Tényleg kemény meló a zenészsors

2015. november 3., 16:11 Módosítva: 2015.12.01 17:09
81

Kezdés után tíz perccel azon gondolkoztam, hogy kemény meló lehet a zenészsors, főleg, ha ülő embereknek kell dubtechnót játszani. Nem is a koncepcióval volt baj: Apparat elé én is Iamyanket javasoltam volna előfellépőnek a hazai mezőnyből. Az ő álomszerű, finoman építkező zenéje a fura, matekozós ütemekkel és a borongós dallamokkal simán felkerülhetnének egy Kompakt- vagy Shitkatapult-lemezre. Mégsem lehetett könnyű dolga: egy élőben előadott zajszimfóniára kellett felvezetnie, úgy, hogy ne lopja el a műsort, de ne is legyen unalmas.

A zenével nem is volt baj, csak a körülményekkel. Iamyank produkciója kicsit elveszett a Millenáris koncerttermében. A színpadkép kicsit fapadosabb, a zene viszont kicsit odafigyelősebb ahhoz, hogy jól passzoljon egy ekkora térbe; egy két-háromszáz fős klub jobb lett volna neki. Erre rátett egy lapáttal a hangosítás, vagyis a hiánya, mert a hátsó sorokban a zene már nem nyomta el a közönség pofázását.

Apparatot a 2004-es prágai fellépésén láttam először; akkor még ő is egy konyhapultnyi potmétert tekergetett, élőben remixelve a saját számait. Energikus volt, de alapvetően intim, érzelemgazdag; remekül illett a két-háromszáz fős kis klubba. Az azóta felhalmozódott tapasztalata, amihez sokat hozzátettek a színdarab- és filmzeneírással töltött évek, már indokolták a nagy hangerőt és a nagy színpadot – főleg, hogy a Soundtracks Live turné pont Apparat filmzenei munkáit mutatja be.

Tovább

Ez a misztikus klip egyáltalán nem steril

2015. november 3., 15:00 Módosítva: 2015.11.03 18:27
243

Négyszámos, magyar nyelvű kislemezzel és a címadó, Sterilhez forgatott misztikus videóval jelentkezett a Black Nail Cabaret synth-noir duó. Árvai-Illés Emese énekes és Tarr Zsófia billentyűs kifejezetten a magyar rajongóknak készítették ezt a magyar nyelvű kislemezt, ami az ötödik születésnapjukon jelent meg. 

A címadó dalhoz egy különleges, misztikus hangulatú klip is készült: „Az első ötlet az volt, hogy legyenek alteregóink, ránk hasonlító lányok játszanak bennünket. Emese alteregója hamar meglett (Sütő Anna), akinek mint kiderült, volt egy saját készítésű hollófeje. Amikor ezt megtudtam, egyből egyértelművé vált számomra, hogy ki lesz a másik karakter, így elengedtük az alteregó kérdést. Tehát egy Emkeszerű lány (Anna) és a Holló (Tóth Bátor) volt a főszereplőnk, akik ötleteikkel is segítették a produkciót, Anna pedig szakmai tudásával is, mivel médiadizájn szakon tanul a MOME-n.”-

A klipet Ficsór Zsolt készítette, aki a zenekar előző, Satisfaction című klipjében is dolgozott: „A koncepció a mesterségesen kialakított tér és a természetes környezet kontrasztját veszi figyelembe. Fontos volt, hogy a városban, kültéren vegyünk fel jeleneteket.” Ficsór Zsolt fotós munkáját mi is követtük már, amikor idén a Berlinalén megnyerte a Close up! verseny fődíját. 

Tovább

Beszívva születtek a középkor legbizarrabb zenéi?

