2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A helyszínen úgy értesültünk, hogy hamarosan begördül egy vonat Horvátországból Magyarebólyba, ahonnan az osztrák határhoz viszik a menekülteket. Ez éles ellentétben állna azzal, amit Orbán Viktor reggel mondott a rádióban.

  • Magyarbólyon a vasútállomásnál 30-40 rendőr várakozik. Itt UNHCR képviselője is vizespalackokat is felpakoltak a vasútállomáson. Biztosnak látszik, hogy vonat érkezik ide menekültekkel.

  • Beremend után egy másik helyszínen is nagy számban jönnek át menekültek Magyarország területére. Értesülésünk szerint ezren is lehetnek, a migránsok az autóúton Nagykanizsa irányába indultak el.

    Helyi források megerősítették, hogy a Gyékényest Horvátországgal összekötő vasúti hídon sok százan, talán ezren is átjöttek délután öt óra körül. Hivatalosan ezt még senki nem erősítette meg, de a helyiek elmondása szerint a határ horvát oldalán buszok tették le a menekülteket, akik aztán akadály nélkül átsétáltak a sínek között. A helyiek elmondása szerint több magyar rendőrautó is kíséri őket.

  • Semmi biztosat nem tudni, de a Vecernij List horvát napilap szerint 21 buszon 1300 embert fognak Magyarországon át az osztrák határhoz vinni. Egy másik hír is kering, eszerint Pélmonostorról vonattal hoznának át kétezer embert Magyarbólyra.

    Nem lehet teljesen alaptalan a hír: Magyarbólyon a vasút állomásnál rendőr áll a vasúti átjárón, mögötte négy BKV busz várakozik, és még további helyközi járatok, bár utóbbiakról nem tudni, hogy üresen rendeltáték ide őket, vagy csak a lassuló forgalomban torlódtak fel. A BKV buszai viszont nem kerülhettek ide véletlenül.

  • 750 euróért csináltatot magának hamis szír útlevelet egy holland újságíró

    És a hecc kedvéért a holland kormányfő fotóját rakatta bele. Rengeteg kitöltetlen szíriai útlevél van forgalomban, mióta az állami nyomda a lázadók kezére került.

  • Ljubljana tartja magát ahhoz, hogy nem biztosít szabad átvonulást a menekülteknek Szlovénián át Nyugat-Európa felé – írta a Reuters. De egy kiskaput mégis nyitva hagyott a folyosó előtt a belügyminisztérium államtitkára, nebosja Stefic, kijelentve, hogy a korridort "egyelőre" nem hozzák létre, mert jelen pillanatban nincsen meg a jogi alapja.

    Szlovénia legalább ezer menekültre számít a következő 24 órában, ami a horvátországi adatok alapján alulbecsült előrejelzésnek tűnik.

  • Svájc az elkövetkező két évben 1500 menekültet fogad be, egyben "erősítik a szíriai béketárgyalások támogatását". Bernben ezt az európai humanitárius válság megoldása miatt prioritásnak tekintik. (AFP)

  • BKV-buszokkal hozták vissza a menekülteket Beremendre
  • Három napra leáll a vonatközlekedés a horvát és a szlovén főváros között – tudatta a Slovenia Times. A döntést a szlovén vasúti társaság hozta meg, hogy ezzel is útját állja a menekültek beáramlásának Horvátország felől. A horvát kormányfő viszont közölte: továbbra is azon lesznek, hogy Magyarországra és Szlovéniába, a schengeni övezet tagjaihoz juttassák a menekülteket.

    Ljubljana viszont minden illegálisan érkezőt vissza kíván toloncolni Horvátországba vagy Magyarországra, attól függően, honnan lépték át a határt. A lap információi szerint több tucat embert vettek őrizetbe, illegális határátlépésért csütörtök reggelig.

