A Fidesz nyerte a választást

2014.04.06. 23:14

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ilyeneket mondanak az Együtt-PM buliján az Orbán-beszéd alatt, és persze sokan fütyülnek is. 

    Az Együttnél egyébként hamarosan sajtótájékozatót tartanak.

  • Jobban szerepelt a párt, mint négy éve, több helyen megelőzték a baloldali kormányváltó koalíciót, mégis olyan hűtőházi hangulat ülte meg az attilás vendégeket, hogy úgy tűnik, mint akik tényleg elhitték, hogy a Jobbik 2014-ben legyőzheti a Fideszt.

  • Amikor a végeredmény láthatóvá vált, Szabad Györgyhöz vezette az első útja. A választás egy szabad országban történt. Az előző nemzedéknek köszönet, hogy kibírták a kommunizmust, és 1990-ben, amikor lehetett, megdöntötték.

  • Országszerte 39-szer riasztották a mentőket szavazókörben, vagy annak közvetlen környezetében történt esetekhez. Két idős ember életét nem sikerült megmenteni, mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

  • Kétharmad, kiáltja a közönség, és nem engedik szóhoz jutni Orbánt.

  • De én nem vagyok hajlandó miatta lemenni.

  • Sajtókonferencia nélkül kezdtek az ünnepi díszek lebontásába a Kongresszusi Központban. A Jobbik eredményváróján elbontották az ünnepi asztalt, már csak a magyar és székely zászlók állnak, összetekerték a "Kimondjuk. Megoldjuk." feliratú molinót is. Végül csak Vona egyszemélyes sajtótájékoztatójára kerül sor hamarosan.

  • Kocsis Máté negyedórával ezelőtt azt mondta, pár perc múlva beszél Orbán. Most már jönnie kéne, márt már jóval kevesebben is vannak itt, mint 8-9 óra körül. 

  • 90 százalék feletti minden somogyi körzetben a feldolgozottság, utcahosszal nyert mindenhol a fideszes jelölt. Barcson és Marcaliban jobbikos lehet majd a második.

  • Már biztos a fideszes győzelem a Komárom megyei 3. választókerületben: 95%-os feldolgozottságnál Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz) majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyen végző szocialista Székely Antal. Czunyiné a kampány nehéz, embert próbáló napjaiban sem feledkezett meg arról, hogy nagy eredményt soha nem érhetünk el egymagunkban. Ahogy Judit asszony személyes Facebook-oldalán fogalmazott:

    Egy igazi társ nélkül Orbán Viktor sem lenne képes olyan teljesítményre, mint amilyet az elmúlt években produkált a magyar érdekek, az ország, a magyar nemzet a magyar családok, a magyar emberek érdekében.

    Köszönjük Lévai Anikó!

  • Szabó Sándor ezer szavazattal megverte a fideszes Bohács Zsoltot a szegedi egyes választókörzetben.

  • Felkúszott öt százalékra a listás szavazatarány, örömsikolyokat hallok.

  • 80 százalékos feldolgozottságnál 4,97 százalékon áll az LMP, emberek úgy scrolloznak, mintha ezzel tudnának még néhány extraszavazatot termelni.

  • Az a kevés hely, ahol a baloldali összefogás vezet, is bánatot okoz a Jobbik eredményváróján. "Ha már nem a Jobbik, akkor mégis inkább a Fidesz, mint ezek a kommunisták. Szar mind a kettő, de mégis" - mondta a Kárpátaljáról érkezett Kromák András, Beregszász egykori polgármestere. Ő egyébként az MSZP-vel szoros kapcsolatban lévő UMDSZ színeiben dolgozott Gajtos István alatt. "Most a Fidesz nem is fogad minket, egy fillért nem kapunk tőlük" - mondja, hogy a kép bonyolultabb legyen. "Nagyon megosztó a Fidesz, a KMKSZ-t segítette, ami eddig mindig a seggében volt" - mondta az UMDSZ beregszászi alelnöke. "De egy életre trauma marad bennünk, hogy az MSZP mit művelt a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson" - oldotta fel végül az ellentmondást Kromák, amire viszont rádobott egy újabbat: egyáltalán nem tetszik neki, hogy a Fidesz csak potenciális szavazókat lát a kárpátaljaiakban.

    Ami a terület autonómiáját illeti, Kromák szerint az ukránok is támogatnák Kárpátalján, "de a revízióról nincs értelme beszélni".   

  • Egyfelől azon az öt egyéni választókerületen, ahol egyelőre 1 százalékon belül van a két jelölt. Ebből az ötből négy van Budapesten, abból három helyen a baloldali jelölt vezet, egyben a fideszes. Az ötödik az egyik miskolci kerület (a diósgyőri), ahol már a jobbikos, a baloldali és a fideszes jelölt is vezetett, most utóbbi az első.

