Bringa

Evenepoel javított a szombati hegyi szakaszon, Valter a 25. helyen ért célba

2023. szeptember 9., 18:33 Módosítva: 2023.09.09 20:13
76
Remco Evenepoel nyerte hosszú szökésből a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 14. szakaszát, amelyen Valter Attila a 25. helyen ért célba – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A címvédő belga ezzel javított valamit a helyzetén az után, hogy pénteken váratlanul elerőtlenedett és a győzteshez képest több mint 27 perc hátránnyal ért akkor célba. Összetettben maradt az élen Valter három jumbós csapattársa, az amerikai Sepp Kuss, a szlovén Primoz Roglic és a dán Jonas Vingegaard.

A magyar kerekes a 20. helyen áll.

Tovább

Kämna szakaszgyőzelme, Kuss maradt az élen összetettben, Valter a 20.

2023. szeptember 3., 18:14 Módosítva: 2023.09.03 19:38
A német Lennard Kämna nyerte a Vuelta a Espana spanyol kerékpáros körverseny kilencedik, a rossz idő miatt lerövidített szakaszát, melyen Valter Attila a 35. helyen ért célba. Összetettben Valter csapattársa, az amerikai Sepp Kuss maradt az élen, a magyar versenyző négy helyet javítva a 20. – írja az MTI.

A pihenőnap előtti utolsó etapon a Cartagena és Collado de la Cruz de Caravaca közötti 184,5 kilométer, benne egy első és egy második kategóriás emelkedő, valamint hegyi befutó várt a mezőnyre.

Valter együttese, a Jumbo-Visma a szakasz elején hatalmas tempót diktált a nagy szélben, a holland csapattal mindössze hat versenyző tudott eltekerni, mielőtt a mezőnyben és időfutamban is magyar bajnok kerekes defektet kapott és lemaradt. Az első hegyhez érve a Jumbo visszavett a tempóból, az összerázódó mezőnytől hétfős szökevénycsoport tekert el, az előnyük pedig hamar hét perc fölé nőtt.

Tovább

Valterék biztonságban beértek, dán győztese lett a Vuelta második szakaszának

2023. augusztus 27., 19:01 Módosítva: 2023.08.28 06:12
A dán Andreas Kron diadalmaskodott a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny második szakaszán, Valter Attila és az összetettért harcolók biztonságban betekertek.

Vasárnap az eredeti tervek szerint a Mataró és Barcelona közötti 182 kilométeres táv várt a mezőnyre. A szombati csapatidőfutam végeredményére is hatást gyakorló jelentős eső miatt biztonsági okokból az összetett állást a cél előtt kilenc kilométerrel rögzítették. A Montjuic hegyet is érintő barcelonai pályán így a szakaszsikerért és a neutralizálás ellenére a hegytetőn és a célban is kiosztott időjóváírásokért zajlott a harc.

GettyImages-1642357962
Fotó: Getty Images

A piros trikós Lorenzo Milesi a procyclingstats adatai alapján 21 évesen és 160 naposan a 11. legfiatalabb éllovas a háromhetes körversenyek történetében, az U23-as olasz időfutam-világbajnok ráadásul újonc a háromheteseken, így első szakasza után kezdte meg az összetett éléről a második etapot.

A hajrához közelítve egy körforgalomban a háromszoros győztes szlovén Primoz Roglic, illetve a bit Geraint Thomas is földre került egy bukásban, ám felzárkóztak a mezőnyhöz. Később Milesi is esett, ő viszont már nem tudott visszaérni a bolyba, így elvesztette a piros trikót. A szökésből ketten, az olasz Andrea Piccolo és a spanyol Javier Romo tartottak ki, az összetett állás lemérésekor 23 másodperccel tekertek a mezőny előtt.

A különbségnek köszönhetően a szintén Grand Tour-újonc Piccolo vette át a vezetést összetettben, a neutralizálási pont után az esélyesek az óvatosság jegyében hátramaradtak, így köztük nem változtak a szombaton kialakult különbségek, Valter is ebben a csoportban tekert.

Tovább

Nyolc férfi, köztük egy magyar arra készül, ami még senkinek sem sikerült

2023. augusztus 26., 06:10 Módosítva: 2023.08.27 06:54
12
Szombaton kezdődik a Vuelta a Espana, az év harmadik, egyben utolsó háromhetes kerékpáros körversenye. A Jumbo-Visma történelmet írna – Valter Attilával a fedélzeten.

Minden idők egyik legerősebb mezőnye lesz ott a barcelonai nagy rajtnál, ugyanis a címvédő Remco Evenepoel mellett a Jumbo két világklasszisa, a Giro-győztes Primoz Roglic és a Tour de France-on idén is diadalmaskodó Jonas Vingegaard is szerepel a rajtlistán.

A magyar versenyzőnek ez az első Grand Tourja új csapatában, ami pedig már most biztos: ez lesz élete egyik legnehezebb feladata.

„Teljesen más lesz, mint az eddigi három nagy versenyem. Egyértelműen a világ legjobb csapatával kezdjük meg a versenyt, a célunk pedig nem más, mint a győzelem. Sokkal jobb és profibb volt a felkészülés, mint amiben eddig részem volt, ugyanakkor a feladat is sokkal nagyobb és konkrétabb” – fogalmazott a szombati rajt előtt Valter Attila az Indexnek.

