Téli sport

Országváltást kezdeményeztek a Liu testvérek

2022. november 8., 14:05 Módosítva: 2022.11.09 15:39
Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérte az országváltáshoz vezető folyamat megindításához.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közleménye szerint a Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang országváltást kezdeményeztek. A szövetség tájékoztatása szerint

  • a Liu testvérek kérelmükben nem neveznek meg országot,
  • a MOKSZ felé nemzeti szövetség nem jelzett igényt sem formálisan, sem informálisan a versenyzők versenyzői jogának megszerzésére.
Tovább

Jön a Jégpályák Éjszakája

2022. január 20., 07:46 Módosítva: 2022.01.20 13:32
1

Aki szeret korcsolyázni, már alig várja a szombatot. Újra megrendezik a Jégpályák Éjszakáját. Az ötletet, 2016-ban a Múzeumok Éjszakája és a Strandok Éjszakája adta, írta a csodalatosbalaton.hu.

Ezen a hétvégén mintegy 50 jeges helyszín kínál izgalmas programokat, kedvezményeket, meghosszabbított nyitvatartást az országban.

A központi helyszín az idén a budapesti Városligeti Műjégpálya lesz. A vidéki városok közül Debrecenben, Győrben és Veszprémben is színpompás program ígérkezik. Utóbbi megyeszékhelyen jégkorongos programokkal, éjszakai korcsolyázással, sőt jégdiszkóval is várják az érdeklődőket. 

A Balaton sem marad ki a programból, például Balatonalmádiban is lehet éjjel korcsolyázni, oktatás is lesz, különböző ügyességi játékok is, de Balatonfüreden, Szigligeten is korcsolyázhatnak az érdeklődők az éjszakába nyúlóan is.

Liu Shaolin Sándor: Sokáig nem találtam önmagam

2021. szeptember 21., 15:12 Módosítva: 2021.09.22 07:54
28

Október 21-én indul a rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa, amelynek komoly tétje van, ugyanis csak ezen az úton lehet kijutni a 2022-es pekingi téli olimpiára. A négy állomásból álló sorozatból minden versenyzőnek a legjobb három eredményét számítják be, így alakul majd ki a téli játékok mezőnye. A magyar válogatott számára természetesen a maximális kvótaszerzés a cél, ráadásul a harmadik fordulót hazai pályán, Debrecenben rendezik november 18. és 21. között.

2018-ban az 5000 méteres férfi váltó történelmi sikert ért el azzal, hogy megszerezte Magyarország első aranyérmét a téli játékokon. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang számára még különlegesebb lesz ez az olimpia, hiszen tulajdonképpen hazai pályán versenyezhetnek, ahol nem más a céljuk, mint hogy minél több éremmel bővítsék a kollekciót. Az olimpiai bajnok testvérek mellett Jászapáti Petra is mesélt az Indexnek az elmúlt időszak nehézségeiről, a jövőbeli kihívásokról, olimpiai célokról és arról, mennyire örülnek annak, hogy végre versenyezhetnek.

Tovább

Megcélozná a nyári olimpiát a világ legjobb sífutónője

2021. május 7., 12:43 Módosítva: 2021.05.07 21:55
55
A világ jelenlegi legjobb női sífutójaként számon tartott norvég Therese Johaug szombaton atlétaként, a 10 ezer méteres síkfutásban próbál szerencsét egy oslói versenyen – írja az MTI.

A 32 éves sztársportoló ideiglenes sportágváltásáról menedzsere nyilatkozott az NRK norvég televízióban, kiemelve, hogy Johaug a Bislett Stadionban sorra kerülő viadalon megpróbál olyan időt futni, amellyel kvalifikálhatná magát a tokiói nyári olimpiára, bár az esetleges indulásról még nem döntöttek.

Tovább

Felépülhet a horrorbalesetből az olimpiai bajnok síugró - videó

2021. március 26., 13:46 Módosítva: 2021.03.27 12:37
12
A norvégok edzője szerint teljesen felépülhet Daniel Andre Tande, aki a síugrók világkupa-sorozatának utolsó, planicai állomásán hatalmasat esett a csütörtöki versenyen.

„Az első vizsgálatok semmi negatívat nem mutattak, agyi és nyaki problémát sem találtak, ami nagyon pozitív. A körülményekhez képest jól van" - mondta Alexander Stöckl a versenyzőjéről, akit pénteken felébresztenek a mesterséges kómából.

Tovább

Liu Shaoang: Az az álmunk, hogy az olimpiai dobogó első két fokán álljunk

2021. március 9., 13:59 Módosítva: 2021.03.09 19:01
4
A rövidpályás-gyorskorcsolyázás első magyar összetett világbajnoka, Liu Shaoang számára az a következő cél, hogy bátyjával, Liu Shaolin Sándorral az olimpiai dobogó első és második fokán álljanak.