2015. november 3., 10:25 Módosítva: 2015.11.04 16:30
196

Ha az iskolában arra a kérdésre, hogy na fiam, mikor volt az avantgárd, azt felelné valaki, hogy a XIV. század végén, valószínűleg meghúznák. Pedig akkoriban valami nagyon hasonló dolog történt a zenében, mint ami a XX. században egy csomó más művészeti ágban. A Stenk zenetörténeti sorozatában most Dél-Franciaországba, Avignonba ugrunk vissza, valamikor az 1300-as évek második felébe, ahol egészen bizarr dolgok történtek akkoriban. 

Tovább

Rákot diagnosztizáltak a legnagyobb csehszlovák táncdalénekesnél

2015. november 2., 21:34 Módosítva: 2015.11.03 13:05
31

Nemrég gyomorműtétet hajtottak végre Karel Gott 76 éves cseh énekesen, de az orvosok a vizsgálatok alatt azt is megállapították, hogy nyirokcsomórákja van, írja az MTI. A legendás táncdalénekest azonnal átszállították egy másik kórházba és speciális onkológiai kezelésnek vetik alá. Közben az is kiderült, hogy a gyomorproblémáit a Non-Hodgkin limfóma okozta.

A rák és gyomorproblémák mellett szívproblémákkal is kezelték, tévés felesége pedig félbehagyta a munkáját 4 hónappal korábban, hogy vele foglalkozhasson. Érthető módon Gott az összes koncertjét lemondta, pedig tavaly is őt választották Csehországban az év énekesének, mert még 76 évesen is aktív, rendszeresen turnézik. Az emberek pedig kíváncsiak rá, mert a mostani cseh-szlovák turnéjára már elővételben elment százezer belépő és Gott gázsiját máig 4-6 millió forint közé teszik fellépésenként, amivel a legjobban kereső énekes az országban.

Ez a legszebb dolog, amit valaha mondtak nekem!

2015. november 2., 15:06 Módosítva: 2015.11.03 07:35
3233

A Budapest Voices 2013. áprilisában alakult, és az a nagy mutatványuk, hogy nagy magyar slágereket dolgoznak fel a cappella stílusban. Az első nagy dobásuk a Tankcsapdától az Adjon az ég volt, de énekeltek már Quimbyt, Péterfy Borit és PASO-t is. A legújabb dalukban a Kimnowak együttes történetének legnagyobb slágerét, a Gyémántot énekelték el. 

A dalhoz készült kliphez pedig 39 szereplőt kértek fel, hogy írják fel egy kartonlapra a legszebb mondatot, amit valaha mondtak nekik. A készítők, Regős Ábel és Sánta Balázs célja ezzel az volt, hogy merjünk bátran szembedicsérni másokat. 

Íme a klip:

Tovább

Ukrajnában még az autógumi is aranyból van

2015. november 1., 17:40 Módosítva: 2015.11.02 09:33
38

A hét lemeze cikksorozatunk mintájára mától minden héten igyekszünk összeszedni a legérdekesebb videóklipeket. Az első Videódiszkóban rögtön nagyon erős kisfilmekkel kezdünk, Grimes poppunkos vérengzésével, MØ posztszovjet Mad Maxével és Kendrick Lamar epikus vígjátékával. Rajtuk kívül lesz még szó Conner Youngblood, Joanna Newsom, Freddie Gibbs, a Jack Ü és Perfecto új klipjeiről is.

Tovább

Aki ma nem akar Kis Grófóval dolgozni, az egy idióta

2015. november 1., 17:35 Módosítva: 2015.11.02 12:40
798

Évek óta az egyik legkeresettebb magyar kliprendező, mégis most nyárig kellett várni arra, hogy egy videója igazán berobbanjon, illetve idén kitalálta az első Magyar Klipszemlét, amiről mi is részletesen beszámoltunk. Miki 357-tel beszélgettünk a szívességi alapú kliprendezésről, a hazai videók technológiai korlátozottságáról és arról, hogy miért nem ciki egyáltalán Kis Grófo.

