Budapest

Vona: Budapest egy bűzös, nagy lepény

2010. augusztus 24., 13:06 Módosítva: 2010.08.24 13:37
10

Elkészült a Jobbik fővárosi programja, ami olyan jól sikerült, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon is ezt fogják használni, jelentette be Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje a Marriot Hotel tetőteraszán tartott sajtótájékoztatón.

Staudt Gábor (fotó: Barakonyi Szabolcs)
Staudt Gábor (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Húsz év alatt Budapest a milliós lélekszámú nagyvárosok multikulturális auráját sikeresen ötvözhette volna azzal, hogy mégiscsak a magyarok fővárosa. Ehelyett ma van egy bűzös, mocskos, veszélyes és élhetetlen nagy lepény itt a Duna két partján, amelyről ordít, hogy nincs igazi gazdája, de van megannyi tolvaja és gazembere, áll a Jobbik most elkészült programjának bevezetőjében, amit Vona Gábor, a párt elnöke írt alá.

A Jobbik le szeretné zárni a hazugság korát, jelentette be az új program ismertetésekor Staudt Gábor főpolgármester-jelölt. Hozzátette, programjuk a legerősebb az összes között, megvalósításához sokszor nem is kell pénz, csak megfelelő akarat. Elmondta még, hogy a programot hosszú távra írták, így ha most nem sikerülne nyerni, akkor 2014-ben is jó lesz még.

Tovább

Mándi Sándor a politika Overdose-án lovagol be

2010. augusztus 24., 10:42 Módosítva: 2010.08.24 10:42
36

Mándi Sándort, az MDF főpolgármester-jelöltjét egy augusztusi hétvégén, betonozás közben kereste meg a párt, vállalná-e a pozíciót. Mándi szerint az MDF a politika Overdose-a, aminek a hátán októberben be fog lovagolni a városházára.

Elég későn, augusztus 18-án jelölte az MDF. Mikor keresték meg, és milyen vetélytársakat ütött ki a nyeregből?

Nem tudom kikkel tárgyalt előttem az MDF. Nem is különösebben érdekel. Megtalálták a legjobbat.

Tovább

Decemberben adják csak át a Margit hidat

2010. augusztus 23., 14:24 Módosítva: 2010.08.23 14:48

Tóth Kata, a kivitelező konzorcium szóvivője közölte: a híd teljes felújítását a kivitelező 2011 júniusára tudja vállalni. A késés amiatt alakult ki a kivitelező szerint, hogy a főváros három hónapos csúszással adta csak át a rekonstrukció engedélyeit, emiatt számos munkafázist kellett vagy kellett volna kora ősz helyett télen elvégezni. Erre gyakran technológiai okokból sem volt lehetőség, a rendkívül hideg, a hóviharok és az elhúzódó tél miatt további huszonöt napon át vált lehetetlenné a munkavégzés a mederhídon, írta Tóth Kata.

Tovább

Újabb 50 térfigyelő kamerát kapott a XIII. kerület

2010. augusztus 23., 12:31 Módosítva: 2011.01.06 07:46
4

Újabb ötven térfigyelő kamerát kapott a XIII. kerületi Rendőrkapitányság hétfőn. Ezzel együtt már 134 darab videokamera segíti Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó városrészek felügyeletét a kriminológiai szempontból "érzékeny" pontokon. A fejlesztés 39 millió forintba került.

Az új térfigyelőket hétfő délelőtt adta át Tóth József, a kerület polgármestere. A kamerákat már üzembe is helyezték, így mostantól állandó megfigyelés alatt lesz a Szent István körút Nyugati tér felé eső szakasza, a Gyöngyösi sétány, a Gyermek tér, az Országbíró utcai lakótelep, a Népfürdő utcai lakótelep, a Dagály Strandfürdő külső környezete, és a Ditrói Mór utca is. Arról, hogy hova kerüljenek a berendezések, a kerületi rendőrkapitányság vezetése döntött.

Tovább

A szocik azzal járják a nyugdíjasotthonokat, hogy visszaléptem

2010. augusztus 23., 11:54 Módosítva: 2010.08.23 16:11

A József Attila utcáig kígyózott a sor a Tisztelet Társasága Sas utcai irodájától hétfőn kora délelőtt. Schmuck Andor, a szervezet szellemi atyja, egyben a szociáldemokraták főpolgármester-jelöltje nyilván nem véletlenül időzítette sajtótájékoztatóját az ajánlószelvény-gyűjtés kezdetére, a sor önmagában is felért egy erődemonstrációval.

