Eljött az Eb első nagy rangadója

Vége
GettyImages-538952724
Szalai Bálint
2016.06.13. 23:41

Vasárnap is ment még a szerencsétlenebbül járt szurkolók módszeres leverése, a törökök a pályán ütötték-verték a horvátokat, de hiába, majd Németország az Eb eddigi legjobb meccsén verte Ukrajnát. Magyar szurkolók pirózás miatt kerültek bajba az olasz autópályán útban Bordeaux-ba.

A mai meccsek:

Spanyolország - Csehország 1-0

Írország - Svédország 1-1

Belgium - Olaszország 0-2

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Holnap csak az F csoport két meccse lesz, közte a 44 év utáni első magyar Eb-mérkőzéssel, 6-tól az osztrákok ellen.

  • A svédek elleni meccs 64. percében kellett lecserélni Jonathan Walterst, aki már az Eb előtt is Achillesz-ín-sérüléssel bajlódott, az 1-1-es mérkőzés után pedig megerősítette, hogy rásérült, és könnyen lehet, hogy ki kell hagynia a csoportkör további meccseit.

  • A legendás angol kapus, Peter Shilton szerint az angoloknak 10-ből 9-szer illik megverni a walesieket, írja a Nottingham Post. Shilton szerint hiába van Gareth Bale személyében igazi világsztárja Walesnek, és rakta össze nagyon jól Chris Coleman a csapatot, kizárólag a képességeket nézve Anglia nem veszíthet.

  • hogy egyikük még egy GoPro-kamerát is felszerelt a fejére, hogy egészen új nézőpontból láthassa mindenki, ahogy más emberek fején ugrálnak és öntudatlanul fekvő szurkolókat rúgdosnak. De legalább a zene olyan, mintha csak az idegesítő gimis osztálytársad nyaralási videóját néznéd.

  • Ez persze nem igaz, de Toni Kroos játékát nézni az ukránok ellen nagy élmény volt. 109 passzból 102-t küldött jó helyre, diktálta az egész meccset, lassította, gyorsította, tette, vette, keresztbe, mélységbe. A karmester, aki a védőktől a csatárokig mindenkinek vezényel.

    Figyeld a 18-ast.

    #örökös

  • Lelkesítő beszédében az elnök azt kérte a játékosoktól, hogy adjanak ki mindent magukból holnap, és akkor egy ország lesz büszke rájuk, írja az MLSZ.hu. Csányi Sándor kedden a helyszínen, a Stade de Bordeaux-ban drukkol majd a válogatottnak.

  • Aki esetleg fizetne is azért, hogy élőben nézze, ahogy egy túlfizetett francia Bárány Attila belepofázik a saját, előre felvett mixeibe, az látogasson el idén a Szigetre

  • Toronymagasan az ír szurkolók a legjobb arcok eddig a vébén, és ez bebizonyosodott a svédek elleni meccs után is. Ugyan a válogatott 1:0-ás vezetés után csak döntetlenre tudta kihozni a meccset úgy, hogy szinte végig jobbak voltak, az ír szurkolókat ez nagyon nem törte le.

    Legalábbis úgy tűnik, mert a meccs utáni bejelentkezésénél Mohay Balázst, a köztévé riporterét nemes egyszerűséggel a nyakukba vették, és úgy ünnepeltek az M4 élő adásában.

  • A spanyol-cseh után nagyon elégedett volt a gólszerző a 32 éves Barca-középpályással. Ezért:

  • A Sky cikkében a holnapi derbit boncolgatják. Az osztrákok nagyon szeretnék végre megnyerni az első Eb-meccsüket, és őszintén hisznek Alabában és a többiekben.

    Fontos különbségek között kiemelik, hogy csak David Alaba piaci értéke majdnem a duplája a teljes keretnek, és a 10-szerese a legértékesebb játékosunk, Dzsudzsák Balázs árának.

    Megemlítik még, hogy Király megdöntheti Lothar Matthaus rekordját, mint a legidősebb játékos, de azt is hozzáteszik, hogy Arnautovic szerint a magyar elleni meccset kötelező behúzniuk.

    Mindezek ellenére azért még mindig mi állunk jobban azzal, hogy 136 egymás elleni meccsünkből csak 40-et vesztettünk el,, 30 lett döntetlen és 66-ot behúztunk úgy, hogy a gólarány is a miénk 252:297 arányban.