Tovább

A rocksztár, aki lenyelte Mick Jaggert

2015. november 1., 08:59 Módosítva: 2015.11.02 08:53
183
A Depeche Mode énekese egy olyan albummal rukkolt elő, ami olyan, mintha egy Tarantino-westernhez készült volna, Roots Manuva kiégett veterán lett, Afroman pedig nagyjából egy alga szellemi szintjére szívta magát. Ezen túl hallgattunk még például sivatagi elektropopot, kertvárosi verandarockot, Get Lucky-szerű diszkózást és remek magyar pszichedelikus rockot is.

Rögtön az elején el kell mondanom, nem vagyok Dave Gahan feltétel nélküli rajongója. Mint szinte minden korombelinek, természetesen nekem is megvolt a magam sötét, elektronikus korszaka, tiniként ott voltam az első budapesti koncertjükön is. Később mégis megváltásként tekintettem a Songs of Faith and Devotion albumra, amin a rock irányába nyitott a DM, ezt akkor rajtuk kívül szinte senki nem mert meglépni. Érdekes, hogy ugyanezt az utat fordítva járva érkezett hasonló ponthoz a Cult is, ők az indiános, csörgővel térdcsapkodós rockba merték bevezetni az elektronikát, így alkotva meg egyik kedvenc lemezemet. A crossover, a stílusok egybemosásának szülei ők nekem.

A rockos irány maradt, ám a következő két évtizedben kapcsolatom a Depeche Mode-dal nagyjából kimerült a négyévente érkező lemezek slágerlistás dalaiban. Hiába az egyik legtehetségesebb dalszerző Martin Gore, az, ami az ő fejében áll össze, túlságosan rátelepedett már a zenekarra. Ez önmagában nem baj, ezt a zenét, ezeket a fordulatokat imádják a rajongóik világszerte, de Dave Gahannak a 2003-as szólólemeze után már szűk lett ez az ösvény, ahogyan ő fogalmazott:

a dalszerzés kinyitott előttem egy ajtót, amit aztán sosem tudtam teljesen becsukni.

Dalszerzői karrierjének legújabb állomása a Soulsaversszel készített második lemeze, az Angels & Ghosts. De milyen ez az  új ház, ahol mindez történik? 

Tovább

Hozzál sok napfényt O-O-Olaszból!

2015. október 30., 10:56 Módosítva: 2015.10.30 14:57
393

A Klipszemle-győztes Horváth Viktortól tudtuk meg, hogy a legmenőbb magyar klipek általában nulla pénzből, de egy-egy jó ötletből készülnek. Ez most megint igaz a Soerii & Poolek új klipjére, amit a legszorgalmasabb magyar kliprendező, Miki357 csinált: egyetlen snittben készült egy kocsmában. 

"Eredetileg Bangó Margitot vagy Hernádi Judit művésznőt akartuk felkérni, hogy énekelje el nekünk Lorenzót, Németh Jucit pedig felhívtuk, hogy segítene-e felvenni egy demót, hogy mégse egy zongorán kelljen nekik megmutatni a dalt. Végül olyan jól sikerült a felvétel, hogy hülyék lettünk volna mással rögzíteni." - meséli Kovács Geri, a Soerii & Poolek egyik fele arról, hogyan került Németh Juci a Lorenzó című dalba. A zenekar másik fele Takács Zoltán Jappán, akit az egykori Heaven Street Sevenből lehet főleg ismerni. 

Íme a klip tehát:

Tovább

Már megint itt van egy király magyar zenekar

2015. október 29., 16:32 Módosítva: 2015.10.30 09:09
214

Egy-két hét eltéréssel, de majdnem pontosan egy éve tűnt fel nekünk a budapesti Puma Danger zenekar a Glass Echoes & Cozy Cabanas című EP-jükkel, amivel az év legjobb magyar zenei megjelenései közé is bekerültek nálunk, majd az éves indexes dalverseny 30-as mezőnyében is feltűntek. Azóta sok mindent történt a zenekar környékén, elkezdtek aktívan koncertezni és összerakták az első nagylemezüket, és itt debütál nálunk először.

