2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ha még negyedóráig nem történik semmi, veszek egyet a Cölöpökből olvasgatni.

  • A portál információi szerint a DK-s színekben induló volt SZDSZ-elnök 10%-os lemaradásban van a kormánypárt indulójától, listán a különbség ennek duplája, 20% körüli. Ha Kuncze nem jut be, akkor Oláh Lajosnak kell nyernie budapesti egyéni körzetét ahhoz, hogy a DK-nak esélye legyen saját frakció alakítására.

  • Lázár János 2002 óta mindig egyéniből jutott be a parlamentbe, erre most is jó esélye van.

    A Mandiner úgy tudja, hogy Csongrád megyében Lázár János (Fidesz-KDNP) 4874, Kis Attila (Jobbik) 2701, Varga Péter (MSZP, Együtt-PM, DK, Liberálisok) 2143, Nagy-Bandó András (LMP) 734, Surányi Vivien (Munkáspárt) 18 szavazattal áll, ismeretlen feldolgozás mellett.

  • Nagy tapsot kapott Rogán Antal a Bálna előtt álló tömegtől, amikor a TV2-re kapcsoltak a kivetítőn. Rogán bejelentette, hogy folytatni fogják a rezsicsökkentést a következő kormány első intézkedéseként.

  • A kormányváltó összefogáson belüli korábbi viták hatása a végeredményre: ha nem lesznek sikeresek, akkor elkezdődik a Ki volt a hibás?-játék. Nem a másik hibáztatásával kell a saját felelősség elől menekülni. "Engedjék meg, hogy a következő két órában higgyünk abban, Magyarország nem akar Orbán-kormányzást."

  • Diósdról 1, 4, 5-ös körzet, Érdről folyamatosan jönnek az eredmények, Tárnokról 2, Törökbálintról 2 körzet, Sóskút, és Pusztazámorról még nincs eredmény! Mindenhol Aradszki András nyert eddig, listán eddig 46/32 az állás - írta a Facebook-oldalán Dr. András Aradszki, aki 2010-ben már nyerni tudott itt. 

  • Az általa vártnál alacsonyabb volt a részvétel. Kisebb a kormányváltás esélye szerinte, de várnak. Négy-öt olyan jelöltjük volt, akik inkább nyerhető körzetben indultak, de egyik sem könnyen nyerhető körzetben. "Lehet eső, lehet hó. Ha országosan jó az eredmény, akkor ötből mind, ha rosszabb, akkor egyik sem" – mondta.

  • Első helyen áll a budapesti I. és V. kerületből, valamint más belvárosi körzetekből álló szavazókerületben Rogán Antal, mögötte Kerék-Bárczy Szabolccsal, Schiffer Andrással, Hegedűs Lórántnéval és Szöllősi Istvánnéval a Mandiner értesülései szerint.

    A Mandiner azt írta, a Budapest belvárosának jelentős részét lefedő 1. választókerületben 16,9 százalékos feldolgozottság mellett Rogán Antal 2485, Kerék-Bárczy Szabolcs 1840, Schiffer András 813, Hegedűs Lorántné 480, Szöllősi Istvánné 26 szavazattal rendelkezik.

    Két ferencvárosi szavazókör adatai: Rogán 162, Kerék-Bárczy 143, Hegedűsné 59, Schiffer A. 85 Szöllősiné: 8; valamint Rogán 189, Kerék-Bárczy 149, Hegedűsné 67, Schiffer 80, Szöllősiné: 7.

    Ez azt jelenti, hogy 44 százaléka van Rogánnak, ami a négy évvel ezelőtti 54 százalékhoz képest elég nagy visszaesés, hiszen "megerősítették" Budával a választókerületét.

  • Bár lehet, csak engem nyomaszt, hogy hét óra óta az egyetlen politikusi szereplés Bajnai Gordon aktivistás kézfogása és a tévéinterjúk voltak. Ha ez egyáltalán lehetséges, az ATV műsora még szomorúbbá teszi az estét, tévében utoljára a 2006-os HírTV-ben láttam ennyi szomorú arcot.

  • Navracsics Tibor igazságügy-miniszter fölényesen vezet Veszprémben – írja saját forrásaira hivatkozva a Mandiner. A pontos feldolgozási arányt ugyan nem közlik, de tudomásuk szerint Navracsics 2227 szavazattal áll, mögötte az MSZP-s Pál Béla 1283-mal, a jobbikos Forgóné Kelemen Judit 810-zel. Hivatalos eredmények továbbra sincsenek, a Mandiner nyilván a választási bizottságok pártküldötteitől szerzi információit.

  • A volt miniszterelnök most érkezett meg a DK eredményváró bulijára. Mi lesz április hetedikén? - kérdezték tőle. "Ha győzünk, világos helyzet, Mesterházy Attilára bízzuk magunkat. Ha veszítünk: aludjunk egy pár napot, és gondolja végig mindenki, mit csináltunk jól, mit nem."

  • akik itt jártak a Jókaiban. Az izraeli, a brit és a francia még itt van, a szlovén már elment.

  • A 444 és a Cink kitiltott újságírói a frissen felrakott papírparaván mögül figyelik, amint érkeznek a vendégek. Ugyanis amint a rendezvény szervezői észlelték, hogy a mozgólépcsők aljánál egyes újságírók még láthatják, hogy kik érkeznek az eredményváró bulira, elkezdték kihelyezni ezeket az elválasztó elemeket. (Az Indexnek van regisztrációja, de bojkottáljuk az eseményt.) Ennek ellenére mi is láttuk, hogy megérkezik Schmitt Pál, illetve Schobert Norbert és neje. A hangulat ünnepi, magabiztos várakozással telik a Bálnán kívül.

