Vércse-valóságshow a Természettudományi Múzeum tetején

2009. június 5., 07:49 Módosítva: 2014.06.30 15:54

~dá~: VERCSEFIAK MorandiniPálFOTO

Nem vicc: néhány hete a tetőtéri ablakunkon akart bejönni egy vörös vércse, mely előszeretettel fészkel nagy elhagyott padlásokon - de sajnos már foglalt volt a kecó. Sokan nem tudják, hogy milyen remek madarakat lehet látni a város közepén is. Például vörös vércsét, amely nem csak templomtornyokban, hanem mondjuk panelházak tetején is előszeretettel fészkel. Vagy épp a Magyar Természettudományi Múzeum Ludovika téri épületén, egy bedeszkázott ablak előtt. Amitől mindez érdekes, az az, hogy a múzeum munkatársai ráállítottak egy webkamerát, szóval élőben lehet követni a fejlődésüket. (Mondjuk én tíz perce figyelem a kicsiket, de még nem jöttek a szüleik - remélem semmi bajuk)

Mégiscsak van füvesített villamospálya Budapesten. Igaz csak belső használatra

2009. június 4., 16:44 Módosítva: 2014.06.30 15:54

Már a blog indulásakor azon keseregtem, hogy miért nincs nekünk füves pályánk, nem is olyan rég pedig a hg.hu készített egy átfogó írást a kérdésről. Pedig mint gramercy leveléből kiderül van nekünk ilyen.

Tovább

Ilyen lesz az Éles sarok. Új felül- és aluljárók, mozgólépcsők, közúti csomópont a villamos felett és a 4-es út bevezető szakasza

2009. június 3., 08:37 Módosítva: 2014.06.29 12:22

elessarok

Azt már a Tankcsapda körútról szóló posztnál is felmerült, hogy bizony itt lenne az ideje megoldani Kőbányán a Fehér út és a Kőrösi Csoma-Jászberényi közti kapcsolatot. Az Éles sarok nagyon szűk és nagyon körülményes. Nos Sadia ráakadt a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. honlapján a megoldásra. (Akit érdekel a nagy felbontású pdf, kattintson ide.) Ezek szerint az autók és a villamos egy vasúti felüljáró alatt hajtanak majd el, aki pedig a Jászberényire kíván fordulni a fehér útról, az továbbra is a régi lyukat használhatja. A vonatok és az alattuk járó villamosok megállója egy közös csomópontban lesz mozgólépcsőkkel összekapcsolva - ami átszállás szempontjából nem rossz ötlet. A terven szerepel egy "távlati közúti felüljáró" is az Éles sarok felett. Na de mit keres itt a 4-es út bevezetése?

Kár lesz-e a Béke tér 10-ért? - blogajánló

2009. június 2., 12:00 Módosítva: 2014.06.30 15:52

Béketér 10.

 

Mivel egyik kenyéradóm épp e házzal átellenben működik, havonta egyszer-kétszer el szoktam menni a Béke tér 10. előtt. Ennek ellenére bevallom észre sem vettem az épületet. Feltűnt viszont Pirx kapitánynak, a kifejezetten magyarországi későmodern építészetre szakosodott Late Modern bloggerének, aki egy kis kesergő dicséretet szentelt a bontásra ítélt háznak. A blog még csak nem rég indult, de elég stabilan frissül. Aki szereti a magyar későmodern cuccokat vagy épp vitatkozni szeret róluk, kukkantson bele! (A tippért köszönet a forrás:budapestes Hundertbassernek!)

Aszfaltoznak a Szilas-patak partján. Az önkormányzat legalizálja az autósok gyeptiprását

2009. június 2., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:52
Stefidzsi: P1010777

Újabb zöldfelület-pusztítás, újabb blog, de mégis teljesen más a helyzet, mint Pécsett. A Szilas-patak blog indítóit ugyanis az zavarja, hogy a patak partjának gyepét évek óta tiporják az autósok, mivel a csúcsforgalomban arra rövidítik útjukat. Az újpesti önkormányzat megunta a dolgot, ám a tilalom foganatosítása helyett legalizálja a forgalmat és leaszfaltozza a patakparti gyepet.