Tovább

2015 Adele éve lesz

2015. október 28., 17:05 Módosítva: 2015.12.21 09:03
549

Ha Lionel Richie azonnal elkezd viccelődni valakivel, ha csak szóba kerül, akkor azért elérhetett valamit. Az 1983-as Hello énekese rögtön elkezdett tréfálkozni Adele legújabb, történetesen Hello című dala miatt, pedig biztos a sikerére is irigy. A 2015-ös Hello ugyanis megdöntötte Taylor Swift rekordját, és az egy nap alatti legnagyobb nézettséget érte el a Youtube-on a 27,7 millió megtekintésével. Swift 20,1 millióval kullog utána, Nicki Minajnak is 19,6 milliónál állt meg az anakondája. Öt nappal később a Hello már 108 milliónál tart.

Tovább

A Tool frontembere szerint a Tool-rajongók elviselhetetlenek

2015. október 28., 12:06 Módosítva: 2015.10.28 13:39
8

A héten jelenik meg Maynard James Keenan Puscifer nevű zenekarának új albuma, úgyhogy most van egy lehetőség, hogy elkapja a sajtó Keenant, aki örömmel állt a feladat elé és egy elég őszinte interjút adott a Phoenix Newsnak. A legérdekesebb rész persze az, amikor kifejti, hogy elege van abból, hogy folyamatosan a Toolról kérdezik (mivel 2006 óta nem adtak ki új albumot), és az, amikor rákérdez az újságíró arra, hogy mennyire humorosak a Tool albumai.

Tovább

Bach és Händel is megvakult

2015. október 27., 11:18 Módosítva: 2015.10.28 08:19
395

Tudtátok, hogy XX. század legnagyobb vak komponistája egész életében vikingruhában járt, egy osztrák vak zeneszerző pedig komponált egy balkezes darabot egy félkezű zongoristának? Hát azt hogy a középkor leghíresebb olasz muzsikus feltalálója soha nem láthatta találmányait, egy angol kókler pedig a barokk kor két legnagyobb zeneszerzőjét is megvakította?

A Stenk zenetörténeti sorozata a világ legrégebbi, gyönyörű dalával indult, s most elért a trecento legnagyobb mesteréhez. Francesco LandiniGuillaume de Machaut kortársa volt, csak épp a szigorú egyházi alapú motetták helyett laza dalokat nyomott, elvégre olasz volt. Ő volt az első vak zeneszerző, akinek máig fennmaradtak művei, szóval gondoltam, itt az alkalom összeszedni néhány sorstársát az elmúlt 600 évből.

Jöjjön tehát 7 vak zeneszerző, akik valami miatt izgalmasak.
 
Tovább

Másfél évtized rap és metál

2015. október 26., 16:35 Módosítva: 2017.06.28 20:21
1069

Szombaton kiraktunk egy rövid bejegyzést arról, hogy október 24-én volt 15 éve, hogy megjelent a Linkin Park Hybrid Theory című nagylemeze.  A poszt megjelenése után rengeteg olvasói levelet kaptunk, szokatlanul sokan kapták fel a fejüket arra, hogy tényleg eltelt 15 év a legendás Hybrid Theory óta. El bizony, úgyhogy trollkodás helyett most megpróbáljuk kideríteni, hogy miért számít ma a Linkin Park Magyarország egyik legnépszerűbb külföldi zenekarának.

Tovább

Egy céges buli, ahol szívesen látják a menekülteket

2015. október 26., 16:03 Módosítva: 2015.10.26 19:38
168
Először rendezték meg Kelet-Közép-Európában a világ talán legnagyobb világzenei eseményét, a Womexet, ami kicsit tényleg olyan mint a Sziget, csak itt HÉV helyett kettes villamossal járunk ki koncerteket nézni, bár a sör olcsóbb, és még jobb is. Rend és szigor helyett peace, love és unity a Müpában.

