új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Cynthia Ogunsemilore nigériai ökölvívó a második sportoló, aki fennakadt a párizsi olimpián elvégzett doppingvizsgálatokon – írt meg az MTI.

    A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) vasárnap közölte, hogy a Nemzetközösségi Játékokon bronzérmes bokszoló mintájában a furoszemid nevű vízhajtóra bukkantak. A 60 kilogrammban érdekelt Ogunsemilore versenyzési engedélyét felfüggesztették, és ha vétkesnek találják, akkor kétéves eltiltás várhat rá.

    A párizsi játékok első doppingesetét az iraki Szajjad Szehen szolgáltatta, a 81 kilogrammos cselgáncsozó mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó metandienont és boldenont találtak egy versenyen kívüli szűrésen.

  • A legjobb nyolc között a címvédő Lee Kiefer ellen búcsúzott egyetlen női tőrözőnk, Pásztor Flóra a párizsi játékoktól.

    Mindig úgy állok fel a pástra, hogy van esély, bárki is legyen az ellenfél, de persze tudtam, hogy óriási bravúr kellene Kiefer ellen. Előzetesen azt mondtam, ha nyolcas döntőt vívhatok, akkor már elégedett leszek, ez sikerült, de most még azért van bennem egy kis hiányérzet. Adhattam volna több tust, ez még fáj azért!

    – kezdte értékelését a magyar újságírók gyűrűjében.

    „Egészen más élmény volt ez az olimpia, mint a három évvel ezelőtti. A telt házas rendezés, ez a hangulat, ami a verseny alatt volt, engem is csak doppingolt. Persze biztos másképpen éltem volna meg, ha egy franciával kerülök szembe. Örülök, hogy lesz még pár napom Párizsban, holnap kijövök szurkolni Dósa Daninak és a női kardozóknak, illetve egy férfikézilabda-mérkőzés is tervben van. Remélem, sikerül oda is kimenni” – mesélte már mosolyogva a Törekvés 26 éves vívója. 

  • Nincs lelkesebb drukker, mint Snoop Dogg. Az amerikai rapper igazi sportbarát, honfitársai főszurkolója, az olimpia nézősereg egyik külsős sztárja. Snoop Dogg vasárnapi programjából ki nem hagyhatta a szertorna női selejtezőjének történéseit, tekintve, hogy a sportág és kiválóságai roppant népszerűek a tengerentúlon. Azért senki ne lepődjön meg majd azon, ha a rapper feltűnik a lelátón az Egyesült Államok–Szerbia csoportrangadón a férfi kosárlabdatornán, ami majd 17.15 órakor kezdődik.

  • A játszmában Fucsovics továbbra sem hibázik szervagémjeiben, remekül veszi észre a pálya üres területeit és sokat mozgatja az egyébként jól játszó Nadalt. A magyar teniszező 4:1-re vezet a második szettben.

    A lelátóról közben egyre több Rafa, Rafa! felkiáltás érkezik.

  • Összességében nem volt esélye hazánk első számú teniszezőjének, Marozsán Fábiánnak a franciák kiválósága, Ugo Humbert ellen. Az első szettben még több jobb pillanata volt a magyar teniszezőnek, rögtön brékelőnybe került, de a későbbiekben egyértelműen Humbert akarata érvényesült, akinek több klasszis megmozdulása volt. A második szettben megint hamar brékelt Humbert, majd megtette ugyanezt még egy alkalommal, így 6:3, 6:2-re győzött.

    Marozsán Fábián ezzel egyéniben búcsúzott, de a nap folyamán később még érdekelt lesz Fucsovics Márton oldalán – aki még ezekben a percekben is Rafael Nadal ellen játszik. A magyar párosnak holland riválisai lesznek az első körben. 

