2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az EU döntött, vége a nyitott ajtók politikájának, Orbán örülhet

    Miről állapodtak meg az uniós országok vezetői tegnap éjjel, mi lett a nagy megfejtés a menekültválság kezelésére? Összeszedtük az öt legfontosabb fejleményt, na meg azt, hogy mindez mit jelent a magyar kormány számára.

  • Sidbe érkezett egy darab busz: ami főként családokkal meg is telt. A rendőrök megtiltották azt, hogy a sajtó fényképezze és filmezze a beszállást. Ezzel kapcsolatban a horvát újságíróknak azt magyarázták, hogy csak a belügyminiszter engedélyével lehet forgatni. Még mindig több százan várakoznak itt, egyelőre nem tudni, hogy jönnek-e még újabb buszok.

  • A román hatóságok a vasárnap kezdődött gyakorlat lejárta után sem bontják le a román-szerb államhatár közelébe felépített két sátortábort - közölte csütörtökön a Digi 24 hírtelevízióra hivatkozva az MTI.

    A televíziónak Nagykomlós (Comlosu Mare) község polgármestere nyilatkozta, hogy a községhez tartozó Kunszőlősön (Lunga) felállított tábor a helyén marad arra az esetre, ha Románia felé is elindul a bevándorlók áradata. A polgármestert a belügyi szervek tájékoztatták erről. A román csendőrség és határrendészet az elmúlt napokban mind a kunszőlősi, mind pedig a temesmórai (Moravita) sátortábort kibővítette és felszerelte, csütörtökön pedig mindkét táborban a bevándorlók regisztrálását gyakorolták.

  • Ki hiszi el, amit a szerbek mondanak, hogy nem volt kapacitásuk átirányítani a menekülteket a macedón határról? Az első nap hozzánk 5000 ember érkezett, amellyel tökéletesen elbodogultunk. 50 ezer már sok volt

    – jelentette ki Ranko Ostojić horvát belügyminiszter Ostacovacban tartott sajtótájékoztatóján.

    A horvát tárcavezető amiatt is megszólta a szerbeket, hogy az Európai Unión keresztül üzengetnek a zágrábi vezetésnek. „Fogják fel, hogy mi az EU teljes jogú tagjai vagyunk, ha az uniónak árulkodnak, akkor azt nekünk mondják” – fakadt ki.

     

  • A kerítés épül a horvát és a román határon is, később dönt a kormány arról, hogy Horvátországban is bevezetik-e a teljes határzárat, mint a szerb határnál - közölte Lázár János a kormányinfón. A magyar kormánynak az a tapasztalata, hogy a schengeni határokat azzal a határzárral lehet megvédeni, amit a magyarok a szerb határnál alkalmaztak.

    Ha ez nem tetszik a horvátoknak vagy az osztrákoknak, akkor nekik kell más megoldást javasolniuk - mondta Lázár, aki szerint veszélyes az osztrák kancellár nyilatkozata, miszerint nincs szükség kerítésre. Nem tudjuk ugyanis, hogy hány menekült érkezik majd a déli határra. Ha az osztrákok nem akarnak kerítést, nekik kell viselni a következményeket - mondta a miniszter.

  • A mai napig 51 ezer menekült érkezett Horvátországba, és nem csökkent a beérkezők száma az elmúlt napokban. A menekültek nagy részét már továbbszállították Magyarország vagy Szlovénia felé, de így is körülbelül 10 ezer ember várakozhat az országban – írja a Jutarnji List.

  • Több, mint 10 ezer illegális bevándorló lépett át szerdán Magyarországra, ez abszolút rekord - jelentette be Lázár János a mai kormányinfón. A szerb-magyar határszakaszon csupán 109-en jöttek át, míg a horvát-magyar szakaszon tízezren. Lázár János szerint szervezett akcióról van szó, hiszen nyilvánvaló az adatokból, hogy a kerítés felállítása után az embercsempészek megváltoztatták az útvonalat.

