Jövőre 30 budapesti jelzőlámpánál tudják meghosszabbítani a zöldet a buszok. Íme a teljes lista és további izgalmas fejlesztések

2012. szeptember 26., 12:23 Módosítva: 2014.06.30 16:00

A BKK Futárról (FUTÁR = Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer) már hónapok óta keringenek hírek: azt ígérik, ez lesz "az évtized egyik legjelentősebb tömegközlekedési fejlesztése Budapesten". Kiindulva az előző évtized "fejlesztésdömpingjéből", azért ez még önmagában nem jelent olyan hú de nagy dolgot, de legyünk optimisták. Ugyanis tényleg vannak klassz dolgok a tervben. A linkelt BKK-s anyag szerint ráadásul az egész projekt fővállalkozója, a Synergon olyan alvállalkozókkal dolgozik, akik részt vettek pár hasonló fejlesztésben nyugaton - vagyis nem kell valami házi buherától tartani. Ráadásul a 6,7 milliárd forintos fejlesztésből 4-et az EU áll, vagyis jó eséllyel meg is valósul.

A legtöbb utasnak a leglátványosabb változás a fent látható FUTÁR-kijelzők megjelenése lesz (a képet egy kedves olvasó küldte a múltheti BKK-konferenciáról - kösz). Összesen 257 darabbal szórják meg a várost az alábbi helyszíneken:

Tovább

Az austini Szemétkirály katedrálisa

2012. szeptember 26., 08:23 Módosítva: 2014.06.30 16:00

Minden önkormányzati dolgozó álma egy ilyen lakos. (via The World’s Best Ever)

Városkapcsoló: egy csomó remek kép a városi elektromosságról. Nektek van jobb? Küldjétek el!

2012. szeptember 25., 15:36 Módosítva: 2014.06.30 16:00
Karabélyos Péter: Kisstadion Bócsi Tamás 5 Vighazi Kamilla Budapest, nappal

Egy hete hirdettük meg Városkapcsoló címmel az ELMŰ-ÉMÁSZ és az Urbanista közös játékát, amire bármilyen alkotással lehet nevezni (legyen az szöveges, képi vagy bármi más). Csak a témát határoztuk meg - már amennyire meghatározás az, hogy "város és elektromosság".

Az első selejtezőre hárman küldtetek, összesen 11 képet, vagyis jó nagy eséllyel jut valaki innen a döntőbe, ahol már garantált ajándék vár rá. (Főleg hogy vigaszág is van!) A kedves olvasónak csak két dolga lehet: szavazzon a legjobbra a Facebookon (itt van az egész album, de kattinthattok az egyes képekre is) vagy küldjön maga is fotót, szöveget, rajzot, akármit. Epedve várom az első írást, mert az még nem jött!

Szavazni szeptember 30-án délig lehet, a következő selejtező pedig 29-én indul - abban az addig érkezett művek mérkőznek meg egymással.

Íme a szerzők és a képek érkezési sorrendben:

Tovább

Jóképű volt-e a házasságszédelgő cinkotai asszonyirtó? Időutazás a Kertvárosban

2012. szeptember 25., 11:28 Módosítva: 2014.06.30 16:00

matyasfoldi_fo_megallo_1348564087.jpg_1599x992

Belső kerületek városnéző akcióiról igen sok szó esett már itt az Urbanistán, de a külsőkről annál kevesebb. Pedig az általam igen szeretett XVI-ban is sok látnivaló akad. Íme egy kis kedvcsináló holnapra és a hétvégére a Kertvárosi Időutazóktól:

Tovább

Mit ajánlanátok Budapesten egy fiatal külföldi turistának? Tippeket gyűjtenek egy jópofa, non-profit kiadványhoz

2012. szeptember 25., 10:21 Módosítva: 2014.06.30 16:00

2012_warsaw[1].jpg

Van egy jópofa útikalauz, a Use-It. Ez városonként egyetlen lap, amit pdf-ben le lehet tölteni, vagy ki lehet nyomtatni. Helyi fiatalok mondják el benne, hogy mit érdemes megnézni náluk nem helyi fiataloknak (valamint hol találnak szállást, kaját, wifit, koncertet miegymást). Az egész nonprofit, nincsenek rajta hirdetések és a készítők is ingyen dolgoznak. Lőrincék elhatározták, hogy elkészítik a budapesti verziót és azzal kerestek meg, hogy segítsek nekik. Ez igazán megtisztelő, mert nem igazán esem a fiatal kategóriába, utoljára egy fehér lovas vidéki fószert igazítottam útba, hogy merre van a Gellért tér.

Tovább

Település-klip: Polgár Peti országjárása rengeteg közönséges poénnal

2012. szeptember 24., 19:16 Módosítva: 2014.06.29 12:28

A pikáns poénok egy része már-már sasi mélységekben szárnyal, de az kétségtelen, hogy ennyi magyar településnevet egy dalban még nem hallottam.

Update: A Nyesten egy egész jó nyelvészeti szempontú elemzés jelent meg az alkotásról.

Láttatok már patkányt Budapesten? Osszátok meg a legjobb rágcsálós kalandotokat

2012. szeptember 24., 12:17 Módosítva: 2014.06.30 16:00

1078111_one_young_rat_in_the_corner_of_a_chair[1].jpgApám mesélte, hogy náluk gyerekkorában - egy szegény angyalföldi munkáscsaládról van szó a háború utáni évtizedekben - téglát kellett a vécétetőre tenni, hogy ne jöjjön föl a patkány. Mielőtt az ember felhajtotta volna, illedelmesen bekopogott, hogy most ő jön, a rágcsálók addig legyenek szívesek visszahúzódni a csatornába. Mindez csak arról jutott eszembe, hogy megjelent a Helyi Témában egy írás Budapest patkányhelyzetéről.

A rövid visszatekintő szerint:

"A hatvanas évek végéig patkányirtási munkák csak Budapest bizonyos részein történtek, a patkányfertőzöttség jelentős közegészségügyi veszélyt jelentett, és komoly gazdasági károkat okozott. A Fővárosi KÖJÁL 1970-ben körülbelül 2 millióra becsülte a patkányok számát Budapesten. A vizsgálat megállapította, hogy a fővárosban átlagosan az objektumok 30 százaléka, ezen belül a belváros majdnem 100 százalékban volt patkánnyal fertőzött. Budapesten 99 százalékban a vándorpatkány (Rattus norvegicus) fordult elő, a házipatkány (Rattus rattus) csak a raktárakban és a kikötőkben bukkant fel szórványosan. A rendkívül súlyos helyzet miatt 1971-ben a Fővárosi Tanács VB. elrendelte, hogy Budapest 525 km2–es területét patkánymentesíteni kell."

Tovább

Balesetveszélyes játszóterek a Ferencvárosban. Dizájnosnak dizájnos, de kinek jutott eszébe üveg elemeket építeni bele?

2012. szeptember 22., 08:04 Módosítva: 2014.06.30 16:00

Ferenc tér - fotó: Ladiszlai Gábor

Még több kép a galériában.

Ladiszlai Gábor - akivel már volt egy mókás kalandunk, legutóbb pedig az utólagos erkélyráépítésekről írt egyizgalmas posztot - most egy ferencvárosi játszótérről küldött fotókat. Ráadásul nem is akármelyikről, hanem a Ferenc tériről.

Ez a játszótér ugyanis nagyon jól néz ki, kifejezetten dögös a csempedombja, tele van eredeti megoldásokkal, csak... csak én még nem hallottam soha pozitív véleményt róla a használóktól. Egyesek kifejezetten annak a példájaként emlegetik, milyen amikor elmarad a közösségi tervezés és egy olyan játszótér születik, ahol mondjuk táblák tiltják meg bizonyos elemekre a felmászást, mert balesetveszélyesek. Pedig akkor még új és szép volt az egész - nem úgy mint most. Ahogy Gábor írja:

Tovább

Minden szörnyű ami a kommunizmusban épült?

2012. szeptember 20., 18:44 Módosítva: 2014.06.30 16:00

"Achievements of communism"- fotó: VF

Ami a kommunizmusban rossz volt, az nem feltétlenül csak a diktatúra miatt volt az. Teszem azt a természet és a környezet védelmére a fejlett nyugaton is nagy ívben tettek a háború utáni évtizedekben, de nekünk mégis a komcsik jutnak az eszünkbe, ha mondjuk Hanság kiszárításáról vagy komplett hegyek elbányászásról esik szó. Na valahogy így vagyunk az építészettel is. 

