Távolról törölt programokat a Google

2010. június 25., 13:52 Módosítva: 2010.07.13 11:37

A mobiltelefon az ember legszemélyesebb elektronikus eszköze, ezért kellemetlen érzés, hogy a gyártó benne turkálhat. Márpedig így van, a Google és az Apple is működtet egy távkapcsolót, amivel saját kedve szerint letörölhet szoftvereket a felhasználó készülékéről. Erről az eszközről az Android Market felhasználói szerződése is ír, amit (elméletileg) mindenki elolvas, és el kell fogadni a szoftverbolt használatához.

Szerdán a Google elismerte, hogy létezik a távkapcsoló, sőt azt is, hogy nemrég használnia kellett. Jó hír a felhasználók szempontjából, hogy a Google két szerződésszegő alkalmazást törölt, amelyek leírása szándékosan félrevezette a júzereket, hogy letöltsék. A vállalat elmondta, hogy a törlésről az ügyfeleket is értesítették.

Két ingyenes alkalmazásról volt szó, amiket az informatikai biztonsággal foglalkozó kutató készített, kísérleti célból. A Register című lap szerint nem voltak kártékonyak, nem fértek hozzá személyes adathoz, de a program gyakorlatilag semmire nem volt használható. A legtöbb felhasználó emiatt rögtön le is törölte, még a Google beavatkozása előtt.

A Google azt állítja, hogy kizárólag jó célokra használja majd a hatékony szoftvertörlő eszközt, amivel könnyen meg tudja védeni a felhasználókat a kártékony alkalmazásoktól. Abban reménykednek, hogy nem lesz olyan vészhelyzet, hogy szükség legyen rá.

Az Apple iPhone gyilkos távkapcsolóját egy hekker fedezte fel 2008 nyarán, és később Steve jobs is elismerte a létezését. A vezérigazgató szintén abban bízik, hogy sohasem kell használniuk, és szerinte nagy felelőtlenség lenne, ha nem lenne ilyen védekező eszközük.

Steve Jobs válasza az iPhone 4 konstrukciós hibájára

2010. június 25., 12:47 Módosítva: 2010.07.16 20:50
93

Az iPhone 4 megjelenését beárnyékolta, hogy a felhasználók tömegesen kezdtek panaszkodni egy komoly konstrukciós hibára: a telefont kézben tartva jelentősen csökken a térerő, mivel a készülék kerete antennaként is funkcionál, és a keret nem kezeli jól a tenyér érintését.

Az Apple a Wall Street Journal újságírójának korábban azt mondta, csak megjelenítési hibáról van szó, de azóta bebizonyosodott, hogy amikor a telefont kézben tartva a kijelzőn 4-5 egységről egyre csökken a térerő, az a valóságot jelzi.

A cég azóta megjelent közleményében azt állította, nincs szó hibáról, mert a telefonok többségén vannak olyan részek, amelyek megfogásakor romlik a jelerősség. Ez valóban igaz – a 3G-s iPhone-on is előidézhető a jelenség –, csakhogy ezek az érzékeny részek az iPhone 4-en éppen ott vannak, ahol kényelmesen kézbe tudja venni az ember. Az Apple szerint ez nem konstrukciós hiba, és azt javasolja felhasználóinak, hogy tartsák máshogy a mobilt vagy vegyenek rá tokot.

A kínos ügyben maga Steve Jobs is megszólalt, az Engadget közölte egy levélváltásukat az Apple-vezérrel. „Üdv, Mr. Jobs, tetszik az iPhone 4, de amikor a kezem a fémkeretre teszem, romlik a vétel. Úgy tűnik, hogy ez általános hiba – terveznek valamilyen javítást?” – kérdezte Jobstól a portál egyik munkatársa. A vállalatvezető válasza vérforralóan cinikus volt: „Hát ne tartsd úgy a készüléket.”

Mind a hivatalos válasz, mind Jobs reakciója a hiba közvetett beismerésének is tekinthető, és hogy a probléma megoldása az Apple szerint a vásárlók kioktatása, nem tartozik a cég legmegnyerőbb húzásai közé. Mivel a telefont természetesen kézben tartva nagy eséllyel romlik a vétel, a tok lenne a célszerű megoldás a problémára, de ezt az Apple nem fizeti. Persze házilag könnyen megoldható a dolog, ha egy réteg celluxot vagy szigszalagot tekerünk az iPhone 4 oldalára – igaz, ekkor elcsúfitjuk az Apple csodálatosan szép és forradalmian új telefonját.

Három országban is EU-s roamingdíjakat használhatnak a Telenor ügyfelei

2010. június 24., 16:19 Módosítva: 2010.09.27 15:29

A magyar turisták száma évek óta jelentős a szomszédos Horvátországban. 2009-ben 326 ezer magyar turista összesen kétmillió vendégéjszakát töltött az országban. Hazánkból kiugróan magas számban július és augusztus hónapokban látogatnak az üdülőhelyekre. Az idei turistaroham idején már az eddigieknél jóval kedvezőbb, mintegy negyedére csökkentett roamingdíjjal számolhatnak azok a Telenor ügyfelek, akik itt töltik szabadságukat.

A Telenor már május 18-tól kedvezőbb, bruttó 59 forint/0,1 megabájtra csökkentette az adatroaming díját mind a számlás, mind a kártyás ügyfeleknek az EU-s országokon belül és az 1-es roamingzóna további országaiban. Július elsejétől a vállalat a kedvezményezett országok körét kiterjeszti Horvátországra, Szerbiára és Montenegróra is, a Telenor által meghatározott szolgáltatók igénybevétele esetén. Az ajánlat szeptember 30-ig érvényes, azonban kedvező fogadtatás esetén az ajánlatot a vállalat felülvizsgálja, hogy érdemes-e állandósítani.

A Telenor ezzel egyidejűleg a fenti országokra is kiterjeszti a Netroaming-figyelő szolgáltatását, amellyel az ügyfelek alapbeállításként legfeljebb 29 megabájt forgalom eléréséig használhatják az adatroaming szolgáltatást. A limit elérésekor az adatroaming forgalmat a Telenor megszakítja, kivéve, ha az ügyfél külön engedélyezte a további használatot, vagy már korábban lemondta a szolgáltatást. A szolgáltatás segítségével elkerülhetők a külföldi tartózkodás alatt keletkező magas számlák.

A promóciós mobilinternet-roaming ajánlat más GPRS roaming szolgáltatáscsomaggal együtt nem vehető igénybe. A kedvezményes roamingdíjak Horvátországban kizárólag a Tele 2 HRV és a VIPNET Cro, Szerbiában a Telenor Serbia és Montenegróban a Promonte, Montenegro hálózatok használata esetén értendők.

A GPRS roamingról, valamint a Netroaming-figyelő szolgáltatásról bővebb információ itt található.

Komoly konstrukciós hiba az iPhone 4-ben

2010. június 24., 12:24 Módosítva: 2010.06.25 11:23
335

Egy mobiltelefonnál rendeltetésszerű használat, ha a júzer úgy telefonál, hogy kezében tartja a készüléket – kényelmesen marokra fogja, a tenyér több ponton hozzáér a telefon oldalához. Az első felhasználók szerint az iPhone 4 ezt nehezen bírja, a térerő ugyanis ilyenkor drasztikusan csökken – míg a készülékkel semmi baj nincs, ha kihangosítva használják, amikor az asztalon pihen. Kézben fogva akár kapcsolatszakadásig romolhat a jel, de többen panaszkodtak arra is, hogy a hívás létrejön, de a hívott fél nem hall semmit.

