György
2 °C
15 °C

Budapest

Eltüntet a BKK egy régi buszsávot, Vitézy kiakadt

április 21., 16:34 Módosítva: 2017-04-22 16:54:54
308

Nagy tempóban lépked vissza Budapest az időben: a BKK mai közleménye szerint a "forgalom segítése" érdekében megszűnik a buszsáv a Komjádi Béla uszoda előtti szakaszon, a Zsigmond tér és az Üstökös utca között, az Árpád fejedelem útján

- írja Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója a BKK friss intézkedéséről.

Vitézy szerint a főváros és a BKK és ezzel tömegközlekedők ezreinek életét nehezíti meg és jelentősen lelassítja az itt közlekedő buszokat. Az autósokon csak szavakban segít ez, valójában látszatintézkedés: a Margit hídon ezután se tud több autó átjutni, mint ma. Mivel a szűk keresztmetszet nem ezen az útszakaszon van, a buszsáv megszüntetésével az autósok menetideje nem fog csökkenni, mindössze kicsit beljebb lesz a dugó - mostantól viszont az óbudai lakótelepek felől a metróhoz tartó 9-es és 109-es buszok is állhatnak majd benne utasokkal tele. A 9-es buszok ráadásul átszelik a várost: ha itt a dugóban állnak majd, az Kőbányán, Józsefvárosban és a Belvárosban is érezhető lesz. Arról nem is beszélve, hogy ez a sáv közös busz-kerékpársáv volt eddig, tehát a kerékpárosok számára is megszűnik az autóforgalomtól elkülönült haladás lehetősége itt.

Tovább

bkk automata bérlet

április 21., 07:05 Módosítva: 2017-04-21 22:05:12
426
Olvasónk csak bérletet szeretett volna venni egy BKK-automatából, de pénzét elnyelte a gép. Mit gondol, mennyi időbe telik, míg a BKK visszaadja a pénzt?

Reggel az Dózsa György úti metrómegállóban lévő F16-os számú BKK jegyautomatából szerettem volna egy felnőtt bérletet venni.

– írta olvasónk, akinek innentől kezdődtek a bonyodalmak.

Bankkártyával fizetett, egész pontosan PayPass-al. A tranzakció sikeres volt, de az automata nem nyomtatta ki a bérletet. Egyből felhívta a BKK-automatán levő telefonszámot. Egy férfi diszpécser felvette a jegyzőkönyvet és több lehetőség közül választhatott. A bankon keresztül visszautalást választotta.

Csakhogy kiderült, hogy olvasónknak 6 hét alatt utalják vissza a pénzt, ha pedig postai utat választja, akkor 1 hónap múlva. De volt egy olyan opció is, hogy személyesen átveheti a bérletet egy hónap múlva.

Ami egyszerűen nem tudtam, hogy vicc, vagy tényleg komolyan gondolja a BKK.

– álmélkodott olvasónk.

Ezek után másodszorra is visszahívta a BKK-t, hogy egyeztesse velük a bankszámlaszámot, illetve megkérdezte, hogy miért 6 hét a visszautalás ideje. A válasz az volt, hogy első körben megvizsgálják az adott BKK automatát, második körben felveszik a kapcsolatot az illetékes bankkal, hogy a tranzakció tényleg sikeres volt és harmadik körben csoportos utalással visszautalják a pénzt, ez tart ennyi ideig.

Megkerestük a BKK-t, minden esetben ilyen lassan történik a visszautalás, és ha igen, nem gondolják-e, hogy ezen azért gyorsítani kellene? Azt is megkérdeztük, tényleg van-e olyan opció, hogy az utas a(z éppen lejáró) bérletet személyesen átveheti egy hónap után?

Tovább

Kiégett egy busz a Széll Kálmán téren

április 18., 21:36 Módosítva: 2017-04-19 13:45:57
1494

Kigyulladt egy menetrend szerint közlekedő 16-os busz este 9 körül a Széll Kálmán térnél lévő, Várfok utcai megállóban. Olvasóink üzenetei szerint időnként kisebb robbanásokat lehetett hallani, a tűz a mozgólépcsőre is átterjedt. Az alábbi videót is egy olvasónk küldte, éppen ekkor érkeztek meg a tűzoltók a helyszínre.

