új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az olimpia kétségkívül az egyik, ha nem a legfontosabb esemény egy sportoló életében, azonban még az ötkarikás játékok alatt is akad olyan, amit nem lesz könnyű otthon a családnak megmagyarázni a sportolóknak. 

    Így gondolkodhat most a magasugró Gianmarco Tamberi is, aki közösségi oldalán felesége bocsánatáért esedezik, miután országa zászlóvivőjeként a tegnapi nyitóünnepségen a Szajnába ejtette a jegygyűrűjét. 

    Túl sokat fogytam az elmúlt hónapokban, nagyon vizes volt minden, vagy talán túlságosan lelkes voltam. Valószínűleg mindhárom dolog közrejátszott. Annyi biztos, hogy éreztem, ahogy a gyűrűm lecsúszik. Követtem a tekintetemmel, láttam, ahogy a hajón megpattan, és a vízbe esik

    – írta a tokiói játékokon aranyérmet szerző Tamberi az Instagramon a feleségének, Chiara Bontempi Tamberinek szóló bejegyzésében.

    A magasugró viccesen hozzátette, hogy ha már valahol el kellett hagynia, ennél jobb helyet nem is találhatott volna erre. Elvégre Párizs a szerelem városa, amelynek házasságuk fontos darabja is immáron örökös része.

  • Valakinek tetszett, mások számára sokkal inkább sokkoló volt a tegnapi nyitóünnepség, a párizsi olimpia kapcsán azonban egy dolog biztosra vehető, semmit sem apróznak el. Ahogyan a szervezők, úgy egész Franciaország és Párizs is az ötkarikás játékok okozta lázban ég, ez pedig akkora mértékeket öltött, hogy a nyitóünnepség alatt a város fényei még a Nemzetközi Űrállomás csapatát is elkápráztatták.

    Az általuk feltöltött képeken ugyanis szinte csak úgy ragyog Párizs, ami már magában kétségkívül jobb fényt vet az ötkarikás játékokra, mint a sokak által kritizált ünnepély. 

  • Az ötkarikás játékok nyitónapjára még a patkányok is kíváncsiak voltak Párizsban. A felvételt X-en közzétett felhasználó szerint a párizsi olimpia fő nézői a patkányok. Sokat híreztek a játékok előtt, hogy a párizsi hatóságok versenyt futottak az idővel, hogy kordában tudják tartani a patkánypopulációt, és a megnyitóra el tudják őket tüntetni az utcákról. A felvétel szerint egyelőre ez még nem sikerült. 

  • Valter Attila a 22. helyen végzett az országúti kerékpárosok egyéni időfutamában szombaton a párizsi olimpián – írja az MTI.

    A Visma-Lease a Bike magyar klasszisa a francia fővárosában rendezett 32,4 kilométeres, gyakorlatilag teljesen sík viadalt a 38:45.68 perces eredménnyel zárta, amivel 12 riválisát utasította maga mögé.

    A viadalt az egyik legnagyobb esélyes, a Tour de France-on hat napja harmadik helyen zárt, világbajnoki címvédő belga Remco Evenepoel nyerte meg közel 15 másodperccel Filippo Ganna, az olaszok kétszeres világbajnoka előtt. A bronzérmet Valter klubtársa, a szintén belga Wout van Aert szerezte meg.

    országúti kerékpár, férfi egyéni időfutam

    1. Remco Evenepoel (Belgium) 36:12.16 perc

    2. Filippo Ganna (Olaszország) 36:27.08

    3. Wout van Aert (Belgium) 36:37.79

    ...22. Valter Attila 38:45.68

  • A negyedik kiemelt hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem kettős két szoros szettel kezdett, majd Ecseki Nándor és Madarász Dóra a harmadik játszmában simán szépített. Az elveszített negyedik felvonás után az ötödikben már 7:2 is volt ide, ezt követően viszont már csak egy pontot szereztek a magyarok, így kiestek.

    Asztalitenisz, vegyes páros, nyolcaddöntő: 

    Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem (hongkongi, 4.)–Ecseki Nándor, Madarász Dóra (11.) 4:1 (9, 8, –4, 6, 8)

  • Nem csak az örök dicsőség és a nemzetközi elismerés hajtja a sportolóinkat egy-egy olimpián, hiszen a Magyar Olimpiai Szövetség (MOB) bőkezűen jutalmazza azokat, akik dicsőséget szereznek hazánknak és persze a sportágnak és önmaguknak is. Ahogy arról három éve is beszámoltunk, a magyar érmeket egészen kiemelkedő összeggel jutalmazzák még világszinten is, hiszen 2021-ben négyszer annyit ért egy magyar arany, mint például egy amerikai. Ezt azzal magyarázták – és ez 2024-re is áll –, hogy itthon nem a látványsportokban vagyunk jók, tehát egy-egy olimpiai bajnokunk nem tud abból (reklám, marketing, fizetett együttműködések) igazán profitálni, hogy aranyat nyert egy olimpián. Nyilván Hosszú Katinka kivétel volt. 

    Szóval mennyit is ér egy érem 2024-ben?

    • Aranyérem – 55 millió forint,
    • Ezüstérem – 39,27 millió forint,
    • Bronzérem – 31,35 millió forint,
    • IV. helyezett – 23,65 millió forint,
    • V. helyezett – 15,73 millió forint,
    • VI. helyezett – 12,54 millió forint,
    • VII. helyezett – 6,27 millió forint,
    • VIII. helyezett – 3,08 millió forint.

    Szóval az eddigi szokásokhoz híven a MOB nemcsak a top 3-at, de a helyezetteket is díjazza, így még a nyolcadik helyen befutó magyar sportoló is számíthat 3 millió forint „zsebpénzre”.

  • Gwen Stefani és Anderson .Paak kapták a megtisztelő feladatot – Ryan Tedderrel kiegészülve –, hogy megírják a párizsi ötkarikás játékok hivatalos dalát, amelynek a végeredményét alább megtekinthetik. A Hello World egy igazi nyári, pofonegyszerű nóta, amelyből sajnos hiányzik a No Doubt frontasszonyának korai pimaszsága, de hát, valljuk be, azok az idők már régen elmúltak – hiába állt össze újra a zenekar.

    A refrén megjegyezhető és fülbemászó, a hangszerelés trendi és aktuális, ennél többet pedig nem is várhatunk 2024-ben egy világszintű sportrendezvény képviseléséhez. Mint a limonádé: sokan rajonganak érte, de akik nem, azok is simán elkortyolgatják, ha nincs jobb.

  • Az ausztrál Grace Brown nyakába került az aranyérem a női országúti kerékpárosok időfutamában a párizsi olimpián.

    Szombaton előbb a nők teljesítették a 32,4 kilométeres útvonalat a francia fővárosban, a 35 résztvevő között ezúttal nem volt magyar.

    Az Invalidusok és a III. Sándor híd között kijelölt sík, 150 méter szintemelkedést tartalmazó és a női versenyeken kimondottan hosszúnak számító távot esőben tekerték le az indulók: az útvonal több helyen is veszélyesen csúszós volt, az egyik körforgalomban többen is buktak, máshol a versenyzőjéhez igyekvő szerelő esett el kerékpárcsere közben.

    Az első időmérő pontnál még az élen álló belga Lotte Kopecky is a földre került, akárcsak a szintén jól álló amerikai vb-címvédő, Chloé Dygert, míg a háromszoros világbajnok holland Ellen van Dijk hat héttel bokatörése után nem tudott a dobogóért harcolni.

    Így az elsőséget a 32 esztendős Brown érdemelte ki pályafutása utolsó évében: az időfutamban az előző két évben egyformán vb-ezüstérmes, idén Liege-Bastogne-Liege-t nyert ausztrál állhatott a dobogó felső fokára.

    Második helyen az Európa-bajnoki ezüstérmes brit Anna Henderson zárt, a bronzmedált bukása ellenére Dygert érdemelte ki, írja az MTI.

    Országúti kerékpár

    Női időfutam

    1. Grace Brown (Ausztrália) 39:38.24 perc
    2. Anna Henderson (Nagy-Britannia) 1:31 perc hátrány
    3. Chloé Dygert (Egyesült Államok) 1:32 p h.
  • Hiába várta az underground sportág összes szerelmese, a párizsi olimpia gördeszka számának első, szombati versenyét az éjszakai és reggeli heves esőzések miatt elhalasztották.

    Az olimpián a sportág küzdelmeit a párizsi La Concorde Urban Park szabadtéri parkban szervezik meg, amelyekre azonban kicsivel többet kell várniuk a rajongóknak. A World Skate, a sportágat irányító testület a döntését a kedvezőtlen időjárási körülményekre hivatkozva hozta meg, a szombatra tervezett férfiak versenyét hétfőre, míg a női mezőny küzdelmeit vasárnapra tették át.

  • Elhunyt a párizsi olimpiai faluban Lionel Elika Fatupaito, a szamoai ökölvívó-válogatott edzője – adta hírül az MTI.

    A tragédia még pénteken történt, a nemzetközi szövetség (IBA) szombaton adott róla hírt.

    Lionel elhivatottsága és a sport iránti szenvedélye kitörölhetetlen nyomot hagyott az ökölvívó közösségben. Öröksége továbbra is inspirálni fogja a jövő generációit. Gondolataink és imáink a szamoai csapattal és mindazokkal vannak, akiket ez a mély veszteség érint

    – áll a szövetség közleményében.

    Az óceániai országot egyetlen versenyző, a nehézsúlyú Ato Plodzicki-Faoagali képviseli a francia fővárosban, a Csendes-óceáni Játékok kétszeres győztese vasárnap a belga Victor Schelstraete ellen kezd.

  • A párizsi olimpia férfilabdarúgó-tornájának szombati játéknapján Spanyolország 3–1-re legyőzte a Dominikai Köztársaság csapatát, így két forduló után bebiztosította a továbbjutását. A spanyolok az első körben Üzbegisztán ellen nyertek.

    A B csoportban az argentinok botrányos körülmények között veszítették el az első meccsüket, így győzelmi kényszerben léptek ma pályára. A dél-amerikaik nem hibáztak, 3–1-re nyertek Irak ellen, így életben tartották továbbjutási esélyeiket.

  • A francia közönség megőrül a kerékpársportért! Nagyjából egy kilométerrel a rajt után is tömegek állnak a pálya mellett, és biztatják a versenyzőket. Egészen fesztiválhangulat alakult ki Párizs belvárosában – jelenti helyszínen tartózkodó kollégánk, Huber Tamás.

  • Az olimpia szervezői bocsánatkérést adtak ki, miután a dél-koreai sportolókat tévesen Észak-Koreaként mutatták be a párizsi megnyitó ünnepségen. Miközben az izgatott, zászlót lengető csapat leúszott a Szajnán, a francia és az angol bemondók a „Koreai Népi Demokratikus Köztársaság” – Észak-Korea hivatalos neve – néven mutatták be őket. Ugyanezt a nevet használták – helyesen – akkor is, amikor Észak-Korea küldöttsége elhajózott – számolt be a BBC

    A televíziós adás alján futó felirat azonban a helyes címet mutatta.

    A dél-koreai sportminisztérium közölte, hogy a kínos baklövés miatt „panaszt kíván tenni Franciaországnál kormányzati szinten”. A minisztérium közleményében „sajnálatát fejezte ki a tévedés miatt, amelyben a dél-koreai küldöttséget észak-koreai csapatként mutatták be”.

    A közlemény hozzátette, hogy a második sportminiszter-helyettes, Jang Mi-ran, 2008-as olimpiai bajnok súlyemelő, találkozót követelt Thomas Bach olimpiai bizottsági elnökkel. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a hivatalos koreai nyelvű X-fiókján bocsánatkérést tett közzé, amelyben a következőket írta:

    Szeretnénk szívünkből bocsánatot kérni a dél-koreai küldöttség bemutatkozása során a megnyitó ünnepségen történt hiba miatt.

    Dél-Korea, hivatalos nevén Koreai Köztársaság, idén 143 sportolót indít az olimpiai csapatban, akik 21 sportágban versenyeznek. Észak-Korea 16 sportolót küldött és a 2016-os riói játékok óta ez az első alkalom, hogy részt vesz a játékokon.

  • Mihók Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi társkapitánya szerint egészen apró dolgokon múlt, hogy együttese az Európa-bajnok hollandoktól elszenvedett 10–8-as vereséggel rajtolt a párizsi olimpián.

    „Tudtuk, hogy ilyen meccs lesz, az elmúlt években legtöbbször hasonlóan kiélezett találkozókat vívtunk a hollandokkal. Talán annyi döntött csak a végén, hogy mi a lehetőségeinkből eggyel kevesebbet tudtunk kihasználni. Nem szerettünk volna vesztesként kijönni a medencéből, a végén lőttünk egy gyönyörű gólvonalat, ez most ennyit ért” – nyilatkozta az MTI-nek a szakember.

    A februárban Dohában világbajnoki ezüstérmes gárda egyik szakvezetője elmondta, kicsit későn sikerült elbizonytalanítaniuk riválisukat.

    „Nem úgy kezdtük el ezt a meccset, ahogyan szerettük volna, hamar éreztetni akartuk a hollandokkal, hogy itt ma nehéz helyzetben lesznek, de ehhez most egy jó félidőre volt szükségünk. Innentől váltak csak egy kicsit bátortalanabbá támadásban. Most így hirtelen azt gondolom, hogy a fórokból kettővel többet kellett volna belőnünk, de egyszerűen nem voltunk elég gyorsak a labdával emberelőnyben” – fejtette ki.

    A mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa Vályi Vanda volt három találattal.

    Ha egy ilyen ellenfél három góllal elmegy az elején, azt nagyon nehéz ledolgozni, de szerencsére az legalább bebizonyosodott most, hogy erre is képesek vagyunk. A legvégén tényleg apróságokon múltak a dolgok, bízom benne, hogy a torna későbbi szakaszában ezekből mi jövünk majd ki jobban

    – tekintett előre.

    A magyar csapat hétfőn Kanada ellen folytatja szereplését, a csoportból az első négy jut a negyeddöntőbe.

  • Még esik az eső, valószínűleg nem azoknak lesz szerencséjük, akik korán indultak, mert szakadozik a felhőzet, és várhatóan egyre jobbak lesznek a körülmények.

    Frissítés: A magyar sportoló már el is indult.

  • Rendkívül csalódottan nyilatkozott szombat délután a kardozó Gémesi Csanád, aki egytusos vereséget szenvedett a párizsi olimpia vívóversenyén, így nem jutott negyeddöntőbe.

    Nagyon nehezen tudom elfogadni, ami a végén történt. Úgy érzem, mindent megtettem, közel voltam ahhoz, hogy sokat érjek el. Legyőztem a világbajnokot, de ez most nem vigasztal. Ez az asszó még nagyon sokáig el fog kísérni engem. Arra büszke vagyok, hogy látott a családom jól vívni

    – mondta az M4 Sport-nak Gémesi, aki a páston a könnyeivel küzdött, miután kikapott.

    „Nagyon csalódott vagyok, mert arra készültem, hogy valami igazán szépet, egy igazán értékeset hozok össze a mai napon. Ez most várat magára legalább három napot” – utalt Gémesi néhány perccel később a csapatversenyre.

    Gémesi vitatta az utolsó tust is, de már az előtte lévőt is, amellyel ellenfele egyenlített. „Mindenesetre az egyiket a kettőből biztosan én adtam” – szögezte le.

    „Abszolút azt éreztem, hogy ez az asszó már a kezemben van. Meg is volt, hogy mit akarok csinálni, hogy hogy akarom csinálni, de nem úgy sikerült a vége” – tette hozzá.

    A vb-címvédő amerikai Eli Dershwitz elleni győzelmére visszautalva azt mondta: az egy szép skalp volt.

    „Arra nagyon büszke is vagyok, azt hiszem, büszke is leszek még sokáig. A világbajnoki címvédőt megvertem, végül egészen simán, azt el tudom vinni magammal erről a versenyről, ez az asszó meg el fog jönni velem” – ismételte meg.

  • A lovastusázó Kaizinger Balázs is megkezdte szereplését a párizsi olimpia szombati napján, díjlovaglására 45,80 hibapontot kapott a festői szépségű helyszínen, a Versailles-i kastély kertjében, így a 62. helyen áll – számolt be róla az MTI.

    A magyar versenyző lovának, a 12 éves herélt pejnek nem az erőssége az első szám, amelyben az egyensúlyt, a ritmust, a hajlékonyságot, a ló elengedettségét és a ló és lovas közötti harmóniát értékelik. Közben a négyszögben húsz feladatot hajt végre a páros, így megállást és a különböző jármódokat, melyek közül Herr Cooles Classicónak a lépés okoz nehézséget.

    A 45 esztendős Kaizinger a 64 indulóból 18. versenyzőként teljesíthette a díjlovaglást, s akkor egy kiesett olasz lovast leszámítva egyetlen riválisát sem tudta megelőzni, azóta viszont egy cseh ellenfele már mögé került.

    Nagyon jó érzés volt átesni a tűzkeresztségen – mondta az M4 Sportnak Kaizinger. – Kicsit izgultam, de a ló önmagához képest nagyon jól teljesített. Élénkebb habitusú, ezért kicsit attól féltünk, hogy ez az atmoszféra és környezet negatív feszültséget kelt benne. A lépéssel van problémája, azt 60 százalékosan megcsinálta, nála ez már pozitív dolog, de persze a többi jármódban is lehet fejlődni. Jelenleg a lóban ennyi van.

    A magyar lovasnak az a célja, hogy a vasárnapi terepversenyben és a hétfői díjugratásban előre tudjon lépni, mert a második és harmadik szám jobban kedvez a remek erőnléttel bíró Herr Cooles Classicónak.

    Lovassportban 28 év után szerepel ismét magyar versenyző az ötkarikás játékokon.

  • A záró három percet is Jü Sze-han kezdte jobban a Muhari Eszter elleni negyeddöntőben, ezzel megint egy tusra apasztva a hátrányát. 45 másodperc telt el a vívóidőből, amikor egy visszavideózott akcióból megadott ponttal egyenlített is (7:7). Ahogyan azonban az előző két asszó kulcspillanataiban, úgy ezúttal sem remegett meg az Egyesült Államokban tanuló Muhari keze, aki két tiszta találattal ismét meglépett (9:7), ezzel a hajrára lépéskényszerbe hozva kínai ellenfelét.

     

    Az utolsó perc 10:9-es magyar vezetésnél vette kezdetét. A kínai jött előre, kellett is neki, Muhari pedig lábon szúrta 39 másodperccel a vége előtt, ezzel ismét lélektani szempontból is fontos találatot elérve (11:9). Innen már nem volt visszaút  Jü Sze-han számára, Muhari az utolsó másodpercekben remekelt, kínai ellenfele szinte minden hibáját kihasználva végül a vívóidő lejárta előtt 15:10-nél be is fejezte az asszót! 

    Ezzel élete első olimpiáján bejutott a négy közé, és már biztos, hogy éremért vívhat majd este! A kérdés csak a színe. 

  • Szünet után Jü Sze-han érte el az első tust, majd 2:22-nél egyenlített is, miután egészen a pást végébe sikerült szorítania Muharit (3:3). Sajnos a következő találatot is az ázsiai versenyző adta, aki ezzel alig egy percnyi vívóidő alatt megfordította az asszó állását (3:4). Kadet világbajnokunk ismét aktívabbá vált – ezen az olimpián eddig egyébként sokkal jobban is ment neki, amikor próbált fesztelenül, támadószelleműen vívni –, és két tiszta találattal ismét visszavette a vezetést. Az órán pedig még mindig volt 1 perc és 17 másodperc az asszó középső harmadából. A maradék időben még született egy együttes találat, majd a legvégén egy újabb tus Muharitól, aki így 7:5-ös fórból vághatott neki az utolsó etapnak. 

  • Másfél perc telt el az asszó első szakaszából, mire egy együttes találattal mindkét vívónő ponthoz jutott – passzivitásért előtte kaptak is egy-egy sárga lapot.. A következő két találat viszont már tisztán Muharié volt, aki így a csata első harmadát követően előnyből várhatja a folytatást (3:1).

  • Muhari Eszter és a kínai Jü Sze-han asszója a piros páston az imént vette kezdetét. 

  • GettyImages-2163912797
    Fotó: Getty Images

    Döcög egyelőre a program a Roland Garros teniszkomplexumban a szűnni nem akaró esőzések miatt, de a két fedett stadionban, a Phillipe Chatrier és a Suzanne Lenglen salakján zajlanak a mérkőzések.

    Előbb két női mérkőzést rendeztek, az idén a Roland Garroson és Wimbledonban is finalista Jasmine Paolo 7:5, 6:3-ra verte a román Bogdant, miközben a világelső Iga Swiatek szintén két szettben győzte le román riválisát.

    Egyelőre két mérkőzést játszottak a férfiaknál is, a második kiemelt Carlos Alcaraz 6:3, 6:1-re győzte le a libanoni Habibot, az első kiemelt Novak Djokovics pedig 6:0, 6:1-re győzött az ausztrál Ebden elleni A kinti pályákon továbbra is áll a játék az időjárás miatt.

  • Az összecsapás jelentős részében futott az eredmény után, ám 5:5-öt követően 13:13-nál ismét egálra állt a tunéziai Fares Ferdzsani ellen Gémesi Csanád, akinek így minden esélye megvolt arra, hogy egyedüli állva maradt magyarként a nyolc közé is bejusson. 

    Sőt, 14:13-nál még a vezetést is megszerezte, így egy találatra került a győzelemtől. A következő akciót is ő indította érzésre, a vezetőbíró mégis a tunéziainak adta a találatot, az ítéletét pedig a videózás után sem volt hajlandó megmásítani (14:14). 

    A döntő tusról így – szinte természetesen módon – videózás hivatott dönteni, a látottak levezetése után pedig még csalódottabbak lehettünk: 15:14-gyel Ferdzsanit hozták ki győztesnek...

    Ezzel a legjobb nyolc közé egyetlen magyar kardvívó sem jutott be Párizsban. 

  • A francia közönség számára keserű pirula, nekünk talán némi megnyugvás: a kanadai Fares Arfa ismét ellenállhatatlanul vívott és győzött, ezúttal a Szatmárit legyőző Boladé Apethyt kiejtve (15:8). 

    Az előző körben Arfa ejtette ki háromszoros olimpiai címvédőnket, Szilágyi Áront. 

  • Fares Ferdzsani jól kezdte a Gémesi Csanád elleni asszót, de rutinos vívónk 0:3-as rajt után fel tudott állni, 4:4-nél egalizált, majd a vezetést is megszerezte (5:4). A folytatás kifejezetten fordulatosan alakult, ám az egyperces pihenőt végül a világranglista-14. tunéziai érte el nyolc tussal (8:7). 

  • Csalódottak, ugyanakkor küzdeni tudásukra büszkék a magyar férfikézilabda-válogatott tagjai, akik háromgólos vereséget szenvedtek az olimpiai torna csoportkörének első fordulójában Egyiptomtól. Értékeltek a fő szereplők. Részletek itt! 

  • A franciák még mindig nagyon élik a show-t a Grand Palais-ban. Egyszerre két férfi kardozójuk vív, a Szatmárit búcsúztató Apethy, valamint Sébastien Patrice. Mi viszont egy pásttal odébb, a sárgán vagyunk érdekeltek az amerikai vb-címvédőt búcsúztató Gémesi Csanád által. (No meg picit a magyar származású, ám német színekben vívó Szabó Mátyás miatt a kéken is, aki Patrice ellenfele). Gémesi a tunéziaiak 27 éves tehetségével, Fares Ferdzsanival szemben kötött be. 

  • A párizsi olimpia női vízilabda-tornájának A-csoportjának első mérkőzésén a magyar válogatott korán háromgólos hátrányba került az Európa-bajnok holland válogatott ellen, majd ugyan összejött az egyenlítés, de végül a holland válogatott nyert 10–8-ra. Részletek itt! 

    A magyarok további programja

    hétfő:

    • Magyarország–Kanada 20.05

    péntek:

    • Kína–Magyarország 20.05

    augusztus 4., vasárnap:

    • Magyarország–Ausztrália 14.00