Liu Shaolin Sándor világbajnok 1000 méteren

2021. március 7., 15:52 Módosítva: 2021.03.08 07:26
12519
Liu Shaolin Sándor nyerte az 1000 méteres döntőt a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben zajló világbajnokságán, testvére, Liu Shaoang pedig ezüstérmes lett.
Tovább

Liu Shaoang megszerezte első világbajnoki címét

2021. március 6., 17:22 Módosítva: 2021.03.07 06:22
7846
Liu Shaoang aranyérmet nyert szombaton 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben zajló világbajnokságán.

A Ferencváros 22 éves gyorskorcsolyázója pályafutása első világbajnoki címét szerezte, korábban olimpiát és Európa-bajnokságot már nyert. Magyarországnak ez a második vb-diadala, mivel Liu Shaolin Sándor 2016-ban ugyancsak a legrövidebb távon diadalmaskodott.

Liu Shaoang a legjobb idejének köszönhetően a legkedvezőbb, egyes pályáról rajtolhatott. Az első kanyarra ennek megfelelően elsőként fordult rá, ráadásul némi előnyt is kidolgozott magának. 

Az üldözőbolyt az orosz Szemjon Jelisztratov vezette, a hajrára fel is ért Liu Shaoangra, de előzési kísérletet már nem tudott indítani, így a magyar klasszis rajt-cél győzelmet aratott az 1500-on bronzérmes Jelisztratov és az olasz Pietro Sighel előtt.

Tovább

Kellemetlen meglepetés a rajton: a címvédő Liu Shaoang kiesett

2021. január 22., 18:47 Módosítva: 2021.01.23 18:25
14
A férfiaknál magyar szempontból kellemetlen meglepetéssel zárultak a pénteki selejtezők a lengyelországi Gdanskban zajló rövidpályás-gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, ugyanis a táv címvédőjeként Liu Shaoang kiesett 1500 méteren.
Tovább

Óriási bukás és mentőhelikopter az ausztriai síversenyen

2021. január 22., 15:49 Módosítva: 2021.01.23 15:46
319
Beat Feuz győzött a férfi alpesi síelők világkupa-sorozatának pénteki lesiklóversenyén az ausztriai Kitzbühelben.
Tovább

A legszebb sportot örökre bemocskolta a legaljasabb merénylet

2021. január 8., 15:38 Módosítva: 2021.01.09 15:39
401
27 évvel ezelőtt példátlan esemény rázta meg a sportvilágot. Az olimpiai bronzérmes műkorcsolyázót, Nancy Kerrigant közvetlenül az edzése után megtámadták, és megpróbálták szilánkosra törni a térdét. A vallomások alapján a merénylet mögött legnagyobb riválisa, Tonya Harding állt, aki azonban ezt sosem vallotta be, így exférje vitte el a balhét. Mindez hat héttel a lillehammeri téli olimpia előtt történt, amelyet emiatt akkora felhajtás övezett, mint téli játékokat még soha. A banális módon elkövetett kísérlet hatásait pedig azóta is látja az egész világ.

Mi az, ami először eszünkbe jut a műkorcsolyáról? Nekünk, magyaroknak talán a legfrissebb emlékünk az, amikor a 2018-as phjongcshangi téli olimpián Tóth Ivett a rövidprogramját nem a megszokott csillogó-villogó ruhában adta elő klasszikus zenére, hanem szegecses mellényben „ropta” az AC/DC két slágerére, amivel felrobbantotta az internetet.

De szívesen emlékezünk vissza Sebestyén Júlia 2004-es Európa-bajnoki címére, az idősebbek pedig Regőczy Krisztina és Sallay András legendás párosára, amely 1980-ban világbajnoki aranyat és olimpiai ezüstöt nyert.

A műkorcsolya az egyik legtisztább sport (már ami a látványt illeti), ahol a szépség, a kellem, a kifinomultság, no és persze a rengeteg munka hozhatja meg a sikert. A téli sportok operája ez.

Mégis a korcsolyához tartozik a sporttörténelem egyik legnagyobb botránya.

Tonya Harding és Nancy Kerrigan. 1994 óta ezt a két nevet lehetetlen egymás nélkül használni, annyira összefonódtak. Már-már nyelvtani szókapcsolatot alkotnak, köszönhetően annak, ami 27 évvel ezelőtt, 1994. január 6-án, az amerikai olimpiai válogató előtt két nappal történt.

Nézzük, mit kell tudni a történet két főszereplőjének egymást keresztező útjáról.

Tonya Harding az Egyesült Államok nyugati partján, Oregon államban nőtt fel. Édesapjának, Alnek nem volt állandó munkája, volt, amikor egyszerre hármat csinált, de olyan is, amikor semmit. Édesanyja, LaVona pincérnőként dolgozott, és mivel a vásárlást nem engedhették meg maguknak, kézzel varrta Tonya ruháit. Ez volt az egyetlen cselekedet, amit pozitívumként lehet felhozni vele kapcsolatban, egyébként lelkileg és fizikailag is bántalmazta a lányát.