Várakozáson felül teljesített a Magyarországon megrendezett Womex: utoljára hat évvel ezelőtt fordult elő a világzenei expó történetében, hogy mindhárom hivatalos koncertnapra elkelt valamennyi jegy. A szervezőknek tehát tényleg igazuk lett, néhány napra tényleg házhoz jött a világ, Budapest pedig ha csak ideiglenesen is, de tényleg a világzene központjává vált.

A World Music Expo egyébként egy furcsa képződmény: egy részről szimpla világzenei fesztiválnak tűnik, másrészt viszont nagyon komoly szakmai netwörkölések folynak a háttérben, és bizonyára az is beszédes, hogy a regisztrációhoz járó batyuban a mindenféle szaklapok mellé egy többszáz oldalas Womex-kézikönyv is járt, ami tényleg csak azoknak érdekes, akiknek ez jelenti a megélhetést. Ezúttal közel száz ország 1500 cége volt jelen az expón, így nem is csoda, hogy a látogatók zöme is a külföldiek körül került ki.

Tovább

A Sziget a Volt és a Sound is díjat kaphat

2015. október 26., 12:18 Módosítva: 2015.10.26 15:19
2

Gerendai Károly bulibirodalmának négy húzóneve, a Sziget, a Volt, a Balaton Sound és a B.My.Lake is esélyes a legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztiváldíjra, a European Festival Awardsra.

  • 40 fesztivál került be idén az európai fesztiválokat rangsoroló Festival Awards nagyfesztivál kategóriába - itt a Sziget az esélyes.
  • a közepes méretű fesztiválok versenyébe a Volt és a Sound került be,
  • a B.My.Lake pedig a kisméretű fesztiválok közt győzhet.
Tovább

Justin Bieber szétnyerte magát az MTV Europe-on

2015. október 26., 10:42 Módosítva: 2015.10.26 15:19
14

Vasárnap este a milánói Mediolanum Forum színpadán adták át az MTV Europe Music Awards díjait. A gálán Justin Bieber tarolt, aki a legjobb férfi előadó, a legjobb rajongótábor és a legjobb stílus díját is megnyerte.

Az idei show-t Ed Sheeran vezette, aki a házigazda szerep mellett két kategóriában is győzött: a legjobb World Stage előadás és a legjobb élő előadó díját is elvitte. A gála másik házigazdája Ruby Rose volt, aki két lábon járó tévék között konferált, tetoválást varratott magára, és legalább tízszer öltözött át a show folyamán.

Tovább

Januárban jön az új David Bowie-lemez

2015. október 25., 12:25 Módosítva: 2015.10.26 07:17
67

A Times szerint (a cikk sajnos csak előfizetéssel olvasható) januárban, egész pontosan nyolcadikán új lemezt ad ki David Bowie. A hétszámos Blackstar című lemezt New York-i jazz-zenészekkel vette fel a Magic Shop nevű stúdióban, és sokat nem tudni róla. Az biztos, hogy a tízperces, lemezzel megegyező című dalból használt egy részletet a novemberben érkező, The Last Panthers című brit tévésorozat főcíméhez.

Tovább

Disco nem volt ennyire szexi a '80-as évek vége óta

2015. október 25., 11:02 Módosítva: 2015.10.26 16:37
452

A The Biebers szép lassan fontos szereplőjévé vált a mostani magyar popzenének, ezért kézenfekvő választásnak tűnt, hogy a héten az ő első nagylemezüket elemezzük kicsit részletesebben a hét lemezében. Rajtuk kívül lesz még a Ty Segall fémjelezte Fuzz második albumáról, Alex Bleeker Real Estate-tag félig-meddig szólójáról, a San Franciscó-i The Mantles lemezéről, illetve magyar Isle of Man második EP-jéről is.

Tovább

A fal adta a másikat a magyar zenekarnak

2015. október 22., 14:27 Módosítva: 2015.10.22 15:36
124

November 27-től lesz elérhető a kultikus Rough Trade Records válogatásalbuma, a tizenötödik Counter Culture. Ez még így önmagában nem nagy hír, az már viszont sokkal inkább, hogy a kétlemezes, közel negyven dalt tartalmazó válogatásra a magyar Gustave Tiger is felfért, olyan előadók közé, mint Björk, Jamie xx, Courtney Barnett, Sufjan Stevens, a Sleaford Mods vagy Nils Frahm.

