Elmarad az Eagles of Death Metal budapesti koncertje

2015. november 19., 08:55 Módosítva: 2016.08.26 16:01
6

Most már hivatalos az, amit eddig csak sejteni lehetett: a párizsi terrortámadások miatt az Eagles of Death Metal lemondta a hátralevő európai koncertjeit, köztük a budapestit is. Szerdán a zenekar egy hosszabb közleményt is kiadott, amiben szerepelt, hogy átmenetileg felfüggesztik a már lekötött fellépéseiket. Ezek között ott van Budapest is, hiszen november 29-én az Eagles of Death Metal a Barba Negrában játszott volna, miután a hatalmas érdeklődés miatt az A38-ra elfogyott az összes belépő.

Tovább

Kiengedték a kórházból Karel Gottot

2015. november 18., 22:49 Módosítva: 2015.11.19 10:28
3

Kiengedték a kórházból a Kelet Sinatrájaként emlegetett Karel Gottot, akinél néhány hete egy hasműtét közben állapítottak meg nyirokcsomórákot, írja az MTI.

Közben az is kiderült, hogy az énekes gyomorproblémáit a Non-Hodgkin limfóma okozta, illetve ezeken felül még szívproblémákkal is kezelték.

Tovább

Egyre nagyobb a női zenészek és szövegírók aránya

2015. november 18., 18:05 Módosítva: 2015.11.18 19:46
10

A korábbi évekhez képest Magyarországon egyre több a női zeneszerző és szövegíró, főként a pop, az alternatív és a gyermekzene területén - derült ki az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület adataiból. A adatbázis szerint 2005 előtt alig 5 százalék, az utóbbi három év regisztrációi alapján viszont már több mint 16 százalék a női alkotók aránya a zenei területen.

A női szerzők munkáját az Artisjus-díj is egyre inkább elismeri. Míg korábban inkább előadói területen vehettek át elismerést nők, az utóbbi években egyre gyakrabban kapták meg női szerzők is a szakmai szervezet elismerését könnyű- és komolyzenében. Adamis Anna 1998-ban, Szabó Ágnes 2009-ben, Palya Bea 2010-ben, Szirtes Edina Mókus 2012-ben, Váczi Eszter 2014-ben. A díj történetében először, idén kapta az év komolyzenei művéért járó elismerést női alkotó, Tallér Zsófia.

Tovább

Megkorbácsolták a savköpő tévés lelkészt

2015. november 18., 14:59 Módosítva: 2015.11.18 18:20
256

Nagyon bírtuk a budapesti Dope Calypso garázspunk zenekar idei nagylemezét, így csak örülünk annak, ha nálunk debütál most a Goodbye Monkey c. számukhoz készült videó, amiben egy televíziós lelkészt alakít az énekes.

Tovább

A Tankcsapda is a kényszerleszállást végrehajtó párizsi géppel utazott

2015. november 18., 09:24 Módosítva: 2016.08.26 17:47
202

Az Air France egyik kényszerleszállást végrehajtó gépén utaztak Amerikából Párizs felé a Tankcsapda zenekar tagjai szerda hajnalban, írja a Hvg. A Tankcsapda összes tagja azon a Párizs felé tartó repülőgépen ült, amely egy bombafenyegetés miatt végül Salt Lake Cityben hajtott végre kényszerleszállást szerda reggel.

Lukács László énekes elmondta, kifejezetten korán kimentek a repülőtérre Los Angelesbe, de nem volt különösebb biztonsági ellenőrzés. Aztán egyszer csak arra kértek minden utast, üljön le, mert a Utah állambeli Salt Lake Cityben leszállnak.

Landolás után az FBI munkatársai vették körbe a gépet, az utasokat beterelték a terminálba, ott mondták el nekik, miről van szó. Mindenkit kikérdeztek, nem láttak-e gyanús utast vagy technikai berendezést. A gépet közben átvizsgálták, de nem találtak semmit.

Egészen Csodaországig fújta a szél Szedert

2015. november 17., 15:27 Módosítva: 2015.11.17 16:20
309

"Izgalmasan karcos hangú" ezt írtuk legutóbb Szeder-Szabó Krisztináról, amikor tavaly nyáron írt nekünk egy dalt a folyamatosan ömlő esőről. Azt is megírtuk, hogy pár éve végzett a Kőbányai Zenei Stúdióban, majd olyan lendülettel fordult a sanzonok felé, hogy rögtön kijutott a francia TV5 tehetségkutatójának elődöntőjébe, és megalakította a saját, magyar nyelvű dalokat játszó Szeder zenekarát. Szeder-Szabó Krisztina sokszor lép fel együtt Lóci játszik Lócival, néha az Ivan and The Parazollal, legutóbb pedig a VAN-zenekar búcsúkoncertjén láthattuk őt.

