új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ha igen, akkor vessen egy pillantást erre a kínai Tongrenben található üvegkilátó-híd hibridre, amit a Guinness World Records

    éppen most ismert el a világ leghosszabb konzolos, üvegpadlójú kilátójaként.

    skywalker.PNG
    Fotó: YouTube / Guinness World Records

    Az egész konstrukció összesen 230 méter hosszú, és durván 300 méterre van a földtől, maga az üvegpadlójú kilátórész pedig 91 méteres. A helyet amúgy turistaattrakciónak szánták, és hát láthatóan nem is fogták vissza magukat, de engem mondjuk így elsőre inkább elrettent az egész a látogatástól.

  • Ausztráliában, Brisbane északi külső kerületében egy pár arra lett figyelmes, hogy igencsak sok méh röpköd a házuk teteje környékén, amelyek néha meg is csípik őket, néha pedig furcsa kaparászást és neszeket hallottak a mennyezetből. Egy méhész segítségével utánajártak a dolognak. A méhész lyukat ütött a tetőn, ahol egy hatalmas méhkaptárt talált kb. 60-70 ezer méhhel és 10-15 kiló mézzel.

    Untitled-4
    Fotó: ABC Brisbane / Facebook

    A méhész a lyukon  keresztül szippantotta ki a méheket egy különleges, erre a célra kialakított dobozba, amellyel egy megfelelő méhkaptárba tudják szállítani a rovarokat.  A méhek augusztusban, szeptemberben és októberben rajzanak Ausztráliában. Két-három napig egy fa koronájában gyülekeznek, majd új otthont keresnek. Mivel a környéken kevés a fa, a házak üregeit választják. (MTI)  

  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság a lakosság segítségét kéri egy hidegvérű tolvaj fülön csípésében. A férfi még október 5-én törte be egy autó ablakát a II. kerületi Frankel Leó úton, és az utastérből több műszaki cikket - köztük egy tévét is – elemelt. A térfigyelő kamerák felvételei alapján az is kiderült, hogy a férfi ezután hóna alá csapta zsákmányát, felszállt a 4-6-os villamosra, átszelte a Dunát, majd a Blaha Lujza térnél leszállt, és szőrén-szálán eltűnt.

    1 544
    Fotó: Police.hu
  • Pont hétfőn írtuk meg mi is, hogy Morrissey, a Smiths egykori frontembere – akit mostanában inkább az egyre vállalhatatlanabb szélsőjobbos és xenofób megnyilvánulásairól lehet ismerni –, "bassza meg a Guardian!" feliratú pólóban lépett fel Los Angelesben, de talán ennél is kínosabb az, hogy 

    a koncertjein más előadók saját maga által aláírt lemezeit árulta 300 dollárért.

    Ez ugye durván 90 ezer forintnak felel meg, ezért a pénzért pedig David Bowie, Patti Smith, Lou Reed, meg Iggy & the Stooges lemezeket lehetett venni, amikre az volt írva, hogy "Morrissey loves David/Patti/Lou/Iggy".

    Ez így önmagában is elég gáznak tűnik, de azzal együtt talán még röhejesebb, hogy ezek a lemezek egyébként 100 dollárral drágábbak voltak, mint Morrissey saját szignózott lemezei. Mindenesetre az biztos, hogy pénzügyi szempontból van értelme az egésznek, mert maga a turné állítólag általános érdektelenségbe fulladt.

    (via)

  • Magányosan, gazdátlanul kóborolt Budapesten, a XIV. kerületben, a Veres Péter úton, majd a Füredi utcánál ez a póniló szerdán reggel. A szokatlan járókelőre többen is felfigyeltek, így a cinkotai rendőrök az értesítést követő tíz percen belük a helyszínre értek és a Gvadányi utcában, egy vezetőszíjjal befogták a megszökött pónit. Mivel a ló nem volt megjelölve, nem tudták kideríteni, ki a gazdája, így az állatot ideiglenes befogadónál helyezték el, áll a police.hu-n.

    received 538842640244082
    Fotó: Forrás: police.hu
  • Azok a fiatalok, akik ma az európai polgári demokrácia megvalósításáért küzdenek, két okból hajtanak fejet a kommunista Nagy Imre és társai előtt. Mi azokat az államférfiakat tiszteljük bennük, akik azonosultak a magyar társadalom akaratával, akik, hogy ezt megtehessék, képesek voltak leszámolni a szent kommunista tabukkal, azaz az orosz birodalom feltétlen szolgálatával

    – ismerős szavak? Ha nem, sebaj, segítünk: az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének, Nagy Imrének az újratemetésének elmondott beszédből idéztünk. Az újratemetés 1989 nyarán volt, az „orosz megszállás” kifejezéssel kezdődő beszédet egy bizonyos Orbán Viktor mondta, akinek akkor még nem volt szokása közép-ázsiai törpediktátorok között kipcsakolni és hazajáró vendégként fogadni a moszkvai Kreml autoriter urát.