Tovább

A Punnany Massif mindennél népszerűbb a szigetes fesztiválokon

2015. október 22., 11:26 Módosítva: 2015.10.26 12:18
76

Felmérést végeztek az idei fesztiválszezonban arról, hogy kik a legnépszerűbb magyar előadók, az első helyen - nem nagy meglepetés - a Punnany Massif végzett. A Fair Play öt magyar fesztivált vizsgált, ezek a

  • Balaton Sound
  • Sziget
  • VOLT
  • B My Lake
  • és a Strand

vagyis kizárólag a Sziget Kft. és a Volt Produkció által szervezett nyári eseményeken résztvevőktől származik a kutatás eredménye.

Tovább

Négy év után új albumot ad ki Adele, 25 lesz a címe

2015. október 22., 06:58 Módosítva: 2015.10.22 13:34
26

Régóta lehetett tudni, hogy Adele stúdióban van, de az énekesnő csak csütörtökön erősítette meg hivatalosan, hogy hamarosan megjelenik harmadik nagylemeze. 25 lesz az új albumának a címe, ami nem meglepő fordulat a 19 című debütáló album és az azt követő 21 után. Adele szerint a 25 azt jelenti, hogy már felnőttkorba lépett.

Négy éve nem jelent meg egyébként albuma Adele-nak, aki úgy tűnik eddig az anyasággal volt elfoglalva, 2012 októberében született ugyanis kisfia. Vasárnap este már lement egy kis teaser a brit tévében az X-Faktor szünetében, akkor már lehetett sejteni, hogy ebből új album lesz. Bár a 26 másodperces részletről csak később erősítették meg, hogy Adele-től származik.

Adele a BBC-nek már nyilatkozott is, azt mondta az új albummal szeretné bepótolni azt az időt, amit elpazarolt, és azokat a dolgokat, amiket nem tett meg. Egyúttal elnézést kért, hogy ilyen sokáig kellett várni az új albumra, Adele szerint a felvételek az elmúlt években folyamatosan készültek. Adele előző albuma a 21 eddig, több, mint 30 millió példányban fogyott, ez minden idők negyedik legjobban eladott lemeze, ami azért is különösen nagy teljesítmény, mert a lemezeladások száma folyamatosan csökken.

Furcsa, de az új albumról még egyetlen szám sem szivárgott ki, a megjelenés pontos dátumát sem tudni, de több oldal november 20-at ír.

Tovább

Csak úgy repkednek a milliók a fiatal zenekaroknak

2015. október 21., 15:38 Módosítva: 2015.10.22 11:32
111

Az NKA honlapján kihirdették az üreshordozó-díjakból működő Cseh Tamás Program pályázatainak nyerteseit. Valamivel több mint 140 millió forintot osztottak ki, ebből 84 millió jutott a nem budapesti szórakozóhelyeknek és majdnem 60 millió a pályakezdő vagy kevésbé ismert előadóknak. Összesen 30 zenekar és 34 vidéki klub kapott támogatást. Az esetek többségében a maximális összeget ítélték meg.

Tovább

A zenetörténet egyik legnagyobb nyúlása

2015. október 21., 12:25 Módosítva: 2015.10.22 00:13
25

Mi jut eszedbe a népzenéről? Nekem a táncház, a Sebő- meg a Muzsikás-lemezek, amiken felnőttem. Esetleg a bor melletti dalolászások. Pedig az lehet egy futballmeccsen a lelátón üvöltő kórus is, vagy akár egy Youtube-on végigsöprő barkácssláger. Mark Slobin Népzene – Nagyon rövid bevezetés című könyvében elképesztően sok érdekes történet és megközelítés bukkan fel a témában. Mondjuk, hogy milyen volt, amikor csak sötétre festett képű fehérek játszhattak fekete népzenét a szórakozóhelyeken, vagy hogy keveredhetett Dél-Afrikában a német zene az orosszal, esetleg hogy honnan nyúlták le a The Lion Sleeps Tonight című sláger nagy sikerű zenéjét.

