új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Most szombaton lesz a Dunai Regatta, a nagy egyetemi evezős verseny a Műegyetem előtti folyószakaszon, ahol idén nem csak hat magyar egyetem, hanem Oxford és Cambridge csapata és vízre száll. A pr-osok minden évben megbombáznak, hogy írjak róla, de hát valahogy sosem tudtak semmi érdekessel előrukkolni hozzá. Na de most!

    Küldtek néhány képet a régi dunai evezős versenyekről, hátha ez bejön és tényleg. Ezek tényleg bámulatosak! Elképesztő ugyanis, hogy 1937-ben Vízrehívó Szent Kristóf napján mekkora közönség követett egy ilyen eseményt. A régi szép Erzsébet híd mellett tele a pesti rakpart:

    regatta.png
    Fotó: Red Lemon

    A hagyomány amúgy nem szakadt meg a háború után sem:

    Evezős felvonulás a Dunán 1949. augusztus 20-án
    Evezős felvonulás a Dunán 1949. augusztus 20-án
    Fotó: Red Lemon

    Igaz, akkor már jóval kisebb volt a nézősereg, legalábbis ezen a szakaszon. Hogy mi lesz szombaton, az meg majd kiderül.

  • Egy tuniziai pár egy élő tehénnel lett gazdagabb, miután felkerültek a toplista élére a Bagra nevű mobilos játékban. A Pamela nevű tehén két hetet töltött a tunéziai Digital Mania nevű játékfejlesztő cég főhadiszállásán, írja a Tuniscope nevű híroldal.

    A Bagra – ami egyébként szó szerint tehenet jelent – egy stratégiai játék, melyben egy kérődző csordát kell megtartani. Meg kell akadályozni, hogy mások ellopják a jószágot, illetve a többiektől minél több állatot el kell terelni.

    Más győztesek okostelefonokat és tableteket vittek haza, de a Digital Mania irodájában már egy második tehén is arra vár, hogy gazdára találjon. 

  • Az eset a nyugat-ausztrál Cue városában történt, ahol egy helyi rendőr, Scott Mason bevédte a Cuejo névre keresztelt kengurubébit, akit azután vett magához, hogy a kenguru anyját elütötte egy kamion - írja a BBC.

    Ceujo élete nemrég másodszorra is veszélybe került, amikor egy ékfarkú sas megragadta és egy 2 méteres kerítés fölött kiemelte a rendőrörs területéről, ahol egyébként a nap döntő részében pihen. A sas nem jutott messzire a zsákmánnyal, és ugyan becsatlakozott egy társa is, azonban ekkora már ott termett a rendőr és megakadályozta a csoportos garázdaságot, felszólítva a rendbontókat a helyszín azonnali elhagyására. 

    A kenguru nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett, de hamar ellátásban részesült, és így újra a rendőrörsön tölti regenerálódással a napjait, illetve aktívabb pillanataiban Mason után ugrál kollégái és a twitterzők legnagyobb örömére. 

    CeyxyAcXEAAG58Q
    Fotó: Twitter
  • Katonai parádé Donyeckben, avagy egy újabb szürke hétköznap.

  • A Műpa Bartók Béla Hangversenytermében található orgona Európa legnagyobb koncerttermi hangszere. A 6712 síppal, 92 regiszterrel és 5 manuállal felszerelt orgona 2016 májusában lesz tízéves. A hangszert a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra és a stuttgarti Orgelbau Mühleisen együttműködésében, német és francia romantika korabeli hangszertervezési hagyományok alapján építették meg, és a hangszert 2006 májusában avatták fel. 

    A Műpa Orgona10 néven rendez egy hétvégét, hogy megünnepeljék ezt a kerek évszámot. Gyerekprogramoktól a Frank Zappa orgonára átírt dalain keresztül Bachig bezárólag meglehetősen változatos programmal készült az intézmény, amiben itt merülhet el. 

