2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 0
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Amerika fél a szír menekültektől, mint a tűztől

    Az Egyesült Államok sok menekültet fogad be, csak tipikusan pont nem szíreket.

  • Ez hangzott el a Demokratikus Koalíció tájékoztatóján:

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az embercsempészek legyőzték Horvátországot, és Magyarország számára most a magyar-horvát határ megvédése a kérdés. A miniszter szerint egyelőre úgy tűnik, az embercsempészek Horvátországot legyőzték. Lázár János hódmezővásárhelyi fogadóórája után arról is beszélt: a migrációs hullám megállítására az lett volna a szerencsés, ha Németország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország közösen zárta volna le határait. A miniszter a Vásárhely24-nek nyilatkozva elmondta, Röszkénél úgy tűnik, átmenetileg sikerült a menekültproblémát a kerítés megépítésével megszüntetni.

    Azt mondta, a horvát határ megvédése most a kérdés, ugyanis a szerb és a horvát hatóságok ezrével szállítják a menekülteket a horvát-magyar határ 40 kilométeres szakaszára.

    A kerítés felépítése most ott is megkezdődött.

    Lázár János közölte, a horvát és a szerb kormány meg sem próbálta a menekültek ellátását, az ő szolidaritásukra nem számíthat Magyarország. Szerinte az elmúlt napokban változni látszik az osztrák és német menekültpolitika, az ő jobb belátásukban bízhat Magyarország.

    Megismételte korábbi álláspontját, hogy a határvédelem a megoldás, Európa határain kívül kell a migránsokat összegyűjteni.

  • Szlovénia az Európai Unió és a schengeni rendszer szabályainak megsértésével vádolta meg Horvátországot, miután Zoran Milanović horvát miniszterelnök kijelentette, hogy országában a továbbiakban nem tudják regisztrálni és elszállásolni az újonnan érkező menekülteket. A szlovén rendőrség további egységekkel készül a várhatóan Horvátországból érkező menekültáradat kezelésére. „Horvátország lépései nincsenek összhangban az EU és a schengeni rendszer szabályaival, miután úgy döntöttek, hogy innentől kezdve nem regisztrálják a migránsokat” – mondta Šefić Boštjan belügyi államtitkár. (MTI)

  • Új útvonal terjed a menekültek között a magyar és a szlovén határzár miatt. Egy zárt facebook-csoportban, ahol az útvonalakról és a praktikus információkról tájékozódhatnak azok, akik úton vannak Szíriából Európába, most azt javasolják azoknak, akik még nem állnak a horvát-szlovén vagy a magyar-szerb határon, hogy inkább Románián és Szlovákián át menjenek Ausztriába.

    De a kommentelők nagy része nem bízik ebben az útvonalban sem. Sokan félnek attól, hogy a románok is lezárják majd a határt. Mások inkább azért nem mennének erre, mert már nincsen annyi pénzük, hogy több száz kilométert kerüljenek. Kérdés, hányan próbálják meg erre.

  • Ilyen a hangulat most Tovarnikban
  • Washington tárgyalna Moszkvával Szíriáról

    Továbbra is hajlandó a szíriai háborúval kapcsolatban taktikai megbeszélésekre Washington Moszkvával. Ennek előzménye, hogy az egyre jelentősebb szíriai orosz katonai jelenlét előrevetítette a két nagyhatalom közötti korlátozott együttműködés lehetőségét. Az Egyesült Államok kifogásolja, hogy Oroszország támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szánalmasnak nevezte a horvát miniszterelnök viselkedését

    Talán inkább választ kellene adnia arra, hogy mit rontott el a bevándorlók érkezésére való felkészülés során, és hogy miért nem tudja Horvátország egyetlen nap után ellátni a bevándorlókat

    – vetette fel, kiemelve: Horvátország megbukott a schengeni teszten, bebizonyosodott, hogy még hosszú évekre van szükségük a sikeres felkészüléshez. (MTI)

  • 1500-2000 ember várakozik Tovarnikban, jelentette az m1 helyszíni tudósítója. Aki szerint senki nem tartóztatja fel a menekülteket, maguktól beállnak a sorba és szállnak fel a buszokra. Van, aki már 5-6 órája várakozik erre. Itt mindenki Magyarországra szeretne tovább menni.

    Az Index.hr információi szerint a horvát hatóságok Tovarnikból és Pélmonostorból a magyar-horvát határon lévő Beremendre viszik a menekülteket. A Bama.hu szerint a magyar településen már kezdődik a készültség. Egyelőre hat rendőrautó és két Humvee páncélozott terepjáró van a településen.