Tovább

Ez volt a középkor leghülyébb hobbija

2015. október 20., 13:05 Módosítva: 2015.10.20 22:31
71

Képzeljük el a következő tévéműsort:

  1. Ül egy ember a stúdióban és valami nagyon komoly dologról beszél, nagyon komolyan.
  2. Melléül egy elemző és elkezdi vele párhuzamosan magyarázni, miről is beszél az első ember.
  3. Hogy ennyire se legyen érthető, miről beszélnek egyszerre, az elemző elkezd más nyelven beszélni.
  4. Bejön még egy-vagy két standupos, ők is odaülnek és vidám történeteket mesélnek tetszőleges nyelven úgy, hogy közben a komolyan beszélő, meg az elemző is mondja a magáét.
Ti melyik pontnál kapcsolnátok át valami értelmesebb csatornára?

Pedig a középkor egyik legnépszerűbb műfaja, a motetta pont erről szólt, ráadásul a 3-4 ember énekelt, természetesen más és más dallamot.

Tovább

Reszelő, őrült nő és a kenyai gettók

2015. október 20., 00:07 Módosítva: 2015.10.20 08:49
23
Bár már kifejezetten hűvösre fordult az idő, a november felé közeledve még mindig fesztiválozhatunk, 2015-ben ugyanis Magyarország rendezi meg a világ legnagyobb világzenei rendezvényét. A Womex azonban nemcsak zenei esemény, hanem vásár, konferencia és zenés dokumentumfilmek fesztiválja is egyben. A fellépők között találunk avantgárd konyha-folkot játszó lánytriót, afrofuturista kanadait, pszichedelikus punk-rocker énekesnőt és színpadra termett Benetton-reklámot is.

"Nagy dolog nekünk, budapestieknek, de nagy dolog a régiónak is, hogy idén nálunk tartják Womexet" – büszkélkedtek a szervezők nemrég, a World Music Expót ugyanis több mint húszéves története során első alkalommal rendezik meg kelet-, illetve közép-európai városban. De nagy dolog a Womex az államnak is, hiszen több mint egymillió eurót tettek bele a világzenei dzsemboriba.

Az előzetes számítások alapján a Womex ideje alatt napi több mint háromezer, nagyrészt külföldi látogató érkezik a fővárosba, akik az expó öt napja során – a taxi- és egyéb költségekkel együtt – mintegy 900 millió forintot fognak elkölteni Budapesten. "Házhoz jön a világ, és végre meg tudjuk mutatni magunkat" – mondta a szervezők nevében Weyer Balázs, aki korábban arról is beszélt, hogy szeretnék ha Budapest, a Womex révén, régiós központtá válhatna a világzenei iparban. A nagyszabású rendezvény apropóján összeszedtük a világzenei expó legizgalmasabb fellépőit.

Tovább

Dupla koncerttel tér vissza Magyarországra az Ignite

2015. október 19., 10:27 Módosítva: 2015.10.19 11:50
25

Tíz év után új albummal, és egy Európa-turnéval tér vissza a kaliforniai hardcorepunk számunkra legkedvesebb zenekara, a Téglás Zoli vezette Ignite. Utoljára 2006-ban adtak ki stúdióanyagot Our Darkest Days címmel, szóval ki kellett böjtölni a folytatást, ami 2016. január 8-án jeleni majd meg a Century Media kiadásában.

