új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az tény, hogy nagy élmény és megtiszteltetés volt Nadal ellen játszani, de mint látszódott, a végsőkig küzdöttem. Az elején nagyon lassan kezdtem, és ő nagyon jól játszott. Én az elmúlt két napban nem is nagyon tudtam edzeni, ma ütöttem először, úgyhogy nem volt könnyű felvenni a ritmust. A második szettben sokkal felszabadultabb voltam, kezdtem belejönni a játékba, összességében pedig egy jó meccs volt

    – értékelt Fucsovics a Rafael Nadal elleni mérkőzése után, majd azt is megjegyezte, ha a döntő szettben kihasználja három bréklabdája egyikét, és ellép 4:1-re, akkor talán másképp alakult volna a mérkőzés, de így is mindent beleadott.

  • Már a negyedik aranyérmét szerezte vasárnap délután a párizsi olimpián az ausztrál csapat, ezúttal az úszásban szerzett két elsőségük és az országúti kerékpározásban aratott győzelem után a kajak-kenusok női K1 szlalomversenyében nem találtak legyőzőre. 

    Legalábbis a vasárnap délutáni döntőben aranyérmet szerző Jessica Fox biztosan, aki tokióban szintén olimpiai bajnok volt – bár nem ebben a versenyszámban. 

    A második a lengyel Klaudia Zwolinska lett, a bronzérmet pedig a brit Kimberley Woods zsebelte be. 

  • Már a délutáni selejtezőben is domináltak a mezőnyben a japánok, az első helyen a fináléba jutó, 14 éves japán Josizava Coco pedig a 17 órakor kezdődő döntőben sem talált legyőzőre, így a női gördeszkások versenyét megnyerve ő állhat fel a dobogó legfelső fokára. 

    A pódiumon ott lesz a korábban szintén magas pontszámmal, másodikként a döntőbe jutó honfitársa, Akama Liz is, aki 15 évesen az ezüstérmet szerezte meg. A harmadik helyen egy brazil gördeszkás, a szintén rendkívül fiatal, 16 esztendős Rayssa Leal végzett. 

  • A 66 kilogrammos súlycsoportban szereplő Hámori Luca megosztott pontozással, 4:1-re legyőzte az ír Grainne Walsht, így nyolcaddöntőbe jutott a párizsi olimpia női ökölvívótornáján.

    Hámori a 2019-es minszki Európa Játékokon bronzérmes ellenfelével csapott össze, írta az MTI. A magyarok ötkarikás történetének első női ökölvívója bátran kezdett, és bár mindkét bokszoló próbált az első három percben előnybe kerülni, a kazah bírónak sokszor kellett közbeavatkoznia összekapaszkodás miatt. Hámorit ekkor az ötből három ítész látta jobbnak.

    A második menetet mindegyik pontozó a magyar ökölvívónak adta, így az utolsó három percben már csak az előnye megtartására kellett figyelnie. Walsh ekkor már sokkal keményebben harcolt, de Hámorinak sikerült megtörnie az ír lendületét, és a menet derekán sokszor inkább elmozgott, majd a hajrában próbált több találatot bevinni.

    Az utolsó másodpercekben már ünnepelt Hámori, és nem sokkal később ki is hirdették a 4:1-es, megosztott pontozású sikerét.

    Lehet, azt gondolták, hogy kis fiatal pályakezdő vagyok, és lehet, alábecsültek, de az első menetben szerintem sikerült meglepnem, és megmutatnom neki, hogy nem is vagyok annyira kislány. Ez a meglepetés pedig akkora hatással volt rá, hogy utána már elvesztette a fonalat

    – mondta az M4 Sportnak Hámori, majd hozzátette, nem ismerte ezt az ír versenyzőt, de amint megérkezett Párizsba, átjárta az „olimpiai falu szelleme”, amit szerencsére a ringbe is be tudott vinni magával.

    A magyar öklöző a 16 között a negyedik kiemelt ausztrál Marissa Williamsonnal találkozik csütörtök délután. A 23 éves Hámori elmondása szerint korábban egy edzőmérkőzésen csaptak össze, akkor jobbnak érezte magát, ezért magabiztosan és izgatottan várja a találkozót.