A jelenséget több különböző forrásból is megerősítették, az – éppen az iPhone 4 idejekorán kiszivárgott prototípusa miatt – Apple-lel mostanában nem éppen baráti viszont ápoló Gizmodo pedig külön cikkben gyűjti a panaszokat illusztráló videókat. A hiba okát minden bizonnyal az okozza, hogy az iPhone 4 oldalán levő keret egyben antennaként is funkcionál, és nem kezeli jól az emberi kéz érintését. A Gizmodo olvasóinak egy része arra jutott, hogy leginkább baloldalon lent zavarja meg a tenyér a vételt. Mivel egyre több panasz érkezik a jelenségről, valószínűleg tömegméretű a probléma, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy konstrukciós hibáról van szó.

A hibát korábban a Wall Street Journal tesztjében leírta Walt Mossberg újságíró is – Mossbergnek az Apple azt mondta, hogy tud a hibáról, és a vétellel valójában nincs baj, csak a térerőt jelző csíkok kijelzése nem pontos. Egyre több videó igazolja azonban azt, hogy korántsem grafikai malőrről van szó, a térerő ténylegesen csökken, akár annyira, hogy egy hívás megszakad vagy akadozni kezd. Egy dán antennaszakértő egyébként már két hete jelezte, hogy az iPhone 4 dizájnja gondokat fog okozni, és nem véletlenül nem terveznek mobiltelefonokra antennát oda, ahol a kézzel érintkezhet.

Sárgul a kijelző

Ráadásul nem ez az egyetlen gond az iPhone 4-gyel – többen panaszkodtak a készülék csodakijelzőjére, a 960 x 640 pixeles Retina Displayre, amit Steve Jobs a szokásosnál is meredekebb marketingmaszlaggal tálalt a készülék bemutatásakor. A kijelzőn több felhasználónál elsárgultak a színek, általában a Retina Display alsó részén. A Gizmodo ezeket a panaszokat is külön cikkben gyűjti, és úgy tűnik, ez a probléma sem egyedi.

(kép: Gizmodo)
(kép: Gizmodo)

Egyelőre nem tudni, hogy a problémák a készülékek hány százalékát érintik, és mennyire lesz bonyolult javítani a gondokat. Ha a hibákat nem lehet szoftveresen kezelni – márpedig erre az antennás hiba esetében nagy az esély –, komolyan megtörhet az Apple eddigi diadalmenete az iPhone készülékekkel.

Július 1-től kötelező az adatroaminglimit

2010. június 23., 12:00 Módosítva: 2010.06.24 15:58

A szándékolatlan roaming – egyébként teljesen természetes – jelensége akkor fordulhat elő, ha mobiltelefonálás vagy mobilinternetezés közben belföldön, a határok közelében a szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára vált át a készülékünk. Takács Péter elmondta, a határközeli településeken mindenkinek érdemes figyelnie erre, hogy a számlát látva később senkit ne érhessen kellemetlen meglepetés.

A szándékolatlan roamingra azért is fontos odafigyelni, mert az utóbbi időben egyre népszerűbb mobilinternet-szolgáltatás igénybe vételekor is előfordulhat – és ebben az esetben különösen magas számlával járhat. A mobilinternet térnyerése miatt az NHH a www.nhh.hu/fogyasztoknak oldalon elérhető szándékolatlanroaming-térképen első ízben külön is feltüntette azokat a helyeket, ahol fokozott az esélye annak, hogy a jelenség a 3G/UMTS hálózatokon is előfordul.

Tovább

Nagyobb siker az iPhone 4, mint amit az Apple kezelni tud

2010. június 18., 13:59 Módosítva: 2010.06.24 12:12
20

A siker nagyobb, mint amit a telefon gyártója és mobilszolgáltatója ki tudna szolgálni, így le is állították az előrendelések felvételét. Szakértők szerint káosz várható a telefon június 24-i premierjén, és elképzelhető, hogy egész nyáron hiánycikk lesz az amerikai boltokban az iPhone 4. Ez hatással lehet a telefon európai bemutatkozására is, amit két hullámban, augusztusra, illetve szeptemberre ígérnek (arról egyelőre nincs információ, hogy Magyarország melyik turnusba esik).

Tavaly az iPhone 3GS árusításának első három napja egymilliós eladott példányszámmal minden idők legsikeresebb okostelefon-premierje volt. A negyedik generációs telefonból az első napon tízszer annyi előrendelést vettek fel, mint a 3GS-ből egy éve.

Az előrendelések beindulását több botrány is övezte, egy hiba miatt az AT&T webes áruházában bejelentkezés után a saját adataik helyett vadidegenekét látták az előrendelők, a hagyományos boltokban pedig akadozott a kiszolgálás, óriási sorok alakultak ki, és volt ahonnan haza kellett küldeni a vásárlókat, mert nem működött a rendeléseket rögzítő online rendszer.

Elemzők szerint az Apple a 30 milliós iPhone-felhasználói tábort (2009 végi adat) 2011 végére 100 milliósra növelheti. Várhatóan rengeteg régi iPhone-modellt fognak lecserélni a tulajdonosaik, többek között azért, mert az új operációs rendszer, az iOS 4 funkció a most használt készülékek 57 százalékán nem elérhetők, illetve idén nyáron tömegével járnak le az 1-2 éve, a premierkor megvett korábbi generációs telefonok hűségszerződései.

Négyszer annyi mobiltelefon van az országban, mint vonalas

2010. június 10., 10:10 Módosítva: 2010.06.10 10:10

Az előző negyedévhez képest 2010 március végére 0,8 százalékkal 11,88 millióra emelkedett a mobiltelefon-előfizetések száma, miközben a vezetékes fővonalaké 1,6 százalékkal 3,01 millióra esett vissza - közölte a Központi Statisztikai Hivatal a csütörtökön közzétett gyorsjelentésben.

Az első negyedévben egy mobil-előfizetésre átlagosan 157 beszélgetés jutott, tízzel kevesebb a múlt év utolsó negyedévéhez képest. Ugyanakkor a vezetékes telefonokon 144 beszélgetés zajlott, eggyel több az előző negyedévinél.

Az internet-előfizetések száma negyed év alatt 3,7 százalékkal 2,91 millióra emelkedett, ami mérsékeltebb éves emelkedés a 2009 negyedik negyedévi 7,9 százalékos növekedéshez képest.

Magyarok mozgatják a mobilozókat

2010. június 1., 11:29 Módosítva: 2010.06.01 11:29
6

Amikor egész nap a monitort bámuljuk az irodában, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a testmozgásról. A magyar HelloAndroid.com portál fejlesztőcsapata írt az Android rendszerű mobilokra egy alkalmazást, amely emlékezteti a felhasználókat, hogy ideje mozogni, és különféle gyakorlatokat is bemutat. A mobil a beépített mozgásérzékelővel figyeli, hogy a felhasználó valóban tornázik-e.

5min

A győri székhelyű cég szoftvere a Move Your App Challenge nevű nemzetközi versenyen negyedik helyezést ért el, a közönségszavazáson azonban második lett. A szoftver hamarosan ingyen elérhető lesz az Android Market online szoftverboltban.

Vodafone: csak a második félévben bővül a mobilpiac

2010. május 31., 08:42 Módosítva: 2010.05.31 08:42

Beck György, a társaság vezérigazgatója Sanghajban elmondta: a Vodafone Magyarország 2009 elején, hasonlóan az iparág más szereplőihez, még folyamatosan fejlődő piacra számított, amit tavaly az első négy hónap adatai igazoltak is. Ekkor úgy tűnt, a válság a mobilkommunikációs piacra nem hat, ám májustól kezdve a trend megfordult, s a mai napig visszaesést mutat.

