Majdnem 70 éves egyeduralmat tört meg az ausztrál úszó

A tokiói olimpia kilencedik napja – élő

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vasárnap a sportvilág a tokiói Olimpiai Stadionra figyelt, hiszen sorra jöttek a döntők, köztük a királyszám, a 100 méteres síkfutás fináléja, a részletek itt.

    A magyarok közül az atléták mellett az asztaliteniszezőkre, a vízipólósokra és egy vitorlázóra összpontosítottunk:

    • a női vízilabda-válogatottnak egyetlen pontot kellett volna szereznie a kínaiak ellen, hogy első helyen jusson tovább a B csoportból, ám gyengén teljesítettünk, és kikaptunk, így a negyeddöntőben Hollandia vár ránk.
    • az atlétikai stadionban Gyurátz Réka 66.48 méterre repítette a kalapácsot harmadik próbálkozásra, de ezzel nem tudott döntőbe jutni.
    • Nguyen Anasztázia 6.52 méterrel a saját csoportjában a hetedik helyen, összesítésben a 16. pozícióban zárta a távolugrás selejtezőjét, s ezzel búcsúzott az olimpiától.
    • következett Kácser Zita 3000 méteres akadályfutásban, aki 10:43.99-es idővel az utolsó lett előfutamában.
    • Kozák Luca nagy reményekkel vágott neki a 100 gát elődöntőjének, ám rosszul vette az egyik gátat, és megállt, nem tudta befejezni a versenyt. Viszont felsegítette egyik szintén pórul járt ellenfelét, majd csalódottan nyilatkozott az Indexnek.
    • Kozák Luca versenyével párhuzamosan az asztaliteniszezők is belekezdtek, de a Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária összeállítású csapat először 3-0-ra kikapott a nyolcaddöntőben Japántól majd Madarász Dóra és Pergel Szandra is vereséget szenvedett, így elbúcsúzott az olimpiától.
  • A kínai Csen Jü-fei szoros csatában, 2–1-re legyőzte a tajvani Taj Tzu-jing a női egyes tollaslabda fináléjában, ezzel megszerezte Kína 45. érmét, egyúttal a 20. aranyérmét a játékokon.

    A bronzmérkőzést az indiai Sindhu Pusarla nyerte meg.

  • A férfi gyeplabdázók mezőnyében Ausztrália-Németország és India-Belgium találkozókat rendeznek majd. 

  • A svédek 33-30-ra verték a már csoportgyőztes, címvédő dánokat a B csoportban a férfi kézitornán, ezzel három csapat is 8 ponttal végzett. Dánia mögött Egyiptom lett a második, Svédország pedig a harmadik. A negyedik helyen Bahrein jutott tovább.

  • Csúcsrangadó lesz a férfi kosárlabda negyeddöntőjében: az olimpiai címvédő Egyesült Államok ugyanis a világbajnok Spanyolországgal találkozik a legjobb nyolc között.

    A negyeddöntő párosítása

    Olaszország–Franciaország
    Szlovénia–Németország
    Spanyolország–Egyesült Államok
    Ausztrália–Argentína

  • A németek harmadik helyen végeztek a férfi kézilabda torna A csoportjában, miután 29-25-re verték a brazilokat. Negyeddöntőbe jutottak, a brazilok pedig kiestek.

  • A női súlyemelők 76 kilogrammos mezőnyében is érmet osztottak. Az A csoport döntőjében az ecuadori Neisi Dajomes bizonyult a legjobbnak. Az ezüstérmet az amerikai Katherine Elizabeth Nye szerezte meg, míg a harmadik helyre a mexikói Aremi Fuentes Zavala ért oda. 

  • A texasi születésű, de olasz színekben versenyző Lamont Marcell Jacobs volt a leggyorsabb a férfi 100 méteres síkfutás döntőjében, 9,80 másodperc alatt teljesítette a távot. Ezzel ő lett az első olasz, aki érmet szerzett ebben a versenyszámban olimpián. Másodikként az amerikai Fred Kerley, harmadikként a riói bronzérmes kanadai Andre de Grasse ért át a célvonalon. 

  • A Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) közleményében azt írja: el kellett altatni a svájci díjugrató, Robin Godel Jet Set nevű lovát, miután az állat súlyos szalagszakadást szenvedett. 

    A 14 éves Jet Set a lovastusa-pálya Mt Fuji nevű akadályát még megugrotta, utána viszont sántítani kezdett. Az állat rögtön megkapta az ilyenkor szükséges állatorvosi ellátást, majd lómentővel a helyi állatklinikára vitték. 

    A szövetség közleménye szerint Jet Set jobb hátsó lábában helyrehozhatatlan szalagszakadást mutatott ki az ultrahangvizsgálat, közvetlenül a pata felett. Később a tulajdonossal és a sportolóval közösen arról döntöttek, hogy elaltatják a lovat. 

    Robin Godelnek a mostani az első olimpiája. A baleset után egy közös fényképet posztolt közösségi oldalára, a bejegyzésben pedig paripáját dicsérte. 