    De hát sok víz lefolyt azóta a felcsúti Pancho aréna mellett csordogáló Váli-patakon, hősök és világlátások jöttek és mentek. Sőt, jönnek ma is. Ennek apropóján posztolta a Facebookon a világhírű magyar író, az Index tárcasorozatában is rendszeresen publikáló Dragomán György egy négy évvel ezelőtt írt kis limerickjét; állítólag a Facebook dobta fel a napi emlékei között – ha tényleg, akkor valószínűleg négy éve is épp egy Orbán–Putyin-találkozó lázában égett e kis hon.

    18367561 f0c6e01b3d46b30eeeb97c049e48e431 o
    Fotó: Szarvas
  • Ha már unalmas a sok Facebook-poszt, hogy egy lépést, ne tovább, Magyarországon nincs Halloween, csakis halottak napja, akkor van egy hírünk: vannak még olyan belső-pesti szellemi szabadfoglalkozású emberek, akik nem öltöznek vámpírnak, zombinak, vagy náthás Daenerys Targaryennek, hogy részegen csokit gyűjtsenek. 

    Nem, ők inkább halott ötleteket ünnepelnek némi alkohol mellett szerda este a Toldiban. Mindezt úgy képzeljük el, hogy Erdélyi Superman Zsolt felkonferálásával emberek röhögnek azon, hogy másoknak milyen béna kreatív ötletei voltak idén. A rossz ötletet mindenki saját felelősségére küldte be, a beküldök közt vannak kreatív igazgatók, szövegírók, akad Oscar-díjas rendező, világmárka tulajdonos, akadémiaigazgató és egy nyolcéves kislány is.

    Aki még midig nem értené, hogy mi az apropó ma este a Toldiban, annak itt a magyarázó videó:

  • xasvca

    Hiába lépünk át hamarosan a 2020-as évekbe, a '90-es évek olyan szinten liheg még mindig a nyakunkba, hogy szinte nem lehet bátran kattintgatni a Youtube-on anélkül, hogy valami régi magyar sláger újragondolásába ne ütköznénk. Ott van Halott Pénzék Fekete Vonat-feldolgozása, a Dübörög a ház az Emergency House-tól, amit sikerült Puskás Petiéknek és Linczényi Márkóéknak is újragondolni, vagy ott van Ufó Zsolti, aki a teljes életművét elkezdte update-elni a Napolajtól, a Szerelemdoktoron át a Tarzanig. És persze hogy feledhetnénk a Jazz+Az visszatérését a magyar DJ Khaled közreműködésével.

    Legalább ennyire népszerű a Youtube-on a Vágyom rád a Romantictól (ez a a formáció, ahol Győzike kezdte a nagybetűs Szakmát), amit egy Herceg nevű énekes vett elő ismét még az év elején. Hogy a retróvonat robogjon tovább, és a teljes magyar popzenei piac egy soha véget nem érő, pokoli Necc Party legyen még hosszú évekig, arról ismét Herceg gondoskodik Kollányi Zsuzsi, Spigiboy, Erős Attila, Burai és Gem-B társaságában, akik elővették az Álomhajót, hiszen miért pont ez a szám maradna ki a modernkori magyar popkannibalizmusból:

    Mielőtt bármit is írnék a videóról és a dalról, hadd idézzem Előd Fruzsi kolléganőmet, a '90-es évek trash és retro slágereinek szakértőjét:

    tényleg egy algoritmus írja ezeket már szerintem. Insert random '90-es évekbeli kultszám ---> bebasz a verze helyére valami social mediás utalásokkal teli szar szöveget, meg alátesz ilyen liftzenét ---> összesorsol 5 előadóművészt, amiből 3 öreg, 2 most trendi ---> kész.

    Való igaz, hogy nehéz Fruzsival vitatkozni olyan esetekben, amikor teljes mértékben igaza van. Az első verzében Kollányi konkrétan az alábbi sort énekli:

    Ébredj fel bébi, mert élni jó

    A számunk játssza a rádió

    első a trending listán

    jelölj be te is az Instán

    Itt a gond csak az, hogy valószínűleg Kollányi sem tudhatja, hogy Instagramon nem bejelölni szokták az emberek, hanem bekövetni, de nézzük el, ez a social media dolog azért még 2019-ben is nagyon új. Egyébként a trending lista annyira forró kifejezés, hogy később Herceg a saját verzéjében is a trending lista első helyével menőzik.

    Melyik tetszik jobban?

  • Csütörtökön koradélután a szerkesztőségünkbe érkezik Baranyi Krisztina, a IX. kerület új polgármestere, akivel élő interjút készítünk, amit az Index Facebook-oldalán, valamint a címlapunkon lehet majd követni.

    Az interjúba beleszőjük majd olvasóink kérdéseit is. Ha szeretne kérdést beküldeni, akkor nincs más dolga, mint csatlakozni az Index Kibeszélő csoportjához. A zárt csoport tagjai küldhetnek be kérdéseket szerda este nyolcig.

    Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő

    Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő has 17,313 members. Politika, közélet, gazdaság és média. Az ország dolgai 2018-2022 között. Ezeket mind ki lehet itt...

  • Miskolcon egy 13 milliárd forintos beruházás keretében tehermentesítő út, illetve egy Y alakú híd épül. Ahogy Magyarországon ez lenni szokott, az építkezést csak azután kezdték el, hogy ünnepélyes keretek között lehelyeztek egy időkapszulát és egy márványtáblát. 

    A Boon.hu kedden arról számolt be, hogy néhány nap elteltével a márványtáblát és az időkapszulát is ellopta valaki. A hengeres üregbe üres sörös dobozok kerültek. Egyelőre mindenki tanácstalanul áll az eset előtt, hogy vajon miért vitték el a márványtáblát és az időkapszulát. 

  • Ezt a kis szösszenetet egy kedves ismerősöm, a többek között a Napi Táptudás oldalt is kezelő régész és szépíró Nagy-Laczkó Balázs osztotta meg a Facebookon. A lapkivágás 1937-ből származik, szülőföldem megyei lapjából. Nem mintha ma sok magyar tudós lenne esélyes Nobelra, de ha mégis, valószínűleg az a hír, hogy Orbán Viktor egy kisebb magyar stadiont adományozott Vlagyimir Putyinnak a menetrend szerinti budapesti vizit idején, számos lapban megelőzné.

    fontossag
  • Az Indexen is beszámoltunk arról, hogy egy amerikai kommandós egységnek sikerült megtalálnia az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit, aki menekülés közben öngyilkos lett.

    Arról is írtunk, hogy a sikeres akciót maga Donald Trump elnök jelentette be, aki az egészből egy meglehetősen kínos showműsort csinált. De ha valaki egy perc alatt szeretné megérteni, hogy milyen drasztikus különbség van az Egyesült Államok jelenlegi és előző elnöke között, azoknak Jimmy Kimmel esti beszélgetős műsorának producerei készítettek egy videót.

    Ebben csak annyit csináltak, hogy egymás mellé vágták Obama beszédét, 2011-ből, mikor  Oszama bin Láden halálát jelentette be és Trump friss sajtótájékoztatóját. A végeredmény egyszerre sokkoló és vicces.

  • Az emberek életében számtalan olyan dolog van, amit mindig meg akartak tenni, de sosem kerítettek rá sort. Így volt ezzel az 55 éves ausztrál Janelle Boston is, akinek nagy álma volt, hogy egyszer megmássza a Queensland állam északi részén található Mount Tysont, ami elsőre nem is tűnik teljesíthetetlen vállalkozásnak, csakhogy 

    Boston a húszas évei óta sclerosis multiplexben szenved, és mostanra már néhány lépésnél többet nem tud egyszerre megtenni.

    Így máris érthető, hogy miért írta azt egy erről szóló kérdésnél, hogy ez olyasmi, ami örökre álom marad számára, de a kérdésnek otthont adó Facebook-csoport moderátora, Graham Sollitt egészen máshogy közelítette meg a dolgot. A férfit eléggé megérintették Boston szavai, és úgy döntött, megkeresi a Tully Tigers rögbicsapatát, hogy lenne-e kedvük egy futóedzés során felvinni magukkal a nőt a hegyre.

    73399907 2653191678071447 3599581553560125440 n
    Fotó: Janelle Boston / Facebook

    A csapat elnöke belement a dologba, és megkereste a fitneszedzőjét, Tracee Harrist, hátha őt is érdekli az egész. Ezen a ponton aztán kiderült, hogy a nő egyébként ismeri is Bostont, innentől pedig már nem maradtak kérdések. Az akcióhoz egy helyi hegesztő épített egy speciális széket Bostonnak, akit aztán a rögbicsapat játékosai és a Harrisnél edző emberek egymást váltva vittek fel a hegyre.

    Alapjáraton négy ember vitte a széket, de a meredekebb részeken mind a negyvenen beálltak egymás mellé, és egymásnak adták tovább, hogy garantálják, hogy senki nem csúszik el vele. Ebből azért látszik, hogy nem volt egyszerű a vállalkozás, de így is megérte: Boston arcáról egész úton lehetetlen volt letörölni a mosolyt.

    (via)

  • 382 új emoji kerül be az iOS 13.2-es frissítésével, írja a Verge. Vannak teljesen újak, mint a mozgáskorlátozott embereket ábrázoló, a gendersemleges emojik, valamint ezentúl a párt ábrázoló emojinál külön ki lehet választani a pár tagjainak bőrszínét.

    Utóbbi hasznos lehet, ha szeretné finoman adagolni vidéki rokonainak, hogy ázsiai vagy afrikai élete szerelme, mielőtt hazavinné kedvesét egy disznóvágásra. Íme az összes új emoji: