új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A brit királynő köszöntő üzenetet tett közzé augusztus 20. alkalmából.

    Kapcsolódó

    II. Erzsébet köszöntötte a magyarokat

    A brit királynő is megemlékezett augusztus 20-ról.

  • A humorista Szép Bencével készült kisfilmjéről az Index is beszámolt.

  • A miniszterelnök a Szent István-rend idei kitüntetettjeivel, Lovász Lászlóval és Vizi E. Szilveszterrel készült közös képet posztolt a Facebookon, amelyen Áder János elnök és Kövér László házelnök is látható.

  • A lengyel–magyar együttműködés a közép-európai térség, valamint egész Európa biztonságának és fejlődésének fontos tényezője – szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök abban a gratulációs levélben, amelyet Áder János köztársasági elnöknek címzett az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

    Lengyelországot és Magyarországot különleges, mély barátsággal, kölcsönös tisztelettel és intenzív párbeszéddel teli kapcsolatok fűzik egymáshoz

    – olvasható a lengyel államfői hivatal honlapján közzétett levélben. A történelmi sorsközösségből a lengyel elnök kiemelte az 1956-os júniusi poznani munkásfelkelés, valamint a magyar forradalom idei 65. évfordulóját. Ezek az események „tartós nyomot hagytak Lengyelország és Magyarország történelmében” – szögezte le, felidézve a magyarok rokonszenvét a poznani felkelés iránt, akárcsak azt a spontán támogatást, amelyet később a lengyelek nyújtottak a magyar forradalmároknak.

    Jelenleg a két nemzet továbbra is számíthat egymásra a veszélyhelyzetekben, az olyan nehéz pillanatokban is, amilyen a koronavírus-járvány – hangsúlyozta Duda. Mint megírta, örömmel él a szeptember elején esedékes hivatalos budapesti látogatása lehetőségével, és várja a visegrádi csoport (V4) államfőinek november végi magyarországi csúcstalálkozóját is a Planet Budapest 2021 alkalmából.

    A lengyel–magyar együttműködés „fontos tényezője térségünk és egész Európa fejlődésének és biztonságának” – fogalmazott az elnök, aláhúzva a szoros és sokoldalú, a Három Tenger Kezdeményezés és a V4 részeként folytatott együttműködés szerepét.

  • Este már semmi esélye a csapadéknak. Bár lesznek felhők az égen, ezek a tűzijátékot biztosan nem zavarják – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora délután Facebook-oldalán.

    Napközben a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, a hőmérséklet pedig „elviselhető” tartományban marad, a 30 fokot szinte sehol sem éri el. Említésre méltó csapadék legfeljebb a nyugati határnál lehet Ausztria felől besodródó záporok formájában, de az ország 99 százalékán nem fog esni.

    A levegő szinte meg se mozdul majd, emiatt azonban a hőmérséklet gyorsan csökken. Este 9 óra körül még jellemzően 20 fok körüli értékekre lehet számítani, de este 10-11 óra táján ennél már akár 3-5 fokkal is hűvösebb lehet.

  • Piros-fehér-zöld színekkel világítják ki este a brassói Cenken található „Brașov”  feliratot, valamint a városházát is – írja a Transindex.

    Brassó polgármesteri hivatala azt írta: az épület és a felirat péntek este öltözik magyar színekbe.

    A gesztussal nemcsak azt a különösen fontos szerepet kívánják hangsúlyozni, amelyet a magyar közösség a település fejlődésében játszott, hanem arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy a város mintapéldája a román, magyar és szász nemzetek békés együttélésének – írták.

    A városnak a 2011-es népszámlálás adatai szerint 23 ezer magyar nemzetiségű lakosa van.

  • Dobrev Klára azzal kezdte Facebook-posztját, hogy

    augusztus 20-án a legnagyobb magyar államférfira emlékezünk. Arra a Szent Istvánra, aki világosan tudta, hogy a magyar nemzet sikerének záloga a Nyugathoz tartozásban van.

    A DK miniszterelnök-jelöltje szerint ezekben a napokban nem könnyű ünnepelni, „mert Magyarország vezetői Szent István intelmeivel szemben vezetik az országot”.

    A kormánypárt szócsövei naponként eresztik a levegőbe bűnös és ostoba gondolataikat arról, hogy Magyarország lépjen ki az Európai Unióból. Szent Istvánnak keményen, néha véres eszközökkel kellett legyőznie azokat, akik vele szemben, a magyarság veszte mellett politizáltak. A mai utódoknak elegendő, ha a szavazófülkében védik meg Magyarország jövőjét, az Európai Uniós tagságát.

    Dobrev hangsúlyozta, hogy „a tét nagyobb, mint bármikor az elmúlt évtizedben”.

    Orbánt követjük a senkiföldjére, vagy Szent Istvánt Európa közepe felé? Orbán vagy Európa? Ez a kérdés, válasszatok! Csakis rajtunk, magyar választókon múlik.

  • Az énekesnő nyilatkozott az augusztus 20-i felvonulás előtt az Indexnek.

    Kapcsolódó

    Péter Szabó Szilvia turulmadáron érkezik augusztus 20-án

    Monumentális felvonuláson idézik meg az államalapítás történetét.

  • Magyarország most azért van, mert megvédte magát mindig az ellen, ami a létét fenyegette 

    – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára augusztus 20-i beszédében Csepelen. Németh Szilárd a XXI. kerületi önkormányzat Daru-dombon tartott ünnepi rendezvényén mondott köszöntőjében arról beszélt, hogy bármennyi idegen hódító és megszálló akarta birodalma részévé tenni, a magyarság mindig megvédte hazáját.

    Kiemelte: az államalapító Szent István egész életműve az alázatnak, a hazáért való szolgálatnak, a nemzetbe és Istenbe vetett rendíthetetlen hitének megnyilvánulása. Ennek az alázatnak azonban semmi köze a megalázkodáshoz, behódoláshoz és önfeladáshoz.

  • Az Index összeszedte, hol milyen programok várják az érdeklődőket országszerte.

    Kapcsolódó
  • Délelőtt tíz órakor indult felvonulás az Andrássy úton, itt nézhet meg néhány képet róla.

  • Minden magyarnak joga van felemelt fejjel járni, mert van mire büszkének lennünk – fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője az augusztus 20-i nemzeti ünnepen Nagymaroson pénteken.

    A sok történelmi megpróbáltatás, sorscsapás ellenére az idő minket igazolt, és a magyarok továbbra is a Kárpát-medence vezető nemzete – mondta, majd arról is beszélt, hogy Szent István a nehezebb utat választotta, mert nem egy vazallus királyság vezetője lett. Egy független, önálló, keresztény magyar államot hozott létre, amely az elmúlt ezer évben kiállta az idő próbáját, megőrizte a magyarokat, és

    nem gondoljuk, hogy ezt a működő példát bármilyen kordivat miatt valamilyen másra kellene cserélni.

  • Magyarország van, de hogy lesz-e, és ha igen, milyen lesz, az csak rajtunk múlik –hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár pénteken a Pest megyei Piliscsabán.

    Menczer Tamás az államalapítás ünnepén arról beszélt, hogy István király meg akarta őrizni a rábízott közösséget, a magyarságot, ehhez pedig kellett egy ország és kellett a keresztény vallás felvétele.

    István az értékek és a közösség megőrzésének jegyében cselekedett, és így tettek az őt követő elődeink is, akik megvédték Magyarországot a támadásoktól

     fogalmazott az államtitkár.

  • Orbán Viktor miniszterelnök több fotót is megosztott az ünnepi légi bemutatóról, az egyiken három Gripen látható, amint épp nemzeti színeket varázsolnak az égre.

  • Csaknem fél évszázada, hogy elkészítette Bereményi Géza filmrendező a kultikussá vált művét, a Veri az ördög a felesége című filmet, amelyben egy vidéki família meghívja pesti rokonuk főnökét és családját, hogy töltsék együtt az ünnepet. A filmet cikkünkben idéztük fel.

    Kapcsolódó

    Már 45 éve veri az ördög a feleségét

    Avagy egy politikus ünnepi találkozása a nép egyszerű gyermekeivel.

