Giro: a német bajnok volt a leggyorsabb

2019.05.12. 17:47

Az első szakaszra várt felhőszakadás végül vasárnapra érkezett meg Bolognába, ahonnan szakadó esőben indult el a mezőny a 205 kilóméteres távra. Azonban az első szakaszhoz képest már egy fővel kevesebben. A Nippo Vini Fantini csapat 24 éves japán versenyzője, Hiroki Nishimura az utolsó helyen végzett az időfutamon, 4:35-vel lassabban ért célba, mint a győztes Primoz Roglic. 43 másodperccel maradt el a limitidőtől, amiért kizárták a versenyből.

A Bologna és Fucecchio közti szakasz nem volt teljesen sík, az utolsó ötven kilométeren belül két kisebb, egy 4. és 3. kategóriás emelkedőt is meg kellett mászniuk a versenyzőknek. A Giro első szökése már a 2. kilométernél kialakult, nyolc versenyző lépett meg, köztük volt a hegyi pontversenyt vezető, ezért kék trikóban tekerő Giulio Ciccone is. A Trek-Segafredo olasz hegyimenője az első szakaszon minden erejét az utolsó két kilométerre tartogatta, így ő ért fel a leggyorsabban a Döghegyre.

Amikor Toszkána régióba ért a verseny, az időjárás is jobbra fordult, az esőt napsütés váltotta fel, de az erős szél még mindig nehezítette a körülményeket. A szökevényeknek legnagyobb előnye négy perc körül alakult, amikor a Jumbo-Visma vette át a mezőny irányítást. Az élboly előnye kettő és négy perc között ingadozott az utolsó néhány kilométerig. Az első, 130. kilométernél lévő részhajrát Marco Frapporti, az Androni versenyzője vitte el, amivel 12 pontot szerzett a ciklámen trikóért zajló versenyben. 16 kilométerrel később, Empoliban jött az újabb részhajrá, a 12 pont mellett itt már három másodperc jóváírás is járt az elsőként áthaladónak, aki Damiano Cima volt a Nippo csapatból.

Ciccone elérte azt, amiért benne volt a szökésben, mind a két emelkedőn elsőként haladt át, amivel bebiztosította a kék trikóját. A Montalbano hegyen a Bahrein-Merida diktált hatalmas tempót, amivel pillanatok alatt utolérték a szökevények nagy részét. Ciccone mellett Frapporti, Francois Bidard (AG2R) és Lukasz Owsian (CCC Team) bírta a legtovább az elmenésből, őket csak hét kilométerre a céltól fogta be a a Bora-Hansgrohe vezette mezőny.

A legesélyesebb sprinterek mind túlélték az emelkedőket, így az utolsó néhány kilométeren óriási küzdelem alakult a felvezető vonatok között. A legjobb felvezetést az ausztrál Caleb Ewan kapta a Lotto-Soudal csapattól, de a német bajnok, Pascal Ackermann erősebb volt nála. A Bora-Hansgrohe sprintere izomból kerülte ki Fernando Gaviriát, és az olasz bajnok Elia Vivianit is. Ewan végül a harmadik helyen gurult át a célon, Gaviria a negyedik, Démare az ötödik lett.

A győzelemmel Ackermann a pontverseny vezetését is átvette, holnap már rajta lesz a ciklámen szinű trikó. Az összetett állása nem változott, továbbra is Primoz Roglic áll az élen, 19 másodperccel előzi Simon Yatest, és 23-mal Vincenzo Nibalit. Hétfőn egy újabb sík szakasz vár a mezőnyre.