  • Az afrikai ország már 2009-ben lemondott saját nemzeti valutájáról a hiperinfláció miatt, és a lakosság többnyire amerikai dollárt, dél-afrikai randot és kínai jüant használ. Csakhogy elég kevés bankjegy van forgalomban, és az emberek nem mindig tudnak készpénzhez jutni. Emiatt döntött úgy Zimbabwe kormánya, hogy saját, egyedi kinézetű dollárokat nyomtat. A két-, öt-, tíz- és húszdolláros címletek értéke megegyezik majd az amerikai bankjegyekével. Ennek 200 millió (amerikai) dollár fedezete lesz.

  • Egy Gert Mittring nevű német pszichológus döntötte meg a gyökvonás világrekordját. Zürichben hat perc és 1,4 másodperc alatt sikerült fejben kiszámolnia egy egymillió számjegyű szám 89247. gyökét. Az eredmény 160 269 883 449 lett. Mittring csütörtök este arra készül, hogy tíz 10-12 számjegyű számból vonjon minél gyorsabban harmadik gyököket.

  • Íme a román Hachiko, aki öt éve várja haza halott gazdáját a romániai Malu Mare településen. A kutyust nem érdekli sem eső, sem hó, sem kánikula, megállás nélkül a volt gazdi lakatlan háza előtt ül és vár. A szomszédok etetik és itatják, de új gazdát nem hajlandó elfogadni. A helyi állatorvos szerint a legtöbb, amit tehetnek érte egy kutyaól, ahol átvészelheti a rossz időt. 

  • A véletlenül a vécédeszkán felejtett Mjölnir tényleg 10/10-es trolltréfa.

  • Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Jeruzsálemben kétperces hallgatással és mozdulatlansággal emlékeztek:

    Mellesleg Magyarországon is fontos és szégyenletes dátum május 5-e: 1939-ben ezen a napon lépett életbe a második zsidó törvény.

  • Ilyen, ha egy modern nagyváros modern terét összejegezi az időjárás.

    13184571 862124597246508 1498754056 o
    Fotó: Olvasói fotó / Index
  • A legcukibb hallgatóság

    Illetve hát ő a macskákat babonázza meg, minket meg a jelenet, ahogy a kiscicák ott ülnek és figyelik. Vagy ez egy mikor fejezed már be azt a szart és adsz végre enni jelenet?

  • Bosszúból ment neki a kollégájának

    Mennyire kell dühösnek és/vagy idiótának lenni ahhoz, hogy buszvezetőként a buszoddal lökdösődjél? Ennyire. A két buszvezetőt az eset után természetesen kirúgták.

  • Mayer Miklós gyönyörű felvételei a fővárosról.

    Budapest Timelapse
  • A Fortepanon van több megrázó fotó is arról, hogyan temették el az 56-os szabadságharc áldozatait sebtében a városi parkokban. Sírok voltak a Rákóczi téren, a Károlyi kertben és a Ferenciek terén is, legalább tíz nagy forgalmú helyen. Íme néhány kép az egykori helyszínekről:

    Sokszor leírtam már, hogy szerintem már lejárt a nagy, monumentális, tolakodó emlékművek ideje, sokkal jobban szeretem a finom, bensőségesebb jeleket, amelyek gyakran jobban megérintik az embert.

    Tamási Miklós, a Fortepan lelke most arra a gondolt, hogy ezekkel a képekkel állít emléket azokon a pontokon, ahol egykor el volt temetve valaki. Egy egymondatos szöveg és egy üvegtéglába süllyesztett fotó a tér kövében. Mindössze ennyi lenne az egész, de ha sikerül megvalósítania a Sándor Dávid grafikussal megálmodott tervét, akkor őszre a város több pontján is méltóképp lehetne megemlékezni a forradalom áldozatairól. Ráadásul eredeti köztéri alkotások születnének.

    Itt van néhány kép a tervekről:

  • Ahogy az elmúlt két évben, úgy idén is tűzcsapokat alakít át ivócsapokká a Fővárosi Vízművek, írta az MTI. A 43 ivócsap fokozatosan kerül fel a már megszokott helyszínekre,  elsőként a Deák tér környékén érdemes keresni őket. 