  • Az Index Németh Áron rendezvényszervezővel beszélgetett a fesztiválról.

    Kapcsolódó

    A jó kenyérrel szívvel-lélekkel foglalkozni kell, az nem egy robotmunka

    Hetedik éve szervezik meg a Kenyérlelke Fesztivált, amely visszaemelné az köztudatba az igazi kenyér fogalmát.

  • Az Index összeállításából kiderül, hogyan változott a kenyér ára.

    Kapcsolódó

    Így jutottunk el a 96 fillértől a 400 forintig

    Ekként alakult a kenyér ára az elmúlt hetvenöt évben.

  • A legalább hét és fél tonnás tehergépjárművekre vonatkozó szabályok átmenetileg változnak péntek és vasárnap között, erről cikkünkben írtunk.

    Kapcsolódó

    Módosították a kamiontilalmat a hosszú hétvégére

    A kamionstop időszaka három rövid nappali szakaszra osztódik a hazai utakon.

  • Délelőtt 11 óra körül már tömegek hömpölyögtek az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján, a 35. Mesterségek Ünnepén.

    A vásározásra kijelölt terep több utcából áll, nehezen átlátható, hogy mettől meddig tart a rendezvény, amelynek nem tett jót a helyszín elmozgatása: a szűk utcákban nehezen élvezhető a vásári forgatag.

    A standok indokolatlanul aprók, élvezetes sétálgatás, a portéka mustrája a tömeg okán szinte lehetetlen. Aki a Várbusszal óhajtana felmenni, el kell keserítenem, kígyózó sorok várnak arra, hogy feljussanak a minijáratokra. Jobb híján a hegymászást javaslom. 

    A népművészeti fesztiválról bővebben itt olvashat:

    Kapcsolódó

    Idén ingyenes a Mesterségek Ünnepe

    Ez lesz a 35. Mesterségek Ünnepe. Új a helyszín. díjmentes a belépés.

  • A koronázási jelvények egyike a palást, amelynek hiteles rekonstrukciója hamarosan a nyilvánosság elé kerülhet a veszprémi Merencsics Tibor jóvoltából. 

    Kapcsolódó

    Veszprémben készül a koronázási palást hiteles mása

    A koronázási jelvény rekonstruált változata hamarosan a nyilvánosság elé kerülhet.

  • Orbán Viktor miniszterelnök egy nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérből vágott le egy szeletet.

  • Európa kevés ősi államai egyikének nevezte Magyarországot augusztus 20-i beszédében a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten pénteken – olvasható az MTI tudósításában.

    A Miniszterelnökség ünnepségén Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

    Ma Európában alig van Magyarországhoz hasonló ősi állam, amely több mint ezer esztendővel ezelőtt képes volt megszervezni önmagát, saját közigazgatást hozott létre, jogszabályokat fogadott el.

    Ehhez társult az az egyházmegyerendszer, amely a trianoni „országcsonkításig” szinte változatlan formában, majdnem ezer éven keresztül szolgálta az országot, valamint a kereszténység felvétele – mondta.

    A magyar állam megmaradása nagymértékben összefügg azzal, hogy a szuverenitást, a függetlenséget választotta. Azzal, hogy István király a pápától fogadta el a koronát, Magyarország senkinek nem vált hűbéresévé, semmilyen világi hatalom nem volt Magyarország felett – közölte a miniszter.

    Azt is hozzátette, hogy a kereszténység felvétele jelentette Magyarország számára a függetlenséget és a megmaradást.

  • A Momentum EP-képviselője arról ír Facebook-posztjában, hogy a békés együttélés csak egy jól működő államban lehetséges, egy államban, aminek az alkotmányába foglalták az igazságosságot és az emberséget. Szerinte csak ez biztosíthatja az egész közösség védelmét attól, „hogy annak az önkénynek legyen kitéve, ami a társadalmi gyűlöletet, megosztottságot és békétlenséget szítja”.

    A Momentum Mozgalom létrejötte azon a felismerésen alapult, hogy a kormányzó politikai erőknek nem egy igazságos és emberséges állam, a társadalmi béke megteremtése a céljuk.