Hajlamosak vagyunk minden betonkockára azt mondani, hogy szocreál - pedig a többsége nem is az. Sőt, jó részük nem is tipikusan szocialista, hisz ugyanilyenek épültek akkoriban Európa nagy részén. Sőt a négyzeten: egy részük egyáltalán nem is rossz épület. (Persze a ló másik oldalára sem kell átesni. Mostanában egyre nagyobb divatja van a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek épületeiért lelkesedni - függetlenül azok minőségétől. Pedig semmilyen alkotás sem lehet jó pusztán attól, mert valamikor készült).

Amiről az egész eszembe jutott Feri alant olvasható levele (aki annak idején a lakók bútorait fenyegető néniről számolt be).

Tovább

Zenei fesztiválok nagyszínpadai: semmi sem változott 140 év alatt

2012. szeptember 19., 14:35 Módosítva: 2014.06.30 16:00

fesztivalszinpadok.png

Remek poszt jelent meg a Timelord blogon (amelyen amúgy is azok szoktak megjelenni), mégpedig egy 1868-ban rendezett dalárdaversenyről. Igazi nyári fesztivál volt: belépővel, húzónevekkel (Erkel), az ország minden pontjáról érkezett fellépőkkel és nagy piálással. Ami azonban igazán meglepő, hogy mennyire hasonlóan épült fel a fesztivál infrastruktúrája is. 

Tovább

Elvarázsolt kertecske a Maros utcában

2012. szeptember 18., 12:25 Módosítva: 2014.06.30 16:00

Eldugott "varázskert" - Maross utca. Fotó: S.Á.

Emlékeztek még az Urbanista kedves kis testvérére az Udvarbolondra? Hogy most ismét frissítettük, pedig már közeledik a tél, annak S.Á. az oka. Küldött ugyanis egy csomó képet az Urbanistának, íme a fotók és a hozzájuk fűzött levél:

tovább »

Városkapcsoló: új játék az Urbanistán mindenről, ami elektromos a városban. Folyamatosan frissülő poszt a verseny állásával!

2012. szeptember 18., 07:30 Módosítva: 2014.06.30 16:00

 

Ez itt kérem az Urbanista és az ELMŰ-ÉMÁSZ közös játéka, a Városkapcsoló. A célunk bemutatni, hogyan és hányféleképpen jelenik meg az elektromos áram az utcákon, köztereken, házakon vagy épp a talpunk alatt. Mutasd be Te is a kedvenc példád, amit a legjobban szeretsz – és nyerj! A legszebb, legérdekesebb, legszórakoztatóbb témákat keressük műfaji korlátoktól függetlenül: küldhettek fényképet, blogposztot, novellát, kis- vagy nagyregényt, videót, de ha valaki szobrot farag nekünk, azzal nagyon szívesen találkozom személyesen is, és ígérem, átveszem tőle.

Ami a témákat illeti, minden lehet, ami elektromos és már a lakásajtón kívülre esik: villanybiciklik és libegők, díszkivilágítások és kevésbé díszes, de kedves esti fények, ATM-ek és közlekedési jelzőlámpák, trafóházak és telefonfülkék, sorompók és igazolványkép-készítő automaták, mozgásérzékelős szökőkutak és járdába rejtett LED-ek, izgő-mozgó kirakatok, villamosok, szélkerekek, napelemek, órák és neonreklámok. A sort a végtelenségig folytathatnánk, éppen ez a jó a játékban. Írhatsz eposzt a Lövölde téri trolivezetékekben futkározó elektronokról, de ha ügyesen fotózol vagy fogalmazol, akár egy darab kábellel is nyerhetsz.

Kérünk benneteket, hogy saját cuccal jelentkezzetek, amelyik legkorábban 2011-ben készült, és amit még nem publikáltatok máshol (mondjuk egy közösségioldal-megosztás azért belefér). Vagyis ha beküldi valaki Csontvárytól a Jajcei villanymű éjjel című festményt, akkor azt sajnos három okból sem tudjuk elfogadni, pedig amúgy tök esélyes lenne.