Tovább

Eltűnik egy negyven éves pécsi park

2009. június 1., 14:15 Módosítva: 2014.06.30 15:52

"Pécsett a Megyeri téren eddig egy park terült el, ahova a környékről bárki leugorhatott levegőzni. Játszótér is volt, ahol a gyerekek szórakozhattak. Erre most hétfőn a teret lezárták, a fákat kivágták, és építkezésbe kezdtek. Mint kiderült, az önkormányzat már 1994-ben eladta a területet, de azt továbbra is sajátjaként gondozta: füvet kaszált, kukákat, lámpákat telepített, fákat ültetett. A lakókat félrevezették: az építésről szóló tájékoztatást csak a polgármesteri hivatal bugyraiban függesztették ki. Az építtető nem mellesleg egy közép-amerikai offshore cég. Most tiltakozni próbálunk, hogy ne épülhessen meg az épület, és továbbra is helyén maradhasson a park."

Tovább

A Pécs 2010 vezetői bénábbak, mint hittük

2009. május 30., 15:08 Módosítva: 2014.06.30 15:52

nyito[2]Büszke vagyok rá, az elsők között számoltunk be a Kétfarkú Kutya Párt legújabb akciójáról, a Pécs 2100 honlapról, mely a Pécs 2010 (vagyis az Európa kulturális fővárosa projekt) rendkívül szellemes paródiája. Úgy tűnik azonban, hogy program vezetői még annál is bénábbak, mint eddig gondoltuk: a legfrissebb hírek szerint pert fontolgatnak, annyira rosszul esett nekik a dolog. Értem én, én sem örülnék a kritikának, de ha egy csöpp eszük lenne, akkor nem hőbörögni kezdenek, hanem kihasználták volna a hatalmas lehetőséget. Úgy csinálnak, mintha nagyon jót mulattak volna a dolgon, gratulálnak Kétfarkúnak, meghívják és díjat adnak át neki, esetleg megvalósítják mondjuk a láthatatlan szobrok ötletét. Erről persze mindenki ugyanúgy hírt adna, mint ahogy a mostani közleményükről, csak épp az embereknek szimpatikus lett volna a dolog, hogy jé, milyen jó fejek is ezek a projekterek. A mostani hőzöngésnél egyébként még a szépen csöndben meglapulás is előnyösebb lett volna, hiszen az, hogy valakiről paródiát írnak, az legalább a létezését igazolja. És nem csak botrányokból/késésekből értesülnénk arról, hogy van egy ilyen program...

 

Ki volt a XX. század legnagyobb magyar építésze? - selejtező

2009. május 30., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:52
Rimanóczy Lajta Hugyecz

 

Makovecz Kós

Nem, ez nem egy építészeti blog. De éppen ezért érdekelne véleményetek: kit tartotok a XX. század legnagyobb magyar építészének? Semmi szakma, csak szeretet. Egyetlen kikötés, hogy még/már a XX. században is alkosson valami maradandót. Ha valakinek a hétvégi házukat tervező sógora a kedvence, akkor csak rajta: jöhet a neve a kommentek közé vagy e-mailben. Aztán ha kész a lista, akkor a következő fordulóban már szavazunk. (Ha több száz név potyogna be, akkor beiktatunk egy elődöntőt is.) Nos? Kós Károly Wekerle főterével és az Állatkerttel? Makovecz Imre a Siófoki és a Paksi templommal? Vagy Rimanóczy Gyula a pasarétivel és Bosnyák térivel? A Szervita teret meghekkelő Lajta Béla? Vagy a méltatlanul elfeledett Hugyecz László, aki Ázsia első felhőkarcolóját tervezte? Ti kire szavaznátok?

Ha nem ugrik be az építész neve, akkor csak írd le az épület nevét, és majd benevezzük mellé az építészt a versenyre. Hajrá! (Fotók: wikipedia)

Repülőgép Zugló felett a Google Mapson

2009. május 29., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:52

Repülő Zugló felett

 

Az elmúlt napokban rengeteg webtérképes érdekességet kaptam, amit most szépen sorban el is kezdek kiposztolgatni. Számomra Sadia felfedezése volt a mindent vivő: a Fráter György utca felett egy repülőgépet kapott el a Google. Vagy csak megint egy kis tréfa, mint a Fekete Pákó utca vagy a kiszárított Duna-meder? Az a kék tükröződés mindenesetre fura, meg ha jól tudom, nem Zugló felett röpködnek a repülőgépek, de ez persze nem biztos.

