Bringa

Valter Attila elveszítette a rózsaszín trikót

2021. május 16., 16:55 Módosítva: 2021.05.17 09:10
569
Egan Bernal nyerte vasárnap a Giro d'Italia kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, és sikerével átvette Valter Attilától az összetettben élen állónak járó rózsaszín, illetve a legjobb 25 éven aluli versenyzőt illető fehér trikót is.
Tovább

Először avattak ausztrál győztest a Tour de Hongrie-n

2021. május 16., 16:14 Módosítva: 2021.05.17 06:26
2
Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
Tovább

Ausztrál siker a Kékestetőn, közel a győzelem

2021. május 15., 19:06 Módosítva: 2021.05.15 21:53
13
Az ausztrál Damien Howson nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny királyetapját a Kékestetőn, ezzel közel került a végső győzelemhez. Legjobb magyarként Fetter Erik a 11. pozícióban zárt a hegyen, Pelikán János pedig megtartotta az összetett legjobb hazai versenyzőjét illető fehér trikót.

Két évvel korábban a helyi versenyző, Rózsa Balázs tiszteletére Balassagyarmat határában az egyik közlekedési táblára erősítve "Balázskagyarmat" felirat állt. A magyar válogatottat erősítő Rózsa az MTI-nek elmondta, ezúttal is fantasztikus érzés volt számára a rajthoz kilátogató nagy tömeg.

Szerettem volna az idén is rajthoz állni, örülök, hogy ez sikerült

– hangsúlyozta a friss jogász doktor Rózsa, akit ezúttal a főtéren óriási molinóval buzdított a város.

Szeretnék a nap szökésébe bekerülni, ez az elsődleges célom

árulta el, hozzáfűzve, a nemzeti csapat a hegyikerékpáros Palumby Zsombort igyekszik minél jobb eredményhez segíteni.

Ott volt a rajtnál a pénteken bukásba kerülő Fetter Erik (EOLO-Kometa) is. Az előzetesen a szombati királyetap egyik nagy magyar favoritjának tartott Fetter az MTI-nek elmondta: nem érzi a legjobban magát, alig aludt.

Remélem, ennek nem lesz nyoma, és mindent bele tudok adni. Ez lehet, hogy bármire elég lesz, de lehet, hogy semmire sem.

Péntekhez képest hét kerékpárossal kevesebb állt rajthoz, bukása után nem indult el a tavalyi magyar bajnok Szarka Gergely, illetve egy külső stábtag koronavírusos fertőzése miatt az Uno-X visszaléptette versenyzőit, akiknek negatív eredménnyel zárult a vizsgálatuk.

A 121 versenyben maradt kerékpáros az elmúlt napoknál lényegesen jobb, derült időben, 27 fokban vágott neki az etapnak. Két mátrafüredi gyorsasági részhajrá, illetve előbb Mátraházán egy második kategóriás hegyi részhajrá, illetve 985 méter magasan a Kékestetőn az első kategóriás hegyi befutó várt a mezőnyre az idei magyar körverseny leghosszabb és messze legnehezebb szakaszán.

Bő 30 kilométer után négyfős szökés alakult és dolgozott ki három perc feletti előnyt az olykor csepergő esőben, olykor napsütéses időben. A várakozásoknak megfelelően az élbolynak nem volt esélye a „hazaérésre”, utolsó tagját 12 kilométerrel a befutó előtt érte utol az egyre fogyatkozó élmezőny. Peák Barnabás kilométereken át diktálta az élcsoport tempóját, csapattársáért, a tavaly harmadik ausztrál Damien Howsonért dolgozva.

A Mátraháza utáni utolsó 3,5 kilométert megkezdve a mezőny három csoportra szakadt, a tucatnyi versenyzőt magában foglaló élcsoportból – benne Fetterrel – 1900 méterrel a cél előtt megindult Jhojan García (Caja Rural-Seguros RGA). A többiek kivártak, majd a tavalyi győztes Valter Attila megindulásának emlékére Valter kanyar nevet viselő szakasznál Howson iramodott meg, utolérte kolumbiai riválisát, és magabiztosan megnyerte a szakaszt. Másodikként a belga Ben Hermans, harmadikként az olasz Antonio Tiberi ért célba, a kifulladó García végül negyedik lett.

