Hihetetlen nap, én is sírok, mindenki sír

GettyImages-1152861116
2019.05.31. 18:47

A Giro d'Italia 19. szakaszát a Mitchelton-Scott kolumbiai hegyimenője, Esteban Chaves nyerte egy egész napos szökés végén. A mindig mosolygós kolumbiai a könnyeivel küszködött a győzelme után, amivel valamelyest megmentette csapata eddig szereplését a Girón.

Az összetett verseny állása nem változott jelentősen, a rózsaszínű trikó továbbra is az ecuadori Richard Carapazon (Movistar) van, 1 perc 54 másodperccel előzi meg Vincenzo Nibalit (Bahrain Merida), és 2:16-tal Primoz Roglicot (Team Jumbo-Visma). Carapazt más csak két nap választja el a Giro megnyerésétől, amire előzetesen senki sem gondolt volna.

Esteban Chaves pályafutása a viszontagságokról szól. 2013-ban, 23 évesen olyan súlyos sérülést szenvedett egy bukás után, hogy az is kérdésessé vált, tudja-e folytatni sportolói pályafutását. Mióta felépült, minden napot ajándéknak tekint, amit kerékpáron, versenyzéssel tölthet. Első komolyabb eredménye a 2015-ös Vuelta ötödik helyezése volt. A 2016-os Giro d'Italián nagyon közel volt az összetett győzelemhez, a 19. szakaszon még ő vezetett, de végül egy percen belüli hátránnyal második lett Vincenzo Nibali mögött. A 2018-es Girón az Etnán nyert hegyi befutót, de utána visszaesett a teljesítménye, csak a 72. helyen fejezte be a versenyt. Később derült ki, hogy mononukleózisban szenved, emiatt aztán az év hátralévő részét ki kellett hagynia. Az idei év a visszatérésről szól, aminek betetőzése a mostani győzelme. Amikor átgurult a célvonalon, a szülei nyakába borulva ünnepelt.

Az egész családom, a csapatom, a barátaim, mindenki tudja, hogy milyen keményen dolgoztunk, és sosem adtam fel. A hegymenet megmutatta ezt. Nagyon sokszor támadtam, míg mindenki leszakadt. De ilyen az élet is. Támadni, támadni, támadni kell a célvonalig. Sosem tudod meg addig, hogy milyen közel vagy a győzelemhez, míg oda nem ér mindenki. Nem tudom ezt szavakkal leírni, főleg nem angolul. Ez hihetetlen, sírok, mindenki sír, ez egy csodálatos nap. Az elmúlt években sok nehézségen mentem keresztül, de a csodálatos családom és barátaim mellettem álltak. Mi mind együtt dolgoztunk, ezért ez a győzelem mindenkié, aki támogatott. Mindenkinek nagyon halás vagyok

– nyilatkozta könnyek között a befutó után.

A pénteki, 19. szakasszal a hajrára fordult az idei Giro d'Italia. A Treviso és San Martino di Castrozza közötti rövid, 151 kilométeres szakasz volt az utolsó előtti lehetőség a hegyimenőknek a támadásra. A szakasz során két kisebb, egy harmadik és egy negyedik kategóriás hegy várt a mezőnyre, a befutó pedig az 1478 méter magas, átlagosan 5,6 százalékos meredekségű emelkedőn volt a Dolomitokban.

G19 T19 SanMartino alt jpg

Néhány kilométerrel a rajt után kialakult egy tizenegy fős szökevénycsoport, amihez még Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) és Giovanni Carboni (Bardiani-CSF) próbált felérni, de ez csak Carboninak sikerült. Az elmenésben részt vevő versenyzők mindegyikének több mint egy óra volt a hátránya az élen álló Richard Carapazhoz (Movistar) képest, ezért a mezőnyt vezető Movistar nem is fektetett túl nagy energiát az üldözésbe. A két csoport közti különbség gyorsan nyolc perc fölé nőtt, így hamar világossá vált, hogy két versenyt látunk: az egyik a szakaszgyőzelemért, míg a másik a rózsaszínű trikóért zajlott.

A befutótól 15 kilométerre Marco Canola (Nippo-Vini Fantini) próbálkozott először a támadással, és néhány száz méter előnyt is ki tudott harcolni. Közben a szökevénycsoportban egymást érték a támadások. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) vezetésével egy négyfős csoport utolérte Canolát. 3,5 kilométerre a céltól Chaves újabb támadást indított, csak Pieter Serry (Deceuninck – Quick Step) és Francois Bidard (AG2R La Mondiale) tudta rövid ideig tartani a kolumbiai tempóját. Chaves őket is hamar lerázta, és tíz másodperc előnnyel behúzta a szakaszt.

A főmezőnyben az Astana csapata vette át a vezetést az utolsó hegyen, majd elsőként a fehér trikós Miguel Angel López (Astana) támadott, aki végül 43 másodperc előnnyel érkezett a célba a rózsaszín trikós csoportjához képest. Az összetett esélyesei (Carapaz, Roglic, Nibali) mind azonos idővel gurultak be, a komolyabb támadásokat a szombati szakaszra hagyva. A 20. lesz a Giro királyetapja, öt hegyet és több mint ötezer méter szintkülönbséget kell leküzdeniük a versenyzőknek.

Eredmények:
19. szakasz, Treviso –
San Martino di Castrozza 151 km

1. Esteban Chaves (kolumbiai, Mitchelton-Scott) 4:01:31
2. Andrea Vendrame (olasz, Androni Giocatolli-Sidermec) + 10 mp.
3. Amaro Antunes (portugál, Team CCC) + 12 mp.

Összetett:

1. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar Team) 74:48:18
2. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) + 1:54
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) +2:16
4. Mikel Landa (spanyol, Movistar Team) +3:03
5. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) +5:07
6. Miguel Ángel López (kolumbiai, Astana) + 5:33
7. Rafal Majka (lengyel, Bora-Hansgrohe) +6:48
8. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) + 7:17
9. Pavel Sivakov (brit, Ineos Team) + 7:17
10. Davide Formolo (olasz, Bora-Hansgrohe) +10:06

(Borítókép: Esteban Chaves 2019. május 31-én. Fotó: Tim de Waele / Getty Images)