új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az előbb lehúzták a rácsot, és kiírták, hogy le van zárva a négyes és a kettes metró bejáratánál is. Annyit tudtunk meg, hogy "hatósági intézkedés zajlik". Feltehetően a rendőrség nem akarja, hogy a fociultrák metróval odamenjenek. Nem tudni, meddig lesz lezárva. Az előbb tucatnyi rendőr jelent meg amúgy taktikai mellényben a metróállomásnál.

  • A Nemzetközi Migrációs Szervezet jelentése szerint kezd feszült lenni a helyzet Koszon és a többi szigeten is. A hatóságok és civil szervezetek igyekeznek biztosítani az alapvető szükségleteiket, de a mohó embercsempészek és a növekvő terhelés miatt a halálesetek száma is nő. Legutóbb egy 47 éves szomáliai családanya szenvedett infarktust a regisztrációs folyamat során, és már nem lehetett megmenteni.

  • Orbán örül a V4-ek szolidaritásának

    Nem volt ellentét a menekültügyi kérdésben a visegrádi országok kormányfőinek prágai csúcsán. Közös nyilatkozatot fogadott el a pénteki találkozón a cseh a szlovák a lengyel és a magyar kormányfő.

    „Robert Fico azt mondta nekem, hogy szerencsés ember vagyok, mert akármit csinálok, mindenképp támadni fognak érte” – mondta Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón.

    Ha megvédjük a határokat az a baj, ha nem védjük, az a baj. Az ember azt sem tudja, mit gondoljon.

    Ilyenkor jól jönnek a barátok”. 

    Orbán köszönetet mondott azért, mert a szlovák, a cseh és a lengyel fél kifejezte szolidaritását Magyarországgal. Orbán szerint „komoly és jó szöveget alkottak közösen”, amely választ ad Közép-Európa aggódó polgárainak: az országok vezetői „urai a helyzetnek érvényt szereznek a jogszabályoknak és megvédik polgáraik biztonságát és békéjét.”

  • Vlagyimir Putyin szerint az európai menekültválság előre látható volt, és elsősorban Washington elhibázott közel-keleti politikája tehető érte felelőssé – írja az MTI. Az orosz elnök szerint Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy súlyos problémák adódhatnak, ha Oroszország "úgynevezett partnerei" folytatják azt a "téves külpolitikát", amelyet ma is folytatnak, kiváltképpen a muzulmán világban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

    Mi is ez a politika? Ez a saját normák ráerőltetése, figyelmen kívül hagyva a régió történelmi, vallási, nemzeti és kulturális sajátosságait... Ez elsősorban természetesen amerikai partnereink politikája. Európa vakon követi ezt a politikát az úgynevezett szövetségi kötelezettségek keretein belül, majd maga cipeli a terhet

    – mondta Putyin, aki szerint a menekültválság megoldásának első lépéseként a nemzetközi közösségnek közös erővel kell fellépnie a terrorizmus és szélsőségesség ellen. "Létre akarunk hozni egy nemzetközi koalíciót a terrorizmus és szélsőségesség ellen. Tanácskozunk erről az amerikai partnereinkkel" - mondta.

  • Az ultrák támadása után most viszonylag nyugalom van, a menekültek elkezdték a szokásos ülő tiltakozást. A tér oldalán azért még látni rohamrendőrt.

  • Horvátország számára elfogadható lenne az Európai Bizottság döntése a menekültkvótákról, de nem lenne elfogadható a kerítésépítés - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Zágrábban. Horvátországnak - a kiszivárgott, nem hivatalos hírek szerint - 3200 menekültet kellene befogadnia, beleértve azt az 550-et, akinek a befogadását már korábban önkéntes alapon vállalta. A horvát miniszterelnök a hírre úgy reagált: "készek vagyunk tárgyalni". 

    Újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor kijelentette, ha kell, a magyar-horvát határszakaszon is kerítést épít, a magyar miniszterelnök hozzáállását "furcsának" minősítette. 

    "A magyar miniszterelnök szerint holmi muzulmán hordák veszélyeztetik a keresztény Európa értékeit, miközben csak arról van szó, hogy emberek jönnek egy jobb élet reményében, amelyért meghalni is képesek" - mondta. Hangsúlyozta, hogy nem hisz a határzárban. 

    Ezek az emberek nem ellenségek, Magyarországon pedig nem segít a határkerítés, mert majd kikerülik azt

    - jelentette ki a horvát miniszterelnök. (MTI)

  • Meghalt az a 50 éves pakisztáni férfi, aki elesett a síneken, miután társaival együtt leszállt az egy napja veszteglő vonatról és gyalog indult el. A férfi beverte a fejét, és hiába intubálták a mentők és próbálták újraéleszteni, nem sikerült.