  • Az országgyűlési egyéni választókerületi bizottság határozata alapján Hódmezővásárhelyen, Makón és Kiszomboron is megsértették a relatív területi kampánytilalmat, amikor autóból hangosbemondón buzdították a baloldali összefogás jelöltjének támogatására a szavazókat, ezt a szavazókörök 150 méteres körzetében is hallani lehetett, írja az MTI.

  • Mesterházy beköszönése óta semmi nem történt az MSZP székházában. Az újságírók az épület előtt cigiznek és unatkoznak, egy operatőr éppen egy sonkás szendvicsről készít vágóképet. Jól tették a szocialisták, hogy nem adnak nekünk alkoholt, itt már kő kövön nem maradt volna.

  • A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Szili Katalin pártja, és ugye a társadalmi Igazságosságért küzd. Mindezt egy Deák téri irodaház félig üres konferenciatermében valósították meg, ahol egy tucat szimpatizáns és fél tucat újságíró vár a párt nagyasszonyára.

    A gyors összegzés alapján a KTI a visszafogottan dekoltált harmincasok és nagymamáik pártja, a sokat emlegetett polgárosodást meg úgy képzelik el, hogy sokmagvas kenyérre kenik a tepertőkrémet.

    Szili Katalin aztán pontosítja a megérzéseinket: az elkövetkező 25 évről döntünk most, és bárhogy is szavaztunk, ő nagyon köszöni nekünk.

  • a szomszédos Arany János utcai szavazókörben ennyit kapott egyéniben Csiba Katalin  osztotta meg a jelölt legelső részeredményt Osztolykán Ágnessel , és ennél listán a taktikai okokból megosztott szavatok miatt még többre számít.

  • Juhász: Sírni fogunk vagy nevetni - esetleg mindkettő!

    Első bejelentkezés az Együtt-PM eredményvárójáról.

    Juhász: Sírni fogunk vagy nevetni - esetleg mindkettő!
  • Ekkor állapítják meg az előzetes jogi eredményt - mondta Dr. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. 

  • A Bálnában az terjed, hogy a 106 egyéni szavazókörzetből 100-at megnyert a Fidesz, de valójában még csak a kis falvakból jöttek be eredmények az NVI-hez, úgyhogy ez csak becslés.

    A Bálnán kívül nagyjából másfél-kétezer szimpatizáns várja a hivatalos eredményeket.

  • Megjött Fodor Gábor a Liberálisok eredményvárójába, a Dohány utcai Roham bárba. Mint mondta, nem örül a négy évvel ezelőttihez hasonló részvételi aránynak. Izgatottan várja az eredményeket, de annyi már biztos, hogy fordulópont van: a liberálisoknak lesz képviseletük a parlamentben.

    f
  • szavaztak
    Fotó: szarvas / Index
  • Lassan csordogálnak csak be a párthoz az eredmények, teljes szavazókörzetről még nincs is adat, de a Jobbiknál már elárulták, hogy Egerben és Dunaújvárosban is van olyan szavazókör, ahol a Jobbik jelöltje győzött.

  • Pálffy Ilona, az NVI vezetője is bejelentette, hogy az ország összes, 10 386 szavazóköre bezárt. Utoljára az Üteg utcában ért véget a szavazás, ahogy arról korábban beszámoltunk.

  • Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke bízik abban, hogy a választás eredménye hasonló lesz a Nézőpont vasárnap közölt kutatási eredményéhez, és a Fidesz-KDNP folytathatja a kormányzást. Szerinte a kampánycsend eltörlése nem okozott semmiféle problémát, a pártok intenzíven, de elszabadult indulatok, durva törvénysértések nélkül kampányoltak. A választási rendszer szerinte jól vizsgázott, a határon túliak szavazása fennakadás nélkül működött.

  • Legutoljára XIII. kerületi szavazóiroda zárt. Egy-két helyen ügyintézői hiba volt az átjelentkezésekben, de nagyobb rendellenesség nélkül zajlott le a szavazás - mondta el Dr. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. 

  • A Fidesz eredményváróján a nyilvánosságtól elzárva kb. 700-an esznek-isznak egymás között a Bálnában, de a párt prominensei közül lényegében még senki sincs ott.

  • Csiba Katalint arról is megkérdeztem, készült-e a párt az utolsó napokban arra az eshetőségre, amire a Medián felmérése figyelmeztetett, jelesül hogy az LMP szimpatizánsai elég jelentős számban ikszelték be - valószínűleg véletlenül - a viszonylag jelentéktelen Zöld Pártot is.

    A szóvivő azt mondta, hogy a szakértőik szkeptikusak voltak a Medián eredményeivel kapcsolatban, és tanácsukra az LMP sem reagálta túl a zöld pártokra való átszavazás lehetőségét. Nem is csináltak külön tájékoztató anyagokat.

  • Nem területi autonómia kell, hanem revízió - mondta a Jobbik egy idős szavazója székely zászlóval a nyakában a Kongresszusi Központ büféjénél. A párt eredményét jóval többre várja 18 százaléknál, de nem bízik abban, hogy a Fideszt most sikerült legyőzni, "bár a Fidesz hatalma sem tart örökké". "Orbán is a nemzeti oldalt képviseli, csak nem meri megtenni az igazságos magyar lépéseket, azok miatt a pénzügyi oligarchák miatt, akik az Egyesült Államokat is a markukban tartják, azok pedig tudjuk, kik."

  • Mintegy negyvenen várnak az eredményekre a liberálisok főhadiszállásán a Dohány utcai Roham bárban. A párt vezetéséből kezdetben hárman voltak itt, Bősz Anett, Szabadai Viktor és Boruzs András. A Gáborok (Horn es Fodor) később érkeztek. Olyan a hangulat, mint egy kiállításmegnyitón.

    20140406 193201
    Fotó: Tenczer Gábor