2014-ben jelentette meg az első lemezét, a Hab a tetejént, amelyen többek között a Reggeli dal és a Szél is szerepel. A Reggeli dalhoz a Kisüzemben forgattak videót, ami a maga nemében elég populáris lett, úgyhogy a következő klipben valami teljesen mást szerettek volna. Így esett a választás a Szél című számra, aminek a klipjét itt a Stenken lehet először látni. 

Tovább

Egyéves lesz a Stenk, az Index zeneblogja, megünnepeljük

2015. november 17., 14:38 Módosítva: 2015.11.18 08:38
14

Egy éve volt már, amikor kitaláltuk, hogy csinálunk az Indexben egy zeneblogot. A nevet abból a videosorozatból nyúltuk le, amiben érdekes, feltörekvő zenekarokat vagy éppen zenei jelenségeket mutattunk be, és örömmel használjuk azóta is. Egy évvel ezelőtt az év albumait összegyűjtő listával rúgtuk be az ajtót, és azóta is toljuk a Stenken a kontentot keményen. Az indulásunk pont december 4-én volt, és akkora szerencsénk van, hogy idén ez pont péntekre esik, úgyhogy ezen a napon el is megyünk a Beat on the Bratbe, hogy megünnepeljük a születésnapunkat. Elhívtuk néhány zenészbarátunkat is, akik fellépnek majd: 

  • Henri akusztik szett (a Fran Palermo énekesének szólóprojektje)
  • Zombie Girlfriend (aka Szabó Benedek másik zenekara)
  • Somersault Boy (Sallai Laci egyik zenekara)

Minden további infót a rendezvényről ezen a Facebook eventen, teszünk közzé, úgyhogy érdemes nyomni egy "Ott leszek" vagy egy "Érdekel" gombot, ha többet akar tudni.

De mi az a Stenk?

A népszótár definíciója szerint: Erőteljes, ihletett lendület zenélés – legtöbbször improvizáció – közben. például: 1. Az előadás rendben volt, de a legtöbb számból hiányzott a stenk. 2. A zongorista úgy stenkbe jött, hogy háromnegyed órát szólózott egyfolytában.
Tovább

Ez még nem a mediterrán

2015. november 17., 12:28 Módosítva: 2015.11.17 14:44
64

Szeptember elején mutattuk be a Belau projektet, egy teljesen új zenei formációt, aminek az első klipje annyira erősre sikerült, hogy elnyerte a zsűri különdíját a Magyar Klipszemlén, illetve bekerült az HBO Aranyélet című sorozatába is (a harmadik részben a medencés jelenet alatt szólt az Island of Promise). Most megérkezett a második dal Distant Bay címmel és ismét Hegyi Dóri közreműködésével.

Tovább

Melyik a legősibb magyar hangszer?

2015. november 17., 10:35 Módosítva: 2015.12.01 17:09
459
  • Melyik a legősibb magyar népi hangszer?
  • Egyáltalán mitől lesz egy hangszer ősi, magyar vagy egyáltalán népi?
  • Na és miért hiszik azt sokan, hogy a duda és a cimbalom a sumerektől származik?

Brauer-Benke József, az MTA Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa évtizedek óta kutatja a népi hangszereket, melyekről most egy terjedelmes könyvet jelentetett meg A népi hangszerek története és tipológiája címmel. A szigorúan tudományos cím és az alapos kutatási háttér ellenére nagyon olvasmányos, izgalmas, képekkel gazdagon illusztrált könyvről van szó, melyből mindezekre a kérdésekre választ kapunk.

Itt a középkor vége

Zenetörténeti sorozatunkban a középkor végéhez érkeztünk, és ahogy az ókornál is, most is hangszerekkel zárjuk le a korszakot. Eredeti tervem az volt, hogy két kedvencemről, a dudáról és a tekerőről írok, úgyhogy felballagtam a Várba a Zenetudományi Intézetbe, hogy ezekről kérdezősködjem, de Brauer-Benke József annyi minden más érdekeset is mesélt, hogy született belőle egy interjú. Természetesen a dudáról és a tekerőről sem feledkeztünk meg: rájuk hamarosan visszatérünk a sorozatban!