  • Így szívatja az igazságszolgáltatás a menedékkérőket

    Egészen különös módon, tudtukon kívül kerülnek lehetetlen helyzetbe azok a migránsok, akik ellen a magyar határzár megsértése (például a kerítés átmászása) miatt büntetőeljárás indul.

    Az illegális határátlépőkről a nemrég életbe lépett új szabályoknak megfelelően gyorsított büntetőeljárás keretében döntenek. Azt a sajtó és a jogvédők már feltárták, hogy ennek milyen garanciális hiányosságai vannak. Az eljárások tanulmányozása közben azonban most

    egy olyan csapdára bukkantunk, amire ezeket az embereket senki sem figyelmezteti.
  • Miro Cerar szlovén miniszterelnök nem hagyná, hogy a schengeni határon menekültek menjenek az országba, a baloldali ellenzék viszont azt szorgalmazza, hogy legyenek szolidárisak a menekültekkel − írja a horvát Tportal.hr.

    Szlovéniában a miniszterelnököt többen kritizálták már a határzár miatt, de a kormány nem akar korridort nyitni a horvát határtól Ausztriáig.

  • Az Index.hr szerint Pélmonostorról mégsem Eszékre, hanem a magyar-horvát határon lévő Beremendre hozzák a horvátok a menekülteket. Itt a legutolsó hírek szerint 6-700 menekült lehet. A lap szerint ugyanakkor a határ menti Tovarnikról is ide szállítják őket, ott pedig több ezren vannak.

    A horvát lap szerint az Eszék melletti Csepényből pedig, ahol 600 migráns volt elszállásolva, Zágrábba irányítják a buszokat. Az ott lévők ugyanis Szlovéniába akarnak továbbmenni.

  • A horvát miniszterelnök, miután közölte, hogy regisztrálás nélkül át fogják engedni az országon a menekülteket, azokra az újságírói kérdésekre, hogy merre fogják irányítani a menekültáradatot, mindkétszer burkoltan azt mondta, hogy a magyar határhoz. 

    Amikor arról kérdezték, hogy Szlovénia felé irányítják-e őket, csak azt a válaszolta:

    Úgy gondolom, hogy Magyarország háromszor közelebb van.

    Amikor pedig az al-Dzsazíra televízió újságírója azt kérdezte tőle, hogy a horvát kormány tervezi-e a migránsok regisztráció nélküli, szervezett átszállítását a magyar határhoz, azt felelte, hogy

    Mi mást tehetnénk? Veszélybe sodorjuk a horvát gazdaságot, a turizmust, a forgalmat?

    Arra a kérdésre, hogy lehet-e rendbontásra számítani a magyar–horvát határon, azt mondta, hogy majd meglátjuk, de hozzátette, hogy ott lesz az összes médium.

  • Július végén a Magyar Közlönyből tudta meg a Zala megyei Martonfa és Sormás, hogy területükön a kormány ideiglenges befogadóállomást akart építeni a menekülteknek. A két település heteken át tiltakozott a döntés ellen, amelyről őket meg sem kérdezték. Ma Hoppál Péter fideszes baranyai képviselő azt mondta, hogy a Fidesz–KDNP csütörtöki kihelyezett frakcióülésén kérdést intézetett a honvédelmi miniszterhez és a belügyi államtitkárhoz arról, hogy a „jogi, biztonsági és életerős határzár” eredményének ismeretében szükség van-e ezekre a menekülttáborokra, amire azt a választ kapta, hogy mérlegelni fogják a kérdést.

  • A szerb–horvát határ horvát oldalán fekvő Tovarnikban úgy másfél ezer ember várja, hogy továbbmehessen vonattal vagy buszokkal Zágrábba. A vasúttól háromszáz méterre az út árnyékos részén nagyjából ötszázan lehetnek, a pályaudvar körül szétszórtan további ezren.

    Van egy kétszáz fős kemény mag a síneken, akik körül félkörben 70 rohamrendőr áll. A kemény mag néha azt skandálja, „we want (to) go" (menni akarunk), egy táblán pedig az áll, mennünk kell. Néha alábbhagy a lendület, olyankor leülnek a sínekre, ahol az elmúlt fél órában nem járt semmilyen szerelvény.

    Sőt, mint kiderült a tegnap este tízkor indított után pénteken hajnalban még elment egy vonat, azóta semmi. A vasúti pályaudvar épülete zárva is van, információ nincs, bent sehol senki.

    A rendőrök többen is lehetnek a látható hetvennél, mert kicsit odébb 25 rendőrkisbusz áll.

    A hangulat nem feszült, a rendőrök is nyugodtak, a skandálás sem agresszív, olyasmi, mint amilyen a Keletinél volt napokon át.

