új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már nem tudják elhagyni az ukrán Csernyihivet a város lakói, de kívülről megközelíteni is veszélyes a területet.

    Vjacseszlav Csausz, a Csernyihivi Megyei Közigazgatás elnöke elmondta, hogy aláaknázták a városba vezető utakat, ezért a lakosság már nem tudja elhagyni azt. A köztisztviselő arra kérte a városlakókat, ne veszélyeztessék az életüket azzal, hogy megpróbálnak elmenni a városból. Hozzátette: a helyiek készek harcolni területükért – írja a Korrespondent ukrán hírportál.

  • A profi ökölvívás legjelentősebb szervezetei bejelentették, hogy az égiszük alatt versenyző bokszolók nem lépnek ringbe Oroszországban – tudatta a Magyar Távirati Iroda.

    Először a Boksz Világtanács (WBC) közölte, hogy az ukrajnai háború miatt nem rendez mérkőzést orosz helyszínnel, majd a bojkottfelhíváshoz csatlakozott a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), a Boksz Világszövetség (WBA) és a Boksz Világszervezet (WBO) is.

    A profi boksz négy nagy szervezetének bejelentése előtt többek között a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a sakkolimpiának, a férfiröplabda-vb-nek, a sí-világkupaversenyeknek és a Forma–1-es Szocsi Nagydíjnak a rendezését vették el Oroszországtól, illetve számos nemzetközi sportszövetség felfüggesztette az orosz – és fehérorosz – sportolók versenyzési jogát, miután Oroszország múlt csütörtökön háborút indított Ukrajna ellen.

  • Harkiv bombázásakor meghalt egy indiai diák – jelentette be az ázsiai ország kormánya, miután beszélt az áldozat családjával. Ukrajnában az invázió kezdete előtt több ezer indiai diák tanult. 

    Arindam Bagchi, India külügyi szóvivője megismételte, hogy minden állampolgáruk számára garantálják, hogy sürgősen el tudják hagyni Ukrajnát.  

  • „Elfogadhatatlan Oroszország számára, hogy több európai ország területén amerikai nukleáris fegyver van” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden videóüzenetében. Lavrov sürgette az atomfegyverek visszaszállítását az Egyesült Államokba.

    Azzal vádolta Kijevet, hogy atomfegyver beszerzésére törekszik. Mint mondta: Moszkva nem tud nem reagálni erre a „valós veszélyre”, és lépéseket tesz a megakadályozására – számolt be az MTI.

  • Az S&P Global Ratings leminősítette a hosszú és rövid távú hitelkockázati besorolását négy orosz banknak. Az intézkedés a Raiffeisen AO-t, az UniCredit Bank AO-t, a Gazprombank JSC-t és az Alfa-Bank JSC-t, valamint utóbbi anyabankját, az ABH Financial Ltd.-t érinti, írja a Bloomberg.  

    Az amerikai központú MSCI befektetési bank előreláthatóan 32 milliárd dollárt (10 ezer milliárd forintot) fog kivonni orosz tőzsdei cégekből.

  • Felbontotta szerződését Andrij Voronin a Dinamo Moszkvánál. A 75-szörös ukrán válogatott futballista 2020 óta volt korábbi klubjánál segédedző, de az orosz–ukrán háború miatt a távozás mellett döntött.

    Nem látok semmi lehetőséget arra, hogy egy olyan országban maradjak, amelynek hadserege elpusztítja városainkat, és a civilekre lő

    – mondta a 42 éves szakember.

    A játékosként a Mönchengladbachban, Leverkusenben, Liverpoolban és a Hertha BSC-nél is szereplő Voronin épp a háború kirobbanása előtt hosszabbított a csapattal.

  • Az ukrajnai orosz „különleges művelet” számára a legfontosabb Oroszország megvédése a Nyugat katonai fenyegetésétől – jelentette ki Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője kedden.

    A legfontosabb számunkra az, hogy megvédjük az Oroszországi Föderációt a katonai fenyegetéstől. Ezt a fenyegetést a nyugati országok teremtették, amelyek megpróbálják felhasználni az ukrán népet az országunk elleni küzdelemhez

    – fogalmazott.

    Közölte, hogy az orosz haderő addig folytatja a Moszkva által „különleges hadműveletként” emlegetett háborút, amíg el nem éri céljait. Ezeket a Donyec-medence lakosságának megvédésében, valamint Ukrajna demilitarizálásában és „nácitlanításában” nevezte meg – írja az MTI.

  • Hogyan változott az orosz hadsereg létszáma és fejlettsége az elmúlt évtizedekben? Világviszonylatban hová helyezhető az orosz haderő? Hogyan épül fel, milyen eszközei vannak?

    Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad Gecse Géza történész, egyetemi oktató publicisztikája az Indexen. Erre tessék.

  • Nagymértékű alkatrészhiány miatt korlátozni kényszerült a hét elejétől az új személygépkocsik gyártását a cseh Skoda Auto autógyár. A hiányzó alkatrészeket néhány ukrajnai üzemben gyártották, amelyek az orosz hadművelet következtében most leálltak – közölte a Skoda Auto. Egyebek között korlátozni kellett az Enyaq iV elektromos autó gyártását.

    A Skoda Auto menedzsmentje eddig tízmillió koronát (150 millió forint) adományozott a Clovek v tísni cseh humanitárius szervezetnek ukrajnai tevékenységének elősegítésére.

    Az oroszországi piac tavaly a második legnagyobb volt a Skoda számára, összesen 90 400 autót értékesítettek ott. Várható ezért, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedéseknek negatív hatása lesz a legnagyobb cseh autógyár gazdálkodására is – mutatott rá közleményében a Skoda.

  • Herszon támadása közben két kilencemeletes panelházat is eltaláltak a lövedékek.

    Beszámolók szerint a délelőtti órákban az egyik lakóépület második és harmadik emeletén lévő lakások teljesen megsemmisültek, a másik épület pedig kigyulladt. Jelenleg négy sérültről van tudomása az Uniannak. Továbbá azt írják, bár a tüzet eloltották, de továbbra is gázszivárgás van a helyszínen.

  • A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás kötelezi a lakóhelyüket elhagyni kényszerült 18 és 60 év közötti férfiakat, hogy a Kárpátaljára érkezésüket követő 24 órán belül személyesen jelentkezzenek az illetékes hadkiegészítő parancsnokságon.

    A szabályozásra a rendőrök már a hágókon felhívják a férfiak figyelmét, és az utcai járőrök informálják a lakosságot.

    A rendőrök a menekült hadköteles férfiaknak elmagyarázzák a toborzóirodákban történő regisztráció szabályait, és olyan szórólapokat osztanak, amelyek tartalmazzák a Kárpátalján működő hadkiegészítő parancsnokságok címét és elérhetőségeit – írja a Kárpáti Igaz Szó.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán posztolt videójában jelentette be, hogy Magyarország támogatja Ukrajna Európai Unió-tagságát.

    A tárcavezető rendkívüli bejelentéséről ide kattintva olvashat bővebben.

  • Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma támogatja az orosz–ukrán háború első kárpátaljai magyar áldozatának hozzátartozóit. 

    A hírt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa osztotta meg február 28-án – írja a Kárpátalja.ma hírportál. Az elesett magyar katonáról és családjáról itt olvashatnak többet.

  • A Nemzetközi Röplabdaszövetség (FIVB) az ukrajnai háború miatt elállt attól, hogy Oroszországban legyen idén nyáron a férfiak világbajnoksága – írja az MTI.

    A FIVB egy hete, a harci cselekmények kezdete előtt még azon az állásponton volt, hogy az oroszok maradhatnak a vb-rendezők, a keddi bejelentés szerint azonban a világszövetség immár új helyszínt keres.

    A világbajnokságot augusztus 26. és szeptember 11. között rendezték volna 10 orosz városban: Moszkvában, Szentpéterváron, Kalinyingrádban, Jaroszlavlban, Kazanyban, Jekatyerinburgban, Ufában, Novoszibirszkben, Kemerovóban és Krasznojarszkban.

  • Beszédet mond Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlamentben – jelentette be Andrij Jermák, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

    A tájékoztatás szerint az elnök videohíváson keresztül beszél majd az EP tagjaival – jelentette az Unian.

  • Csernyihivnél átlépték az ukrán határt a belarusz fegyveres erők.

    Fehéroroszország belépett a háborúba. A fehérorosz csapatok behatoltak a csernyihivi régióba

    – jelentette Vitalij Kirilov, az ukrán Északi Területi Védelmi Erők szóvivője.

    Szlabin, Pakuly és Mihajlo-Kacubenszkij települések lakói katonai felszerelések mozgásáról számolnak be.

    Mihajlo-Kacubenszkij helyi lakosai szerint fél 12-kor egy 33 egységből álló belarusz oszlop haladt el – jelentette az Unian.

  • Az előzetes információk szerint hat ember, köztük egy gyermek megsérült a harkivi regionális államigazgatás épületét ért támadásban.

    Az Unian szerint a civil áldozatok számát még nem lehet megállapítani. Arra kérik a harkivi lakosokat, hogy ne hagyják el a menedékhelyeket.

  • A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA kedden bejelentette, hogy visszavonja a Vlagyimir Putyinnak 2014-ben átadott kitüntetését az orosz–ukrán háború kirobbanása miatt.

    További értesítésig továbbá a vizes sportágakban orosz és belarusz sportolók nem indulhatnak saját zászlajuk alatt, semleges sportolóként vagy csapatként versenyezhetnek csak, és a himnuszuk sem hangozhat el a rendezvényeken.

    A Nemzetközi Taekwondo Szövetség pedig visszavonta Putyin tiszteletbeli fekete övét.

  • Legalább 13,7 millió dollár (4,5 milliárd forint) értékben ajánlottak fel bitcoint névtelen adományozók Ukrajnának, tudta meg a BBC

    Eddig több mint 4000 adományozótól érkeztek különböző összegek, egyikük 3 millió dollár (1 milliárd forint) értékű kriptovalutát juttatott el egy civil szervezetnek (NGO-nak).

    Az egyéni felajánlások átlagos összege 95 dollár (32 ezer forint). Az ukrán kormány hivatalos Twitter-oldalán szombaton jelent meg a következő üzenet:

    Álljatok ki az ukrán emberek mellett! Mostantól kriptovalutában, bitcoinban, ethereumban és USDT-ben elfogadunk felajánlásokat.  

    A felhívást követő nyolc órában 5,4 millió dollárnyi (1,8 milliárd forintnyi) kriptovaluta érkezett a megadott két számlára. 

  • Az ukrajnai háború elől február 28-án összesen 4002 ember, köztük 308 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek – olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében

    Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 291 ember, köztük 66 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

    A tájékoztatás szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

    Elszállásolásban és szálláshelyekre történő szállításban segíti a háború elől menekülőket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

    A katasztrófavédelem MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy a területi irányító operatív törzsek szervezik a segítséget igénylők fogadását, szálláshelyre szállítását, elhelyezését és ellátását. A katasztrófavédelem központi operatív törzse gyűjti össze és koordinálja a szállásokkal kapcsolatos felajánlásokat is.

    A tájékoztatás szerint a katasztrófavédelem a társszervekkel és a karitatív szervezetekkel közösen gondoskodik a menekültekről, és segítenek a továbbutazásukban. Azokat, akiknek nincs hová menniük, kereskedelmi szálláshelyeken és egyéb szállásokon helyezik el. Elhelyezéskor a családok együtt maradnak. A katasztrófavédelem szombat óta húsz helyszínen gondoskodott a háborús Ukrajnából érkező emberekről – közölte a katasztrófavédelem.

  • A béke mellett emelt szót az orosz Danyiil Medvegyev, a férfi teniszezők új világelsője.

    „Ma a világ minden gyermeke nevében szeretnék beszélni. Mindannyiuknak vannak álmai, az életük csak most kezdődik, megannyi szép élmény vár rájuk, első barátok, érzelmek. Mindent először látnak és éreznek az életükben.

    Ezért szeretnék békét kérni a világban, békét az országok között.

    Ők a világba vetett bizalommal születnek, hisznek az emberekben, a szeretetben, a biztonságban és az igazságosságban, az életben való esélyeikben. Legyünk együtt, és mutassuk meg nekik, hogy ez igaz, mert egy gyereknek sem szabadna abbahagynia az álmodozást” – osztotta meg gondolatait Instagram-oldalán a 26 éves játékos, aki hétfőn került a világranglista élére.

    Oroszország múlt csütörtökön indított háborút Ukrajna ellen, azóta számos nemzetközi sportszövetség felfüggesztette az orosz és fehérorosz sportolók versenyzési jogát, a profi teniszviadalokat szervező ATP és a WTA egyelőre nem élt ilyen szankciókkal.

  • Orosz csapatok ágyúzzák a Kanatovo katonai repülőteret Kirovográd közelében – közölte Marija Csorna, a kirovográdi közigazgatás vezetője.

    Kanatovo repülőtér tűz alatt! Ne hagyják el az óvóhelyet!

    – olvasható a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

  • A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is felfüggesztette az orosz és a fehérorosz sportolók versenyzési jogát – számolt be róla az MTI. A szervezet azért döntött így, mert Oroszország múlt csütörtökön – fehérorosz támogatással  háborút indított Ukrajna ellen.

    A műkorcsolyázókat, gyorskorcsolyázókat és rövidpályás gyorskorcsolyázókat tömörítő ISU kedden közleményében jelezte: további intézkedésig az orosz és a fehérorosz versenyzők nem vehetnek részt a szervezet által rendezett eseményeken. Az ISU jelezte, a vezetőtestület tagjai figyelemmel kísérik az ukrajnai fejleményeket, valamint annak a sportágra kifejtett hatását.

    Az oroszok jelenléte meghatározó a három sportágban, különösen a műkorcsolyában. Ott a pekingi olimpia öt versenyszámában hat érmet – két arany, három ezüst, egy bronz – szereztek, míg gyorskorcsolyázóik és rövidpályás gyorskorcsolyázóik egyaránt egy-egy második és harmadik hellyel zártak.