Tovább

Budapest 1880: Buda után most a nagy felbontású pesti panorámába zoomolhatunk bele

2012. szeptember 17., 15:06 Módosítva: 2014.06.30 16:00

Hatalmas sikert aratott néhány napja az a  nagyfelbontású fotó, amelyet az 1880-as években készítettek a budai panorámáról, s a Kiscelli Múzeum kiállítása kapcsán itt az Urbanistán zoomolhattunk bele. Most itt egy pesti fotó 1880-ból, ráadásul párba állítva egy tavalyi képpel. Kozmata Ferenc korabeli felvételét a kerekterek.hu kombinálta össze egy Gellért-hegyről lőtt képpel.

Ide (vagy a fenti képre) kattintva nézhetitek meg.

Még nincs meg a Margit híd szigetre vezető szárnya, javában épül a Szent István Bazilika, a Nemzeti Múzeum még nem bújt el a házak között és a leendő Erzsébet híd fője is egészen meglepő látványt nyújt. Jó böngészést!

Szentimreváros vagy Wekerletelep? Melyiket küldenéd a legjobb négy közé a városnegyed-bajnokságon?

2012. szeptember 15., 22:48 Módosítva: 2014.06.30 16:00
480px-R.k._templom_%281268._sz%C3%A1m%C3%BA_m%C5%B1eml%C3%A9k%29_3[1].jpg 320px-Budapest_Feneketlen_to[1].jpg


Fotó:  wikipédiaToldym (Kós Károly téri templom), Karaj (Feneketlen-tó)

Ami egy valamire való blognál az "ez neked egy poszt?", az a Városnegyed-bajnokságban az "ez egy baromság, ezeket nem lehet összehasonlítani". Látszólag ebben a kategóriába esik a mai negyeddöntő két csapata is WEKERLETELEP és SZENTIMREVÁROS is. Pedig akármennyire is távol esnek egymástól, van bennük valami közös - de ez persze csak az én személyes véleményem. Na de mi a Tiétek? Ti melyiket szeretitek jobban? 

Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 22-e délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja) Bővebben az egész bajnokságról (szabályok, célok, indulók, eredmények, menetrend) itt olvashattok, a városrészhatárokat pedig itt találjátok.

Tovább

Rocktörténeti városnézés bringán: az Ifiklub kapcsán most az átépülő Várbazárba is be lehet jutni

2012. szeptember 14., 20:00 Módosítva: 2014.09.25 14:44

A fenti videó csak illusztráció, de ha már rocktörténet és kerékpárok, gondoltam ennél jobb nincs. Éljen a KEX!

Néhány éve elmerengtünk azon, hogy hol vannak Budapest legfontosabb rocktörténeti helyszínei, melyek szobrokat, emléktáblákat, de legalábbis egy nosztalgikus kommentet érdemelnének. Szeptember 22-re ismét bringás rockvárosnézést rendez a Majdnem Híres Rocksuli, ha már egyszer elmarad az aznapi Critical Mass 

Az őszi Bike and Roll popkulturális kerékpártúra Budára fókuszál. Indul ugye a Bem Rockpart 6-tal, vagyis a Budavári Művelődési Házzal, melyről Török Ádám már 1982-ben is azt énekelte, hogy ősrégi:

Tovább

A nap kérdése: mit keres egy kút az Átrium Moziban?

2012. szeptember 14., 10:32 Módosítva: 2014.10.05 13:11

Egészen furcsa dolgot fedeztek fel az Átrium Mozi felújításakor: beázást találtak, miközben egy hónapja nem is esett. Addig nyomoztak, míg rábukkantak egy csapóajtóra, amely alatt szerencsére nem a jegyszedő nénik által büntetésből ide toloncolt perecmorzsálók csontvázai voltak, hanem egy kút. Ahogy a hg írja:

"Ami még izgalmasabb, hogy eddig erre vonatkozóan – az egyébként nagyon részletes épületleírásokban és tervrajzokban – semmi információ nem szerepel. Így szeretnének minden érdeklődőt bevonni, és egyben hozzáértők segítségét kérni abban, hogy kideríthessék: miért van öt méterre a leendő színpad mellett egy kút. A megoldásokkal és a további hasznosításra vonatkozó ötletekkel az info@atriumfilmszinhaz.hu címen lehet jelentkezni – a jakuzzi kiépítése már felmerült."