     Remélem, megértitek, hogy a következő napokban nem leszek jelen a közösségi oldalakon

    – olvasható a svájci sportoló bejegyzésében. 

  • Ahogy arról beszámoltunk, a magyar női asztaliteniszcsapat 3:0-s vereséget szenvedett Japántól a tokiói olimpia nyolcaddöntőjében. A mérkőzést követően Bátorfi Zoltán szövetségi kapitányt kérdeztük a vegyes zónában.

    Azért a realitások talaján maradtunk, tudtuk, hogy a csodánál is több kellett volna ezen a mérkőzésen. Japán és Kína kiemelkedik a mezőnyből. Nem játszottunk annyira alárendelt szerepelt, különösen a párosban. Meg vagyok elégedve a csapatommal, bár nem ilyen jó ilyet mondani egy ilyen vereség után, de ez a realitás. A csapat egészét értékelve abszolút nem vagyok elégedett, egyéniben nagyon kellemetlen vereségeket szenvedtünk, amikre nem számítottunk. Hosszabb elemzést igényel ezeknek a megfejtése. Dóri sokáig sérült volt, Gina messze van még a csúcsformájától, az izgulás is közrejátszott. Azt emelném ki, hogy a szerva mennyire fontos. Annyira jól szerválnak a japánok, hogy a poénig szinte el sem jutunk, nem jön ki az igazi játék. Nem volt görcsösség, ha egyéniben is így játszottak volna, más lett volna az eredmény.

  • Több sportoló is büntetést kaphat, miután alkoholt fogyasztott az olimpiai faluban – írja az insidethegames.biz.

    A szabályok nem tiltják, hogy az olimpikonok alkoholt vigyenek magukkal, de arra felhívták a figyelmüket, hogy tekintettel a koronavírus miatti korlátozásokra, kizárólag a saját szobájukban fogyaszthatják el.

    Erre fittyet hánytak a sportolók, és az olimpiai falu egyik parkjában kezdtek el iszogatni szombat este.

    Július 31-én éjszaka több sportoló és küldöttségi tag alkoholt fogyasztott az olimpiai falu parkjában, ezzel tisztában vagyunk. Jelenleg vizsgáljuk a történteket, és az eredmények alapján meghozzuk a megfelelő lépéseket

    – mondta Muto Tosiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke.

    Azt nem nevezték meg, melyik delegációk vétettek a szabályok ellen, és azt sem tudni, milyen büntetést kapnak, de szabályok szerint pénzbírságot is kaphatnak, de akár kizárhatják őket a játékokról is.

  • A venezuelai Yulimar Rojas első kísérletére olimpiai csúcsot ugrott női hármasugrásban, amit senki sem tudott megközelíteni, a kérdés csak az volt, összejön-e a világrekord. A harmadik és az ötödik ugrására is sikerült neki, de mindkétszer belépett, hatodikra viszont már szabályos volt az elrugaszkodása, ezáltal pedig

    a 15,67 méteres eredménye is!

    A korábbi rekordot az urkán Inessza Kravec tartotta 1995 óta, ő akkor 15,50 méterre repült.

  • A Pavljucsenkova-Rubljov orosz páros három szettben, 6:3, 6:7, 13-11-re nyerte a vegyes páros döntőjét a Vesznyina-Karacev kettős ellen, majdnem 2 órán át gyűrték egymást a felek a tenisz arénában.

  • Szu Ping-csian a földet püfölte örömében a befutó után.

  • A belga Nina Derwael nyerte meg a női felemás korlátot Tokióban, ezzel ő lett Belgium első olimpiai aranyérmese tornában.

    A második helyet az orosz Anasztaszija Iljankova, a bronzérmet pedig az amerikai Sunisa Lee szerezte meg.

    NŐI FELEMÁS KORLÁT

    1. Nina Derwael (Belgium) 15,200 pont
    2. Anasztaszija Iljankova (orosz csapat) 14,833
    3. Sunisa Lee (Egyesült Államok) 14,500

  • Franciország nyerte a csapatversenyt férfi tőrben: az Orosz csapatot verte 45-28-ra, a bronzérem a Japánt lekaszaboló USA-é (45-31). 

  • A férfiak 800 méteres síkfutásának harmadik elődöntőjében az utolsó kanyarban összeakadt az amerikai Isaiah Jewett és a botswanai Nijel Amos. Mire feltápászkodtak, a mezőny már beért, de ők is felsegítették egymást (akárcsak Kozák Luca Yanique Thompsont), majd együtt kocogtak be a célba, 50 másodperccel a boly mögött.

  • Már zajlik a 76 kilogrammos női mezőny A csoportjának döntője. 

  • Az asztal fertőtlenítése és a háló ellenőrzése után következett a harmadik mérkőzés, Pergel Szandra Miu Hirano ellen. A világbajnoki ezüstérmes japán játékos tempóját nem tudta tartani Pergel, a 21 éves Hirano 11:3-ra nyerte az első szettet. A második játszmában jobban megizzasztotta Pergel a hazai játékost, ahogy a harmadikban is, végül azonban szettgyőzelem nélkül zárta a meccset. (0:3)

    Japán szettveszteség nélkül húzta be a találkozót, és lépett a legjobb nyolc közé, a magyar asztaliteniszezők pedig befejezték szereplésüket a tokiói olimpián.

