A világbajnokság 14. napja

Index
2018.06.27. 22:17

Összefoglaló

Az E és az F csoport is befejezte a küzdelmeket:
Dél-Korea 2-0-ra legyőzte a címvédő németeket, akik ezzel már a csoportkörben kiesetek,
Mexikó úgy is továbbment, hogy 3-0-ra kikapott a svédektől,
Brazília nyert Szerbia ellen (2-0), Svájc ikszelt Costa Ricával (2-2), Brazília és Svájc jutott tovább.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jó, nyilván a biztonsági stábnak ez a dolga, de biztos ijesztő lehet 90 percen át attól rettegni, hogy mondjuk Neymar kibikázza a fejed a helyéről.

    Working as stadium staff can be difficult from r/worldcup
  • Korea, testvér, most már mexikói vagy!

    - kántálják a mexikói drukkerek a főváros koreai nagykövetsége előtt, miután Dél-Korea megverte a németeket, amivel Mexikó még a svédek elleni vereség után is továbbjutott a csoportból.

  • Az angol-belga meccset csütörtökön Kalinyingrádban játsszák, az angol csapat be is költözött már a szállására. A Yahoo információi szerint a hotel egy sztriptízklubbal szemben van. A klub reggel hatig van nyitva, de a város főtere is közel van, lehet rá számítani, hogy elég sokan fognak ott hajnalig részegen óbégatni a szurkolók közül. A városba ötezer angolt drukkert várnak.

    A Mirror megkérdezte a hotel igazgatóját is, hogyan tudják kivédeni a zajszennyezést, de nem volt hajlandó nyilatkoztni erről, mert azzal azt is elárulta volna, hogy a hotel melyik részében lakik az angol válogatott.

  • A szerb Dusan Tadic a Southamptonból a holland Ajaxba igazolt 11,4 millió euróért cserébe. Ma este pedig Brazília ellen harcolhatja ki a továbbjutást Szerbiával a világbajnokságon.

  • Talán Andrés Iniesta legendás 2012-es képe ihletett meg valakit az interneten, amikor arra vállalkozott, hogy négy nigériai játékost tett az argentinok legjobbja köré. 2012-ben Iniestát öt olasz gyűrűjében fotózták le, a képnek aztán készült több verziója is (2016-ban a csehek, 2012-ben a horvátok, 2015-ben a Juventus, 2013-ban a Real Madrid ellen bukkant fel ellenfél-túlsúly közepette), a messis hasonlat viszont eléggé sántít,

    merthogy ez a kép bizony hamisítvány.

    A Twitteren és Redditen terjedő kép alapja valós, de az eredetin csak két nigériai játékos üldözi Messit, a folytatásra viszont még két ellenfél rákerült:

  • A Hamburger SV játékosmegfigyelője, Harald Spörl a Sport Bildnek adott interjújában felevenítette, mennyire kicsin múlt annak idején, hogy a brazil Marcelo a német klub játékosa legyen. Spörl elmesélte, hogy 2006-ban elutazott Rio de Janeiroba, hogy megnézze az akkor 18 éves játékost, akiből azóta a világ (egyik) legjobb bal hátvédje lett.

    Az első meccs után felhívtam a sportigazkatónkat, "Didi" Beiersdorfert, és mondtam neki, hogy ide kell jönnie Marcelo miatt, ő a mi emberünk.

    A megfigyelő találkozott Marcelóval és az édesapjával, sínen is voltak a dolgok, de aztán a Hamburg sokallta a Fluminese 2,5 milló eurós vételárát, és az üzlet kútba esett. 

    Azokban az időkben a klubunk még nem szívesen költött volna ennyit egy fiatal bal hátvédre

    – magyarázta Spörl a hamburgi vezetők döntését. Nem sokkal később aztán kezdhették sejteni, hogy elég nagy hülyék voltak. Marcelót 2007 nyarán elvitte a Real Madrid, a spanyolok 6,5 millió eurót adtak érte.

  • A vállukon hordozták körbe a koreait, amiért Dél-Korea a németek legyőzésével bebiztosította Mexikó továbbjutását.

  • Néhány perccel a Németország–Dél-Korea meccs lefújása után máris átírták a koreai csapat kapusának, Cso Hjunvo wikipédia oldalát. A legfontosabb változás, hogy beleírták, hogy Mexikó megmentője, utalva ezzel a bravúrokra, amiket a németek elleni meccsen bemutatott. Egészen pontosan ezt írták: Mexikó megmentője néven is ismert, vagy egy igazi isten.

  • Még mindig nehéz elhinni, hogy Németország utolsóként esett ki a csoportból. Valószínűleg a játékosok is így vannak vele.

  • A németek kiesése után elég gyorsan posztolt egyet Gary Lineker, volt angol futballista, aki azt mondta egyszer, hogy: "A futball olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek."

    Ez pedig már a frissített verzió: "A futball egyszerű játék. 22-en üldözik a labdát 90 percen át, és a végén már nem mindig a németek nyernek. A korábbi verzió már történelem."

  • A Getty Images nevű fotóügynökség vezetője, Dawn Airey a Channel 4-on kért nyilvánosan elnézést a Világbajnokág 2018: A legszexibb szurkolók galériájukért, mert ahogy fogalmazott, egyáltalán nincs összhangban a cég által vallott értékekkel.

    Dawn Airey
    Dawn Airey
    Fotó: Dominique Charriau / Getty Images Hungary

    A galériában csak női szurkolók szerepeltek, a következő ajánlóval. "A futballt a legszebb játékként ismerjük, és ebbe beletartoznak a szurkolók is. Nézd meg ezeket a fotókat, amelyeken a legszexibbek vannak."

    A Gettyt sokan támadták ezért a galériáért, végül el is távolították azt fotóbankjukból.

  • A Real Madrid legendája, a világbajnok argentin Jorge Valdano biztos benne, hogy a lengyel Robert Lewandowski nem igazol a Realhoz.

    "Kétségtelenül a világ egyik legjobb játékosa, mégsem hiszem, hogy ő valaha is a Realhoz kerüljön. Egyszerű az oka, az egyre korosodó, ezzel együtt egyre kevesebbet mozgó Cristiano Ronaldo fog azon a poszton játszani. Nem illenek össze sehogysem" - mondta a korábbi csatár, aki egykoron sportigazgató is volt a klubnál.

  • Az Anglia-Belgium meccsről mindenkinek eszébe jutott egy hat évvel ezelőtti borzalmas jelenet, amikor a 2012-es Eb előtti felkészüli meccsen Dries Mertens két kézzel akkorát taszított a labdát fedező Gary Cahillen, hogy a védő learcolta Joe Hartot, és állkapocs-törést szenvedett. A kiváló középhátvédnek értelemszerűen ugrott is az Európa Bajnokság, ahonnan egyébként az angolok a futballtörténelem legmegalázóbb null-nulljával - konkrétan közük nem volt a meccshez - estek ki az olaszok elleni negyeddöntőben.

    Nos, aki már dörzsölné a kezét egy jó kis revans miatt, az ne tegye: Cahill ugyanis a meccs előtt mindenhol elmondta, hogy Mertens személyesen is bocsánatot kért tőle, és nincs harag. A Chelsea 32 éves játékosa egyébként az első két meccsen nem fért be a háromfős angol védősorba (a válogatott keretbe is alig), de simán lehet, hogy ma már helyet kap a belgák elleni, a várakozások szerint alaposan felforgatott kezdőcsapatban.

  • A reklám 1984-ben készült, amikor Maradona a Barcelona játékosa volt, és még éppen csak elkezdett rászokni a kokainra.

  • A 148-szoros svéd válogatott Andres Svensson az Instagramra rakott ki egy videót, amiben mexikói kaják előtt arról beszél, hogy többé nem eszik mexikóit ételeket, ha Mexikó kiejti Svédországot a vb-ről. Svennsson egyébként eléggé rá van kattanva a mexikói kajára, a Taco becenevet is emiatt kapta.

    Egyébként van olyan lehetőség, hogy mindkét csapat továbbjut.

  • Gyülekeznek a mexikói szurkolók Kazanyban. Az azték és a keresztény ikonológiát továbbgondoló népi dizájn ontja a jobbnál-jobb alapanyagot a szurkolói maskarákhoz; én ugyan 2009-ben vettem utoljára focimezt (amit 2014-ben, amikor Bacary Sagna átigazolt a Citybe, szépen el is égettem, szóval azóta nincs mezem), de ha ezt a szokásomat tartanám, akkor a Quetzalcoatl-motívumokkal átrajzolt felső INSTANT GET lenne.

  • A ki-ki meccsen mindkét szövetségi kapitány ugyanabban az összeállításban küldi pályára csapatát, mint az előző meccsen:

    Mexikó: Ochoa - Alvarez, Salcedo, Moreno, Gallardo, Layun - Guardado, Herrera - Vela, Lozano, Hernandez

    Svédország: Olsen - Lustig, Lindelof, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg - Berg, Toivonen

  • Dél-Korea: Cso - Li Jong, Jun, Hong, Kim, Dzsang - Dzsung, Kó, Li Dzseszung, Mon - Szon

    Németország: Neue - Kimmich, Hummels, Süle, Hector - Khedira, Goretzka, Kroos - Reus, Werner, Özil.

    A német kezdőcsapat öt helyen változott a svédek elleni kezdőhöz képest. Draxler helyett Özil, az eltiltott Boateng helyett Hummels, Süle Rüdiger helyett, a sérült Sebastian Rudyt a rutinos Khedira váltja, és a csodafegyvernek kikiáltott Leon Goretzka váltja Thomas Müllert. Sin Thejong, a dél-koreai szövetségi kapitány is négy embert módosított a mexikóiaktól vereséget szenvedő csapatán.

  • A szerbek balhátvédje, Alekszandar Kolarov a Player's Tribune-ben (tudják, ez az a lap, ahová sportolók írnak/íratnak magukról hosszú és érzelmes cikkeket) elárulja, hogyan csiszolta élesre a Costa Rica ellen is bemutatott szabadrúgásait. A titok, vagyis hát mi titok van ezen, inkább recept, igen egyszerű: már gyerekként el kell kezdeni gyakorolni.

    Kolarov a kilencvenes években (a cikkben részletesen megemlékezik a NATO-bombázásokról, de bizarr módon egyszer sem hangzik el az, hogy kik bombáztak; a bombák csak úgy hulltak, Jugoszlávia csak úgy "belezuhant a kétségbeesésbe") egy fából készült bejárati kapura gyakorolt, és

    akkor érezte, hogy tényleg volt erő a lövésben, ha a csattanásra szomszéd kiüvöltött az ablakon.

    Kolarov a testvérével azt is eljátszotta, milyen érzés egy beívelt labdáért ütközni: a két srác konkrétan nekifutásból ugrott egymásnak (az egyik csattanásnál a testvérének a kulcscsontja is eltört). A szerb csapatkapitány példaképe a kor gyilkos szabadrúgásairól híres hátvédje, Sziniša Mihajlović volt, akinek egyébként abban a tekintetben is utódjává vált, hogy az AS Romában és a Lazióban is játszott.  

  • akik felelősek voltak a Horvátország elleni meccs alatt elkövetett nézőtéri rendbontásokért. Argentínának – pontosabban az argentin szövetségnek  91 ezer eurójába (majdnem 30 millió forintjába) fáj a FIFA által az „erőszakos szurkolói viselkedés" miatt megállapított büntetés. Patricia Bullrich belbiztonsági miniszter közzé is tette a 24 szurkoló képét, akiknek be is vonják a szurkolói azonosítókártyájukat (Fan ID), azaz nem fognak tudni bejutni több meccsre.

  • Az Ausztrália–Peru-meccsen állítólag ausztrál szurkolók vették célba a perui Luis Advínculát, amikor a játékos labdához ért, majomhangot imitáltak. A FIFA elítéli a rasszista megnyilvánulásokat, a La Repubblica szerint nyomoznak is az ügyben.

  • Nagyjából a torna felén vagyunk túl, néhány csapatnak még van csoportmeccse is, de azért érdemes megnézni pár adatot.

    • A legtöbb gólt szerző játékos: Harry Kane (Anglia) - 5 gól 
    • A legtöbb gólt szerző csapat: Belgium - 8 gól
    • Eddig 105 gól volt
    • 129 sárga lap, 3 piros lap
    • 30 152 passz
    • A legtöbb kapuralövés: Cristiano Ronaldo (Portugália) - 15 kísérlet
    • Legtöbb futott kilométer: Christan Erisken (Dánia) - 36 km
    • Legtöbb sikeres passz: Sergio Ramos (Spanyolország) - 309
    • Legtöbb védés: Guillermo Ochoa (Mexikó) - 14 védés
  • Szerda hajnalban tizenhat épületet, éttermeket és hoteleket kellett a rendőröknek kiüríteniük a vb egyik rendező városában, Rosztovban. A rendőrségre egy bombával fenyegető telefon érkezett, ezután vizsgáltak át kutyákkal az épületeket.

    Az egyik átvizsgált helyszín között volt a Topos Congress Hotel, ami a FIFA hivatalos szállodája is egyben. Jelenleg egyik csapat sincs ott elszállásolva.

     A keresés eredménytelenül zárult, csak üres fenyegetés volt.

  • Georg Behlau és Ulrich Voigt is ötezer-ötezer svájci frankot (1,42 millió forint) fizet büntetésként azért, mert a 2-1-re végződő német-svéd meccs után odamentek az ellenfél kispadjához mutogatni és szövegelni. A két kispad kis híján összeverekedett. A svéd stábból Jan Gustavsson részült figyelmeztetésben.

    A németek a történtek másnapján a válogatott közösségi oldalán kértek bocsánatot, a vétkes szakemberek pedig ígéretet tettek, hogy a dél-koreaiak elleni szerdai meccsen nem dolgoznak a stadionon belül. (MTI)

  • Az angolok átmozgató edzésén már ott volt a csapattal a Tunézia elleni meccsen könnyebb sérülést szenvedett középpályás (akit amúgy Ruben Loftus-Cheek Panama ellen kiválóan pótolt).

  • Kári Árnason és Ólafur Ingi Skúlason lemondta a további szereplést a válogatottban, miután kikaptak 2-1-re a horvátoktól.

    Mindketten 35 évesek, Árnason 69-szer , Skúlason pedig 36-szor volt válogatott. Utóbbi a vb-n nem is játszott.  

    A klubfutballt még folytatják.

    (MTI)

  • De Gea a Premiere League egyik, ha nem a legjobb kapusa, bravúrok sorozatát mutatta már be a Manchester Unitednél, a vb-re azonban mintha kicserélték volna, a hétfői, Marokkó elleni meccs előtt egyetlen védése sem volt, ráadásul egyébként ellenük sem brillírozott, két gólt is lőttek neki.

    A spanyolok eddig öt gólt kaptak három meccsen, ami önmagában is eléggé aggasztó, de azzal együtt, hogy Casillas a 2008-as és a 2012-es Eb-n, valamint a 2010-es vb-n összesen kapott hat gólt, tényleg egy hatalmas problémára világít rá.

    Persze nemcsak szegény De Gea hibája a sok kapott gól, hanem a rettenetesen játszó hátvédeké is, de gyakorlatilag az egész csapatnak fel kellene javulnia, mert jelenleg nem tudják annyit tartani a labdát, amennyi a spanyoloktól elvárható lenne.

    Fernando Hierro is érzi ezt, így az oroszok ellen elképzelhető, hogy jön a kezdőbe Nacho, méghozzá a középpályára Busquets mellé - ami egyébként elég meglepő lenne -, a kapuban pedig az Athletic Bilbao kapusa, Kepa válthatja De Geát.

  • Mivel Svájcnak az utolsó csoportmeccsén a már kiesett Costa Rica jutott ellenfélül, természetesen már felmerült, hogy kivel játszanának szívesen a 16 között.

    Xherdan Shaqiri szerint igazán szuper lenne, ha a németek jönnének a nyolcaddöntőben.

    A svájci Blick megszavaztatta erről az olvasóit, hogy ők mennyire örülnének.

    54-46 az arány pillanatnyilag, vagyis azok vannak többségben, akik szerint itt az idő a németekkel összecsapni, mert most olyan csapatuk van, amelyik meg tudja verni akár a címvédőt is.

    46 százalék kevésbé optimista, úgy ítélik meg, hogy ne jöjjenek a németek, mert akkor vége lenne a vb-nek.