Kövér vagy és ronda, mit akarsz te a korcsolyázástól?

– Harding állítása szerint ez a kérdés gyakran hagyta el az anyja száját, aki verte is őt, sőt, egyszer egy konyhakést is hozzávágott.

Al volt LaVona ötödik férje, a nőnek a korábbi házasságaiból négy gyereke született. Az egyiket Chris Davisonnak hívták, aki többször is próbált közeledni Tonyához annak ellenére, hogy féltestvérek voltak. A legsúlyosabb eset akkor történt, amikor Harding 15 éves volt.

A 11 évvel idősebb Davison egyik este ittas állapotban ért haza, miközben Harding épp randevúra készült, a szülők pedig nem voltak otthon. Davison egyre erőszakosabbá vált (nem ez volt az első eset), Harding pedig a forró vasalóval védekezett, amivel végül megégette a férfi nyakát, majd egy hokiütővel még rá is vágott egyet. 

Nem volt félős típus, ötéves volt, amikor megkapta első pisztolyát, hétéves korában az erdei folyóban birkózott egy nála alig kisebb tokhallal (ki is fogta), 13 évesen saját puskájával terített le egy szarvast.

De Davison elől menekülnie kellett, bezárkózott a szobájába és kihívta a rendőröket, akik előállították a férfit. Mielőtt bevitték, megfenyegette Tonyát, hogy ha még egyszer találkoznak, nem hagyja életben. A férfi három évvel később cserbenhagyásos gázolás áldozata lett, Harding nem ment el a temetésre.

16 volt, amikor szülei elváltak, ő pedig otthagyta az iskolát, hogy a korcsolyára koncentrálhasson. Az apjával akart maradni, aki azonban egy másik államban kapott munkát, így anyjához és az ő hatodik férjéhez költözött, akik viszont kidobták a 18. születésnapja után, mert nem fizetett bérleti díjat. Összeköltözött barátjával, Jeff Gilloolyval, akivel egy évvel később összeházasodott.

Egyre jobban szerepelt az országos bajnokságokon, 1989-ben harmadik lett, így pedig nem jutott ki a világbajnokságra, pedig úgy érezte, hogy azt is megnyerhette volna.

A házassága sem működött jól, Gilloolyval rendkívül viharosan alakult a kapcsolatuk, a férfi többször is megverte, egyszer egy tükröt vert szét az arcán, sőt, rá is lőtt.

Az esküvő után 15 hónappal Harding beadta a válókeresetet, valamint távolságtartási végzést kért.

Jóval nyugodtabb körülmények között versenyezhetett, 1991 pedig meghozta számára az áttörést:

az országos bajnokságon első amerikai nőként (a világon másodikként) végrehajtotta a tripla Axelt, amivel természetesen első helyen végzett. Egy hónappal később ezüstérmet nyert a vb-n, a dobogóra három amerikai állhatott fel.

Az első Kristi Yamaguchi lett, a harmadik pedig Nancy Kerrigan.

Harding és régi-új edzője, Diane Rowlinson
Harding és régi-új edzője, Diane Rowlinson
Fotó: AFP

Yamaguchi 1992-ben megvédte címét és aranyat szerzett az albertville-i olimpián is, amelyen Kerrigan harmadik, Harding pedig negyedik helyen végzett. Yamaguchi az idény végén visszavonult, amivel kezdetét vette Harding és Kerrigan rivalizálása.

Harding közben újra összeállt Gilloolyval, de 1993-ban végleg kimondták a „boldogító” nemet. Ez azonban későn jött, az ob-t annyira elrontotta, hogy ismét kimaradt a vb-keretből.

Ezután mindennél jobban akart bizonyítani, elképesztően keményen edzett (50 kilóval nyomott fekve, miközben ő maga 43 volt), hogy 1994-ben megnyerje az amerikai bajnokságot, valamint a februári lillehammeri olimpiát.

Csakhogy Gilloolyval nem sikerült teljesen eltávolodniuk egymástól, annak ellenére, hogy Harding többször is elmondta, hogy általában halálfélelme volt a férfi mellett.

Nancy Kerrigant és családját sem vetette fel a pénz, mégis teljesen más gyerekkora volt, mint Hardingnak. A két legfontosabb különbség a szülők szeretete és az összetartó család volt.

Ha nem volt pénzük a korcsolyaedzésekre, akkor édesapjára bízták a jégfelújítást, így megvolt a barter.

Ezáltal a teljesítménye is kiegyensúlyozott volt, ráadásul a külseje miatt jóval nagyobb népszerűségnek örvendett, mint Harding, akit testfelépítése és ereje miatt sokszor jellemeztek úgy, hogy a technikája és az ugrásai miatt inkább a férfiakra hasonlít.

Harding volt az erdei amazon, aki ZZ Topra adta el a produkcióját saját készítésű ruhákban, és aki nem a táncmozdulatokra, hanem az erőre és a sebességre épített. Kerrigan pedig a karcsú szépség, aki klasszikus zenét használt, valamint letisztult, drága ruhákat.

De mégis hogy volt azokra pénze, ha szegény családban nőtt fel? Nos, a jégen elért sikerek reklámszerepeket is hoztak neki, amiből már bőven futotta azokra.

1994. január 6-án gyanútlanul készült a két nappal későbbi országos bajnokságra a detroiti Cobo Arenában.

Miután befejezte a gyakorlást, lejött a jégről, felrakta a pengevédőket, és elindult az öltöző felé. Amint átlépett a pályát elválasztó függönyökön, egy erős testalkatú férfi hatalmas ütést mért a jobb térde fölé egy teleszkópos bottal (viperával), majd elmenekült.

A fájdalomtól üvöltő Kerrigant azonnal körülvették az orvosok (és az edzését filmező kamerák), majd a vizsgálat után kiderült, hogy szerencsére nincs nagy baj, a támadó ugyanis nem találta el a térdet (amire célzott), 

a sportoló zúzódásokkal megúszta a merényletet.

Az eset hatalmas port kavart, az újságok másnap címlapon számoltak be róla, az FBI pedig a kezébe vette az ügyet.

Január 8-án Tonya Harding megnyerte az olimpiai válogatót, amelyen Kerrigan nem tudott részt venni, így Michelle Kwan lett a második. Kwan, a többi korcsolyázó, valamint az amerikai szövetség azonban úgy döntöttek, hogy Kerrigané lesz a másik olimpiai kvóta, Kwan pedig tartalékként utazhat Lillehammerbe.

Január 11-én az FBI közleményt adott ki, amely szerint a támadást Harding exférje, Jeff Gillooly és annak barátja, egyben Harding testőre, Shawn Eckardt tervelték ki.

Egy nappal később Eckardt bűnösnek vallotta magát, de bemártotta Hardingot, Gilloolyt, valamint két barátját is. Eckardtot és az egyik társát, Derrick Smitht (a menekülő autó sofőrjét) a rendőrség másodfokú testi sértés vádjával őrizetbe vette.

Harding viszont tagadta az ellene felhozott vádakat.

Január 19-én Gillooly – miután a rendőrség körözést adott ki ellene – feladta magát, nem sokkal később pedig megnevezte Eckardot, Hardingot, Smitht, valamint Shane Stantet mint tettestársakat. Utóbbiról kiderült, hogy ő volt maga a támadó, aki 6500 dollárt kapott az akcióért. Mondjuk úgy, hogy nem ő volt a legprofibb,

ugyanis elsőre nem ismerte fel Kerrigant, és egy arra járó idegent kért meg, hogy azonosítsa a sportolót. Aztán elrontotta a térdre szánt ütést, majd bepánikolt, aminek következtében arra jutott, hogy a megfelelő menekülési módszer az, ha kifejeli a vészkijárat üvegét, és azon keresztül távozik.

Nem éppen angolos.

Január végén Harding bevallotta, hogy bizonyos információkat addig elhallgatott az FBI elől, ekkor pedig elszabadult a pokol. 

Néhány napra rá a nyomozók Harding és Gillooly kukájában megtaláltak egy papírt, amelyen Kerrigan edzéseinek időpontjai szerepeltek.

A kalligráfus megállapította, hogy a jegyzeten Harding kézírása van.

Eckhardt (balra) és Smith (jobbra) a bíróságon
Eckhardt (balra) és Smith (jobbra) a bíróságon
Fotó: Chris Wilkins / AFP

Már nem bújhatott az ártatlanság mögé, ennek ellenére a Nike 25 000 dollárt adott neki, hogy fedezze minden költségét, és hogy mindenképp eljusson az olimpiára.

A békés Lillehammer alig várta, hogy vendégül lássa az ötkarikás játékokat, a norvégok rendkívül büszkék voltak arra, hogy időben elkészült minden létesítmény. Csak két év telt el Albertville óta, ekkor váltott a NOB arra, hogy ne legyen azonos évben a nyári és a téli olimpia.

Aztán megérkezett a média, amelyet egyedül az addigra már világszenzációvá eszkalálódott Kerrigan–Harding-ügy érdekelt.

A nyitóünnepség éjszakáján az Amerikai Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatót tartott arról, hogy Harding részt vehet a versenyen. A meglehetősen rövidre fogott bejelentés nem elégítette ki az újságírókat, akik megrohamozták az AOB-nak szállást adó hotelt. 

