Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Aleksandar Vucic szerb kormányfő miután tárgyalt az unió bővítési biztosával reagált a horvát kormány Twitter-üzenetére, miszerint ma vagy holnap megnyitják a határt. Mint mondta, Szerbia nem is kért mást, és abban a pillanatban, ahogy ez megtörténik, Belgrád is visszavonja az ellenlépéseket.

  • Gyorsított eljárásban bűnösnek talált a Szegedi Járásbíróság egy embercsempészt: 5 év börtönre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarországról. A bíróság szerint B. S. (akinek ismeretlenül maradt a megbízója), azért jött Magyarországra szeptember 21-én, hogy 600 euró fejében a magyar-osztrák határ közelébe vigyen a kerítésen átmászott migránsokat. Végül 17 szír állampolgárt vett fel a teherautójába, és elindult velük az M5-ösön. A rendőrök Mórahalomnál igazoltatták, ekkor bukott le. Volt egy személygépkocsi, ami felvezette és segítette, de az abban ülő embereknek "sikerült kivonni magukat a rendőri intézkedés alól". Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és a védője enyhítésért fellebbezett.

  • Téves volt az az információ, hogy a Gelsén előállított 8 menekültet azért vitték el a rendőrök ma reggel, mert részt vettek volna a röszkei zavargásban. Az ORFK az Index kérdésére nem erősítette meg ezt a köztévés értesülést. Mint írták, azért állították elő őket, mert nem tudták igazolni Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét, őket átadták a BÁH-nak. Az ügy előzménye lehet az is, hogy az m1 úgy tudja, a 8 ember meghúzta a menekülteket szállító vonaton a vészféket, és leszálltak róla.

    Az ORFK válaszolt arra a kérdésünkre is, hogy miért szállítottak le két fiatal férfit tegnap a zákányi vasútállomáson a vonatról, mint írták azért, mert nem nyújtottak be menekültügyi eljárás iránti kérelmet, ezért őket idegenrendészeti őrizetbe vették, és őket egy számukra kijelölt őrzött szállásra szállították.

  • Pénteken 12 migráns ügyét tárgyalta a Szegedi Járásbíróság, és szokás szerint ma is mindenkit bűnösnek találtak határzár tiltott átlépésében. A bíróság közleménye szerint a vádlottak Ásotthalomnál és Katymárnál jöttek át a kerítésen egy korábban mások által vágott résen. A büntetés 8 esetben egy évi, 4 esetben kettő évi kiutasítás Magyarország területéről. A vádlottak közül hét szírnek, négy koszovóinak és egy iraki állampolgárnak vallotta magát.

    Az ítéletek közül 9 jogerős lett, de 3 esetben fellebbezést jelentettek be a vádlottak és védőik. Számításaink szerint így most összesen 176 ítéletnél és abból 10 fellebbezésnél tartunk.

  • A vajdasági Magyarkanizsán nyár óta 120 ezer menekült vonult végig, de ma délelőtt távozott az utolsó ember is a menekülttáborból. A polgármester szerint a menekülttábort azonban nem szüntetik meg, mert még szükség lehet rá a jövőben.

  • Petárdával várták a menekülteket Finnországban

    Kürtöket fújó, petárdákat dobáló tüntetők fogadták a Helsinki mellett lévő menekültközpontba busszal szállított migránsokat; legalább egy tiltakozó a Ku Klux Klán fehér csuháját és kámzsáját viselte, írja az MTI a YLE finn állami hírcsatorna híre alapján.

  • Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg "Európa főgonosza", ám kimond olyasmiket is, amiket a brüsszeli illetékesek nehezen tudnak cáfolni - idézi a The Economistot az MTI. A brit gazdasági-politikai folyóirat véleményrovatának szerkesztőségi írása szerint Orbán

    cinikus bajkeverő, aki vidáman kacérkodik akár a nyílt rasszizmussal is, ám bármennyire fájdalmas ennek beismerése, van abban valami, amit mond.

