Szemlemorzsa

300 megabittel győzött a Huawei

2014. február 24., 09:29 Módosítva: 2014.03.12 14:30
161

Kiszámítható a mobilipar működése: a gyártóknak mindenről a sebesség jut az eszükbe. Vagy ha az adott kategóriában nincs értelme sebességről beszélni, akkor a termék egészen biztosan okos. Mint például a Barcelonában bemutatott fogkefe, amely bluetooth kapcsolaton rá tud csatlakozni a mobilunkra, hogy pontos statisztikát tudjunk vezetni a fogmosások hosszáról. Az okosüveg pedig a palack aljába épített mérleg segítségével figyeli a folyadékbevitelt.

Az viszont aggasztó, hogy még egyáltalán nem láttuk vicces játékokat. A kiállítás előtti sajtóesemények mindig tele szoktak lenni drónokkal, repülő és guruló robotokkal, amikkel jól el lehet szórakoztatni az újságírókat. Ehhez képest a legtöbb standnál csalódott kollégákba botlottunk. „Van valami új a januári CES óta? Tényleg semmi?” – hangzott el a sztenderd kérdés, és ritkán jött pozitív válasz.

Egyedül a Huawei bejelentései kavarták fel az állóvizet, amiben persze az is benne van, hogy a többi nagy gyártó még nem tartotta meg a sajtótájékoztatóját. Azt mindenesetre jó volt látni, hogy az elmúlt években megfogalmazott kritikánkra végre választ adott a kínai cég, és valamiféle stratégiája is körvonalazódik.

Tovább

Milyen mobilt veszünk idén?

2014. február 22., 09:09 Módosítva: 2014.02.25 13:48
47

Az állatorvosoktól a zsidókig mindennek és mindenkinek van világkongresszusa, de ahogy az élet egyéb területein is, a legnagyobb izgalmakat középtájt kell keresni. Az elektronikai iparban ez egészen pontosan az M betűnél van, a barcelonai Mobil Világkongresszus a világ egyik legfontosabb technológiai eseménye. Az itt bemutatott mobilokból évente másfél milliárd darabot adnak el, a hálózati technológiák pedig több mint hatmilliárd ember ember életére vannak közvetlen hatással. Nézzük, hogy idén mire számíthatunk!

Tovább

Android 80 hüvelykes kijelzővel

2014. január 14., 12:37 Módosítva: 2014.01.14 12:37
135

Milliókat költött az iskolája a legmodernebb interaktív táblákra, de még mindig nincs rá elég tananyag? Vagy lenne tananyag, de úgysem tudnak minden diákot ilyen tábla elé ültetni? A CES-en debütáló szingapúri Touchjet a fenti problémákra kínál megoldást az Androidot futtató projektorával, amivel bármilyen falfelületet interaktív táblává tudunk alakítani.

Ez volt a győztes projekt a CES 2014 Showstoppers Launchit startupversenyén, amelyen a zsűri többek között az ötlet megvalósíthatóságát, újszerűségét, és a fejlesztők üzleti elképzeléseit díjazták. (Volt a CES-en még egy verseny, amelyen startupokat is díjaztak, és azon a magyar származású Sükösd Attila csapata, az Airtame végül megnyerte az első díjat. Az Indiegogo kampányukkal már közel 750 ezer dollárnál tartanak, és még fogadnak megrendeléseket a termékre.)  

A tenyérnyi méretű Touch Pico projektor működésének kulcsa egy infravörös jelet kibocsátó digitális toll, amit a készülék érzékelői nyomon tudnak követni. Ennek köszönhetően a tollal nagyon egyszerűen írhatunk, rajzolhatunk, de akár egyszerűbb játékokat is tudunk irányítani. Meglepően gyorsan reagált a rendszer a toll mozgására, de az nyilvánvaló, hogy a villámgyors reakcióidőt igénylő játékokat nem érdemes ezzel a módszerrel játszani.

Képernyőfotó 2014-01-13 - 15.04.36.png

A projektorral és érzékelővel egybeépített rendszer várhatóan 500 dollárért (110 ezer forint) lesz kapható (amihez hozzáadhatjuk a roppant felhasználóbarát magyar áfát és egyéb adókat is). Akinek van már projektora, nagyjából 150 dollárért megszerezheti az androidos gépet, érzékelőt és tollat tartalmazó szettet. A cég képviselői kihangsúlyozták, hogy megfelelő kialakítású projektorra van szükség, mert ha nagyon girbegurba a teteje, akkor nehéz lesz odarögzíteni, illetve pontosan bekalibrálni a szenzort. A Touchjet is közösségi finanszírozási kampányt akar indítani a projektre.

A tantermeken kívül akár otthon is hasznos lehet egy ilyen projektor, mert az igencsak antiszociális tabletes játékokat közösségi játékká tehetjük. Slava Solonitsyn, a cég martketingvezetője a kiállításon elmondta, úgy akarják továbbfejleszteni a rendszerüket, hogy az egyszerre több infrás tollal használható legyen. A multitouch lehetőség megnyitná az utat a plafonról asztalra vetített társasjátokok előtt. Nem lenne rossz, ha egyetlen gombnyomással tudnánk betölteni a Monopolyt vagy a Catant, és nem kellene több köbméternyi helyen ritkán használt társasjátékokat tárolni.

Amikor Las Vegast megszállják a geekek

2014. január 13., 10:40 Módosítva: 2014.01.13 10:40
7

Majdnem egy hetet töltöttünk Las Vegasban a CES 2014 kiállításon, a geekek újévi kütyüparádéján. Nagy mázlink volt, hogy Budapesten a reggeli köd ellenére felszállt a gépünk, és az órányi késéssel együtt is elértük a houstoni járatot, és az is jó döntés volt, hogy nem New Yorkon keresztül utaztunk, mert az ítéletidő miatt több ezren ragadtak az északi reptereken. Így már szombaton beszereztem a legszükségesebb dolgokat: T-Mobile feltöltőkártya (összesen 70 dollár, korlátlan beszélgetés és sms + 2,5 gigabájt adatforgalom, jó LTE-lefedettség), hamburger. És közben megnéztem, milyen Vegasnak az a fele, amit senki sem szeretne látni:

Alig pár száz méterre a sittes-poros városnegyedtől, megtaláljuk Vegas kedvelt arcát. Sokan még a szilveszterezésből maradtak itt, de több tízezren már a CES kezdetére várnak. Az időjárás igen változatos, valamikor 20 fok van, máskor egész délelőtt 7 fokban lehet dideregni.

Nulladik nap, a CES Unveiled. Az amerikai kollégák felszereltsége néha egészen döbbenetes. Az Engadget és a Verge külön asztalokat bérel szinte mindegyik sajtótájékoztatón, saját kamionjuk van, amiben be tudnak rendezni egy kis szerkesztőséget. Az idősebb kollégák sem a régimódi papír/toll/diktafon kombinációval nyomulnak, hanem a legmodernebb kütyükkel.

Aztán egyszer csak elkezdődik a show, ahol a cégek mindent megtesznek, hogy rájuk figyeljenek. A Monster sajtótájékoztatójára csak azért mentem el, mert kíváncsi voltam egy olyan rendezvényre, ami szűkebb rétegnek szól; sem audiokábelekről, sem zsebben hordozható keverőpultokról nem szoktunk írni. És érdemes volt: Noel Lee, a cég alapító-vezérigazgatója egy pimpelt Segway robogón gurult be a színpadra, és végig onnan beszélt, aztán a volt kosaras Shaq O'Neil és más sztárok is felvonultak, hogy a fantasztikus termékeket méltassák.

Igazi geek buliban is voltunk, a Kingston géptúlhajtó (overclocking) versenyének globális döntőjén, ahol az volt a cél, hogy a folyékony nitrogénnel és egyéb trükkökkel lehűtött gépeket minél magasabb órajelen pörgessék. A sörök és borok mellett gyorsan egymásra talált a keleti blokk, cseh és magyar újságírókkal, és együtt drukkoltunk a lengyel versenyzőnek, aki végül el is vitte a fődíjat.

A vegasi helyszín egyik hátránya, hogy minden gigantikus. Amíg az ember eljut a bejárattól a hotel konferenciatermébe, nagyjából akkora távolságot kell megtenni, mintha belépnénk az Astoriánál a hotel bejáratán, és végül a Kálvin tér közepén lyukadnánk ki. Ráadásul mindig át kell menni a teljes kaszinón, nehogy egyetlen vendég is elkerülje a pénzköltési lehetőségeket. Szerencsére a Google Maps nemcsak az utcán tud navigálni, az épületek többségére is van részletes, szintekre bontott térképe.

Ott motoszkál a kérdés, hogy mi volt a CES 2014 gyilkos terméke? Hogy mutassunk már egyetlen olyan kütyüt, tévét, vagy robotot, amiért lelkesedni lehet? Rossz hírem van: a CES egyáltalán nem erről szól. A legnagyobb tech cégek, a Google, Microsoft és Apple ide sem dugják a pofájukat, a saját rendezvényeiken jelentik be az új iPadet, Windowst és Nexust.

Vegas a kiállítók és a befektetők számára az üzletről szól, míg az újságírónak pontos képet ad az általános trendekről. Néhány termék tavalyelőtt még kuriózum volt, az innovációs részlegen mutatták be közepesen jó prototípusát, most viszont már kész a megjelenésre, és sok hasonló termékkel együtt tematikus részt kapott a főcsarnokban. Ilyen volt idén a 3D nyomtatás, az egészség- és fitnesz-szenzorok és a robotok.

És hová lett a tavalyi legnépszerűbb termék, a zenélő fogkefe? Nem találkoztunk vele, de senkit nem is érdekelnek az ilyen egynyári slágerek.

Beszélgetni tudunk a pc-vel

2014. január 12., 19:51 Módosítva: 2014.03.11 10:42
110

Mostanáig komoly jelenléte volt a Microsoftnak a CES-en, de idén mintha teljesen eltűnt volna, pedig sokan a cég visszatérésére számítottak. A kiállítást olyan eszközök uralták, amik mobilokra vagy tabletekre csatlakoznak, és nagyon kevés esetben találkoztunk azzal, hogy a Windows Phone is a támogatott platformok közt lett volna. A Windows 8 még tartja magát, de a számítógép, ahogyan eddig ismertük, már a múlté. Mondjuk ez nem meglepő, az Index szerkesztőségében is elkezdtük lecserélni az elavult munkaállomásokat, olyan apró és erős számítógépekre, amelyek felcsavarozhatók a monitorok hátára. Ott van a pc, de alig látható.

Ugyanakkor a kiállításon látottak alapján közel vagyunk a forradalmi változáshoz: gyakorlatilag minden eszközünk megvan ahhoz, hogy a pc-t belezárjuk egy zárt hasábba, amin egyetlen vezetékes csatlakozó sincs. Már eléggé kiforrott megoldás az indukciós akkutöltő, amit főleg okostelefonokba építenek bele, de egy apró pc-t is elláthatnának így árammal. Wifin tudjuk átsugározni a képet a monitorra, és természetesen az internetelérés meg a perifériák csatlakoztatásához sem kell drót, csak wifi meg bluetooth.

Az AMD sátrában is kiállított Tango PC már csak egy lépésnyi távolságra van attól, hogy mindezt megvalósítsa. Ez egy viszonylag erős pc, amit kényelmesen zsebre vághatunk, hogy magunkkal vigyük a nyaralóba, rokonokhoz vagy barátokhoz. Még nem teljesen drótnélküli, használatához dokkoló kell, és csak reménykedni tudunk, hogy megvalósul, a fejlesztő ugyanis az Indiegogo oldalán futó közösségi finanszírozási kampánnyal akarja összeszedni az első széria legyártásához szükséges pénzt. A gép legjobb konfigurációjában 512 gigabájtos ssd háttértár, 8 gigabájt ram és négymagos AMD processzor van. Amíg nincs ilyen pc, addig az erősebb tableteket tudjuk asztali gép és laptop helyett használni.

Tovább

A Microsoft eltűnt a CES-ről

2014. január 10., 10:03 Módosítva: 2014.01.20 16:15
13

Majdnem egy évtizedig a Microsoft elég hangsúlyosan volt jelen a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállításán, a Las Vegas-i CES-en. Tavaly azonban úgy döntöttek, kiszállnak. Ezt annyira komolyan gondolták, hogy idén a kiállítás ideje alatt a legnagyobb hír a Microsofttal kapcsolatban az volt, hogy Alan Mullaly Ford-vezér nem akar átmenni a Microsofthoz.

A cégnek nincs saját standja, nincsenek kint a képviselőik, semmilyen módon nem vesznek részt a CES-en. Teljes egészében partnereikre bízzák, hogy népszerűsítsék a Windows 8 operációs rendszert.

Meg is látszik a távollét, idén egyáltalán nincsenek nagy bejelentések, amelyek Windows 8-as gépekről szólnának. A Verge szakírói szerint a Microsoft szinte észrevehetetlen a kiállítótermekben.

Hivatalosan tavaly sem voltak jelen, de Steve Ballmer akkor még vezérigazgatóként felment a színpadra a Qualcomm képviselőivel. Ezenkívül a cég még a Samsung sajtótájékoztatóján is ott volt, amikor az Illumiroom terveket mutatták be.

Idén annyira futja, hogy magántalálkozókat tartanak viszonteladókkal, de nem mennek termékek közelébe. A kiállítást az Androidra és iOS-re optimalizált megoldások uralják, alig látni néhány Windows- vagy Windows Phone-alkalmazást. Ez utóbbi azért érdekes, mert hivatalosan az Apple és a Google sincs kint a CES-en, de platformjaik eladják magukat.