    A Fővárosi Vízművek Zrt. és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. összefogásának eredményeként 2015-ben kísérleti jelleggel a belvárosi részeken kialakított ivócsapok iránt több kerület önkormányzata is érdeklődést tanúsít, és 2016 nyarán néhány szerelvény megvásárlásával kerületük lakosai számára is elérhetővé teszik ezt az utcai felfrissülési lehetőséget. A kihelyezett ivócsapok helyéről a Fővárosi Vízművek és az ötletgazda Ivócsap projekt honlapján található térkép tájékoztat. A Hosszúlépés. Járunk? urbanisztikai, várostörténeti és gasztronómiai, valamint építészeti témákkal foglalkozó városi sétái során is útba ejtik a tűzcsap-ivócsapokat, ahogyan a Budapestbike.hu biciklis túrái során is.

  • Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc csütörtöki adásában találta azt mondani, hogy a Pallas-alapítványok országos felháborodást kiváltó pénzszórása felelősségteljes és eredményes dolog volt. 

    Azért azt is hozzátette, szerencsésebb lett volna, ha nyilvános a döntéshozatali folyamat, mert sok kárt okozott a jogi értelmezési "huzavona", ami akörül zajlott, minek minősül az alapítványi pénz.

    A jegybank tiszteletben tartja, üdvözli a döntést, hogy közpénzről van szó,

    ennek megfelelően jár el az összes alapítvány és a jegybank is - mondta annak a szervezetnek a nevében, ami éveken át mindent megtett azért, hogy a költések titokban maradjanak.

    A jegybank által vásárolt majd nagyrészt az alapítványoknak átpasszolt ingatlanok jó befektetésnek bizonyultak, értékük növekedett is vásárlásuk óta, így a vagyonnak ez a szegmense jól hasznosul a szóvivő szerint. Végezetül Hidvéghi a monetáris finanszírozás gyanúját felvető állampapír-vásárlásokról azt mondta, az ügyleteket kereskedelmi bankokon keresztül bonyolították, amit semmi nem tilt, olyan befektetési forma, ami biztosan garantálja a közvagyon gyarapítását. 

  • Csavarogtam kicsit vasárnap a Pilisben, meg a Visegrádi-hegységben, és a Vörös-kő tövében egészen furcsa dolgot találtam az egyik fára kötözve. Egy nejlonbugyiba bújtatott, színes lapra nyomtatott József Attila-verset:

    Aztán pár lépésre onnan még egyet. Meg még egyet. Mindegyik az erdőről szólt. Felkapaszkodtam a hegyre, ott megint csak egymást érték a fákkal kapcsolatos versek. Nemcsak József Attilától, hanem Izsó Zitától Csorba Győzőn át Szálinger Balázsig egy csomó mindenkitől.

    Egyfelől nagyon bosszant, hogy minek visz valaki színes papírt és műanyagot az erdőbe, ahol nagyon gyorsan szemét lesz belőle, másfelől tetszett a lelkesedés, hogy valaki így ünnepelte a költészet napját. Ráadásul elolvastam egy-két verset, vagyis ha ez volt a célja, akkor elérte.

    Rákérdeztem az egyik érintett költőnél, Szálinger Balázsnál, hogy tud-e róla valamit, de azt mondta, fogalma sincs, mi lehet ez, nagyon meg volt lepve. (No de legalább megtudtam, hogy ősszel jön egy új kötete, hurrá.)

    A Vörös-kő amúgy egy nagyon izgalmas hegy, érdemes rá felmászni. Borús időben, telefonnal fényképezve is ilyen szép a kilátás róla:

    Van a tetején egy nagyon különös emlékmű, amely eredetileg a „felszabadulásnak” állított emléket, április 4-én nagy emléktúrák voltak erre. Aztán a  rendszerváltás után leszedték róla a táblát, és előbb csak egy Kossuth-címert festettek rá, majd egy keresztet tettek a tetejére, végül egy róka került rá (gondolom, a színe miatt), megjelölve a hegy magasságát.

    A csúcs másik érdekessége a klassz szerkezetű menedékház, mely kicsit megviselt állapotban ugyan, de áll.

    Igen, jól látják! Azon is van egy vers. Nem találják ki, kinek az alkotása.

    Másszanak fel érte a Vörös-kőre!