    Update: A legfrissebb hírek szerint a férfi nem azért halt meg, mert beverte a fejét, hanem tüdőembóliája volt.

  • Helyszíni tudósítónk szerint ugyanakkor a rendőrök Szárnál azt mondták nekik, hogy menjetek, menjetek. A menekültek integettek nekik. Az egyikük azt mondta fotósunknak, hogy bad government.

  • Az iszonyatos dugót követően végül a második budaörsi kijárónál sikerült feljutnom a pályára, megelőztem a menetet, nagyjából ötszáz méterrel vagyok előttük. Itt azt látni, hogy kijön rengeteg helyi lakos és civil vizet osztani. Sőt,

    egy tíz éve Magyarországon élő iraki srác, Omar, aki látta a fotókat a menekültekről, egy kerekesszéket is kihozott.
     
     
  • Messze még a végcél, de máris sok segítője akad a menekültek menetének. Ács cigány származású, egyébként fideszes polgármestere (itt interjúztunk vele) Facebookjára azt írta, hogy ha odaér a menet az autópályán a településükhöz, kimegy, és segítenek nekik. Az Indexnek telefonon azt mondta, elképesztőnek tartja a helyzet kezelését, és egyébként úgy számol, holnap érhetnek hozzájuk a menekültek, ha gyalog folytatják. Ezt írta Lakatos Béla:

    Ács városa élelmet és vizet fog osztani a menekülteknek ha ide érnek az autópályán. Nem azért gondoltam így mert örülök, hogy az országba egyre több menekült érkezik, hanem azért mert a helyzet kezelése nevetséges és embertelen, rengeteg nő és gyermek van a menetben és érthetetlen, hogy ha gyalog engedik a menetet regisztráció nélkül miért nem lehet civileknek és segélyszervezeteknek a határig szállítani Őket.

  • Magyarország változatlanul biztonságos turisztikai célpont címmel sajtótájékoztatót tart a migránshelyzet turizmussal összefüggő kérdéseiről a Bazilika előtt. Akik megnyugtatják a turistákat: Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

    Mindeközben 150 ultra van a Madách téren. A Keletiben petárdákkal dobálták meg a drukkerek a menekülteket. És Bicskéről és Röszkéről is kitört 300-300 menekült. Ja, és az autópályán ezer menekült indult meg Ausztria felé.

  • A menekültmenet az előbb elért az M1–M7-es elágazáshoz, a rendőrök teljesen leállították a forgalmat az autópályán. Még mindig komoly tempót diktálnak a menet elején haladók. 

  • Próbálják körbevenni rendőrsorfallal a teret, de az túl nagy, bárhonnan jöhet még támadás. A petárdás első attak után bejöttek provokálni is, az egyik szkinhedre ráugrottak a menekültek. A legdurvább az volt, amikor egy menekült a gyerekével a gyakában rohant oda szembeszállni a rájuk támadókkal. A legnagyobbat az az ultra kapta, akit a menekültek egy 6-8 fős csoportból rángattak ki, földre vittek és kicsit megtapostak, de ő is a saját lábán tudott elmenni.

    A menekültek azonnal felismerték, miről van szó, és fasiszta, fasiszta skandálással szóltak vissza az őket kurvaanyázó ultráknak.

  • Magyarországon, illetve Budapesten drámai a helyzet, Magyarország viszont elszánt és elkötelezett, hogy az uniós szabályokat betartsa - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak Luxembourgban, az uniós külügyminiszterek informális tanácskozását megelőzően.

  • Ahogy megírtuk, a röszkei Dugonyi úton lévő gyűjtőpontból is kitört 300 menekült, ők az MTI tudósítója szerint a vasúti sínek mentén Szeged felé haladnak.

  • A petárdától megijedt menekültek felmentek az aluljáróból a pályaudvar elé, őket nagyjából 150 rohamrendőr próbálja megakadályozni, hogy kimenjenek a Thököly útra. A menekültek az első kezükbe akadó tárggyal, üveggel, szemeteszsákokkal elkezdték dobálni az ultrákat szállító rendőrautókat.

  • Állítólag senki sem sérült meg a petárdázásban. A rendőrök az ultrák jó részét már berakták a rendőrautókba, párat most visznek el. A semmiből bukkant fel kb. 50-75 rendőr a hetes busz megállójában. A rohamrendőröknél paprikaspray van készenlétben.

    Eközben a Keleti lépcsőjén nagyjából háromszáz menekült skandálja, hogy

    Szíria, Szíria!

    A többség ugyanis az ultrák támadásakor felrohant a pályaudvar bejáratához, ott alakult ki a spontán tüntetés. 