Tovább

Nagyot perecelt az operatőr Monkeyneck klipjében

2015. november 16., 14:55 Módosítva: 2015.11.16 20:49
679

Augusztusban nálunk debütált Monkeyneck Day and Night című számának klipje, amit nemcsak az olvasóink szerettek nagyon: jelenleg épp az "Év dala" címért verseng a Viva TV-n. Monkeyneck ezúttal egy birminghami, Call Me Unique nevű énekes-dalszerzőnővel dolgozott együtt, akit a menedzsere szúrt ki egy angol rádióműsorban.

Call Me Unique többnyire egy szál gitárral szokott fellépni, de többször közreműködött már magyar produkciókban is – szerepelt például az Amoeba általunk is nagyon kedvelt nagylemezén, és fellépett már a Soul Clappel, valamint a Monday Sessionön is. (Ma este is játszik majd a Toldiban.)

Tovább

Hivatalosan is elmarad a budapesti Eagles Of Death Metal-koncert

2015. november 16., 11:04 Módosítva: 2016.08.26 16:02
8

frissítés: a cikkünk megjelenése után nem sokkal az A38 törölte a lentebb idézett bejelentést a koncert oldaláról. Információnk szerint véletlenül került ki, a menedzsment még mindig nem válaszolt a szervezők megkeresésére, így még nem lehet biztosan kijelenteni, hogy elmarad-e a koncert, vagy sem.

A pénteki párizsi terrortámadások legszörnyebb pillanatai egy Eagles Of Death Metal-koncert közben történtek, majdnem 100-an haltak meg és még többen megsérültek, amikor a Bataclan klubban fegyveresek a fellépés közepén tüzet nyitottak a tömegre.

Tovább

Orbán népe Rákosi szemszögéből

2015. november 15., 10:36 Módosítva: 2015.11.15 23:53
503

Egészen impozáns méretűre sikerült a mostani hét lemeze, egy rakás friss és érdekes albumot vettünk elő. Most egy magyar projekt kiadványára figyeltünk fel leginkább, a négy punkzenekart tömörítő Orbán népe nevű albumot, ami az egyik legdühösebb zenei alkotás a mai magyar kormánnyal kapcsolatban. Rajtuk kívül meghallgattuk Kurt Cobain posztumusz szólóját és a New York-i queer hop egyik úttörőjét Le1f-et. De itt még nincs vége, lesz még a hülye nevű producerek versenyében előkelő helyezésre esélyes DJ Paypal, magyar delta blues és a bekategorizálhatatlan James Ferraro. Az igazi nagy robbanás viszont csak most jön: végigmentünk Justin Bieber albumán és egyszerűen imádtuk. Egy részét. Nem viccelünk.

Tovább

Nem Mick Jagger lánya pisilte le a falat

2015. november 14., 16:25 Módosítva: 2015.11.15 11:18
7

A legújabb klipszemlénkben megmutatjuk Missy Elliott visszatérését, hogyan teszik tönkre a kábítószerek a szerelmi életünket, mire vetemedik a Halál, amikor épp borzasztó másnapos, illetve az is kiderül, melyik zenekar nézett le egy forgatás kedvéért a márkushegyi bányába. Ezen kívül pucér fenekek, csókolózó férfiak és híres sztriptíztáncosok a Videódiszkóban. Természetesen az is kiderül, ki pisilte le a falat a helyi bár mellett. 

Tovább

A zenekar, akik neve eggyé vált a terrorizmussal

2015. november 14., 16:00 Módosítva: 2016.08.26 16:20
403

A péntek este történt szörnyű párizsi terrortámadás egyik központi helyszíne a Bataclan klub volt, ahol az amerikai Eagles of Death Metal rockzenekar játszott. A fegyveresek 87 embert meggyilkoltak és rengetegen megsérültek, mielőtt a hatóságok megállították volna a tragédiát. Az Iszlám Állam később közleményben a Bataclanban tartott koncertet úgy jellemezte, hogy a klub, ahol több száz bálványimádó vett részt egy elfajzott buliban. A zenekar két hét múlva Budapesten is fellépett volna, méghozzá telt házas buliban.

