább

Nem csak egy nagyszínpados koncert a tét

2016. április 5., 16:22 Módosítva: 2016.04.05 17:40
31

Idei dalversenyünk résztvevőivel (Fran Palermo, Passed, Szabó Benedek és a Galaxisok), valamint a Stenken többször feltűnő előadókkal (Mangooz and the Magnet, Run Over Dogs) a mezőnyben hamarosan elindul a Nagy-Szín-Pad! elnevezésű verseny, amelynek célja, hogy még nagyobb ismertséghez segítsen már aktívan koncertező, fesztiválokon fellépő zenekarokat. "A fellépőktől, a szakmától és a közönségtől kapott visszajelzések azt igazolják: a verseny igazán fontos ugródeszka az összes résztvevő számára” – mondta Lobenwein Norbert alapító-főszervező.

A 12 induló április 23-tól (péntektől) 12 napon át koncertezik majd az Akváriumban – a fellépések után afterpartik is lesznek a fellépőkkel –, és a döntőre is itt kerül sor május 15-én (vasárnap). A verseny győztese felléphet majd a Sziget, a Volt és a Strand fesztiválok nagyszínpadjain, képviselheti Magyarországot a 2017-es groningeni Eurosonic fesztiválon, valamint videoklipet is készíthet.

Tovább

Már már nem vagyok az a kislány

2016. április 5., 15:22 Módosítva: 2016.04.05 16:40
133

A Stenk dalversenyére idén is lehetett nevezni, így aztán heteken át hallgattunk ismeretlen zenekarokat, és pontoztuk őket bőszen, hogy összeálljon az a 30-as lista, amiből kiválasztjuk az év legjobb számát.  A válogatás egyik legkellemesebb meglepetése a The Couple nevű formáció volt, akik nem sokkal a kiírás előtt alakultak, a For a minute című számuknak konkrétan mi voltunk 16. hallgatói. Most végre klip is készült a számhoz, és rögtön kettő is, ugyanis a dalnak létezik angol és magyar nyelvű verziója is. 

Tovább

Aki hétévesen esztergomi érsek lett

2016. április 5., 14:40 Módosítva: 2016.04.05 21:28
58

Estei Hippolit nagyon okos kisfiú volt. Hétéves korában ki is nevezték esztergomi érsekké.

Ebben persze egy icipici szerepe talán lehetett annak is, hogy Beatrix királyné unokaöccse volt, Mátyás király pedig szerette, ha jó káderek kerülnek a fontosabb egyházi pozíciókba. (Így lehetett például az örömlányokat és örömfiúkat is igen kedvelő Janus Pannoniusból pécsi püspök.)

A kis Hippolitnak nagyon szépen alakult a papi pályája, 14 éves korában már bíborossá nevezte ki a pápa. Később ő töltötte be az elhunyt milánói érsek helyét, plusz megkapta a ferrarai és a modenai püspökséget, a capuai érsekséget és még tapolcai apát is lett. Bár az esztergomi érsekséget később elcserélte (!) Bakócz Tamással az egri püspökségre, túl sok ideje így sem maradt a magyarországi hitélettel foglalkoznia. Egyrészt mert ideje nagy részét szülőföldjén, Itáliában töltötte, másrészt meg hírhedten botrányosan élt: született több törvénytelen gyermeke, és úgy tudni, a

halálát is gyomorrontás okozta, annyira sok garnélát falt be egy lakomán.

A magyar urakat a botrányos élet nem zavarta, a folytonos távollét annál inkább. Állítólag fenyegetőzni kezdtek, hogy ha nem jön Magyarországra az egri püspök, akkor leváltják. Szóval Hippolit felkerekedett és ideköltözött néhány évre .

Hogy miért érdekes ez nekünk itt a Stenk zenetörténeti sorozatában? Mert magával hozta Magyarországra udvari zenészét, a kor legnagyobb komponistáját. Ő volt Adrian Willaert.

Tovább

Hamarosan új albumot ad ki a Rolling Stones

2016. április 5., 11:43 Módosítva: 2016.04.05 13:54
14

Több mint tíz évvel a legutóbbi stúdióalbuma, az A Bigger Bang után ismét nagylemezt ad ki a Rolling Stones, írja az Associated Press. A zenekar gitárosa, Ronnie Wood hétfőn elmondta, hogy nemrég stúdióba vonultak, ahol rögzítettek néhány új dalt és néhány autentikus blues-feldolgozást is olyan előadóktól, mint Howlin' Wolf és Little Walter.