Most akkor van műdugó New Yorkban vagy épp ellenkezőleg? - a nap kommentje

2009. május 27., 10:18 Módosítva: 2014.06.30 15:52

Ma reggel linkeltem Napi Gazdaság cikkét a New York-i műdugóról (amit egyébként számos más lap is megírt). Ehhez kommentelt egy érdekeset Cook kapitány:

"Autómentes lett a Times Square"

Nem lett az. Annyi történt, hogy a Broadwayt lezárták ott, de a 7th Avenue-n (ami szintén keresztülmegy a Times Square-en) továbbra is lehet autóval közlekedni. Az egésznek a célja nem az autók kitiltása, hanem pont az autós közlekedés gyorsítása volt. A 7th Ave-n ezentúl 66%-al hosszabb ideig lesz zöld az autós lámpa. Ugyanez történik a 6th Avenue kereszteződésénél, a Herald Square-en is.

forrás: http://nyc.gov/html/dot/html/about/broadway.shtml

(zárójelben: vicces, amikor a műdugópártiak erre a hírre hivatkoznak, hiszen ezzel ott pont csökkentik a dugót. :-) )

"Osztogatnak-fosztogatnak?" Aki épp arra jár, írja már meg mi a helyzet!

Földalatti átjáró épülhet a Blaha két bevásárlóközpontja között

2009. május 26., 18:21 Módosítva: 2014.06.30 15:52

Europeum

 

A Blaha Lujza téri Sajtópalota helyén épülő hotel-pláza kombóról már többször írtunk, legutóbb a folytonos névcseréi kapcsán. Most épp Europeumnak hívják és az Építészfórum készített róla egy átfogó összeállítást, amiben több érdekesség is kiderül a fejlesztésről.

Tovább

Pécs 2100. Röhögje Ön is könnyesre magát!

2009. május 25., 21:53 Módosítva: 2014.06.30 15:52

pécs 2100

 

Annyira régen röhögtem már könnyesre magamat, épp itt volt az ideje. A szeretve tisztelt Kétfarkú Kutya Párt újabb projekttel ajándékozott meg bennünket, ami már attól lenyűgöző, hogy mennyire ki van dolgozva. Aki kíváncsi, hogyan kerül be egy órás golflabdának és a szovjet légierőnek köszönhetően Pécs a CNN adásába, hol épülnek láthatatlan szobrok és milyen lesz Bjorn Molnár installációja a Vidámpark területén, az kattintson ide ! Az egész kreatívabb és kidolgozottabb, mint a Pécs2010 programja. Ha szélnek eresztenék az eddigi összes léhűtőt és fillérekért lefordítanák ezt angolra, sokkal szórakoztatóbb kulturális fővárosunk lehetne.

Fénytetrisz - két hét képei az Indafotóról

2009. május 25., 12:16 Módosítva: 2014.06.29 12:22
retekblog: Fény tetris

Ahogy azt már a Bp Butikos hét képeinél is leírtam, kicsit megzakkant a múlt héten szeretett fájlmegosztó rendszerünk, az Indafotó és gondolkodás nélkül potyogtatott nekem a midnenféle régi fotókat a feedbe. Úgyhogy a többezer régi képből most kihalásztam az újakat, meg pár régit is és reményeim szerint ezen a héten már időben és zökkenőmentesen jelentkezhetünk az Urbanistán is a hét képeivel. Amen.

Tovább

Mi látható a képen? (Frissítve a megoldással!)

2009. május 24., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:52

copfos

Aranyos kislány rajzfilmszerű csülköcskékkel, kilátszó bordákkal és cuki copfokkal. A képet Pap Gézától a Budapest Jövője bloggerétől kaptam kifejezetten rejtvénycélra, a Kenedis légi fotóra reagálva. Szerintetek mit ábrázol?

Tovább

Budapest legjobb játszóterei - blogajánló

2009. május 23., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:52

Csúszda

A lelkes visszhangot kiváltó játszóteres posztunk után kaptam egy mailt Hannától, aki már korábban egy játszótér-adatbázist kezdett építeni a Google Maps-on. Meg tervei szerint egy játszótérkritikai blog is lesz/lenne hozzá. Akinek van kedve segítsen neki ötletekkel, helyszínekkel, vagy akár ide is leírhatja egy-egy mondatban, melyik a kedvenc vagy épp a legjobban utált játszótere és miért.

Találkozás a Jóistennel egy ingatlanhirdetésben. De mit csinál a képen az ingatlanos hölgy?