A lángoló buszt a közeli villamosvezetők poroltóval próbálták eloltani míg a tűzoltók oda nem értek. Nekik aztán hamar sikerült megfékezni a lángokat, ekkorra azonban a jármű már teljesen kiégett.

Tovább

A 400 milliós kerékpároshíd titka

április 18., 09:31 Módosítva: 2017-04-23 14:44:45
1557
Minden idők legdrágább kerékpáros patakhídja épül a Rákos-patakon az új úszóaréna mellett. Az elmúlt hónapokban mind az árát, mind a szükségességét megkérdőjelezték. Megadtuk az esélyt a beruházónak, hogy elmagyarázza: miért kell nekünk egy ilyen drága híd.

Drága-e?

A Rákos-patak torkolatánál, az úszóaréna mellett épülő új gyalogos-kerékpáros híd hírére akkor kapta fel a fejét mindenki, amikor kiderült, hogy az eredetileg becsült nettó 198 millió forint helyett nettó 308 millióért vállalták a kivitelezését. Azaz több mint ötven százalékkal drágábban építik, mint amire a főváros számított.

Fölösleges-e?

A beruházásról döntő közgyűlési előterjesztés azzal indokolja a 6,3 méter széles gyalogos-kerékpáros híd szükségességét, hogy az úszóaréna – a patak másik oldalán, a jelenlegi senki földjére építendő – gépkocsi-parkolóját meg lehessen közelíteni. Ez gyalogosok részéről némileg érthető (bár ekkora szélességre azért nem lenne szükség), de melyik kerékpáros akarna egy gépkocsiparkolóhoz áttekerni? Ráadásul a híd innenső oldalán van már kerékpárút, és aki akar, 300 méterrel feljebb átkelhet a patakon egy közúti hídon. Első pillantásra tehát nemigen érteni, mi szükség van erre a drága hídra. Ezért megkérdeztük a beruházó BKK-t.

Tovább

Valójában két és fél évig lesz lezárva a Lánchíd

április 14., 11:15 Módosítva: 2017-04-15 10:43:11
2063
Júniusban indul a közbeszerzés, ha minden jól megy, ősszel kezdődik a kivitelezés. Ha igen, akkor a hidat 2020 tavaszán kaphatjuk vissza.

Gyorsan növekszik a közeljövőben várható lánchídmentes hónapok száma: múlt heti közgyűlési tudósításunkban még azt silabizáltuk ki az előterjesztésből, hogy másfél évig lesz lezárva a Lánchíd a felújítás miatt. Erre rákontrázott az Origo.hu azzal, hogy két év lesz az a másfél év

Majd mikor hivatalosan is feltettük a kérdést a városházának, a következő választ kaptuk:

a kivitelezés tervezett átfutási ideje két és fél évre tehető.

A lánchíd az építkezés teljes ideje alatt, tehát két és fél évig le lesz zárva a gépjárműforgalom elől. Összehasonlításképpen: a Margit hidat – amit a felújításkor hosszában ketté kellett vágni –, annak idején 2 év 4 hónap alatt sikerült befejezni.

A hivatalos menetrend ezek szerint a következő: 2017. június 1-jén elindítják a közbeszerzési eljárást. Ennek vége ugyan „az eljárás esetleges jogorvoslatai miatt előre nem meghatározható”, de jó eséllyel szeptembertől megkezdődhet a munka. Az átadás pedig a két és fél éves építkezést alapul véve 2020 tavaszán lehet.

Tovább

Filmforgatás miatt lezárják az Alagutat

április 12., 16:30 Módosítva: 2017-04-12 18:43:01
0

Szerda este 9 és reggel 5 között lezárják a a Budai Váralagutat, mert filmet forgatnak benne. A BKK Info szerint a 16-os, a 105-ös busz és a 916-os éjszakai terelt útvonalon közlekedik az Erzsébet hídon át, a buszok több megállót kihagynak.

Tovább

Kétszer is le akarták állítani a 4-es metró építését

április 10., 13:32 Módosítva: 2017-04-11 08:56:50
114
A DBR Metró Projekt Igazgatóság 2007-ben és 2008-ban is javasolta a 4-es metró beruházásának leállítását - közölte Balogh Árpád, az igazgatóság volt vezetője a metrókorrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport hétfői ülésén, Budapesten.