  • Romániai roma származású embercsempészek cigány népviseletbe öltöztetve szállítanak Magyarországról Ausztriába és Németországba illegális közel-keleti bevándorlókat - közölte az MTI a Mediafax román hírügynökség nyomán. Az embercsempészek arra alapoznak, hogy a magyar hatóságok nem ellenőrzik azokat a román rendszámú gépkocsikat, amik cigány népviseletbe öltözött személyeket szállítanak. Egyértelműnek gondolják ugyanis, hogy román állampolgárok utaznak ezekben a gépkocsikban. Az embercsempészek 1500 euróért vállalják, hogy a hatóságokat megtévesztő módon juttassanak el egy-egy illegális bevándorlót Budapestről Bécsig vagy a németországi Passauig.

  • A Jobbik megszakította szegedi frakcióülését, és Vona Gábor vezetésével Morvai Krisztina EP-képviselő, Szabó Gábor pártigazgató, valamint több országgyűlési képviselő személyesen tájékozódik a Beremend, Magyarbóly, illetve a horvátországi Pélmonostor térségében uralkodó állapotokról – adott ki erről közleményt percekkel ezelőtt a radikális párt.

    Vagyis arról, hogy a személyes tájékozódás már meg is történt, „a jobbikos politikusok több órát töltöttek a kritikus helyzetben levő térségben”. És „szeméthegyben úszó migrásszállásokról, vasútállomásokról, benzinkutakról számoltak be”. Valamint felháborodtak azon, hogy „a korábban nagy mellénnyel nyilatkozó horvát hatóságok és állami vezetők Magyarországra akarják tolni a migránsáradatot”. Ez a hozzáállás a párt szerint „cinikus, a nemzetközi egyezményekkel ellentétes, és egyáltalán nem egyeztethető össze az oly sokszor hangoztatott európai szolidaritás eszméjével”.

  • Ha már fáj önnek a demagógia, akkor nyugodjon meg, a fejlett Nyugaton sem mennek a szomszédba a már-már önparódiába hajló uszításért. Az alapból idegenellenes brit Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának képviselőjét például egy essexi lakossági fórumon arról kérdezték, miért olyan gondozatlan az út menti gyepsáv, mire Tim Aker szépen levezette, hogy

    a menekültek miatt nem jut pénz a gyep gondozására
  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatást kért Horvátországtól azzal kapcsolatban, hogy a horvát rendőrök azt híresztelik: a magyar és a horvát belügyminiszter megállapodott a bevándorlók határhoz szállításáról. A tárca szerint a horvát hatóságok Pélmonostornál tömegesen, regisztráció nélkül elkezdték szállítani a bevándorlókat a horvát-magyar határhoz, és a horvát rendőrök folyamatosan azt híresztelik, hogy minderről a magyar és a horvát belügyminiszter megállapodott.

    „Ez hazugság” – hangsúlyozták.

    Magyar Levente államtitkár telefonon kért magyarázatot Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettestől, és határozottan felszólította, hogy „a horvát rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését”. (MTI)

  • Agresszív, felfegyverkezett emberek megtámadták a magyar határt - Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke rendkívüli sajtótájékoztatón. Itt több fotót is bemutatott a sajtófőnök, köztük egy képet arról a férfiról, aki megafonnal irányította a többieket arab és angol nyelven. Ebből nyilvánvaló szerinte, hogy szervezett támadás történt, hiszen egy menekült hátizsákjának "mióta szerves része egy megafon".

    Aki a magyar határt megtámadja, terrorcselekményt követ el. Akkor is, ha megafonnal szervezi a támadást 

    - mondta a sajtófőnök. Menczer azt mondta, hogy a minisztérium nyilvánosságra hozza a szervezők fényképeit, és kár mindenkit, jelezze a hatóságoknak, ha információjuk van a hangadókról.

    Itt olvashatja részleteket.

  • A szegedi bíróságra napról napra több migránsügy kerül: szerdán 9, csütörtökön 13, pénteken már 17 ügyben jogerős ítélet is született. A Szegedi Törvényszék délutáni közleménye szerint egyébként a pénteki napon már összesen 43 ilyen, a határzár tiltott átlépése miatt indult bűnügyben folytattak gyorsított eljárást, csak nem mindegyiknek értek még a végére. Továbbra is minden ítélet kiutasítás Magyarország területéről 1 vagy 2 évre.