Tovább

Most már tényleg csak másodpercek kérdése, és összeáll a Guns N' Roses

2015. november 13., 10:59 Módosítva: 2015.11.14 09:18
456

Az év pletykájának tűnt, ahogy a 2014-es, 2013-as, stb. év hírének is az, hogy Axl és Slash elásta a csatabárdot, és belátták, hogy együtt sokkal, de sokkal több pénzt lehet keresni, mint külön külön, egy korcs Guns N' Rosesszel meg a Slash banddel, meg mittudomén, hol zenél a többi egykori tag. Az nem világos egyelőre, hogy a 2016-ra "a napokban" bejelentett, világ körüli turnét lemez is követi-e, és azt sem tudni, hogy melyik felállást támasztanák fel.

Az nyilvánvaló, hogy ha összejön a buli, akkor előre ki lehet majd osztani a világ legtöbbet kereső turnéja címet 2016-ra, ahogy a rajongókat leginkább idegesítő turnézenekarét is, hiszen azt senki nem gondolhatja, hogy ha Axl Rose eddig képes volt két órát késni egy koncertről, akkor majd pont most nem fog. 

Hivatalos megerősítés még sehonnan nem érkezett, igaz, egyik tábor sem cáfolta a dolgot, amiből zeneipari szakírók arra következtetnek, hogy már a setlistet rakják össze Axlék. Mi nem ennénk ennyire forrón a kását, és óvatos duhajként nyugtával dicsérnénk a napot, de az tagadhatatlan, hogy egy eredeti felállású Guns-bulira az első sorba vennénk headbangelős különjegyet.  

Örülünk a GNR esetleges újjáalakulásának?

Meghalt Phil Taylor a Motörhead legendás dobosa

2015. november 12., 18:53 Módosítva: 2015.11.13 09:44
148

Hosszas betegség után elhunyt Phil "Philty Animal" Taylor, a Motörhead klasszikus korai felállásának dobosa. A poszton az akkor még sofőrködő haver a legelső dobost, Lucas Foxot váltotta, pont amikor az első lemez felvételeinek idején hurcolta Lemmyéket. Ezt követően az összes klasszikus lemezen az ő játéka hallható. Jellegzetes kétlábdobos, harckocsiként zakatoló dobolásától gellert kapott a zenetörténet: annak ellenére, hogy a Motörhead mindig is ragaszkodott, hogy nem metált, hanem rock'n'roll-t játszanak, kivétel nélkül minden metálzenészre hatottak. 

Tovább

Meghalt Andy White, az ötödik Beatle

2015. november 12., 10:40 Módosítva: 2015.11.12 15:50
5

Meghalt Andy White skót származású stúdiózenész, akit az "ötödik Beatle-ként" is emlegetnek, mivel játszott az együttes egy korai lemezén. White 85 éves korában szívroham következtében halt meg hétfőn.

White-ot 1962 szeptemberében hívta fel az EMI lemezcég, hogy doboljon a Beatles Love Me Do kislemeze és annak B-oldalán szereplő P.S. I Love You felvételén. A liverpooli banda új dobosával, Ringo Starr-ral ugyanis nem volt elégedett a lemez producere, George Martin. White a felvételét 5 fontot kapott, és később sem kapott jogdíjakat. A felvétel később Ringo dobolásával is megjelent. White valószínűleg a Please Please Me lemezváltozatán is dobolt.

Ezek miatt a felvételek miatt emlegetik "ötödik Beatle-ként", éppúgy, mint például Pete Bestet vagy Stuart Sutcliffe-et.

White később dobolt Tom Jones, Marlene Dietrich, Burt Bacharach és Rod Stewart lemezein és koncertjein is. 2012-ben úgy nyilatkozott, hogy amikor a Beatles-hez hívták dobolni, érzete, hogy ez valami nagyon más dolog, de azt nem lehetett előre tudni, hogy ekkora durranás lesz.

Tovább

A Rózsaszín Pitbull a következő áldozata a menekültválságnak

2015. november 11., 20:33 Módosítva: 2015.11.12 12:24
1301

Nem lép fel a Rózsaszín Pitbull zenekar az évente esedékes Punkkarácsonyon, mert a többi zenekar nem hajlandó náci együttessel közösködni, ezt a Rockbook írja. A problémát a zenekar új klipje okozta, amit a többi együttes egyszerűen nácinak titulált, mivel erősen menekültellenes hangulatot sugall. Hogy őszinték legyünk, mi nem tudunk igazságot tenni.