Sikerével a 28 esztendős ausztrál az összetett győzelem küszöbére lépett, miután a 792 kilométer össztávú 42. Tour de Hongrie vasárnap 92 kilométeres budapesti körözéssel zárul, ahol az időjóváírások várhatóan már nem szólnak bele az elsőség sorsába.

Száz százalékban fontos volt a tavalyi tapasztalatom. Akkor hibát követtem el, túl korán indultam meg, noha úgy éreztem, jókor teszem szögezte. Ma sokkal türelmesebb voltam, és eleget tudtam spórolni a lábaimmal a győzelemhez

– le Howson az MTI-nek.

Kiemelte a társak, köztük Peák Barnabás munkájának fontosságát, mint mondta, szólóban ezen a hegyen nem lehet versenyezni a csapatban összedolgozókkal.

Barnabás nagyon erős volt ma, tökéletesen követte a taktikát, az egész csapattal együtt rengeteget tett hozzá a sikeremhez

– tette hozzá.

A szakasz legjobb magyarjaként Fetter Erik 54 másodperc hátránnyal a 11. helyen ért célba, míg a fehér trikós Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) saját tempót diktálva a 27. helyen érkezett meg.

A csoport sebessége, teljesítménye változhatott, én egyenletes tempót mentem végig. Nem foglalkoztam semmivel, tudtam, hogy ha egyszer túllépek a saját határaimon, akkor kipukkanok

– értékelt a kifulladt és átfázott Pelikán az MTI-nek. A záró szakasz kapcsán annyit mondott: az a terve, hogy nem esik el és bízik benne, hogy megússza mindenki bukás nélkül.

TOUR DE HONGRIE

4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető, 202 km, hegyi befutó:

1. Damien Howson (ausztrál, BikeExchange) 4:55:50 óra

2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 9 másodperc hátrány

3. Antonio Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) 15 mp h.

...11. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 54 mp h.

...27. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) 1:23 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Howson 16:11:24 óra

2. Hermans 16 másodperc hátrány

3. Tiberi 24 mp h.

...23. Pelikán 1:32 perc hátrány

...39. Peák Barnabás (BikeExchange) 2:27 p h.

...41. Fetter 3:14 p h.

(MTI)

Borítókép: Tdh.hu/Vanik Zoltán

Megúszta a bukást, továbbra is Valter vezet a Girón!

2021. május 15., 17:05 Módosítva: 2021.05.16 10:52
2343
A francia Victor Lafay nyerte meg az olasz kerékpáros körverseny nyolcadik, Foggia és Guardia Sanframondi közötti 170 kilométeres szakaszát, az összetettben sorozatban harmadik napja a bukást megúszó Valter Attila vezet.

Újabb napot kezdett meg rózsaszín trikóban Valter Attila, miután pénteken megvédte összetettbeli első helyét a Giro d’Italián.

Az elején egy kisebb boly rögvest megpróbált szökni a mezőnytől, de az üldözők nagyon hamar behozták a minimális hátrányt. Nagyjából 50 kilométerhez érkezve a ciklámen pólóban tekerő Caleb Ewan döntött úgy, hogy térdfájdalmai miatt feladja a versenyt, miközben Valter az élmezőnnyel haladt.

Egy kilencfős csapat Fernando Gaviria vezérletével ezt követően újabb szökést kísérelt meg, 100 kilométerrel a befutó előtt bő kétperces előnyre tett szert, tíz kilométerrel később már öt és fél perc feletti volt a fór, újabb tízzel előrébb pedig már hat és fél perc – a kilencesből viszont a legjobban álló Nelson Oliveira 15:09-cel volt Valter mögött az összetettben.

Campobassóból a völgybe leérve indult a nap egyetlen kategorizált emelkedője, a kettes kategóriájú hegyre felmenetel előtt már hét perc volt a boly hátránya, ez nagyságrendileg a lejtmenet előtt is megvolt még.

Gaviria 38 kilométerrel a vége előtt váltott ritmust, de pillanatokkal később óriásit bukott, és nekiesett a kőfalnak, ezt követően fél perccel leszakadt a maradék nyolcastól, a boly pedig 6 percre kapaszkodott az élmenőkre. A kolumbiai kerekes az orvosi kocsi segítségével tíz kilométerrel később behozta a szökevényeket, Valterék pedig hat és fél perccel követték őket.