  • Véget értek mára a küzdelmek a női kézilabdatorna A csoportjában, amelynek rangadóján a norvégok 14–8-as első félidőt követően 27–18-ra legyőzték a dánokat. A csoport élén a svédek állnak, méghozzá hibátlanul, miután legyőzték a hatos egyetlen, még pont nélkül álló csapatát, a németet. A csoport nyitótalálkozóján Szlovénia a Koreai Köztársaság fölé kerekedett. A csoportban így van egy százszázalékos válogatott (a svéd), egy nullaszázalékos (a német), valamint további négy (dél-koreai, szlovén, dán, norvég), amely ötven százalékkal áll.

    Női kézilabda, csoportkör, A csoport, 2. forduló:

    • Szlovénia–Koreai Köztársaság 30–23 (16–11)
    • Svédország–Németország 31–28 (19–12)
    • Norvégia–Dánia 27–18 (14–8)

    Az állás: 1. Svédország 4 pont, 2. Norvégia 2 (55–50), 3. Szlovénia 2 (49–50), 4. Dánia 2 (45–46), 5. Koreai Köztársaság 2 (46–52), 6. Németország 0.

  • Ahogyan korábban megírtuk, magabiztos teljesítménnyel legyőzte izraeli ellenfelét, és a vigaszágon harcolta ki az 52 kg-os cselgáncsozók között a bronzmeccset Pupp Réka. A magyar sportoló az izraeli Gefen Primo ellen mindössze 46 másodperc küzdelem után ipponnal győzött. A magyar sportoló Tokióban szintén a bronzéremért harcolhatott, ám akkor nem sikerült érmet szereznie, és végül az 5. helyen végzett. 

    Emiatt még inkább égett a bizonyítási vágy a magyar sportolóban, aki a bronzmérkőzésen a francia Amandina Buchard ellen küzdött meg az éremért. Nem is akárhogyan, ugyanis már az első másodpercekben agresszíven lépett oda szintén végtelenül elszánt ellenfeléhez, aki azonban remekül védekezett, és hárítani tudta a magyar próbálkozásait. Ellentámadásai ráadásul veszélyesnek bizonyultak, négy perc alatt azonban nem sikerült egyiküknek sem fogást találni a másikon.  

    Aranyponttal végül hosszas küzdelem után mégis a francia nyerte az összecsapást, így övé a bronzérem.

    A másik bronzot a brazil Larissa Pimenta szerezte meg.

  • A cselgáncsozók 66 kg-os mezőnyének döntőjében vasárnap a 24 éves brazil Willian Lima és a 26 esztendős Abe Hifumi mérte össze az erejét. Az erőpróba a brazil elképesztő izomzata és technikája ellenére nagy meglepetésre utóbbinak sült el jobban, ugyanis a japán versenyző ipponnal végül hamar lezárta az aranyérem kérdéseit, és felállhat a dobogó legfelső fokára. 

    A bronzérmeket a kazah Gusman Kirgizbajev, és a moldáv Denisz Vieru nyakába akasztják majd a ceremónián.

  • Hiába álltak fel komoly hátrányból a kínaiak a döntőben, végül nem született meglepetés: az előző, tokiói olimpiához hasonlóan idén is a Koreai Köztársaság női csapata bizonyult a legjobbnak az íjászoknál.

    Az ezüstérmet így Kína szerezte meg, míg a bronzmérkőzést a mexikóiak nyerték – a holland csapatot legyőzve –, a bronzérmet az ő nyakukba akasztják. 

  • A férfi kosárlabda-torna C-csoportjában már bőven zajlanak a küzdelmek, az Egyesült Államok válogatottja, tehát a Dream Team jelenleg kilenc pontos előnyben van Szerbia ellen a félidőben. Az amerikaiak legeredményesebb játékosa az első játékrészben Kevin Durant volt 21 ponttal, de LeBron James is 12 pontot, három lepattanót és öt asszisztot tett a közösbe. Félidőben tehát USA–Szerbia 58–49.

    GettyImages-2164067210
    Fotó: Getty Images
  • Rafael Nadal két és fél óra alatt három szettben győzte le Fucsovics Mártont a férfi tenisztorna első fordulójában. Helyszíni beszámolónkat ide kattintva olvashatja el!