Tovább

LSD-zett Nick Cave fia, mielőtt a halálba zuhant

2015. november 10., 15:57 Módosítva: 2015.11.11 11:24
5

A halottkém szerint a tizenöt éves Arthur Cave, Nick Cave fia, LSD-t vett be nem sokkal azelőtt, hogy lezuhant a sussexi Ovingdean-szikláról idén júliusban, írja az Independent.

Szemtanúk szerint Cave a szikla tetején dülöngélt és összevissza sétált a baleset előtt. A bírósági vizsgálat során Nick Cave és felesége elhagyták a termet, amikor fiúk sérüléseit részletezték.

Arthur Cave július 14-én zuhant le a szikláról egy autóútra. A vizsgálat már akkor kizárta az idegenkezűséget.

2122
Fotó: Családi archívum

Íme a világ legcukibb kottája

2015. november 10., 10:27 Módosítva: 2015.11.27 15:40
865

Egy szívecske alakú kottába komponált szerelmi vallomás valami Facebook-megosztásra termett mai cukiság is lehetne, de nem az. 600 éve ugyanis még nem nagyon volt Facebook. Zenetörténeti utazásunkat a titokzatos középkori avantgárd mozgalomnál hagytuk abba, melynek tagjai állandóan  a füstről énekeltek, miközben elszállós pszichedelikus zenéket játszottak. Folytassuk is velük, mert van még mit mesélni róluk.

Tovább

Hans Zimmer májusban Budapestre jön

2015. november 9., 16:44 Módosítva: 2016.11.18 11:20
107

Hans Zimmer, a filmművészet John Williams utáni második legnépszerűbb zeneszerzője 2016. május 11-én lép színpadra a Budapest Arénában.

HZ in studio
Fotó: Live Nation

Ő komponálta  többek között az esőember, a Miss Daisy sofőrje, a Pearl Harbor, A kör, a Hannibal, A sólyom végveszélyben, Az őrület határán, a Thelma & Louise, a Tiszta románc, A szikla, a Lesz ez még így se, az Egyszerűen bonyolult, a Mission Impossible 2, Az utolsó szamuráj, az Egyiptom hercege, a Cápamese, a Madagaszkár, a Kung Fu Panda, A Simpson család, a Sherlock Holmes, A Da Vinci-kód, az Angyalok és démonok, az Eredet, Az acélember, a Batman - A sötét lovag, A csodálatos Pókember, a Csillagok között és a 12 év rabszolgaság valamint A Karib-tenger kalózai széria zenéjét.  Az oroszlánkirályért Oscart is kapott (a  Golden Globe-, az American Music-, a Tony- és a Grammy-díj mellett ).

Az viszont lehet, hogy már kevesebben tudják Hans Zimmerről, hogy első nemzetközi sikerét még popzenészként aratta, a The Buggles tagjaként. ő szintetizátorozott a kultikus Video Killed the Radio Star című dalban.

Tovább

41 millióért kelt el Kurt Cobain kardigánja

2015. november 9., 12:15 Módosítva: 2015.11.09 14:16
15

140 ezer dollárt, azaz nagyjából 41 millió forintot fizetett egy fanatikus Nirvana-rajongó a hétvégén azért a kinyúlt, bolyhos kardigánért, amit Kurt Cobain a híres 1993-as MTV-s unplugged koncertjén viselt, írja az NME.com.

Az árverésen más rockzenei relikviák is magas áron keltek el:

  • Michael Jackson Elizabeth Taylor esküvőjén viselt dzsekijéért 24 ezer dollárt (7,1 millió forintot) fizettek,
  • Elvis színpadi dzsekije viszont már 59 ezer dollárt (17 millió forintot) ért,
  • 100 ezer dollárért (29,2 millióért) kelt el az a baseball labda, amit a az összes Beatles-tag aláírt 1965-ben,
  • Elvis zongorájáért pedig 610 ezer dollárt (178 millió forintot) szurkolt re egy rock n' roll-rajongó!

Metálhörgés még nem volt ilyen magával ragadó

2015. november 8., 11:45 Módosítva: 2018.02.01 19:07
72
A kanadai Grimes negyedik albuma egyszerre internetzene és meta-pop, bár az Elbow frontembere talán jobban meglepett minket – igaz, ő nem a dalaival, hanem az állával. A hét lemezében írunk még szatirikus páneurópai popzenéről, egy többszáz emaillel induló kollaborációról, valamint dugóba keveredett szinglikről és részegen egymásba karoló egyetemistákról is.