2009. május 22., 09:00 Módosítva: 2014.06.30 15:52

Talán legjobban egy Szindbád novellában tudnám elképzelni azt a lakáshirdetést, amelyre Perillustris, a  hívta fel a figyelmemet, annyit fűzve hozzá: "Elkerülöm messziről a helyet, még nem akarok az Úrral találkozni." Íme a misztikus hirdetés:

 

Tovább

A legszebb magyar ingatlanügynökök

2009. május 21., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:52

szakmaszepe.huRégóta fontolgattam, hogy egyszer írok egy posztot a szép ingatlanos csajokról. Sajnos azonban mindegyik nagyon pici képet tesz fel a hirdetése mellé, egész alakossal alig találkozni, félaktot pedig még egyet sem láttam. Viszont tegnap felfedeztem ezt az oldalt, amely csak és kizárólag arra specializálódott, hogy minden hónapban megválassza a legszebb ingatlanos nőt.

Ez itt jobbra például Szabó Gyöngyi Szilvia, tanácsadó Dunaharasztiból az idei márciusi mezőnyből. (Jó oké, az Otthon Centrum honlapjára azért szolidabb képet tett fel magáról, na de erről szerintem senkinek nem egy másfél szobás téglaépítésű lakás jut az eszébe.)

Tovább

A szesztilalom baromság. De mit tegyünk az éjszakai randalírozókkal?

2009. május 20., 17:35 Módosítva: 2014.06.30 15:52

DEMONS OF ALCOHOL

Most, hogy bevezették az újbudai alkoholstopot, ideje kicsit visszakacsintani a témára. A rendeletről az utóbbi idők egyik legnagyobb vitája alakult ki az Urbanistán, bár azért abban nagyjából egyetértett mindenki, hogy a szesztilalom baromság. (Ennél nagyobb egyetértés furcsamód csak a "ZP és a Rió kapja be" téma körül alakult ki.) Ugyanakkor nyitva hagytunk egy kérdést, hogy mit lehet tenni a lakók nyugalma érdekében. Az alábbi levél történetesen épp a ZP-ről szól, de a probléma az egész várost érinti. Mi lehet a megoldás? Nagy vigalmi negyedbe szorítani az éjszakai mulatóhelyeket? Minden kerületben kialakítani egy türelmi zónát? Vagy legyen sok kocsma mindenhol, de jó sok utcán strázsáló csendőrrel, aki az arra járó részegen ordibálóknak leken egy nyaklevest?

Tovább

Mi legyen a Móriczon a Gombával? Pályázatot írnak kí a műemlék hasznosítására

2009. május 19., 21:47 Módosítva: 2014.06.30 15:52

Gomba a Móriczon - forrás: építészfórum

 

Érdekes kifejezés a városnyelvben a gomba. Ha összevetem az Örs vezér térit a Móricz Zsigmond körtérivel, akkor csak a BKV-bérletpénztár és a köralaprajz a közös vonás, amúgy meg tök máshogy néznek ki. Újbuda Önkormányzata (melyet mostanában kétnaponta emlegetünk) pályázatot ír ki a műemlék hasznosítására. A lényege:

Tovább

Milyen lakótelep épül a Millenniumi-negyed mellett?

2009. május 18., 09:49 Módosítva: 2014.06.30 15:52
City Home

 

A XI. kerületi kalandozás közben hétvégén hívta föl a figyelmemet Sadia, hogy "Ha már Újbudán vagy, menj át a Ferencbe". És mellékelt egy linket, a remek látványterveiről ismert Vision Graphics honlapjára. Ide került fel ugyanis egy tervezett kis ferencvárosi lakótelep képe (sajnos egyelőre semmiféle háttérinfót nem tudni a fejlesztésről.) A zenében erre szokták mondani, hogy két jó szám között elfér az albumon. Vagyis lakótelepnek elmegy, a nagy kérdés az, hogy mi épül majd mellé az üres placcra. A legnagyobb kérdés pedig, hogy mi lesz majd a gyönyörű közvágóhíddal?

Tovább

Budapest 10 legdrágább utcája. A régi favoritok mellett felbukkant pár meglepetés is

2009. május 17., 09:00 Módosítva: 2014.10.05 16:40
1

Az Ingatlanmagazin végigpörgette az Ingatlan.com árait és megnézte, hol vannak a legdrágább négyzetméterárak a városban. Úgy tűnik az évszázados favoritok mellé nem nagyon lehet beférni a top 10-be, bár azért van egy-két utca, amelyre nem számítottam volna. Íme tíz utca négy kerületből:

Tovább