Néhány japán firkász odáig merészkedett, hogy beindították a szálloda tűzjelzőjét, így az aulában sikerült elkapniuk a Bizottság szóvivőjét, Mike Morant, aki pizsamában adott nekik interjút.

Az első edzésen megtelt a csarnok, több mint 400 újságíró várta remegve, hogy mi történik, amikor a két amerikai a botrány óta először egyszerre lesz jégen. Az addig meglehetősen rétegsportnak számító, sokakat meg nem mozgató műkorcsolyára figyelt az egész világ. A két versenyző természetesen nem szólt egymáshoz, a Sport Illustrated kiszámolta, hogy 9 méternél közelebb nem is került egyik a másikhoz. Kerrigan egyébként így is tudott üzenni Hardingnak: 

ugyanazt a ruhát viselte, amit a támadásnál.

Nem mellesleg ő is kapva kapott az alkalmon, és meglovagolta a hullámokat, még az olimpia előtt nyélbe ütött egy majdnem tízmillió dolláros szponzori üzletet.

Eljött a verseny napja. Világszerte mérhető volt a megnövekedett érdeklődés, de az USA-ban tényleg tetőfokára hágott az őrület: 

a rövidprogramot az amerikai háztartások 48,5%-ában nézték a tévében, ez a sportközvetítések között a mai napig a harmadik legmagasabb arány, minden műsort számolva pedig a hatodik.

A csattanó azonban elmaradt: Kerrigané volt a legmagasabb pontszám, Harding viszont borzalmasan teljesített, és csak a 10. helyen állt. A kűr még rosszabbul alakult, Harding ugyanis késve érkezett a jégre, ráadásul az első ugrás után sírva korcsolyázott oda a zsűri elé, mutatva, hogy elszakadt a korcsolyafűzője. A bírók megengedték, hogy kicserélje és újrakezdje a programot, de azzal is csak a 8. helyet tudta megszerezni összesítésben.

Kerrigan remekelt, és már elkönyvelte magában, hogy övé az olimpiai bajnoki cím, csakhogy az utolsóként jégre lépő, 16 éves ukrán lány, Okszana Bajul a végén egyetlen tizedponttal megelőzte őt.

A rossz nyelvek szerint a Nemzetközi Korcsolyaszövetség (ISU) és a NOB is ezzel üzent nekik: a műkorcsolya világába nem fér bele a botrány, és nem akarják, hogy ez a gyönyörű sport az amerikaiak házi balhéja miatt bemocskolódjon.

Harding sejthette, hogy számára itt az út vége. A kudarcos ötkarikás szereplés után nem sokkal,

március 16-án önként vallomást tett, igaz, nem arról, hogy részt vett a támadás kitervelésében.

Csak annyit ismert el, hogy akadályozta a nyomozást, amiről napokkal az elkövetés után szerzett tudomást.

A bíróság 3 év próbaidőre, 160 000 dolláros büntetésre és 500 órányi közmunkára ítélte. Smith, Eckardt és Stant egyaránt 18-18, Gillooly 24 hónapos szabadságvesztést és 100 000 dolláros bírságot kapott.

Harding nem úszta meg ennyivel,

az amerikai korcsolyaszövetség megfosztotta az 1994-es országos bajnoki címétől, valamint örökös kizárást kapott.

Állítólag könyörgött, hogy inkább menne börtönbe, csak ezt ne tegyék vele, de a bíró hajthatatlan volt.

Tonya Harding exférje, Jeff Gillooly
Tonya Harding exférje, Jeff Gillooly
Fotó: Chris Wilkins / AFP

Innentől magánedzőként dolgozott óránként 50 dollárért, de versenyekre nem járhatott. Aztán civil állásokat vállalt, az apjával együtt töltött idő eredményeként olyan szakmákban helyezkedett el, ahol nem volt túl sok nő: hegesztőmunkás, szobafestő, eladó egy barkácsboltban, autószerelő. 

Volt egy hatmeccses profi bokszkarrierje is, 3–3-as mérleggel fejezte be, mert nem bírta az asztmája miatt.

És nem is szerette. Feltűnt kisebb sorozatszerepekben, reklámokban, műsorokban is.

Második házassága egy évig tartott, majd a következő barátjával sem alakultak rózsásabban a dolgok, Harding egyszer annyira összeverte őt, hogy három napot börtönben töltött. 2010-ben viszont rátalált a szerelem, és feleségül ment Joe Price-hoz, egy évvel később megszületett a közös gyermekük is, 

Harding pedig felvette a Price nevet.

Kerrigan számára a show-biznisz további fényes éveket tartogatott. 1994-ben ő is visszavonult, modellkedésből, színészkedésből és különböző médiamegjelenésekből élt. 1995-ben hozzáment az ügynökéhez, három gyermekük született. 

Állítása szerint Harding azóta sem kért tőle bocsánatot.