    Számos európai illetékes szép csendben egyetért vele például abban, hogy a magyar határkerítés nem másra szolgál, mint amit az EU-jog megkövetel, vagyis a külső határok védelmére, mégis Magyarországot ostorozzák, miközben Görögország könnyed mozdulattal küldi tovább menekültek százezreit Európába.

  • Elfogták az embercsempészek magyar főszervezőjét

    Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés vádjával áll bíróság elé az a magyar állampolgár, akit még szeptember 18-án fogott el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – írja a Police.hu. A magyar főszervezőt több más társával, határokon átívelő akcióban fogták el az érintett országok hatóságai, Ausztriában négy, Szerbiában kilenc főt tartóztattak le.

  • Egymásnak esett az MSZP és a DK menekültügyben

    A DK beszólt az MSZP-nek: elárulja a szavazóit menekültügyben. Az MSZP visszaszólt a DK-nak: felzárkóztak a konfliktuskereső Fidesz mellé. Nyilvánosan is elindult a csata a szocialisták és Gyurcsány Ferencék között.

  • Eurómilliókba kerül a szerb-horvát határzár

    Szerbia és Horvátország is elég sokat veszít azzal, hogy a menekültválság miatt gyakorlatilag teljesen lezárták a közös határukat, amin most se ember, se áru nem nagyon jut át.

  • A kerítésmászók töredékére sújt le az új Btk.

    A magyar-szerb kerítés elkészülte és az átmászás bűncselekménnyé nyilvánítása óta jócskán visszaesett a migránsok száma a környéken, de még így is naponta több száz illegálisan bejutott emberrel szemben intézkednek arrafelé a rendőrök. Büntetőeljárást viszont az esetek 96 százalékában nem indítottak az elmúlt pár napban.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon egyeztetett a V4-országok és Oroszország külügyminisztereivel, és közölte velük, hogy Magyarországra továbbra is rendkívül nagy migrációs nyomás nehezedik, mivel Horvátország felől naponta mintegy tízezer illegális bevándorló érkezik az országba. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy Magyarország a bevándorlók regisztrációja és ellátása alkalmával továbbra is minden nemzetközi jogszabályt betart.

    A közlés azért lehet érdekes, mert ma Orbán Viktor azt mondta Bécsben, hogy a horvát-magyar határzár előtt egyeztetés lesz a V4-es országokkal és Horvátországgal. Elképzelhető, hogy erre a körtelefonra gondolt.

  • Velünk könnyít a lelkén a német értelmiség

    A németeknek kapóra jön, hogy Magyarországot csepülhetik, de a Willkommenskultur túl sok lehet a kisembereknek. Orbán rájátszik a félelmekre, Merkel viszont nem hajlandó meghallani a félelmeket, a demokrácia itt is, ott is veszélyben forog. Egy nálunk is otthonosan mozgó neves németországi kutató mesélte el nekünk, hogyan próbálja megvédeni Magyarországot a fasiszta vádaktól, miért vesznek vele össze a barátai a menekültválság miatt mindkét országban, és milyen a közhangulat egy alföldi faluban.

  • A tovarniki vasútállomáson most egy újabb, kilenc vagonos vonat várakozik, de még az előző tizenegy kocsis is itt van. A szerelvények Magyarországra tartanak, egy-egy kocsiban nagyjából 90-100 menekült lehet, tehát hamarosan kétezer menekült érheti el Magyarországot. Folyamatosan jönnek a buszok, amelyek a tovarniki határról vagy Bapskáról, Ilokról indulnak. 

  • Nehéz hónapok várnak a horvát diplomatákra Zoran Milanovic miniszterelnök mai nyilatkozatai miatt. Miközben bejelentette, hogy pénteken vagy szombaton feloldja a szerb járművekre kiadott határátlépési tilalmat, rengeteg megjegyzést tett Belgrádra és Budapestre.

