új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • És a kormányablakokban is. Akinek lejárt a személyije, és ezért nem tud szavazni, kérhet újat. A nyitva tartó kormányablakok és okmányirodák listája a https://kormanyablak.hu/hu/rendkivuli-nyitvatartas címen érhető el. (MTI)

  • A Borsodban, az encsi járásban lévő Gagyapáti lélekszáma pár éve még mindössze 10 fő volt, a Wikipedia szerint a második legkisebb lélekszámú magyar település. Az elmúlt években azonban a népességszám kilőtt, ma már csak a választókorú lakosainak száma 27. Viszont az NVI adatai szerint reggel 7-ig még senki nem szavazott, ahogy a közeli, de már edelényi járásban lévő Tornabarakonyban sem (ott 19-en voksolhatnak), vagy a zalai Lendvajakabfán, ahol 32 embert várnak.

    Látott érdekes részvételi adatot? Írja meg, megírjuk!

  • Aki szeretne mozgóurnával szavazni, az vasárnap délig még  benyújthatja erre vonatkozó kérelmét az ügyfélkapun keresztül online, vagy a szavazatszámláló bizottságnál egy írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, kézbesítővel, netán hozzátartozóval.

    Fontos ugyanakkor, hogy ilyen jellegű kérelmet csak a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be.

    Tehát arra hivatkozva például nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkája miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

    Aki mozgóurnát kért, az a szavazókörben hagyományos módon, személyesen nem szavazhat. (MTI)

  • A legkisebb magyar település, a zalai törpefalu Iborfia 9 választópolgárából 5-en már az első órában leadták a szavazatukat. Ez 55,56 százalékos részvételt jelent, amivel e kis magyar község valószínűleg egész Európának példát mutathat választási lelkesedésből.

  • Elmentem szavazni most reggel, mert 7:00-től dolgozom. 6:15 körül érek a fülkéhez, bemegyek, toll sehol. 

    Ellopták a tollat – mondom.

    Micsoda?

    Gondoltam, szólok, de van saját...

    Hihetetlen, csak ketten voltak maga előtt.

    Tényleg? Akkor túl későn jöttem.

    A kora reggeli párbeszédet Ferenc osztotta meg velünk.

  • Budapesten a szavazók 1,4 százaléka, 18 396 választópolgár adta le szavazatát hétig. A megyék közül a részvételi arány Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 1,71 százalék, ami 7126 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Nógrád megyében volt, 1,22 százalék (1916 szavazó). (MTI)

  • Mire befejeztem az előző posztot, meg is jött az adat Nemzeti Választási Iroda honlapján.

  • 2009-ben 1,07%, 2014-ben 0,96% volt a részvételi arány reggel hétig.

  • Az összes szavazókör rendben megnyílt, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés 

    – közölte Mucsi Tamás, a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője. Mind a 10 277 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek. (MTI)

  • Az előzetes felmérésekhez képest meglepetésre a baloldali Munkáspárt (PvdA) nyerte a csütörtökön Hollandiában megtartott EP-választásokat, derült ki az Ipsos exit polljából. A hivatalos eredményekre egészen ma késő estig várni kell, amíg az összes tagországban leszavaznak az EP-választáson.

    Várhatóan öt képviselői helyet szerez a hollandoknak járó 26-ból, 2014-es 9,4 százalékos eredményét pedig megduplázhatja az európai szocialisták bizottsági elnöki csúcsjelöltjének, Frans Timmermansnak a pártja, amelynek ő volt a vezéralakja a kampányban. 

    Megelőzik ezzel Mark Rutte miniszterelnök jobboldali Szabadság és Demokrácia Néppártját (VVD), és a kereszténydemokratákat, akiket egyaránt négy képviselőre jósolnak. Az exit poll szerint az erős EU-t hirdető pártok végezhetnek az élen, míg az euroszkeptikusok és populisták az előrejelzésekhez képest rosszabb eredményt érhetnek el.

  • Magyarország mellett húsz másik uniós tagállamban is megkezdődött a választás. Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lettországban, Máltán és Szlovákiában az elmúlt napokban lezajlott a voksolás.

    Az urnák a legtöbb EU-tagországban reggel 6 vagy 7 órakor nyíltak meg, és legkorábban Luxemburgban zárnak, 14 órakor. (MTI)

  • Miközben tavaly egy nagyobb létszámú delegációval, hosszabb időre jöttek Magyarországra megfigyelni a választások lefolytatásának körülményeit, a csalások és jogsértések kiszűrésére szakosodott szervezet, az EBESZ választási megfigyelői nem ellenőrzik Magyarországon az európai parlamenti választásokat.

    Katya Andrusz, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) ugyanis azt válaszolta az Index megkeresésére, hogy

    az ODIHR általában az országos, tehát a nemzeti parlamenti és az elnökválasztásokat figyeli. Noha a közelmúltban az Európai Parlament választásait is monitoroztuk, és ezt idén is szívesen megtettük volna, sajnos ezúttal nem leszünk képesek erre, hiszen 2019-ben nagyon zsúfolt a választási naptár és a pénzügyi, illetve munkaerő-forrásaink is korlátozottak.

  • Csak az a kérdés, mennyivel nyer a Fidesz - írtuk a kampányt összefoglaló, esélyeket latolgató elemzésünkben. Előre lehet tudni a kutatások alapján, hogy a május 26-i EP-választást ismét a Fidesz nyeri. Az elsöprő arány sem kérdés. Orbán Viktor állítólag a 60 százalékos Fidesz-eredményt tűzte ki célként, amely csúcsra járatott fideszes mozgósítással, alacsony részvételi aránynál nem is elérhetetlen.

  • A Fidesz ismét a migrációra, Orbán Viktor bevándorlásellenes programjára hegyezte ki a kampányát, amelybe csak picit zavart be az Európai Néppárttal való konfliktus. Ugyanis a Fidesz az (ön)felfüggesztését az úgynevezett bevándorlóellenes erők ármánykodásaként igyekezett beállítani.

    Az ellenzék sem nehezítette meg a Fidesz dolgát, ugyanis míg az ellenzéki pártok az összefogást építették közös önkormányzati jelöltek bejelentésével, az EP-választáson külön indulnak. Így aztán az ellenzéki pártoknak az egymás közötti versengés maradt, és azon izgulhatnak, ki kit előz meg.

  • Ez egy állandóan visszatérő vita, ha süt a nap, az a baj, ha esik az eső, az a baj. Mindenesetre ma szinte tökéletesek lesznek az időjárási körülmények az OMSZ szerint:

    A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, elsősorban északon fordulhat elő néhol zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, zivatar környezetében lehet csak szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

  • Minden egyes leütött karakternél többet mond egy videó. Összefoglaltuk az EP-választások lényegét. Íme!

    Két perc alatt megérti az EP-választást
  • Az Európai Parlament este 6 órától közli az EP-választás eredményeinek becslését a tagállamokban elérhető exit pollok, illetve korábban készült közvélemény-kutatások alapján, negyed 9-től pedig ezek alapján becsléseket közöl az új EP mandátumeloszlásáról. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23:15-kor adják ki. (MTI)

  • Az Index Kibeszélő nevű csoportjába szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen beszélgetne politikáról, közéletről úgy, hogy nem az az elsődleges közlendője, hogy elküldi a vitapartnerét a francba!

    Nincs Másik Európa?_ Kibeszélő

    Nincs Másik Európa?_ Kibeszélő has 16,961 members. Politika, közélet, gazdaság és média. Az ország dolgai 2018-2022 között. Ezeket mind ki lehet itt...

  • Tizenkét perce megnyitottak a szavazókörök Magyarországon, 10 277 helyszínen valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este hétig.

    • Az EP-választáson 8 008 739-an szavazhatnak.
    • a 10 277 belföldi szavazókörben 7 873 125-en voksolhatnak;
    • ebből a lakóhelyüktől eltérő más magyarországi településen 97 702-en;
    • a 132 külképviseleten 20 290-en szavazhatnak;
    • levélben 115 324-en;
    • más uniós tagállam állampolgárai közül 3390-en szavazhatnak a magyar EP-listákra.
    • A 97 702 átjelentkező közül a legtöbben a főváros XI. kerületében szavaznának: ott az átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt 56-os szavazókörben 4171-en adhatják le szavazatukat, ebből 3222-en átjelentkezéssel. 
    • A második legtöbb átjelentkező a XIII. kerületben van (2853), a XIV. kerületbe pedig 2720-an jelentkeztek át. A negyedik legtöbb átjelentkező Szegeden van (2521). 
    • A legkisebb szavazókör a Zala megyei Iborfia, ott kilenc választópolgárt várnak vasárnap.
    • A szavazatszámláló bizottságokba 26 905 delegáltat jelentettek be a listát állító pártok. A 10 277 szavazókörből 371 olyan, ahol egyáltalán nincs delegált, 2860-ban pedig nincs ellenzéki delegált.
  • Az Európai Unió előírása szerint addig  egyetlen tagállam sem  hozhatja nyilvánosságra az európai parlamenti választás hivatalos eredményét, amíg valamennyi tagállamban be nem fejeződik a szavazás, mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteken.

    EZÉRT BÁR ESTE 7 ÓRAKOR BEZÁRNAK A MAGYARORSZÁGI SZAVAZÓKÖRÖK, AZ NVI IS CSAK ESTE 11 ÓRA UTÁN KÖZÖLHETI AZ ADATOKAT. MEG KELL UGYANIS VÁRNIUK, AMÍG AZ UNIÓBAN UTOLSÓKÉNT BE NEM ZÁRNAK AZ OLASZORSZÁGI SZAVAZÓHELYISÉGEK.

    Amikor este 11 órakor elindul a tájékoztató rendszer Magyarországon, addigra már viszonylag magas feldolgozottsági adatokat fognak mutatni a számok.