  • Nagy visszhangot váltott ki a „szabadosra” és elfogadóra vett párizsi olimpiai megnyitó. Sokan egyáltalán nem voltak elragadtatva, és azzal vádolták a szervezőket, hogy az utolsó vacsora – Leonardo da Vinci festménye, amely Jézus utolsó vacsoráját ábrázolja a tanítványaival – „woke” paródiáját alkották meg.

    A párizsi olimpia szervezői most megszólaltak, és bocsánatot kértek a katolikusoktól és más keresztény csoportoktól, akiket feldühített a megnyitó ezen jelenete – írja a The Guardian.

    Egyértelmű, hogy egyetlen vallási csoporttal szemben sem állt szándékunkban tiszteletlenséget tanúsítani. A megnyitó ünnepség a közösségi toleranciát próbálta ünnepelni. Úgy gondoljuk, hogy ez az ambíció megvalósult. Ha az emberek bármit is megsértettek, nagyon sajnáljuk

    – mondta Anne Descamps, a Párizs 2024 szóvivője egy sajtótájékoztatón.

    Az eseményre reagálva az amerikai Robert Barron katolikus püspök egy videót tett közzé az interneten, és azt mondta:

    Szeretem az olimpiát, ezért bekapcsolom az olimpiai megnyitó ünnepséget. És mit látok? A franciaországi Párizsban van, egy olyan városban, amelyet szeretek – három évet töltöttem ott doktoranduszként –, és látom Az utolsó vacsora durva megcsúfolását, és ezt nem fogom tovább leírni.

    Rendkívül sok ember, szervezet és médium fejezte ki nemtetszését a drag queenek, a latexruhás kisnövésűek, a woke előtérbe helyezése és a különböző bakik miatt, de sokaknak még az esővel is bajuk volt. A ceremóniáról készült videókat később levették a hivatalos olimpiai oldalakról.

  • Szilágyi Áron a Vasas SC-nek elmondta, hogy nem gondolja, hogy vívástechnikailag mondott volna csődöt, egész egyszerűen a bemelegítésnél még minden rendben volt, aztán élesben meg nem érezte sem a sebességet, sem a távolságokat, „minden kicsit messzinek tűnt, túl gyorsan pörögtek az események”. Abban az adott pillanatban nem stimmelt valami, „nem állt össze a dolog egyszerűen”.

    Próbáltam kicsit lassítani, bevetni bizonyos dolgokat, de semmi sem segített, pillanatok alatt vége lett

    – mondta a háromszoros olimpiai bajnok.

    „A csapatverseny szerencsére teljesen más, társakkal vívsz, ötös asszók vannak, tudsz javítani menet közben, mert hosszabb az egész. Nem nulláznak le pár perc alatt, mint ahogy tegnap történt velem. Úgy gondolom, ez most jobban fog menni, és hát nyilván fizikálisan sem fáradtam el az egyéni versenyben, így lesz ilyen szempontból is tartalék. Csináljuk a szokásos rutint, az edzéseket a hátralévő napokban, és kell elemezni is az olaszokat, az egyéni asszóikat is figyelembe véve” – mondta Szilágyi.

  • Fucsovics Márton 2:2-nél elvesztette az adogatását, Rafael Nadal brékelőnybe került a döntő szettben. A spanyol ápolást kért, hamarosan folytatódik a találkozó. 

  • Fucsovics Márton döntő szettben 2:1-re vezet Rafael Nadal ellen a Roland Garros centerpályáján. Két órája tart a mérkőzés, a spanyol adogat. 

  • A szurkolói kultúra minden sportesemény szerves része, így természetesen az olimpiai versenyekre is temérdek szimpatizáns és érdeklődő látogat ki mindennap. A hazaiak láthatóan azonban mindenki másnál jobban meg vannak őrülve az ötkarikás játékokért, emiatt pedig nem restek a legkülönlegesebb, legszórakoztatóbb jelmezeket is magukra ölteni. 

    És hogy hogyan mutatnak ezek retró hatású polaroid képeken? Íme: 

  • Pupp Réka győzött a vigaszágon, így a bronzéremért mérkőzhet vasárnap a párizsi olimpia cselgáncstornáján a 52 kilogrammosok között.