Magyar lehet a CES legjobb startupja

2014. január 9., 19:24 Módosítva: 2014.01.10 09:52
521

Sikeres magyar cégeket láttam Las Vegasban. Megírom. Főleg hogy az egyikük annyira sikeres, hogy a Best of CES 2014 jelöléseinek és díjainak kiosztásával megbízott Engadget kütyüportál szerkesztősége startup kategóriában beválogatta őket döntősnek, és a közönségszavazáson is indultak. (Eredményhirdetés itteni idő szerint 9-én este lesz.)

Az Airtame nevű cégről van szó, amely igazából dán, de az alapító és műszaki vezető (CTO) Sükösd Attila, aki Dániában járt egyetemre. Termékük egy képernyőmegosztásra használható szoftver, valamint egy hozzá tartozó apró eszköz, amit a tévé hdmi portjára kell rácsatlakoztatni. Ilyen a Google Chromecast is, de az Airtame nemcsak a keresőcég online szolgáltatásait tudja a tévére sugározni, hanem bármi mást is. A bemutatón egy Linuxon futó játékot próbálhattam ki, de a kliens Mac és Windows rendszerű gépekre is feltelepíthető lesz.

Aki járatos a technológiai trendekben, annak feltűnhetett, hogy az Airtame nagyon hasonlít a Miracast szabványú eszközökre is, amik pont ugyanezt valósítják meg: egyre több okostelefonban és tabletben megtalálható ez a megoldás, többnyire kijelzőtükrözés néven, ami arra utal, hogy a mobilon látott tartalmat átsugározhatjuk a szintén Miracast-kompatibilis tévékre. Sükösd Attila elmondta, azért használnak saját protokollt a Miracast helyett, mert így nem függnek attól, és rugalmasabban tudják továbbfejleszteni az eszközeiket. Az Airtame egyébként nyílt forráskódra épít, és a szoftverük elérhető lesz az ilyen projekteket gyűjtő Github oldalon.

Hogy mire képes az Airtame, amire a Miracast nem? Például működhet vezetékes hálózaton, és eszközüket akár olyan külső adapterrel is kiegészíthetik, amely a micro usb portot alakítja át ethernet csatlakozóvá. Emellett az Airtame olyan régebbi gépeken is fut (például egy ötéves Macbookon), ami a benne lévő wifi csipkészlet elavultsága miatt a Miracast soha nem lesz képes. Az is egyedi extra, hogy a kijelző képét nemcsak a tévére kötött eszközükre, hanem más Airtame-et futtató számítógépre is át tudjuk sugározni.

Az Airtame az Indiegogo közösségi finanszírozási kampányán gyűjtött pénzt a hardver legyártásához, és a célként kitűzött 160 ezer dollárt sokszorosan túlhaladták, most 460 ezer dollárnál járnak (Bocsánat, nem, most már 470 ezernél. 471....á, hagyjuk). Sükösd Attila elmondta, a CES-en 30-40 forgalmazó megkereste őket, hogy szeretnék árulni az Airtame-et.

Tovább

Elmerültünk a virtuális valóságban

2014. január 9., 01:05 Módosítva: 2014.01.10 09:52
192

Kedden megnyílt a kiállítási tér a CES-en, és a hatalmas geek bulit megszervező Consumer Electronics Association küldött néhány helyzetjelentést ezzel kapcsolatban:

  • rekord mennyiségű innováció van: több mint 3200 kiállító 185 ezer négyzetméteren
  • az USA-ban idén 208 milliárd dollár lesz a fogyasztói elektronikai ipar forgalma
  • a forgalom növekedésének 65 százalékát az új termékkategóriák hozzák

Ilyen új termék például a Google Glass, aminek a népszerűsége miatt egyre többen próbálnak fejen hordható kijelzőket piacra dobni. A kategória eddig is létezett, többnyire nagyon drága, utazások során használható mozirendszerként, de most az intelligens funkciók kerültek előtérbe. A Vuzix például olyan virtuális valóságot vetít a szemünk elé, mint amikor Leia hercegnő segélykérő üzenetét játszotta le R2D2 a Csillagok háborújában. Egyetlen apró különbség, hogy mindez a szemüveg lencséjére van rávetítve, és nem hologramként jelenik meg előttünk. Lesznek vakoknak szánt szemüvegek is, amelyekben a lényeg a keretbe épített kamera: felismeri a szöveget a közlekedési táblákon vagy akár a könyvekben is, és hangosan felolvassa a felhasználónak.

Általános fogyasztói szemmel az Epson szemüvege tűnt a legjobb ilyen eszköznek. Kicsit csiszolni kell a dizájnon, mert túl nagy és nehéz, könnyen lecsúszik az ember orráról, de összességében nagyon jó. Mindkét szem elé vetít, és szép a megjelenített tartalom. Az Androidot futtató Moverio BT-200-ra már játékot is kifejlesztettek: fejünk forgatásával kell megtalálni és lelőni a minket körülvevő térben lebegő virtuális űrhajókat. Kívülről nézve olyan, mintha elmentek volna otthonról, mert ép eszű ember nem forog körbe körbe a plafont bámulva, de a szemüveg mögött a belső kis világunkban garantált a szórakozás.

Minden rétegnek saját óra

2014 az okosórák és -karkötők éve lesz, ez egészen biztos. A Samsung Gear, Sony Smartwatch 2 és Pebble után legalább ötven másik gyártó rávetette magát a témára. Beszállnak a gps-es cégek, mint a Garmin, Mio és Magellan, divatcégek, például a Skechers, és a fitneszkütyük gyártói is.

Az óraként vagy ékszerként hordható eszközök piacán fontos a szép dizájn, és kétségtelen, hogy néhány márka (Apple) ebben kimagasló minőséget képvisel. De az is számít, hogy az eszköz milyen rendszerbe illeszkedik bele. Az iFit például azzal próbálja elnyerni a sportolók kegyeit, hogy a karpántba helyezett szenzorral vagy a telefonos szoftverükkel elvégzett méréseket össze lehet kötni a fitnesztermeknek legyártott futópadjuk és szobakerékpárjuk méréseivel.

Sokan vannak, akiket egyáltalán nem érdekel a fitnesz, és csak a bejövő lájkokról akarnak értesítést, vagy kizárólag a babamonitort akarják figyelni a csuklójukról, vagy esetleg csak azért kell a karóra, hogy jelezzen, ha otthon hagyták a mobilt.

