Négyórányi szédületes tekerés után szökevény nyert a Girón

2019.05.17. 17:25 Módosítva: 2019.05.17. 18:52

A Giro d'Italia hetedik szakasza ismét egy szökevény sikerét hozta. A l′aquilai befutót az Astana spanyol hegyimenője nyerte. Bilbaónak ez volt pályafutása első háromhetes szakaszgyőzelme. Az Astana csapat erejét mutatja, hogy a kapitány, Miguel Angel López egyik segítője tudott egy nehéz szakaszt nyerni. Bilbao a tavalyi Girón a 6. helyén végzett. Az összetett állása nem változott, továbbra is Valerio Conti (UAE-Team) áll az élen, a második helyre a szökésben szintén résztvevő Joaqín Rojas (Movistar) lépett fel.

A 7. szakaszt Abruzzo régióban rendezték, az Adriai-tenger melletti Vastóból, a Gran Sasso d'Italia-hegység lábánál fekvő L'Aquilába vezetett a mezőny útja. Ennek megfelelően, a 185 kilométeres útvonal szinte végig emelkedett. A befutó előtti utolsó egy kilométer átlagban 7,6 százalékos meredekségű volt.

A szervezők a mai szakasszal emlékeztek meg a tíz évvel ezelőtti l'aquilai katasztrófáról. 2009. április 6-án, hajnalban 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a város környékét. A szerencsétlenségben több ezer épület dőlt össze, 308 halálos áldozatot követelve.

A szakasz elején többen is próbálkoztak szökéssel, de ezek a kísérletek nem voltak hosszú életűek, mert végig nagyon gyors volt a tempó, a főmezőny hamar utolérte őket, így az első részhajrát a ciklámen trikós Ackermann (Bora-Hansgrohe) tudta elvinni, 40 pontra növelve előnyét a pontversenyben Fernando Gaviria (UAE-Team) előtt.

A 60. kilométernél aztán Gaviria váratlanul feladta a versenyt. A kolumbiai sprinter azután döntött így, hogy már két napja fájdalmai voltak a bal térdében. Gaviria az 5. szakaszt nyerte meg a Girón, miután elvették Elia Viviani (Deceuninck - Quick Step) első helyét. Primoz Roglic, a Jumbo-Visma kapitánya is elveszített egy segítőt, a belga Laurens De Plus szállt ki a versenyből, aki a hegyi szakaszokon lehetett volna fontos segítő.

Pello Bilbao (elöl) nyerte a Giro d'Italia hetedik szakaszát
Pello Bilbao (elöl) nyerte a Giro d'Italia hetedik szakaszát

Végül egy tízfős csoportnak sikerült megszöknie a főmezőnyből, 30 kilométerre a befutótól már két perc fölé nőtt az előnyük. A szökevények üldözését a Trek-Segafredo csapat vette át, és hamar két perc alá is csökkentették a különbséget, de utolérni már nem tudták őket.

Az utolsó emelkedő előtt Pello Bilbao lógott meg a csoportból, akit a célig a többiek már nem tudtak utolérni. A második a francia Tony Gallopin, a harmadik az olasz Davide Formolo lett. A főmezőny, a legnagyobb esélyesekkel, 1 perc 7 másodperc hátránnyal érkezett meg. 

A rózsaszín trikós Valerio Conti is ezzel a sorral érkezett, így továbbra is vezet az összetettben.

Az egész szakaszt nagy tempóban nyomta le a mezőny, a nem könnyű terepen 45,1 kilométer per órával teljesítették a 185 kilométert.

7. szakasz, Vesto-L'Aquila, 185 km:

1. Pello Bilbao (spanyol, Astana) 4:06:27 óra
2. Tony Gallopin (francia, AG2R) 2 másodperc hátrány
3. Davide Formolo (olasz, Bora-Hansgrohe)

Az összetett élcsoportja:

1. Valerio Conti (olasz, UEA_Team) 29:29:34 óra
2. José Joaquín Rojas (spanyol, Movistar) 1:32 perc hátrány
3. Giovanni Carboni (olasz, Bardiani CSF) 1:41 perc hátrány