    *FRISSÍTVE: Nos mint többen megírták, a rejtély kulcsát egy leányfalusi nőegyletnél keresni. Át is adnám Alexandrának a szót:

    „Ennek a „gerilla kultúraterjesztésnek” nagy hagyománya van. Legalább 10 éve, a leányfalusi nőegylet szervezi, akik egyébként is kitűnő kulturális programokkal szórakoztatják magukat és az érdeklődőket.

    A civil szerveződés (hivatalos formája talán nincs is, inkább baráti társaság) a költészet napján minden évben valami új formáját találja ki a versek olvasókhoz juttatásának. Volt év például amikor a 11-es úton az autók vezetőinek osztottak verset és 1-1 pogácsát. Lehet, hogy idén az erdő volt a tematika, a Leányfalu / Vöröskő túrának amúgy is nagy hagyománya van a leányfalusiak körében.

    Nem kell aggódni, a versek maradványait minden évben leszedik a fákról. Általában a faluház / gomba / focipálya / Duna part környékére kerülnek ki és legtöbbször vannak köztük még publikálatlan kortárs művek is."

    Mártától azt is megtudtam, hogy nem kell aggódni a nejlonok és papírok miatt, mert azokat egy hónappal a költészet napja leszedik. Vagyis, aki még látni akarja őket, az siessen, május 11-ig már nincs sok idő hátra.

  • Az Omnibusz facebook oldal számolt be a bakiról, a busz jól felszántotta a zöld gyepet, de hát meg kell még szokni, hogy ott van, na.

  • Egy új-zélandi lap újságírójáé a dicsőség, a cikk témája egyébként egyáltalán nem olyan vicces, mint a cím sejteti, arról szól, hogy volt egy Jenny Dittmer nevű hölgy, neki egy lova, a lónak meg rákgyanús léziói a hímtagján. Szegény paci életét csak egy nagyon drága műtéttel lehetett megmenteni, de a gazdi szó nélkül kicsengette az 1,6 millió forintnak megfelelő összeget, hogy ne kelljen elaltatni a lovát. (via)

  • Egy kairói médiakonferencián tartott előadást Egyiptom hírszerzési hivatalának vezetője, Salah Abdel Sadek, aki arról beszélt, hogy mi is az oka az arab világban elharapózott erőszaknak, extremitásoknak, a terrorszervezetek kialakulásának. Hát kapaszkodjanak meg: a Tom és Jerry-rajzfilmek, meg a videojátékok. Mert hogy azok végtelenül erőszakosak, és helytelen viselkedésformákat sulykolnak a gyerekekbe, akik aztán felnőve óhatatlanul is terroristává válnak, mert hogy a gyilkolást ismerik csak, mint problémamegoldó eszközt. (via)

  • Vegytiszta kilencvenes évek: cégcsőd, Horn, Torgyán, Orbán, robbantásos merénylet.

    1993-ban ezen a napon jelentett csődöt a Kontrax három vállalata. A cég bukása tipikus 90-es évekbeli történet. A zuglói székháza valaha menőnek számított, idén azonban ebből lett az egyik leglátványosabb fővárosi épületbontás.

    Horn Gyula nélkül sincs kilencvenes évek. 1994. május 5-én az MSZP elnöke az országgyűlési választás kampányhajrájában szenvedett kis híján végzetes balesetet. Autója egy teherautónak hajtott neki, végül abronccsal a fején nyert választást. Sofőrjét pénzbüntetésre ítélték.

    Ha kilencvenes évek, akkor robbantás. 1997. május 5-én Szentendrén felrobbantották Zubovics Gyula terepjáróját, a vállalkozó pár napon belül belehal sérüléseibe. A nyolcvanas években lelépett Zubovics a Los Angeles-i magyar maffia tagjaként tért haza.

    Torgyán és a felemelkedő Orbán sem maradhat ki. A két politikus az 1998-as országgyűlési választás előtt öt nappal, május 5-én találkozott egymással Torgyánék rózsadombi házában. Megállapodtak sportingatlanok tulajdonjogáról és a millenniumi ünnepségsorozatról. A többit ismerjük.

  • És hát mi másban döntenék el, mint egy epikus rapcsatában. Az Epic Rap Battles of History YouTube-sorozat legújabb epizódja következik: