Ez a poszt a következő Percről percre része:

Elrettentő darálásra készül Putyin séfje

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk szombaton is. Jó pihenést kívánunk!

  • Orbán Viktor péntek reggeli szavait még boldogan kommentálta Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Mateusz Morawieckivel viszont már nem volt ennyire elégedett.

    Valami Mateusz Morawiecki nevű tökfej azt mondta, hogy Ukrajnának joga van Oroszországot támadni, és hogy nem aggódik a NATO Oroszország elleni háborúja miatt, mert azt az utóbbi hamarosan elveszíti. Nem tudom, ki fog nyerni vagy veszíteni, de tekintve Lengyelország szerepét a NATO-ban, ez az ország biztosan eltűnik a hülye miniszterelnökével együtt

    – írta ingerült hangnemben Twitteren. Az orosz politikus egyébként lengyel nyelven is megüzente ezt Morawieckinek.

  • Az alig két hete NATO-tag Finnország pénteken megkezdte határkerítése első szakaszának megépítését Oroszországgal közös határán. Ismo Kurki, az építkezési projekt menedzsere közölte, hogy a kerítést megfigyelőberendezésekkel is felszerelik.

    A finn parlament még júliusban jóváhagyott egy jogszabály-módosító javaslatot az ország határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú közös határ mentén. Az összesen mintegy 200 kilométer hosszú és

    három méter magas kerítést szögesdróttal látják el, egyes helyeken éjjellátó kamerákkal, lámpákkal és hangszórókkal is felszerelik.

    Várhatóan 2026-ra készül el.

    Korábbi közlések szerint Finnország a NATO-ba lépése miatt úgynevezett hibrid megtorló intézkedésektől, így például attól tart, hogy Moszkva illegális migránsokkal akarja elárasztani a közös határt a politikai nyomásgyakorlás eszközeként – adta hírül az MTI.

    A finn határőrség szerint az utóbbi időben viszonylagos nyugalom uralkodott a térségben, tavaly mindössze harminc határsértést jegyeztek fel, míg orosz kollégáik 800 ilyen kísérletet hiúsítottak meg Finnország irányában.

    Mindazonáltal a megváltozott biztonsági környezetben Finnországnak hitelesebb és függetlenebb határvédelemre van szüksége. Finnországnak kevésbé szabad az orosz határőrségre támaszkodnia

    – jelentette ki Jari Tolppanen, a finn határőrség dandártábornoka a Helsinkitől mintegy 250 kilométerre északkeletre található Imatrában, ahol a határkerítés első – három kilométer hosszú – szakaszának építkezési munkálatai megkezdődtek. Mint mondta, a határrégió nehezen közelíthető meg, ezért elsősorban a járművekkel elérhető szakaszokat erősítik meg, ahol az illegális bevándorlók nagy valószínűséggel megpróbálkozhatnak az átkeléssel.

  • Egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását Szlovákiában – jelentette be Samuel Vlcan, a szlovák agrártárca vezetője pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

    Az intézkedés előzménye, hogy a szlovák állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyelet (SVPS) egy – a gútai (Kolárovo) malomban 1500 tonna Ukrajnából származó búzán végzett – vizsgálatakor a mintában egészségkárosító hatású és az Európai Unió területén tiltott növényvédő szert talált – írta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szaktárca közlésére hivatkozva.

    A vizsgálati eredmények ismeretében a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca

    rendeletet adott ki, amely értelmében szigorúan megtiltják az országba már behozott ukrán gabona és liszt feldolgozását, valamint bekerülését az élelmiszergyártási, illetve takarmányozási folyamatokba.

    A szlovák szaktárca a vizsgálattal összefüggésben közölte: annak eredményeiről tájékoztatják az összes EU-tagországot, és az országban már raktáron lévő összes, ukrajnai származású gabonát és lisztet hasonló vizsgálatnak vetik alá. Az ukrán gabona felhasználását tiltó rendelkezéssel összefüggésben azt írták: a minisztérium a fennálló helyzetben nem ajánlja semmiféle ukrajnai gabona vagy abból készült termék behozatalát – számolt be az MTI.

  • Lakóházak elleni orosz rakétatámadásban meghalt öt civil, és 15-en megsebesültek Kelet-Ukrajnában – közölte a donyecki régió kormányzója a Sky News beszámolója szerint.

    Pavlo Kirilenko szerint egy gyermek és hét felnőtt maradt a romok alatt Szlavjanszkban a helyi idő szerint délután 4 óra körül bekövetkezett robbanásokat követően. A kormányzó közölte: a helyszínen tűzszerészek, mentők és rendőrök dolgoznak.

  • Egy albániai bíróság pénteken úgy döntött, hogy nem adja ki a tavaly augusztusban kémkedés vádjával letartóztatott önjelölt orosz bloggert, aki Moszkvában hasonló vádakkal néz szembe − írta meg a The Guardian

    A 34 éves Szvetlana Timofejevát egy másik orosz és egy ukrán állampolgárral együtt 2022 augusztusában tartóztatták le azzal a váddal, hogy behatoltak egy volt katonai gyárba a fővárostól, Tiranától mintegy 80 kilométerre.

    Timofeeva tagadta az albán ügyészek által benyújtott kémkedés vádját, és azt állította, hogy csak azért ment be az egykori katonai bázisra, hogy a hidegháború idejéből származó elhagyatott épületeket filmezzen, és nem volt olyan tábla kitéve, amely arra utalt volna, hogy tilos a belépés a területre.

  • Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Rishi Sunaknak, miután elítélte egy ukrán katona lefejezését, amelyet állítólag orosz csapatok hajtottak végre − írta meg a Sky News

    A brit miniszterelnök „megdöbbentőnek” nevezte a tettet, amelynek felvétele az elmúlt napokban a közösségi médiában terjedt. 

    Az ukrán elnök a két vezető pénteki telefonbeszélgetése után szólalt meg. 

  • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója kifejtette, milyen előnyökkel jár Oroszország számára a Bahmutért folytatott elhúzódó harc.

    Bahmut lehetőséget ad az orosz hadseregnek az erőgyűjtésre, az előnyös védelmi vonalak elfoglalására

    – magyarázta Prigozsin. Szerinte Oroszország időt kap arra is, hogy felkészítse a mozgósítottakat, és teljesen felfegyverezve találkozzon az ukrán ellentámadással.

    Bahmut rendkívül előnyös számunkra, ott ledaráljuk az ukrán hadsereget, és elrettentjük őket

    – vélekedett.

    Prigozsin ugyanakkor rámutatott, hogy Bahmut elfoglalása nem biztosítaná az orosz csapatok gyors győzelmét, mert ezt a várost követi Szeverszk, Szlovjanszk, Kramatorszk, Konsztantyinovka, Druszkovka és Csaszov Jar, amelyek az ukrán erődítményt, a „donbaszi gyűrűt” alkotják.

    Megjegyezte azt is, hogy az ukrán hadsereg mintegy 200 ezer kellően kiképzett harcost gyűjtött össze egy ellentámadáshoz, amelyet folyamatosan halogatnak. 

    „Összefoglalva: az ukránok készen állnak az offenzívára. Mi készen állunk a csapás visszaverésére” – összegzett Prigozsin.

  • A 21 éves Jack Teixeira pénteken jelent meg egy bostoni szövetségi bíróságon. Titkos dokumentumok és anyagok engedély nélküli eltávolításával és megőrzésével vádolják − írta meg Sky News

    A bíró szerint jogosult kirendelt védőre. Teixeira narancssárga rabruhában ült ügyvédje mellett.

    Teixeirát tegnap tartóztatták le erősen felfegyverzett taktikai ügynökök egy egyhetes bűnügyi nyomozás után, amely rendkívül érzékeny kormányzati iratok online közzététele miatt indult.

  • Óvadék ellenében szabadlábra helyeztek egy nyugdíjast, aki állítólag levélbombákat küldött a spanyol miniszterelnöknek és az ukrán nagykövetségnek − közölte pénteken egy spanyol bíróság.

    A 74 éves férfit azzal vádolják, hogy hat levélbombát küldött különböző célpontoknak, köztük spanyol minisztereknek és nagykövetségeknek, hogy rávegye Madridot a Kijevnek az orosz invázió elleni harcban nyújtott támogatás leállítására − írta meg a The Guardian

    A házi készítésű szerkezeteket november végén és december elején küldte el a spanyol miniszterelnöknek és védelmi miniszternek, az ukrán és az amerikai nagykövetségnek, az Európai Unió Madrid melletti műholdközpontjának és egy spanyol fegyvergyártónak az északkeleti Zaragoza városában.

    A robbanószerkezetek senkit sem öltek meg, de az ukrán nagykövetség egyik munkatársa könnyű sérüléseket szenvedett az egyik csomag felnyitása közben. A nyugdíjast januárban letartóztatták, és előzetes letartóztatásba helyezték azzal az indokkal, hogy „orosz területre” menekülhet.

  • Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját, ugyanis az ukrajnai fegyveres konfliktus politikai rendezése jelent egyedül megoldást a világszerte fennálló súlyos problémákra – jelentette ki a nyugat-afrikai ország külügyminisztere, miután magyar kollégájával tárgyalt pénteken Freetownban.

    David J. Francis a közös sajtótájékoztatón az ukrajnai háború negatív globális következményeit taglalta, amelyek szavai szerint országában is súlyosan érezhetők, majd kiemelte, hogy a béketeremtés alapvető fontosságú, ez jelenti az egyedüli jó megoldást.

    Százszázalékosan támogatjuk Magyarország vezetését a béke előmozdításában az ukrajnai konfliktus politikai rendezése érdekében

    – fogalmazott.

    A külügyminiszter ezután a kétoldalú viszonyt méltatta, hangsúlyozva, hogy Magyarország annak idején az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot Sierra Leonéval a függetlenség kivívását követően, illetve megköszönte, hogy a magyar kormány minden hezitálás nélkül támogatásáról biztosította Sierra Leone pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára a 2024–2025-ös időszakban.

    Végezetül rámutatott, hogy korábban hagyományosan az Egyesült Királyság képviselte országa érdekeit az Európai Unióban, így a brit kilépés óta hiteles, megbízható barátokat keresnek ezen szerep átvételére, és Magyarország is ilyen szövetségessé vált.

  • Gitanas Nauseda litván elnök a várakozásoknak megfelelően megvétózta a parlamentben április 4-én elfogadott törvényt, amely az ukrajnai háborúval összefüggésben, egyelőre év végéig, különböző tiltásokat és korlátozásokat tartalmaz orosz állampolgárok számára – közölte pénteken az államfő sajtószolgálata, hozzátéve: az elnök a törvényt felülvizsgálatra visszaküldte a parlamentnek.

    A jogszabály alapján az orosz állampolgárok számára megtiltanák az ingatlanvásárlást Litvániában, és felfüggesztenék a tartózkodási engedély iránti kérelmük elbírálását.

    A törvénytervezet készítői eredetileg azt javasolták, hogy a korlátozásokat terjesszék ki a belorusz állampolgárokra is, de ezt a parlament elutasította.

    A litván elnök ez utóbbi döntéssel nem ért egyet. Mint írta:

    Nemzetbiztonsági szempontból nincs ok arra, hogy az orosz és a belorusz állampolgárokat különbözőképpen kezeljük. Mindkét ország egyformán fenyegeti nemcsak szomszédait, hanem egész Európát.

    A jogszabály arról is rendelkezik, hogy az orosz állampolgárok számára felfüggesztik a litván állampolgárság megadását, és azokat, akiknek közülük korábban kiadott vízumuk van, egyéni, alaposabb ellenőrzésnek vetik alá a határon, hogy megállapítsák, nem jelentenek-e veszélyt Litvánia nemzetbiztonságára.

    Az MTI szerint Jurgita Neliupsiene külügyminiszter-helyettes márciusban, a törvényjavaslat benyújtásakor azt mondta, hogy az orosz állampolgárok túlnyomó többsége támogatja az Ukrajna elleni háborút, így osztozik az érte viselt felelősségben.

  • Heves harcokat vívtak a Wagner katonai magánvállalat rohamosztagai az ukrán erőkkel a Donyeck megyei város nyugati negyedeinek elfoglalásáért – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

    Konasenkov szerint az orosz légierő és tüzérség által támogatott Wagner-csoport rohamosztagait a szárnyakról ejtőernyős egységek biztosították, akadályozva az ukrán utánpótlást.