01

A sorban állók, mint Schmucktól megtudtuk, valamennyien a Tisztelet Társasága helyi csoportjainak elnökei voltak, többen egész csomagnyi ajánlószelvénnyel érkeztek. Igaz, többen mindhárom szelvényre Schmuck Andor nevét írták rá. Ezek elvesztéséért bőven kárpótolhatja Schmuckot, hogy legalább ugyanennyien kitöltetlen, így akár szabadon is felhasználható szelvényeket nyújtottak át, majd iratkoztak fel a Tisztelet Társasága által szervezett ingyenes színházi előadások egyikére.

Tovább

Húsz év után új polgármestere lehet a Ferencvárosnak

2010. augusztus 23., 10:51 Módosítva: 2010.08.23 11:18
5

Szokatlanul izgalmas lehet az őszi polgármester-választás Ferencvárosban. A kerületet húsz éve Gegesy Ferenc irányítja, tizenkét éve balliberális többség élén. Ez most megváltozhat.

Tovább

Álaktivisták ellen tett feljelentést az LMP

2010. augusztus 22., 17:25 Módosítva: 2010.08.22 17:25

Feljelentést tett a rendőrségen a választás rendjének megsértése miatt Szabó Barbara, a Lehet Más a Politika (LMP) XVI. kerületi polgármester-jelöltje, mert helyiek szerint a kerületben többen LMP-s aktivistának adják ki magukat, és gyűjtik az önkormányzati választások ajánlószelvényeit - közölte a párt.

Tovább

Az LMP színeiben indul a fizikusok mumusa

2010. augusztus 22., 15:20 Módosítva: 2010.08.22 15:20
471

Nevezték már a paraenergiák mesterének, a fizikatudomány állóvize felkavarójának Egely György mérnök-feltalálót, aki most az LMP színeiben indul Budakeszin a képviselőségért. Két ötletével kampányol: az etanol-adapterrel és az éjszakai feszültség-csökkentéssel. Korábbi találmánya, az Egely-kerék képes mérni egy komplett önkormányzati testület vitalitását.

Először lép politikai pályára?

Azért ezt nem nevezném politikai pályának. De, igen, először adom az arcomat egy politikai irányvonal mögé.

Érdekes, elég sok jelölt nem tartja politikai pályának a képviselőséget, polgármesterséget, holott azért ez, ha helyi szinten is, de politikai szerep.

Mert a politika besározódott. Az átlagember azt gondolja egy politikusról, hogy maximum 20 percig tud figyelni, általános iskolai felkészültsége és végzettsége van, és legfeljebb egy évre tud előre gondolkozni, holott az lenne a dolga, hogy hosszú távra gondolkozzon, a közpénzeket a lehető legjobb helyre tegye. Na most, ilyet azért nagyon ritkán láttunk az elmúlt 100-120 évben, úgyhogy a politikus és a csirkefogó szinonim fogalom most már.

Tovább

Tovább csúszik az Óbudai Gázgyár rehabja

2010. augusztus 21., 10:29 Módosítva: 2010.08.21 12:48
7

A Fővárosi Gázművek Zrt. - az általa indított nyílt közbeszerzési felhívásban - nem tudta pontosan meghatározni, hogy mennyi szennyezett talajt kell kicserélni az Óbudai Gázgyár területén, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a felhívást, és az azt követő döntéseket. Az erről szóló határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Az ajánlatkérő június végén tette közzé a közbeszerzési felhívást. Ebben - tájékoztató adatként - 57 ezer köbméter szennyezett talaj kicserélése szerepel, bele értve az elszállított szennyezett talaj ártalmatlanítását és elhelyezését is. A potenciális ajánlattevők a felhívás, illetve a megvásárolt tender dokumentáció áttanulmányozása után azt észlelték, hogy a kármentesítést a környezetvédelmi hatóság által jóvá hagyott műszaki beavatkozási terv alapján kell elvégezni, de ilyen terv nem létezik.

Tovább

Újra jár a 4-6-os villamos

2010. augusztus 20., 07:37 Módosítva: 2010.08.20 07:37

Péntektől újra teljes vonalon közlekednek a 4-es és 6-os villamosok Budapesten, miután véget ért a villamospálya felújítása. Csaknem 3200 méternyi sínt, illetve három váltót és egy vágánykereszteződést cseréltek le a szakemberek. Beépítettek egy vágánykapcsolatot is az Üllői úti megállóhoz, így a jövőben kisebb szakaszon kell pótolni a villamost, ha valamilyen baleset történik.

A munkálatokat július 24-én kezdték a Móricz Zsigmond körtér - Blaha Lujza tér, illetve a Fehérvári út - Blaha Lujza tér közötti szakaszokon, így ezen megállók között pótlóbuszok szállították az utasokat, a villamosok pedig csak a Blaha Lujza tér és a Moszkva tér között közlekedtek.

Útlezárások, forgalmi korlátozások Budapesten

2010. augusztus 20., 07:27 Módosítva: 2010.08.27 21:43
6

Parkolási tilalom van érvényben csütörtökön reggel 8 órától az I., II., V., IX. és XI. kerületben, nem lehet parkolni szombat reggel 8-ig a Bem felső rakparton a Margit híd és a Clark Ádám tér között, illetve a rakpartra nyíló utcák egy részén. Ez a Jégverem utcát, a Halász utcát, a Szilágyi Dezső tér egy részét, az Aranyhal utcát, a Batthyány teret, a Csalogány utcát, a Vitéz utcát, a Kacsa utcát, a Ganz utcát és a Bem teret érinti. A területet csütörtökön este 20 órától le is zárták a forgalom elől. Nem lehet parkolni a Lánchíd utcában, - a parkolókban sem - az Öntőház utcában, az Ybl Miklós téren, a Döbrentei téren, a Váralja utcában, a Lovas utcában, a Kapisztrán téren sem. Ezeket a részeket szintén csütörtökön este zárták le.


Augusztus 20-i forgalomkorlátozás a fővárosban - lezárások nagyobb térképen való megjelenítése

Hol a kocsim?

Nem lehet parkolni a Budai alsó rakparton az utca és a Lágymányosi híd között, a Pesti alsó rakparton az Erzsébet híd és a Közraktár utca között, illetve a Pesti alsó rakparton a Dráva utca és a Garibaldi utca között. Parkolási tilalom van érvényben a Bajcsy-Zsilinszky út páratlan oldalán az Andrássy út és az Arany János utca között is. Csütörtökön délután 16 órától kezdődött a parkolási tilalom a belváros nagy részén. Nem lehet autóval megállni a Március 15-e tér környékén, a Szabad Sajtó úton, a Széchenyi felső rakpart egy részén, a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban, a Kossuth téren és környékén, illetve a környező utcák egy részében. A tilalom itt szintén szombaton reggel 8-ig tart. Pénteken délelőtt 8 és 10 óra között ezeket a területeket a Kossuth tér környékén le is zárják.

Csütörtökön reggeltől lezárják a Lánchíd utcai parkolót is. Pénteken reggel 8-tól pedig az Erzsébet híd északi járdáját, déltől az I. kerületi Kapisztrán teret, délután 17 órától éjfélig pedig az Erzsébet hidat, a Lánchidat, az Alagutat és a Margit hidat is. Lezárják a Szabadság híd - Szent István körút - Bajcsy-Zsilinszky út - Károly körút - Múzeum körút - Vámház körút - Szabadság híd - Bartók Béla út - Villányi út - Budaörsi út - Alkotás utca - Vérmező út - Margit körút - Török utca - Üstökös utca - Margit híd által határolt területet is.

Lezárják a belvárost

Szakaszosan és időszakosan lezárják pénteken délután fél négytől ötig - ahogy a felvonulók elhaladnak - a Clark Ádám tér - Lánchíd - Roosevelt tér - Zrínyi utca - Szent István tér útvonalat. Pénteken 17 órától este 23 óráig több helyen a forgalom elterelésére kell számítani. Ezek a területek a Budaörsi út a Villányi út kereszteződésénél, a BAH-csomópontnál, a Móricz Zsigmond körtér, a Hegyalja út - Mészáros utca kereszteződése, a Kálvin tér. Terelnek majd a Rákóczi út - Múzeum körút - Károly körút kereszteződésében, a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út kereszteződésében és a Nyugati téren is.

A Szent Jobb körmenet miatt parkolási tilalom lesz pénteken reggel 8 órától éjfélig a Bazilika környéki utcákban, illetve a Bajcsy-Zsilinszky út egy részén. A Bazilika környékét pénteken délután 14 és 20 óra között le is zárják. Délután fél hattól este 20 óráig lezárják a Szent István tér - Sas utca (Október 6. utca) - József Attila utca - Nádor utca (Zrínyi utca) - Arany János utca - Hercegprímás utca - Szent István tér útvonalat is.


Augusztus 20-i forgalomkorlátozás a fővárosban - megállni tilos nagyobb térképen való megjelenítése

A Mesterségek Ünnepe kapcsán a várban és környékén, főleg a Dísz térnél lesz parkolási tilalom, ez augusztus 24-én éjfélig tart és már 14-e óta érvényben van. A terület augusztus 24-ig lesz lezárva. A Rakparty elnevezésű rendezvény miatt csütörtökön reggel 6 órától augusztus 23-án hajnali fél ötig tilos a parkolás a Pesti alsó rakparton, a Lánchíd és az Erzsébet híd között. A rakpart Garibaldi utca és Havas utca közötti szakaszát csütörtökön este 18 órától augusztus 23-án hajnali fél ötig lezárták.

A Honvéd tisztavatás miatt csütörtökön reggel 8 órától tilos a parkolás az '56-osok tere egy részén, illetve a Hősök tere környéki területen. Pénteken reggel 6 és 15 óra között a Zichy Géza utca egy részén és a Stefánia palota előtt sem lehet megállni. A Hősök tere környékét csütörtökön reggel 6 és 13 óra között, pénteken szintén reggel 6 és 13 óra között lezárták. Szintén lezárják pénteken az Andrássy út Hősök tere felé eső részét reggel 7 és 13 óra között. A lezárások idején a tömegközlekedést is elterelik.

Biztonsági okokból lezárják a Margit hidat a gyalogos és kerékpáros forgalom elől augusztus 20-án este 6 és éjfél között - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A kivitelező és az önkormányzat is úgy véli: balesetveszélyes lehet, ha a tűzijáték idején gyalogosok és biciklisek vannak az építés alatt álló hídon. Ha szűk területen sokan megállnak nézelődni, nem lehet mellettük elhaladni, másrészt veszélyhelyzetben, például vihar esetén nem lenne menekülő útvonal sem. A közösségi közlekedést érintő esetleges változásokról a BKV tájékoztat majd - olvasható a közleményben.

Sűrűn jár a BKV

A BKV számos járata módosított vagy rövidített útvonalon közlekedik az ünnepi rendezvényekkel kapcsolatos lezárások miatt. A tömegközlekedési vállalat a tűzijáték előtti és utáni időszakban sűrűbben közlekedteti a metrókat, a HÉV-eket, valamint egyes busz- és villamosjáratokat.

Az Olof Palme tér és a Hősök tere lezárása miatt pénteken hajnali fél hattól délután fél kettőig módosított útvonalon közlekednek a 75-ös és 79-es trolibuszok. A BKV több helyen ideiglenes megállókat alakít ki. Reggel 7 és délután 1 óra között a 20E, a 30, és a 30A jelzésű buszok is az eredeti menetrendtől eltérő útvonalon járnak. A 105-ös autóbuszok reggel 7 és délután 1 óra között mindkét irányban a Podmaniczky utca felé járnak az Andrássy út és a Hősök tere lezárása miatt, majd egy rövid ideig eredeti útvonalon, végül 3 órától üzemzárásig megosztva közlekednek egy pesti és egy budai szakaszon. A Kossuth Lajos téri rendezvény miatt a 2-es villamos reggel 6 órától körülbelül 10 óráig a Vágóhíd utca és a Kossuth tér között jár, a 70-es és 78-as trolibuszok pedig csak a Honvéd utcáig közlekednek.

A 115-ös autóbuszok reggel 9 és 10 óra között módosított útvonalon járnak, délután 2 órától üzemzárásig viszont rövidített útvonalon, csak az Árpád híd és a Nyugati pályaudvar között közlekednek. Az 5-ös buszok este 6 és 10 óra között megosztva járnak a Pasaréti tér és a Moszkva tér, valamint a rákospalotai Kossuth Lajos utca és a Blaha Lujza tér között. Ugyanebben az idősávban a 7-es, 7E, 173-as, 173E jelzésű buszok is megosztva közlekednek, vagyis a budai végállomások és a Móricz Zsigmond körtér, valamint a pesti végállomások és a Blaha Lujza tér között járnak. A 8-as buszok rövidített útvonalon, a Gazdagréti lakótelep és az Alkotás utca között járnak majd este 6 és 10 óra között. A 11-es autóbusz este 6 óra és üzemzárás között a Moszkva térre terelve közlekedik.