    Hangsúlyozta, hogy ők az államalapítás napján nem arról beszélnek, ami a magyarokat elválasztja, hanem azt a szándékot ünneplik, amellyel egy nemzet képes az érdekeit felismerni, közösségként fellépni és polgárainak békés együttélést biztosítani.

  • Az augusztus 20-i állami ünnepen a felvidéki magyarságért végzett tevékenységük elismeréseként Áder János magyar államfő által odaítélt állami kitüntetéseket adtak át két ismert felvidéki magyar személyiségnek Magyarország pozsonyi nagykövetségén pénteken – adta hírül az MTI. A kitüntetéseket Márvány Miklós ideiglenes ügyvivő adta át a pozsonyi nagykövetségen rendezett ünnepségen, amelyen a kitüntetettek mellett a felvidéki magyar politikai és civil érdekképviselet több vezetője is részt vett.

    A kitüntetettek közül a neki adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet elsőként Vörös Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) alelnöke, nyugalmazott iskolaigazgató vette át a felvidéki magyar közösség identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes, sokrétű tevékenységének elismeréseként.

    Az ünnepségen másodikként Molnár Tamás lelkipásztor, a Pozsonyi Főegyházmegye helyettes bírósági helynöke vehette át a neki adományozott állami kitüntetést. A pozsonyi magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló lelkészi szolgálata és közösségépítő tevékenysége elismeréseként kapta a Magyar Arany Érdemkeresztet.

  • A Szent Korona hőlégballon magasba emelkedése jelezte pénteken Debrecen belvárosában, hogy megkezdődtek a Szent István-napi és a virágkarneváli programok a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

    A hagyományos karneváli felvonulás helyett idén is korzón tekinthetik meg az érdeklődők a virágkocsikat pénteken a Nagyerdei Stadion északi kapujánál, a Nagyerdei körúton, szombaton és vasárnap pedig a belvárosban: a Kossuth téren és a Piac utcán

    – jelezte Bódor Edit főszervező az MTI-nek.

    Idén tizennégy virágkompozíció készült, köztük a karneválok állandó szereplői, a Szent Koronát és a koronázási ékszereket bemutató kompozíció, valamint a Debrecen címerét megjelenítő kocsi.

    A virágkocsikat több százezer száraz- és élővirággal díszítették. A hollandiai Zundert városából több mint háromszázezer különböző színű dália érkezett Debrecenbe, amelyet frissen, az utolsó órákban helyeztek el a virágkocsikon. Az elmúlt napokban egyébként több mint 180 diák, önkéntes segédkezett a kocsik felöltöztetésében.

    A virágkocsik témája Debrecen meghatározó nagyvállalatainak, partnereinek küldetését, munkásságát, a város életéhez való kapcsolódását mutatja be. Az önkormányzat kocsijának a középpontjában például a víz áll, utalva arra, hogy a hamarosan kezdődő Civaqua-program keretében a Tisza vizét vezetik be a városba, míg a Debreceni Egyetem kompozíciója a tudás fáját ábrázolja.

    A virágkocsik mellett számos más karneváli programmal is várják az érdeklődőket: virágdíszbe öltözött veterán kerékpárok, kaktuszkiállítás, kortárs festők kiállítása, a gyerekeknek szervezett népszerű Galiba fesztivál a nagyerdei állatkertben és számos művészeti csoport bemutatkozása teszi teljessé az idei debreceni virágkarnevált.

  • Áder János köztársasági elnök átadta a legmagasabb állami elismerést, a Szent István-rendet. A legrangosabb állami kitüntetés átadásán Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt. Idén a Szent István-rendet ketten kapták meg, a köztársasági elnök idén

    LOVÁSZ LÁSZLÓNAK ÉS VIZI E. SZILVESZTERNEK ADOMÁNYOZTA A KITÜNTETÉST.

    Lovász László Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Abel- és Wolf-díjas, Széchenyi- és Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és az amerikai National Academy of Science rendes tagja. 

    Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja. A központi és perifériás idegrendszer ingerületátvitelének neves kutatója.

    Kapcsolódó

    Lovász László és Vizi E. Szilveszter kapta a Szent István-rendet

    A legmagasabb állami elismerést Áder János adományozta.