    Másfelől azon, hogy bejut-e, és ha igen, milyen eredménnyel az LMP. Az országos pártlistás szavazatok feldolgozottságának növekedésével párhuzamosan folyamatosan nő az LMP szavazataránya. És akkor nézzük csak:

    • Ha megfordulna a trend, és nem jutna be az LMP, az a Fidesz kétharmadának valószínűségét erősítené.
    • Ha bejut az LMP, akkor 5 vagy 6 mandátuma lesz. A fordulópont 5,3-5,4 százalékos választási eredmény környékén van: 5,4 százalék fölötti eredménynél valószínű, hogy 6 képviselői helyet szereznek, alatta 5-öt (azzal nem számolunk, hogy a 7 mandátumot eredményező 6 százalék fölötti eredmény összejöhet nekik).
    • Ha 6 mandátumuk lesz, akkor mindhárom nagy párttól két-két helyet vesznek el, ami azt eredményezheti, hogy csak 132 helye lesz a Fidesz-KDNP-nek.
    1. VII. kerület, az 5.vk.: itt Oláh Lajos baloldali jelölt vezet 13 000 szavazattal Keresztes Mónika előtt, akinek 12 657 szavazata van. Feldolgozottság: 78%.
    2. VIII-IX. kerület külső részeia, a 6.vk.: Vas Imre fideszes jelölt vezet 38 százalékkal, 12 476 szavazattal. A második helyen áll Pál Tibor 12 200 szavazattal. Feldolgozottság: 80%.
    3. XVIII. kerület, 15.vk.: Kunahlmi Ágnes baloldali indulónak 38,03 százaléka van, ez 17 663 szavazatot jelent, Kucsák László fideszes jelöltnek egyelőre 37,23 százaléka van, ezt 17 291 szavazóval érte el. Feldolgozottság: 84,21%. 
    4. XXI. kerület, 17.vk.: Szabó Szabolcs baloldali jelölt vezet 15 305 szavazattal, 36, 41 százalékkal. Németh Szilárd 35,23 százalékkal és 14 808 szavazattal egyelőre a második. Feldolgozottság: 79,78%. 
    5. És végül: egymást előzgetik a jelöltek a miskolci második választókerület ben, a fideszes jelölt most ismét visszavette a vezetést. 29,03 százalékos feldolgozottság mellett a fideszes Sebestyén László 31,84 százalékon áll, Varga László baloldali jelölt 30,92 százalékon, a jobbikos Pakusza Zoltán 30,58 százalékon.
  • 76,69 százalékos feldolgozottság mellet BAZ megye 7. számú választókerületében Tállai András László nagy fölénnyel 48,18 százalékon áll, a második a jobbikos Bóta Mihály 26,75 százalékkal, a baloldali Nyeste László 18,93 százalékon áll. A mezőkövesdi választókörzetben 1998 óta Tállai András egyeduralkodó, ötödszörre szerezhet egyéni mandátumot.

  • 76%-os feldolgozottságnál 4,97%-on áll az LMP.

  • De vajon miről beszélgethetnek odabent Bajnaiék? Az aktivisták már azzal ijesztgetnek minket, hogy egyáltalán nem is lesz semmilyen sajtótájékoztató. Az egyetlen jó hír, hogy azt mondják, nincs hátsó ajtó.

  • mint Zsigó Róbertnek. A bajai polgármester már hátradőlhet, bent van a parlamentben. Nem lesznek ismeretlenek számára a Bács-Kiskun megyei képviselők, mindannyian a Fidesz tagjai. Lezsák Sándor, Font Sándor, Salacz László, Zombor Gábor és Bányai Gábor jutott be egyéni körzetből.

  • Most jött meg az MSZP Jókai utcai székházába Szanyi Tibor a XIII. kerületből. Mint mondta, nem tudja, hogy milyenek a legfrissebb eredmények, a kerületben nem bontottak pezsgőt, de jó a hangulat. Közben megérkezett Fodor Gábor, az MLP elnöke is. Szanyi szerint Mesterházy nemsokára nyilatkozik a médiának.

  • Hát nem az volt a nap legviccesebb pillanata, amikor a Bálna előtt bejelentették Barroso gratulációját, a fideszes tömeg pedig lelkesen megéljenezte a rezsiharc főellenségét?

  • A szegedi egyes körzetben induló Dékány László (Magyar Cselekvők Pártja) eddig egyetlen egy szavazatot sem kapott. Magára sem szavazott volna, vagy az ő voksai majd csak most kerülnek elő?

  • Egymást előzgetik a jelöltek a miskolci második választókerületben, a fideszes jelölt most ismét visszavette a vezetést.  29,03 százalékos feldolgozottság mellett a fideszes Sebestyén László 31,84 százalékon áll, Varga László baloldali jelölt 30,92 százalékon, a jobbikos  Pakusza Zoltán 30,58 százalékon.

  • A kormányváltó erőknek nem sikerült a kormányváltás

    – mondta Fodor Gábor a Roham bárban. Nem érdemes szomorkodni, volt értelme az összefogásnak. „Fel a fejjel" – fejezte be, és távozott a közös kormányváltó rendezvényre.

  • A Népszava egyik újságírójának szorongatta a kezét, majd arrébb mentek kézen fogva, és ott sugdostak egymásnak, feltehetően a budapesti eredmények hozták ennyire lázba őket.

  • Várják az eredményeket az LMP-nél.

  • Navracsics Tibor (Fidesz) 46%, Pál Béla (MSZP) 29%, Forgóné (Jobbik) 15% – ezek a veszprémi számok 75%-nál. Itt, a Hriszto Botev Általános Iskolában szavazott napközben Mesterházy Attila MSZP-elnök is.

    Amikor győzött Gyurcsány és az MSZP
  • A Várnegyed-Belváros választókerületéből érkező eredményeket hangos hohohózással és tapssal köszöntik.