A hajrában Giovanni Carboni vezérletével hárman meglógtak, közülük Alexis Gougeard hamar leszakadt, majd három kilométerrel a vége előtt Victor Campenaerts is, az olasz cserébe megkapta maga mögé Victor Lafay-t, aki az utolsó 2000 métert már elsőként kezdhette meg, és végül simán nyert is, több mint fél perccel megelőzve Francesco Gavazzit.

Ami a főmezőnyt illeti, a végjátékban nagyot buktak közvetlenül Valter mellett, de ügyesen ki tudta kerülni, nem szakadt szét a boly, így továbbra is a 22 éves magyar vezeti a Girót!

„Ezt az érzést sohasem lehet megszokni”

– A pénteki nap volt a mágikus napja, az első nap, amikor viselte a rózsaszín trikót. Most már kezdi megszokni?

– Nem, ezt az érzést sohasem lehet megszokni – mondta Valter az Eurosportnak a szakaszt követően. – Az első napokban az járt az eszemben, hogy milyen érzés lehet Filippo Gannának lenni Olaszországban (az első néhány szakaszon ő viselte a rózsaszín trikót – a szerk.), és most már sikerült megismerkednem ezzel az érzéssel. Sokan kiabálták a nevemet tegnap és ma is, a tegnap egy tökéletes nap volt a Maglia Rosában, a befutó kemény volt, de minden pillanatát élveztem.

– Taktikai szempontból hogyan oldotta meg a mai feladatot?

– Ahogy Alejandro Valverde, a nagymester mondta, taktikailag minden tökéletesen ment ma. Tökéletes szökés volt, olyan értelemben, hogy kilenc olyan kerékpáros lépett meg, aki nem volt veszélyes az összetettben. Végig kontrolláltuk a szakaszt. Ki tudtunk maradni a veszélyes, zűrös szituációkból, és jó tempót sikerült tartanunk. Viszonylag frissen érkeztünk meg a hajrához, túléltem minden nehézséget, és nagyon boldog vagyok, hogy további egy napig viselhetem a Maglia Rosát.

– Az emelkedő alján számított arra, hogy támadást indítanak ön ellen?

– Nem sokat gondolkoztam ezen, és amikor bekövetkezett, igyekeztem követni őket, amennyire csak az erőmből tellett. Nem gondolnám, hogy a riválisaimnak a mai nap volt a legalkalmasabb, hogy támadást indítsanak, és nyomás alá helyezzék a Maglia Rosa viselőjét, de tény, hogy a befutó nagyon hektikus volt a rengeteg kanyarral, sarokkal, szükség volt a technikai tudásra annak, aki az élen akart maradni. Tudtam, hogy résen kell lennem, mert bármelyik pillanatban történhet valami váratlan. Egy biztos: holnap még nehezebb lesz megőrizni a vezető pozíciómat.

KERÉKPÁR

Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny

8. szakasz, Foggia–Guardia Sanframondi, 170 km

1. Victor Lafay (francia, Cofidis) 4:06:47 óra

2. Francesco Gavazzi (olasz, EOLO–Kometa) 36 másodperc hátrány

3. Nikias Arndt (német, Team DSM) 37 mp. h.

...29. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:48 perc hátrány

...118. Dina Márton (EOLO–Kometa) 11:14 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Valter 31:10:53 óra

2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck – Quick-Step) 11 mp hátrány

3. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) 16 mp h.

...91. Dina 46:42 perc hátrány

Borítókép: Luca Bettini / AFP

Fetter Erik bukott a Tour de Hongrie-n

2021. május 14., 18:51 Módosítva: 2021.05.15 14:29
2

Phil Bauhaus nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát, ezzel visszavette az összetett első helyét. Pelikán János maradt a legjobb hazai kerékpáros összetettben.

Tovább

Valter Attila megvédte a rózsaszín trikót a Giro 7. szakaszán!

2021. május 14., 17:52 Módosítva: 2021.05.15 15:48
6025
Pénteken Valter Attila a főmezőnnyel ért célba a Giro d'Italia hetedik szakaszán. A Groupama-FDJ magyar versenyzője továbbra is vezeti az összetettet.