    Falat, egy mocskos falat húztak a határra, ami Európa szégyene, ahol több ezer menekült várakozott. A többieket meg hagyták elmenni Bajakovóba. Mi nem zárjuk rá az ajtót emberekre. Mi nem fogjuk. Ez egy olyan trükk, amit csak azoknak tudsz eladni, akik vevők rá.

     – ment neki Magyarországnak a kormányfő, aki szerint titkos alkut kötöttünk a szerbekkel a horvátok háta mögött. Nem állt meg azonban egy határnál, gyorsan rátért a Szlovéniával közös szakaszra felhúzott szögesdrótra:

    Budapest teljesen kiszámíthatatlanul viselkedik. Most éppen pengésdrótot raknak a szlovén határra. Schengenen belül ez nem indokolja, vagy teszi jogossá semmi!

  • Még meg se született, de már célpont lett

    Nem érti, miért ömlenek a határon a szírek? Látott már repeszdarabbal a fejében születő babát? A két kérdés összefüggését mutatja meg Amel esete, amelyre csak azért nem jó szó, hogy tragikus, mert az újszülött már jól van, túlélte az anyja méhében kapott találatot. Mindenesetre jó emlékeztető, hogy miről is van szó valójában, ha már nagyon belegabalyodnánk a kvóták, hotspotok és ideiglenes határzárak vitáiba.

  • Elmarad a Jobbik által pénteken 18 órára, a helyi menekülttábor ellen meghirdetett tiltakozó demonstráció a kedvezőtlen időjárás miatt Szentgotthárdon - írja az MTI.

  • A külügyminiszter a francia kormányfő után Giorgio Napolitano volt olasz államfőt vette elő azért, mert Napolitano egy előadásában feltette a kérdést, hogy "lehetséges-e tolerálni, hogy a tíz éve EU-tag Magyarország felhúzzon egy olyan szögesdrótkerítést, amely Hitler európai rémuralmát idézi". Az ilyen fejleményekkel szemben a volt köztársasági elnök szerint "nem elég a szolidaritás szent és sérthetetlen elvére apellálni", hanem szükség van a 7. cikk szerinti eljárás megindítására a 2. cikkelyben felsorolt európai értékek nyilvánvaló és sorozatos megsértéséért.

    Szijjártó erről úgy vélekedik, hogy "Olaszország volt elnökétől a legkevésbé sem vártuk volna, hogy a legsötétebb európai korszakot emlegeti fel Magyarországgal kapcsolatban". Ez méltatlan és igazságtalan Magyarországgal és a magyar emberekkel szemben. "Állításait visszautasítjuk és kikérjük magunknak".

  • Zoran Milanovic horvát miniszterelnök bejelentette: mivel az országnak importálnia kell, tárgyalásokba kezd arról, hogy mérsékeljék a szerbekre bevezetett intézkedéseket.

    A bejelentés közben azért nem állta meg, hogy ne üzengessen tovább a szerbeknek:

    Mi is csinálhatnánk azt, mint Szerbia. Hagyhatnánk az embereket a mezőn a szabad ég alatt.

    De azt a pletykát is meglovagolta, hogy a szerb rendőrök elveszik a menekültek pénzét:

    Belépnek Horvátországba 100 euróval, és kimennek 100 euróval. Nem úgy, mint Szerbiában.

    De nem csak a szerbeknek üzent, a saját vállalkozóinak is beszólt:

    Csak azt a 15-50 ezer eurót számolgatják, amit elveszítenek ez alatt a pár nap alatt. Nem tartanak ki mellettünk, pedig mi [a kormány] mindig kiálltunk értük!

    – írja a horvát kormány hivatalos oldalán megjelent beszámoló.

  • A német kormány becslése szerint az országba érkezett menekültek közül a magukat szírnek vallók 30 százaléka valójában nem szír. A belügyminisztérium egyik szóvivője szerint a becslés a menekülteket regisztráló hatóságok megállapításán alapul, pontos statisztika egyelőre nem készült. (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Reuters)

  • Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld elnöke stílusos módját választotta annak, hogy megmutassa, mit jelent az igazi vendéglátás, és hogyan kell kezelnie Európának a menekültválságot. Ramzan Kadirov Kielben a város egyik legjobb étterméhez szállíttatott buszokkal a táborból 900 menekültet és bőséges vacsorát adott nekik – írta a Newsru.com a csecsen elnök Instagram bejegyzésére hivatkozva.