Grimes, azaz Claire Boucher zenéje mindig is a pop és az experimentál közti hajszálvékony vonalon mozgott: az egyik oldalról nézve tök előremutató volt, amit csinált, és a másikról is teljesen vállalhatónak tűnt. Nem volt ez szándékos; véletlenül derült ki, hogy a low-end, házilag barkácsolt, szintetizátoros alapokhoz mennyire jól passzol Claire hol angyali, hol démoni énekhangja. Nem volt ebben ars poetica se: ő és a barátai hasonló kütyükkel készítettek zenét, és Claire ezekből hozta ki a maximumot.

A korlátozott eszköztár nem ártott a zenéjének. Már a korai számai között is voltak egész jók, de mire a 2012-es nagylemez, a Visions megjelent a 4AD-nél, Claire már tudta, hogy bánjon a hangjával és a felszerelésével. A Visions lett a modern popzene Rorschach-tesztje, amibe mindenki azt látott bele, amit akart. Elsőre egy jellegtelen, kicsit szirupos elektropop-lemeznek hat. Csak később tűnik fel, mi minden van a furcsa breakbeatek, a cukorédes szoprán, a sok szintis futam és a szanaszét visszhangosított vokálok alatt. Ez lehet egy furcsa ritmusú bassline, a középkori zenéket idéző kórusok, vagy a kilencvenes évek trance-hatásai. Ismerős kis zenei mikrokörnyezetek, amikben mindig történik valami kiszámíthatatlan.

Tovább

Adna egy 50 éves gitárért 2,4 millió dollárt?

2015. november 8., 10:22 Módosítva: 2015.11.08 15:44
10

700 millió forintnak megfelelő összegért kelt el Kaliforniában egy akusztikus gitár, amin egykor John Lennon játszott, írja a BBC. 

A lap szerint a zenész ezzel a Gibson J-160E-vel írta vagy vette fel más számok mellett a Love Me Do-t és az I Want to Hold Your Hand-et.

Tovább

Szobrot emelnek Dél-Koreában a Gangnam Style-nak

2015. november 7., 18:18 Módosítva: 2015.11.08 00:23
439

Hamarosan bemutatják Szöulban azt a szobrot, amit minden idők legnézettebb videóklipjének, a Gangnam Style-nak emelnek, írja a BBC.

gangnam
Fotó: Gangnam District Office / AFP

A szobrot természetesen a dalt is megihlető Gangnam városrészben állítják és a virálissá vált, lovaglást imitáló keresztbe tett kéztartást ábrázolja majd, amit a koreai rapper, Psy tett halhatatlanná. A tervezett szobrot a COEX pláza elé rakják, ahol a Gangnam Style-videó egy részét forgatták.

Tovább

Nyomd a banánt, markold a kukoricát!

2015. november 7., 14:15 Módosítva: 2015.11.08 12:29
1

Az eheti Videodiszkóban megmutatjuk Sia új klipjét, amiben megint egy kisiskoláskorú gyerek szerepel, aztán lesz még az új Bloc Party társas-plázatánca, egy metaparódiaklip, az angol popzene egyik nagy öregje, meg valami az Oneotrix Point Nevertől, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni, cserébe nagyon menő.

Tovább

Mindenkinek jó volt egy kicsit a Laár60

2015. november 7., 05:30 Módosítva: 2015.11.09 13:33
38

KFT koncert? L'art pour l'art előadás? Laár-Galla reunion? Versmondó est? Buddhista rosszkedvűző szertartás? Maga Laár András is nehezen tudta műfajilag besorolni azt a háromórás dzsemborit, ami Laár60 címmel ment le péntek este a félházas Papp László Sportarénában. Az viszont biztos, hogy minden néző találhatott magának olyan másfél órát a műsoridőben, ami alatt jókat heherészhetett a vicces dalszövegeken vagy Besenyő Pista bácsi poénjain.