Tovább

Konzol nélküli konzolos játékot ígér a Sony

2014. január 8., 15:58 Módosítva: 2014.01.10 09:52
37

A Sony kicsit továbbfejlesztette egy meglévő szolgáltatását és olyat mutatott a CES-en, ami megváltoztathatja az online játékot. A cég bejelentette a Playstation Now nevű szolgáltatását, amely valójában a korábbi Gaikai továbbfejlesztett változata. Az évek óta létező (és a korábbi rivális Onlive-val nagyot bukó) megoldás lényege, hogy konzolok nélkül, a felhőben tudunk játszani a megfelelő eszközökön, például okostévén, vagy később tableten, mobilon.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha valakinek van Sony hardvere – ami lehet akár csak egy tévé, konzol nélkül –, akkor streamelni tudja a cég egyes játékait. Egészen pontosan játszani tud velük úgy, hogy fizikailag a játék nem a gépen van, hanem egy távoli szerveren.

A Sony a Las Vegas-i CES-en mutatta be a szolgáltatást, amelyet valószínűleg idén nyáron indítanak el, egyelőre csak az Egyesült Államokban. Ekkorra a Bravia televíziók új sorozatába is beépítik a Playstation Now-t. Később további készülékekkel is elérhető lesz a streaming, például okostelefonokban és tabletekben is.

Technikailag ez úgy néz ki, hogy a játék futtatásához szüksége számításokat a távolban végzik el és csak a képeket streameli vissza a felhasználó képernyőjére. Ehhez természetesen jó internetkapcsolatra van szükség. A bemutatón a jelenlévő újságírók kicsit lassúnak találták a játék első indulását, de amint elindult már nem voltak problémák. A God of War nevű játékkal játszottak a Verge írói, tapasztalatuk szerint kicsit szaggatott volt az irányítás, tehát a gomb megnyomása és a történés között volt némi különbség, de azért le tudtak nyomni jó néhány ellenfelet. A játékstream másik hátránya a kapott kép, ami tömörített videofolyam, így nem olyan minőségű, mintha konzollal játszana az ember.

A Sony arról nem beszélt, hogy mik a tervei az európai indítással. Itt az a gond, hogy túl sok a szolgáltató, túl sok különböző érdeket kell figyelembe venni ahhoz, hogy elindulhasson.

A játékokat amúgy a felhőbe lehet majd menteni, vagyis nem eszközhöz kötött majd, hogy éppen hol tartunk, így bárhol tudjuk folytatni. Játékokat havi előfizetéssel és egyszeri vásárlással is meg lehet majd szerezni.

Kínos közjátékok a CES-en

2014. január 8., 10:39 Módosítva: 2014.01.10 09:52
38

Elképesztő technikai újdonságokat mutatnak be az idei Las Vegas-i CES-en, hiperfelbontású tévéket, repülő kütyüket, még kisebb chipeket. A gondosan megtervezett bemutatókat azonban néha megzavarja egy-egy nem várt esemény.

És itt nem olyanra kell gondolni, hogy elmegy az áram, vagy nem homályos a kivetítő. Néha maguk a résztvevők keverednek megrendezett vagy véletlen botrányba, hogy aztán napokig mindenki arról beszéljen.

A Samsung bemutatóján Michael Bay rendezőnek kellett volna arról lelkendeznie, hogy mennyire jók a cég ultra hd felbontású tévéi. Arra azonban úgy tűnik, nem készítették fel a Transformers rendezőjét arra, hogy a tévékről kell beszélnie. Amikor megkérdezték tőle, akciófilmek rendezőjeként miért fontos neki az új technológia, csak hebegett-habogott, majd megfordult és lement a színpadról. Nézzük meg a Verge videóját az esetről:

A T-Mobile vezérigazgatója ennél sokkal jobban járt, igaz ő nem színpadon égett le, hanem egyszerűen belógott a rivális AT&T partyjára. Ez annyira nem tetszett az AT&T-seknek, ki is vezették a teremből John Legere-t.

Persze az egész szituáció nem előzmény nélküli, a két cég kapcsolata nem nevezhető barátinak. John Legere néhány nappal ezelőtt például kétségbeesett lépésnek nevezte az AT&T ajánlatát, hogy kétszáz dollárt ad azoknak az ügyfeleknek, akik átmennek hozzá a T-Mobile-tól. Az AT&T CES-es sajtótájékoztatója alatt is folyamatosan küldözgette gúnyos üzeneteit Twitteren az elhangzottakkal kapcsolatban.

Legere egyébként simán besétált a bulira, fényképezkedett a CNET újságírójával, Roger Chenggel. Az húzhatta ki a gyufát az AT&T embereinél, hogy John Legere T-Mobile-os pólót viselt a kabát alatt. De ez inkább csak ürügy lehetett.

Emberek internete épül a CES-en

2014. január 7., 21:27 Módosítva: 2014.01.08 14:53
77

Hello internet, itt a Fitbug szenzor. A begyűjtött adataim szerint Tóth Balázs hétfőn 12860 lépéssel körülbelül 8,53 kilométert tett meg. Ennek majdnem a fele, 6304 lépés lendületes volt. Hello internet, itt a Digical naptár, reggel 9 és este 10 között sajtóesemények vannak bejegyezve a Mandalay Bay hotel, a Las Vegas Convention Center és a Mirage területén.

Helló főnök, beájultam az ágyba, a cikk nem lesz kész időben.

Sajnos még nincs olyan eszközöm, ami ezt az utolsó mondatot is magától elküldené, pedig az most nagyon jól jött volna. Esetleg magyarázatként csatolhatott volna a levélhez mérési adatokat, meg egy übercuki macskás képet, mert az mindenhez passzol.

Tovább

Az első szög a 3D koporsójában

2014. január 6., 17:33 Módosítva: 2014.01.06 17:33
126

A Vizio elkötelezte magát az ultra high definition, vagyis 4K televíziók mellett. Ez azt jelenti, hogy az általában olcsó tévéket árusító amerikai gyártó bemutatta első ultrafelbontású tévéit. Ezek 50 és 70 hüvelyk közöttiek lesznek, vagyis jóval nagyobbak, mint a mostani sorozat.

Kétféle árazásra készülnek, az olcsóbb paneleknél agresszív árpolitikát folytatnak, így valószínűleg megtartják népszerűségüket és első helyüket a piacon. Ugyanis Vizio tévékből adják el a legtöbbet az Egyesült Államokban. Lesz egy másik kategória is, a jobb panelek, itt jóval visszafogottabb árazást terveznek, de ezek a cég eddigi legjobb minőségű tévépaneljei.

A legfontosabb változás azonban az, hogy a Vizio teljesen felszámolja a 3D-t a tévéiben. Egyszerűen nem lesz benne ez a lehetőség. Merész lépés ez a gyártótól, de azt mondják, hogy a felhasználóknak nem fog hiányozni, hiszen már most sem használják ezt a funkciót. Hiába van szinte minden lapostévében 3D, nagyon kevesen nézik is ezt.

A jövő megmutatja, hogy a Viziónak volt igaza, vagy a többi gyártónak, akik most is szorgalmasan pakolják bele a 3D funkciót szinte az összes tévéjükbe.

Ugráló drón, plafonjáró helikopter a CES-en

2014. január 6., 12:43 Módosítva: 2014.01.08 14:53
141

Még csak a CES nulladik napja ért véget, de máris találkoztam néhány nagyon vad termékkel. A legjobb a Parrot új mini drónja, mert van rajta két védőtárcsa, amivel megakadályozhatjuk, hogy a fal ledarálja a lapátokat. Vagy a lapát a falat. Tudom miről beszélek, a fiam egy olcsóbb távirányítós helit kapott karácsonyra, és elég sokszor a falhoz vágta már.

A Parrot MiniDrone kis energiaigényű bluetooth 4.0-n kommunikál a távirányítóként használt mobillal, és apró mérete miatt csak 8 percig reptethetjük. Valószínűleg sokkal olcsóbb lesz a 90 ezer forintos, nagyobb méretű AR Drone 2.0-nál. Még ennél is viccesebb a Parrot másik újdonsága, a két keréken guruló Jumping Sumo, ami szintén mobillal távirányítható, és 80 centi magasra tud felugrani, tehát bármit leverhetünk vele a konyhapultról. 

Van róluk egy promóvideó is:

Tovább

Ez a CES 2014 hét legfontosabb témája

2014. január 5., 21:07 Módosítva: 2014.01.10 17:14
67

Las Vegasban mindjárt elkezdődik a CES, ami egyfajta geek szuperkupa: akinek a bitektől dobban meg a szíve, az most gúvadó szemekkel nézi, hogy mik lesznek 2014 technológiai trendjei. Mi már a helyszínen várjuk a startot, kezdünk ráhangolódni Nevada kellemes időjárására és a 9 óra mínuszban lévő időzónára. A napsütéssel és az egy szál pólóban való rohangálással nincs is bajunk, de utóbbin még kicsit finomítani kell, mert hajnali kettőkor ébredni egyáltalán nem mókás. Így viszont bőven volt időnk utánanézni, hogy mire számíthatunk a következő napokban.

1. Hordható eszközök

Idén elkerítettek a CES területén egy Divat Zónát, ahol a hordható eszközök és intelligens ruhák sorakoznak fel. Bemutatkozik egy pulóver, amely a külső hőmérséklethez igazítja a vastagságát, és olyan bizarr eszközök is lesznek, mint a kanadai Bionym karkötője, amely a felhasználó szívveréséből generál jelszót. A francia Babolat nevű cég pedig teniszütőt modernizálja: a beépített szenzorok mindenféle adatot begyűjtenek az ütésekről, ezzel segítve a játékos fejlődését.

Tovább

Megkerülik a gyártók a Windowst

2013. december 30., 15:22 Módosítva: 2013.12.30 15:22
79

Nem lesz túl boldog a Microsoft, ha a hardvercégek ügyesen végrehajtják a Windows ellen intézett lázadásukat, amelyben az Android kapja a főszerepet. A laptopok és hagyományos asztali gépek gyártói elhatározták, hogy a Windows 8 mellé még egy operációs rendszert is feltepítenek, mert a Microsoft kínálata még szegényes, az Android szoftvertboltja azonban tele van olyan appokkal, amiket érintőkijelzőre terveztek.

Alig van olyan cég a pc-iparban, amelynek ne lenne tapasztalata az Androiddal, tehát nem egy ismeretlen területre kell belépniük. Hogy csak a legnagyobbakat említsem, a Lenovo, az Acer, a HP, a Samsung és a Dell is évek óta gyárt androidos tableteket és okostelefonokat, nyilván van androidos fejlesztésekkel foglalkozó csapatuk. Helyzetüket az is könnyíti, hogy az Intelnek megjelentek a mobil eszközökbe szánt processzorai, tehát vannak olyan hardveres platformok, amiken a Windows 8 és az Android egyaránt futtatható.

Tovább

Ennél nagyobb tévét még nem gyártottak

2013. december 30., 11:43 Módosítva: 2014.01.07 09:53
432

A Samsung egy 110 hüvelykes televíziót mutat be a januári CES 2014-en, emellett még a mostani legnagyobb tévéjük, a 85 hüvelykes modell is törpének tűnik majd. A tévé 2,6 méter széles és 1,8 méter magas lesz.

A monstrumot rögtön piacra is dobják, elsőként Kínában, a Közel-Keleten és Európában. Még nincs hír arról, hogy mennyibe fog kerülni de valószínűleg több autó is kijön az árából, mert a 85 hüvelykeset is 40 ezer dollárért árulták.

Arra ne számítsunk, hogy bemegyünk a helyi elektronikai kiskereskedésbe és megnézzük a tévét, az ilyen óriásokat ugyanis nem a hagyományos módon árulják. Általában megrendelésre szállítják le a cégeknek. Mert azt is beláthatjuk, hogy nem egy átlagos lakásba való a legnagyobb franciaágynál is nagyobb tévé.

Sokat egyelőre nem tudni a tévéről, a Samsung annyit árult el, hogy Ultra HD felbontású lesz. Lesz egy kistestvére is, a 105 hüvelykes, hajlított kijelzős, szintén UHD tévé.

Kéne Jennifer Lawrence 5120*2160-ban?

2013. december 21., 12:04 Módosítva: 2013.12.30 10:48
82

A Samsung és az LG hajlított képernyőjű tévéi még nagyobbak lesznek, és több mint négyszer nagyobb felbontásúak a most kapható full hd berendezéseknél. A világ két legnagyobb tévégyártója a hajlított formát megtartja, de a képátló a korábbi 77 hüvelykről 105-re, azaz 2,6 méterre változik.

A csúcskategóriás tévék mérete úgy nő meg, mintha a Playboy kihajtható poszteréhez hozzáillesztenének még egy lapot: a korábbi 16:9-es képarány megváltozik 21:9-re. Ennek hála sok filmet pont úgy nézhetünk meg, ahogyan azokat a moziban leadták, illetve a 16:9-ben közvetített sportmérkőzések mellett extra hely jut az egyéb kapcsolódó tartalmaknak. 11 millió pixelen, 5120×2160-as felbontáson az aktuális szuperbombázó, Jennifer Lawrence is jobban mutat majd.

Hamarosan élőben is megnézzük ezt a tévét Las Vegasban a CES-en.

IFA: most már mindent tudunk

2013. szeptember 9., 14:23 Módosítva: 2013.09.09 14:23
39

1. Háromról a négyre lépünk?

Csak lassan, óvatosan. A full hd felbontás négyszeresét kínáló 4K tévékért és kamerákért ma még csillagászati összegeket kérnek, de néhány kínai gyártó (TCL, Seiki) már elkezdte lenyomni az árakat, amit a többi ismert márka sem nézhet majd tétlenül. Az is kiderült azonban, hogy a 4K bevezetéséhez sok mást is frissíteni vagy bővíteni kell. A videók lejátszásához erős processzor, tárolásukhoz terabájtos háttértár szükséges. Természetesen a 3D is megmarad a készülékekben, de már messze nem kap akkora hangsúlyt, mint egy évvel ezelőtt.

2. Az okosóra az ötödik kijelző?

Szép okosórákat láttunk, de a Samsungé drága, ráadásul csak néhány csúcskészülékkel lehet használni, ellenben a Sony Smartwatch egy nagyon szép, viszont kevésbé ötletes eszköz. Például nincs rajta kamera, mint a Samsung Galaxy Gearen. Kettejükön kívül még tucatnyi másik cégnek vannak okosórái, például a Braunnak is. És nincs benne villanyborotva. Az órák egyik közös jellemzője, hogy bluetooth segítségével kapcsolódnak a telefonra, enélkül általában csak az időt tudják megmutatni, a másik közös jellemzőjük meg az, hogy a normál órákhoz képest gyorsan lemerülnek.

3. Mit lehet még a mobilra kötni?

Például a Grand Baristo Avanti nevű kávégépet, amely egy okostelefonon futó app segítségével tudja beállítani az ital ízét, víz- és tejtartalmát. A Philipsnek van egy Home Cooker nevű eszköze is, amely wifin tölti le a recepteket, és teljesen egyedül előkészíti a vacsoránkat. Viszont a Samsung standjánál öt percen át néztük, ahogy az NFC-s nyomtatókat próbálták összekapcsolni az okostelefonokkal, de nem jártak sikerrel. A mobilok processzorait és más csipeket gyártó Qualcomm bemutatott egy aprócska wifis lapkát is, amivel gyakorlatilag bármilyen elektromos eszköz összeköthető lesz a telefonunkkal.

Tovább

Varázstollal és gyerektablettel játszottunk

2013. szeptember 8., 11:51 Módosítva: 2013.11.20 11:48
25

Nem tűnik el a 3D az újságok címlapjáról, de a megjelenítőktől a nyomtatók veszik át a főszerepet. A berlini IFA egyik legizgalmasabb kiállítója volt a 3Doodler, akik egy sikeres Kickstarter kampány után készen állnak a levegőben rajzoló 3D toll legyártására. Megoldásuk nagyon egyszerű, a hagyományos 3D printerekbe is használt alapanyagokat (ABS vagy PLA) megolvasztják, majd a toll hegyénél lehűl és gyorsan megszilárdul. A kihúzott szál vastagsága azon múlik, hogy milyen gyorsan mozgatjuk a tollat, és hogy az eszköz két fokozata közül melyiket használjuk.

Gyorsan elsajátítható a toll kezelése, de ne várjunk olyan remekműveket, mint amilyeneket a több ezer dolláros 3D printerekkel hozhatunk létre. Max Bogue, a 3Doodler társalapítója elmondta, hogy a százdolláros eszköz leginkább egy kis szobor vagy épületmodell felskiccelésére jó. A műanyagot akár drótvázként is használhatjuk, és be tudjuk borítani más anyaggal. Gyerekjátéknak sem rossz, de nem a legkisebbek kezébe való, mert a toll hegye eléggé felforrósodik.

A 3Doodler csapata igyekszik nagy közösséget építeni, és ingyen elérhetővé tenni olyan mintákat, amelyek alapján könnyen el tudnak indulni az amatőrök. Egy csomag alapanyag körülbelül tíz dollár lesz, és nagyjából kijön belőle az az Eiffel-torony, ami a fenti képen látható.

Tovább

Leleplezzük a 4K piszkos titkát

2013. szeptember 7., 19:24 Módosítva: 2013.10.09 08:11
36

A lenyűgöző 4K tévék egyelőre nem túl hasznosak, és ennek ugyanaz az oka, mint ami az elmúlt években 3D és a full hd bevezetését lassította: kevés a tartalom. A profi 4K kamerák drágák, és ezen a területen nem számítunk gyors előrelépésre, mert a tévécsatornák egy része még a 16:9 képarányú és full hd felbontású adásra sem állt át.

Sajnos a gond sokkal nagyobb, mint azt eleinte gondoltuk. Azt hallottuk, hogy a Sony a túlmelegedéstől tartva nem tett 4K kamerát az egyébként kiváló, 20 megapixeles fényképezővel felszerelt Xperia Z1 okostelefonba. Ez nagyon kíváncsivá tett minket, az Acer ugyanis nem volt ilyen szívbajos, és a Liquid S2 telefonba 4K kamerát épített. Ezt ki is próbáltuk, és most már értjük, hogy miért korai a 4K bevezetése.

A Liquid S2-nek elég komoly a hardvere, a négymagos és 2,2 gigahertzes Qualcomm Snapdragon az egyik legjobb processzor, amit ma mobilba lehet építeni. Melegedést nem éreztünk, de amikor a kamerát átállítottuk 4K felbontásra, felvétel közben a kijelzőn megjelenő kép rettenetesen szaggatott. Ez egy dolog, ettől még a felvétel lehetne akár jó is, de van itt még valami. Nem egészen egy percen át forgattunk, amivel egy 610 megabájtos videófájl jött létre.

Tovább

4K és hajlított OLED a tévézés csúcsa

2013. szeptember 6., 18:02 Módosítva: 2013.10.09 08:11
31

A tévégyártók gyorsan eltemették a 3D technológiát. Továbbra is ott lesz a készülékekben a térhatású megjelenítés, mert a vállalatok nem hagyják veszni a fejlesztésbe belepumpált sok tízmilliárd dollárt, de a 3D a leírás apró betűs részébe került át. Persze az LG még tartja a frontot, csarnokában egy egész falat beborítottak 3D-panelekkel, de már nagyon kevés látogató orrán pihent 3D-szemüveg, amit a bejáratnál lehet felkapni. Úgy tűnik, az emberek jobban szeretnek fedetlen szemekkel tévézni. Az LG kitartásának biztosan lesz eredménye, és ha ilyen lendülettel viszi tovább a témát, akkor készülnek majd szemüvegmentes 3D tévék is.

Tovább

Színesednek az IFA tabletjei

2013. szeptember 6., 15:59 Módosítva: 2013.09.06 15:59
3

A cégek még mindig hisznek a tabletekben, hiába az egyre növekvő méretű mobilok, idén is tele van az IFA 7-8-10 hüvelykes táblagépekkel. Semmi jele annak, hogy csökkenne a modellek száma. Az új tabletek a legolcsóbb phabletektől a drága csúcsgépekig terjednek. Nézze meg galériánkat az újdonságokért!

Itt a Sony kamerás gyilkosa

2013. szeptember 5., 17:43 Módosítva: 2013.09.08 16:44
145

Szeptemberben megérkezik a boltokba az Xperia Z1 okostelefon, amivel a Sony egyszerre próbálja megtámadni a Samsungot és a Nokiát: saját alkalmazásokkal egészíti ki az Androidot, akárcsak a Samsung, és nagyon sokat foglalkozik a fényképezés fejlesztésével, hogy a Nokia Lumia 1020 PureView 41 megapixeles kamerája ne tűnjön olyan kimagaslóan jónak.

Az IFA 2013 sajtótájékoztatóin előadó Sony-vezérekből árad a magabiztosság, és azt hangoztatják, hogy be tudják magukat betonozni a harmadik helyre az okostelefonok gyártói közt. Amibe persze még az LG-nek is lesz némi beleszólása.

Mindent beletettek

Elég végigolvasni a Sony Xperia Z1 hardverleírását, hogy lássuk, valódi csúcsmobilról van szó. A négymagos Snapdragon 800 processzor 2,2 gigahertzes, van hozzá 2 giga RAM, valamint 16 gigabájtos háttértár, ami akár 64 gigabájtos kártyával is bővíthető. 3000 milliamperórás akku gondoskodik arról, hogy ne kelljen állandóan töltőre dugni a Z1-et. A kijelző full hd (1920×1080 pixel) felbontású, kamerája pedig 20,7 megapixeles. A wifi már ismeri a 802.11ac szabványt, a mobilneten pedig akár 150 megabites letöltési sebességre is képes, ha 4G/LTE-re csatlakozunk, és a szolgáltatónknak van ilyen sebességű hálózata.

Tovább

Minifényképező a Nikontól

2013. szeptember 5., 16:04 Módosítva: 2013.09.05 20:50
38

A Nikon két fényképezőgépet is bejelentett ma, az egyik a cég hagyományait követő gép, a másik azonban teljesen kilóg a sorból, egy aprócska, hitelkárya méretű fényképezőgépről van szó.

A nagy teljesítményű és Nikon Coolpix P7800 nagy fényerejű, 28–200 milliméter f/2,0–4,0 zoom NIKKOR objektívvel, beépített elektronikus keresővel és nagyméretű, hátsó megvilágítású, 12 megapixeles CMOS képérzékelővel rendelkezik. Nagy fényerejű és felbontású, 7,1-szeres zoom NIKKOR objektívjében 2 ED üveg objektívelem is található, hétlamellás írisze pedig jobban elmosott hátteret és szuper élességet kínál. Akár 8 kép/másodperc sebességű sorozatfelvételre képes és 1080p videókat készít (25 vagy 30 kép/mp).

littlecam
Fotó: Nikon

A Coolpix S02 egy apró fényképezőgép, hosszra kisebb egy hitelkártyánál, persze ez nem igaz a vastagságára, de így is a legkisebbek közül van. A 13 megapixeles CMOS-érzékelő, a 7,3 gigabájtos os belső memória és a háromszoros optikai zoom nem emeli a csúcsgépek közé, de egy teljes értékű kompakt gépnek megfelelő minőséget ad.

Úgy tűnik, a Nikon főleg az éjszaka bulizókat veszi célba a fényképezőgéppel, a bemutató közleményben sokszor említik ugyanis ezt a célcsoportot. A gép elfér a legkisebb táskában is, beépített xenon-vakuja nagyobb teljesítményű a LED-vakuknál és egy bárban is elég fényt ad a jó minőségű képekhez. Éjszakai tájkép módban alacsony ISO beállítás mellett is éles képeket rögzíthet úgy, hogy a gép négy felvételt készít gyors egymásutánban, majd ezeket ötvözi.

Az S02 csak száz gramm, fehér, rózsaszín és fekete színekben lesz kapható szeptembertől. Ára 180 dollár, vagyis nagyjából 41 ezer forint lesz.

A HTC megújította a Desire sorozatot

2013. szeptember 5., 13:25 Módosítva: 2013.10.04 09:08
7

A HTC két új okostelefont mutatott be az IFA előestéjén, a Desire 601-et és a Desire 300-at, mindkettő a nagy sikerű Desire sorozat középkategóriás darabja. Ezen kívül még a HTC One és a One mini színes, kék modelljét is bemutatták, valamint egy BoomBass névre keresztelt hangszórót.

htc-desire-601-en-slide-01.png

A Desire 601 a csúcsmobiltól, a One-tól vett át ötleteket. Maga a telefon a kisebbek közé tartozik, csupán 4,5 hüvelykes a kijelzője, 9,88 milliméter vastag és 140 gramm. Kétmagos, 1,4 GHz-es Qulacomm Snapdragon 400 processzort tettek bele, 1 gigabájt RAM-mal, operációs rendszere Android 4.2.2 Jelly Bean. Nyolc gigabájtos belső memóriája mellé akár 64 gigabájtos külső tárhelyet is tehetünk.

Kamerája öt megapixeles, 1080p videót készíthetünk vele, elülső kamerája pedig egyszerű VGA. Akkumulátora 2100 mAh-s, ami 12,8 órás üzemidőt tesz lehetővé bekapcsolt mobilinternettel.

A Desire 300 kicsit vastagabb és kicsit könnyebb, vagyis 10,12 milliméter és 120 gramm. Ennek leheletnyivel kisebb a kijelzője, 4,3 hüvelykes. Kétmagos 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 processzort tettek bele, 512 megabájt RAM-ot, 5 megapixeles kamerát. Akkumulátora is kisebb, de állítólag 11 óráig lehet rajta beszélni. Operációs rendszere Android 4.2 Jelly Bean.

Mindkét készülék októbertől vásárolható meg, szintén ekkor kerül a boltokba a Vivid Blue nevű készülék, amely a One és a One mini színes tokos változata.

Már a phableteket is elérte a 4K

2013. szeptember 5., 11:37 Módosítva: 2013.09.05 12:04
2

A 4K bűvöletében él az Acer is, a cég a Liquid S2 hathüvelykes phablettel szeretné befogni a Samsung Galaxy Note-ját. Berlinben mutatták be az ultravékony, Gorilla Glass kijelzős készüléket, 1920×1080-as felbontással.

A CNet újságírói kicsit nehéznek találták, de méretéhez képest ez elmegy. Az S2 2,2 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 800 processzort kapott és 2 gigabájt RAM-ot. Kijelzőjét kellően reszponzívnak találták. Belső tárhelye 16 gigabájtos, de ami fontosabb, ez bővíthető is akár 128 gigabájtos microSD kártyával. Az Acernél rájöttek arra, hogy ha ilyen felbontású videókat készítünk, akkor bizony szükség van a tárhelyre, nem elég a néhány gigabájt beépített tárhely.