Balogh Árpád, aki 2007 júliusa és 2008 szeptembere között volt megbízott projektigazgató, az MTI tudósítása szerint elmondta: 2007 végén és 2008 elején készült két szakmai anyag, amelyekben a beruházás leállítását javasolták. Ezt "a szakmailag előnytelennek tűnő" szerződésekkel, valamint "a fúrópajzs és az állomások közötti kapcsolatrendszer" bonyolultságával és szövevényességével indokolták.

Az anyagok a fővárosi vezetők elé kerültek, de mindkétszer "falakba ütköztek" - közölte. Balogh Árpád szerint a DBR Metró Projekt Igazgatóság az akkori létszámát, erőforrását és a szakmai "összeállítást" tekintve alkalmatlan volt a projekt lebonyolítására, arra, hogy a kohéziós alapból támogatást szerezzen. Közölte, ennek orvoslására tettek javaslatot, és erre fogadóképes is volt a főváros. A folyamat kimeneteléről azonban többet nem tud mondani - tette hozzá.

Tovább

Május végéig tartanak a háborús állapotok a Margitszigeten

április 8., 09:58 Módosítva: 2017-04-08 19:35:42
111
Tíz különböző építkezés is folyik egyszerre a Margitszigeten, alig van a szigetnek olyan pontja, ahol ne lenne por, zajonganának a munkagépek. A legtöbb beruházás a nyári vizes vébéhez kötődik, így a futóknak-sétálóknak már csak néhány hónapot kell kibírni porban és víz nélkül.

A fővárosi önkormányzathoz és cégeihez köthetők a csatornázási munkák, az útfelújítások, parkolóbővítések, járdák-sétányok-közvilágítás és a zöldfelület megújítása, valamint a Palatinus átépítése, mondta lapunknak Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Kormányzati beruházásként épül át a Hajós Alfréd uszoda, a volt szikvízüzem és a Holdudvar. A legtöbb munka még eltart május-június végéig. Nézzük a részleteket:

A fővárosi önkormányzat beruházásai 1.

  • Csatornázás és kapcsolódó létesítmények, befejezés: május 31.
  • Atlétikai Centrum csapadékvíz-szennyvíz szétválasztás, befejezés: május 31.
  • Az északi parkolók bővítése 202-ről 242 férőhelyre, befejezés:  május 31.

Több mint öt kilométer új csapadékcsatorna épül, valamint öt kilométer gravitációs üzemű, továbbá két kilométer nyomó szennyvízvezeték létesül, nettó 4,98 milliárd forintból. A szennyvizek Pesten a Népfürdő utca és a Dráva utca kereszteződésében lévő szennyvíz-átemelő létesítménybe kerülnek, onnan pedig a Hegedűs Gyula utcai főgyűjtőbe. Korábbi tervek szerint a Margitsziget csatornázása március 31-re fejeződött volna be, de az átadás az Atlétikai Centrum belső csatornahálózatának szétválasztása és az északi parkoló bővítése miatt két hónapot csúszik. Kivitelező: SADE-Penta Konzorcium.

Tovább

Lerobbant egy metró a kék vonalon

április 7., 14:13 Módosítva: 2017-04-07 15:44:50
284

Járműhiba miatt pótlóbuszok jártak a metró helyett az Árpád híd és Újpest-Központ között egy ideig, írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebookon. Később a katasztrófavédelem közölte, hogy füstölt egy szerelvény Újpest-Központnál. Az állomást kiürítették, a tűzoltók egy vízsugárral megszüntették az izzást. Senki sem sérült meg, az állomást átszellőztették.

FRISSÍTÉS: A metrók megint a teljes vonalon közlekednek.

Gond van a 12-es és a 14-es villamosokkal is. Angyalföld kocsiszín és Rákospalota-Újpest vasútállomás között szintén pótlóbusz jár.

Tovább

Felfüggesztették a BKV-sztrájkot

április 7., 11:18 Módosítva: 2017-04-08 00:28:38
1761
Januárig visszamenőleg 10+5%-os béremelési ajánlatot kaptak a BKV szakszervezetei szóban a főpolgármestertől. A szakszervezetek felfüggesztik a sztrájkot, amíg az ajánlatot a tárgyalásokon részletesen megismerik, tudtuk meg az egyik szakszervezeti vezetőtől.

Megkapják a kért béremelést a BKV dolgozói - ezt az ajánlatot tette Tarlós István főpolgármester a két legnagyobb BKV-s szakszervezet vezetőinek, akik átgondolják, hogy lefújják-e a húsvét utánra mehirdetett sztrájkot. Legalábbis ez hangzott el a főpolgármester pénteki tájékoztatóján.

Megkerestük Gulyás Attilát, az egyik legnagyobb BKV-s szakszervezet, a VTDSZSZ vezetőjét, aki közölte, hogy szóban valóban kaptak egy 10+5%-os béremelési javaslatot idénre, januárig visszamenőleg. Az ajánlatot szeretnék részletesen megismerni, de egyelőre felfüggesztik a sztrájkot.

A szakszervezetek ugyan három évre elosztva 30%-os béremelést követeltek, de Tarlós szerint az ajánlat első évre nagyobb mértékű annál, amit az állami cégek dolgozói kaptak.

A béremelés pontos mértékét Tarlós nem árulta el, mert bár ismeri a számot, de úgy gondolja, hogy ezt a BKV vezérigazgatójának kell majd bejelenteni. Bár a BKV vezérigazgatója is jelen volt a sajtótájékoztatón, ő sem akart többet mondani erről.

Azt sem tudhatjuk meg egyelőre, hogy a béremeléshez mekkora fedezet szükséges. A tájékoztatón ugyan elhangzott egy hatmilliárdos összeg, de ezt Tarlós nem erősítette meg. A főpolgármester csak annyit közölt, hogy a BKV és főváros forrásait többszörösen átcsoportosítva izzadják ki a szükséges összeget idén. A következő években viszont újra le kell játszani ezt a vitát.

Tovább

Megszavazták a Római-parti mobilgátat

április 5., 12:49 Módosítva: 2017-04-05 17:57:08
2402
A part mentén húzódik majd a Római-parti mobilgát, döntött a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. A döntés ellen a helyszínen több civil és zöld szervezet demonstrált, ők száz méterrel beljebb szerették volna a gátat látni, hogy a parti föveny természetes állapota megmaradjon. Nyártól két és fél évig zárva lesz a Lánchíd és az Alagút.

A testület ülésére reggel több tucat civil és zöld aktivista érkezett. Nem volt könnyű bejutniuk az épületbe a hosszadalmas regisztráció miatt, sőt egy darabig tűzvédelmi okokra hivatkozva nem is engedték be őket. Amikor ezt ellenzéki képviselők szóvá tették, Tarlós István kijelentette: engedjék be az embereket, ha táblákat akarnak emelgetni, tegyék meg.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes bevezetőjében elmondta: állékony gátat akarnak, és ígéretet tett arra, hogy a gát mögötti védett rész nem lesz építési terület. Közölte: nem az a főváros célja, hogy tönkretegyék a partot, hanem az, hogy fejlesszék, rekultiválják. Hozzátette: két nyomvonalváltozatból kell választani: a part menti vagy a száz méterrel beljebb húzódó Nánási úti verzióból. 

Így szavaztak

A Fidesz-frakció tagjai 19 igennel, az LMP és a Párbeszéd nemmel, négy további ellenzéki képviselő tartózkodott, a szocialista és a DK-s képviselők nem szavaztak.

Ugyan korábban a III. kerület és a főváros is a part menti változatot fogadta el, és a főváros most is azt támogatja, több helyi civil és zöld szervezet a Nánási úti verziót szeretné, mert így megmaradna a föveny. A tervek már az első bemutatáskor is nagy indulatokat váltottak ki egy lakossági fórumon, beszámolónkat a részeltes tervekről és a tervek ellenzőiről itt olvashatják.

Tovább

BKV-sztrájk: totális leállás esténként hattól

április 5., 09:10 Módosítva: 2017-04-06 14:56:20
4551

Szerda reggel 9-kor kezdődik az egyeztetés a BKV és a szakszervezetek között az április 18-án kezdődő sztrájk elégséges szolgáltatásáról. Információink szerint a VTDSZSZ és a BKSZSZ, a BKV két legnagyobb szakszervezete a következő elégséges szolgáltatási tervezetet adja elő a tárgyaláson: 

