Összefoglaló

Percről percre A világbajnokság 5. napja

Három meccsel folytatódott a vb-csoportkör első fordulója:
Svédország videóbírói segítséggel verte 1-0-ra Dél-Koreát,
Belgium 0-0-s félidő után beindult, és 3-0-ra nyert Panama ellen,
az angolok rettentő szenvedés után nyertek 2-1-re Tunézia ellen.
Ez a poszt a következő Percről percre része:

A világbajnokság 5. napja

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A meccs helyszínéül szolgáló Szamara kormányzójától, Dmitrij Azarovtól kapta a vasárnapi, győzelmet érő szabadrúgásgóljáért a szerb védő.

    Csodás gólt szerzett, úgyhogy megjutalmaztuk, egy Lada 4x4-re beváltható bónt kapott. Örült neki, az egész csapat vele ünnepelt, amikor elárultuk, mit kap a gólért

    – idézte Azarovot az Izvestia újság.

    classic04
    Fotó: Lada

    A TASSZ híre szerinte egyébként az ajándékot saját zsebből fizette a kormányzó. Kolarov amúgy általában Mercedest vezet, de igazán a traktorai büszke, ugyanis Szerbiában van egy mezőgazdasági vállalkozása a családjával, és ezért előszeretettel vásárol a John Deer csúcskategóriás munkagépeiből. Szóval nem is lesz nála rossz helyen az a Lada.

    via AFP

  • Gareth Southgate és csapata hétfő délelőtt utazik majd a a bázisnak számító, finnországi Repinóból Volgográdba, hogy lejátssza első meccsét az oroszországi vb-n Tunézia ellen. A szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy kellően felkészültek arra, hogy 2006 óta először megnyerjék a vb-nyitómeccsüket. Southgate azt is hozzátette, hogy csapatát leginkább a spanyol-portugál meccs izgalma és hangulata kapta el a legjobban. Az első számú cél, hogy továbbjutni a csoportból, és úgy érzi, erre teljesen készen állnak.

  • Orosz viszonylatban Moszkvához egész közel csap össze Svédország és Dél-Korea magyar idő szerint 14 órakor. Csupán 400 kilométerre keletre, Nyizsnyij Novgorodig kell menni a fővárostól. A várost 1221-ben alapította a vlagyimiri fejedelem, Jurij (Vszevolodovics) vagyis úgy 80 évvel fiatalabb a nagyapja, Juroj Dolgorukij által alapított, akkor még jelentéktelen Moszkvánál, amely 1237-38-ban meg is semmisült egy időre a tatár támadások alatt.

    De menjünk előre 390 évet, menjünk az orosz állam alapításában kulcsszerepet játszó, svéd eredetű Rurik dinasztia végére: ekkorra az orosz állam épp legnagyobb válságát éli, Rettegett Iván után jött az évtizedes szmúta – a ma nagy divat ennek párhuzamaként leírni az 1990-es éveket – a Romanov dinasztia még nem kezdte el 300 évig tartó uralmát. Véres és átláthatatlan évek az utolsó Rurik cár sógorával, Borisz Godunovval, ál-Dmitrijekkel és a történetbe váratlanul belejátszó perui vulkánnal, amelyről persze akkor nem tudtak, de az általa okozott éghajlatváltozásról és éhínségről nagyon is.

    Ekkor jönnek – nem először, de igazából utoljára – a térképeken még nagy, de valójában közép-európai ambícióikról már letett lengyelek, pontosabban III. Zsigmond, aki a svéd származása okán pár évig a lengyel mellett svéd koronát is birtokolta, de háborúval elvesztette, eközben megcélozta az orosz trónt is. A szmútát kihasználva 1610-ben Moszkvát is bevette. Két évig tartotta is, de ennek véget vetett a Nyizsnyij Novgorodból induló ellencsapás a Kuzma Minyin kereskedő és egy Rurik herceg, Mihail Pozsarszkij által vezetett népfelkelés, amely 1612 novenber 4-re visszaszerezte Moszkvát. A lengyelek megadták magukat. A nap – pótolva az elvett november 7-ét – jó tíz éve munkaszüneti nap Oroszországban.

  • 1986 óta nem fordult elő a vébéken, hogy 11 mérkőzés után sem mutatott fel a bíró piros lapot.

    Ehhez a sajátos rekordhoz viszont kellett a Szerbia–Costa Rica-mérkőzés bírója is. A kiszenvedett 1-0-s szerb győzelemmel zárult meccs vége felé hosszas videóbírózás is volt, Prijovic szabálytalansága miatt, amit sárgával büntetett a szenegáli bíró, noha a szabályok alapján úgy tűnik, azt pont nem adhatott volna: vagy semmilyen lapot nem ítél, vagy pirosat ad.

    Így viszont meglett a rekord, ezzel a világbajnokságok 88 éves története továbbra is csak 169 piros lapot jelez. Az elsőt egyébként egy perui kapta – ez volt az egyetlen az 1930-as vébén –, a másodikat már Markos Imre, 1934-ben. Az első tízből három is magyar volt, sőt, a legpirosabb meccs is hozzánk kötődik: 1954-ben a 4-2-re végződött magyar–brazilon Bozsik Józsefet és két brazilt is kiállítottak.

    Ezenkívül még három olyan mérkőzés volt a vébék történetében, ahol három pirosat osztottak ki, mind 2006-os: az olasz-amerikai, az ausztrálhorvát és a hollandportugálon fejezte be a meccset 19 játékos.

  • A horvát Nikola Kalinićnek derogált csereként pályára lépni a Nigéria ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen, ezért Zlatko Dalić kivágta a csapatból. A döntést még nem erősítette meg a horvát szövetség, de ez csak idő kérdése, Dalić vélhetően már a mai sajtótájékoztatóján bejelenti a csatár hazaküldését. 

    Kalinić viselkedése már csak azért is érdekes, mert még véletlenül sem egy bombaformában lévő klasszisról van szó. Sőt, ellenkezőleg, az AC Milanban mutatott teljesítménye után már az is meglepő, hogy egyáltalán bekerült a horvát válogatottba, és még pályára is akarták küldeni.

  • Történelminek nevezi a válogatott vasárnapi, németek elleni sikerét a mexikói sajtó. A csapat nagy meglepetésre 1-0-ra legyőzte a címvédőt a világbajnokság F csoportjának első fordulójában.

    "Az élet gólja, a győzelem gólja, a világbajnokság gólja. Hihetetlen győzelem. 2018. június 17-e bekerül a mexikói futballtörténelembe, felejthetetlen, ami a Luzsnyiki Stadionban történt" - fogalmazott az El Universal című lap.

    "Történelmi diadal. Mexikó 1-0-ra legyőzte a címvédő németeket úgy, hogy az első félidőben dinamikus, stílusos, a másodikban pedig nagyon okos futballt játszott" - értékelt a Milenio.

    A Record szerint Mexikó nagyot ütött Oroszországban: "Mexikó jobb volt, mert így akarta. Mert bármi történhet, de az ember akarattal és szívvel mindenre képes."

  • luzs
  • Tite, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a világbajnokság első mérkőzésén, a Svájc elleni 1-1-es döntetlennél játékosai túl feszültek voltak. A szakember úgy véli, a góljukig - amit a 20. percben Philippe Coutinho szerzett - túl nagy nyomás volt a kezdőcsapat játékosain, akik a feszültség miatt még a gólelőny birtokában sem játszottak elég pontosan.

    "Volt néhány tiszta helyzetünk, de a befejezéseknél nem összpontosítottunk megfelelően, ami abból eredt, hogy a vb első mérkőzésén túl idegesek voltak a játékosok" - mondta Tite. Hozzátette: mivel győzelmet várt, csalódott a döntetlen miatt.

    A kapitány segítője, Cleber a brazil együttes gyilkos ösztönét hiányolta, és hibaként említette, hogy túl gyakran veszítettek labdát, ami persze az ellenfél érdeme.

    "A svájciak sokkal kiegyensúlyozottabban futballoztak, mint a 2014-es vb-n" - nyilatkozta a segédedző. (MTI)

  • Egyébként is nagy szó, ha valaki a Barcánál játszik, de Rakitic esetében most különösen jól jön, így ugyanis segíthet majd Zlatko Dalicnak kitalálni, hogy hogyan állítsák meg Messit a csütörtöki argentin-horvát meccsen.