A 16-os autóbuszok délután 3 órától a 16A autóbusz vonalán mennek, a 216-os jelzésű, rendkívüli buszjárat pedig üzemkezdettől délután fél 3-ig a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között közlekedik. Rövidített útvonalon járnak este 6 órától üzemzárásig a 39-es autóbuszok is, amelyek így a Goldmark Károly utca és a Moszkva tér között szállítják az utasokat. A Lánchíd utca és a Bem rakpart egész napos lezárása miatt üzemkezdettől este 6 óráig az eredeti végállomások között járnak majd a 86-os buszok, de mindkét irányban az Attila úton fognak közlekedni. Ezen a vonalon este 6 órakor további változás lesz, ekkortól üzemzárásig ugyanis az óbudai Bogdáni út és a Moszkva tér között járnak csak a buszok.

Az eredeti menetrendhez képest rövidebb úton járnak a 112-es autóbuszok este 6 és 10 óra között, amelyek így csak a Szendrő utca és az Alkotás utca között közlekednek, és ugyanekkor lesz rövidebb a 178-as és 178A buszok vonala is, amelyek a Stadionok és a Blaha Lujza tér között járnak majd. A Lánchíd utca és a Bem rakpart zárása miatt egyes éjszakai, vagyis 990-es autóbuszok útvonala is módosul. A 906-os jelzésű éjszakai járat nem közlekedik, miután a 6-os villamosok egész éjjel szállítják az utasokat.

Este 6 órától üzemzárásig további változások lesznek a 2-es villamos vonalán: ekkor a Vágóhíd és a Boráros tér között járnak a szerelvények. Este 6 és 10 óra között a 18-as villamosok megosztva járnak csak a Savoya park és a Deák Ferenc tér, valamint a Moszkva tér és a Döbrentei tér között. A 19-es és 41-es villamosok üzemkezdettől délután 2 óráig a dél-budai végállomások és a Clark Ádám között szállítanak utasokat. Ha a Szabadság hidat le kellene zárni, akkor a 19-as, 19-es, 47-es és 49-es villamosok csak a dél-budai végállomások és a Szent Gellért tér között közlekednének.

A BKV tájékoztatása szerint a tűzijáték kezdése előtt és befejezése után a szokásosnál több járat közeledik. Sűrűbben járnak majd a metrók, a HÉV-ek, valamint több busz és villamos is. A társaság ugyanakkor azt is közölte: a dunai vízi rendezvények miatt pénteken nem közlekedtetik a Boráros tér és a Pünkösdfürdő között közlekedő hajójáratot.

Újabb BKV-buszok buktak meg az ellenőrzésén

2010. augusztus 19., 19:21 Módosítva: 2010.08.19 21:04

Legalább öt buszt vont ki a forgalomból a BKV járatai közül csütörtökön délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). A BKV szerint csak két autóbuszt vontak ki.

A Moszkva téren és a Móricz Zsigmond körtéren az augusztus elejihez hasonló ellenőrzést tartott a közlekedési hatóság, úgy tudni, most több busznak a rendszámát is levetették.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője elmondta, hogy információik szerint az NKH újabb ellenőrzéseket tartott csütörtökön délután a BKV buszai között.

Tovább

Kopogtatócédula-tolvajok garázdálkodnak

2010. augusztus 19., 15:23 Módosítva: 2010.08.19 15:25
32

A 2010-es önkormányzati választások kapcsán a fővárosban elszaporodtak a postaládákból történő kopogtatócédula lopások, áll a rendőrség honlapján.

2010. augusztus 17. és 19. közötti időben Budapesten, a VII., VIII., IX., X., és XIII. kerületekből tettek bejelentést; közel 700 postaládát törtek fel ismeretlen elkövetők. A bűncselekmény nagy száma miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli ezeket a bűncselekményeket.

Tovább

Egy láda sörrel kampányol az LMP

2010. augusztus 19., 14:39 Módosítva: 2010.08.19 14:40
14

Az LMP kampányfőnöke egy láda sört ígért annak, aki elsőként találja meg az MSZP programját; Karácsony Gergely ezt csütörtöki, a szocialisták fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján mondta.

Minderre azután került sor, hogy a politikus elvitte saját Budapest-programjukat az MSZP-hez, és cserébe szerette volna elkérni a szocialistákét.

Tovább

Az Alstom a típusengedély elutasításával is kalkulált

2010. augusztus 19., 09:00 Módosítva: 2010.10.18 17:14

Az új metrószerelvényeket szállító Alstom már a szerződés aláírásakor bekalkulálta, hogy esetleg nem tudja megszerezni a típusengedélyt, és a kocsik nem állíthatók forgalomba. A vis maior események közé ezt a lehetőséget is felvették. Így a cég kártérítésre sem kötelezhető, írja a Népszabadság.

Az új metrószerelvények beszerzési szerződésében a felek úgynevezett vis maior eseménynek minősítik a típusengedélyek megszerzésének elmulasztását. Ilyen esetekben a partnerek nem felelősek az eseményből származó károkért.

A Népszabadság szerint az Alstom és a BKV képviselői által 2006-ban aláírt szerződésben három feltételhez kötik a vis maior minősítést: az előzetes típusengedély kiadásához, a felek jóhiszemű eljárásához, illetve a lehetséges összes fellebbezés benyújtásához. Az Alstom vezetői elvileg mindhárom kritériumot teljesítették: többszöri nekifutás után megkapták az előzetes típusengedélyt, a fellebbezéseket benyújtották, így legfeljebb a jóhiszeműségük vonható kétségbe.

Tovább

Mándi Sándor az MDF főpolgármester-jelöltje

2010. augusztus 18., 17:56 Módosítva: 2010.08.18 17:56
2

Mándi Sándort jelöli főpolgármesternek a Magyar Demokrata Fórum (MDF), jelentette be a párt elnöke szerdán. Makay Zsolt úgy fogalmazott: jelöltjük 28 évig dolgozott rendőrként, majd ügyvédként folytatta a pályafutását, most pedig civilként vállalta a megmérettetést. Hozzátette: a fővárosi polgárok jogosan várnak rendet és törvényességet, Mándi Sándor pedig a legalkalmasabb jelölt arra, hogy rendbe tegye Budapest "őskáosz" állapotát. Az MDF elnöke beszélt arról is, hogy pártja komoly újjászervezési folyamaton van túl az elmúlt másfél hónapban, politikai és gazdasági téren is végbement egy konszolidáció.

Nem fogadták el a metrójelentést

2010. augusztus 18., 17:28 Módosítva: 2010.08.18 17:28
12

Három igen és négy nem szavazattal utasították el a jelentést, amely szerint nem állapítható meg biztonsággal, hogy jól előkészített a projekt, az irányítási struktúrában hiányosságok vannak, az alapvető hatásköri és felelősségi viszonyok pedig hiányosan vannak meghatározva.

Tovább

A hajóforgalmat is korlátozzák aug. 20-án

2010. augusztus 18., 14:39 Módosítva: 2010.08.18 16:27

Az augusztus 20-i ünnepségek miatt érdemes figyelni a táblákat Budapesten. Nagyon sok utcában tilos lesz a parkolás, terelések és útlezárások is akadályozzák majd a forgalmat.

Tovább

Megkéseltek egy Fidesz aktivistát

2010. augusztus 18., 13:57 Módosítva: 2010.08.18 15:44

Kedden a kora esti órákban Budapest XIII. kerületében, az Angyalföldi úton ismeretlen tettesek megtámadták, majd késsel megszúrták a Fidesz ajánlószelvényeket gyűjtő aktivistáit.

A támadó az egyik szelvénygyűjtőtől elvette készpénzét és cigarettáját. másikuktól megpróbálta elvenni mobiltelefonját. Ő azonban ellenállást tanúsított, és az így kialakult dulakodás közben a támadó késével megvágta. Az egyik aktivista 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Tovább

Galba-Deák Ádám: egy új arc kellett

2010. augusztus 18., 11:42 Módosítva: 2010.08.18 20:07
9

Kiűzné a politikai hiénákat a BKV-ból Galba-Deák Ádám, a Zöld Baloldal főpolgármester-jelöltje, és dolgozói tulajdonba adná a céget. A dugódíjat ingyen parkolással párosítaná a belvárosban. Sorozatunkban a főpolgármesteri székre pályázó jelöltekkel készítünk interjút.