    Optimista esetben embercsempészek szervezik, rosszabb esetben viszont segítenek azok a szomszédos országok, amelyeken áthaladnak a migránsok - mondta Lázár.

    Orbán Viktor délután négy órára összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet, itt erről is tárgyalnak, illetve a miniszterelnök beszámol az EU-csúcson történtekről.

  • Több tízmillió forintnyi adományt osztott szét a Migration Aid

    A Migration Aid ötszáz civil önkéntesei beszüntetik tevékenységüket a Keletinél, és inkább a magyar-horvát határra koncentrálnak. A szervezet 116 ezer menekültet segített az elmúlt két hónapban, ez 3600 fős napi átlagot jelent. A válság első napjaiban alakult Facebook-csoport 140 ezer üveg ásványvizet, 50 ezer adag ételt, 20 ezer doboz gyümölcslevet, 6 ezer takarót,, hálózsákot és 390 sátrat osztott szét a menekültek között. 

  • Egy temetőben alszik több száz menekült Sidnél. Főként férfiak, csak egy-két család van közöttük.  Van, aki már tegnap hajnal óta várakoznak, egy napja nem érkeztek buszok értük. Egy szír fiúval beszélgettem, aki nagyon hamar ideért: múlt szerdán indult, ma már a szerb-horvát határon várakozik.

    Az ittlévőket a szerbek hozták buszokkal. Egyelőre nem tudnak átjutni, ezért az áldatlan állapotok között várakoznak. Rólam azt hitték, hogy valamelyik hatóságtól jöttem és tőlem kérdezgették, hogy mikor jönnek értük buszok.

    Megfelelő higiéniai körülmények sincsenek: nincsenek mosdók, egy szomszédos kukoricásba járnak vécék helyett. Lassan az eső is elkezd esni és erre nincsenek fedett helyek.

  • Barcson a Dráván átívelő hídon a két sávból az egyiket mobilkerítéssel zárták le a magyar rendőrök. Egy sávon folyik a közlekedés. A hídon rendszertelen időközönként százas, sőt ezres csoportokban jelennek meg a Horvátországból érkező menekültek, akiket a rendőrök ideiglenes táborba visznek, majd onnan továbbszállítanak az osztrák határra.

  • A Šid-Tovarnik szerb-horvát határon van egy csoport menekült. A rendőrök nem engedtek közel hozzájuk, de messziről úgy fest, hogy hat-hétszázan lehetnek. A forgalmat terelik. A tömeg a szerb oldalon várakozik.

  • Megvan, mi állítja meg a menekültáradatot

    • Statisztikák bizonyítják, hogy a menekülteket semmilyen kerítés nem állítja meg, legfeljebb az útvonalak módosulnak.
    • Az egyetlen, ami befolyásolja a migrációt, a tél.
    • A tengeri útvonalak forgalma novembertől áprilisig nagyságrendekkel csökken.
    • Az a kérdés, hogy mennyire veszik át a helyüket a szárazföldi útvonalak.
  • Horvátországba jött egy frissen összeházasodott holland pár. Ők nemcsak segítenek a menekülteknek, hanem még a nászútra félretett pénzüket is felajánlották az önkéntes segélyszervezeteknek.

  • A jelenleg a szerb törvényhozáson kívüli Szerb Radikális Párt arra kér mindenkit, hogy bojkottálja a horvát termékeket. Az ötletről még a parlamentben is beszéltek, de csak felszólalások szintjén merült fel a bojkott ötlete. Nagy siker lenne a szélsőjobboldali tömörülésnek, ha támogatnák a javaslatát.

  • Matteo Renzi olasz kormányfő Facebook-posztjában örvendezik annak, hogy hat hónap és három európai csúcs kellett hozzá, de most végre a menekültválság európai kérdéssé vált, minden szinten. Mint írja, a brüsszeli tanácskozás győzelem azok számára, akik Itáliához hasonlóan a kezdetektől közös európai bevándorlási politikát szorgalmaztak, "nem rövidlátó és egoista nemzeti bezárkózást".