  • a két első napon a törvény óránkénti és viszonylatonkénti 66%-os minimális szolgáltatási szintet ír elő (azaz pl 100 buszból 66-nak közlekedni kell). A fokozatosság elve mentén a szakszervezetek ezeken a napokon nem törekszenek ezt a lehetőséget kihasználni, csak jelképesen fognak vissza egy-két járatot a rendes menetrendhez képest.
  • a második napoktól viszont más a helyzet. Igaz, hogy viszonylatonként, de csak napi átlagban kell teljesülnie a 66%-nak a törvény szerint. (Reggel 6-tól 9-ig és délután 15-től 18-ig viszont óránként is teljesülnie kell a 66%.nak.) Erre azt a verziót találták ki, hogy csak reggel 6-kor indul be a BKV, de este hatig a rendes menetrend szerint járnak a járatok, este 18-tól viszont teljesen megáll minden, ami BKV. 
Tovább

Vizsgálat a használt hibridbuszok miatt

április 4., 13:28 Módosítva: 2017-04-04 19:17:50
83

Lapunk múlt heti, gyanús kétmilliárdos használtbusz-vásárlásról szóló cikke után a BKV vezetése megvizsgálta a beszerzés körülményeit. Információink szerint az ügyben arra jutottak, hogy bár a semmiből előtűnt, teljesen ismeretlen, titkárnői tevékenységre alapított Lektorna Kft. nem tudni, hogyan lett a kétmilliárdos biznisz közvetítője, alapjában véve a BKV jól járt.

hibridvolvok
Fotó: Iho.hu

A használt Volvo hibridbuszokra ugyanis korábban a hazai márkakereskedőtől is volt ajánlatuk, és előzetes költségbecslés is készült, de mindkettő magasabb árszínvonalú volt a végleges, 46 millió forintos árnál. (Mindkettő 50-60 millió közé lőtte be a 40 darab VOLVO 7705 LH és VOLVO 7905 LH típusú, alacsonypadlós, diesel-elektromos hibrid üzemű, szóló autóbuszt.)

A BKV vezetése szerint a buszok jó állapotúak, vannak közöttük 3-4 évesek is, ezért megérte megvásárolni őket. A közbeszerzés is szabályos volt az utólagos vizsgálat szerint, a közvetítő cég előéletét pedig nem nézték, pláne, hogy olcsóbban szállította a buszokat, mint előzetesen számították.

A használt hibridbuszokat a 3-as metró nyár végére tervezett felújításának idejére, a metrópótló buszok ráhordójárataira szánják. Maga a csuklós metrópótló buszflotta még nincs összeállítva, sőt hiányzik belőle 70-80 darab busz. Ezeket még be kell vásárolnia a BKV-nak használtan. 

Új busz beszerzésére már nincs lehetőség: az idő szűkössége miatt már nem tudnának egy közbeszerzési eljárást lebonyolítani. Hiába volt tavaly aláírt szerződése a BKV-nak a lengyel Solaris-szal, és a magyar Mabi Bus-szal nagyon jó áron új buszokra, a nagypolitika eltöketlenkedte a lehetőséget, azokról már lemondhatunk. 

A kormány ugyanis mindenáron azt akarta elérni, hogy a BKV ne saját maga végezze saját új buszaival a metrópótlást, hanem szervezze ki egy nem meghatározott cégnek. Ennek az érthetetlen lépésnek az lett a vége, hogy mind a felújítás, mind a buszbeszerzés elhúzódott, és a rekonstrukció csak a budapesti vizes vébé után fog elindulni. Többek szerint ez volt a cél.

Tovább

Már három felújított szerelvény közlekedik a 3-as metró vonalán

április 3., 14:49 Módosítva: 2017-04-03 17:01:25
1

A BKV Zrt. közleménye szerint a hétvégén forgalomba állt még két felújított szerelvény az M3-as vonalon, így

modern, a XXI. század technikai színvonalának minden tekintetben megfelelő járművek szállítják majd az utasokat.

A 3-as metróvonalon futó 222 régi kocsit a gyártó, az orosz Metrovagonmas újítja fel 69 milliárd forintért. Az első felújított szerelvény március 20-án állt forgalomba. A kocsik azóta többször leálltak, különböző hibák történtek. A rendszer ajtóhibát jelzett, aztán nem is állt forgalomba az új szerelvény, utána szofverfrissítésre volt szükség, március 24-én pedig minden ok nélkül satufékezett az új metró.

Tarlós István főpolgármester azt mondta: ezek csak gyermekbetegségek.

