Egy tömegbukás ütötte ki a Giro egyik favoritját

2019.05.14. 18:13

A Giro d'Italia negyedik szakaszán egy a célhoz közeli bukás kaotikussá tette a versenyt, a 2017-es bajnok Tom Dumoulin négyperces hátrányt szenvedett sérülése miatt, de a rózsaszín trikós Primoz Roglicon kívül minden esélyes másodperceket kapott. 

A Giro negyedik etapja a 235 kilométerével az egyik leghosszabb az idei kiírásban, és előzetesen nem tűnt úgy, hogy meghatározó lehet a versenyben.  Az Ortobello és Frascati között kijelölt pályán kisebb emelkedőket kellett legyűrni, de a trükkös, emelkedős finis pár másodperces különbségek kiharcolására azért esélyt adott.

A szakasz elején egy háromfős szökevénycsoport alakult ki, Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani CSF), Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini) 70 kilométer alatt közel 12 perces előnyt hozott össze, de a mezőny kontroll alatta tartotta őket, 10 kilométerre a céltól befogta a triót. 

A hajrára készülve fokozták a tempót a bringások, de az igazi izgalmak már az emelkedős befutó előtt jöttek. Nyolc kilométerre a céltól a szűk úton elég sok versenyző bukott, többen az árokban kötöttek ki. Szétszakadt a mezőny, egy elég szűk, nagyjából tízfős csoport maradt elöl. Néhány sprinter, mint Elia Viviani, Pascal Ackermann vagy Arnaud Démare maradt az élbolyban, míg az összetett menők közül csak a rózsaszín trikós Roglic volt ott.

Az emelkedőn a klasszikus sprinterek közül szinte mindenki leszakadt, csak Caleb Ewan próbálkozott egy nagy hajrával, de már nem érte utol a hegyi menő Richard Carapazt, aki messziről indította a támadást. A harmadik Diego Ullisi lett. Roglic a hatodikként, két másodperc hátránnyal ért be, de ő lett az etap legnagyobb nyertese. Minden veszélyes riválisára legalább 16 másodpercet vert. Ekkora hátránnyal érkezett be Vincenzo Nibali, Miguel Angel Lopez és Simon Yates is. 

Richard Carapaz
Richard Carapaz
Fotó: Tim de Waele / Getty Images Hungary

A nap legnagyobb vesztese Tom Dumoulin lett. A Sunweb bringása csúnya sérülést szenvedett, ömlött a bal térdéből a vér, fájdalmai voltak, nem is nagyon tudott már hajtani, csapattársai kísérték be a célba 4 perc 3 másodperces hátránnyal. 

Eredmények:

4. szakasz, Ortobello-Frascati 235 km

1. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar Team) 05:58:17
2. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Soudal) 
3. Diego Ulissi (olasz, UAE Team Emirates) 
4. Pascal Ackermann (német, Bora-Hansgrohe) +00:02
5. Florian Senechal (francia, Deceuninck-QuickStep) 
6. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma)
7. Valerio Conti (olasz, UAE Team Emirates) 
8. Miguel Angel Lopez (kolumbiai, Astana Pro Team) 0:00:18
9. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ)
10. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 

Összetett:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 18:19:20
2. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) +00:35
3. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) +00:39
4. Miguel Angel Lopez (kolumbiai, Astana Pro Team) +00:44
5. Diego Ulissi (olasz, UAE Team Emirates) 
6. Rafal Majka (lengyel, Bora-Hansgrohe) +00:49
7. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) +00:55
8. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Merida) +00:56
9. Bob Jungels (luxemburgi, Deceuninck-QuickStep +1:02
10. Davide Formolo (olasz, Bora-Hansgrohe) +1:06