  • Pásztor Flóra a legjobb nyolc között zárt élete második olimpiáján, ezzel jelentősen felülmúlva a három évvel ezelőtti teljesítményét, amikor a legjobb 32 jelentette számára a végállomást. A világranglista élén álló, egyúttal olimpiai címvédő Lee Kiefer ellen már nem jött össze az újabb bravúr Párizsban, a Törekvés tőrözője 15:4-re kapott ki a negyeddöntőben.  

  • A gyorsjavításoknak köszönhetően javult a nagy sebességű vonatok forgalma Franciaországban a súlyos szabotázstámadások után, amelyek elkövetői egyelőre ismeretlenek. Az ország északi részén azonban vasárnap is voltak fennakadások – derült ki az AFP francia hírügynökség jelentéséből.

    A nemzeti vasúttársaság, az SNCF hálózatán elkövetett szabotázscselekmények mindössze néhány órával a párizsi olimpiai játékok pénteki megnyitóünnepsége előtt történtek, amikor sok utas a fővárosba tervezett utazni, és hatalmas zűrzavart okoztak az állomásokon péntek kora reggel.

    Az atlanti vonalon (Bretagne, nyugati és délnyugati régió) a javítási munkálatoknak vasárnapra kell befejeződniük, és a tízből kilenc nagysebességű vonat (TGV) déltől már közlekedhet.

    Az északi nagysebességű vonalon azonban a károk mértéke miatt nagyobb javításokra van szükség, és a forgalom vasárnap várhatóan korlátozott marad, tízből hét vonat közlekedik majd, és egy-két órás késésekkel kell számolni.

    A fennakadások leginkább a nyaralókat érintik, az SNCF szerint "az olimpiai játékokra utazó csapatok és akkreditált személyek" minden szállítása biztosított lesz.

    „Hétfő reggelre minden helyreáll a hálózaton” – mondta Jean-Pierre Farandou, az SNCF vezérigazgatója szombaton a párizsi Montparnasse pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón. A keleti vonalon már újraindult a forgalom.

    A csütörtökről péntekre virradó éjszaka a sínek közelében futó, a járművezetők számára a biztonsági információk (például piros jelzés) továbbítását biztosító optikai kábeleket elvágták és felgyújtották. Egy másik helyszínen (a Párizs-Marseille vonalon) a karbantartási munkálatokat éjszaka végző vasúti dolgozók meghiúsítottak egy további szándékos károkozást.

    Ez egy „jól előkészített” szabotázsakció volt, amelyet „ugyanaz a struktúra” szervezett – mondta egy, a párizsi ügyészség által indított nyomozáshoz közel álló forrás.

    Számos olyan elemet találtunk, amelyek alapján úgy véljük, hogy viszonylag gyorsan megtudjuk, ki volt a felelős azért, aminek célja nyilvánvalóan nem az olimpiai játékok szabotálása volt, hanem a francia emberek nyaralásának részbeni szabotálása

    – mondta Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 televízióban szombaton.

  • Jobban kezdte a második szettet a magyar játékos, hozta a saját adogatását, majd egyből brékelt is, így 2:0-ra vezet a második szett elején. 

    Fucsovics Márton a spanyol Rafael Nadal ellen játszik
    Fucsovics Márton a spanyol Rafael Nadal ellen játszik
    Fotó: Kovács Tamás / MTI
  • Rosszul kezdődött a második szett is a magyar teniszező szempontjából, ugyan több labdája volt ahhoz, hogy hozza adogatását, de végül a francia Humbert brékelt. A hazaiak kedvence előnyét megtartotta, remek tenisszel, majd Marozsán is feliratkozott az eredményjelzőre, miután 2:0-nál hozta második adogatását. Egyelőre 6:3, 2:1 Humbertnek, brékelőnnyel a második szettben. 

  • Ahogyan az előzetesen várható volt, a riválisok nem tudtak mit kezdeni az ázsiai dominanciával a női gördeszkások mezőnyében a vasárnap délutáni selejtezőben. A 22 fős futamban először két menetben mérte össze a tudását a mezőny, majd öt lehetőségük nyílt arra, hogy a legmagasabb pontot érjék el trükkjeikkel. 