"Tizenegy blues-számot vettünk fel két nap alatt" – mondta, és azt is hozzátette, hogy még idén megjelenhet az anyag. A zenekar nemrég ingyenes koncertet adott Kubában, a hét elején pedig a londoni Saatchi Galériában is tiszteletét tette az Exhibitionism című kiállítás megnyitójára, amely a zenekar történetét mutatja be.

Tovább

Morcheeba-tagokkal zárul a Művészetek völgye

2016. április 5., 09:43 Módosítva: 2016.04.05 13:54
1233

A brit Morcheeba kétharmada, Skye Edwards és Ross Godfrey lép fel a Művészetek völgye utolsó napján, július 31-én a Panoráma Színpadon a MOL Nagyon Balaton támogatásával.  A két zenész Skye and Ross from Morcheeba néven koncertezik majd.

A Morcheeba tavaly volt húszéves, 2014-ben Budapesten is felléptek, ahol a Syma Csarnokban adtak teltházas koncertet. Örökségüket Skye és Ross közösen viszi tovább, 2009-ban Skye szólókoncertet is adott Budapesten

Tovább

Bryan Adams visszatér Budapestre

2016. április 4., 10:26 Módosítva: 2016.04.04 16:11
145

Bryan Adams újabb városokkal egészítette ki a februárban startolt Get Up Tour állomásait: október 9-én Magyarországon is fellép, a BudapestAréna színpadán! Jegyek április 8-án, 10 órától vásárolhatók itt.

Tovább

Az újjáalakult Guns N’ Roses odavert az első bulin

2016. április 3., 19:10 Módosítva: 2016.07.18 10:41
2380

Nem voltunk ott sajnos a Los Angeles-i Troubadourban 2016 április 1-jén, ahogy 1985 június 6-án sem, az előbbi az új GN’R-felállás első bulija volt, az utóbbi meg a legelső, amit valaha játszottak, szóval a beszámoló a koncertre bejutó 250 rajongó véleményét, vagy inkább lelkiállapotát tükrözi, ha ők túloztak, mi is. Kezdjük a tényekkel:

  • A GN’R legutóbbi olyan felállása, ami nem Axl Rose és barátai-jellegű volt, 23 éve lépett színpadra utoljára.
  • A tavalyi bejelentés és az idei felhajtás után ez volt az első koncertjük, a következő Las Vegasban lesz.
  • A koncert híre egy nappal hamarabb kikerült, mint a menedzsment szerette volna.
  • A bulira jegyet csak személyesen, a koncert napján, a régi Tower Records-épületben lehetett venni, 10 dollárért (ennyibe került egy jegy az első koncertre is). 
  • A neten a buli előtt 2000 dollárért is árultak belépésre jogosító karszalagot.
  • A koncerten részt vett egy rakás celeb/zenészhaver, Lenny Kravitz, Jim Carrey, Andrew Dice Clay, Nicolas Cage és a My Michelle-t ihlető Michelle Young is. Két beszámoló szerint sem csápoltak.
  • A koncertre nem lehetett mobilokat bevinni, az ajtóban elvették mindenkitől, kivéve azokat a modellcsajokat, akik a celebekkel mentek be díszítőelemnek, a kikerült videófelvételeket igencsak ők készíthették.

A beszámolók szerint a klubban, ahová egyébként 500-an is befértek volna, de 300-350 főnél többet nem engedtek be, nagyon jó volt a hangulat, és senkit nem érdekelt, hogy egy órányi késéssel kezdődött a koncert - Axl kétórás szintidejéhez képest ez semmi, másrészt meg a karszalag mellé kapott emlékjegyen kezdési időpontként “valamikor 11 után” állt, ennyi meg bőven belefér. A zenekarban Axl Rose mellett Slash és távolról Adrien Brody eltitkolt ikertestvérének tűnő Richard Fortus gitározik, Duff a bőgős, Frank Ferrer dobol, és két billentyűssel állnak színpadra, az egyikük a veterán Dizzy Reed, a másik egy Melissa Reese nevű csaj.

Tovább

Valami gond van a Pet Shop Boysszal

2016. április 3., 10:41 Módosítva: 2016.04.04 09:52
892

Az előző héten elmaradt A hét lemeze, szóval van mit pótolnunk. Lesz egy rakás magyar vonatkozású album (A hét lemezének választott Sledgeback, Jónás Vera, 40 Days, Fish), de nem mehettünk el szó nélkül az egészen gyenge Pet Shop Boys, a meglepően jó Weezer, az Explosions in the Sky vagy a Mogwai mellett sem. Korábbi elmaradásként pótoljuk Flatbush Zombies pszichedelikus rapcsapat bemutatkozó nagylemezét és a texasi White Denim hetedik stúdióalbumát, illetve mutatunk még egy rakás, talán kevésbé ismert érdekességet is.

Tovább