    A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett embervesztesége elérhette az 555 főt, közülük mintegy 340 katona a Donyeck körzetében – ehhez a frontszakaszhoz tartozik Bahmut is – vívott harcokban esett el.

    A tábornok beszámolt két ukrán harckocsi és egy lőszerraktár megsemmisítéséről is.

    Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

    Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a 2014-ben elcsatolt Krímben őrizetbe vette a Noman Cselebidzsihan nevét viselő krími tatár önkéntes zászlóalj két tagját. A 23 és 27 éves ukrán állampolgárok ellen büntetőeljárást indítottak.

  • Az ukrán mezőgazdasági termények vámmentessége korlátozásának szükségességéről egyeztettek az ukrán importtól szenvedő közép-európai tagállamok agrárminiszterei.

    Teljes egyetértés van abban, hogy folytatni kell a közös fellépést az Európai Bizottság irányába, mivel uniós szintű eszközök nélkül nem kezelhető ezeknek az országoknak a problémája

    – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Ukrajnával szomszédos tagállamok agrárminisztereinek pénteki megbeszélését követően.

    Nagy István szerint a búza, a kukorica, a napraforgó, a repce, a szója esetében ismét indokolt korlátozni a vámmentességet, és csak a korábban már alkalmazott mennyiségi kvóták keretei között szabadna azt Ukrajna számára biztosítani. A jelentős mértékű importnövekményre tekintettel a kvótarendszer hatályának kiterjesztését javasolja hazánk a napraforgómagra is – tudatta az Agrárminisztérium.

    Ideiglenes kiegészítő vámok kivetése

    Magyarország azt szeretné legalább elérni, hogy ideiglenes kiegészítő vámok kerüljenek kivetésre az Európai Unió által az Ukrajnából érkező gabonára abban az esetben, ha a Szolidaritási Folyosón érkező áru célállomása valamelyik ukrán határ menti tagállam.

    Mindezek mellett a kialakult helyzet rövid távú kezelése, a piac mozgásba hozása érdekében kérjük a bizottságtól, hogy az EU humanitárius célból vásárolja fel a határ menti tagállamokban megtermett és az import okozta árcsökkenés miatt eladhatatlan, betárolt gabonát. A tranzitszállítmányokra egy uniós monitoring- és biztosítékrendszer működtetésére lenne szükség. Hazánk újabb, még átfogóbb és szigorúbb vizsgálatokat rendel el az ukrán gabona esetében a határon

    – tette hozzá.

    Kifejtette: az érintett országok közös levélben küldik el újabb megoldási javaslataikat az Európai Bizottságnak, amelyeket a következő Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén is megvitatnak majd.

    A miniszter reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy Brüsszel nem tesz majd különbséget a határ menti országok között, hanem elfogadja az együttműködő országok javaslatait, és egy átfogó, illetve egységes megoldást tesz le az asztalra.

    Szolidárisak vagyunk Ukrajnával kapcsolatban, de a magyar gazdák megélhetését és a magyar mezőgazdaságot nem veszélyeztethetjük

    – szögezte le Nagy István.

  • Ukrajna a következő hetekben 19 francia gyártmányú Caesar-hawitzer tüzérségi rendszert kap − közölte a dán védelmi minisztérium pénteken.

    A dán kormány januárban jelentette be a tüzérségi fegyverek adományozását, miután Kijev arra kérte Koppenhágát, hogy szállítson neki belőlük − írta meg a The Guardian

  • Az orosz hírszerzői hálózat kiterjesztésén, informátorok toborzásán, lehallgatáson, valamint fejlett technológiák megvásárlásán munkálkodott az a 15 orosz diplomata, akiket csütörtökön utasítottak ki Norvégiából – közölte a norvég belbiztonsági szolgálat (PST) vezetője pénteken.

    Inger Haugland oslói sajtótájékoztatóján beszámolt róla, hogy a kiutasított diplomaták, akik diplomáciai fedésben végeztek kémtevékenységet, valójában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR), valamint az orosz katonai hírszerzés (GRU) szolgálatában álltak.

    A kiutasított férfiak az oslói orosz delegáció konzuli, kereskedelmi és nagykövetségi részlegein dolgoztak – árulta el a Reuters hírügynökségnek Dag Röhjell, a PST főfelügyelője. A norvég külügyminisztérium közlése szerint a kormány döntésének következtében a norvégiai orosz diplomáciai delegáció létszáma kétharmadára csökken.