Acer-Liquid-S2-September-2013

Az S2-re Android 4.2.2 operációs rendszert tettek, ez nem a legfrissebb változata a Jelly Beannek. 13 megapixeles kamerájával 60 fps videókat tud rögzíteni, összesen öt beállítást tudunk rögzíteni a fényképező alkalmazásába, hogy a lehető leggyorsabban le tudjuk fotózni, amit szeretnénk. Ha például egy napfényes helyről bemegyünk egy sötétebb szobába, ne kelljen az összes beállítást megváltoztatni, hanem egy kattintással átálljon a gép. Persze az automatikára is lehet bízni, ezt, de néha a kézi beállítás többet ér.

Október végétől kapható, tehát még időben a polcokra kerül a karácsonyi szezon előtt. Azt azonban nem lehet még tudni, hogy mennyiért lehet megvásárolni a fekete és piros színekben kapható phabletet.

Menő lett a Samsung okosórája

2013. szeptember 5., 09:22 Módosítva: 2013.09.05 10:13
139

Ne fogja más a tollat, amikor életed sztoriját írod – ezzel a mélyenszántó gondolattal indította el a Samsung az IFA 2013 kütyükiállítást, a nulladik nap nagy bejelentése ugyanis a Galaxy Note 3 okostelefon és a Note 10.1 tablet idei változatának bejelentése volt. Ezeknek az eszközöknek a kijelzőjére műanyag tollal tudunk írni és rajzolni. De nem a Note-sorozat új tagjai voltak a legjobban várt újdonságok, hanem a Galaxy Gear okosóra, ami sokkal jobban néz ki, mint amit a kiszivárgott képeken láttunk.

A Galaxy Gear önmagában nem jó semmire, a Samsung vezetői is többször elmondták, hogy ezt kiegészítőnek szánják a legdrágább mobiljaikhoz. Kérdéses, hogy mennyien lesznek vevők rá, mert a szeptemberben megjelenő eszköz annyiba kerül, mint egy középkategóriás okostelefon, és a hardvere is nagyon hasonló: Android fut rajta, processzora 800 megahertzes, és appokat telepíthetünk rá.

Tovább

Tíz kínzó kérdés az IFA 2013 előtt

2013. szeptember 4., 13:49 Módosítva: 2013.09.05 10:04
11

1. Háromról a négyre lépünk?

Egy ideig tartotta magát a 3D technológia, aminek forradalmi változást kellett volna hoznia a házimozizásba, de a kezdeti lendület gyorsan elfogyott, és a gyártók többsége már nem erre építi a stratégiáját. Ami egy számmal nagyobb, az mindenképpen jobb is, tehát éppen iedeje is volt átlépni 4K-tévék korszakába. A 4K sok előny tud felmutatni a 3D-hez képest, például nagyon egyszerűen összefoglalható a lényege: négyszer több (3840×2160) pixel van a kijelzőn, mint az eddig csúcsnak számító full HD-nál (ami csak 1920×1080 pixel). Az meg már csak hab a tortán, hogy szemüveg és egyéb macerák nélkül élvezhető a képminőség javulása.

2. Az okosóra az ötödik kijelző?

Minden geek azon izgul, hogy milyen lesz a Samsung Galaxy Gear okosóra, amely a tévé, számítógép, okostelefon és tablet mellett az ötödik tartalomfogyasztó eszköztípus egyik ígéretes példánya. Persze csak akkor, ha nem számoljuk a vadhajtásokat, például az e-könyv-olvasókat. Vajon több lesz, mint egy érdekes kísérlet? A hardver specifikációja már kiszivárgott, de mi tudjuk, hogy nem ez a lényeg, hanem hogy kényelmes-e, és hogy van-e bármi értelme ilyet hordani. Hamarosan kiderül, hiszen a Samsung már az IFA kezdete előtt, szeptember 4-én este megtartja a sajtótájékoztatóját. Valószínűleg tucatnyi más okosórával is találkozunk a kiállításon.

3. Mit lehet még a mobilra kötni?

Megjelent néhány érdekes eszköz, például a telefondokkolóval ellátott nyomtató a Samsungtól, amely androidos eszközökkel kompatibilis.

A koncepció egyelőre kezdetlegesnek tűnik, az egyik prototípusban például hangszórókkal kombinálták a printert. Megérkeznek azok a kiegészítők, amikkel egy telefon teljesen át tudja venni a pc helyét?

Tovább

E3: most már mindent tudunk

2013. június 14., 23:53 Módosítva: 2013.06.25 08:55
54

Xbox One vagy Playstation 4?

Bár ez sokak számára nagyrészt egyéni ízlés, megszokás, sőt néha egyenesen hit kérdése, ha objektívak akarunk lenni, nem mondhatunk mást, mint hogy az idei E3-at a Sony és a Playstation 4 nyerte. Nem mintha a játékfelhozatala erősebb lenne a Microsofténál, sőt, éppen hogy az Xbox One tűnik hangyányit jobbnak exkluzív játékokban. Csakhogy ez egyre kevésbé számít, az igazán nagy bestsellerek úgyis minden platformra megjelennek, a két konzol játékkínálata 80-90 százalékos átfedésben lesz. Sőt.

Hardcore rajongóknak talán szentségtörés, de az átlagjátékosnak oly mindegy, hogy Forza 5 vagy Gran Turismo 6:  látványos autóverseny menő kocsikkal és slussz. Az Assassin's Creed, a Call of Duty, a Watch Dogs, a Need for Speed, a Battlefield (és a sort folytathatnánk vagy két tucat tuti sikervárományossal) úgyis kijön mind a két konzolra.

Technikailag nagyjából ugyanazt tudja a két gép, így aztán fontos tényezővé lép elő az ár, a kötelező online kapcsolat és a használt játékok korlátozása; ezekben pedig a Sony azt tudja, hogy 399 euró, nincs, nincs, a Microsoft meg azt, hogy 499, van, van. Na ezért áll a zászló önmagában játékkonzolként a Playstation 4-nek (nem csak szerintünk, az Amazon előrendelési számai, és az IGN 280 ezer játékost megmozgató szavazása is ezt tükrözi). Aztán hogy az Xbox interaktív tévézős, netezős, beszéddel irányítós kunsztjai mennyire fogják ezt ellensúlyozni, majd meglátjuk.

Tovább

Túladagolás régi játékokból az E3-on

2013. június 14., 15:21 Módosítva: 2014.04.28 10:00
62

Raidennel próbálok valami villámot kicsiholni a kezemből, de Sub-Zero gyorsabb: lefagyaszt, aztán kicsit átrendezi az anatómiámat. „Visszavágó?” – vigyorog rám a spanyol kolléga, és bólintok, pedig pontosan tudom, hogy megint veszítek majd, ez a rohadék emlékszik a Mortal Kombat-kombókra, én meg már nem. Így is történik, csak ezúttal a végzetet Liu Kang biciklisrúgásai koreografálják. A Videogame History Museum standján vagyunk az E3-on, itt mindig nagy a pezsgés, pedig egy új játékot sem mutatnak be. Csak régieket.

Tovább