Miért önre esett a választás párton belül, hiszen önnél például jóval ismertebb arca a pártnak Tamás Gáspár Miklós?

Úgy gondoltuk, hogy mindenképpen egy fiatalabb jelöltet kell indítani, akinek már van politikai tapasztalata, és a választmány elnöksége engem talált erre a posztra legalkalmasabbnak. TGM-mel beszélgettünk erről, de azt mondta, hogy nem szeretne indulni, jobb, ha egy új arc jelenik meg a politikai palettán.

Tovább

Politikai nyomás a Margit híd felújításánál?

2010. augusztus 17., 19:07 Módosítva: 2010.08.23 14:48
39

Elkészült a nagyértékű beruházásokat vizsgáló többpárti fővárosi bizottság összefoglaló jelentése a 4-es metró, a Margit híd és a Kossuth téri mélygarázs építéséről. A birtokunkba jutott jelentés szerint a beruházások elégtelen előkészítése, rossz tendereztetése miatt kaotikus állapotok alakultak ki az amúgy is felelős irányító nélküli projektekben, amit a Margit híd esetében még a politikai nyomásgyakorlás is megfejelt. Ez törvényszerűen a beruházások csúszásához, költségtúllépéshez vezetett.

A 4-es metró esetében a jelentés szerint a városvezetés alapvetően meghatározó kérdéseket sem volt hajlandó megvitatni. Nem tudni például, hogy a nyomvonal kialakítására, az építkezés alvállalkozói rendszerre épülő struktúrájára, illetve az egyes szerződési csomagok meghatározására milyen megfontolások alapján  kerítettek sort.

Tovább

Hatszáz ajánlószelvényt loptak el a X. kerületben

2010. augusztus 17., 17:32 Módosítva: 2010.08.17 17:32
5

Hatszáz ajánlószelvényt és értesítőt loptak el egy postástól a főváros X. kerületében kedden. Az értesülés szerint a X. kerületi Kőbánya-Óhegy városrészének egyik utcájában a postás kerékpárjával együtt vitték el a táskában lévő ajánlószelvényeket. Az ügyben rendőrségi feljelentést tettek. A szelvényeket mielőbb újra kell majd nyomni, mert a jogszabály szerint a választókhoz csütörtökig meg kell hogy érkezzenek a szelvények. Csepelen és Józsefvárosban a postaládákat törték fel ajánlószelvényekért.

Feltörték a postaládákat Csepelen és Józsefvárosban

2010. augusztus 17., 13:48 Módosítva: 2010.08.17 15:40

A csepel.info blog értesülései szerint az Ady Endre út több panelházában feltörték a postaládákat, de az Árpád út egyik házából is elloptak több tucatnyi önkormányzati választásokra szóló értesítőt és ajánlószelvényt. Ez minden választás előtt megismétlődik, ráadásul ugyanazon a környéken.

Xantus Judit, a VIII. kerület jegyzője elmondta, hogy több józsefvárosi társasházban is feltörték a postaládákat. Eddig a Diószeghy Sámuel és a Kőris utcából kaptak jelzéseket, azt egyelőre nem tudni, hány szelvényt vittek el.

Tovább

Razziáztak a Budai Várban

2010. augusztus 16., 17:00 Módosítva: 2010.08.16 17:52

A Fővárosi Közterület-felügyelet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatallal, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségével, az APEH munkatársaival, a fogyasztóvédelmi hatósággal, a vám- és pénzügyőrséggel, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal tartott közös ellenőrzést a Budai Várban.

A razzia során engedély nélkül árusító rajzolók, illegális idegenvezetők kerültek horogra. Mint azt kérdésünkre közterület-felügyelők elmondták, azért nem például a Keleti pályaudvarnál razziáznak, mert idegenforgalmi szempontból a Vár az elsődleges.

Az MSZP foglalkozik Schmuck ötletével

2010. augusztus 16., 14:19 Módosítva: 2011.04.30 16:30

Az MSZP kész megfontolni az Schmuck Andor azon ajánlatát, hogy a szocialisták, az LMP és MSZDP-színekben induló főpolgármester-jelöltet támogató szervezetek lépjenek vissza annak javára, aki szeptember 3-ig a legtöbb ajánlószelvényt gyűjti össze - írta a Magyar Nemzet hétfői száma és hasonlóan értesült a Népszabadság is.