    Az ISU egy nappal azt követően lépett, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és a fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is. Egyebek között már az ISU-hoz hasonló lépésre szánta el magát a labdarúgók nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA), valamint a jégkorongozók nemzetközi (IIHF) és a kézilabdázók európai (EHF) szövetsége is.

  • Az amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt egyre frusztráltabbá teszi az Ukrajna ellen folytatott katonai küzdelme.

    Az NBC News szerint miközben az orosz gazdaság példátlan globális szankciók alatt áll, katonai ereje pedig vélhetően nem úgy teljesít, ahogy arra számítottak, Putyin őrjöng a háttérben. Az orosz elnök emellett a koronavírus miatt továbbra is elszigetelve él. 

    A hírszerzés szerint jelenleg nincs olyan információ, amely arra utalna, hogy Vlagyimir Putyin mentálisan instabil, de a korábbiaktól eltérő viselkedési mintákat mutat.

  • A Google bejelentette, hogy azonnali hatállyal blokkolja a Russia Today és a Szputnyik YouTube-csatornáját.

    A Facebook anyacége, a Meta, amelynek az Instagram, a Messenger és a WhatsApp is a tulajdonában van, már hétfőn megtette ezt a lépést, valamint a TikTok is korlátozta az orosz államapparátushoz köthető csatornákat.

  • „Az Európai Unió lépései nem maradnak kemény válasz nélkül. Oroszország továbbra is az alapvető nemzeti érdekei szerint fog cselekedni, tekintet nélkül a szankciókra és a fenyegetésekre. Itt az ideje, hogy a Nyugat megértse, hogy a világgazdaság feletti kizárólagos dominanciája már rég a múlté” – olvasható abban a közleményben, amellyel az orosz külügyminisztérium reagált az uniós tagállamok szankcióira s arra, hogy egyes országok fegyvereket is szállítanak Ukrajnának. 

    Azok az uniós polgárok, amelyek közvetítő szerepet játszottak a halálos fegyverek és üzemanyag ukrán hadseregnek való eljuttatásában, mind felelősek lesznek tettük minden háborús következményéért.

    A közleményben azt írták, az európai integráció, azaz az európai népek második világháború utáni megbékítését célzó pacifista projekt végét jelzi az unió február 27-i döntése, miszerint megkezdi az ukrán hadsereg halálos fegyverekkel való ellátását.

    Az EU-tagok végül a kijevi rezsim oldalára álltak, amely a népirtás politikáját indította el a saját lakosságának egy része ellen

    – hangoztatta álláspontját az orosz külügy a kommünikében.

  • Korábban néhány uniós tagállam felajánlott mintegy 70 vadászgépet Ukrajnának. Ezek átvételére érkeztek lengyel területre az ukrán pilóták - mondta a Politiconak egy ukrán illetékes. Az ukrán légierő kap 28 lengyel, 12 szlovák, 16 bolgár MIG-29-est, illetve 14 Szu-25-ös bolgár csatarepülőgépet.

    Közben folyamatosan érkezik az uniós államokból a fegyver utánpótlás az ukrán határra. Azért szárazföldön, mert az orosz légvédelem és a harci gépek blokkolják a kijevi légteret. Elsőként a lengyelek, a lettek és az észtek küldtek lőszert, páncéltörőket, üzemanyagot és élelmiszert a határokhoz. Hétfőn Finnország is csatlakozott és küldött 2500 gépkarabélyt, lőszerekkel, 1500 tankelhárító fegyvert és 70 ezer csomag élelmiszert. 

    Svédország azt tervezi, hogy 135 ezer csomag élelmiszert, ötezer sisakot és golyóálló mellényt, valamint ötezer tankelhárító fegyvert juttat el az ukránoknak

  • A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden kiadott közleménye szerint az orosz–ukrán háború ellenére folyamatos és zavartalan Magyarország gázellátása. A MEHK figyelemmel követi a szomszédos országban zajló eseményeket, és naprakész információkkal rendelkezik a hazai gázforgalomról.

    Bővebben itt olvashatnak a gázellátásról.

  • Oroszország haderejének jelenléte 40 százalékról 75 százalékra nőtt Ukrajnában. A 75 százalékos adatot egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő is megemlítette korábban – írja a BBC.

    Jack Watling, a Royal United Services Institute hadtudományokkal foglalkozó szakembere szerint az orosz katonák nagy tömege nyomul délre, hogy megteremtse a feltételeket ahhoz, hogy támadást hajthassanak végre az ukrán fővárosban.

  • Távoznak a szakadárok ellenőrzésese alatt tartott kelet-ukrajnai Donyeckből kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelőmissziójának tagjai.

    A misszió feladata az volt, hogy a Kijev és az oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartását ellenőrizzék Kelet-Ukrajnában – számolt be az MTI.