    Az összesített eredmény után az élen a mindössze 14 éves japán JosizaVa Coco végzett. 

    A második helyen honfitársa, a 15 esztendős Akama Liz végzett, a harmadik helyen pedig a szintén 14 éves kínai Csen-hszi Cuj jutott tovább a 17 órakor kezdődő döntőbe.

    Az előző olimpián szintén japán aranyérem, és egy bronz született a versenyszámban, így uralmuk egyelőre úgy tűnik, megtörhetetlen – persze a fináléban még bármi megtörténhet...  

  • Siklósi Gergely előre elmondta, nehéz asszóra számít a belga Neisser Loyola ellen, jóslata pedig igaznak bizonyult. Bár azt talán ő sem gondolta, hogy az Európa-bajnoki bronzérmes ennyire rágós falat lesz. Az első asszó kifejezetten szorosan alakult, Loyola rendre vezetett, de ellépni nem tudott, 4:3-as magyar hátránynál ketyegett le a vívóidő. 

    A második etap már rosszabbul indult, Siklósi két újabb tussal 6:3-as hátrányba került. Innen kellett megpróbáljon visszakapaszkodni, ami az utolsó három perc előtt csak részben sikerült – egy-egy passzivitásért begyűjtött sárga kártya mellett 8:6-ra vezetett Loyola. 

    A Honvéd vívója jóval aktívabban is kezdett, bő fél perc elteltével pedig tust adott a pást végébe szorított ellenfelének, így feljött egy találatra. Loyola azonban válaszolt, majd kétszer is együttest szúrtak. 11:10-nél Siklósi ismét szépített, a belga pontatlan megindulását bosszulta meg testen. Az idő azonban egyre fogyott, ahogyan a lehetőségek is: 13:11-nél, kéttusos magyar hátrányban vette kezdetét az utolsó perc. Tokió hőse azonban ismét bizonyította mentális erejét, kétszer is vállon szúrta riválisát a hajrá kezdetén, ezzel 13:13-nál beérve őt. 

    Most Loyola volt a soros, hogy fegyvert váltson, ezzel szusszanásnyi időt biztosítva gondolatai rendezéséhez. A maradék idő újabb találatot nem hozott, így Andrásfi Tibor nyolcaddöntőjéhez hasonlóan itt is a ráadás egy perce volt hivatott dönteni. Ebben Loyola egyszer már megünnepelte a győzelmét, de a videózás helybenhagyta az eredeti döntést, nem ért a tus, hiába villant a lámpa. Sajnos azonban a belga jó 50 másodpercnyi vívással később már joggal ünnepelt – kiejtve világelsőnket a további küzdelmekből (13:14). 

  • Bő fél óra alatt véget is ért az első szett Fucsovics Márton és Rafael Nadal összecsapásán. A spanyol kétszer is elvette a magyar teniszező adogatását, nagyon agresszívan játszik, és 6:1-re meg is nyerte az első játszmát. 

  • Humbert nem remegett meg – miért tette volna –, amikor az első szettért adogatott, ászt is beütött, így övé lett az első szett Marozsán Fábián ellen 6:3-ra. A Roland Garros teniszkomplexum 14-es pályáján remek a hangulat, nehéz dolga lesz a második szettben is a magyar teniszezőnek. 

  • Az előző olimpián Tokióban három svájci állhatott a dobogóra a nők hegyikerékpárosok versenyének legvégén, idén azonban a dobogó közelébe sem jutottak az ország versenyzői. 

    A vasárnapi futamon ugyanis hazai siker, francia győzelem született,

    a 32 éves világbajnok Pauline Ferrand-Prévot ért be elsőként a célba, így megszerezte a házigazdák második aranyérmét az idei játékokon.

    Az ezüstérmet az amerikai Haley Betten, míg a bronzot a svéd Jenny Rissveds zsebelte be.