A történtek után a sportág népszerűsége robbanásszerűen megnőtt, a legnagyobb amerikai országos tévécsatornák (NBC, ABC, CBS) egyre gyakrabban adtak versenyeket, majd fejlesztettek is a dolgon, az egész addig fajult, hogy a páros versenyre alapozott szórakoztató műsorok jöttek létre, amelyek aztán Európában is elterjedtek, még itthon is megpróbálkoztak a Sztárok a jégen című show-val. Az biztos, hogy akkor senki sem gondolta volna, hogy az az alattomos támadás ekkora hullámokat fog gerjeszteni világszerte.

(Borítókép: Tonya Harding (balra) és Nancy Kerrigan (jobbra) a lillehammeri olimpia első edzésén. Fotó:  Vincent Amalvy /  AFP)

Ilyen lett az eplényi sípálya a korlátozások után

2020. december 31., 16:05 Módosítva: 2021.01.01 16:52
26

Az eplényi síaréna a karácsonyi, időjárás miatti kényszerleállás után december 27-én nyitott ki ismét. December 28-án írtunk arról egy olvasónk fényképei alapján, hogy a pálya továbbra is hatalmas népszerűségnek örvend, gyakorlatilag telt ház volt az ország első számú sípályáján. Azt is mondhatjuk, hogy a szociális távolságtartás nem igazán jelent meg a fotókon.

Aznap este a síaréna közleményt adott ki, amely a további egészségügyi intézkedéseket tartalmazta, másnapi hatálybalépéssel. 

Mi is megnéztük, milyen változásokat hoztak az új szabályok, például az 1500-ban maximalizált naponta eladható belépő, vagy a szánkózók, kísérők és nézelődők kitiltása.

Kollégánk beszámolója alapján a tömeg egyértelműen megszűnt, a pálya munkatársai pedig folyamatosan igyekeztek betartatni a síelőkkel a rendeleteket. 

A lenti parkolóba csak azokat engedték be, akiknek az autójában volt síléc vagy snowboard, és már ott is táblák hívják fel a figyelmet a kötelező kesztyű- és maszkviselésre.

Számos kézfertőtlenítőt kihelyeztek a sícentrum különböző pontjaira, a hütte pedig ugyan nyitva van, de semmit sem lehet helyben fogyasztani, a látogatókat megkérik, hogy mindenki a saját autójánál egyen-igyon. Amennyiben nagyobb csoportosulást látnak a pályamunkások, a dolgozók felhívják a figyelmet ennek a veszélyére és igyekeznek azt „feloszlatni".

A síarénában jelenleg egy pálya működik.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)

A Liu testvérek már most a pekingi olimpiával kelnek és fekszenek

2020. december 25., 09:34 Módosítva: 2020.12.25 14:32
2
A rövidpályás-gyorskorcsolyázásban olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang már most teljes mértékben a 2022-es, pekingi téli olimpiára koncentrál.

„Azzal kelünk és fekszünk. Mivel félig kínaiak vagyunk, ezért szeretnénk ott is nagyon jól szerepelni” – jelentette ki az M1 aktuális csatornának a 25 éves Liu Shaolin.

Huszonkét esztendős öccse úgy fogalmazott, konkrétumot nem jelentenek ki az elvárásokkal kapcsolatban, de jó lenne ugyanazt a sikert megismételni a kínai fővárosban, amit a váltó phjongcshangi diadalával elértek, vagy akár egyéni számokban is nyerni, azaz duplázni, akár triplázni.

A 2020-as évvel kapcsolatban Liu Shaolin nagyon sajnálja, hogy törölték a márciusi világbajnokságot, mert szerinte jó formában voltak. Hozzátette, reményei szerint a 2021-es már nem marad el.

Addig nyugodtan tudunk dolgozni, amíg az olimpiát nem mozgatják, mert mi arra készülünk

– mondta a világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin.

Miután a vk-sorozatnak mind a hat állomását törölték már, a rövidpályás-gyorskorcsolyázók programjában két nemzetközi viadal maradt: január 22. és 24. között a lengyelországi Gdanskban sorra kerülő Európa-bajnokság, valamint március 5. és 7. között a hollandiai Dordrechtben a világbajnokság.

(MTI)

Életmentő műtéten esett át a vb-ezüstérmes síugró

2020. december 3., 15:43 Módosítva: 2020.12.04 06:09
Életmentő műtéten esett át Eva Pinkelnig osztrák női síugró, miután edzésen olyan súlyosan megsérült, hogy berepedt a lépe.

Az osztrák szövetség csütörtökön jelentette be, hogy a baleset szerdán, Seefeldben történt egy tréningen. Az operációra szerda este került sor az innsbrucki klinikán. Pinkelnig a bukás után stabil állapotban, a tudatánál volt.

A 32 esztendős, kétszeres világbajnoki ezüstérmes síugrónak négy évvel ezelőtt is volt egy súlyos edzésbalesete,

akkor Oberstdorfban esett, és traumás agysérülést szenvedett.

Idén januárban nyolc nap alatt három világkupa-viadalon győzött, és az összetett pontversenyben végül harmadik lett.

(MTI)

Thiem legyőzte Nadalt a londoni ATP-világbajnokságon

2020. november 17., 18:13 Módosítva: 2020.11.17 21:21
A harmadik helyen kiemelt Dominic Thiem két rövidítéses játszmában legyőzte a másodikként rangsorolt Rafael Nadalt a férfi teniszezők londoni ATP-világbajnokságán.
Tovább

Szívműtéte után visszatérhet az olimpiai bajnok síző

2020. november 12., 12:26 Módosítva: 2020.11.12 16:25
Megkapta az orvosi hozzájárulást, így szívműtétje után újrakezdheti élsportolói pályafutását az északi síben olimpiai és világbajnok Bernhard Gruber.
Tovább

37 évesen elhunyt az olimpiai ezüstérmes bobos

2020. október 28., 17:00 Módosítva: 2020.10.29 12:20
Harminchét évesen elhunyt Richard Adjei, olimpiai ezüstérmes német bobversenyző.

A német sportági szövetség szerdán jelentette be a sportoló halálát, azonban annak körülményei egyelőre ismeretlenek.

Adjei 2007 óta versenyzett, ezen kívül amerikaifutballozott, a 2007-ben megszűnt NFL Europe-ban szereplő Rhein Fire együttesében játszott védőt.

Bobosként 2010-ben párosban Vancouverben második lett az olimpián, 2011-ben pedig világbajnoki aranyat nyert a német négyes tagjaként.

(MTI)

Dopping miatt újabb olimpiai aranyat vesznek el az orosz sílövőtől

2020. október 27., 15:26 Módosítva: 2020.10.27 17:49
A sílövő Jevgenyij Usztyugovtól várhatóan a vancouveri téli olimpián a tömegrajtos versenyben szerzett olimpiai aranyérmét is elveszik doppingvétség miatt – írja az MTI.
Tovább

Kokainnal bukott le a botrányairól ismert norvég sífutó

2020. augusztus 16., 18:25 Módosítva: 2020.08.17 09:59

Kokaint találtak a rendőrök Petter Northug kétszeres olimpiai bajnok norvég sífutó otthonában, írja az MTI. Northug csütörtökön hazafelé tartott a Trysilben lévő nyári síiskolából, amikor az Oslo és Trondheim közötti autópályán igazoltatták, mert autójával jelentősen túllépte a megengedett sebességet. A rendőrség azt gyanította, hogy a sofőr kábítószer hatása alatt állt, ezért vérmintákat vettek tőle, később pedig házkutatást tartottak az otthonában, ahol megtalálták a drogot. 

Nagy hibát követtem el. Kétségbe vagyok esve, és tartok tőle, mit hoz a jövő. Hihetetlenül sajnálom mindazokat, akiknek ismét csalódást okoztam. Tudom, hogy ebből büntetőügy lesz, de vállalom a felelősséget azért, amit tettem

- írta közösségi oldalán a sportoló, beismerve a történteket.

A 13-szoros világbajnok norvég sífutó a 2010-es vancouveri téli olimpián megnyerte az 50 kilométeres klasszikus számot, és csapat sprintben is győzött. Ugyanazon az olimpián a 4x10 kilométeres váltóban ezüst-, az egyéni sprintben bronzérmes lett. Emellett 38 világkupafutamon is nyerni tudott, 2018-ban vonult vissza. 

Northug eredményei miatt lett népszerű, de közvetlensége és laza életvitele miatt is állandó szereplőjévé vált a norvég bulvárlapoknak. A szocsi olimpián pókerezése miatt támadták, ugyanabban az évben börtönbüntetést is kapott: ittasan karambolozott, rommá törte autóját, majd otthagyta sérült barátját. Mikor elkapták a rendőrök, tagadta, hogy ő vezette volna a kocsit. Érzelmeit sem félt kimutatni, két világbajnoki győzelménél is zokogott a célban.

Visszahívták Miklós Editet és a síszövetség teljes elnökségét

2020. július 30., 16:48 Módosítva: 2020.07.31 12:22
226

A Magyar Sí Szövetség (MSSZ) csütörtöki küldöttgyűlésén Miklós Editet és a teljes elnökséget visszahívták, tudta meg az Index. 

Tovább

Az erdő mélyén rozsda eszi Magyarország legnagyobb sísáncát

2020. július 25., 13:26 Módosítva: 2020.07.28 12:40
1301

Magyarország legnagyobb sísáncát Mátraháza közelében, a Kékesről lejövő sípálya mellett állították fel, de mára kevesen tudják, hogy egyáltalán létezett. Több mint harminc éve nem ugrott róla senki, pedig egykor még világcsúcstartó és világbajnok is versenyzett itt, és Európa-kupák otthona is volt. A rozsdásodó szerkezetet lassan elnyeli az erdő, ahogy a magyar síugrósport nagy pillanatai is a múlt ködébe vesznek.