    Kadirov állítólag egyeztetett a vacsoráról az észak-németországi város vezetőségével.

    „A tábori élettől megfáradt emberek nehezen tértek magukhoz a megkülönböztetett figyelemtől. Ezt az Istennek tetsző tettet az Ahmad Kadirov Alapítvány vezetője, Ajmani Nyeiszevna finanszírozta” – jegyezte meg szerényen az apjáról, a bombamerényletben megölt néhai csecsen elnökről elnevezett alapítvánnyal kapcsolatban Kadirov.

    A bőkezűségnek itt nincs vége. Pénteken újabb ezer embert látnak vendégül az étteremben, és felhúznak egy játszóteret is a menekülttáborban.

  • Egy olvasónk küldte az alábbi videót, aki szerint hat nap után először csütörtökön jelentek meg a hadsereg fegyveres katonái a barcsi gyűjtőpontnál. Csütörtökön délután több mint ezer menekült érkezett, akik megijedtek a hirtelen jött felhőszakadástól, és pánikszerűen próbáltak feljutni a 16 vagonos szerelvényre.

    Mint ismert, Barcson a Dráván átívelő hídon a két sávból az egyiket mobilkerítéssel zárták le a magyar rendőrök. Egy sávon folyik a közlekedés. A hídon rendszertelen időközönként százas, sőt ezres csoportokban jelennek meg a Horvátországból érkező menekültek, akiket a rendőrök ideiglenes táborba visznek, majd onnan továbbszállítanak az osztrák határra.

  • Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs kérdésekben illetékes görög biztosa mind a magyar, mind a szlovén hatóságokkal folyamatos kapcsolatban áll, és igyekszik tájékozódni a helyzetről, közölte Daniel Rosario szóvivő.

    Mint ismert, a magyar-szlovén határszakaszon csütörtökön kezdődtek meg a gyorstelepítésű drótakadály elhelyezésének előkészítő munkái. Orbán Viktor ma Bécsben azt mondta, hogy nem akarnak kerítést a szlovén-magyar határra, csak egy ideiglenes és könnyen elbontható akadályt terveznek arra az esetre, ha Horvátország Szlovénia felé szállítaná tovább a menekülteket.

  • A magyar-horvát-szerb határok kaotikus állapotai és a kiszámíthatatlan zárlatok miatt a montenegrói hatóságok felkészülnek arra, hogy a menekültek rajtuk keresztül mennek majd át Dalmácia felé. Montenegróban egyelőre egy kétezer férőhelyes menekültbefogadót építenek, míg Dubrovnikban a horvátok tíz napja tesztelik, hogy a város ellátórendszerei (víz-, gázhálózat stb.) elbírja-e a megnövekedett terhelést – írja az Index.hr.

  • Az osztrák kancellár korrektnek nevezte Magyarország és Ausztria kapcsolatát, miután Bécsben találkozott Orbán Viktorral. Faymann suzerint viszont ugyanakkor utalt arra is, hogy van bizonyos feszültség a viszonyban, és közölte,

    kell egy alap ahhoz, hogy együtt lehessen működni.

    Az osztrák kancellár az Európai Unió külső határának biztosítására hozott intézkedéseket "jogszerűnek" nevezte, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a menedékjog ezzel "egyenrangú, az egy emberi jog".  A kancellár közölte, elvárja, hogy jobban tájékoztassák az osztrák hatóságokat a magyarok a menekültek áthaladásáról.