    A diplomáciai fedésben működő kémek végleges kiutasítása csökkenti azt a fenyegetést, amelyet az orosz hírszerzés jelent Norvégiára nézve

    – húzta alá Inger Haugland.

    Az MTI beszámolója szerint az orosz külügyminisztérium csütörtökön azonnali reakciójában közölte, hogy válaszlépéseket fog tenni Oslo döntése miatt. A NATO-tag Norvégiának a Skandináv-félsziget északkeleti csücskénél csaknem 200 kilométeres közös határa van Oroszországgal.

  • Ukrajna „tesztelni és használni fog” minden nem tiltott fegyvert, hogy felszabadítsa területét, beleértve az Oroszország által megszállt Krímet is – mondta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője.

    A Krím Ukrajna területe, és ott tesztelni és használni fogunk minden olyan, a nemzetközi törvények által nem tiltott fegyvert, amely segít felszabadítani a területeinket

    – írta Olekszij Danilov Twitteren.

  • 82 ukrán katona holttestét hozták ki az oroszok által ellenőrzött területről – közölte a kormány egyik minisztériuma. Nem világos, hogy Kijev hogyan hajtotta végre a visszaszerzést, de rendszeresen folytat fogolycserét Oroszországgal, így ez egy csere része lehetett. 

    Az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium szerint a holttesteket a genfi egyezmény normáinak megfelelően foglalták le – ez a jogi jegyzőkönyv határozza meg a háborús humanitárius bánásmód normáit. 

    Moszkva csapatai Ukrajna keleti és déli részén hatalmas területeket vettek ellenőrzésük alá, köztük Mariupol kulcsfontosságú kikötővárost és luhanszki területeket.

    A közelmúltban kiszivárgott amerikai katonai dokumentumok szerint a háború kezdete óta akár 17 500 ukrán katona is meghalhatott – közölte a Sky News.

  • Ukrajna megtiltotta válogatott sportolóinak, hogy olyan versenyeken vegyenek részt, amelyen oroszok vagy beloruszok is indulnak – tudatta az ukrán sportminisztérium rendeletében, amit az MTI szúrt ki.

    Az ukrán sportolók a rendelet értelmében ezentúl nem indulhatnak olyan olimpiai, nem olimpiai sportágak versenyein és paralimpiai viadalokon, amelyeken oroszok vagy beloruszok is részt vesznek. Az új rendeletet Matvij Bidnij sportminiszter-helyettes írta alá, és péntek hajnalban tették közzé a sportminisztérium honlapján.

    A néhány ukrán sportoló által bírált döntés azután született, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága március 28-án javasolta az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedését a nemzetközi sportba azzal a feltétellel, hogy csak semlegesként vehetnek részt a versenyeken, és csak olyanok, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy nemzetbiztonsági szervekkel.

    Az ukrán kormány erre reagálva kiadott egy rendeletet, miszerint megfosztja nemzeti státuszától azokat a sportági szövetségeket, amelyek sportolói versenyeznek orosz és fehérorosz riválisokkal.

  • Az oroszok Szu–35-ös repülőgépekkel csapást mértek Orehov településre, megrongálva több magánházat és egy gyermekek számára épített sportiskola épületét – jelentette az ukrán elnöki hivatal.

    Az inváziós erők április 10-én egyszer már támadták a települést: akkor a lövések miatt kár keletkezett egy pékségben, áldozatokról nem érkezett jelentés – tájékoztatott Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

  • Az orosz hadsereg már nem képes több támadó hadműveletet párhuzamosan végrehajtani, és erőfeszítéseit Bahmutra összpontosítja – derült ki az Amerikai Háborútudományi Intézet (ISW) jelentéséből.

    Az elemzők Olekszij Gromovnak, az ukrán vezérkar fő operatív igazgatóságának helyettes vezetőjének szavaira hivatkoznak, aki korábban azt mondta, hogy az orosz csapatokat Avdijivka környékéről Bahmut térségébe helyezték át. Oroszország most oda összpontosította fő offenzíváját.