A 181 kilométeres, többnyire sík szakaszon már az etap elején ellépett a Simon Pellaud, Umberto Marengo, Mark Christian hármas.  

A trió előnye volt, hogy öt perc is volt, ám 30 kilométerrel a vége előtt egy perc alá csökkent. Nagy tempót nem mentek a szökevények és a mezőny sem, 15 kilométerrel a cél előtt utolérték a szökést.

Valter Attilát hét kilométerrel a vége előtt hozta meg csapata a boly elejére, de a sprintbe nem volt beleszólása, a főmezőnnyel ért célba, a szakaszt Caleb Ewan nyerte meg. Mögötte az olasz Davide Cimolai és a belga Tim Merlier ért célba a második, illetve a harmadik helyen.

Valter a győztesével azonos idővel, 36.-ként gurult át a célvonalon. Ewan, a Lotto versenyezője már a második szakaszgyőzelmét aratta az idei olasz körversenyen. Meglepetés nem volt a top tízben. Dina Márton 99. lett, összetettben pedig a 87. pozíciót foglalja el.

Ami azonban számunkra fontos és örömteli, hogy Valter Attila továbbra is vezet az összetettben, szombaton is a 22 éves magyar bringásé a rózsaszín trikó!

Szombaton egy 170 km-es közepes hegyi szakasz (Foggia–Guardia Sanframondi) következik.

Giro d'Italia
7. szakasz: Notaresco-Termoli, 181 km

  • 1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Soudel), 4:42:12 óra
  • 2. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) azonos idővel
  • 3. Tim Merlier (belga, Alpecin-Fenix) m.t.
  • ...36. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
  • ...99. Dina Márton (EOLO-Kometa) 54 mp hátrány

Az összetett élcsoportja:

  • 1. Valter 26:59:18 óra
  • 2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck - Quick-Step) 11 mp hátrány
  • 3. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) 16 mp h.
  • ...87. Dina 40:16 perc h

(Borítókép: Dario Belingheri / AFP)

Több bordája is eltört a Girón hatalmasat bukó Landának

2021. május 13., 10:18 Módosítva: 2021.05.13 16:05
9

Nem folytatja az olasz körverseny egyik favoritja.

Tovább

Valter Attila már negyedik összetettben a Girón

2021. május 12., 20:17 Módosítva: 2021.05.13 10:29
633
Valter Attila összetettben feljött a negyedik helyre a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek szerdai, ötödik szakaszát az ausztrál Caleb Ewan nyerte. Valter és Dina Márton a győztessel azonos idővel ért célba, Alessandro De Marchi pedig őrzi az első helyét összetettben.

Ezúttal a Modena és Cattolica közötti, a sprintereknek kedvező sík szakasz állt a mezőny előtt. Ezen az etapon viselhetett először magyar kerékpáros megkülönböztető mezt Grand Tour-viadalon: a rajt előtt összetettben még ötödik helyen álló Valter a legjobb 25 év alatti bringást illető fehér trikóban vágott neki a 177 kilométernek.

Tovább

Valter Attila megszerezte a fehér trikót a Giro d'Italia negyedik szakaszán

2021. május 11., 18:58 Módosítva: 2021.05.12 13:04
454
Az amerikai Joseph Dombrowski nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát. A keddi etapon Valter Attila fantasztikus versenyzéssel hatodikként ért célba, ezzel az összetett ötödik helyére lépett előre, és átvette a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikót. Magyar kerekes háromhetes viadalon még soha sem viselhetett megkülönböztető trikót.
Tovább

Elkezdődött a Giro, Valter a 95., Dina a 151.

2021. május 8., 17:37 Módosítva: 2021.05.08 20:43
2
Filippo Ganna nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szombati nyitányát. A torinói időfutamon Valter Attila a 95., Dina Márton a 151. legjobb időt tekerte.

Az Ineos Grenadiers 24 éves olasz időfutam-világbajnoka 58,748 km/h-s átlagsebességel, 8:47 perc alatt teljesítette a 8,6 kilométeres távot.

A tavalyi olasz körversenyen négy szakaszt nyerő Ganna az elmúlt kiíráshoz hasonlóan – és a papírformának megfelelően – így magára ölhette az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót a nyitó etap után.