    GettyImages-2164060191
    Fotó: Getty Images

    A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes magyar versenyző második olimpiáján a mongol Lkhagvasuren Sosorbaram elleni győzelem után kikapott az ötkarikás ezüst- és bronzéremmel is rendelkező olasz Odette Giuffridától a negyeddöntőben, így a bronzéremig tartó vigaszágra került. Ott a vb- és Eb-harmadik izraeli Gefen Primo várt rá, akit ipponnal legyőzött.

  • Jobban játszott a második szettben a magyar játékos, és bár Rafael Nadal két bréklabdát is hárított a végén, a harmadikat már nem tudta. Fucsovics 6:4-re húzta be a játszmát, jöhet a döntő szett!

  • Érmes reményekkel vágtunk neki a második vívónapnak is, ám ilyen forgatókönyvre kevesen számítottak! Két egyéni világbajnokunk, Koch Máté és Siklósi Gergely is viszonylag korán búcsúzott, harmadik indulónk, Andrásfi Tibor azonban elképesztő fordításokkal elődöntőbe verekedte magát!

    Andrásfi az olasz Federico Vismarával szemben borzalmasan kezdett. A BVSC versenyzője 5:1-ről az asszó második három percében egész szépen visszakapaszkodott, 9:7-nél mindössze két tusra került az egyenlítéstől, de az egyéni Európa-bajnoki ezüstérmes, csapatvilágbajnok Vismara a kritikus pillanatban ismét talált, így 10:7-es előnnyel mehetett az egyperces pihenőre. 

    Az utolsó felvonást Andrásfi kezdte jobban, még több mint kettő perc volt a vívóidőből, amikor 10:9-nél sikerült felzárkóznia egy találatra. 11:11-nél egalizált, aztán a vezetést is megszerezte a rövidzárlatot kapó olasszal szemben. Sőt, 11:14-re el is húzott. A vége izgalmasan alakult, de 15:13-nál két meg nem adott együttes után végre egylámpás tussal lezárta az asszót, és ezzel bejutott a legjobb négy közé! 

    Az esti programban a férfipárbajtőr első elődöntőjében, 20.00-tól lesz jelenése!

    Bővebben itt olvashat Andrásfi szerepléséről! 

  • Nadal is brékelt Fucsovics ellen, így 5:4 áll az eredményjelzőn a második szettben, és a spanyol adogat. 

  • Cynthia Ogunsemilore nigériai ökölvívó a második sportoló, aki fennakadt a párizsi olimpián elvégzett doppingvizsgálatokon – írt meg az MTI.

    A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) vasárnap közölte, hogy a Nemzetközösségi Játékokon bronzérmes bokszoló mintájában a furoszemid nevű vízhajtóra bukkantak. A 60 kilogrammban érdekelt Ogunsemilore versenyzési engedélyét felfüggesztették, és ha vétkesnek találják, akkor kétéves eltiltás várhat rá.

    A párizsi játékok első doppingesetét az iraki Szajjad Szehen szolgáltatta, a 81 kilogrammos cselgáncsozó mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó metandienont és boldenont találtak egy versenyen kívüli szűrésen.

  • A legjobb nyolc között a címvédő Lee Kiefer ellen búcsúzott egyetlen női tőrözőnk, Pásztor Flóra a párizsi játékoktól.

    Mindig úgy állok fel a pástra, hogy van esély, bárki is legyen az ellenfél, de persze tudtam, hogy óriási bravúr kellene Kiefer ellen. Előzetesen azt mondtam, ha nyolcas döntőt vívhatok, akkor már elégedett leszek, ez sikerült, de most még azért van bennem egy kis hiányérzet. Adhattam volna több tust, ez még fáj azért!

    – kezdte értékelését a magyar újságírók gyűrűjében.

    „Egészen más élmény volt ez az olimpia, mint a három évvel ezelőtti. A telt házas rendezés, ez a hangulat, ami a verseny alatt volt, engem is csak doppingolt. Persze biztos másképpen éltem volna meg, ha egy franciával kerülök szembe. Örülök, hogy lesz még pár napom Párizsban, holnap kijövök szurkolni Dósa Daninak és a női kardozóknak, illetve egy férfikézilabda-mérkőzés is tervben van. Remélem, sikerül oda is kimenni” – mesélte már mosolyogva a Törekvés 26 éves vívója. 