    Gromov kijelentése megerősíti az ISW régóta fennálló megállapítását, miszerint az orosz fegyveres erők jelenlegi formájukban nem képesek nagyszabású támadó hadjáratokat folytatni egyszerre több fronton – olvasható a jelentésben.

  • Európa arra készül, hogy elindítsa első saját küldetését a Jupiterhez, a Naprendszer legnagyobb bolygójához. 

    Az Európai Űrügynökség a tervek szerint alig egy óra múlva lövi fel a Jupiter Icy Moons Explorer (ismertebb nevén Juice) rakétáját az űrbe, hogy megkezdje nyolcéves küldetését.

    Izgalmas nap ez az űrrajongók számára – de egy ukrán fiatal lány, Jarjna Zakaliuzna számára is, akinek műve a rakétán szerepel. Jarjna a Jupitert, jeges holdjait és a Földet, valamint magát a Juice-t ábrázoló rajzával nyerte meg a Juice up your rocket! művészeti versenyt 2021-ben.

    Manuela Baroni, a Juice mérnöke méltatta az „aranyos, vidám és hiteles” alkotást, amely a rakéta orrán látható – közölte a Sky News.

  • Meglepetésszerű ellenőrzés keretében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken elrendelte az orosz Csendes-óceáni Flotta a legmagasabb szintű harckészültségbe helyezését, Valerij Geraszimov vezérkari főnök pedig utasítást adott rá, hogy külön is teszteljék a hadászati tengeralattjárók fegyverhasználati készültségét.

    Az ellenőrzés céljaként Sojgu a „valószínűsíthető ellenség agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására való képesség növelését” nevezte meg. A hivatalos tájékoztatás szerint egyebek között a partraszállás visszaverését fogják gyakorolni a Kuril-szigetek déli vonulatán és Szahalinon. Az ellenőrzés Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka vezetése alatt zajlik.

    A Zvezda katonai tévécsatorna közölte, hogy a péntek reggel teljes készültségbe helyezett Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzésében részt vesz az orosz légi- és űrerő, valamint támogató egységeik, továbbá a nagy hatótávolságú repülési parancsnokság és a keleti katonai körzet légierejének gépei.

    Geraszimov szerint a Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzéséhez „olyan kiképzési környezetet hoznak létre, mint egy közvetlen agresszió fenyegetése esetén”. Közölte, hogy a gyakorlatot három szakaszban hajtják végre: az elsőben a flottát teljes harckészültségbe helyezik, és tesztelik a légvédelmi erőket és a légierő szolgálatban lévő egységeit, a másodikban az állandó készenléti erőket a bázisaikról a harci gyakorlóterekre vezénylik, a harmadikban pedig harci kiképzési feladatokat gyakorolnak.

    Az orosz Csendes-óceáni Flottánál legutóbb 2022 novemberében tartottak meglepetésszerű ellenőrzést. A Kommerszant című napilap szerint a most bejelentett művelet léptéke meghaladja a tavaly őszi gyakorlatét.

  • Belarusz még több stratégiai nukleáris fegyvert telepíthet a területére, ha a Nyugat továbbra is agresszív retorikát alkalmaz. Erről beszélt Viktor Hrenin belorusz védelmi miniszter pénteken.

    Ha az ellenséges retorika folytatódik, akkor ez lesz a következő lépés, a stratégiai atomfegyverek telepítése. Az erőre csak erővel fogunk válaszolni. A Nyugat ezt másképp nem értheti

    – idézi a minisztert a védelmi minisztérium sajtószolgálata.

    Belarusz előkészíti a meglévő helyszíneket a stratégiai nukleáris fegyverek esetleges telepítésére – jegyezte meg Hrenin.

    Ha szükséges, stratégiai atomfegyverekkel fogunk rendelkezni. És már most előkészítjük a meglévő telephelyeinket

    – mondta a védelmi miniszter.

    Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország a belarusz fél kérésére taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba, ahogy az Egyesült Államok már régóta teszi szövetségesei területén.

  • Li Sangfu kínai nemzetvédelmi miniszter és orosz kollégája, Szergej Sojgu néhány nap múlva a globális és regionális biztonságról tárgyal – közölte pénteken a moszkvai védelmi minisztérium – írja a The Telegraph.