  • A Juventus labdarúgócsapatában folytatja pályafutását Miralem Pjanic. A torinói klub hétfőn jelentette be, hogy az AS Roma bosnyák válogatott középpályásnak már csak a szokásos orvosi vizsgálatokon kell átesnie, majd délután az átigazolást is hivatalossá tették.

    Pjanicot 2018 nyaráig szóló szerződés köti a fővárosiakhoz, de ha valaki kifizeti a 38 millió eurós kivásárlási összeget, akkor távozhat. A 26 éves futballista 2011-ben az Olympique Lyontól igazolt a Romához, az elmúlt szezonban 33 bajnokin 10 gólt szerzett és 12 gólpasszt adott.

  • (A képen Filip Djordjevic, a szerb válogatott és a Lazio csatára nyaral barátnőjével, Jovana Svonjával. A napokban posztolták ezt a fotót.)

  • Grafikon: Dávid Sajó Photography
    Grafikon: Dávid Sajó Photography
  • Mindent elárul annak a gyereknek a mosolya, aki a spanyol válogatottat kísérhette ki a stadionba.

  • Több portugál lap is azt írja, hogy a most Fradiban játszó Nagy Ádámot kinézte magának a Benfica. A Correio da Manha szerint a 20 éves középpályás játékstílusa passzol is a portugál csapatéhoz.

  • Sepp Blatter ma érdekes kijelentést tett, miszerint ő már látott élőben hideg és meleg golyókkal történő csalást, méghozzá egy európai torna sorsolásán. Blatter szerint a kihúzott golyókat könnyedén meg lehet jelölni, vagy fel lehet melegíteni, de azt is hozzátette, hogy ő természetesen sosem csinált ilyet.

  • Legalábbis az egyik legnagyobb brit újság szerint. Az Evening Standard harangozza be így a keddi osztrák-magyart, és a mi csapatunk képességeit "behatároltnak" véli. Gerát kispadosnak vélik, csatárnak Szalait, Némethet vagy Priskint várják.

  • Az orosz Komszomolszkaja Pravda hétfői cikkében ír az orosz huligánokról - aktív futballfanatikusnak nevezve őket - akik Marseille-ben az angolokra támadtak, és kíméletlen pusztítást végeztek. A lap szerint nem ez volt az első összecsapás az Eb ideje alatt, de lesz olyan is, amelyek városokon kívül, előre megbeszélt helyszíneken zajlanak le, de a csoportok némelyike olykor demonstratív akciókat hajt végre, amilyen a szombati is volt.

    "Ez előrelátható volt. Az összeütközések elkerülhetetlenségéről mindenki tudott, akinek ismerős az oroszországi aktív futballfanatizmus. Előre lehetett tudni, hogy látványos akciók készülnek. Csak a marseille-i rendőrség nem értette, hogy mi történik és hogy ez mit jelent" - írta a lap.

    A lap aztán hosszan taglalja ezeknek az embereknek viselkedési kultúráját, amely abszolút eltér még az ultráéktól is. Ezek az úgynevezett utcai harcosokat nem is foglalkoztatja különösebben a meccs, egy-egy ország, vagy klub mögé állva csak a bunyó élteti. A lap szerint csak szombaton verődtek össze a kikötő környékén. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az UEFA rendfenntartói nem tudnak megfékezni egy efféle agressziót, hogy a névre szóló jegyek és a videomegfigyelés rendszere nem működik.

  • A bordeaux-i FanZone-ban található magyar standnál is tiszteletét tette Bernard Cazeneuve, francia belügyminiszter és Alain Juppe, Bordeaux baloldalon is rendkívül népszerű polgármestere, aki a jobboldal egyik lehetséges elnökjelöltje lehet. A két politikus udvariassági látogatást tett a Magyar Konzuli Szolgálat és a Sportimádók közös standjánál is. Utóbbi szervezet nyerte el az UEFA és az MLSZ által hivatalosan elismert magyarországi Fan Embassy, azaz Szurkolói Nagykövetség státuszt, amit az EB-n résztvevő országok azért delegálnak a helyszínekre, hogy segítsék és információkkal lássák el az adott országból érkező szurkolókat.

    A francia politikusok tájékoztatást és egy-egy magyar címeres mezt kaptak a két magyar szervezet képviselőjétől, majd sok sikert kívánva teljeskörű támogatásukról biztosították a magyarokat.

  • Az osztrákok edzése is követhető az UEFA EURO oldalán. Az osztrákok is holnap lépnek először pályára, a magyar válogatott ellen.

  • Az UEFA EURO facebook oldalán élőben nézhetjük a portugálok edzését. Ronaldoék holnap lépnek majd először pályára az eb-n, Izland ellen. A magyar válogatott osztrákok elleni meccse után, kilenckor kezdenek.

  • Az utóbbi napokban nagy port kavartak az orosz és angol szurkolók elég kemény összecsapásai, de úgy látszik valakit ez egyáltalán nem zavar. Igor Lebedev orosz - erősen - szélsőjobbos politikus egy tweetben fejtette ki ezzel kapcsolatos nézeteit, ami magyarul nagyjából a következőt jelenti: „ Semmi említésre méltót nem látok a szurkolók verekedésében. Ellenkezőleg, nagyszerűek voltak a srácaink, csak így tovább.″

    A tweet alatt érthető módon elég sokan kifejezték nemtetszésüket, sokan azt mondták, remélik elveszik az oroszoktól a 2018-as VB rendezési jogát.

  • Habár a cseh válogatott 1-0-ra kikapott a spanyoloktól, Tomas Rosicky számára talán mégis emlékezetes lesz ez a meccs, mai pályára lépésével ugyanis most már nem csak a legfiatalabb, de a legidősebb játékos is ő, aki EB-n szerepelt a cseh színekben.

    Rosicky benne volt a kezdő tizenegyben és majdnem végig pályán is volt, de a kaput nem veszélyeztette.

  • Valószínűleg önök is olyan régóta követik a futballt, hogy ha azt olvassák valahol, hogy szbornaja, Nationalelf, selecao és a többi, nem jönnek zavarba, nagyon jól tudják, hogy az orosz, a német és brazil futballválogatottról van szó.

    A Nemzeti Tizenegyet (így nagybetűvel) valószínűleg olyan nehezen mondja ki egy külföldi, mint Dzsudzsák nevét, de örömmel fedeztem fel, hogy a Goal.com egyik cikkében úgy is megemlítik a válogatottat, ahogyan én nem tenném.

  • A Nemzeti Sport Online úgy értesült, hogy az összes korábban leállította magyar szurkolói buszt továbbengedték az olasz hatóságok, az egyik már át is lépte a határt. 

    Senkit nem vettek őrizetbe.

    A négy buszt korábban azért kapcsolták le, mert egy benzinkútnál használtak pirotechnikai eszközöket. 

  • Sajnos élőben lemaradtunk róla, de szerencsére a Facebook-live adásai utólag is megnézhetők. Túl sok érdekeset nem lehet látni, mert a felvétel nagy részében Bernd Storck tart eligazítást a játékosoknak, nagyon jó jel viszont, hogy Kádár Tamás a csapattal edzett, rendben lehet a keddi, osztrákok elleni meccsre.

    Addig egyelőre ezzel kell beérni.

  • Harminc év után először nem utazott el nagy tornára, így hiányzik a franciaországi Európa-bajnokságról Manolo, a spanyol labdarúgó-válogatott vezérszurkolója.

    A 66 éves Manuel Caceres Artesero kilenc világ- és hét Európa-bajnokságot dobolt végig a lelátóról, ám meggyengült egészsége miatt idén nem tartott a nemzeti csapattal.

  • Azok a magyar szurkolók, akiket az olasz rendőrök feltartóztattak, nem loptak, mondta az Indexnek Tóth Mariann, aki az utat szervező cég egyik vezetője. Arról volt szó, hogy négy busszal Padova környékén megálltak, hogy a sofőrök cserélni tudjanak, ekkor néhányan elkezdtek petárdázni és tüzeket gyújtani a benzinkúton, és emiatt állították meg őket Bologna környékén a rendőrök, pontosított az utazásszervező. Szerinte alkoholt és pirotechnikai anyagokat vettek el tőlük, előbbit azért, mert mától az olaszoknál alkoholtilalom van, ezt a helyi konzultól tudja.

  • Tegnap Piszczekkel ütközött egy kiöklözésnél a lengyel kapus az északírek elleni meccsen, a mai sajtótájékoztatón pedig arról beszéltek, hogy egyelőre elég nagy duzzanat van rajta. A kapus a jobb karjával és a felsőtestével ütközött saját csapattársával. Ha nem tud védeni, Lukasz Fabianski állhat be a helyére.