  • Az m1 tudósítója szerint Tovarnikból minden menekült Magyarországra szeretne menni. Akármennyire is kemény az, amit Horvátország most csinál, hogy buszokkal tolja rá a menekülteket Magyarországra valamiféle bosszúból, amiért mi meg a határzárral toltuk rájuk őket, az m1 tudósítója, ahogy kell neki, most is rátesz a dologra egy lapáttal. A menekültek kb. utoljára szeretnének Magyarországra menni. Egy egész napot töltöttünk több ezer menekült között Pélmonostorban tegnap, akik annak ellenére, hogy tudták, nincs 10 km a magyar határ, határozottan nem szerettek volna odamenni, mindenki Szlovénia felé tartott. Ahogy az látszott ma reggel is: a menekültek tömegével indultak el Zágrábba.

    A horvátok tehát hiába tették a magyar határ közelébe azt a tábornak nem nevezhető, szánalmas valamit, a menekültek nem akartak Magyarországra menni. (24 óra alatt kevesebb mint 500 menekült próbálkozott vele, miközben több ezren voltak ott.) Most tehát buszokkal szállítják őket egy másik magyar határra. Ez önmagában elég lenne szerintem, hogy a magyar közvélemény a kormány ízlése szerint alakuljon, de a köztévé semmit sem bíz a véletlenre.

  • Közép-Európa az EP-ben tiltakozott

    Magyarok, lengyelek, románok, szlovákok és csehek ellenezték a menekültelosztást az Európai Parlamentben.

  • Miután Ferenc pápa szeptember 9-én felszólította egyházát az Európába érkező bevándorlók befogadására, a Vatikán bejelentette, hogy befogad két bevándorlócsaládot. Az egyik, egy négyfős, Damaszkuszból származó család most költözött be egy, a pápai állam tulajdonában levő lakásba, a Szent Péter tér közelében.

    A szír családot a vatikáni Szent Anna-plébánia közössége segíti. A család tagjai menekültkérelmet nyújtanak be az olasz hatóságoknak, ami azt jelenti, hogy a következő hat hónapban a szülők nem vállalhatnak munkát. Ezért fél évig a vatikáni plébánia közössége támogatja őket. A Vatikán által segített másik bevándorlócsalád még nem érkezett meg Rómába. (MTI)

  • A helyszínen egy rendőr beszélgetéséből csíptem el, hogy a menekültekkel megtelt BKV-busz Vámosszabadiba indult el. Ezt az információt nem erősítették meg, az eredeti terv szerint Siklósra viszik őket. 

  • A Tompa Közúti Határátkelőhelyen a be- és kilépő teherforgalomban többórás várakozási idő alakult ki – közölte a rendőrség. A rendőrség biztonsági okokból ideiglenesen lezárta a Röszke közúti és autópálya-határátkelőt a szerb területen kialakult helyzet miatt, és a forgalmat Tompa irányába terelik. Emiatt a délutáni órákban az 53-as számú főúton a ki- és belépő teherforgalomban 6 óra várakozási idő alakult ki.

    A rendőrség internetes oldalán, a www.police.hu honlapon a Határinfo menüpont alatt folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot a torlódás mértékéről.

  • Ahogy azt korábban megírtuk, az osztrák ÖBB péntektől visszaállította a menetrend szerinti közlekedést Ausztria és Magyarország között, de hat járat már csütörtökön is elindult a két ország között.

  • Külföldi ismerősei kérdezgetik, hogy mi ez a káosz Magyarországon? Lemondják a konferenciát a meghívottjai, mert túl durva videókat láttak rólunk a hírekben? Egyet se féljen, megvan a megoldás.