    Az uniós országok állam-, illetve kormányfői tanácskozásának bejelentései szerint Olaszországnak novemberig kell működésbe léptetnie a menekültkérelmet benyújtók azonosítását szolgáló regisztrációs központokat, az ún. hot spotokat. Olaszországban öt hot spot megnyitását tervezik, mindegyiket az ország déli részén. Az elsőt Lampedusa szigetén nyitják meg.

  • A Balkán egy érzékeny régió. Mindenki hatással van a másikra – közölte Miro Cerar szlovén kormányfő, aki tegnap este találkozott az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel. Az EU vezetőjének elmondta, hogy Szlovénia is megsínyli a szerbek és a horvátok torzsalkodását, valamint a menekültválságot.

    Felajánlotta ezért, hogy közvetít Zágráb és Belgrád között és segít rendezni a konfliktust. „A jelenlegi helyzet a szlovén gazdaság számára sem kedvező” – jelentette ki.

  • Beszéltem egy szerb kamionossal, aki vasárnap reggel öt óta áll a határon. Semmilyen irányba nem tudott elindulni, így étel és víz nélkül várakozik a szerb és a horvát határ közötti senki földjén. Az önkéntesek a kamionosoknak is vihetnének ellátmányt – mondta.

    Szerbiából szállított volna Horvátországba alapanyagokat, de most már ötödik napja nem tud innen elmozdulni a kamionsorból. Ezt a vajdasági tévé riportere lemérte: jelenleg 15 km hosszú.

  • Ausztria következetesen vissza fogja küldi azokat, akiknek a menedékkérelmét elutasították, szögezte le az  osztrák belügyminiszter. Orbán Viktor után csütörtökön  Johanna  Mikl-Leitner volt a német Keresztényszociális Unió (CSU) bajor tartományi frakciójának vendége. Itt Mikl-Leitner azt mondta: a migránsok Szerbiában vagy Horvátországban nem adtak be menedékkérelmet, holott ezek az államok is biztonságos országnak számítanak, ezért őket visszaküldik Horvátországba vagy Szerbiába. Mikl-Leitner a dél-európai tranzitországok több ezer menekült visszaküldésére számíthatnak. (Die Presse)

  • Szerbia nem reagál a horvát kormány legutóbbi lépéseire, arra, hogy nem engedik be a szerbiai rendszámú járműveket Horvátországba - közölte csütörtökön Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, aki szerint

    a gazdasági intézkedésekre lehet gazdasági lépésekkel válaszolni, az őrültségre, valamint az irracionális és eszelős lépésekre" azonban sehogyan nem lehet reagálni.

  • Amióta itt vagyunk, csak külföldi autók keltek át a szerb-horvát határon, abból se sok. A kamionsorban állnak török és montenegrói teherautók is, bár őket elvben átengedik: láttunk is egyet elhaladni mellettünk. A szerb és horvát kamionok viszont együtt állnak az oszlopban.

    A turista buszokat most megállítják a szerbek: leszállítják az utasokat és átnézik a csomagjaikat. Ez korábban egyáltalán nem volt szokás, le sem kellett szállni.

  • Nem számít, hogy címlapon foglalkoznak velem. A mi sajtónk nem annyira hülye, mint az övék – így reagált Zorán Milanovi ć horvát miniszterelnök a kormány kabinettülése előtti sajtótájékoztatóján arra, hogy a szerb lapok címlapon gúnyolódtak rajta és a menekültügy horvát kezelésén.

    Ahhoz, hogy a szerbek előtt megnyissa a határt, a következőket szabta feltételül:

    • a szerbek hagyjanak fel a menekültek szervezett utaztatásával
    • Szerbia hozzon létre táborokat
    • Horgosnál a magyarokkal együtt nyissák meg a határt
  • A Zágrábot Belgráddal összekötő autópályán Lipovacnál legalább 10 km-es sorban állnak a kamionok, köztük sok romlandó árut, élőállatokat szállító is, közölte a helyszínen az m1 tudósítója.

