Giro d'Italia: Ítéletidőben Nibali nyert nagyot

2019.05.28. 18:39

Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) egy borzasztó nehéz szakaszt nyert meg a Giro d'Italián, a 16. etapot a hegyek mellett az eső és a hideg is megviselte a kerékpárosokat. Primoz Roglic nem bírta a legnehezebb emelkedőt, több mint egy percet veszített, a harmadik helyre csúszott vissza. Richard Carapaz megőrizte a rózsaszín trikót.

A Giro 16. szakaszától sokan tartottak, egyrészt mert tele van heggyel, másrészt mert rögtön a pihenőnap után következett, amikor a kerékpárosok szervezete furán tud reagálni az újabb terhelésre, van, aki ekkor száll el. Az etap még úgyis nehéznek ígérkezett, hogy lavinaveszély miatt kivették belőle a 2618 méteres Gavia-hágót, ami az idei kiírás legmagasabb csúcsa lett volna. A 194 kilométerbe így bő 5000 méternyi szintemelkedés fért bele.

T16 Ponte di Legno RIS alt jpg

A szakasz elején egy nagy, 22 fős szökevénycsoport alakult ki, amiben elég jó hegyimenők is voltak, mint például Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), a hegyi pontversenyt vezető Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) vagy Pello Bilbao (Astana), de szinte minden csapat képviseltette magát. A favoritoknak is voltak elöl embereik, így számítani lehetett rá, hogy támadást készítenek elő.

A szökevénycsoport legnagyobb előnye hat perc volt, de csak 150 kilométer után jött az igazi erőpróba, a Mortirolo. Az 1854 méter magas csúcsra vezető utat az egyik legkegyetlenebb emelkedőnek tartják. Tizenkét kilométer hosszú, és közel 11 százalék felett van az átlagmeredeksége, semmi pihenő nincs rajta, ráadásul egy szakaszán 18 százalékos.

Az összetettben harmadik helyen álló Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) pont ezt a részt választotta ki támadásra. Az eléggé redukálódott favoritcsoportból nem is reagált rá egyből senki.  A harmadik Primoz Roglic viszont nem bírta az iramot, az emelkedő közepén leszakadt. 

A csúcs előtt, már szakadó esőben Nibalit utolérte Carapaz és Miguel Ángel López (Astana) is, előbbinek még két segítője is maradt. Roglic több mint másfél percet később érte el a hegy tetejét.

A Mortirolót Ciccone vitte el, akivel csak Jan Hirt (Astana) tudott elmenni. Már gondolkodhattak a szakaszgyőzelemben, négy percnél nagyobb előnyük maradt. Ciccone már reszketett a hidegtől, de neki maradt több energiája a hajrára, lesprintelte a cseh versenyzőt. A harmadik helyen Fausto Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec) ért be.

Nibaliék csoportja 1:41-et kapott, de nekik az volt a fontos, hogy mikor ér be Roglic. A Jumbo-Visma kerekese a szakasz végén faragott egy keveset a hátrányán, 1:22-t kapott Nibaliéktól, és így visszaesett a harmadik helyre összetettben, 2:09 a hátránya. Carapaz mögött már Nibali a második, 1:47-re van továbbra is a rózsaszín trikótól.

Eredmények:
16. szakasz, Lovere-Ponte di Legno, 194 km:
1. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 5:36:24 óra
2. Jan Hirt (cseh, Asztana) azonos idővel
3. Fausto Masnada (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 1:20 perc hátrány
4. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 1:41 perc h.
5. Hugh John Carthy (brit, EF Education First) a.i. 
6. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar) a.i. 
7. Mikel Landa (spanyol, Movistar) a.i.
...15. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 3:03 perc h.

 Az összetett élcsoportja:
1. Carapaz 70:02:05 óra
2. Nibali 1:47 perc hátrány
3. Roglic 2:09 perc h.
4. Landa 3:15 perc h.