A második és harmadik legjobb időt egyaránt a Jumbo-Visma versenyzője tekerte: az olasz Edoardo Affini és a norvég Thobias Foss végzett a szakasz dobogóján.

Valter Attila (Groupama-FDJ) 9:40 perces időt tekert, míg a Grand Tour-újonc Dina Márton (EOLO-Kometa) kereken tíz perc alatt teljesítette az időfutamot, amelyen 184-en indultak.

A 104. Giro d'Italián vasárnap a Stupinigi és Novara közötti 179 kilométeres etap vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert tesz meg, amíg május 30-án célba ér Milánóban.

GIRO D'ITALIA

1. szakasz, Torino-Torino, 8,6 km, időfutam:

1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 8:47 perc

2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) 10 másodperc hátrány

3. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 13 mp h.

...95. Valter Attila (Groupama-FDJ) 53 mp h.

...151. Dina Márton (EOLO-Kometa) 1:13 perc hátrány

(MTI)

Borítókép: Az első szakaszt megnyerő Filippo Ganna – Luca Bettini / AFP

Idén is lesz magyar kerékpáros a Girón

2021. május 4., 15:34 Módosítva: 2021.05.05 07:47
18

Valter Attila ott van a Groupama-FDJ csapatában, Dina Márton pedig az EOLO-Kometában teker majd.

Tovább

Peter Sagan csapata is jön a Tour de Hongrie-ra

2021. április 1., 10:23 Módosítva: 2021.04.01 11:41
6

A 42. Tour de Hongrie-ra május 12. és 16. között kerül sor.

Tovább

Valter Attila: Életem egyik legkülönlegesebb napja a kerékpáron

2021. március 30., 08:25 Módosítva: 2021.03.30 09:28
3
Valter Attila szenzációs eredményt ért el vasárnap a Katalán körverseny záró szakaszán. A magyar bringás úgy érzi, élete egyik legkülönlegesebb napja volt az.

Az utolsó barcelonai szakasz pedig, hát... Életem egyik legkülönlegesebb napja a kerékpáron. Tudtam, hogy mindent meg kell tegyek, hogy szökésbe kerüljek, hiszen Valverdével érkezve egy ilyen befutóra nem a legokosabb választás

– írta értékelésében a Groupama-FDJ kerékpárosa.

Minden körben egyre kevesebben lettünk, a motiváció pedig egyre nőtt. Az utolsó előtti körben meghúztam a meredek hegyet és elléptünk Sebastiannal és egy másik francia versenyzővel. Innen lépéselőnybe versenyeztünk, az utolsó kis dombig mentünk hárman, ahol bár a kamerás lemaradt, sikerült ellépnem egyedül és az utolsó két kilométert egyedül megtenni. Őszintén szólva, nem is tudtam, merre jár a főmezőny, az utolsó 500 méteren láttam meg őket, de ott már tudtam, hogy meglesz a dobogó.

– fogalmazott a 22 éves versenyző, aki összetettben a 38. helyen zárt a 131 fős mezőnyben.

Valter Attila harmadik lett a Katalán körverseny zárószakaszán

2021. március 28., 15:28 Módosítva: 2021.03.29 10:11
40
A brit Adam Yates nyerte meg a 100. kerékpáros Katalán körversenyt, melynek vasárnapi zárószakaszán Valter Attila harmadikként ért célba.
Tovább

Tom Brady motiválja a rekordbeállításra készülő bringást

2021. február 23., 14:48 Módosítva: 2021.02.23 16:55
1
A Tour de France országúti kerékpáros körversenyen négyszer győztes Chris Froome számára a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) sztárja, Tom Brady jelenti az inspirációt, hogy karrierje végén is hasonlóan sikeres legyen.

„Négy diadallal olyan közel kerültem a rekordbeállításhoz, hogy semmi sem tarthat vissza"– jelentette ki a 35 éves bringás. „Szeretném a legjobbamat nyújtani, ami fejben dől el. Remélem, a testem követni tudja majd az elhatározásomat".

A brit kerekes el tudja képzelni, hogy akár 40 esztendősen is versenyezzen, ehhez többek között olyan világklasszisok jelentenek számára inspirációt, mint a 43 éves Tom Brady, aki ebben a hónapban már hetedik bajnoki címét nyerte az NFL-ben.