    Dalic elmondta, számít Rakiticre a következő három napban, de hozzátette, Modric és Kovacic véleményére is kíváncsi lesz, hiszen a két Realos is elég jól fel van készítve a Messi elleni játékra.

    A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy a horvátok stratégiája továbbra is a csapatjáték, hiába Messi a világ legjobbja, egy jó csapat többet tud elérni, mint egy jó játékos.

    Az argentinoknak mindenképpen győzniük kell csütörtökön, ami Dalic szerint elég nagy nyomást helyez majd Messiékre, de ahogy a többi nagy csapat, vélhetően ők sem fognak összerogyni a súly alatt. Ettől függetlenül az biztos, hogy a horvátok nyugodtabban futhatnak majd ki a pályára - tette hozzá a szakember.

    (Reuters)

  • Száz éve először az angol sajtó végre helyén kezeli a válogatott vb-esélyeit, és nem attól hangos minden, hogy ha nem lesznek világbajnokok, akkor menjen inkább a keret mind a 23 tagja bányásznak, erre most a játékosoknak sikerült átesni a ló túloldalára.

    A vb előtt Raheem Sterling arról beszélt, hogy legalább az elődöntőig szeretnének eljutni, most meg Harry Kane mondta, hogy Cristiano Ronaldo komoly nyomás alá helyzete a spanyolok elleni mesterhármasával, merthogy most neki is oda kell tennie magát, ha már elvinné az aranycipőt.

    Anglia Tunézia ellen kezdi meg a vb-szereplést.

  • A Daily Telegraph értesülése szerint eléggé kisebbségben lesznek az angolok a válogatott első, Tunézia elleni meccsén Volgográdban, miután csak 2100 jegyet vettek meg előre, és szinte kizárt, hogy a számuk 3000 fölé menjen a kezdőrúgásig.

    Az angolok távol maradása mögött részben az angliai mérgezés, a Szkripal-ügy  van – összehasonlításképp, a sokkal távolabbi Brazíliába 10 ezren utaztak a csapattal a 2014-es vb-re.

  • Méghozzá Horvátországot, kétszer is, egyszer 2006-ban, egyszer meg 2014-ben a csoportkörben, ezen kívül:

    • 2006-ban a negyeddöntőben kikaptak Franciaországtól 1-0-ra, ki is estek
    • 2010-ben a csoportkörben 0-0-s döntetlent játszottak Portugáliával, aztán a negyeddöntőben 2-1-re verték őket a hollandok, így megint kiestek
    • 2014-ben ugye a németek az emlékezetes 7-1-re végződő meccsen döngölték földbe őket, a bronzmeccsen 3-0-ra verték őket a hollandok
    • vasárnap pedig 1-1-et játszottak Svájccal a 2018-as vb nyitómeccsén

    Most egyébként a csoportjukban van még egy európai csapat, a szerbek, őket azért illene megverniük, főleg mert ha az sem jön össze, akkor akár azon is elkezdhetnek aggódni, hogy kiesnek a csoportkörben.

  • Diego Maradona az a figura, aki szerint mindig minden rossz az argentin futballban, ő mindent jobban tud mindenkinél, de persze amikor ő lett a szövetségi kapitány, valahogy elmaradt a vb-cím.

    Most épp Jorge Sampaoliba, az argentin szövetségi kapitányba szállt bele az isteni Diego, aki szégyennek nevezte az argentinok Izland elleni játékát, és azt üzente Sampaolinak, hogy ha így játszik a továbbiakban is a csapat, akkor ne akarjanak majd hazamenni.

    Maradona gyorsan leszögezte, hogy nem a játékosokat hibáztatja, hanem az edzőt, aki képtelen volt arra felkészülni, hogy 190 centis izlandiakkal találkoznak majd, ahogy a tizenegyest hibázó Messit sem kritizálta, mert ő maga is rontott büntetőket egykoron.

  • 10 szabálytalanságot fújtak be Neymarról az 1-1-gyel zárult Brazília-Svájcon, ennél többször utoljára 1998-ban faultoltak játékost vb-n, akkor Tunézia ellen fújtak tizenegy szabálytalanságot Alan Sheareren.

    1966 óta nem volt ennyire aprított brazil vb-meccsen, írja az ESPN.