Magyarországon az 1920-as évek óta létezik síugrás, és a versenyzőink elég gyorsan bekapcsolódtak a nemzetközi vérkeringésbe. A hóhiány nem új keletű probléma, de ennek ellenére több kisebb sáncot felhúztak az ország különböző pontjain. Lehetett ugrani a budapesti Szabadság-hegyen, Lillafürednél és az első között épült sánc Mátraházán is. Utóbbin már az 1930-as évek elején rendeztek nemzetközi versenyt, olyan résztvevőkkel például, mint Sigmund Ruud. A norvég korszakának kiemelkedő ugrója volt, világbajnokságot nyert, olimpián lett második és egy időben a világrekordot is tartotta. A mátraházi földsáncon viszont nem tudott győzni 1932-ben. Persze így is sokan kimentek miatta, óriási tömegeket vonzott akkoriban itthon a síugrás.

Tovább

Öngyilkos lett egy junior világbajnok műkorcsolyázó

2020. július 18., 16:30 Módosítva: 2020.07.19 17:41
122

Jekatyerina Alekszandrovszkaja Moszkvában született, ausztrál színekben indult olimpián.

Tovább

Szigonyos halászat közben halt meg a snowboard-világbajnok

2020. július 8., 09:43 Módosítva: 2020.07.09 10:37
50

Meghalt Alex Pullin, a kétszeres világbajnok ausztrál snowboardos. A 32 éves sportoló szerdán a Queensland állambeli Aranypart (Gold Coast) közelében vadászott szigonypuskával halakra, amikor a tragédia történt, írja a BBC.

Tovább

Kritikus állapotban van az edzőtáborban megbetegedett holland gyorskorcsolya-világbajnok

2020. június 30., 11:45 Módosítva: 2020.07.01 13:36
40

Kritikus az állapota Lara van Ruijvennek, a hollandok világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázójának, akit egy francia kórházban ápolnak, miután megbetegedett a Pireneusokban rendezett edzőtáborozás közben, írja az MTI az AD holland újság beszámolója alapján. Hozzáteszik, hogy a 27 éves sportolónál immunrendszeri rendellenesség lépett fel súlyos komplikációkkal.

„Állapota stabil, de kritikus” – idézte a lap edzőjének szavait.

Van Ruijven a 2019-es rövidpályás világbajnokságon 500 méteren győzött, egy évvel korábban a váltóval ezüstérmet szerzett, és van három aranya is Európa-bajnokságokról. Legjobb olimpiai eredményeként bronzérmet érdemelt ki a holland váltó tagjaként a 2018-as phjongcshangi téli olimpián.

A téli olimpia helyszíneinek fele a felmelegedés miatt mehet a kukába

2020. június 22., 14:51 Módosítva: 2020.06.23 12:32
130

A téli olimpiák korábbi helyszíneinek több mint fele alkalmatlanná válik a klímaváltozás miatt arra, hogy újra téli játékokat rendezzenek a következő harminc évben, állítja egy tanulmány.

Tovább

41 évesen visszatér a nyolcszoros téli olimpiai bajnok

2020. május 27., 12:07 Módosítva: 2020.05.27 14:07
7

Negyvenévesen felújítja versenyzői pályafutását Marit Björgen, a norvégok nyolcszoros olimpiai bajnok sífutója, a téli játékok történetének legeredményesebb sportolója.

Tovább

A kizárt olimpiai bajnokról bebizonyítanák, a génjei miatt bukott le

2020. május 15., 14:31 Módosítva: 2020.05.15 18:00
1

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésére vár a doppingváddal illetett orosz sílövő, Jevgenyij Usztyugov, akit egy orosz tudós is segíthet abban, hogy az ügyben felmentő ítélet születhessen.

Tovább

Másodszor is visszavonult a rövidpályás gyorskorcsolya hatszoros olimpiai bajnoka

2020. április 27., 20:33 Módosítva: 2020.04.28 08:02
17

Befejezte pályafutását Viktor An, aki hat olimpiai aranyérmével a rövidpályás gyorskorcsolyázás történetének legeredményesebb képviselője.

Tovább

Liu Shaolin Sándorék már a következő szezonra edzenek

2020. április 20., 13:13 Módosítva: 2020.04.20 14:08
1

A válogatott keret sportolói és edzői elkezdték a felkészülést a következő szezonra - tudatta a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség.

Tovább

Három korcsolya-világbajnokságot töröltek a koronavírus miatt

2020. április 16., 20:30 Módosítva: 2020.04.17 00:00
1

Három szakág elhalasztott világbajnokságát is végleg törölte csütörtökön a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU).

Tovább