Fotó: Wikipedia

Multifunkciós mókus épül a Józsefvárosban. A vérkeringéséről állítólag egy gyümölcscentrifuga gondoskodik majd

2012. szeptember 14., 09:56 Módosítva: 2014.06.30 16:00

223974_3610878389937_2119048887_n[1].jpg

Egyelőre hajóra hajaz, de holnapra mókus lesz belőle állítólag. Forrás.

 Kaptam egy levelet egy józsefvárosi akcióról, mely szerint "Egy elhagyott foghíjtelken magyar és nemzetközi művészekkel, környékbeli lakókkal, egyéb szervezettel és otthontalan művészekkel közösen egy hatalmas, többfunkciós mókust építünk fel. A mókus egyszerre lesz mobil színház, közös hangszer és egy különleges budapesti utcafantázia kiindulópontja. A projekt különlegessége az is, hogy a Józsefvárosi Önkormányzattal együttműködésben valósul meg! A 2 hónapja tartó szociokulturális projektet szeptember 15-én, szombaton, 15 órakor köztéri mókusünnep zárja, ahol közösen bemutatjuk a 20 forintos operett c. utcafantáziát és Mókus Maxit. Indulás: VIII. ker. Tolnai Lajos utca 23., érkezés: Kálvária tér."

Azt hittem először, hogy rosszul látom, de nem, tényleg mókust építenek. Persze nem szólhatok semmit, hiszen mi is készítettünk már Boogie Mamma-koncerten embernagyságú kartonpockot, melyre a kedves közönség szőrzetét ragasztgattuk fel. Úgy látszik egyszer minden ember életében óhatatlanul eljön a pillanat, amikor óriási rágcsálót kell alkotnia (vö: Beastie Boys: Intergalactic és persze Monthy Python: Gyalog-galopp). Természetesen kíváncsi voltam a részletekre, rákérdeztem és ezt a választ kaptam:

Tovább

Németvölgy vagy Zsidónegyed? Melyiket szeretitek jobban? Szavazzatok be kedvenceteket a legjobb négy közé!

2012. szeptember 13., 17:26 Módosítva: 2014.06.30 16:00
desperado: Kultúrház KétCica: SzimplaPiac 092


Fotó: desperado (MOM Művelődési Központ) és 2 cica konyhája (Szimpla Piac)

Elsőre meglehetősen etnikai alapúnak hangzik az összecsapás, pedig szó sincs ilyesmiről. Sokkal inkább arról, bejut-e a legjobb négy közé az egyetlen Nagykörúton belüli pesti városrész, illetve képviselteti-e magát a klasszikus Buda az elődöntőben? Az Urbanista és az Otthontérkép Városnegyed-bajnokságán ugyanis most a hegyvidéki NÉMETVÖLGY és az erzsébetvárosi ZSIDÓNEGYED mérkőzik meg.

Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 20-a délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja) Bővebben az egész bajnokságról (szabályok, célok, indulók, eredmények, menetrend) itt olvashattok, a városrészhatárokat itt találjátok.

Tovább

Zoomolj bele a 130 évvel ezelőtti Duna-parti panorámába!

2012. szeptember 12., 07:03 Módosítva: 2014.06.30 16:00

Elképesztően klassz fotót kaptam a Kiscelli Múzeumtól: egy 1880-as években készült panorámaképet a Dunáról. A dolog apropóját az adja, hogy szeptember 20-án időszaki kiállításuk nyílik BUDA–PESTI HORIZONT, Panorámaképek Budapestről címmel. A legtöbb, Pest-Budáról és Budapestről készült panorámaképet ugyanis ők őrzi, ezekből mutatnak most be egy tárlatra valót: eredeti vintázs kópiákat, illetve számítógépen is megjelenített felvételeket és azok egyes részleteit.

Ezek közül kértem el egyet én is, nagyon klassz! Van már Várbazár, de még nincs meg a Palota "régi" kupolája. Van már Budavári Sikló, de nincs még csipkés Halászbástya. Hiányzik még a Szilágyi Dezső téri templom is (meg a persze a tér is), miközben a Blum-féle gőzmalom még áll a mai Batthyány tér szomszédságában. 