A holland sztárcsapat egyértelmű célja, hogy az olasz és a francia kör után a spanyolt is megnyerje, ezzel pedig történelmet írjon, ugyanis korábban egy éven belül egyik csapatnak sem sikerült a triplázás. Még a győzelmeket győzelmek után halmozó Skynak sem 2012 és 2021 között.

Tovább

Edzésbalesetben meghalt az ifjú kerékpáros szupertehetség

2023. augusztus 25., 16:01 Módosítva: 2023.08.26 06:17
Szerdai edzésbalesete után pénteken belehalt sérüléseibe Tijl De Decker belga országúti kerékpáros – közölte az MTI.

Mint megírtuk, a 22 éves tehetség szerdán Lierben összeütközött egy autóval tréning közben, és sok vért vesztett. A helyi kórházban műtéten esett át, csütörtökön pedig átszállították az antwerpeni klinikára, ahol kómában tartották. Az alapos orvosi ellátás ellenére szervezete péntek délelőtt feladta a harcot.

A tragédiáról a sportoló csapata, a Lotto Dstny a közösségi oldalán számolt be.

Tovább

Edzés közben karambolozott, kómába esett a belgák szupertehetsége

2023. augusztus 24., 10:19 Módosítva: 2023.08.24 13:43
Edzésbalesete után kómában van Tijl De Decker belga országúti kerékpáros – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Csapata, a Lotto Dstny közösségi oldalán számolt be arról, hogy a 22 éves tehetség szerdán Lierben összeütközött egy autóval tréning közben, és sok vért vesztett. A helyi kórházban műtéten esett át, csütörtökön pedig átszállítják az antwerpeni klinikára.

Tovább

Edzés közben ütötték el Valter Attila csapattársát

2023. augusztus 22., 11:42 Módosítva: 2023.08.22 14:41
5
Edzés közben ütötte el egy autó az országúti kerékpáros Thomas Gloagot, Valter Attila csapattársát – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A Jumbo–Visma kedden közösségi oldalán közölte: a 21 éves brit bringás térdsérülést szenvedett, és műtét vár rá, ezt követően a felépülés és a következő idényre való felkészülés lesz a fókuszban.

Tovább

Valter Attila célja, hogy a világ egyik legjobb segítője legyen

2023. augusztus 21., 13:09 Módosítva: 2023.08.21 18:22
Valter Attila célja, hogy a világ egyik legjobb segítője legyen, és a szombaton kezdődő Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen győzelemhez segítse csapatát, a Jumbo–Vismát.

A magyar bajnok Valter hétfői közleményében jelezte: az első dolog, ami eszébe jutott a vasárnapi kerethirdetés kapcsán, hogy óriási megtiszteltetés egy ilyen sorral indulni az első Vueltáján.

GettyImages-1620566386

„Hálás vagyok mindazért a csapatomnak, amit értem tettek idén, és hogy megszavazták nekem a bizalmat egy ilyen fontos versenyen. Idén a Girót és a Tourt is megnyertük, így teher nélkül érkezünk majd az első szakaszra, Barcelonába. Hihetetlen, hogy tagja lehetek egy olyan alakulatnak, amelynek esélye lehet megnyerni mindhárom háromhetest egy éven belül” – fogalmazott.

Hozzátette: „A célom az idei Vueltán, hogy a világ egyik legjobb segítője legyek a Jumbo két kapitányának, hegyen, völgyön és mindenhol. Készen állok mentálisan és fizikálisan is karrierem eddigi legnagyobb kihívására!”

A holland csapat azzal a céllal vág neki a szeptember 17-én záruló viadalnak, hogy egy naptári évben megnyerje mindhárom háromhetes körversenyt, ez korábban még egyik istállónak sem sikerült.

A Giro d’Italián a szlovén Primoz Roglic, a Tour de France-on a dán Jonas Vingegaard nyert, ezúttal ők ketten együtt lesznek a csapat kapitányai: Roglic 2019 és 2021 között sorozatban háromszor megnyerte a spanyol körversenyt – az idei Giro előtt –, Vingegaard pedig kétszeres Tour-győztesként várja a barcelonai rajtot.

A segítőik között lesz Valter mellett az amerikai Sepp Kuss, a holland Dylan van Baarle, Wilco Kelderman és Robert Gesink, illetve a szlovén Jan Tratnik.

Tovább

Valter Attila nagyot ment a záró hegyi etapon is, a csapattársa nyert

2023. augusztus 19., 18:51 Módosítva: 2023.08.20 12:50
Valter Attila nyolcadikként ért célba a burgosi országúti kerékpáros körverseny szombati záróetapján, amelyet - az összetettel együtt – szlovén csapattársa, Primoz Roglic nyert meg.

Az ötödik szakaszon Golmayóból 160 kilométert tekert a mezőny a hegyi befutóig, amelynek Lagunas de Neila adott otthont. A záró, hét kilométer hosszú és 8,5 százalék átlagmeredekségű emelkedőn a magyar bajnok sokáig az esélyesek csoportjával tekert.

Tovább

A sporttörténelmet író magyar kerékpáros: nem kell elájulni az U23-as vb-címtől

2023. augusztus 18., 14:17 Módosítva: 2023.08.19 12:01
4205
Vas Kata Blanka, a magyar kerékpársport első világbajnoki aranyérmét szerző sportoló pár nappal történelmi sikere után szinte már túl szerényen, visszafogottan értékelte teljesítményét. Abból inkább motivációt igyekszik meríteni, hogy a jövőben ne „csak” a korosztályos mezőnyben, hanem a felnőttek között se találjon legyőzőre.

Vas Kata Blanka vasárnap a glasgow-i kerékpáros-világbajnokság női országúti mezőnyversenyében a 11. helyen végzett, de az U23-as korosztályt tekintve nem volt nála gyorsabb, így aranyérmet nyert! Hasonló a magyar keréksport történetében még senkinek nem sikerült!

A magyar szövetség által a városligeti Millennium Házban rendezett sajtóeseményen Vas Kata Blanka elmondta: miután közvetlen a montiverseny után indult el mezőnyben, így a rajt előtti napon, de még vasárnap is fáradtnak érezte magát.

„Nem is gondoltam arra, hogy összejöhet a korosztályos vb-cím. De még az egyébként kemény verseny alatt sem voltak ilyen érzéseim, mert nem volt egy tökéletes menet. Az elején ott voltam egy elmenésben, de onnan leszakadtam, túl nagy volt a tempó. Utána próbáltam jó helyezkedni, és amikor beértem a körökre, szerettem volna elmenni, amire túl sok energiát pazaroltam el. Ez sajnos még így sem jött össze, a végén pedig a vezető csoport már tényleg elment, nem volt esély a felzárkózásra. Onnantól csak az U23-as cím volt már a cél, és az, hogy a csoportunkból megnyerjen a sprintet, ezek sikerültek is. Érdekes érzés így vb-t nyerni, hiszen nem volt külön menet, előttem már tízen beértek a célba, a 11. helyen beérkezni az nem olyan, hogy nyertem. Talán, ha okosabban megyek, vagy nem indulok el a mezőnyverseny előtt montin, akkor jobb menet és egy jobb eredmény is lehetett volna belőle.”

Nem kell elájulni ettől az U23-as vb-címtől, én sem teszem, mert ez csak egy korosztályos siker, utánpótlás kategória.

„Egy nagyon jó eredmény, az nemkülönben jó számomra, hogy végre van vb-győztesnek járó trikóm, mert voltam már közel hozzá, de csak most sikerült megkaparintanom. Utolsó lehetőségem volt, de végre sikerült, csak összejött. Azért sok motivációt ad a jövőre tekintve, mert folytatni kell ezt a fajta a kemény munkát, amit eddig is elvégeztem már, és akkor remélhetőleg egyszer az elitben is elérem.”

A fiatal versenyző elmondta: a magyar kerékpársport szerinte elindult egy jó irányba, ahogy ő fogalmazott, „fejlődünk, de bőven van még hová”. Kiemelte: reményei szerint az általa, valamint más magyar kerékpárosok által elért sikerek hatására sok fiatal pattan majd nyeregbe és kap motivációt.

Abból a felhajtásból, ami körülötte van úgy a média, mint a sportbarátok, a kerékpársport szerelmesei részéről csak keveset érez. Kifejtette: egyelőre igyekszik csak a bringára figyelni, minden másról úgy gondolja, hogy sok erőt vesz el tőle.

Vas Kata Blanka a jövő évi versenyterveit és céljait illetően elmondta: számára ezzel véget ért az országúti szezon – bár korosztályos megméretése még lenne –, most inkább pihen, majd a terepviadalokra készül. Azt követően nézik át csapatának és családjának tagjaival, hogy a 2024-es idényre milyen versenyek mentén építsék fel a felkészülései, majd a versenyprogramot.

„Végül én hozom meg a döntést, melyik versenyeken szeretnék indulni, de ez most még teljesen nyitott. Az olimpián is össze lehet hangolni a mezőnyt és a montit, de az már világos, hogy utóbbi komolyabb munkát igényel a felkészülés során. De ezzel sincs gond, mindkét bicót elviszem magammal és minden nap edzek mindkettőn.”

Vas Kata Blanka az Index kérdésére válaszolva elmondta:

nem érzi, hogy a sok munka és a többfrontos helytállás idő előtt kiégeti, vagy törést okoz a karrierjében,

mint például az idei vb-t kihagyó, a medencés edzéseket hónapok óta szüneteltető olimpiai aranyérmes és világbajnok úszó, Milák Kristóf esetében.

„Ő olimpiai bajnokként, világbajnoki aranyérmesként, világrekorderként jutott el erre a pontra, én azért ezektől még messze vagyok, így találok magamnak kellő motivációs célt. És azért szerencsére a kerékpáros edzésmunkában más impulzusok érik az embert, mint a medencés úszásban.”

A fiatal klasszis elmondta: nem érzi nyomásnak vagy tehernek a női szakág rohamléptékű fejlődését, előretörését. Kiemelte: a férfiak szintjét még nem érik el, de sokat lendít a női szakágon, hogy már vannak élő tévés közvetítéseik, amelynek hatására egyre több szponzor lát bennünk fantáziát. Így lesz nagyobb költségvetése a profi csapatoknak, és jut több fedezet a sportolók felkészítésére, versenyeztetésére.

A magyar női „Peter Sagan”

Vízer Barnabás, a magyar szövetség sportigazgatója Peter Saganhoz, a szlovákok szintén több szakágban otthonos profi kerékpárosához hasonlította Vas Kata Blankát, aki szerinte a női mezőnyben, ugyancsak Európa közép-keleti térségéből elindulva érhet majd el sikereket a közeljövőben.

A sportvezető kiemelte: a szövetség tízéves kemény, szisztematikus munkával, a sport és a sportág iránt is elkötelezett állami sportvezetés támogatásának is köszönhetően ért el arra a szintre, hogy nemzetközi mércével is ismert profi versenyzőket tud felvonultatni, akiknek eredményeik is vannak, emellett pedig a létesítmények fejlesztése és a versenyrendezés terén szintén óriási előrelépést mondhat magának.

Kimondhatatlanul büszkék vagyunk Blankára, aki bármely szakágban már most is győzelemre esélyes versenyző, még felnőtt mezőnyben is.

Dér Zsolt szövetségi kapitány kifejtette: öröm és boldogság, hogy ezekben az években lehet a válogatott kapitánya, amikor olyan élversenyzői vannak a magyar kerékpársportnak, mint Vas Kata Blanka, vagy éppen Valter Attila.

„Egy ilyen kiugró eredmény számomra megtiszteltetés, és örömömre szolgál velük, mellettük lenni ezekben a pillanatokban. Blanka nagyon szerényen áll a sikereihez, de ez az egyik titka is ezeknek az eredményeknek. Talán túlságosan is alábecsüli ezt az U23-s sikert, de nem kell ezt degradálni, mert ez attól még ugyanúgy egy vb-cím, ami jár neki. Ugyanazt a trikót kapta meg győztesként, mint a felnőttek, és biztos vagyok abban, hogy összejön ez neki a felnőttek között, akár már a közeljövőben is. Csak idő kérdése, és meglesz az elitek között is a vb-cím.”

A szakember kifejtette: a klasszis hozzáállásán is látják, hogy mindig a maximalizmusra törekszik, ami a sikeres versenyzők titka és sajátossága.

Megvannak céljaik, és azért keményen dolgoznak, amikor pedig elérik azt, keresnek egy újabb, de még magasabb célt, és mennek tovább rendületlenül.

Buenos Airestől Tokióig: az első és az első igazán nagy dobás

Vas Kata Blanka első nagyobb nemzetközi sikerét a 2018-as nyári ifjúsági olimpiai játékokon aratta, Buenos Airesben bronzérmes lett a lányok kombinált csapatversenyében. Azt követően fiatal tehetségként már a felnőttek között is értékelhető teljesítményt nyújtott, miközben a korosztályos viadalokon meghatározó tényezővé vált, ott volt a legjobbak között, kiugró teljesítménnyel érmek sorát gyűjtötte be.

2021-ben a női szakág egyik legsikeresebb profi országúti kerékpáros csapatának számító holland SD Worx szerződtette. Gyors átmenettel ekkor már a legjobb felnőtt versenyzők is méltó riválist láthattak benne, ráadásul továbbra sem adott alább többszakágas szerepvállalásából. A 2021-re halasztott tokiói olimpiát követően pedig már nemcsak a kerékpársport magyar kedvelői, hanem az egész ország megismerhette a szimpatikus, alázatos versenyzőt: a minden idők legjobb magyar hegyikerékpáros helyezését elérve a negyedik helyen végzett az ötkarikás játékokon.

Doppingvétség miatt felfüggesztették Valter Attila csapattársát

2023. augusztus 16., 20:59 Módosítva: 2023.08.17 10:01
Doppingvétség miatt a Jumbo-Visma kerékpároscsapat felfüggesztette a német Michel Hessmann versenyzői engedélyét – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A burgosi körversenyen két szakasz után összetettben vezető Valter Attilát is foglalkoztató istálló szerdán jelentette be, hogy a 22 éves Hessmann további intézkedésig nem szerepelhet. A bringás június 14-én egy versenyen kívüli németországi ellenőrzésen akadt fenn, tesztje  gyógyszerben lévő vízhajtó miatt” lett pozitív.

A doppingszabályzat értelmében Hessmann akár négyéves eltiltást is kaphat. A büntetés időtartama csökkenthető, ha bizonyítani tudja, hogy a táplálékkiegészítő szennyezett volt, vagy ha egyéb enyhítő körülmények állnak fenn.

Tovább

Ez igen: Valter Attila vezeti az összetettet a burgosi körversenyen!

2023. augusztus 16., 17:46 Módosítva: 2023.08.17 10:01
144

Valter Attila csapata, a Jumbo–Visma nyerte a burgosi országúti kerékpáros körverseny szerdai csapatidőfutamát, így két szakasz után a magyar bringás vezet összetettben.

Tovább

Meghalt a Tour de France első spanyol győztese

2023. augusztus 8., 11:09 Módosítva: 2023.08.08 15:37
16
Elhunyt a Tour de France országúti kerékpáros körverseny első spanyol bajnoka, Federico Martín Bahamontes.
Tovább

Meghalt a fiatal kerékpáros sztár, miután elütötte egy autó

2023. július 31., 11:03 Módosítva: 2023.08.01 06:10
287
Tizenhét éves korában meghalt Magnus White amerikai versenykerékpáros, miután elütötte egy autó Colorado államban.

White az augusztusban kezdődő ifjúsági mountain bike világkupára készült szombaton, az otthona közelében, amikor a baleset történt. Halálának hírét helyi idő szerint vasárnap délután jelentette be az Egyesült Államok kerékpáros-szövetsége (USAC).

Magnus White a juniorkategóriában nemzeti bajnok lett ciklokrosszban 2021-ben, és az Egyesült Államok válogatottjába is bekerült már abban az évben. A mountain bike világkupa mellett idén a hollandiai ciklokrossz-világversenyen is képviselte volna nemzetét.

Tovább

Jonas Vingegaard megvédte címét, ismét ő a Tour de France bajnoka

2023. július 23., 19:52 Módosítva: 2023.07.24 09:39
11
Jonas Vingegaard címét megvédve diadalmaskodott a 110. Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, amelynek vasárnapi záróetapján a belga Jordi Meeus győzött a Champs-Élysées-n – számolt be róla az MTI.

A Jumbo-Visma 26 esztendős dán bringása mögött az UAE két kerékpárosa zárt a dobogón: az ugyancsak kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar a legjobb fiatalt illető fehér trikót érdemelte ki, míg a brit Adam Yates a harmadik helyet szerezte meg ikertestvérét, Simont megelőzve.

A pontverseny zöld trikóját a belga Jasper Philipsen, a hegyi pontverseny első helyezettjét illető pöttyös trikót az olasz Giulio Ciccone érdemelte ki.

Tovább

Pogacar nyerte az utolsó hegyi szakaszt, Vingegaard a duplázás kapujában

2023. július 22., 18:38 Módosítva: 2023.07.23 10:38
Tadej Pogacar diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti, 20. szakaszán, amelyen Jonas Vingegaard a sárga trikó megtartásával az összetett győzelem és a címvédés küszöbére lépett.

Szombaton az utolsó hegyi befutós etap, a Belfort és Le Markstein Fellering közötti 133,5 kilométeres, hat kategorizált emelkedőt tartalmazó táv várt a mezőnyre. Az idény végén visszavonuló francia közönségkedvenc, Thibaut Pinot számára ez volt az utolsó esély egy jó szakaszeredmény elérésére hazája háromhetes körversenyén.

Rajta kívül is többen komoly motivációval vágtak neki a tekerésnek: a szakaszgyőzelmen túl vetélkedés folyt a hegyi pontverseny győztesét illető pöttyös trikóért, amelyért még hárman voltak harcban, a kategóriát vezető olasz Giulio Ciccone, az osztrák Felix Gall és az összetettet vezető dán Jonas Vingegaard. Nem dőlt még el eddig az összetett harmadik helye sem, ezt a brit Adam Yatesnek ikertestvére, Simon, valamint két spanyol rivális, Carlos Rodríguez és Pello Bilbao ellen kellett megvédenie.

Tovább

Tragikus kerékpárbalesetben meghalt a junior versenyző

2023. július 22., 16:55 Módosítva: 2023.07.23 17:04
940
Egy juniorok számára rendezett felső-ausztriai körverseny első szakaszán olyan szerencsétlenül bukott a 17 éves olasz Jacopo Venzo, hogy a baleset következtében életét vesztette.

A sportág egyik nagy reménységének tartott, 17 éves olasz Jacopo Venzo pénteken egy lejtő hosszú bal kanyarjában bukott egy juniorok számára rendezett felső-ausztriai körversenyen. A fiatal kerékpárost mentőhelikopterrel a linzi kórházba szállították, ahol az éjszaka folyamán belehalt a sérüléseibe – vette észre a 24.hu

Venzo csapata, a Campana Imballagi-Geo & Tex-Trentino a Facebookon búcsúzott el a fiatal tehetségtől. 

Könnyező szemekkel és összetört szívvel jelentjük be, hogy Jacopo Venzo juniorunk itt hagyott minket. Tegnap egy nagyon súlyos baleset áldozata lett az első szakaszon. Jacopo egy különleges srác volt, aki előtt az életben és a sportban is nagy jövő állt. Most már van egy angyalunk, aki megvéd minket odafentről. Ciao, Jacopo, köszönjük az együtt töltött szép időt. El sem tudod képzelni, mennyire fogsz hiányozni 

– fogalmaz a csapat a közleményben. 

Tovább

Az időfutam után jó eséllyel eldőlt a Tour de France

2023. július 18., 20:26 Módosítva: 2023.07.19 12:22
122
A sárga trikós Jonas Vingegaard nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny idei egyetlen időfutamát az utolsó hét nyitónapján, összetettben pedig több mint másfél perccel növelte előnyét a nagy rivális Tadej Pogacar előtt – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

A keddi, 16. szakaszon a Passy és Combloux közötti 22,4 kilométeres időfutam várt a bringásokra, benne két emelkedővel, egy lejtmenettel és sík résszel. A táv az emelkedők miatt nem a sík időfutamok specialistáinak, hanem az egyenkénti indítású számot jól bíró hegyi menőknek kedvezett, az előzetes várakozások alapján a címvédő és a záró hetet tíz másodperces előnnyel váró dán Vingegaard, a kétszeres győztes szlovén Pogacar, valamint a mezőny egyik legsokoldalúbb kerékpárosa, a belga Wout van Aert számított esélyesnek.

