Bringa

Videón, ahogy a klímavédelmi radikálisok feje tetejére állítják a Tour de France-szakaszt

2022. július 12., 21:08 Módosítva: 2022.07.13 10:48
5
A dán Magnus Cort nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny keddi szakaszát, amelyen a szlovén Tadej Pogacar megtartotta a sárga trikót, a német Lennard Kämna pedig a második helyre lépett előre összetettben – számolt be a Magyar Távirati Iroda.
Tovább

Vas Kata Blanka közel volt ahhoz, hogy feladja a Girót, de végigment

2022. július 11., 13:24 Módosítva: 2022.07.11 16:13
7
Bukása után Vas Kata Blanka biztos volt benne, hogy nem megy tovább a női Giro d'Italián, mégis képes volt folytatni az olasz országúti kerékpáros körversenyt, amelyet jó tapasztalatszerzési lehetőségként élt meg.

Összességében nagyon jó volt, főleg amíg nem estem el, azt leszámítva a hangulat remek volt a csapatban. Szerintem jól is ment a negyedik szakaszig

– nyilatkozott az M1 aktuális csatornának a hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringás. 

Tovább

Hegyi szakaszsikert ért a hosszú egyéni szökés a Touron

2022. július 10., 18:56 Módosítva: 2022.07.11 09:55
2
Bob Jungels az utolsó 63 kilométert egyedül tekerve nyerte a Tour de France országúti körverseny 9. szakaszát vasárnap, Tadej Pogacar pedig megtartotta 39 másodperces előnyét összetettben – kezdi összefoglalóját az MTI.

Korábbi térdsérülésének nem megfelelő ütemű gyógyulása miatt elővigyázatosságból nem vállalta a folytatást Kasper Asgreen, aki tavaly megnyerte az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok közé tartozó flandriai körversenyt.

A mezőny harmadik koronavírus-fertőzöttjeként pedig a Cofidis – Giro d'Italián is szerepelt – francia hegyimenője, Guillaume Martin kényszerült feladni a Tourt. A június közepén a Mont Ventoux Dénivelé Challenge-en  diadalmaskodó portugál Ruben Guerreiro ugyancsak betegség, de nem covid miatt szállt ki.

Tovább

Van Vleuten harmadszor nyerte meg a Girót, Vas az 51. lett

2022. július 10., 16:50 Módosítva: 2022.07.10 20:06
2
Annemiek van Vleuten nyerte a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt, a záróetapon 26. Vas Kata Blanka pedig 51. helyen zárt összetettben – adta hírül az MTI.

Vasárnap az Abano Terme és Padova közötti 90,5 kilométeres sík, egyetlen kisebb emelkedőt magában foglaló szakasz teljesítése várt a mezőnyre. A nap kétfős szökését négy kilométerrel a cél előtt érték utol, így mezőnyhajrá következett.

Tovább

Gazdát cserélt a sárga trikó a csütörtöki szakasz után

2022. július 8., 09:31 Módosítva: 2022.07.08 18:17
1
A címvédő Tadej Pogacar győzött a Tour de France országúti kerékpáros körverseny csütörtöki szakaszán, ezzel összetettben az élre állt.

A hatodik etapon már a harmadik országot érintette a viadal: a dániai első három nap és két tisztán franciaországi szakasz után ezúttal Belgiumból rajtolt a szerdai kockaköves bukások nyomán 173 fősre zsugorodott mezőny. Az idei Tour leghosszabb távját, a Binche és Longwy közötti közel 220 kilométert – melynek az első 70 kilométere Belgiumban volt – egy negyedik és két harmadik kategóriás emelkedő nehezítette, utóbbiak közül egy tipikus ardenneki „fal”: a 800 méter hosszú és 12,3 százalékos átlagmeredekségű Mur de Pulventeux tűnt előzetesen a kulcspontnak hat kilométerrel a befutó előtt.

Tovább

Nézővel ütközött, eltörte a nyakcsigolyáját a versenyző a Touron

2022. július 7., 11:38 Módosítva: 2022.07.08 10:58
132
A közönség számára az egyik legizgalmasabb és legszórakoztatóbb etap, amikor macskaköves szakaszokon versenyeznek az országúti kerékpárosok. Viszont van, akiknek a bukások miatt kész rémálommá válhat a viadal: a Tour de France szerdai etapján is több, csonttöréssel végződött baleset történt.

A legrosszabbul egyértelműen Daniel Oss járt, aki a „mini roubaix-es” rész hármas szektorában összeütközött egy út szélén álló nézővel, a bukás során pedig eltört a nyakcsigolyája, ennek ellenére végigment a szakaszon, és 13 perc 7 másodperc hátránnyal, 154.-ként ért célba. Csapata, a TotalEnergies közlése szerint a 35 éves olasz bringás néhány hétig egyáltalán nem mozoghat.

Tovább

Óriási káosz a Touron: bukott a sárga trikós és Roglic is

2022. július 7., 10:51 Módosítva: 2022.07.07 15:50
2
Simon Clarke nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny kockakövekkel tarkított ötödik szakaszát, az eseménydús etapon Wout van Aert megtartotta első helyét összetettben.

A Lille és Wallers-Arenberg közötti 157 kilométeres szakaszon az előzőeknél nehezebben alakult ki a szökés, végül hatan tudtak eltekerni a mezőnytől, köztük annak ellenére is ott volt az elmúlt három etapot szökésben töltő, pöttyös trikós dán Magnus Cort, hogy hegyi pontokat ezúttal nem osztottak. Az etap nehézségét a táv második felében 11 kockaköves szektor jelentette, összesen 19,4 kilométer hosszúságban.

Tovább

Vas Kata Blanka óriásit bukott a női Giro keddi szakaszán

2022. július 5., 15:52 Módosítva: 2022.07.06 11:50
131
Elisa Balsamo nyerte a sprintbefutót a női Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszán, amelynek hajrájában Vas Kata Blanka bukott.
Tovább

Jakobsen után Groenewegen is sprintbefutót nyert a Touron

2022. július 3., 18:45 Módosítva: 2022.07.03 19:35
8
Dylan Groenewegen nyerte vasárnap a Tour de France országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát, amelyen az ismét második Wout van Aert megőrizte a sárga trikót – számolt be róla az MTI.

Az utolsó dániai etapon a Vejle és Sönderborg közötti 182 kilométer megtétele várt a mezőnyre, ezúttal is tömegekkel az utak mentén. Ezúttal egyetlen szökevényt hat és fél percre engedett el a karaván: a szombaton mindhárom emelkedőt megnyerő, így pöttyös trikós Magnus Cort (EF Education–EasyPost) ezúttal is mindhárom negyedik kategóriás hegyet bezsebelte, az utolsót senkitől sem zavartatva egy látványos sprint után, hogy a hazai közönség kellően megünnepelje. Az addig kényelmes tempóban tekerő mezőny az utolsó 55 kilométerre meglódult, és két kilométer alatt utolérte Cortot.

Tovább

Szél helyett bukások, Jakobsen nyerte az első sprintbefutót, Van Aerté a sárga trikó

2022. július 2., 19:25 Módosítva: 2022.07.03 05:50
3
A holland Fabio Jakobsen nyerte a Tour de France első sprintbefutóját, a francia országúti kerékpáros körverseny második etapja után a belga Wout van Aert vette át a vezetést összetettben – írja az MTI.

Az egykori dán fővárosból, Roskildéből induló, 202 kilométeres etap első felében három, egyaránt negyedik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, ám a bringások a nyborgi befutó előtt a Nagy-Baelt tengerszoros felett átívelő, 18 kilométernyi hídsorozattól és a várható erős széltől tartottak előzetesen. Az utak mentén zsúfolt sorokban drukkoltak a nézők.

Az első szökevény boly a nyitó emelkedőn kettészakadt, mindhárom dombra Magnus Cort (EF Education–EasyPost) ért fel elsőként a dán szurkolók örömére, így ő lesz az első pöttyös trikós.

Az élen tekerők három perc feletti különbséget alakítottak ki, ám hazaérésre nem volt reális esélyük. A szurkolók viszont mindenütt nagy ünneplésben részesítették Corték duóját és a mezőnyt is, egy füves reptéren nem szokványos módon vitorlázórepülőkből és azok szállító járműveiből formáztak kerékpárt.

A tempó az utolsó nyolcvan kilométerre lódult meg hátul, a mezőny többször is gyorsított, majd visszafogta magát. A cél előtt 42 kilométerrel egy kisebb bukás történt, benne a 2019-es Tour de Hongrie-n győztes Krists Neilandsszal, ám mindenki tovább tudott menni, a szökésből utolsóként elöl maradt norvég Sven Erik Byströmöt 31,5 kilométernél érte utol a gyorsuló mezőny.

A szél miatt óvatosságból az összetett esélyesek és a sprinterek csapatai is igyekeztek jól helyezkedni, 22 kilométerrel a befutót megelőzően előbb hátul egy bukás okozott zavart, elöl pedig a nagy tempó szakította meg a sort. A hídon megérkezett a várt oldalszél, ez pedig egy újabb, nagy bukást eredményezett az érezhetően feszült mezőnyben, a nyitó szakaszt megnyerő belga Yves Lampaert is nagyot esett, azonban csapattársai segítségével a sárga trikós utolérte a nyugodtabb iramra váltó mezőnyt.

Az előzetesen kalkulált nagy támadássorozat elmaradt, így a mezőny egyben érkezett a hajrához, három kilométeren belül viszont egy tömegbukás szakította szét a sort, ám a szabályok értelmében mindenki azonos időt kapott. A szétszakadt sorok miatti csonka bolyban az utolsó métereken jó ütemben kibújó Fabio Jakobsen szerezte meg a Quick-Step Alpha Vinyl második diadalát. A Tour de Hongrie-n a hajdúszoboszlói és nyíregyházi sprintbefutón első, 25 esztendős holland sprinter mögött másodikként – akárcsak a nyitó koppenhágai időfutamon – a belga Wout van Aert ért célba, aki az időjóváírásnak köszönhetően átvette a sárga trikót. Harmadik a hosszú hajrát nyitó, 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen lett hazai közönség előtt.

Tour de France
2. szakasz, Roskilde–Nyborg, 202 km:

1. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step Alpha Vinyl) 4:34:34 óra

2. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) azonos idővel

3. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Van Aert 4:49:50 óra

2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 1 másodperc hátrány

3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 8 mp h.

Vasárnap az utolsó dániai etap, a Vejle és Sönderborg közötti 182 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely hétfőn költözik át Franciaországba. A 22 csapat 176 kerékpárosa 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.

(Borítókép: Fabio Jakobsen 2022. július 2-án. Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters)

Hat országban volt razzia a Tour de France-on is induló csapatnál

2022. július 2., 09:17 Módosítva: 2022.07.02 19:29
1
Hat országban volt razzia a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen szereplő Bahrain Victorious csapatnál – írja az MTI.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust) pénteken azt közölte, hogy hat országban 14 ingatlant kutattak át – a versenyzők és az alkalmazottak lakásait –, és három embert hallgattak ki.

Egy szlovéniai ingatlanban 412 darab barna és 67 fehér kapszulát találtak, de egyelőre nem tudják, azok milyen anyagokat tartalmaznak. Belgiumban, Olaszországban és Lengyelországban is lefoglaltak különböző szereket, valamint számítógépeket, mobiltelefonokat és egyéb elektronikus eszközöket.

A rendőrség Spanyolországban is átkutatott néhány ingatlant, és lefoglalt lehetséges bizonyítékokat, és házkutatás volt a csapat dániai szállodájában is.

A nyomozást májusban indították a marseille-i ügyészség vezetésével a nemzetközi kerékpároscsapatot érintő doppingvétség gyanúja miatt. A bahreini kormány által támogatott csapatot a francia rendőrség is ellenőrizte a tavalyi Tour de France során.

Az idei francia körverseny pénteken kezdődött a koppenhágai időfutammal, és július 24-én ér véget.

Meglepetés a Tour első szakaszán, Lampaert a sárga trikós

2022. július 1., 19:48 Módosítva: 2022.07.02 09:18
2
Óriási meglepetésre Yves Lampaert nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny pénteki nyitóetapját.

A koppenhágai Nagy Rajt során 13,2 kilométeres, teljesen sík időfutam várt a mezőnyre. Az eső miatt nedves belvárosi utakon 22 kanyart kellett bevenniük a bringásoknak.

A szakaszsikerre esélyesek közül a svájci Stefan Bissegger kétszer is elesett – később többek között az addig jó időt tekerő francia Christophe Laporte is bukott –, ennek nyomán az esélyesek némileg óvatosabban tekerték le a távot. A leggyorsabbnak Lampaert bizonyult 51,778 km/órás átlaggal a már száradó úton, így pályafutása első etapgyőzelmét aratta a Touron.

Ezzel a távot már korábban teljesítő esélyesek sorát előzte meg hatalmas szenzációt okozva. Mögötte végzett a pontverseny zöld trikójáért harcba szálló belga Wout van Aert, az elmúlt két Tour de France-on diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacar, a szám világbajnoka, az olasz Filippo Ganna és a holland Mathieu van der Poel.

A végső diadalért harcba szállók közül a tavaly második dán Jonas Vingegaard 8, az időfutamban olimpiai bajnok szlovén Primoz Roglic 9, a 2018-as győztes brit Geraint Thomas 18, az orosz Alekszandr Vlaszov 24, míg a kolumbiai Daniel Martínez 37 másodperccel maradt el Pogacartól.

Tour de France
1. szakasz, Koppenhága, 13,2 km, egyéni időfutam:

1. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 15:17 perc

2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 5 másodperc hátrány

3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 7 mp h.

4. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 10 mp h.

5. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 13 mp h.

A 109. Tour de France mezőnye 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.

(Borítókép: Yves Lampaert 2022. július 1-jén. Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters)

Vas Kata Blanka a legjobban kezdő fiatal a női Girón

2022. június 30., 19:13 Módosítva: 2022.07.01 09:32
1
Vas Kata Blanka 29. helyen zárta a prológot a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen – kezdi összefoglalóját az MTI.

A leghosszabb és legrangosabb női viadal csütörtökön Cagliariban egy 4,75 kilométeres egyéni időfutammal kezdődött, a legutóbbi két magyar időfutambajnokságot megnyerő 20 esztendős Vas 6:10 perces időt tekert, ami 46,19 km/órás átlagot jelentett.

    

Tovább

Átkutatta a dán rendőrség a Bahrain Victorious szállodai szobáit

2022. június 30., 10:37 Módosítva: 2022.06.30 13:42
1
A francia hatóságok kérésére a dán rendőrség csütörtökön átkutatta a pénteken Koppenhágában rajtoló Tour de France országúti kerékpáros körversenyre készülő Bahrain Victorious csapatának szállodai szobáit, de az istálló közlése szerint semmit nem foglaltak le – írja az MTI.

A koppenhágai rendőrség a versenyzők, valamint a stábtagok hotelszobáit, illetve a csapat járműveit is átvizsgálta Bröndbyben. A kerékpárosok és a csapattagok otthonában hétfőn tartottak razziát, mielőtt minden érintett elutazott volna a Tour dániai rajtjára. 

Tovább

Több meglepetéshiányzó a Tour de France-on, a kétszeres világbajnok sem indul

2022. június 27., 15:10 Módosítva: 2022.06.27 19:44
15
Julian Alaphilippe kétszeres világbajnok országúti kerékpáros nem indul a pénteken rajtoló Tour de France-on.

A franciák vb-címvédője nem szerepel csapata, a Quick-Step által leadott nevezési listán, azaz nem lesz ott a francia körverseny koppenhágai rajtjánál.

Tovább

Vas Kata Blanka zsinórban a harmadik bajnoki címét szerezte

2022. június 24., 14:36 Módosítva: 2022.06.25 09:52
3
Vas Kata Blanka magabiztosan védte meg címét az országúti kerékpárosok országos bajnokságának női mezőnyversenyében.

A Pannonhalma környéki 89,3 kilométeres távnak derült, 26 fokos időben vágott neki a 23 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,5 kilométeres PannonhalmaGyőrságHalomaljaPázmándfaluNyalkaPannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után  amelyben már feltekertek az apátsághoz  egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

Tovább

Sorra lépnek vissza pozitív teszt miatt a kerékpárosok a svájci körön

2022. június 17., 11:51 Módosítva: 2022.06.17 15:14
1

Pozitív koronavírustesztek miatt a Bahrain Victorious csapat pénteken visszalépett a svájci kerékpáros körversenytől.

Az orvosi stáb gyors antigénteszteket hajtott végre minden versenyzőn és a személyzeten ma reggel, miután az egyik elszigetelt versenyzőnél Covid-tünetet észlelt

– közölte közleményében az istálló.

Azóta az a két versenyző, akik gyomor-bélrendszeri problémák miatt már korábban feladták a viadalt, szintén pozitív koronavírustesztet adtak ma reggel. Ezt követően a vezetőségünk, az orvosi stábunk, valamint a versenyszervezők tanácsát követve a csapat visszalép a versenytől.

Csütörtökön a teljes Jumbo-Visma, valamint a két hét múlva rajtoló Tour de France-ra összetett esélyesként készülő brit Adam Yates is visszalépett koronavírus miatt.

Történelmi ausztrál sikerrel ért véget a Giro d’Italia

2022. május 29., 17:38 Módosítva: 2022.05.30 11:46
56
Jai Hindley lett a Giro d’Italia történetének első ausztrál győztese, az olasz országúti kerékpáros körverseny vasárnapi záró időfutamát Veronában az olasz Matteo Sobrero nyerte.

A két éve második Hindley 1:25 perces előnyéből 1:18 percet megtartott a 2019-es győztes ecuadori Richard Carapaz előtt.

Mindhárom magyar résztvevő, Valter Attila, Fetter Erik és Peák Barnabás is végigment a háromhetes viadalon.

Tovább

Covi 54 kilométeres szóló szökés végén nyerte a királyetapot

2022. május 28., 18:15 Módosítva: 2022.05.29 13:03
11
Az ausztrál Jai Hindley 1:25 perces előnnyel átvette az összetett első helyét a Giro d'Italia 20., utolsó előtti etapján, melyen az eddigi éllovas ecuadori Richard Carapaz az utolsó három kilométerre rogyott meg, míg az olasz Alessandro Covi 54 kilométeres szóló szökés végén diadalmaskodott.
Tovább

Drámai befutó: Valter előtt benézték a kanyart, negyedik lett a szakaszon

2022. május 27., 17:02 Módosítva: 2022.05.28 10:43
66
A Giro d’Italia 19. szakaszán Valter Attila az első fél órában egy tizenkét fős szökésben tudott meglépni a főmezőnytől. A szökésről aztán folyamatosan szakadtak le a versenyzők, végül öten tartottak ki. A hegyi befutós szakasz végső hajrájában Valter Attila előtt rosszul fordultak be ketten, így negyedik lett a szakaszon.

A Giro d’Italia 19. szakasza Marano Lagunare és Castelmonte szentélye között zajlott, 178 kilométerrel és 3230 méter szintkülönbséggel birkóztak meg a versenyzők. Az első fél órában egy tizenkét fős szökés indult meg a pelotontól, köztük Valter Attila, a Groupama-FDJ magyar versenyzője is. Az elmenésben egy igazán jó hegyi menő volt Attila mellett, Koen Bouwman, aki a hegyi pontversenyt (kék trikó) vezeti. Nem ez volt az első elmenés az idei Girón Valter számára, de eddig nem tudott hazaérni a szökéssel.

Tovább

Hazaért a szökés, De Bondt nyerte a 18. szakaszt a Girón

2022. május 26., 17:46 Módosítva: 2022.05.27 09:55
1
Hosszú szökés végén a belga Dries de Bondt nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszát, melyen az ecuadori Richard Carapaz megőrizte az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót.

A Borgo Valsugana és Treviso közötti etapot egycsillagos nehézségűnek minősítették a szervezők, a két negyedik kategóriás emelkedő és az 1150 méter szintkülönbség, valamint a 152 kilométeres táv a záró hét egyetlen sprintbefutós lehetőségét kínálta a mezőnynek.

Tovább

Covidos lett, feladta a Girót az egyik esélyes

2022. május 26., 12:37 Módosítva: 2022.05.26 17:42
1

Pozitív lett a koronavírustesztje, ezért nem folytathatja a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyt az összetettben negyedik helyen álló Joao Almeida.

Az UAE portugál kerekesének csütörtök reggeli tesztje hozott pozitív eredményt, amelyet csapata is megerősített, így négy nappal a vége előtt számára befejeződött az év első háromhetes viadala.

Almeida 17 etap után 1:54 perccel volt lemaradva az éllovas ecuadori Richard Carapaztól.

A mezőny csütörtökön az idei kiírás utolsó sprintereknek kedvező sík etapját teljesíti: Borgo Valsuganából indul, és 156 kilométert tesz meg a trevisói befutóig.

Cseh szakaszgyőzelem a Giro 16. szakaszán

2022. május 24., 18:06 Módosítva: 2022.05.25 10:59
17
Jan Hirt nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát, amelyen Richard Carapaz megtartotta első helyét az összetettben.

A hétfői szünnap után kedden az idei olasz körverseny egyik legnehezebb etapja, a Saló és Aprica közötti 202 kilométeres táv várt a mezőnyre 5250 méter szintkülönbséggel és három első kategóriás – valamint egy kategorizálatlan – heggyel, másodikként a legendás Mortirolóval.

A nehézség ellenére nagy iramban zúdult neki a mezőny a szakasznak, több mint húszfős szökevénycsoport lépett el rendkívül erős versenyzőkkel, az élbolyban rövid ideig ott volt Valter Attila (Groupama-FDJ) is.

A sportág ikonikus hegye, a Mortirolo erőteljesen megrostálta a bolyokat, az esélyesek csoportjában az Ineos Grenadierstől az Astana Qazaqstan vette át a vezetést, és a rivális csapatok segítői közül ki is szórtak néhányat, Valter is ekkor szakadt le a csoportról. A csúcson pedig a csapat kapitánya, Vincenzo Nibali állt a boly élére, hibára késztetve riválisait a technikás lejtmenetben. A legrosszabbul az összetettben egy perc hátránnyal ötödik Domenico Pozzovivo, Peák Barnabás csapattársa (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) járt, aki bukott az ereszkedés során, s később az utolsó emelkedőn már nem is tudott a legjobbakkal együtt haladni.

Tovább

Tömegbukás a rajt után, olasz siker a Giro vasárnapi szakaszán

2022. május 22., 17:47 Módosítva: 2022.05.23 08:40
41
Giulio Ciccone nyerte hegyi befutóban a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát, amelyen Richard Carapaz megtartotta első helyét az összetettben – adta hírül az MTI.

Vasárnap a Rivarolo Canavese és Cogne közötti 178 kilométeres távval a balatonfüredi sprintet megnyerő Mark Cavendish–- egy nappal 37. születésnapja után – 300. szakaszát teljesítette háromhetes viadalon. Azonban ez az etap nem róla vagy a többi sprinterről szólt, ugyanis 3980 méter szintkülönbség és két első kategóriás emelkedő, majd a négycsillagos nehézségű etap végén a második kategóriás hegyi befutó várt a mezőnyre.

Tovább

Gazdát cserélt a rózsaszín trikó a Girón, Yates bírta legjobban a hőséget

2022. május 21., 17:52 Módosítva: 2022.05.22 08:56
23
A brit Simon Yates második etapgyőzelmét aratta a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek 14. szakaszán az összetett első helyét az ecuadori Richard Carapaz vette át a spanyol Juan Pedro Lópeztől.

Szombaton Santenából Torinóba tekert a mezőny, a 147 kilométeres, négycsillagos nehézségű távot öt kategorizált emelkedő és 3000 méter szintkülönbség, valamint harminc fok körüli meleg tette nehézzé. A részben körpályás útvonal érintette az ötszörös Giro-győztes olasz Fausto Coppi emlékművét.

Az első órában síkon magas átlagot tekert a mezőny, szökés még az első, harmadik kategóriás emelkedőn sem alakult ki, noha sokan próbálkoztak, köztük Valter Attila, valamint az összetettben már nem esélyes Yates is. A végső sikerért zajló harcból már ugyancsak kiszállt a 2017-es bajnok, a holland Tom Dumoulin az etap korai részén feladta a viadalt.

Tovább

Újra Démare nyert, Peák Barnabás 13. helyen végzett a Giro 13. szakaszán

2022. május 20., 17:58 Módosítva: 2022.05.21 13:50
14
A francia Arnaud Démare harmadik szakaszsikerét ünnepelte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, a 13. etapon a spanyol Juan Pedro López megtartotta első helyét az összetettben, Peák Barnabás pedig 13. helyen ért célba.

A mezőnyre pénteken a Sanremo és Cuneo közötti 150 kilométeres, kétcsillagos nehézségű táv várt, harmadánál egy harmadik kategóriás emelkedővel és 1450 méter szintkülönbséggel.

Tovább

Váratlanul feladta a Girót a verseny egyik végső favoritja

2022. május 20., 15:07 Módosítva: 2022.05.21 15:25
6
Feladta a Giro d'Italiát Romain Bardet, az országúti kerékpáros körverseny egyik nagy esélyese.

Az összetett negyedik helyén álló, eddig kiválóan teljesítő 31 esztendős francia bringás pénteken a Sanremo és Cuneo közötti 150 kilométeres etapon harminc kilométer után hasát fogva szállt be váratlanul a DSM csapatkocsijába.

Tovább

Első profi győzelmét aratta az olasz kerékpáros a Giro 12. szakaszán

2022. május 19., 17:31 Módosítva: 2022.05.20 10:28
20
Stefano Oldani szökésből nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszát, amelyen az összetett közvetlen élcsoportja nem változott.

Csütörtökön a Parma és Genova közötti 204 kilométeres, a szervezők által háromcsillagos nehézségűnek ítélt etap várt a mezőnyre 2600 méternyi szintkülönbséggel és három, egyaránt harmadik kategóriás emelkedővel. Az első közülük az a Passo del Bocco volt, amelynek lejtmenetében 2011-ben a belga Wouter Weylandt egy falnak csapódott és életét vesztette. A csütörtöki rajtnál az úton nagy méretben volt látható visszavonultatott 108-as rajtszáma, a szurkolók molinókkal emlékeztek rá, a baleset helyszínén emelt emlékműnél pedig Mauro Vegni versenyigazgató helyezett el virágokat.

Tovább

Caleb Ewan feladta a Giro d’Italiát

2022. május 19., 10:19 Módosítva: 2022.05.19 17:05
25
Caleb Ewan, a Lotto csapat sztársprintere a csütörtöki 12. szakasz előtt feladta a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt.

Az ausztrál sportoló belga csapatának közlése szerint a visszalépés előre tervezett volt, a második hét közepétől ugyanis sok hegyi szakasz vár a mezőnyre, ami nem kedvez a sprinternek.

Tovább

Girmay történelmet írt a Scarponi-emlékszakaszon

2022. május 17., 18:08 Módosítva: 2022.05.18 12:43
3
Az eritreai Biniam Girmay nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 10. szakaszát, amelyen az összetett élcsoportja nem változott.

A hétfői szünnapot követően kedden a Pescarából induló 196 kilométer várt a mezőnyre, a szakaszt a 2011-es Giro-győztes Michele Scarponi emlékének szentelték, aki a befutó helyszínén, Jesiben született, öt évvel ezelőtti halálos balesetének helyszínén, Filottranóban pedig gyorsasági hajrát rendeztek. Egykori csapata, az Astana Qazaqstan különleges papagájos kulacsokat használt – a bringást edzéseire is elkísérő kék-sárga madarára, Frankie-re utalva –, Filottranóban pedig a bringások tiszteletére felhívó molinót és számos hatalmas Scarponi-ábrázolást helyeztek el.

Egykori csapattársa és jóbarátja, a szezon végén visszavonuló Vincenzo Nibali 500. szakaszát teljesítette háromheteseken.

Tovább