Én például

  • dőltem a röhögéstől, akárhányszor megjelent a színpadon a ceremóniamesternek felkért Galla Miklós,
  • ülő indiántáncot jártam, amikor kiderült, hogy Nagy Natália kamuharmonikázása nélkül is vicces a Nyálon lőtt lány balladája,
  • végigvigyorogtam a 60 éves Laár életét bemutató, mókásan archív családi fotókkal telezsúfolt, retróbuli hangulatú slideshow-t,
  • és olyan hangosan énekeltem együtt a közönséggel az Afrikát, mintha csak megint 2000 boroskóla-mámoros telét írtuk volna, amikor tüdőgyulladásig pörögtem egy szál ingben rockslágerekre a szalagavatómon!

Miközben az egyik oldalamon két anyuka kuncogott Edebede bácsin, a másikon meg westerncsizmás, szegecselt bőrmellényes metálharcosok üvöltötte teli torokból a Bábu vagyot.

Tovább

Adele itthon is tarol

2015. november 6., 18:21 Módosítva: 2015.12.21 09:03
1

Nemrég már figyelmeztettük az olvasóinkat, hogy 2015 Adele éve lehet, hiszen a Hello című dalával megdöntötte Taylor Swift rekordját: a számhoz készült videót egyetlen nap alatt 27,7 millióan néztek meg a Youtube-on. A klip megtekintése azóta már 250 millió felett jár, és nálunk, magyaroknál is egyre népszerűbb a dal: két magyar heti slágerlistán (single top 40 és stream top 40) is az első helyet sikerült megszereznie, maga mögé utasítva például Justin Biebert, Siát, Calvin Harrist és Robin Schulzot.

Harris és Schulz egyébként a dance-lista első és második helyét is megszerezte a Sugar és a How Deep Is Your Love című dalokkal, a rádiókban azonban Avicii For a Better Day című száma tarol, aminek a klipjében egyébként néhány magyar rendszámú autót is ki lehet szúrni – ahogy a Pure Grinding videójában is több magyar feliratot láthatunk.

Tovább

Félreértések miatt áll a bál az Ektomorf-turné körül

2015. november 6., 13:37 Módosítva: 2015.11.06 23:34
36

Az Ektomorf a magyar metálélet külföldön legismertebb portékája, a mezőkovácsházi groove metal vagy nu-metal zenekar 2003 óta dolgozik külföldön és került be olyan lemezcégekhez, mint a Nucleat Blast vagy az AFM, szóval ismertek és elismertek. Legújabb lemezüket, az Agressort szépen fogadta a kritika, a Holocaust című nóta videóklipjét 13 nap alatt 52 000-nél is többen látták, ami ebben a zenei stílusban, 2015-ben, egy magyar zenekartól igen szép teljesítmény. El is indulnak a lemezzel turnézni, de nem úgy, ahogy eredetileg tervezték.  

Az egész azzal indult, hogy az Ektomorf a One-Way Mirror és a Nightrage nevű zenekarok társaságában indult volna európai turnéra november 11-én, de két napja a Nightrage Facebook-oldalán megjelent egy poszt, amiben azt írja a zenekar, hogy nagyon sajnálják, de a tervekkel ellentétben nem tudnak részt venni a turnén, mert pár nappal korábban kaptak egy üzenetet az Ektomorftól, hogy ha nem fizetnek az előzenekari státuszért, akkor nem kérnek belőlük a turnén. A poszt megszövegzéséből az derül ki, hogy erről az eredeti szerződésben szó sem volt. A két előzenekar ezt az összeget pár nap alatt nem tudta előteremteni, így nem mennek az Ektomorffal megzúzni a kontinenst.

Tovább

Katy Perry a legjobban fizetett énekesnő

2015. november 5., 14:32 Módosítva: 2015.11.05 17:28
10

Katy Perry végzett az élen a legjobban kereső énekesnők bevételi ranglistáján: a 31 éves énekesnő az elmúlt 12 hónapban 135 millió dollárt (39 milliárd forintot) keresett.

A Forbes magazin összeállítása szerint Perry a Prismatic című koncertturné, valamint a kozmetikai cégekkel - köztük a Coty és a CoverGirl céggel - kötött szerződései révén tett szert ekkora összegre.

Taylor Swift lett a listán a második: a 25 éves énekesnő a becslések szerint 80 millió dollárt (23 milliárd forintot) keresett az elmúlt évben, amihez hozzájárult 3,6 millió példányban eladott lemeze is. Bár 1989 című albuma hatalmas siker lett világszerte, mégsem tudta megszorítani Perryt.

Tovább