    Mint ismert, Ausztria és Magyarország viszonya azt követően romlott meg, hogy Faymann azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy náci időket idézett az az intézkedése, amikor a Bécsbe készülő menekülteket Bicskénél leszállította a vonatról és menekülttáborba akarta vinni. Faymann és Orbán között az uniós csúcson is éles szópárbaj volt. Az elhidegülést jelzi, hogy a mai megbeszélés után is külön-külön nyilatkoztak a sajtónak, Orbán Viktor sajtótájékoztatóján elhangzottakról itt részletesen olvashat.

  • Az m1 tudósítója szerint fél órája érkezett meg egy vonat Magyarbólyból Hegyeshalomba, amin 1600-1800 menekült utazott, köztük rengeteg családos és gyerekes. A menekültek papucsban, nyári öltözékben, pokrócokba burkolózva gyalog mennek át a nickelsdorfi gyűjtőpontba. Hegyeshalomban most 14 fok van, az átfázott menekülteket az osztrák táborokban nyitott sátrak várják.

  • Egy másik úton indult el a migránsok egy része Sidből: nem Tovarnik felé mennek, hanem Bapska irányába. Az itteni határsávra is felsorakoztak a rendőrök, nem engedik átmenni az embereket gyalogosan. Helyette rendőrségi buszokkal viszik el az embereket a tovarniki vasútállomásra vagy Opatovacba az ideiglenes befogadóállomásra.

    A rendőrök nem engednek közel a menekültekhez, az útról úgy becsültük, hogy néhány száz ember lehet csak a két határ között. Egy önkéntestől, aki a helyi pappal érkezett a helyszínre, megtudtuk, hogy 3500-4000 ember van itt. Se élelem, se víz, se vécék: a segélyszervezetek sem tudnak ide kitelepülni.

  • A külügyminiszter közleményben utasította vissza, hogy Manuel Valls francia kormányfő a France2 köztévének azt mondta, hogy a migránsok szörnyű körülmények között kelnek át a Földközi-tengeren, majd érkeznek olyan országokba, ahol "néha tűrhetetlen módon fogadják őket". Manuel Valls szerint ami Magyarországon történt, méltatlan, "ellentétes az értékeinkkel, a szögesdrót, a szétszakított családok, a félelmetes körülmények között, gyermekek ellen bevetett könnygáz" és a magyar miniszterelnök kijelentése, hogy minden bevándorló bűnöző, tűrhetetlen.

    Szijjártó Péter közölte, visszautasítja az újabb méltatlan támadokat, szerinte Valls alaptalanul rágalmazza Magyarországot, és "nem gondoljuk, hogy a francia rendőrség tétlenül szemlélte volna, ha egy másik ország területéről órákon keresztül kövekkel és betondarabokkal támadják őket".

  • Nem elég a menekültválság, még a tanárok is sztrájkba kezdtek Horvátországban. Az iskolák 70 százalékában leállt a tanítás, mert a pedagógusok elégedetlenek a béreikkel. 

    Az egész sztrájk csak hergeli a lakosságot és teljesen elhibázott

    – mondta a horvát miniszterelnök a munkafelfüggesztésről.

    Ha ez nem lenne elég, még tüntetés is kezdődött Zágrábban: azt követelik a horvát vezetéstől, hogy nyissa meg a határokat a szerbek számára, hogy újra elindulhasson a kereskedelem és a szállítmányozás. „Milanović úgy viselkedik, mintha háborúznánk, csak akkor szokás lezárni a határokat” – idézi az Index.hr a száznál valamivel több tüntető egyikét.

  • Ahogy azt reggel megírtuk, a rendőrök a gelsei vasútállomáson előállítottak 8 terrorizmussal gyanúsítható menekültet, akik részt vehettek a röszkei zavargásban. Az m1 tudósítója szerint jelenleg zajlik a kihallgatásuk, de meg nem erősített információik szerint a migránsok meghúzták a vészféket, és leszálltak a vonatról, a rendőrök ezután fogták el őket.

    Az Index megkereste a rendőrséget, hogy megtudja a mai gelsei és a tegnapi zákányi eset részleteit (amikor 2 fiatal férfit szállítottak le megbilincselve egy vonatról), de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.