A versenyzők az összetettben elfoglalt pozíciójukhoz képest fordított sorrendben tekerték le a távot, Van Aert az esélyeknek megfelelően célba érkezésekor átvette a vezetést. Idejét az összetett dobogóért harcolók csak megközelíteni tudták, a két nagy esélyes azonban már az első időmérő pontnál jócskán belül volt a belga részidején, kettejük közül ekkor 16 másodperccel a sárga trikós Vingegaard állt jobban. Pogacar kerékpárt cserélt a második, hosszabb emelkedő alján, előtte a mérési pontnál fél perccel vezetett a dán, aki viszont az időfutam-kerékpárján vágott neki a hegynek. Vingegaard a meredek részeken is gyorsabb tudott lenni, végül 1 perc 38 másodperccel bizonyult gyorsabbnak Pogacarnál, az összetettben pedig 1 perc 48 másodpercre növelte előnyét szlovén vetélytársa előtt, aki három éve a honfitárs Primoz Roglic ellen éppen egy időfutamon fordította meg a Tourt emlékezetes körülmények között.

Tovább

35 évesen először nyert szakaszt a Tour de France-on

2023. július 16., 19:01 Módosítva: 2023.07.16 21:15
41
Wout Poels nyerte vasárnap a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát, amelyen összetettben a címvédő Jonas Vingegaard megőrizte tíz másodperces előnyét Tadej Pogacar előtt – adta hírül az MTI.

A Les Gets les Portes du Soleil és a Saint-Gervais Mont-Blanc közötti 179 kilométer öt kategorizált emelkedőt és hegyi befutót foglalt magában, azaz a dán és a szlovén bringás újabb összecsapására volt kilátás az összetett első helyezettjének járó sárga trikóért.

Tovább

Hatalmas tömegbukás a Tour de France-on, félbeszakították a versenyt

2023. július 15., 15:37 Módosítva: 2023.07.16 10:49
123
Tömegbukás miatt állították meg a világ legismertebb országúti kerékpárversenye, a Tour de France 14. szakaszát.

A háromhetes, Franciaországban zajló kerékpárverseny 14. szakaszát Annemasse és Morzine les Portes du Soleil között rendezik, a táv hossza pedig 151,8 kilométer. A szombati versenynapot viszont egy hatalmas tömegbukás miatt megállították a szervezők.

A bukást követően több kerékpárost is ápolni kellett, ketten pedig fel is adták a versenyt: Louis Meintes és Antonio Pedrero sem tudta folytatni a küzdelmet. A szervezők gyorsan kapcsoltak, rögtön neutralizálták a szakaszt, és megállították a mezőny elejét. Az etap nem sokkal a sérültek ellátása után folytatódott.

Később megjelent információk szerint további három bringás adta fel a francia körversenyt: Romain Bardet (francia, Team DSM), Esteban Chaves (kolumbiai, EF Education-EasyPost), valamint James Shaw (brit, EF Education-EasyPost) sem tudta folytatni.

A 2023-as Tour de France július elsején rajtolt, és július 23-án fejeződik be. A végső győzelemre a két legesélyesebb a címvédő Jonas Vingegaard és Tadej Pogacar.

Feladta a Tour de France-t az Európa-bajnok kerékpáros

2023. július 13., 12:53 Módosítva: 2023.07.14 12:31
Az Európa-bajnok Fabio Jakobsen feladta a Tour de France országúti kerékpáros körversenyt.

Csapata, a QuickStep-Soudal csütörtökön közölte, hogy a holland kerekesnek még mindig fájdalmai vannak a múlt keddi, negyedik szakaszon elszenvedett bukása következtében, emiatt nem folytatja a küzdelmet.

„Most úgy tűnik, nincs esélyem Párizsba érni. Nem tudok regenerálódni, a szervezetem nem éri utol magát a bukás után” – mondta a 26 éves sprinter, aki tavaly egy szakaszt nyert a Tour de France-on, a Tour de Hongrie-n pedig idén Keszthelyen, tavaly pedig Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán is diadalmaskodott.

Jakobsen számára ez volt az utolsó Tour a belga csapat színeiben, a közelmúltban ugyanis közölte, hogy távozik. Új állomáshelye a holland DSM lehet.

Vas 11. lett a Giro zárónapján, Van Vleuten megvédte címét

2023. július 9., 20:49 Módosítva: 2023.07.10 11:54
Vas Kata Blanka 11. lett a női Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny vasárnapi zárószakaszán; a holland Annemiek van Vleuten megvédte címét.

Az MTI beszámolója szerint a kilencedik etapon Sassariból Olbiába tekert 126,85 kilométert a mezőny. Az SD Worx magyar bajnoka szombati szakaszgyőzelme után ismét esélyesként várta a dombos, de a hajrában lejtmenetből és rövid sík részből álló távot.