A Népszabadság úgy tudja: Szanyi Tibor kampányfőnök több belső fórumon is megemlítette már, hogy Zuglóban a szocialista induló Pelyva Györgyöt és a Szövetség a Jövőért Mozgalom színeiben, illetve az MSZDP támogatásával versenybe szálló Láng Mártát is vissza kellene léptetni a kerületben függetlenként induló Janicsák István - egykori Z’Zi Labor-énekes - javára, és mögé kellene felsorakozni.

Tovább

Buszhiány lehet a BKV-nál

2010. augusztus 16., 08:16 Módosítva: 2010.08.16 08:16

Ősszel visszaáll a szokásos menetrend, a több utashoz több járműre van szükség, ráadásul a Margit hídi munkálatok miatt három hétre leállnak a 4-es, 6-os villamosok, írja a Blikk. A lap szerint erre nincs kapacitása a közlekedési társaságnak.

Tovább

Az LMP behajtási díjat vezetne be a belvárosban

2010. augusztus 13., 12:32 Módosítva: 2010.08.13 12:32

Az LMP Élhető Budapest címet viselő programja bevezetné a részvételi költségvetést, városrész önkormányzatokat hozna létre. A párt csillapítaná a belváros autóforgalmát, ezért az autósoknak behajtási díjat vezetne be az elkövetkező ciklus első felétől, fejlesztené a közösségi közlekedést, átalakítaná a BKV-t, és kibővítené a gyalogos tereket.

Megnyílt a föld a XVII. kerületi Pesti úton

2010. augusztus 13., 12:04 Módosítva: 2010.08.13 17:10
176

Péntekre virradó éjjel beszakadt a XVII. kerületi Pesti út. Szerencsére senki nem sérült meg, egyelőre vizsgálják, hogyan tűnhetett el az 50 köbméter hiányzó föld. A kerületi polgármester az Index fórumából értesült a történtekről.

Péntekre virradó éjjel, egyik pillanatról a másikra óriási kráter alakult ki a XVII. kerületi Pesti úton - adta hírül a tizenhetedik kerületi hírlevél.

Beszakadt úttest a Pesti úton (Fotók: Horváth K. József/tizenhetedik.hu)
Beszakadt úttest a Pesti úton (Fotók: Horváth K. József/tizenhetedik.hu)

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) alkalmazottai épp a helyszínen voltak, miiután értesítették őket arról, hogy az úttesten talállható csatornafedél körül szivárgást észleltek. A kiérkező szakemberek észlelték a vízszivárgást, de  mivel az nem a hozzájuk tartozó csatornákból eredt, nem tudtak mit csinállni, amikor az úttest mindhárom sávja hatalmas robajlás kísérletében beszakadt.

Tovább

Leszűkül az Üllői út és a Baross utca

2010. augusztus 12., 15:25 Módosítva: 2010.08.12 15:28
2

Az Üllői út alatt csütörtökön kezdődött el a IX. kerületi Thaly Kálmán utcában, valamint a VIII. kerületi Szigony utcában épülő csatornaszakasz összekötése: a kivitelezés első szakaszában a Thaly Kálmán utca és a Szigony utca között az Üllői úton mintegy 50 méteres szakaszon a két belső sávot lezárják, ezért mindkét irányban csak a szélső sávok lesznek használhatók, olvasható a Fővárosi Önkormányzat közleményében.

Tovább

Rogán mégsem lesz Tarlós helyettese

2010. augusztus 12., 15:22 Módosítva: 2010.08.25 09:29
rogán D  TT20100523515

Rogán Antal csütörtökön délután jelentette be, hogy mégsem cseréli le a belvárosi önkormányzat vezetését egy főpolgármester-helyettesi posztra.

Rogán a régebbi ígéreteihez híven úgy döntött, hogy marad az V. kerület élén, ha a választók is úgy döntenek az október 3-i önkormányzati választáson.

Pár hete merült fel, hogy Rogán lehet a Fidesz főpolgármester-jelöltjének, Tarlós Istvánnak a helyettese az önkormányzati választások után, ha azt a kormánypárt jelöltje nyeri meg. A lapértesülések arról is szóltak, hogy a párt álláspontja miatt Rogánnak ebben az esetben fel kellene adnia az V. kerületi polgármesteri széket, ahol már két ciklus óta politizál.

Tovább