  • Elképesztő módon kezdődött el a női hármasugrás döntője. A világranglistát vezető venezuelai Yolimar Rojas legelső kísérletére olimpiai csúcsot ért el 15,41 méterrel, amivel Francois Mbango Etone pekingi 15,39-es rekordját adta át a múltnak.

  • A második meccset  Madarász   Dóra  vívta  Mima  Ito  ellen, aki egyéniben bronzérmes lett Tokióban, vegyes párosban pedig aranyérmes. Madarász jól kezdte az első szettet, 2:1-re vezetett Ito ellen, ám az olimpiai bajnok megrázta magát, és innentől egyetlen pontot sem engedett magyar ellenfelének, 11:2-re nyerte a szettet. A második és a harmadik szettben is megnehezítette Ito dolgát Madarász, ám a hazai játékos mindkét játszmát 11:6-ra behúzta.

  • Kozák Luca kiesett a női 100 méteres gátfutás elődöntőjében, miután rosszul vette az egyik gátat, a következőt pedig már nem is volt esélye átugrani. Rendkívül csalódottan érkezett meg a vegyes zónába, ahol a könnyeit törölgetve nyilatkozott az Indexnek:

    Tipikusan ez történik, amikor nem magára figyel az ember. Letalpaltam nagyon durván a hetedik gátat, aztán annyira kibillentem, hogy ez lett. Mire ideértem, már kisírtam magam, így már jobb, persze ez nem olyan, ami egy pillanat alatt elmúlik, hiszen ez egy olimpia. Bízom benne, hogy lesz alkalmam bebizonyítani, hogy ennél sokkal jobbat tudok és ott van a helyem a legjobbak között.

    Az az érdekes, hogy a jamaikai lány nyerte akkor az ifi vb-t, amikor én hetedik lettem, neki és nekem sem úgy ível a karrierem, ahogy kellene, úgyhogy átéreztük egymás helyzetét. Neki talán még rosszabb is, mert nagyot esett, de ez benne van a gátfutásban. Most ez így alakult.

  • A női 100 méteres gátfutás harmadik elődöntőjében olimpiai rekord született: a Puerto Rico-i Jasmine Camache-Quinn 12.26-os idővel jutott a döntőbe, ötkarikás játékokon ebben a számban még senki sem futott ilyen időt.

  • A férfiaknál az ausztrál Matt Wearn nyerte a férfi laser döntőjét a tokiói olimpián. Mögötte a horvát Tonci Stipanovic végzett másodikként, a bronzérmet pedig a norvég Hermann Tomasgaard szerezte meg. 

    A női mezőnyben dán olimpiai bajnokot avattak Anne-Marie Rindom személyében. Az ezüstérmet a svéd Josefin Olssoné lett, míg a harmadik helyen egy holland vitorlázó, Marit Bouwmeester végzett.  

  • Agresszív játékkal rukkoltak elő a japánok a páros első szettjében, 3:1-es vezetésre tettek szert. Jól kapaszkodott a magyar páros, szorossá tudta tenni az első játszmát, ám végül 11:7-re elveszítette azt. A másodikban ugyanott folytatták a hazaiak, ahol az elsőben abbahagyták, 4:0-ra, majd 7:1-re is vezettek. Sikerült ismét közelíteni a japánokhoz, 10:7-nél azonban kihasználták a szettlabdát. A harmadik szettben 5:3-ra is vezetett a Pergel, Fazekas páros, a házigazda egyenlített, amikor időt kért a magyar csapat. Végig fej fej mellett haladtak, 8:8-nál aztán sorozatban három poént megnyerve behúzták a mérkőzést a hazaiak.

  • Orosz olimpiai csapat-Japán 20-16 a B csoportban, női vízilabdában. Az oroszok ezzel 3. helyen jutottak tovább a negyeddöntőbe, Japán az utolsó lett és kiesett.

  • A magyar futó rosszul vette a hetedik gátat, a nyolcadik előtt pedig megállt. Aztán sportszerűen odasétált jamaikai riválisiához, a szintén földön ülő Yanique Thompsonhoz, és felsegítette.

  • Pillanatokon belül elrajtol a 100 méteres női gátfutás első elődöntője, a kilences pályán láthatjuk Kozák Lucát.

  • A harmadik futamban a kínai Szu Ping-csian, az amerikai Ronnie Baker és az olasz Lamont Marcell Jacobs és 9.85 alatt futott, ráadásul a dél-afrikai Akani Simbine is gyorsabb volt, mint az első két elődöntőből bárki. Ez pedig azt jelenti, hogy az idei ranglistavezető amerikai Trayvon Bromell nem jutott be a fináléba!

    Sőt, azok után, hogy az elmúlt három olimpián Usain Bolt triplázott, idén még csak döntőbe sem jutottak a jamaikai sprinterek.