  • A rendőrség közölte, hogy a Keleti pályaudvarnál tartózkodó menekültek közül szeptember 4-én, 13 óra körül kivált egy körülbelül 500 fős csoport, akik azt közölték a biztosításra kijelölt rendbiztossal, hogy céljuk gyalogosan eljutni Ausztriába.

    A csoport a fővárosból az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszán halad, az autók a belső sávban közlekedhetnek. Az úton lévő csoporthoz időközben többen csatlakoztak, létszámuk körülbelül 1000 fő.

    A rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárást hajt végre. Kérik a járművezetők figyelmét és türelmét. 

  • Az m1 tudósítása szerint a bicskei vonaton maradt nagyjából 200 embert elképzelhető, hogy sikerült tolmács segítségével rábeszélni, hogy bemenjenek a menekülttáborba. Egy fehér busz várakozik az állomáson.

    A köztévé tudósítója szerint a megsérült 50 körüli pakisztáni férfit a mentőknek sikerült intubálniuk, de hogy az újraélesztés sikerült-e, arról nekik sincs hírük.

  • Csehország és Szlovákia  kész fontolóra venni egy vasúti folyosó létrehozását a Magyarországról Németországba tartó migránsok számára, amennyiben Berlinnek és Budapestnek sikerül megállapodnia abban, hogy miként kezeljék a menekültáradatot - jelentette be a két ország belügyminisztere pénteken.

    "Ha Németország ígéretet tesz rá nyilvánosan, hogy befogadja azokat a szíriai menekülteket, akiket egy másik európai országban regisztráltak, és nem küldi vissza őket, akkor készek vagyunk megnyitni egy folyosót, amennyiben Magyarország és Németország között is egyezség születik" - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal. (MTI)

  • Nincs semmink, de Németországig megyünk

    Nincs semmink, de Németországig megyünk
  • Bedobtak pár petárdát az aluljáróba a Keletinél az ultrák, akik idejöttek balhézni. Mintha lövések lettek volna, olyan hangja volt, mindenki iszonyatosan megijedt. Alig lehet leválasztani az ultrákról a menekülteket, akik szét akarják verni őket. A menekültek ásványvizes palackokkal és cipőkkel támadnak vissza a petárdákra.

    Kurva anyátok! Takarodjatok innen!

    – ordibálják az ultrák. Hatot közülük a rendőrök beszorítottak a 7-es busz megállójába, próbálják szétválasztani a két csoportot. A menekültek pikk-pakk vagy 150-en összeverődtek egy perccel azután, hogy rájuk támadtak.

  • A bicskei vonatból kitört menekültek elhagyták Óbarokot, Szárliget felé tartanak. Mivel az út nem a vasúti sín mellett halad, nem látjuk, hogy hol tartanak az őket üldöző készenléti rendőrök.

    A fejét beverő, 50 körüli férfiről nincs információnk, nem tudjuk, hogy sikerült-e újraéleszteniük a mentőknek.

  • Ugyanolyan sokan vannak, mint tegnap este voltak. Egyedül a reggeli, délelőtti órákban lettek kevesebben, amikor az eső elől és az ételosztás miatt sokan átmentek a Keletibe. Most ismét piknikhangulat van, labdáznak, pihennek.

  • Ezt maga David Cameron brit miniszterelnök jelentette be. A menekülteket a Szíria körül létesített ENSZ-menekülttáborokból szállítják Nagy-Britanniába. 

    Cameron szerint ennek az a célja, hogy a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton jussanak el Nagy-Britanniába, és ne kelljen segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra, amely már eddig is rengeteg emberéletet követelt. A brit kormányfő nem tért ki arra, hogy pontosan hány menekült érkezhet e kezdeményezés alapján Nagy-Britanniába, sem arra, hogy a brit hatóságok miként szállítják el őket a menekülttáborokból. (MTI)

  • De nem a befogadótáborból, ahogy délelőtt, hanem a Dugonyi úton lévő gyűjtőhelyről 16 óra előtt 10 perccel. A Police.hu közleménye szerint a rendőrség mindent megtesz az elfogásuk érdekében.

  • Miközben az M1-esen ezer menekült vonul, a Deák téren pedig 300 fociultra gyülekezik az éjjeli randalírozás után. Úgy tudjuk, a belügyminiszter egész nyáron nem volt szabadságon, és pont ezt a hetet vette ki magának. Megkérdezzük a Belügyminisztériumot, valóban így van-e.

  • Összesen 160 ezer menekültet helyezne át az Európai Bizottság

    Ennyit venne át a többi tagállam Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól a tervek szerint.

  • Ezek miatt a faszszopó gecik miatt nem lehet haladni!

    – ordibált ki az autójából egy férfi, miután a menekültek menete miatt ismét egysávosra szűkült a forgalom. Tudósítónk ritka pillanat szemtanúja volt: egy rendőr kelt a menekültek védelmére.