Ígéretesen is helyezkedett, 35 kilométerrel a vége előtt megpróbált szökni, majd lejtmenetben is a mezőny elejére állt. A befutó előtt azonban nem tudott annyira elöl tekerni, mint egy nappal korábban, mivel az utolsó kilométer előtt hátrasodródott, így a 11. helyet szerezte meg, összetettben pedig a 43. pozícióban zárt.

Tovább

Woods nyerte a hegyi befutót, Pogacar nyolc másodpercet faragott hátrányából

2023. július 9., 19:16 Módosítva: 2023.07.10 11:18
2
A kanadai Michael Woods nyerte hegyi befutóban a Tour de France országúti kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, összetettben a szlovén Tadej Pogacar nyolc másodpercet faragott hátrányából a sárga trikót megőrző dán címvédő, Jonas Vingegaardhoz képest – írja az MTI.

Vasárnap a Saint-Léonard-de-Noblat-ból rajtolt a mezőny, itt élt és halt meg a francia körverseny összetettjében nyolcszor dobogós, a Vuelta a Espanán 1964-ben diadalmaskodó francia  Raymond Poulidor , a szakasz előtt rá emlékeztek a szervezők és unokája, az ebből az alkalomból különleges festésű vázon tekerő holland Mathieu van der Poel. A 182,4 kilométeres táv során három alacsonyabb kategorizált emelkedőt kellett megmászniuk a bringásoknak, az igazi nehézség a kiemelt kategóriás, 13,3 kilométer hosszú, 7,7 százalékos átlagmeredekségű Puy de Dome volt az etap végén, amelyen 1415 méteres tengerszint feletti magasságban értek célba hegyi befutón.

Nehezen alakult ki a nap szökése, amelybe végül 14-en kerültek bele, köztük nem volt összetettben jól álló kerékpáros, így több mint 16 percre engedte el a mezőny. Ennek nyomán közülük kerülhetett ki a szakaszgyőztes, korán meg is bomlott az egyetértés, megindultak a támadások. 

Tovább

Pedersené a hegyi sprintbefutó, Cavendish feladta az utolsó Tourját

2023. július 8., 17:44 Módosítva: 2023.07.09 07:06
1
Mads Pedersen nyerte emelkedős sprintbefutóban a Tour de France országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát, a csúcsdöntésre készülő Mark Cavendish bukás miatt feladta a viadalt – írja az MTI.

Szombaton a Libourne és Limoges közötti 200,7 kilométer, az idei Tour második leghosszabb etapja várt a mezőnyre, a táv utolsó, dombos harmadán három kisebb kategorizált emelkedővel.

A nap háromfős szökevénycsoportja azzal a tudattal vállalta az elöl tekerést a melegben, hogy nagy az esély a mezőnyhajrára a klasszikus egynaposokon jól szereplők és az emelkedőket jól bíró sprinterek részvételével. A szökevények utolérése után az utolsó kilométereken a nagy tempó és egy bukás rostálta a mezőnyt. A 2019-es világbajnok dán Pedersen bizonyult leggyorsabbnak, ezzel pályafutása második Tour-etapsikerét gyűjtötte be. Mögötte két belga, a zöld trikós és az idei francia körversenyen már három szakaszt nyerő Jasper Philipsen és Wout van Aert végzett. Az idei Tour de Hongrie-n Szentgotthárdon, tavaly Kazincbarcikán diadalmaskodó holland Dylan Groenewegen a negyedik helyet szerezte meg.

Tovább

Sporttörténelem: magyar sprintsiker a Giro d’Italián!

2023. július 8., 15:22 Módosítva: 2023.07.10 07:24
2945
Vas Kata Blanka nyerte sprintbefutóban a női Giro D’Italia Donne országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

A pénteki pihenőnap után szombaton Nuoróból Sassariba tekert 125,7 kilométert a mezőny 38 fokos hőségben. Az SD Worx 21 éves magyar bajnoka az utolsó 50 kilométeren belül, majd a hajrához közeledve is benne volt egy-egy szökési kísérletben, de amikor látta, hogy nem sikerül elszakadni, taktikusan nem erőltette tovább.

Tovább

Meglepetésgyőzelem a Tour de France második szakaszán

2023. július 2., 18:39 Módosítva: 2023.07.02 20:20
Victor Lafay nyerte vasárnap a 110. Tour de France országúti kerékpáros körverseny második etapját, amelyen Adam Yates megtartotta a sárga trikót – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Az idei leghosszabb szakaszon 208,9 kilométer várt a mezőnyre, öt kategorizált emelkedővel. Gyorsan háromfős szökés alakult ki, ezzel pedig elégedettek voltak az etapsikert célként kitűző csapatok, az esélyesek csoportja az UAE vezetésével az utolsó hegyen érte utol a legtovább kitartó szökevényt, a pöttyös trikós Neilson Powlesst. Az emelkedő tetején osztott időjóváírásokért a végső siker két nagy várományosa között Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard volt a sorrend, ezt követően pedig a támadási kísérleteket sorra hatástalanította a címvédő csapata, a Jumbo-Visma.

Az egy kilométeres kapunál Victor Lafay indított meglepő támadást, erre viszont senki nem tudott reagálni, így a francia bringás 15 év elteltével nyert Tour-szakaszt a Cofidisnak. Bár üldözői nagyon közelítettek, megelőzni nem tudták, közülük a belga Wout van Aert bizonyult a leggyorsabbnak Pogacart megelőzve.

Összetettben a brit Adam Yates hat másodperccel vezet kétszeres győztes szlovén csapattársa, Pogacar, valamint ikertestvére, Simon Yates előtt – írta az MTI.


Tovább

Ikrek között dőlt el a Tour de France 2023-as nyitószakasza

2023. július 1., 17:54 Módosítva: 2023.07.02 05:56
Adam Yates sikerével kezdődött szombaton a 110. Tour de France országúti kerékpáros körverseny – adta hírül az MTI.

A 3406 kilométer össztávú háromhetes viadal nyitóetapja Bilbaóból indult, és oda is tért vissza, a lassú rajtnak a San Mamés Stadion mellől vágott neki a 27 különböző nemzetiséget felvonultató 176 fős mezőny, az innen alig 9 kilométerre született Omar Fraile ki is rúgott egy, az Athletic Bilbao címerével díszített focilabdát a nézők közé.

Az első szakasz nem volt kegyes a versenyzőkhöz a domborzatot tekintve, a tipikus baszkföldi dombos táj több mint 3000 méternyi szintkülönbséget tartalmazott.

Tovább

Szombaton indul a verseny, amelyen régen bekokainozva tekerték a 400 kilométeres szakaszokat

2023. június 30., 18:17 Módosítva: 2023.07.01 11:44
Képbehozó: 120 éve rajtolt el először a Tour de France, akkor egy újsághirdetésnek indult. Most a címvédő Jonas Vingegaard és a kétszeres győztes Tadej Pogacar harca várható a sárga trikóért a szombaton Bilbaóban kezdődő kerékpáros körversenyen.

A dán és a szlovén klasszis egyaránt kiváló formában tekert az év első felében: Pogacar 11 versenyéből nyolcat megnyert, a 21 versenynapjából 12 végén ünnepelhetett. Két többnapos viadalon diadalmaskodott: az andalúziai körversenyen és a Párizs–Nizzán, utóbbin Vingegaard harmadikként zárt. Kiváló tavaszi menetelését egy bukás zárta le, április 23-án a Liège–Bastogne–Liège-en megsérült a csuklója, így a tervek szerint merevítővel versenyez majd a Touron. Visszatérése remekül sikerült, mivel időfutamban és mezőnyversenyben is szlovén bajnok lett. A Cyclingnews szakportálnak adott nyilatkozata alapján a sérült testrész még nem nyerte vissza teljes mobilitását, ugyanakkor fájdalmai nincsenek a kerékpáron – írj az MTI a felvezetőjében. 

Két évig én védtem a bajnoki címet, ez másfajta nyomás, mint amikor te vagy a kihívó. Idén nincs mit vesztenem, bármi történik is, hiszen sérülésből térek vissza

– fogalmazott Pogacar kiemelve, jó formában van, és egészen más hozzáállással fog versenyezni az elmúlt évhez képest, nyugodt, és nem tesz magára túl nagy nyomást.

Vingegaard négy többnaposon indult, ebből megnyerte a Gran Caminót, a baszk körversenyt és a Critérium du Dauphinét is. Akárcsak Pogacart, őt is erős csapat segíti majd. A magyar bajnok Valter Attila indulása nem szerepelt az előzetes tervek között, ő – a verseny honlapja alapján – a Jumbo-Visma második számú tartalékja, akit akkor nevezhetnek, ha a szombati nyitányig megsérül valaki a keretből.

Tovább

Még mindig nem tökéletes Pogacar csuklója

2023. június 30., 10:42 Módosítva: 2023.06.30 19:31
A kétszeres győztes Tadej Pogacar saját bevallása szerint még nincs tökéletes állapotban a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati rajtja előtt.

Még nem tökéletes a csuklóm. Hétfőn megvizsgálták, a háromból két csont rendbe jött, a harmadik még nem, mindenesetre nem érzek fájdalmat

– utalt az M4 Sport csatornának nyilatkozva a szlovén klasszis arra, hogy áprilisban egy bukás során megsérült a Liège–Bastogne–Liège-en. Ezután rátért a bilbaói rajtra:

Várom már, hogy kipróbálhassam a lábaimat az első szakaszon. Remélem, jól fogom magam érezni utána, és ez kitart a Tour végéig, mert éhes vagyok a sikerre.

Tovább

Jött a papírforma: Valteré az időfutam-ob aranyérme

2023. június 22., 15:27 Módosítva: 2023.06.22 19:22
Valter Attila nyerte a férfiak versenyét az országúti kerékpárosok időfutam-bajnokságán – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

A Debrecenhez közeli Bocskaikert határában a bringásoknak a déli órák fülledt melegében kellett teljesíteniük a 38 kilométert. A Jumbo-Visma bringása – tíz nappal 25. születésnapja után – 44 perc 49 másodperc alatt teljesítette a távot, 50,874 kilométeres átlagsebességgel. Ezzel a leggyorsabbnak bizonyult, és 2019 után ölthette magára ismét a bajnoki trikót időfutamon. Másodikként Szalay Dániel (HILL Racing Team), harmadikként pedig az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó Fetter Erik (EOLO-Kometa) zárt.

Tovább