    A versenyen a Tokióban negyedikként végző magyar Vas Kata Blanka a tizedik lett.

  • Bajba került Humbert negyedik szervagémjében, Marozsán remek és agresszív tenisszel előbb eljutott 15:40-ig, de ekkor a francia elővette nagy szerváit, és leütötte a pályáról a magyar játékost. Később még két alkalommal volt fogadóelőnye Marozsánnak, de Humbert nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon, vagy esetleg gyengébbet szerváljon, így övé lett végül a gém, 5:2. A hazaiak kedvence egy játékra attól, hogy behúzza az első szettet. 

  • A MOB médiacsapata (MOB-Média) helyszíni videót készített az olimpiai bronzérmes Muhari Eszterrel, a szállásra visszafelé tartó úton a vívó többek között elmondta:

    • A három legfontosabb ölelés, amit az éremszerzés után kapott…
    • Nagypapája vitte le vívni, ő hiányzott neki a legjobban azok közül, akik nem láthatták az olimpián…
    • Mennyien keresték telefonon a győzelme után?
    • Hogyan fordította meg az asszót, és nyert 14–14-nél?
    • Mik történtek vele a döntő napján – például az észt ellenfelének edzője reggel összecserélte a táskájukat…
    • Gondol-e az aranyéremre?
    • Egy gíroszra vágyik a legjobban, ha hazaér…
  • Alig telt el több mint tíz perc a mérkőzésből, Nadal breakelőnybe is került, és már 3:0-ra vezet Fucsovics ellen az első szettben. Jól, agresszívan teniszezik a spanyol.

  • Ugyan jól kezdett Marozsán Fábián, és egyből elvette francia riválisa adogatását, de saját szerváját nem tudta tartani, Humbert egyre jobban teniszezett, és visszabrékelt. A franciák kiválósága ráerőltette akaratát a magyar játékosra, előbb magabiztosan hozta szerváját, majd újra elvette Marozsán szervagémjét, így első szett 4:1 jelenleg az állás, Humbert javára. 

    Voltak ugyan szép villanásai, megmozdulásai az első számú magyar teniszezőnek, de egyelőre ez kevés a hazaiak kedvence ellen. 

  • Rendkívül szoros asszót vívott egymással Andrásfi Tibor és az előző körben Koch Mátét 15:10-zel búcsúztató venezuelai, Grabiel Lugo. Az asszó eleje ugyan jól sikerült a 24 éves magyar vívónak, és 3:1-re is vezetett az első három perc közben, Lugo a folytatásban feljött, és a második etapban egyenlített. A vezetést ugyan nem tudta átvenni, de hosszú ideig Andrásfit sem engedte el egy tusnál jobban, egylámpás találatra egylámpás, de minimum együttes találat volt a válasz.

    Kevesebb mint másfél perccel a vége előtt egy együttesnél junior-világbajnokunk fejvédőjét egy összeszúrásnál kézzel eltalálta Lugo, de az esésből komolyabb gond nem lett, a venezuelait pedig nem találták szabálytalannak. 

    Az utolsó percre fordulva – a kényszerű megszakítást követően nem sokkal – Andrásfi ismét talált, de a 10:8-as előny sem bizonyult tartósnak. Lugo ezúttal innen egalizált (10:10). Újabb együttes találat következett az egyre jobban elhúzódó, a párhuzamosan rendezett négy asszó közül legtovább tartó összecsapásban. Mindössze 28 másodperccel a vége előtt a venezuelai – először a találkozón – megszerezte a vezetést. Andrásfi ismét fegyvert cserélt (a legjobb 32 között ez már bejött), és bejött most is, azonnal egalizált (12:12). Jöhetett a ráadás egy perc, melyben egyértelműen Andrásfi volt a kezdeményezőbb, és végül aranytussal meg is nyerte az asszót (13:12) – ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, és ígéretének megfelelően revansot vett Koch Mátéért. 