 Az A War Against You című albumon 17 felvétel hallható majd, köztük a korábban demóváltozatban már az internetre kikerült Falu című dal is, amit a rajongók a Place Called Home örököseként emlegetnek (ez az a nóta, amibe Zoltán az A csitári hegyek alatt és a Kossuth Lajos azt üzente című dalok szövegét építette be). Az Ignite januári turnéja egy dupla budapesti koncerttel zárul a főváros legnagyobb rock klubjában, a Barba Negra Music Clubban. Téglás szerint idén Januárban sokan lemaradtak a pesti koncertekről, mert hamar elfogytak a jegyek, így inkább adnak két bulit, hogy mindenki beférjen.

Az Ignite énekese most hogy hazaköltözött, a zene mellett új területen is kipróbálja magát: egy amerikai cég, a White Rabbit Partners Media egyik vezetőjeként fog tevékenykedni, ami a tervek szerint filmes és televíziós produkciók finanszírozásával foglalkozik majd.

Korábban is szó volt arról, hogy segíteni szeretnék azzal, hogy befektetőket hozok Magyarországra. Ezzel a céggel nagyon klassz dolgokat fogunk csinálni, ami pénzt hoz a magyar vállalkozásoknak. A média mellett kórházakat, drog rehabilitációs központokat és mentális egészségügyi intézményeket kívánunk nyitni és újranyitni itthon.

Az Ignite január 13-án Lengyelországban kezdi meg lemezbemutató Európa-turnéját.

Élő ember még nem kapott ilyen szép nekrológot

2015. október 18., 11:26 Módosítva: 2016.11.11 12:53
311

Aki ismeri az elektronikus zene múltját és kezdeteit, annak a Jean Michel Jarre legalább annyira meghatározó név, mint Giorgio Moroder vagy a Kraftwerk.

Ezért egyértelmű volt, hogy A hét lemezében a francia producer albumáról írunk bővebben, de meghallgattuk még a friss a Deerhuntert, Upor András első nagylemezét, illetve Rauryt, Milót, a Real Liest és a together PANGEA rövidke EP-jét is.

Tovább

Zalatnay Cini a magyar Janis Joplin

2015. október 13., 15:23 Módosítva: 2015.10.14 11:11
228

Zalatnay Saroltáról hozott le cikket a brit Guardian, amelyben a szerző, Angus Batey csak a magyar Janis Joplinként hivatkozik az énekesnőre. A cikk nagyvonalakban végigveszi Zalatnay pályáját megemlítve például a Bergendy, a Metro, az LGT, a Skorpió és az Omega zenekarokat – közben a Metrót például psych-pop, az Omegát pedig psych-rock zenekarként írja le, míg a Skorpió egyenesen a magyar Deep Purple lett.

Batey közben a dal- és albumcímek fordítására is ügyelt: Cini 1970-es debütálása, a Ha Fiú Lehetnék If I Could Be a Boy cím alatt szerepel, az Álmodj Velem ennek megfelelően Dream with Me lett, a Hadd Mondjam El pedig Let Me Tell You. A cikkben szó esik Zalatnay szerelmi viszonyáról is Maurice Gibb-bel a Bee Geesből, de a Queen szólógitárosához, Brian Mayhez fűződő románcát például elhallgatja.

Tovább

Mély basszusokkal a szürkeség ellen

2015. október 13., 15:00 Módosítva: 2015.10.14 00:42
296

Le sem tagadhatnánk, hogy kedveljük a nyíregyházi Zomblaze-t, hiszen már több alkalommal is írtunk róla az Indexen (az új számáról, az új kiadójukról és a közreműködéséről a Sör És Fű-albumon) , sőt, a legelső dalversenyünkben egészen a döntőig jutott. Most hosszú idő után új, hatszámos EP-vel jelentkezik, ami nálunk debütál.

Zomblaze 10 éve ismert arca a hazai undergroundnak és alapítóként már egy ideje többed magával viszi az ASAN kiadót, ezalatt rengeteg saját zenét és beatet rakott össze, hogy később egy egyórás live szett készülhessen belőlük. A dalok írásában nagy inspirációt jelentett neki a többi tehetséges magyar előadó, akik körülveszik.

Tovább