    Oroszország és Kína a közelmúltban „határok nélküli partnerséget” hirdetett, és tovább erősítették gazdasági, politikai és katonai kapcsolataikat, amióta Moszkva 2022 februárjában több tízezer katonát vezényelt Ukrajnába.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken operatív videókonferencia-találkozót tartott az ország Biztonsági Tanácsának tagjaival, amelyen a nemzeti kiberbiztonsággal összefüggő kérdéseket vitatták meg.

    „A mai ülés napirendjén egy fontos kérdés szerepel, amely a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú. Oroszország kiberbiztonságáról kell beszélgetnünk” – mondta az államfő az ülés elején, amely aztán zárt ajtók mögött folytatódott.

    A Kreml honlapján megjelent közlemény szerint a találkozó résztvevői más sürgető kérdéseket is megvitattak.

    A megbeszélésen többek között Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese is részt vett – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint a háború befejezésében a Különleges Törvényszéknek kulcsfontosságú szerepe van. A politikus szerint az eljárásnak precedenssé kell válnia.

    A Különleges Törvényszéknek a háború befejezésében kulcsfontosságú szerepe van. Az oroszok több mint 77 000 háborús bűnt követtek el Ukrajnában: gyilkosságok, kínzások, nemi erőszak, deportálás, fosztogatás stb. Ennek az eljárásnak precedenssé és tanulsággá kell válnia a világ bármely diktatúrája számára

    – fogalmazott az ukrán elnöki tanácsadó.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) felszólította az ukránokat, hogy húsvétkor ne vegyenek részt semmilyen tömeggyűlésen.

    „Ne hagyják figyelmen kívül a légiriadót, és ne tartózkodjanak feleslegesen a templomokban a húsvéti kosár megszentelésekor. A bűnüldöző szerveknek pedig jelentsék a gyanús tárgyakat és személyeket, akik provokatívak vagy potenciális veszélyt jelentenek” – olvasható a felhívásban, melyről a Korrespondent.net nevű ukrajnai online újság számolt be.

  • A Berlini Filharmonikus Zenekar szponzorációval kívánja segíteni az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került Kijevi Szimfonikus Zenekart és az Ukrán Ifjúsági Szimfonikus Zenekart.

    A Berlini Filharmonikusok Alapítványa közleményben számolt be arról, hogy terveik szerint fellépési lehetőségeket szerveznek és hangszereket is beszereznek az együttesek számára.

    Tavaly az alapítvány meghívására mindkét ukrán zenekar fellépett a Berlini Filharmonikusok koncerttermében. A koncertek nyomán merült fel az együttesek közötti kapcsolat szorosabbra fűzésének lehetősége.

    Andrea Zietzschmann, a Berlini Filharmonikusok Alapítványának igazgatója elmondta: a támogatással ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy a két ukrán zenekar tovább folytathassa művészi munkáját, és lehetősége legyen koncertezni.

    Alekszandra Zajceva, az Ukrán Ifjúsági Szimfonikus Zenekar igazgatója és a Kijevi Szimfonikus Zenekar menedzsere nyilatkozatban köszönte meg a berlini zenekar támogatását. Mint fogalmazott, a Berlini Filharmonikusok felajánlása fontos szimbóluma az Ukrajnával való szolidaritásnak, emellett a szoros együttműködés lehetőségét kínálja számukra – számolt be az MTI.

  • Az orosz elit még nem áll készen arra, hogy ellenálljon a rezsimnek az ukrán hírszerzés szerint

    Az orosz elit megérti, hogy az Orosz Föderáció nem lesz képes megnyerni az Ukrajna elleni háborút, de még mindig reménykednek a döntetlenben, és nem hajlandóak ellenállni az uralkodó rezsimnek

    – mondta Andrij Juszov, a védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának (HUR) képviselője az Ukraina 24 csatorna műsorában – számolt be az Ukrinform a védelmi minisztériumra hivatkozva.

    Senki sem remél ott sokáig sikert, kivéve talán néhány nagyon beteg embert. Ott a végzetes reménytelenséget értik meg. Legfeljebb a patthelyzetben vagy a döntetlenben reménykednek, amikor meg lehet majd őrizni a saját érdekeiket. De az már régóta világos, hogy ez stratégiai vereség az orosz katonai-politikai vezetés és az üzleti elit számára

    – mondta a HUR képviselője.