  • Jól kezdett a spanyol, de Fucsovics sem mozog rosszul, sőt! Nagyon jó a lábmunkája a magyar játékosnak, látszik, hogy tudja, milyen fegyverrel lehet ma megszorongatni Nadalt.

  • A lovastusázó Kaizinger Balázs 17 helyet javított vasárnap tereplovaglásban a párizsi olimpián, ezzel a 45. helyen áll. A magyar lovas kissé tartott a technikás pályától, amelyen széles ugrásokat kellett teljesítenie 12 éves lovával, Herr Cooles Classicóval a versailles-i kastély előkertjében.

    GettyImages-2163891774
    Fotó: Getty Images

    A 45 esztendős Kaizinger 11:38:00 perc alatt teljesítette a pályát, amire 16 hibapontot kapott, így a díj- és a tereplovaglás után 61,80 hibaponttal a 45. pozícióból várja a hétfői díjugratást.

  • Remek a hangulat a Roland Garros centerpályáján, természetesen telt ház van. A közönség természetesen a spanyolnak szurkol. Nadal adogat. 

  • Franciaországban a rögbi népszerűsége a labdarúgáséval vetekszik, sőt egyes területeken (mint például a déli régiókban) meg is előzi. Az olimpiai rendezőknek mi lehetett volna jobb kezdés, mint egy ilyen népszerű sportágban behúzni az aranyérmet. Ráadásul úgy, hogy a döntőben a korábbi két tornán győztes Fidzsi-szigeteket sikerült legyőzni.

    A franciák vezére ezúttal is Antoine Dupont volt, aki a hagyományos, XV-ös felállásban is alapember, és a népszerű sportág frontembereként óriási sztárnak számít hazájában. A termetre átlagnál alacsonyabb, viszont rendkívül sűrű és robbanékony karmesterben mintha egyszerre kelne életre Asterix és Obelix, a népszerű francia képregény két főhőse. A L’Équipe francia sportnapilap tudósításában úgy jellemző őt: amikor Dupont pályára lép, őrült dinamikát visz a játékba.

    62083
    Fotó: (E. Garnier/L'Équipe

    Szombat este a francia érmesek felejthetetlen körülmények között a párizsi La Villette-ben található, Parc des Nations névre keresztelt szurkolói klubban ünnepeltek, további érmes honfitársaikkal és rajongóikkal egyetemben. A prímet természetesen a nap szenzációját szolgáltató rögbisek vitték.

  • Hazánk első számú teniszezője, Marozsán Fábián hamarosan megkezdi szereplését az egyéni tornán, ellenfele a franciák kiválósága, Ugo Humbert lesz. Érdekesség, hogy a mérkőzést a Roland Garros teniszkomplexum 14-es pályáján rendezik, ugyanott, ahol a magyar játékos játszott még májusban a Roland Garroson Grigor Dimitrov ellen. A játékosok már melegítenek, pillanatokon belül kezdés. 

    Nem lesz könnyű dolga Marozsánnak, a közönség finoman szólva sem az ő pártját fogja.

    GettyImages-2154717189
    Fotó: Getty Images
  • Véget ért Sara Sorribes Tormo és Barbora Krejcíková női egyes teniszmérkőzése a Philippe-Chatrier-n. Hatalmas küzdelemben, három szettben, tiebreakben végül a cseh nyert, aki három évvel ezelőtt megnyerte a Roland Garrost. 

    A centerpálya első vasárnapi mérkőzése tehát véget ért, perceken belül jön Fucsovics Márton és Rafael Nadal. 

  • Női tőrözőnk, Pásztor Flóra a második akadályt is sikerrel vette az olimpián, ezúttal a kanadai színekben versenyző Yunjia Zhangon kerekedett felül 15:5-re.