  • Ingyenesen látható a megújult Szent István-terem a Budavári Palotában – hangzott el a közszolgálati televízió pénteki adásában. Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs igazgatója elmondta: az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem a századforduló iparművészeti csodája volt, amelyet a látogatók 1945-ig tekinthették meg, majd a második világháborúban megsemmisült, és hetvenöt év kellett ahhoz, hogy a termet az építők új generációja a semmiből újraalkossa.

    Hozzátette: a terem első átadója után 120 évvel azt tapasztalhattuk, hogy ma is vannak olyan világszínvonalú mesterek Magyarországon, akik képesek voltak újraalkotni ezt a csodát, Pécstől Pápáig több száz szakember vett részt az alkotásban, sok olyan mesterség is szerepet kaphatott, amely ma már eltűnőfélben van.

    Itt található az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója, Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló képek, emellett a falikarok, a csillár, a mennyezet szinte egy ékszerdobozt alkot – sorolta a kommunikációs igazgató.

    A Szent István-terem augusztus végéig regisztrációval ingyenesen látható. A rekonstrukcióról az Index is beszámolt, cikkünkből részleteket is megtudhat.

    Kapcsolódó

    A gyönyör Mekkája lett a mívesen rekonstruált budavári Szent István-terem

    Már látható a várban a Szent Istvánról elnevezett terem.

  • Szent István király tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak  az egri bazilikában. Augusztus 20-án adják át a Pro Agria életmű- és szakmai díjakat, valamint a díszpolgári címeket is. A zenés tűzijáték este kilenc órától kezdődik, a koncertek éjfélig tartanak majd –  írja a Heves megyei hírportál.

    A Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpontban idén is ingyenes lesz a Szimfonik Lájk-koncert. A szépasszonyvölgyi szabadtéri színpadon a hétvégén több koncerten is részt vehetnek az érdeklődők.

  • Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebookon közölte, hogy a délelőtti programokon eddig sok tízezer ember vesz részt.

  • Budapest főpolgármestere ünnepi Facebook-posztjában arról ír, hogy

    Szent István öröksége lehetővé tette, hogy most magyarul mondhatjuk ki, ami a szívünket nyomja. Hogy új államalapításra, az állam újraalapítására van szükség.

    Karácsony Gergely szerint a magyar állam működésének célja és értelme nem lehet más, mint egy emberségesebb és méltányosabb ország megteremtése, „ami csakis bennünk kezdődhet”.

    Az erőszakos kevesek uralma kettészakította Magyarországot, ma az ország 99 százalékának többsége cipeli a hátán az egyszázaléknyi kiváltságost. Az állam nem épülhet gyűlöletre, megbélyegzésre, polgárháborús retorikára, csakis együttműködésre és együttérzésre.

    A miniszterelnök-jelölt úgy látja, hogy a mai állam megoldások helyett bűnbakokat gyárt, és mindig uszít valaki ellen, hergeli az ország egyik felét a másikkal szemben.

    Ahol az állami politika másból sem áll, csak bűnbakképzésből, ott előbb-utóbb mindenki sorra kerül: a menekültek, a romák, a hajléktalanok, a biciklisták, a civilek, az egyetemisták, a melegek és a norvégok után egyszer majd te is.

    Karácsony kifejtette, hogy az, amit harminc éve magától értetődőnek tartunk és ünneplünk augusztus 20-án, az európai Magyarországot, most veszélybe került. Ezt Magyarország uniós kilépésének lebegtetésével kötötte össze:

    Megszületett az otromba műszó, a Huxit, amit kicsinyes hatalmi szándék és mohó gazdasági érdek táplál. „Van élet Európán kívül” – halljuk mostanában újra meg újra. Csakhogy az egy szegényebb, kilátástalanabb, kiszolgáltatottabb élet.

    Leszögezte, hogy Szent István napján világossá kell tenni: Magyarországnak Európában a helye, és Magyarország Európában is fog maradni. Ezt azzal egészítette ki, hogy

    nem az országnak kell távoznia Európából, hanem az országot Európából kivezetni akaró hatalomnak kell távoznia.