    A Magyar Turizmus Zrt. (MT) kis késéssel reagált arra, hogy esetleg romlik az ország megítélése, és lépett. Ha csúnya képsorok jönnek ki a menekülteket állatként etető őrökről vagy gyereket rugdaló szélsőjobbos riporterről, akkor szép képekkel kell visszavágni, hogy helyrebillenjen az egyensúly! Ezért hozták most létre a friendlyhungary.com -ot, ahol a nálunk lévő turisták boldogságot sugárzó nyilvános Instagram-képeiből csináltak egy listát. Így bárki megnézheti, hogy nem mindenkit bántunk. Vagy a MT szavaival „képekre csak képekkel lehet hiteles választ adni, egy kép többet ér ezer szónál”. Ha ez nem nyugtatja meg a hitetlenkedőket, akkor semmi.

  • Steffen Seibert egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, „ami a magyar esetet illeti, a menekültek nagy száma kétségkívül nagy megterhelést jelent egy olyan országnak, mint Magyarország, és erre tekintettel kell lenni. Ugyanakkor a német szövetségi kormány szerint nem jelent hozzájárulást az aktuális menekültprobléma tartós megoldásához, ha menekülteket gyakorlatilag visszautasítanak a határon”. (MTI)

  • Menni akarunk, menni akarunk! - skandálják a menekültek.

    Ilyen a hangulat most Tovarnikban
  • A salzburgi pályaudvar mélygarázsában több száz menekült táborozik. A rendre az osztrák katonaság figyel, amelyet ott is bevontak a válság kezelésébe. A német Focus magazinnak egy katona azt mondta, napok óta figyeli az embereket és most már elég jól el tudja különíteni, ki a háborús menekült és ki a "gazdasági bevándorló" Koszovóból vagy a Balkánról: 

    • "A háborús menekültek már akkor háromszor megköszönnek mindent, mielőtt az ember még bármit is segített volna nekik".
    • "A gazdasági bevándorló az, aki minden további nélkül belemegy az összesöpört szemétbe és újra szétrúgja azt". 
  • Hoppál Péter ezúttal nem mint államtitkár, hanem mint baranyai fideszes képviselő nyilatkozott Pécsen, és azt mondta, hogy tíz ponton folyik a 41 kilométeresre tervezett ideiglenes műszaki határzár építése a magyar–horvát határon, az első védvonal egy napon belül elkészülhet. Az MTI képei szerint a katonák Sárokon már elkezdték kihúzni a gyodát.

    Ahogy megírtuk, a hétvégén már 1900 katona fog dolgozni a kerítésépítésen ezen a szakaszon. A térségbe pedig 800 rendőrt vezényelnek ki azután, hogy csütörtökön Baranya megyében is megjelentek a menekültek, akik a zöldhatáron keresztül jutottak be az országba.

  • Ezt azért csinálták, hogy a menekültekkel teli szerelvény ne léphessen be az országba, írja az RT. Korábban a szlovén belügyi államtitkár az uniós szabályok megsértésével vádolta meg Zágrábot.

  • Hat BKV-busz áll a magyar oldalon, tranzitjárat van rájuk írva. Elkezdenek leszállni a menekültek a horvát buszról, és felszállnak a magyar buszokra. A rendőrök előbb azonban megkérdezik tőlük, hogy honnan jöttek: a többség Szíriát válaszolja, de sokan mondtak Afganisztánt, és Libanont, Irakot is hallottam. Felírják a származási helyüket és a nevüket, és felengedik őket a buszokra.  

  • Hatszázezren várják menedékkérelmük elbírálását

    A menedékkérők több mint fele Németországban várja a vizsgálat eredményét.

  • A beremendi határátkelőnél legalább 8-9 busz áll a határ horvát oldalán, de valószínűleg még vannak mögöttük többen. A magyar oldalon katonák sorfalban állnak, kezükben pajzssal, mögöttük rendőrök. A buszokól egy nagy tömeg ember kiszállt, körülöttük magyar rendőrök állnak. A határátkelőnél van egyébként két páncélozott jármű is.