Froome szerint a profi sport világában egyre több példa van arra, hogy idősebb versenyzők a csúcson tudnak maradni, ezért úgy gondolja, még legalább öt évig tud a legmagasabb színvonalon teljesíteni.

Most már nincs fájdalmam. Alvásnál kissé kellemetlen, amikor a jobb oldalamon fekszem, de ez nem befolyásol a kerékpáron

– mondta súlyos sérülésével kapcsolatban Froome, aki 2019-ben a Critérium du Dauphiné elnevezésű franciaországi viadalon 54 kilométer/órás sebességgel lefelé száguldva nekiment egy falnak, eltörte a combcsontját, a jobb könyökét, valamint több bordáját is.

Froome, aki kétszer a Vuelta a Espanát és egyszer a Giro d'Italiát is megnyerte, ötödik Tour-diadalával utolérné a rekorder belga Eddy Merckxet, a spanyol Miguel Induraint, valamint két francia legendát, Jacques Anquetilt és Bernard Hinault-t.

Froome 11 szezon után csapatot váltott: a Skyt – és későbbi nevén az Ineost – elhagyva az Israel Start-Up Nation színeiben versenyez 2021-től.

(MTI)

Peter Sagan elkapta a koronavírust

2021. február 6., 15:13 Módosítva: 2021.02.06 18:22
1
Megfertőződött a koronavírussal Peter Sagan, a szlovákok háromszoros világbajnok országúti kerékpárosa – írja az MTI.

A német Bora-Hansgrohe csapat szombati bejelentése szerint az ugyancsak szlovák Juraj Sagan és Erik Baska is megfertőződött a kanári-szigeteki edzőtáborban. Mindhárman enyhe, általános tüneteket mutatnak, és házi karanténban maradnak, amíg meg nem gyógyulnak.

A Bora-Hansgrohe orvosi csapatának vezetője elmondta, a karantén után átfogó vizsgálatok és felmérések várnak a sportolókra.

Edzés közben elütötte egy autó a Giro-dobogós holland biciklist

2021. január 16., 20:36 Módosítva: 2021.01.17 14:52
18
Edzés közben ütötte el egy autó a BORA-hansgrohe országúti kerékpáros csapatának több tagját, köztük a friss igazolást, a tavalyi Giro d'Italián harmadik Wilco Keldermant.

A német World Tour-csapat szombaton számolt be a balesetről, amelyben hét bringás volt érintett, a Sunwebtől szerződtetett Kelderman mellett Rüdiger Seliget és Andreas Schillingert is kórházba szállították. Előbbi kettő agyrázkódást szenvedett, utóbbinál a kommüniké kiadásakor még nem fejeződtek be a vizsgálatok.

A BORA Olaszországban edzőtáborozik, szombaton ez a hétfős csoport egy külön félórás edzést tartott, amikor a baleset történt.

(MTI/Index)

Kilenc hónapra tiltották el a szörnyű balesetet okozó kerékpárost

2020. november 11., 14:20 Módosítva: 2020.11.12 13:58
0

Dylan Groenewegen kilökte honfitársát, aki súlyosan megsérült és kómába is került.

Tovább

Szinte biztosan címvédés lesz az idei Vueltán

2020. november 7., 18:23 Módosítva: 2020.11.08 12:07
0
A címvédő szlovén Primoz Roglic a győzelem kapujába került a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, miután a vasárnapi zárás előtt szombaton 24 másodpercet megőrzött előnyéből összetettben az ecuadori Richard Carapaz előtt. Az etapon a francia David Gaudu diadalmaskodott.
Tovább

Jön a Bajnokok Ligája egy olyan sportágban, amiben nem számítana rá

2020. november 5., 13:51 Módosítva: 2020.11.05 14:55
0
A jövő évben rendezik meg először a pályakerékpáros Bajnokok Ligáját – írja az MTI.
Tovább

Minden vírusteszt negatív a Vueltán

2020. november 3., 12:12 Módosítva: 2020.11.03 15:04
1
Minden koronavírusteszt negatív eredményt hozott a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen.
Tovább

Vuelta: nagy csatában nyerte a 8. szakaszt a címvédő, csökkentette hátrányát

2020. október 28., 19:00 Módosítva: 2020.10.28 20:06
1
A címvédő szlovén Primoz Roglic nyerte szerdán a Vuelta a Espana országúti körverseny nyolcadik szakaszát, ezzel összetettben csökkentette hátrányát a másodikként célba érő, éllovas ecuadori Richard Carapaz mögött.
Tovább

Fáradtnak érzi magát, visszalépett a Vuelta egyik favoritja

2020. október 28., 14:43 Módosítva: 2020.10.28 19:37
0
Tovább

Minden koronavírusteszt negatív lett a Vueltán

2020. október 27., 14:39 Módosítva: 2020.10.27 17:29
0
Egy vizsgálat sem hozott pozitív eredményt a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny első pihenőnapján.

A cyclingnews szakportál számolt be arról, hogy szervezők és a nemzetközi szövetség (UCI) szerint a buborékban lévő stábtagokon és bringásokon elvégzett mind a 684 hétfői vizsgálat negatív lett, ezzel a spanyol körverseny lett az első az idei háromhetesek közül, amelyen az első szünnap nem hozott pozitív vizsgálatot.

A Tour de France első pihenőnapján négy csapat egy-egy stábtagjánál mutatták ki a fertőzést, míg a Giro d'Itália első szünnapján nyolc koronavírusteszt lett pozitív, két kerékpáros (Steven Kruijswijk, Michael Matthews) és hat stábtag betegedett meg.

A 18 szakaszos 75. Vuelta a Espana – amely hat napon keresztül átfedésben zajlott a vasárnap véget ért Giróval – a tervek szerint jövő vasárnap zárul Madridban. A viadal kedden (ma) a Vitoria-Gasteiz és Villanueva de Valdegovia közötti 159,7 kilométeres etappal folytatódik.

(MTI)

Tao Geoghegan Hart nyerte a drámai Girót, Valter Attila a top 30-ban végzett

2020. október 25., 16:52 Módosítva: 2020.10.26 14:34
0
Az Ineos brit versenyzője, Tao Geoghegan Hart nyerte a 103. Giro d’Italiát, miután a 21., záró szakaszon, a 15,7 kilométeres időfutamon 39 másodperccel megelőzte a vele korábban azonos idővel álló Jai Hindley-t. Valter Attila a 41. legjobb időt érte el, összetettben pedig a fantasztikus 27. helyen végzett.
Tovább

Valter Attila 9. lett a Giro 20. szakaszán, holtverseny az összetett élén

2020. október 24., 18:42 Módosítva: 2020.10.25 17:00
10
Valter Attila kilencedik lett a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 20. szakaszán, amelyet Tao Geoghegan Hart nyert meg nagy csatában, összetettben pedig Jai Hindley állt az élre a britével azonos idővel.

Az Alba és Sestriere közötti módosított szakasz várt szombaton a mezőnyre, amely az eredeti tervekkel ellentétben nem tekert át Franciaországba, ami azt is jelentette, hogy három hegy kikerült a királyetapból. Franciaországban ugyanis szigorították a járványügyi előírásokat, emiatt az ottani hatóságok visszavonták az engedélyt a mezőny áthaladására.

Ezzel az útvonalból kikerült a 2744 méter magas Colle dell’Agnello-határhágó, illetve Franciaországban a Col d’Izoard és a Montgenevre, ehelyett viszont a versenyzőknek háromszor kellett feltekerniük Sestriere-be.

A változtatások nyomán a 198 helyett 190 kilométeres szakasz szintkülönbsége 5300 méterről 3500-ra csökkent.

A nap elején nagy, 21 fős szökés alakult ki, benne a ciklámentrikós Arnaud Démare-ral. A francia bringás az első részhajrá megnyerésével biztosította elsőségét a sprinterek pontversenyében, amennyiben vasárnap célba ér Milánóban.

Az utolsó előtti szakasznak úgy vágtak neki a kerékpárosok, hogy hárman álltak rendkívül közel összetettben: a rózsaszín trikós holland Wilco Kelderman (Sunweb) előnye 12 másodperc volt csapattársa, az ausztrál Jai Hindley és 15 Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) előtt. A brit sora már az első mászáskor megkezdte a fárasztást, a második felfelé menetben viszont szétszaggatta az esélyesek csoportját a magas tempó, a kiválóan tekerő Valter Attila is lemaradt kissé.

Harminc kilométerrel a cél előtt Kelderman megúszott, Geoghegan Hartot – akárcsak csütörtökön a Stelvión – Rohan Dennis segítette, és csak Hindley tudott velük tartani.

Hármasuk sorra gyűjtötte be a szökevénycsoport tagjait, és távolodott Kelderman csoportjától, amelyben ott tekert Valter Attila is.

Az emelkedő utolsó megmászásának elején az utolsó szökevényeket is befogták Hindley-ék, Keldermanék hátránya másfél perc volt ekkor, ám a hegyen olvadni kezdett a különbség.

A korábbi rózsaszín trikós, az összetettben ötödik portugál João Almeida négy kilométernél indult meg, itt robbant szét Keldermanék sora, Valter is egyedül maradt. Elöl Hindley négyszer próbálta lerázni riválisát, ám Geoghegan Hart minden támadást visszavert, kétszáz méterrel a cél előtt indította a sprintjét, és egy kerékpárhosszal megnyerte a szakaszt.

A brit a Piancavallo után másodszor nyert szakaszt, az összetettben pedig – az időjóváírások nyomán – azonos idővel áll a záró időfutam előtt a rózsaszín trikót átvevő Hindley-vel. Az Ineos Grenadiers pedig már a hatodik szakaszt nyerte az idei olasz körversenyen úgy, hogy korán elvesztette kapitányát, Geraint Thomast, ráadásul karnyújtásnyi közelségbe került a csapat számára az összetettsiker.

Kelderman 1:35 percet kapott, így hátránya 1:32 perc a vasárnapi zárás előtt.

A pályafutása első Grand Tour-viadalán szereplő Valter Attila remek teljesítményt nyújtva kilencedik lett 1:48 perc hátránnyal, ez az eddigi legjobb helyezése az olasz körversenyen. Összetettben a CCC 22 éves magyar bringása két helyet előrelépve a 27.

Eredmények:

20. szakasz, Alba–Sestriere, 190 km, hegyi befutó:

1. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) 4:52:45 óra

2. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) azonos idővel

3. Rohan Dennis (ausztrál, Ineos Grenadiers) 25 másodperc hátrány

4. João Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 1:01 perc hátrány

...7. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 1:35 p h.

8. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) azonos idővel

9. Valter Attila (CCC) 1:48 p h.

...11. Vincenzo Nibali (olasz, Trek–Segafredo) 2:02 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Hindley 85:22:07 óra

2. Geoghegan Hart azonos idővel

3. Kelderman 1:32 perc hátrány

4. Bilbao 2:51 p h.

5. Almeida 3:14 p h.

...27. Valter 1:29:32 óra

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják, részben átfedésben a kedden elrajtolt Vuelta a Españával. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.

A 103. Giro d’Italia vasárnap Milánóban zárul egy 15,7 kilométeres egyéni időfutammal.

(MTI)

Mezőnyhajrá után maradt az élen a címvédő a Vueltán

2020. október 23., 19:09 Módosítva: 2020.10.23 20:47
1
Sam Bennett nyerte a sprintbefutót a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszán, összetettben változatlanul a címvédő Primoz Roglic áll az élen.
Tovább

Valter Attila csapattársa nyerte a kaotikus szakaszt

2020. október 23., 19:02 Módosítva: 2020.10.24 19:19
3
Josef Cerny szökés végén diadalmaskodott a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny pénteki, kaotikus körülmények között megrendezett 19. szakaszán, amelyen csapattársa, Valter Attila 64. lett, míg Wilco Kelderman megtartotta első helyét összetettben.
Tovább

Felfüggesztettek egy kerékpárost a Girón

2020. október 23., 09:39 Módosítva: 2020.10.23 19:03
0

A Vini Zabu olasz kerekesének két doppingvizsgálata „normálistól eltérő” eredményt hozott.

Tovább

Giro: O'Connor szökése ezúttal sikeres volt

2020. október 21., 17:20 Módosítva: 2020.10.21 20:22
2
Ben O'Connor nyerte szerdán a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, amelyen Valter Attila 38. lett, míg az összetett élén változatlan különbséggel áll Joao Almeida.
Tovább