  • A Vecernje Novosti című szerb napilap csütörtökön saját becslése alapján azt írja, hogy a horvát-szerb határ lezárása a teherforgalom elől naponta körülbelül egymillió eurós kárt okoz mindkét országnak. Legalább 150 olyan horvátországi vállalat van, amely Szerbia területén is értékesíti termékeit - közöttük több mint húsznak szerbiai leányvállalata is van -, és legalább ennyi szerbiai cég szállít árut a szomszédos balkáni országba.

  • Az A5-ös autópályán Szerbia felé több kilométeres kaminsor áll. A szélsősávba álltak félre, de autók sem tartanak a tovarniki átkelő irányába: mi negyedórája megyünk az úton, eddig egy kocsival találkoztunk – jelenti tudósítónk a helyszínről.

  • Tiltakozó jegyzéket küldött a szerb külügyminisztérium a belgrádi horvát nagykövetségnek, amelyben elítélte azt, hogy horvát tilalom miatt a szerb állampolgárok, illetve a szerb rendszámú járművek nem léphetik át a határ, a jegyzék az intézkedést a második világháború idején fennálló fasiszta Független Horvát Állam intézkedéseihez hasonlítja. A tiltakozó jegyzék szerint a szerb kormány azt kéri a horvát szervektől, hogy azonnal hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

  • A két ország külkereskedelmének nem tesz jót, hogy váltakozó időközönként eltiltják egymás teherszállítását és polgári közlekedését a határátlépéstől. Legalább 150 olyan horvátországi vállalat van, amely Szerbia területén is értékesíti termékeit. Ezek közül 20-nak van szerbiai leányvállalata. Ugyanez az arány a szerb oldalon is.

    Marko Cadez, a szerbiai gazdasági kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a károsult szerbiai cégek közös pert indíthatnak a horvát kormány ellen. Ehhez már hozzá is kezdtek: éppen felmérik a károkat és a veszteségeket.

  • Az m1 helyszíni tudósítója szerint a freilassingi osztrák-német határátkelőn ismét 6-800 ember várhat a határhídon, mivel nagyon lassan halad a német regisztráció. Óránként mindössze 20-30 ember tud átmenni a német oldalra. Három buszt látni a határ német oldalán.

  • Több mint ezer menekültet vittek ma Zákányból Hegyeshalomba. Ezen kívül érkezett még a reggel folyamán egy 16 kocsis szerelvény 1600 menekülttel. Ma még két másik szerelvényt várnak, közölte a helyszínről az m1 tudósítója.

    A határ túloldalán, a nickelsdorfi gyűjtőpontnál a katonai sátrakban több százan aludtak a hideg, 4 fokos éjszakában. Buszok szállítják őket most is Ausztria különböző pontjaira, de tanulva az eddigiekből, már csak 40-50 fős csoportokba terelik őket, hogy elkerüljék a tülekedést.

  • Egyre izgalmasabb a horvát-szerb határtiltogatás: miután hétfőn Zágráb kitiltotta a szerb teherforgalmat az országból, Belgrád bevezette ugyanezt szerdán a horvátokra is. Csütörtökön előbbiek odáig merészkedtek, hogy megtiltották a határátlépést minden szerb számára.

    A szerb vezetés ezen teljesen felháborodott, mire a horvátok pontosítottak: a szerb emberek átkelhetnek a határon, mindehhez csak ki kell szállniuk az autójukból és el is sétálhatnak. A Reuters tudósítása szerint viszont mindenkit visszafordítottak eddig a horvát határőrök.

  • Meg kell teremteni a menekültek tagállamok közötti méltányos elosztására szolgáló állandó rendszert az Európai Unióban - mondta Angela Merkel német kancellár. Mint mondta, nagyon mély meggyőződése, hogy az EU-ban nem csak eseti jellegű menekültelosztási megoldásokra van szükség, ezért az uniós belügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén hozott döntés csak az első lépés, és "még messze nem tartunk ott, ahová el kell jutnunk".