  • Nincs lelkesebb drukker, mint Snoop Dogg. Az amerikai rapper igazi sportbarát, honfitársai főszurkolója, az olimpia nézősereg egyik külsős sztárja. Snoop Dogg vasárnapi programjából ki nem hagyhatta a szertorna női selejtezőjének történéseit, tekintve, hogy a sportág és kiválóságai roppant népszerűek a tengerentúlon. Azért senki ne lepődjön meg majd azon, ha a rapper feltűnik a lelátón az Egyesült Államok–Szerbia csoportrangadón a férfi kosárlabdatornán, ami majd 17.15 órakor kezdődik.

  • A játszmában Fucsovics továbbra sem hibázik szervagémjeiben, remekül veszi észre a pálya üres területeit és sokat mozgatja az egyébként jól játszó Nadalt. A magyar teniszező 4:1-re vezet a második szettben.

    A lelátóról közben egyre több Rafa, Rafa! felkiáltás érkezik.

  • Összességében nem volt esélye hazánk első számú teniszezőjének, Marozsán Fábiánnak a franciák kiválósága, Ugo Humbert ellen. Az első szettben még több jobb pillanata volt a magyar teniszezőnek, rögtön brékelőnybe került, de a későbbiekben egyértelműen Humbert akarata érvényesült, akinek több klasszis megmozdulása volt. A második szettben megint hamar brékelt Humbert, majd megtette ugyanezt még egy alkalommal, így 6:3, 6:2-re győzött.

    Marozsán Fábián ezzel egyéniben búcsúzott, de a nap folyamán később még érdekelt lesz Fucsovics Márton oldalán – aki még ezekben a percekben is Rafael Nadal ellen játszik. A magyar párosnak holland riválisai lesznek az első körben. 

  • Pásztor Flóra a legjobb nyolc között zárt élete második olimpiáján, ezzel jelentősen felülmúlva a három évvel ezelőtti teljesítményét, amikor a legjobb 32 jelentette számára a végállomást. A világranglista élén álló, egyúttal olimpiai címvédő Lee Kiefer ellen már nem jött össze az újabb bravúr Párizsban, a Törekvés tőrözője 15:4-re kapott ki a negyeddöntőben.  

  • A gyorsjavításoknak köszönhetően javult a nagy sebességű vonatok forgalma Franciaországban a súlyos szabotázstámadások után, amelyek elkövetői egyelőre ismeretlenek. Az ország északi részén azonban vasárnap is voltak fennakadások – derült ki az AFP francia hírügynökség jelentéséből.

    A nemzeti vasúttársaság, az SNCF hálózatán elkövetett szabotázscselekmények mindössze néhány órával a párizsi olimpiai játékok pénteki megnyitóünnepsége előtt történtek, amikor sok utas a fővárosba tervezett utazni, és hatalmas zűrzavart okoztak az állomásokon péntek kora reggel.

    Az atlanti vonalon (Bretagne, nyugati és délnyugati régió) a javítási munkálatoknak vasárnapra kell befejeződniük, és a tízből kilenc nagysebességű vonat (TGV) déltől már közlekedhet.

    Az északi nagysebességű vonalon azonban a károk mértéke miatt nagyobb javításokra van szükség, és a forgalom vasárnap várhatóan korlátozott marad, tízből hét vonat közlekedik majd, és egy-két órás késésekkel kell számolni.

    A fennakadások leginkább a nyaralókat érintik, az SNCF szerint "az olimpiai játékokra utazó csapatok és akkreditált személyek" minden szállítása biztosított lesz.

    „Hétfő reggelre minden helyreáll a hálózaton” – mondta Jean-Pierre Farandou, az SNCF vezérigazgatója szombaton a párizsi Montparnasse pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón. A keleti vonalon már újraindult a forgalom.

    A csütörtökről péntekre virradó éjszaka a sínek közelében futó, a járművezetők számára a biztonsági információk (például piros jelzés) továbbítását biztosító optikai kábeleket elvágták és felgyújtották. Egy másik helyszínen (a Párizs-Marseille vonalon) a karbantartási munkálatokat éjszaka végző vasúti dolgozók meghiúsítottak egy további szándékos károkozást.

    Ez egy „jól előkészített” szabotázsakció volt, amelyet „ugyanaz a struktúra” szervezett – mondta egy, a párizsi ügyészség által indított nyomozáshoz közel álló forrás.