    A helyzet Tovarnkiban most valójában jobb, mint korábban, a szeméthalomból és a 30 mobilvécéből is látszik, hogy sokkal többen voltak a határ menti településen, és ez a tömeg mostanra jócskán leapadt.

  • A Police.hu-n fél kettő után jött ki ez a felhívás:

    A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a felvételeken szereplő személyekkel kapcsolatban információval rendelkezik, vagy őket felismeri, tegyen bejelentést az nni.info@nni.police.hu email címen.

    A felhívást angol, német és arab nyelven is közzétették.

    A rendőrség korábban azt közölte, hogy az összecsapással kapcsolatban 22 embert állítottak elő, közülük 15-öt gyanúsítottak meg tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Őrizetbe közülük 10 embert vettek.

  • Hangzott el az M1-en pár perccel ezelőtt. Az továbbra sem világos, hogy mi a horvát hatóságok célja ezzel a húzással. 

  • Áram ölt a Csalagútban

    Meghalt az a menekült férfi, akit a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő alagút előtt áramütés ért, miután felmászott a Londonba tartó tehervonat tetejére. A vélhetően szíriai férfi holttestére csütörtökön éjszaka bukkantak rá. A vonat átkutatásakor több megbújó menekültre bukkantak a hatóságok, közülük senkit sem ért áramütés.

  • Tíz-tizenegy busz áll Pélmonostoron, már tele vannak, de még nem indultak el. Egymásnak ellentmondó információk terjednek arról, hová mennek, teljes a tanácstalanság. Az egyik busznál verekedés volt, valakit le is szállítottak róla, de komolyabb rendbontás nem volt. Körülbelül 600-700 ember szeretne eljutni A-ból a B-be úgy, hogy azt sem tudják, hol van a B, jelentette az M1 tudósítója. Korábban felröppent a hír, hogy a magyar határhoz viszik a menekülteket, Magyarbólynál erre is felkészültek.

  • „A magyarhorvát határ a schengeni övezet külső határa, amelyet a tagállamok olyan módon ellenőriznek, ahogyan szükségesnek látják” – így reagált az Európai Bizottság szóvivője arra, hogy Magyarország egy másik uniós tagállammal szomszédos határán is kerítésépítésbe kezdett.

    Natasha Bertaud azt is mondta: megtagadható a belépés azoktól, akik nem hajlandóak együttműködni a hatóságokkal, menedékkérelmet beadni és vállalni az ezzel járó regisztrációt. Ezt a Horvátország felé terelődő migrációs nyomással kapcsolatos kérdésre válaszolta, egészen pontosan arra, hogy mit tegyen Zágráb, ha az érkezők nem akarnak regisztrálni. (MTI)

  • Bilincs, víz, sírás: zakatol az ítéletgyár Szegeden

    Se a percre nem pihenő tolmácsok ismerős beszéde, se a bírók empátiája nem tud enyhíteni azon, milyen idegenül és elveszetten ücsörögnek a Szegedi Járásbíróság folyosóin és termeiben, sárfoltos nadrágjukban az elsők közt bíróság elé állított migránsok, azok a többnyire sovány és nagyon fiatal férfiak, akik akkor másztak át a szerb határ drótakadályán, amikor az már börtönnel fenyegetett bűncselekménynek számított Magyarországon. Ahány bíró, annyi stílus, de a váz mindig ugyanaz: az ügyész nem keménykedik, a vádlott beismer, a védő ha próbálkozik is, hiába. Nem válik be a végszükséggel érvelés sem, a bírák szerint a mi határunkon már nincs veszély, a jog nem tudása pedig senkit nem mentesít a felelősség alól.

  • És meg nem erősített hírek szerint Magyarország irányába mennek majd tele menekültekkel. Egy menetrend szerinti vonat is jött Eszék felől, amit megrohamoztak az emberek, az ablakokon át próbáltak feljuttatni a gyerekeket. (Jutarnji.hr)

  • A Délmagyar a régi röszkei határátkelőnél azt tapasztalta, hogy az ott ragadt kb. száz menekült közül

    egy csoport fiatal az egyik buszsofőrrel tárgyalt az útvonalról. A buszra Horgos–Vrbica volt felírva. Vrbica (Egyházaskér) a szerbromán határ mellett található. A fiatalok azt nézegették a térképen, ha elmennek arra, akkor Kübekházánál bejuthatnak Magyarországra. A szír fiúk azt hiszik, a kerítés azért áll a határon, mert Szerbia nem uniós tagállam, szemben Romániával.

    A Szeged Ma tudósítója szintén látja ezt a buszt, mint írja,

    érkezett egy busz, mely Romániába szállítaná őket (persze nem ingyen), de órák óta senki sem szállt fel erre.