Beck szerint idén már óvatosabbak, úgy látják, csak ősszel várhatók pozitív fejlemények. A munkanélküliség továbbra is magas, 11 százalék feletti, ami alapvetően befolyásolja a lakossági költést, a kis- és közepes cégek is spórolnak távközlési kiadásaikon.

A vezérigazgató közlése szerint korábban azt gondolták, hogy a bruttó hazai termék (GDP) alakulása befolyásolja a távközlési piacot, ám ma már bizonyosra veszik, hogy nem ez, hanem alapvetően a vásárlóerő hat rá.

Tavaly a Vodafone bevétele a piaci átlagnál kevésbé esett vissza, és azt várják, hogy az idén is hasonló lesz a helyzet. A vezérigazgató megjegyezte: sok hatékonyságnövelő és költségcsökkentő lépést tettek az elmúlt másfél évben. A hatékonyság növelésében sokat segített az is, hogy a Vodafone áttért  a kínai Huawei hálózati eszközeinek használatára. Ez legalább 20 százalékkal csökkentette a cég energia-felhasználását, ami az egyik legnagyobb költségtétel egy mobilszolgáltató esetében.

Jól jöttek ki a válságból

Az elmúlt évben az ügyfelek száma mintegy 500 ezerrel csökkent a magyar mobilpiacon, a Vodafone azonban Beck szerint jól jött ki a válságból, hiszen negyvenezerrel növelni tudta előfizetőinek számát, miközben versenytársai vesztettek. Ugyanakkor tovább nőtt a mobil internetezők tábora, s számuk ma már eléri az egymilliót, év végre pedig az 1,2-1,3 milliót.

A vezérigazgató szerint a mobilpiac fejlődésének motorja továbbra is az adatátvitel lesz. Ma már a szélessávú forgalom 30 százaléka a mobilhálózaton történik, és ez az arány folyamatosan növekszik. A szélessáv előtt új távlatokat nyitnak azok az új, a Huawei által már tesztelt fejlesztések, amelyek például lehetővé teszik a másodpercenkénti 1200 megabites adatátvitelt: ezzel a sebességgel egyszerre 4 HD-minőségű filmet lehet nézni egyetlen mobilkapcsolattal.

Mindez azért is nagyon fontos, mert a szolgáltatók között mára kialakult a sebességverseny, így hosszú távon az győz a piacon, amelyik gyorsabb adatvitelt kínál a felhasználóknak. Beck György szerint a további piaci növekedéshez részben az kellene, hogy az állam tegye lehetővé a 900-as frekvencia használatát az adatátvitelhez, s csökkentse a frekvenciahasználati díjat. Ez ugyanis Magyarországon kétszer akkora, mint a nemzetközi átlag.

Tovább

Firefoxszal szinkronizál az iPhone

2010. május 27., 15:25 Módosítva: 2010.05.27 15:25

A Mozilla programozói online szinkronizáló szoftvert írtak az Apple iPhone-ra. A Firefox Home nevű program segítségével a júzerek elérhetik a számítógépes Firefox böngészőjük előzményeit, könyvjelzőit, és a legutóbb megnyitott weboldalak listáját. Ez nagy segítség, hiszen aki elrohan az irodájából, az a mobilján ott folytathatja a böngészést, ahol abbahagyta. Ez nem egy böngésző, hanem csupán egy program, amely összeköti a számítógépes Firefoxot és a mobilba épített Safarit.

Megjelent a Nokia operációs rendszere

2010. május 27., 14:58 Módosítva: 2010.07.29 12:05

Elkészült az Intel és a Nokia idén február óta közösen fejlesztett Linux-alapú operációs rendszere, a MeeGo első verziója, amely a bejelentés szerint stabil alapot nyújt az alkalmazásfejlesztőknek. A rendszer a 2.6.33-as Linux kernelre épül, a Qt keretrendszer 4.6-os kiadása fut rajta, és a kísérleti Btrfs fájlrendszert használja.

A tervek szerin a MeeGóból félévente jelenik meg új verzió, de a mostani 1.0 után az 1.1 hamarabb, már októberben megérkezik. Ez támogatni fogja az érintésvezérlést mobiltelefonokon, táblagépeken és autós fedélzeti rendszereken. A rendszerhez a szükséges fejlesztési környezeteket is közzétették, de a MeeGo SDK most a netbookokra van kihegyezve.

meegomyzone

A mostani kiadás a felhasználói felületét a Moblintól örökölte. Az esztétikus, szolid animációkkal működő grafikus interfész a leggyakrabban használt internetes alkalmazások, közösségi oldalak gyors és egyszerű elérését szolgálja. Változás ugyanakkor, hogy a rendszer alapértelmezett böngészője a Google Chrome lett, a Mozilla csak a mobiltelefonos kiadásban kap szerepet a Fennec brózerrel. A MeeGo 1.0 letölthető netbookokra és Nokia N900-as okostelefonra a projekt weboldaláról.

E kiadás egyelőre a nagyobb világnyelveken érhető el, magyar változata még nincs. A Nokia az N900 Maemo rendszerét nem frissíti MeeGóra akkor sem, amikor a platform már kellően kiforrottá válik. A csúcsmobilra csak tesztelés céljából érdemes feltelepíteni az új rendszert.

Véget ér az iPhone 3G gyártása?

2010. május 26., 10:59 Módosítva: 2010.05.26 16:51

Kedd óta nem elérhető az iPhone 3G az Apple amerikai weboldalán. Az okostelefon és az ára még látható, de megvásárlásra kiválasztani nem lehet. A változás egyáltalán nem meglepő, hiszen a kétéves, lassabb és szerényebb képességű modellről van szó, nem a tavaly bevezetett 3GS-ről.

Ez is arra utal, hogy a június 7-én kezdődő WWDC fejlesztői konferencián Steve Jobs bemutatja a legfrissebb iPhone 4G-t, amelynek a prototípusát a Gizmodo kütyüblog is megkaparintotta. A legfrissebb pletykák szerint az Apple már az új készülék reklámfilmjeihez keres szereplőket.

A bejelentés után várhatóan a 3GS lesz az olcsóbb verzió. Erre utal az is, hogy az amerikai kereskedelmi lánc, a Wal-Mart 97 dollárra csökkentette a 16 gigabájtos iPhone 3GS árát.

Fellendül az iPad gyártása

Elemzők megvizsgálták az Apple beszállítói hálózatát, és arra a következtetésre jutottak, hogy most havonta körülbelül 1-1,5 millió iPadot gyártanak. A Wall Street Journal arról ír, hogy a gyártás akár havi 2,5 millióra is felpörgethető a szeptemberrel kezdődő negyedévre.

Együtt navigál a Yahoo és a Nokia

2010. május 25., 11:44 Módosítva: 2010.07.29 12:05

Évek óta jó viszonyban van egymással a Yahoo és a Nokia, a finn mobilgyártó már 2006-ban a Yahoo webes szolgáltatásaival próbálta feltuningolni az okostelefonjait. Az elmúlt években azonban a Nokia is rájött, hogy a web felé kell nyomulnia, ezért létrehozta saját online szolgáltatásait az Ovi.com portálon.

Május 24-én szorosabbá vált a két cég kapcsolata. Bejelentették, hogy ezentúl egymást erősítik azokon a területeken, ahol hiányosságaik vannak: a Yahoo felhasználja a Nokia kiváló térképeit, míg a Nokia az online kommunikácóban profitál a Yahoo tudásából.

A közösen márkázott ajánlatok 2010 második félévében jelenek meg. A Yahoo térképein látható lesz a "powered by Ovi" felirat, miközben az Ovi Mail és Ovi Chat szolgáltatások logója alatt a "powered by Yahoo" lesz olvasható. Az együttműködés része, hogy a felhasználók az Ovi.com portálon regisztrált adataikkal is elérhetik a Yahoo szolgáltatásait.

Abban bízik a Nokia, hogy egy lépéssel közelebb kerülhet az amerikai vevőkhöz, akik nem nagyon érdeklődnek az okostelefonjai iránt. A Yahoo pedig az általa korábban elhanyagolt térképszolgáltatásokba lehel új életet.

A Yahoo nagy erőbedobással lohol az Android operációs rendszerrel felfegyverkezett Google nyomába, és szélesebb felhasználói kört próbál megcélozni. Korábban megállapodott a dél-koreai Samsunggal is, hogy a szolgáltatásait - Yahoo Mail, Messenger, News és Flickr - előre feltelepítik bizonyos készülékekre. A mostani megállapodás értelmében a Yahoo megjelenik a Nokia Symbian és MeeGo rendszerű okostelefonjain is.

Japán emailíró program mobiltelefonra

2010. május 24., 13:42 Módosítva: 2010.05.24 13:43

Japánban a mobiljaikról nem sms-eznek a felhasználók, hanem az előfizetésükhöz kapott speciális emailcímről leveleket küldenek egymásnak. Így egyrészt bárki küldhet a számítógépéről ingyen sms-t (csak a válaszért kell a címzettnek fizetnie, ha éppen úton van), másrészt hosszúsági limit nélkül írhatnak üzeneteket.

A szigetország egyik legnagyobb mobilszolgáltatója az NTT-Docomo, most egy olyan alkalmazást fejlesztett ki aminek segítségével leegyszerűsödhet a szövegbevitel a mobilról való üzenetküldéskor. A cég által készített program egy animált karakter segítségével, egyfajta varázslóként vezeti végig a felhasználót a folyamaton. A japán kutúrában nagy hagsúlyt kap a társadalmi stáusznak megfelelő kommunikáció, így például az “elnézést, de kések 10 percet” tartalmú üzenetet teljesen eltérő kifejezésekkel és formulákkal mondják a felettesüknek a kollégájuknak vagy a családtagjuknak.

Elég csak két-három szót megadni – például “kések, 10, perc” –, és az alkalmazás a címzett ismeretében megfogalmazza a levelet, kerek mondatokká egészítve ki az általunk bevitt néhány karaktert: megfelelő megszólítással, illedelmes mondatszerkesztéssel, és a címzettnek járó elköszönéssel.

Android: szabadon elrontható

2010. május 20., 22:38 Módosítva: 2010.05.20 22:38
1

Az Androidról nem lehet úgy beszélni, mintha egyetlen operációs rendszer lenne. Hiszen éppen az a lényege, hogy mindegyik gyártó és szolgáltató úgy alakítja át, ahogyan neki tetszik. Ráadásul egyszerre több verziója van. Folyamatosan jelennek meg olyan új készülékek, amelyeken a régebbi, 1.6-os Android fut, pedig már a 2.1-es verzió az aktuális. Az új verziók többet tudnak, jobb a kódjuk, mint a régieknek. Hamarosan érkezik a a 2.2-es verzió is, mely a tesztelők szerint néhány feladat elvégzésében több száz százalékkal gyorsabb a jelenlegi, 2.1-es verziónál.

Ugyanakkor nem lehet csak a verziószámokból megítélni egy-egy mobilt, amint ez a tesztünkből is kiderül. Az operációs rendszertől független extrák néha meghatározóbbak, mint az, hogy lehet-e alapból Exchange-kiszolgálóra csatlakozni, vagy működik-e a mobil bluetooth-modemként.

Nézzük, hogy mit hoz ki az Androidból az LG GW620, a Motorola Backflip, és a HTC Dream nevű mobil.

Butából okosat

Profi mobilozó lévén, megőrültem az LG GW620 mobiltól, és az volt az érzésem, hogy az Androidot is nagyon el lehet rontani. Sőt a kicsomagolásakor azt hittem, hogy rossz mobilt küldtek, mert az okostelefon erősen emlékeztetett egy tavalyi modellre, egy hasonlóan mókás és színes gombokkal ellátott butatelefonra.

Nagyon lassan és nehézkesen tudtam használni, aminek a legfőbb oka az érintőkijelzője. A háromhüvelykes kijelzőn nappali fényben szinte semmi sem látszik a tükröződéstől, és ma még kevesen vesznek mobilt kizárólag esős napokra. Ezenkívül az érintésérzékeny felület rezisztív, vagyis az ujj nyomását érzékeli. Vagy inkább érzékelgeti. Gyakran kellett kétszer böknöm, hogy a telefon felfogja az utasításomat.

Rossz ötlet volt néhány ikonnak LG-dizájnt adni, ettől a menüben öt, nagyjából hasonló zöld ikon paca közül kellett kiválasztani a megfelelőt. Ez egy másodpercre lefagyasztja a júzert, amíg elgondolkozik, hogy melyikre is kéne böknie.

A GW620 olyan okostelefon, ami direkt butának álcázza magát. Rengeteg érintőkijelzős, más típusú LG-t látok a metrón és a villamoson, általában fiatal lányok kezében. Többnyire pár tízezer forintos készülékeket (hasonló minőségű érintőkijelzővel), és a GW620 egyértelműen ezekre emlékeztet.

Nem totális katasztrófa az LG mobilja, a gombok például jól kidomborodnak, meg lehet szokni az ötsoros qwerty elrendezését. Sms, twit és Facebook-bejegyzés írásához vagy online csevegéshez pont megfelelő. Az LG jobban odafigyelt a zenelejátszóra, ami külön indítógombot kapott a mobil oldalán, és jó fülhallgató jár a mobilhoz, élmény volt zenét hallgatni vele. Emellett DivX kódolású filmeket is lejátszik a GW620.

Persze az LG is belenyúlt az Androidba, például saját dizájnját használja a kijelzőzár feloldásakor megjelenő menün, és az Android felső értesítősávjában kapcsolható a wifi és a bluetooth. Ezt a funkciót a többi gyártó is utánozhatná, mert nagyon kényelmes.

Ez a mobil lehet a bejárat az Android világába, kártyafüggetlenül nyolcvanezer forint a kezdő ára, miközben a menőbb okostelefonok ennél úgy ötven–nyolcvanezer forinttal drágábbak. Ha a júzerek felfedezik maguknak az androidos szoftverboltot, soha többé nem akarnak majd visszatérni a korábbi egyszerű készülékeikhez.

Mind az öt ujjamat

Egy elbénázott vetkőzés utáni vad szexhez hasonlít a Motorola Backflip használata. Nehéz szétnyitni, hogy elérhetővé váljanak a gombjai és a kijelzője, de amikor ez megvan, akkor két kézzel lehet irányítani, egyszerre elöl és hátul. Persze a mobil nem az üzekedést segíti, hanem inkább az üzenetküldést.

Már a januári bemutatkozáson felfigyeltem a Motorola Backflip furcsa formájára. Ez a készülék védjegye, és azt üzeni, hogy a tulajdonosa az átlagostól eltérő dizájnt kedveli. Összecsukva egyszerre vannak kívül a gombok és a kijelző, szétnyitva elérhetővé válik egy második érintésérzékeny felület is, amivel ugyanúgy irányítható az Android, mint a laptopok a tapipaddal.

A Backflip nemcsak extravagáns, hanem praktikus is: nem kell zsíros ujjlenyomatokat hagyni a kijelző tükröződő felszínén. A hardveres qwerty miatt nincs szükség virtuális gombokra sem, amelyek vagy a fél kijelzőt elfoglalják, vagy külön beviteli ablakban várják, hogy bepötyögjük a gugliba a keresőszavakat. Webböngészés közben lehet a hátsó tapipaddal lapozni, így az ujjak nem takarják el a betűket, miközben olvasunk.

Vannak billentyűkombinációk is olyan parancsokhoz, amelyekhaz a csak érintőkijelzős mobilokon több kattintás kell. A Backflip egyetlen komolyabb hibája, hogy a készülék összehajtásakor nagyon könnyű megérinteni a kijelzőt, nem elég gyors az automatikus képernyőzár.

A nagy qwerty gombok használhatóságáról mindent elárul, hogy egy sajtótájékoztatón lemerült a laptopom, és a mobilon kellett tovább jegyzetelnem. Csak két napja volt nálam a Backflip, de gond nélkül leírtam mindent. Ott jöttem rá, hogy van egy trükkje a Backflip lapos és nagyméretű gombjain való való pötyögésnek: ha egymás mellett lévő betűket kell leírni, akkor a gombokon csúsztatni kell az ujjat. Ez nagyon felgyorsítja az írást. Másfél hét alatt annyira hozzászoktam a Backfliphez, hogy már le sem tudtam tenni a kezemből.

Nehezebben szoktam hozzá a MotoBlur nevű felületéhez, amely élőben mutatja meg a közösségi aktivitásokat, például a Twitterre és Facebookra érkező üzeneteket. A MotoBlur bejegyzéseit rögtön kommentálni is lehet, és amit már láttunk, azt nem mutatja meg még egyszer, így estére nem lesz több száz üzenet a mobil kijelzőjén.

A Motorola Backflip szolgáltatónál egyelőre nem kapható, a kártyafüggetlen változat ára 129 000 forint.

Győz az erőszak?

A HTC Desire nem mókás külsővel próbálja lenyomni a riválisait, hanem puszta erővel. Szappantartóra hasonlít, ugyanúgy, mint sok korábbi HTC, az iPhone, a Nexus One. Úgy látszik, a csúcskategória a legunalmasabb egyenruhát választotta magának, ehhez képest még a konfekcióöltönyös könyvelő is színes figura.

Szerencsére a szürke burkolat alatt a világ legjobb technológiái vannak, nyugodtan kijelenthetjük, hogy most a HTC Desire a mobiltechnológia csúcsa. Brutális 1 GHz-es processzor, fél GB RAM, 480 x 800 pixeles kijelző, 5 megapixeles képeket és 800 x 480 felbontású videókat készítő kamera van benne. Az AMOLED, azaz szerves fénykibocsátó diódákat használó kijelző színei ragyogók, minden jól mutat rajta.

Rajta van a tajvani mobilgyártó összes jellegzetes extrája, kinézetüket évek óta csiszolgatják. Minden pontosan a helyén van, letisztult, szép.

Ennek a mobilnak is van egy apró hibája, és éppen az egyik legfontosabb szoftverben: a böngészőben. A weboldalak szépen jelennek meg, gyorsan betöltődnek. Viszont naponta többször teljesen váratlanul kifagyott a brózer, és újraindításakor a HTC.com weboldala fogadott, nem az utoljára megnyitott oldalak. Kikapcsoltam a Flash lejátszását, és láss csodát, azóta egyszer sem fagyott le.

Nagyon veszélyes azt kiabálni a világba, hogy a Desire lejátssza a Flasht. Nem mindig futtatja, a Desire bizonyos webes videókat lejátszik, másokat nem. Működik rajta a Farmville? Persze, betöltődik. Aki látott már mobilon játékokat, annak rögtön feltűnik, hogy a Flashben futó Farmville grafikája hibás, az egérre optimalizált menüket nehéz használni. Ezzel szemben az Android Market bármelyik letölthető játéka kiváló. A Farmville is jobb lenne szoftverként, azt is össze lehet kötni a Facebookkal.

Egy fejlesztőnek, dizájnernek fontos lehet, hogy a Flash megjelenjen, mert legalább látja, hogy lejött a banner a weboldalán. Legfeljebb szívinfarktust kap, hogy csúnyán jelenik meg, persze fölöslegesen, mert a pc-n semmi gond sincs (lásd fenti képemet a Farmville-ról).

Mondhat bármit az Adobe, nem érdekel a Flash. Évek óta próbálják benyomni a mobilokra, és közben az Apple mindenféle Flash nélkül is összehozott százhatvanezer szoftvert az iPhone platformjára, amit nyolcvanötmillió júzer használ. Az Androidon is több tízezer webes szolgáltatás érhető el mobilra optimalizált szoftverrel. Azok a tartalomszolgáltatók, akik nagyon akarják, Flash nélkül is megoldják a videók mobilos lejátszását. Szerencsére a HTC ránk bízza a döntést, a Flash néhány gombnyomással kikapcsolható.

A HTC Desire a magyar üzletekben 130 000 forintba kerül, tehát nemcsak minőségével, hanem az árával is a legfelső kategóriába tartozik. (Mi a Speedshop.hu-tól kaptuk kölcsön kipróbálásra.)

Néhány szó az Androidról

Az operációs rendszert a Google fejlesztette ki, és az Open Handset Alliance kezeli a kódjait. Persze nem véletlen, hogy még most is a keresőcég rendszeréről beszélünk: mindegyik androidos mobil a Google szolgáltatásaira épül. Néhány gombnyomással elérhető a Gmail, a Google Maps, a YouTube, szinkronizálható a Google Calendarral.

Az USA-ban már néhány szolgáltató lecserélte a Google beépített webkeresőjét Yahoo-ra vagy Bingre, és természetesen a legtöbb készüléken elérhető a Twitter és a Facebook is.

Az Android egyik legfőbb előnye a multitaszk, azaz egyszerre több program futhat rajta. Folyamatosan frissül rajta a Twitter, a Facebook, az emailek azonnal megérkeznek. Mindegyik mobilban van gps, gyors mobilnetezési lehetőség, kiváló böngésző.

Több tízezer kiegészítő szoftver letölthető az Android Market kínálatából, ezért az androidos mobilok tulajdonosai azonnal csatlakozhatnak a legújabb mobilos trendekhez. Ilyen például a tartózkodási helyünk megosztása, a Foursquare vagy a Gowalla segítségével.

Először furcsa lehet, de nagyon hasznos, hogy az Androidon a hasonló funkciót ellátó programok egyenrangúak. Ha Windowson feltelepítünk több böngészőt, akkor csak az alapértelmezett fogja automatikusan megnyitni a weboldalakat. Ezzel szemben Androidon a link megosztásakor az összes lehetséges szoftver megjelenik, és választhatunk, hogy melyik közösségi hálózaton, melyik Twitter-klienssel akarjuk közzétenni a linket.

18 ezer dolláros túlszámlázást engedtek el

2010. május 19., 14:23 Módosítva: 2010.05.19 14:28

A doveri lakos elhűlt, amikor kiderült, hogy milyen hihetetlen összeget kellene kifizetnie. A probléma az volt, hogy hat hétig használta telefonján a mobilnetet úgy, hogy azt hitte, az ingyenes. Két évig az is volt, azonban lejárt az akció, azonban erről St. Germain nem kapott tájékoztatást a cégtől, így zavartalanul, mit sem sejtve neteztek továbbra is.

A sokkoló számláért St. Germain 26 éves fia, Bryan vállalta a felelősséget, mert az internetet leginkább ő használta a családban. St. Germainék szerint a vállalatnak jeleznie kellett volna, amikor a kétéves akciós, ingyen internetet magába foglaló időszak lejárt.

A család panasza után a Verzion rögtön belement a hatalmas számla felezésébe, azonban a famíliának ez is kifizethetetlen összeg volt, illetve továbbra sem tartották jogosnak a követelést. Végül egy behajtó cég behajthatatlannak nyilvánította a követelést, így a Verizon úgy döntött, hogy eláll a számlában szereplő összeg követelésétől.

Sok a túlszámlázás

Az Amerikai Kommunikációs Bizottság (FCC) is problémásnak találja az esetet, mivel nem ez az első  alkalom, amikor gond támad egy horribilis összegű számlával. Az ilyen irreálisan magas telefon- és mobilnetes számlák esetei sokszor a vállalatok hibáiból keletkeznek. Az FCC egyetért azokkal a kritikus hangokkal, melyek azt szorgalmazzák, hogy magasabb fokú számlázási és tájékoztatási rendszert vezessenek be Amerikában.

Példának hoznak fel egy júniusi EU-s szabályozást, amely kimondja, hogy a szolgáltató küldjön szöveges üzenetet a felhasználónak, amennyiben az eléri az adatkorlátjának határát, vagy kicsúszik bármilyen egyéb limitből. Általában az ilyen adatforgalmi korláton túllépett le -és feltöltések ára sokszorosa az alapdíjnak.

Hasonlóan magas túlszámlázások Európa-szerte is előfordulnak, legtöbbször a félreértelmezett előfizetések miatt. Egy francia orvos negyvenmillió forintosnak megfelelő számlát kapott, miután ő korlátlan 3G-s mobilinternet szolgáltatást értelmezett a szerződésben, míg abban valójában csak a felhasználási idő volt korlátlan.

Magyarországon mindhárom nagy telekommunikációs szolgáltató küld sms-t, amennyiben a felhasználó közelít vagy eléri a mobilinternetes adatcsomagjának határát.

Brutálisan felgyorsul az Android

2010. május 14., 15:53 Módosítva: 2010.05.14 15:53
11

Március 19-20-án lesz a Google I/O konferencia, ahol a webes óriáscég körülbelül háromezer fejlesztőnek mutatja meg az újdonságait. Legtöbben az okostelefonokon futó Android operációs rendszer új, 2.2-es verzióját várják, amelyről már nagyon sok részlet kiderült.

Már az Adobe és a Google is elárulta, hogy az Android 2.2 alapból támogatja a Flash 10.1-et, vagyis a telefonok böngészőjében is megjelennek a weboldalak hirdetései és az online játékok is. Egy szakportál kipróbálta az új rendszert, és a mérésük szerint ugyanazon a hardveren a 2.2 bizonyos műveleteket 450 százalékkal gyorsabban végez el, mint a jelenlegi, 2.1-es verzió.

Az új Android alapból támogatja, hogy a készüléket modemként használják, sőt, egyetlen kattintással lehet majd a mobilt wifi hotspottá alakítani. Egyelőre nem derült ki, hogy ezt az extrát a mobilszolgáltatók letilthatják-e - néhány országban ugyanis bevett gyakorlat, hogy a telefon modemként való használatáért plusz havidíjat kérnek.

Egyelőre nem tudni, hogy a 2.2 mikor jelenik meg, és hogy a korábban eladott készülékek rendszerét miként lehet majd az új verzióra frissíteni. Az Androidnak már most is négy különféle verziója van, az 1.5, 1.6, 2.0 és 2.1. A frissítés ütemezése pedig nemcsak a felhasználón múlik, hanem a gyártón és a szolgáltatón is. Sok gyártó ugyanis saját extrákkal egészíti ki az Androidot, például zenelejátszóval, Twitter-klienssel, és a frissítés engedélyezése előtt ezeket le kell tesztelni az új verzióval.

Nagy felháborodást keltett a felhasználók körében, hogy a Google az Android 2.0-ban vezette be a Google Maps navigációs szolgáltatását, és a korábban eladott 1.6-os készülékeken ez a funkció jóval később jelent meg.

Bíróságon háborúznak a mobilgyártók

2010. május 13., 13:27 Módosítva: 2010.05.13 13:27

Semmi meglepő nincs abban, hogy a mobilcégek szabadalmi perekkel támadják egymást. Az okostelefonok piaca 2009-ben körülbelül 61 milliárd dollárt ért, és az iparági elemzők idén 30 százalékos növekedésre számítanak. Ebből a dagadó pénzes zsákból mindenki nagyot akar markolni. A helyzetet bonyolítja, hogy az okostelefonok egyre jobban hasonlítanak a számítógépekre, tehát a pc-gyártók is beszállhatnak a küzdelembe.

Körbejár a pofon

A legfrissebb hír a HTC által indított eljárás. A tajvani cég azt állítja, hogy az Apple megsértette öt szabadalmukat. Ez persze csak válasz az Apple korábban indított eljárására, amelyben az amerikai cég 20 szabadalom miatt akasztott pert a HTC nyakába. Még látványosabb a Nokia és az Apple csatája, a két cég már öt pert és ellenpert indított egymás ellen. A Microsoft is próbálja behajtani a szabadalmak licencdíját, legutóbb a HTC-ből sajtolt kinémi pénzt.

Arra sem kell sokat várni, hogy a pc-s világ nagyágyúi is belépjenek a ringbe, hiszen a HP a Palm felvásárlásával rengeteg mobilos szabadalomhoz jutott. A számítógépgyártó használni fogja a szabadalmait, ha üzleti érdeke ezt kívánja. Most egyébként az okostelefonok processzorait fejlesztő Qualcomm szedi be a legtöbb licencdíjat, negyedévenként majdnem 1 milliárd dollárt.

A Businessweek összeállítása szerint 41 cég kezében körülbelül nyolcezer olyan szabadalom van, amely érintheti a mobilgyártókat. És mindenki más-más területen erős: a Nokia a kommunikációs technológiákban, a Microsoft a szoftverekben, az Apple pedig az iPhone-szerű eszközök piacra kerülését tudja megnehezíteni az érintőkijelzővel kapcsolatos szabadalmaival.

Felszöknek az árak

Jelenleg a mobilgyártók kiadásainak kevesebb mint 10 százaléka megy el licencdíjakra, de a szabadalmi perek miatt ez az arány jelentősen nőhet. Amikor a pc újdonság volt, az eladási ár 15-20 százaléka fedezte a szabadalmi licencdíjak költségét. A gyártóknak most körülbelül 20 százalék hasznuk van a készülékeken, és ebből valószínűleg nem szeretnének túl sokat veszíteni, vagyis a szabadalmi háború költségeit a vevők fizetik ki.

Az Android lenyomta az iPhone-t

2010. május 11., 16:07 Módosítva: 2010.05.14 12:20
54

Az Android így az okostelefonok piacán már a második legnagyobb szereplő volt januárban, 28 százalékos részesedéssel az összes új telefon eladásából, a 36 százalékos RIM (a Blackberry gyártója) mögött, és a 21 százalékos iPhone előtt.

Az összes, aktív előfizetéssel rendelkező készülék között persze az Android még nem áll ennyire jól, 9 százalék a részesedése, és messze elmarad a 42 százalékos Blackberry, a 25 százalékos iPhone, és a 15 százalékos Windows Mobile mögött. A Google rendszerének térhódítása ezzel együtt is nagyon látványos, az egyetlen platform volt, ami az év első hónapjaiban növelni tudta az eladásait a karácsonyi szezon után.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy ez az előretörés nemcsak az Android érdeme, inkább a Verizon Wireless amerikai mobilszolgáltató agresszív marketingkampánya (egyet fizet, kettőt kap akcióban árulták az okostelefonokat az egész első negyedévben) állhat a növekedés hátterében.

Emellett most kezd megmutatkozni az Androidnak az az előnye is, hogy többféle készülék futtatja, és minden jelentősebb szolgáltatónál megtalálható, ellenben a Blackberryvel és az iPhone-nal, ahol csak egy-egy készülék különféle verziói léteznek (utóbbinál ráadásul az AT&T az egyetlen szolgáltató, ahol megvásárolható Amerikában).

Csillagászati összegeket ajánlanak az indiai 3G-tenderen

2010. május 10., 11:56 Módosítva: 2010.05.10 11:56

Csillagászati összegek repkednek Indiában a 3G mobilhálózatra egy hónapja kiírt tenderen. Április elején a licit 35 milliárd rúpiáról indult (166 milliárd forint), jelenleg pedig egy 120,69 milliárdos (567 milliárd forint) ajánlat a legmagasabb, és a várakozások szerint még ezt is felül fogják múlni.

Az aukción kilenc mobilcég vesz részt, köztük India két legnagyobbja, a Bharti Airtel és a Reliance Communications. A 3G szolgáltatások beindításával a tender nyertese óriási előnyhöz jut a félmilliárd mobiltulajdonost számláló, és havi 20 millióval bővülő piacon.

Elemzők szerint a 3G hálózatba és szolgáltatásokba való befektetés 4-5 év múlva kezdhet el pénzt termelni a nyertesnek.

Csökkent a Pannon profitja

2010. május 5., 10:13 Módosítva: 2010.05.17 13:41

Kedvező hatással voltak a Pannon működésére az átszervezések, a 250 fős leépítés, és a többi hatékonyságnövelő intézkedés. A cég közleménye szerint emiatt jók a pénzügyi mutatóik.

A vállalat az első negyedévben 39,237 milliárd forint bevételt ért el, ami 4,1 milliárd forinttal marad el az egy évvel korábbi 43,36 milliárdtól. Az EBITDA-ráta 42,1 százalékos, a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény 18,305 milliárd forintról 16,513 milliárd forintra csökkent.

Az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétel 3470 forintra csökkent az egy évvel ezelőtti 3770 forintról, a csökkenés 12 százalékos. A negyedév végén 3,582 millió pannonos előfizető volt, a vizsgált időszakban 29 ezerrel csökkent az ügyfelek száma.

Norvégiában zuhanó eredmény

A Pannon anyacége, a norvég Telenor az első negyedévben 1,036 milliárd norvég koronás adózott eredményt ért el, 36 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 1,622 milliárdnál. Az elemzők átlagosan 1,29 milliárd koronára számítottak.

A cég szerdai jelentése szerint a bevétel 2,7 százalékkal 23,952 milliárd koronára apadt a tavaly első negyedévi 24,614 milliárdhoz képest. Egy norvég korona 35,35 forintnak felel meg szerdai árfolyamon.

A RIM és az Apple betört a mobilgyártók élmezőnyébe

2010. április 30., 15:36 Módosítva: 2010.05.10 14:31

21,7 százalékot nőtt 2009 első negyedévéhez képest az eladott mobiltelefonok száma a világon, derül ki az IDC piacelemző friss jelentéséből. A legnagyobb gyártók listáján a szokásos trió vezet. A Nokia az első: a három hónap alatt a világon eladott 295 millió mobilkészülékből 107,8 milliót a finnek készítettek. A második a Samsung lett 64,3 millió, míg a harmadik az LG 27,1 millió készülékkel.

Öt éven keresztül stabilan az élmezőnyben volt a Motorola és a Sony-Ericsson, de most egyre jobban lemaradnak. Mindkét céget megelőzve az élmezőnybe tört a Blackberry okostelefont gyártó RIM 10,6 millió készülékkel, a 10,5 milliós Sony-Ericssont éppen csak megelőzve. A Motorola, ami 2004-ben még a második legnagyobb gyártó volt, most 8,5 millióra csökkent eladási adattal messze lemaradt az élmezőnytől, még az Apple is megelőzte a maga 8,75 eladott iPhone-jával.

A számok azt mutatják, hogy egyrészt a globális mobilpiac magához tért az ipar legrosszabb hónapjaiként számon tartott 2009 eleji időszak hullámvölgye után, és éves szinten várhatóan 11 százalék körüli növekedést fog produkálni. Másrészt feltűnő, hogy az okostelefonok mennyire agresszív tempóban veszik át a piacot a hagyományos készülékektől: a RIM és az Apple is úgy tud az élmezőnybe kerülni, hogy a kínálatukban mindössze egy telefon néhány verziója található.

Drágul az Android használata

2010. április 29., 17:03 Módosítva: 2010.05.14 12:20

A HTC már megállapodást kötött a Microsofttal, hogy licencdíjat fizet a szoftvercég néhány szabadalmának használatáért. Ezek a szabadalmak védelmet nyújthatnak a tajvani gyártó Android-alapú készülékeinek, ami jól jöhet a cégnek, mert az Apple márciusban szabadalombitorlás miatt beperelte.

Ugyanakkor az Android jövőjét beárnyékolja a licencmegállapodás. A Microsoft közölte, hogy más Androidot alkalmazó gyártókkal is tárgyal a licencekről.

A Google nem kér pénzt az általa kifejlesztett, de most már az Open Handset Alliance által kezelt operációs rendszerért. A Google ugyanis abban bízik, hogy az okostelefonok használatával, például a böngészőben futtatott Google-keresésekkel és a szoftverekkel elég pénzt kereshet. Most már viszont nem lehet azt mondani, hogy az Android ingyenes.

Elképzelhető, hogy a Microsoft próbálkozásán felbátorodva más cégek is megpróbálnak majd licencdíjat kicsikarni a Google-ből és az androidos mobilok gyártóiból.

Profitot jelentett a Motorola

2010. április 29., 15:33 Módosítva: 2010.05.26 16:51

Minden várakozás ellenére nyereséges volt a Motorola első negyedéve. Ezt a sikert azonban nem a mobilgyártói teljesítményének köszönheti, hanem a többi, szkennereket, rádiós eszközöket, set top boxokat gyártó részlegeinek.

A Motorola mobilgyártása 192 millió dolláros veszteséget könyvelt el, ami kellemetlen, de sokkal jobb az egy évvel ezelőtti 545 millió dolláros mínusznál.A cég komoly racionalizálásba fogott, és új típusokat dobott piacra, ezek közt a Droid a legsikeresebb, amit Európában Milestone néven dobtak piacra.

A negyedévben összesen 8,5 millió mobilt adott el a cég, és ebből 2,3 millió volt okostelefon.

A Motorola adózott eredménye az idei első negyedévben 69 millió dollár, részvényenként 3 cent volt. A szakértők részvényenként 1 cent veszteséget vártak. Egy évvel korábban 231 millió dollár, részvényenként 13 cent veszteséget jelentett. A vállalat bevétele 6,1 százalékkal 5,04 milliárd dollárra mérséklődött. A szakértők nagyobb, 5,1 milliárd dolláros bevételre számítottak.

Ráncfelvarrást kap a Balckberry

2010. április 28., 14:34 Módosítva: 2010.06.15 10:53

A Blackberry OS 6.0, amely a harmadik negyedévben jelenik majd meg, a tervek szerint könnyebben kezelhetővé és szórakoztatóbbá teszi majd az eszközt, és főként a webes böngészésre koncentrál majd. A Balcberrynek nagy hibája, hogy igen gyenge a netezésben, amin most azzal próbálnak javítani, hogy a WebKit böngészőmotort használják fel a beépített böngészőhöz, ami az Androidos telefonokon és az iPhone-on is működik.

Az új böngésző támogatja majd a tabok, azaz a fülek megnyitását, ezekből egyszerre négyet lesz majd képes kezelni. Átszabják a kedvencek listájának kinézetét, és könnyebbé teszik a nagyítást is. Az új operációs rendszer támogatja a multitouch alkalmazásokat is.

Javítanak a multimédiás alkalmazások megjelenésén is, a Blackberry új zenelejátszót és képnézegetőt kap. Mindkettő támogatja majd az érintéssel történő vezérlést, a képnéző pedig sokat örököl majd az iPhone-on található testvérétől. Az új főképernyő is átalakul, a jövőben a felhasználó úgy rendszerezheti majd alkalmazásait és kedvenceit, ahogy akarja. Az App World nevű alkalmazás-letöltő program alapból telepítve lesz, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi majd a letöltést és a vásárlást. Ezzel az Apple és az Android alkalmazás-boltjainak kihívására válaszolnak.

Az új operációs rendszerről már kiszivárgott néhány screenshot és egy videó is, ami a böngészőt, a multimédiás programokat és a főképernyőt mutatja meg. A hírek szerint a rendszert júliusban teszik majd elérhetővé. A RIM szerint a rendszer minden jelenleg támogatott modellel kompatibilis lesz, ami azt mutatja, hogy más vállalatokkal ellentétben nem szándékuk az érintőképernyős készülékek erőltetése. A régebbi modellek esetében viszont semmi sem garantálja, hogy azokon a rendszer működőképes lesz.

Nagy felbontással újít a Nokia N8

2010. április 27., 22:12 Módosítva: 2010.04.27 22:12
2

Egy külföldi mobilszakértőtől nem kapott jó kritikát a Nokia N8, de ez nem akadályozza meg a finn céget abban, hogy megmutassa a világnak az új csúcsmobilját. Főleg  a kamerát fejlesztették, 12 megapixeles fényképeket és 720p felbontású videókat lehet vele készíteni.

Azért a mobil operációs rendszere mellett sem mehetünk el szó nélkül, még akkor is, ha számos iPhone, iPad és androidos eszközök kipróbálása után a Symbian kicsit régimódinak hat. A Nokia ugyanis az N8-ra új rendszert rakott, a Symbian^3-at, amiben már lesz multitouch, kétujjas nagyítás, meg többlapos főmenü, mint az Androidban.

500x nokia-n8-one

A Nokiánál egyáltalán nem újdonság, hogy az okostelefonjain egyszerre több szoftver futhat, és már most is több olyan készüléke van, amelybe beleépítették a Facebookot meg a Twittert - ezeket az N8 is tudja.

Kijelzője 3,5 hüvelykes, beépített memóriája 16 GB, és 2010 harmadik negyedévétől lesz kapható, 370 euróért. Ehhez a mobilhoz is ingyen navigáció jár. A Nokia portálja meg tele van videókkal, amelyek az N8 működését mutatják be.

Szabványosítják a mobilos szoftvereket Japánban

2010. április 26., 11:27 Módosítva: 2010.04.26 11:27

A Sharp, a Panasonic, a Fujitsu és a NEC újgenerációs telefonjaikban fogják alkalmazni az NTT DoCoMo animáció és zene megjelenítésére fejlesztett szoftvertét. Az egységesített szoftverrel szállított telefonok várhatóan jövő tavasztól kerülnek piacra.

A jelentősebb elektronikai vállalatok saját, egyedi fejlesztésű szoftverkörnyezetet használnak, a szabványosítás bevezetésétől viszont a fejlesztési költségek 50 százalékos csökkenését remélik. Egy új mobiltelefon kifejlesztése általában egy-két évig tart, és 20-30 milliárd jenbe (42-63 milliárd forintba) kerül.

Az egységesítésben részt vevő gyártók azt remélik, hogy a helyi piacok megtartása mellett külföldi jelenlétüket is növelni tudják. A márciusban lezárult gazdasági évben a négy japán elektronikai vállalat összesen 34 millió mobiltelefon értékesített, ezeknek a készülékeknek közel a 70 százaléka japánban talált gazdát.

Kiszivárgott infók a Windows Phone 7-ről

2010. április 22., 09:27 Módosítva: 2010.07.13 15:57

Hónapokat kell várni a Windows Phone 7-et futtató mobilok megjelenésére, de már elég sokat tudunk a Microsoft új rendszeréről. A holland Tweakers.net hozzájutott egy dokumentumhoz, amelyből újabb részletek derültek ki.

A Microsoft oprendszerét Snapdragon processzorok futtatják, és a gyártóknak muszáj lesz kameraindító és hangerőállító gombokat szerelni a mobiljaikra. Az érintőkijelzőt több ujjal, összetett mozdulatokkal lehet majd irányítani. A csúcskategóriás készülékek felbontása 800x480 pixel lesz, a kisebb teljesítményűek maradhatnak 480x320 pixelen.

Az is kiderült, hogy a Windows Phone 7 használatához szükség lesz Windows Live azonosítóra, vagyis a Microsoft ugyanúgy a saját szolgáltatásai felé tereli a júzereket, mint ahogy az Apple az iPhone OS-be épített iTunes-szal, vagy a Google az androidos mobilokba integrált Gmaillel.

Mivel a Windows Phone 7 már 32 bites operációs rendszer, csak 4 gigabájt RAM-ot tud kezelni - 2 gigabájtot kap a rendszer, 2 gigabájtot a felhasználói alkalmazások. A rendszerben pontosan ugyanaz a Direct3D 11 lesz, ami a számítógépeken is fut.

Két fájlrendszer támogatott, az IMGFS nevű tárolja az operációs rendszer fájljait, míg a TexFAT tárolja a felhasználó adatait. Ez utóbbi partíción 4 GB-nál nagyobb fájlok is lehetnek, tehát nem okoz gondot egy teljes, dvd-minőségű mozifilm tárolása.

Ingyenes továbbképzést ad a Nokia

2010. április 21., 13:24 Módosítva: 2010.04.21 13:24

Háromnapos fejlesztői találkozót tart Budapesten a Nokia április 27-29. között. Az érdeklődők megismerhetik az Ovi Áruház belső működését, a Qt fejlesztői eszközök funkcióit, és erről nemcsak a nokiások mondják el a véleményüket, hanem a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szegedi Egyetem oktatói is.

Azok a fejlesztők, akik előre regisztrálják magukat, megmutathatják készülő alkalmazásukat a Nokia képviselőinek, és tanácsokat is kérhetnek tőlük.

A fogyasztóvédők beperelték a T-Mobile-t

2010. április 20., 14:52 Módosítva: 2010.04.20 14:52
2

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) és a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) beperelte a T-Mobile mobilszolgáltatót tisztességtelen szerződési feltételek alkalmazása miatt.

Közérdekű keresetükben a bíróságtól azt kérték, állapítsa meg, hogy a T-Mobile  tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaz.

A fogyasztói érdekek képviseletét ellátó két társadalmi szervezet szerint azért tisztességtelen a szolgáltató eljárása, mert a fogyasztó hátrányára állapítja meg a feltételeket, mivel egy öt-tíz másodperces hívásért is 30 másodpercet fizettet ki az ügyféllel, vagyis többet, mint amennyit használ.

A fogyasztóvédők diszkriminatívnak is tartják a szolgáltató eljárását, mert míg az üzleti ügyfelek esetében mód van a másodperc alapú számlázásra, addig az egyéni fogyasztóknál ez nem lehetséges.

A közleményben szerepel, hogy a KÖFE korábban levélben fordult a szolgáltatóhoz, hogy módosítsa általános szerződési feltételeit, de a cégtől nem érkezett válasz.