    A negyeddöntőben 15.55-kor lép majd pástra. Kínai vagy amerikai ellenfél vár majd rá – az csak a következő asszók alatt derül ki. Ha ott is nyerni tud, az esti programban éremért vívhat!

  • „Szó sincs arról, hogy engedtem volna elvarázsolni magamat a hely által. Különleges vívóhelyszín, annyi biztos, de a pástra lépve az ilyesmit tudni kell kizárni – mondta Siklósi Gergely a Grand Palais interjúzónájában az Index kérdésére, mi hiányzott a vívásából a Jakub Jurka ellen végül 15:5-re megnyert párharc legelején, amikor még vezetni is tudott a cseh rivális. – Az asszóból nem jött ki végül, de egy elég kellemetlen stílusú vívó Jurka, két napig videóztam és elemeztem, benne volt, hogy ennél jóval szorosabbá tegye az asszót. Talán őt jobban meghatotta a környezet, nem tudom. Ami engem illet, nem szokásom, de az elmúlt napokban nem aludtam olyan jól, izgultam picit. Minden versenyen fontos, hogy jól sikerüljön az első asszó, ez most megvolt, azon leszek, hogy egy sikeres folytatás alapja legyen” – nyilatkozta Siklósi a továbbjutást követően. 

    A legjobb tizenhat között tokiói ezüstérmesünkre a belga Neisser Loyola vár majd. Az asszó 15 óra 30 magasságában veheti kezdetét, azonban a program jelenleg némi csúszásban van. 

    Férfipárbajtőr, egyéni
    A legjobb 32 között
    Siklósi Gergely–Jakub Jurka (cseh) 15:5
    Koch Máté–Grabiel Lugo (venezuelai) 10:15
    Andrásfi Tibor–Ruben Limardo (venezuelai) 15:10

  • Bravúros, utolsó pillanatos góllal 25–24-re nyert női kézilabda-válogatottunk a párizsi olimpia B csoportjának második fordulójában, ezzel megszerezte első pontjait az ötkarikás játékokon, és egy lépéssel közelebb került a továbbjutás felé. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, a győztes gólt szerző Simon Petra, a négy találatig jutó Debreczeni-Klivinyi Kinga, valamint a védelem oszlopos tagja, Füzi-Tóvizi Petra is értékelt a meccs után.

    Bővebben minden itt!

  • Tokió ezüstérmese, Siklósi Gergely is bemutatkozott a párizsi közönségnek a Grand Palais-ban. 2019-ben világbajnoki címet nyert párbajtőrözőnk egy kellemetlen stílusú, balkezes cseh, Jakub Jurka ellen kezdett. S bár az asszó legelején hátrányba került, gyorsan fordított, az első szünetben már 3:2-re vezetett. A folytatásban aztán nem sok esélyt adott Jurkának, egy öttusos sorozattal meglépett, és 11:4-nél mehetett az újabb szünetre. Világelsőnk így összességében izgalommentesen, 15:5-ös győzelemmel jutott tovább a 32 közül.

    A nyolcaddöntőben így három indulónk közül kettő folytathatja: Siklósi és Andrásfi Tibor. Koch Máté kiesett. 

    Férfipárbajtőr, egyéni
    A legjobb 32 között
    Siklósi Gergely–Jakub Jurka (cseh) 15:5
    Koch Máté–Grabiel Lugo (venezuelai) 10:15
    Andrásfi Tibor–Ruben Limardo (venezuelai) 15:10

  • Egy tizenkilenc éves ferencvárosi lány, Simon Petra öt másodperccel a lefújás előtt szerzett bravúrgóljával 25–24-re legyőzte a magyar női kézilabda-válogatott a 2011-es világbajnok Brazíliát a párizsi olimpiai torna B csoportjában. A mérkőzés után Hajdu János, a 2008-as pekingi olimpián a válogatottat a negyedik helyre vezérlő szakember nyilatkozott a látottakról az Indexnek.

    Bővebben ide kattintva olvashatnak az értékelésről.