  • A horvát miniszterelnök szerint Horvátország megmutatta, hogy van szíve, de a szomszédainak bebizonyította, hogy gondolkodni is tud. „Azt is tudjuk, mik az érdekeink, és mit kell tennünk a biztonságunkért” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy két nap alatt több mint 13 ezer ember érkezett Horvátországba, és csak töredékük távozott. „Ennyi volt, ez meghaladja a képességeinket” – mondta Milanović. Az élelmen, a vízen és a szükséges orvosi ellátáson kívül másra, például letelepedésre nem számíthatnak. (Index.hr)

  • Folyamatosan hagyják el Horgost a magyar-szerb határ túloldalán rekedt menekültek – jelentette a helyszínről a Délmagyar. Mint írják, az autópályánál lévő határátkelőnél már nincsenek migránsok, a régi átkelőnél és a kettő közötti mezőn körülbelül százan vannak. A régi átkelőnél tucatnyian folytatják az ülősztrájkot.

  • A Bama.hu úgy tudja, hogy a magyar-horvát határon épülő kerítéshez az alig 2500 lakosú Beremenden építenek tranzitzónát, ahol a menekültek benyújthatják menedékkérelmüket. A lap szerint a településen jelenleg a földmunkát végzik a kerítésépítéshez. Beremenden egyébként határátkelő is működik.

    Miután tegnap Baranya megyében 453 menekültet fogtak el, úgy tűnik, hogy lelassult ez a folyamat. A lap szerint ma 11 óráig csak 20 embert állítottak elő.

  • A horvát miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón csinált bohócot saját belügyminiszteréből. Zoran Milanović az Index.hr szerint azt mondta, „a menekültek bármikor áthaladhatnak Horvátországon, mert nem mi vagyunk a célország. A szomszédaink összefogtak ellenünk, és ujjal mutogatnak ránk. Mit szeretnének? Húzzunk szögesdrótot, mint Magyarország?”

    A horvát belügyminiszter, Ranko Ostojić tegnap még így fogalmazott: 

    Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket.

  • Miután csütörtök délután leállt a vasúti forgalom Szlovénia és Horvátország között, a menekültek a Zágráb-Ljubljana autópályától északra fekvő Szutla folyón gyalog átkelve próbálnak Szlovéniába jutni - jelentette a 24 sata horvát napilapra hivatkozva az MTI.

    A szlovéniai Obrezje körzetében, közvetlenül az autópálya melletti szakaszon, csaknem száz illegális határsértőt tartóztattak fel a szlovén rendőrök péntekre virradóra. A menekültek egy része most a Szutla folyón gyalog próbál átkelni a határon. Azokat az illegális határsértőket, akik nem kérnek Szlovéniában menedékjogot, a hatóságok visszatoloncolják Horvátországba.

  • Szijjártó Péter külügyminiszter Belgrádba indul tárgyalni, előtte azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy Magyarország és Szerbia között minden idők legjobb politikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködését sikerült létrehozni az elmúlt időszakban. Kár lenne az egyáltalán nem kétoldalú bevándorlási kérdéssel tönkretenni a kétoldalú együttműködést. Pénteki belgrádi tárgyalásain Szijjártó Péter a következő időszak hosszú távú együttműködéséről egyeztet, mivel a bevándorlási hullám nyilvánvalóan hosszú ideig folytatódni fog.

    A külügyminiszter ugyanakkor azt mondta, hogy Horvátországgal egyelőre nem tárgyal a magyar kormány, mert

    már a bevándorlási hullám előtt jóval a mélypontjukra kerültek a magyar-horvát politikai kapcsolatok, ezért nem látom értelmét semmifajta tárgyalásnak.

    Szerinte Horvátországban ki kell várni a parlamenti választásokat.

    A horvát kritikákra reagálva pedig azt mondta, hogy jobb lett volna, ha a horvát miniszterelnök "nem Magyarország alaptalan támadásával, vádolásával" töltötte volna az idejét, hanem felkészült volna a bevándorlási nyomásra. Horvátország bevándorlóellátási rendszere egy nap alatt összeomlott, és arról döntöttek, hogy Szlovénia és Magyarország irányába közvetlenül és szándékosan továbbküldik a bevándorlókat.

  • Az EU-nál panaszkodnak a magyar fuvarozók a határzár miatt

    Komoly veszteségeik vannak a magyar fuvarozóknak a visszaállított európai határok miatt, ezért az Európai Bizottsághoz fordulnak – nyilatkozta Pencz Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára a Magyar Időknek. A bizottságtól egyrészt azt kérik, hogy pótolja a veszteségeiket, másrészt pedig azt, hogy a fuvarozókat ellenőrző hatóságok lazítsanak egy kicsit az ellenőrzésen, legalább amíg a menekültválság tart.