Szóval valamikor az 1880-as években lehetünk. Jó böngészést!

Nap képe: sétálgatunk, sétálgatunk?

2012. szeptember 11., 16:55 Módosítva: 2014.06.30 16:00

sorozo1_1_1347375073.jpg_540x720

A 12. kerületi ittlakunk.hu kapta a képet az Ugocsa utcából.

Herminamező vagy József Attila-lakótelep? Melyik jusson a legjobb négy közé a Városnegyed-bajnokságon? Rajtatok múlik!

2012. szeptember 11., 11:10 Módosítva: 2014.06.30 16:00
rlevente: 100 5752a


Fotó: I ♥ József Attila-lakótelep  és rlevente (Vakok Intézete - Creative Commons licencnek megfelelően felhasználható.)


Hölgyeim és Uraim látványos összecsapás következik, hiszen a nyolcaddöntőkben (eddig) a ferencvárosi JÓZSEF ATTILA-LAKÓTELEP gyűjtötte be a legtöbb lájkot (348-at!), vagyis magabiztosan állhat a következő ellenfél elé. Vajon össze tudja kapni magát annyira a zuglói HERMINAMEZŐ, hogy a Belváros leküzdése után ismét győzedelmeskedjék? Csak rajtatok múlik kedves Olvasók! Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 18-a délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja)

Bővebben az egész bajnokságról (szabályok, célok, indulók, eredmények, menetrend) itt olvashattok.

Tovább

Az első bevásárlóközpontot valaki merő jó szándékból tervezte? Olvass és mozizz az Urbanistával: programok mára és holnapra

2012. szeptember 9., 11:28 Módosítva: 2014.06.30 16:00

titleimage[1].jpg

Ma és holnap is Urbanistás színekben leszek ott egy-egy eseményen, ami talán Titeket is érdekelhet.

Ma (szeptember 9-én, vasárnap) a városligeti Kertemben 4-től a Könyvkolónia rendezvényén veszek részt. Ez egy amolyan könyvközösségi oldal, aminek időnként piknikeket tart, mint amilyen ez is. Bár egykor rengeteg könyvet faltam, az utóbbi időben sajnos leszoktam erről. Az elmúlt hetekben az összes irodalmi tevékenységem kimerült abban, hogy bottal megfenyegettem a Karafiáth Orsit. Ám a szervezők szerint ez nem akadály, mint írták:

"nem kell beszédet tartani, meg semmi ilyesmi. ülni kell, nevetni és kulturáltan alkoholt fogyasztani"

Remélem ez menni fog.

Holnap (szeptember 10-én hétfőn) ennél sokkal szakmaibb és az Urbanistához több szállal is kötődő program lesz a Blaha Lujza téri Corvin Áruházban fél 7-től. Egész pontosan a harmadik emeletén, itt nyílik meg ugyanis a Müszi - vagyis a művészszint (bejárat a büfék mellett a piros ajtón). Ennek kapcsán levetítik 7-től a Gruen hatás című filmet, utána Kádár Bálint (BME), Radványi Gábor (Futureál) és én beszélgetünk Polyák Levente (KÉK) moderálása mellett "a vásárlási minták és üzlettípusok átalakulásáról, illetve ezeknek a városokra gyakorolt hatásáról". Aki ezt kibírja, az 9-től megnézheti a Müszit is!

Amúgy a film (és ennek köszönhetően talán a beszélgetés is) nagyon érdekes lesz. Íme:

Tovább

Belső-Kelenföld vagy Belső-Újlipótváros? Ez már az első negyeddöntő a Városnegyed-bajnokságon!

2012. szeptember 8., 22:22 Módosítva: 2014.06.30 16:00
bzdmg: HPIM3471

Fotó: Sárhelyi Klári (Szent István park) és bzdmg (Lágymányosi öböl)

Hölgyeim és Uraim elérkeztünk az Urbanista és az Otthontérkép Városnegyed-bajnokságának első negyeddöntőjéhez! Aki itt nyer, az már tuti dobogós (mert akárcsak az EB-n, itt sincs bronzmérkőzés - két harmadik helyezett lesz). Első körben rögtön itt egy nagyágyú, BELSŐ-ÚJLIPÓTVÁROS (mely komoly eredménnyel, 219 szavazatot begyűjtve ütötte ki Budavárt), de BELSŐ-KELENFÖLDet sem kell félteni, hiszen ha Lipótvárost könnyedén maga alá gyűrte, talán az "új" sem okoz neki gondot.

Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 15-e délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja)

Bővebben az egész bajnokságról itt olvashattok!

Tovább

Napi fölösleges adat: hány "ékszerdobozt" árulnak Budapesten?

2012. szeptember 7., 15:18 Módosítva: 2014.06.29 12:28

Valakinek eszébe jutott a Tumblren és beírta az ingatlan.com keresőjébe, hogy "ékszerdoboz".

Nektek amúgy mi a kedvenc ingatlanos szavatok? Én először a madárcsicsergőssel akartam indulni a képzeletbeli versenyen, de arra csak 193-at dobott ki Budapesten. Aztán beugrott a tuti, az ősfás, na arra már 906-ot! Tiszta Jurassic Park van itt kérem. (Tipp: Szily Laci - kösz!)

Több ezer fénykép a magyar art décóról egy helyen

2012. szeptember 7., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 16:00

Aranykéz utca 2.jpg

Aranykéz utca 2., Román Ernő és Román Miklós, 1912 (c) zsuzska.meszaros/flickr

Még valamikor tavasszal ajánlotta figyelmembe Aesculus (a Táj-Kert bloggere) ezt a roppant méretű fotógyűjteményt, amit Bolla Zoltán halmozott fel a Google Plus oldalán. Nincsenek rendszerezve, nincsenek túlelemezve, változó a fotók minősége, sőt a stílusmeghatározásokkal is kötözködhetnének néhol a kötözködni vágyók. De a lényeg, hogy remek az egész, mint ahogy az amatőr archív képeket gyűjtő Fortepan is remek - csak ez épp nem az életből ellesett pillanatokat, hanem épületeket, épületrészeket dokumentál úgy nagyjából nyolcvan-száz évvel ezelőttről. Főleg Budapestről, de akadnak benne más nagyvárosokban készült fotók is.

Pár klassz elemet kiemeltem (sajnos nem tudtam levetkőzni az iróniám, hogy ne a fenti fotót válasszam nyitóképnek - igaz, az még inkább az előzményekhez tartozik), de a sort nagyon sokáig lehetne folytatni. Jó böngészést!

Tovább

Megnyertétek az Urbanistának a Goldenblog közönségdíját - kösz, nagyon aranyosak vagytok!

2012. szeptember 7., 08:40 Módosítva: 2014.06.30 16:00

goldenblog2012_200mw[1].jpgTegnap éjfélkor zárultak az urnák, véget ért a Goldenblog verseny közönségdíjának szavazása. Bár hivatalosan még nem hirdették ki az eredményt, nagyon úgy néz ki, hogy 15,6%-kal az első lett az Urbanista a helyi.érték kategóriában. 

Köszönöm mindenkinek a szavazatokat és persze gratulálok a többieknek is az eredményekért. Érdemes végigböngészni a többi top 10-be jutottat is - bár egyik sem városblog, inkább egzotikus tájakkal foglalkozó oldal. A zseniális nevű IndiaPasst például úgy ismertem meg, hogy végig szorosan a nyomomban voltak.

Ha jól emlékszem, az Urbanista négy év alatt még soha sehol nem nyert semmit, szóval, most nagyon jó. Köszönet mindenkinek!

Ez a hat legjobb épület, ami tavaly épült nálunk? Megvannak a Média Építészeti díjának döntősei

2012. szeptember 6., 14:39 Módosítva: 2014.06.29 12:28

Médiadíj 2012

Idén ősszel is megrendezik a Média Építészeti Díját (melyről nem először esik szó az Urbanistán), ahol újságírók, szerkesztők és médiamunkások mondják el a véleményüket: nekik melyik épület tetszik a legjobban a tavalyi felhozatalból. A legjobbakat egy nemzetközi szakmai előzsűri válogatta ki 47 épület és 77 terv közül. 

Tovább