    Azért az este folyamon közölni fogunk nem hivatalos adatok, amelyek eljutnak hozzánk.

  • Az EP-választás előtt minden listát állító párt listavezetőjét megkerestük. A fideszes Trócsányi László kivételével mindenki válaszolt a kérdéseinkre. Itt megtalálhat mindent egy helyen. De nézzük egy-egy mondatban:

    • Gyöngyösi Márton (Jobbik) annyit mondott arról, melyik pártcsalád frakciójához csatlakozna, hogy oda nem ül, ahová Orbán.
    • Döme Zsuzsanna (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) azt mondta a párt terveiről, hogy a magyar nyelvet tennék kötelezővé az Európai Unióban, és bevezetnék az összeurópai sziesztát.
    • Vágó Gábor (LMP) arról beszélt, hogy egy mandátumot biztos szerez a párt, mert bízik abban, hogy honorálják a választók, hogy a klímaváltozást tették a kampányuk fókuszába.
    • Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt, hogy az ellenzéki összefogás hiányában a Fidesz győzni fog, de ő hisz és harcol a szociális Európáért.
    • Thürmer Gyula (Munkáspárt) arról beszélt, hogy a Fidesznél is hamarabb mondták migránsellenes, nemzeti öntudatos programpontjaikat, a kormánypárttal pedig leginkább az a baj, hogy kevés a demokratikus fórum. 
    • Cseh Katalin (Momentum) azt mondta, azért küzd, hogy az uniós forrásokat fordítsa Magyarország végre azokra, akiknek az EU szánta: a magyarokra. 
    • Toroczkai László (Mi Hazánk) elárulta, hogy a Nemzeti Légiót bevallottan azért hozták létre, amiért anno a Jobbik a gárdát, hogy berepítse a pártot a parlamentbe. 
    • Dobrev Klára (DK) pedig azt mondta, hogy nem a miniszterelnökségen jár az esze, az EP-képviselőséget, az Európai Egyesült Államok építését és a magyar érdekek európai érvényesítést is elég nagy feladatnak tartja.
  • Nagy-Britanniában csütörtökön szavaztak, ahogy arról Nyilas Gergő kollégánk a helyszíni riportjában is beszámolt. 

    Hát már hogyne szavaztam volna! De természetesen semmi értelme. Tiszta Monty Python az egész

    – mondta egy ügyintéző az elhúzódó brexit miatt mégis megtartott brit EP-választás egyik londoni belvárosi szavazókörében.

    Az eredményeket itt is ma este 23 óra után közölhetik, de Theresa May brit miniszterelnök sejthet valamit, ugyanis a választás másnapján - persze elsősorban a brexit kudarcos bonyolítása miatt - lemondott.

  • A Fidesz 50 százalék fölötti szavazataránnyal nyeri a vasárnapi EP-választást, ahol a részvétel 35-40% lesz. Ebben egyetértettek a legnevesebb magyar közvéleménykutatók szerdán. Ám a számok alapján nem tudták megmondani, ki lesz a második. Azért rögzítettem a tippeket:

    • Nagy Dániel (Nézőpont): "Nem a Jobbik lesz a második", szerinte azt viszont nem lehet most megmondani, hogy az MSZP vagy DK, hiszen utolsó pillanatos az átjárás a két párt szavazótábora között.
    • Závecz Tibor (ZRI): "A háromból harmadik a Jobbik lesz". A végső sorrendet is befolyásoló tényező lehe ugyanis, hogy a Jobbik vesztette a legtöbb szavazót tavaly óta, és a DK tudta egyedül bővíteni a tavalyi parlamenti választáson látott táborát. 
    • Pulai András (Publicus): ő nem tippelt szerdán, az aznap befejeződő kutatásuk szerint a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 13%-ra gyengült, a DK 11%-ra erősödött.
    • Pillók Péter (Századvég): A legutóbbi mérésük szerint a DK 11, a Jobbik 9, az MSZP-P 7 százalékon állt.
    • Hann Endre (Medián): Jobbik 12, MSZP-P 11, DK 10 százalék a legutóbbi kutatásuk szerint. Hann szerint a DK részéről jó húzás volt Dobrev Klára bevetése, így még jobban is szerepelhet a Medián mérésénél. De Hann kitart amellett, hogy a Jobbik lesz a második.
  • 2014-ben választottunk utoljára képviselőket az Európai Parlamentbe. Öt év után ismét szavazást tartanak a 28 tagállamban. Magyarországon ma reggel hat órától este hét óráig lehet szavazni a pártlistákra. A szavazatok alapján 21 mandátumot osztanak szét azok között a pártok között, amelyeknek a listája elérte az 5%-ot. 

    Természetesen a napi eseményekről, a részvételi adatokról is folyamatosan tájékoztatjuk önöket, majd este az előzetes, exit poll felmérésekről is beszámolunk. Választási műsorral is jelentkezünk többször az este folyamán, az első adással már este hét óra előtt. Szóval, mit is mondhatnék, érdemes egész nap az Indexen követni a történéseket!