    Számos olyan elemet találtunk, amelyek alapján úgy véljük, hogy viszonylag gyorsan megtudjuk, ki volt a felelős azért, aminek célja nyilvánvalóan nem az olimpiai játékok szabotálása volt, hanem a francia emberek nyaralásának részbeni szabotálása

    – mondta Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 televízióban szombaton.

  • Jobban kezdte a második szettet a magyar játékos, hozta a saját adogatását, majd egyből brékelt is, így 2:0-ra vezet a második szett elején. 

    Fucsovics Márton a spanyol Rafael Nadal ellen játszik
    Fucsovics Márton a spanyol Rafael Nadal ellen játszik
    Fotó: Kovács Tamás / MTI
  • Rosszul kezdődött a második szett is a magyar teniszező szempontjából, ugyan több labdája volt ahhoz, hogy hozza adogatását, de végül a francia Humbert brékelt. A hazaiak kedvence előnyét megtartotta, remek tenisszel, majd Marozsán is feliratkozott az eredményjelzőre, miután 2:0-nál hozta második adogatását. Egyelőre 6:3, 2:1 Humbertnek, brékelőnnyel a második szettben. 

  • Ahogyan az előzetesen várható volt, a riválisok nem tudtak mit kezdeni az ázsiai dominanciával a női gördeszkások mezőnyében a vasárnap délutáni selejtezőben. A 22 fős futamban először két menetben mérte össze a tudását a mezőny, majd öt lehetőségük nyílt arra, hogy a legmagasabb pontot érjék el trükkjeikkel. 

    Az összesített eredmény után az élen a mindössze 14 éves japán JosizaVa Coco végzett. 

    A második helyen honfitársa, a 15 esztendős Akama Liz végzett, a harmadik helyen pedig a szintén 14 éves kínai Csen-hszi Cuj jutott tovább a 17 órakor kezdődő döntőbe.

    Az előző olimpián szintén japán aranyérem, és egy bronz született a versenyszámban, így uralmuk egyelőre úgy tűnik, megtörhetetlen – persze a fináléban még bármi megtörténhet...  

  • Siklósi Gergely előre elmondta, nehéz asszóra számít a belga Neisser Loyola ellen, jóslata pedig igaznak bizonyult. Bár azt talán ő sem gondolta, hogy az Európa-bajnoki bronzérmes ennyire rágós falat lesz. Az első asszó kifejezetten szorosan alakult, Loyola rendre vezetett, de ellépni nem tudott, 4:3-as magyar hátránynál ketyegett le a vívóidő. 

    A második etap már rosszabbul indult, Siklósi két újabb tussal 6:3-as hátrányba került. Innen kellett megpróbáljon visszakapaszkodni, ami az utolsó három perc előtt csak részben sikerült – egy-egy passzivitásért begyűjtött sárga kártya mellett 8:6-ra vezetett Loyola. 

    A Honvéd vívója jóval aktívabban is kezdett, bő fél perc elteltével pedig tust adott a pást végébe szorított ellenfelének, így feljött egy találatra. Loyola azonban válaszolt, majd kétszer is együttest szúrtak. 11:10-nél Siklósi ismét szépített, a belga pontatlan megindulását bosszulta meg testen. Az idő azonban egyre fogyott, ahogyan a lehetőségek is: 13:11-nél, kéttusos magyar hátrányban vette kezdetét az utolsó perc. Tokió hőse azonban ismét bizonyította mentális erejét, kétszer is vállon szúrta riválisát a hajrá kezdetén, ezzel 13:13-nál beérve őt. 

    Most Loyola volt a soros, hogy fegyvert váltson, ezzel szusszanásnyi időt biztosítva gondolatai rendezéséhez. A maradék idő újabb találatot nem hozott, így Andrásfi Tibor nyolcaddöntőjéhez hasonlóan itt is a ráadás egy perce volt hivatott dönteni. Ebben Loyola egyszer már megünnepelte a győzelmét, de a videózás helybenhagyta az eredeti döntést, nem ért a tus, hiába villant a lámpa. Sajnos azonban a belga jó 50 másodpercnyi vívással később már joggal ünnepelt – kiejtve világelsőnket a további küzdelmekből (13:14).