Leszereltetnék a Tarlósnét is felvevő kamerát

március 31., 14:50 Módosítva: 2017-04-01 07:04:42
68

Megállapítást nyert, hogy sem a III. kerületi önkormányzat, sem a III. kerületi közterület-felügyelet nem rendelkezik érvényes tulajdonosi hozzájárulással a II. kerület Bécsi úti, Újlaki templom előtti, a főváros tulajdonában lévő oszlopon kamera elhelyezéséhez, írja lapunknak küldött közleményében a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI). Azaz a kamerát szabálytalanul, a szükséges engedély hiányában szerelték fel.

A szervezet egyben felszólítja az óbudai önkormányzatot, hogy amennyiben ennek ellenkezőjét tudnák igazolni, azt szíveskedjenek bemutatni a fővárosi Városháza Városigazgatóság Főosztályán a kézhezvételtől számított 3 (három) munkanapon belül. 

Egyben felhívja a kerület figyelmét, hogy a Siemens céggel kötött esetleges megállapodás nem helyettesíti a főváros adott pontos helyszínre vonatkozó tulajdonosi hozzájárulását. A Siemens ugyanis nem jogosult tulajdonosi hozzájárulás kiadására, és a FÖRI-nek tett nyilatkozatuk szerint ilyet nem is adnak ki.

A fővárosi Városháza és a FÖRI a jövőben felülvizsgálja a III. kerületi helyszíneket annak tisztázása érdekében, hogy vannak-e a kerület más pontján is a fenti esethez hasonló, szabálytalan kamerák.

Tovább

8 napos BKV-sztrájk lesz áprilisban

március 31., 10:07 Módosítva: 2017-03-31 17:09:00
5182
Április 18-án 0 órától háromnapos sztrájkba kezdenek a BKV dolgozói, jelentette be két nagy szakszervezet. A háromnapos sztrájk április 24-én egy ötnapossal folytatódik.

Sztrájkot jelentett be két nagy BKV-s szakszervezet, a BKKSZSZ és a VTDSZSZ, mert a bértárgyalás során a BKV nem tett érdemi béremelési javaslatot. A szakszervezetek az állami cégeknél történt 30 százalékos béremelést követelnek (három évre elosztva).

A sztrájk ideje alatt lesz olyan óra, amikor egy jármű sem indul el, kivéve az alvállalkozói buszokat. A szakszervezet ugyanis kihasználja az elégséges szolgáltatásról szóló jogszabály kiskapuit.

A törvény szerint az sztrájk első napján minden órában, minde viszonylaton üzemeltetni kell a járművek 66%-át. A második napon viszont csak napi átlagban kell a 66 százalékot kiadni, így a járműveket úgy tudják csoportosítani, hogy bizonyos órákban ne induljon el egy sem.

A sztrájk bizonyosan nem érinti a buszvonalak nagy részét, ahol a VT-Arriva, vagy más alvállalkozó szolgáltat. A HÉV-ek is járni fognak, mert tavaly átkerültek a MÁV-hoz, ahol a dolgozók már zsebükben tudhatják az állami cégben foglalkoztatottaknak járó 30 százalékos béremelést.

Frissítés:

Jelentkezett lapunknál egy HÉV-es (azaz már MÁV-os) dolgozó, hogy náluk sem olyan szép azért a helyzet, akár átvette az állam az üzemágat, akár nem. MInt írja, "a 30%-os emelés 3 év alatt lett megígérve. Idén ez átlagosan 14%. Van akinek csak 10. De a lényeg. Nem. Ezt a bért még mindig nem kaptuk meg. Új bérről szóló szerződésünk sincs. Kör emailt kaptunk arról, hogy a kormány a vezetőség és a szakszervezetek megállapodtak. Senki se tudja, hogy mikor és mennyit kap. Ahogy még az első két hónapra járó cafeteriát se kaptuk meg." Sztrájk azért valószínűleg nem lesz a HÉV-nél.

Tovább

Pittyeg, fújtat, szuszog, dübörög, aztán csak elindul az új metró

március 30., 23:26 Módosítva: 2017-03-31 15:11:59
859

Igencsak nehézkesen volt képes elindulni a felújított 3-as metró egyik új szerelvénye a Kökiről, látható a Metróért Egyesület Facebook-oldalára feltöltött videón.

A megállóban álló szerelvény ajtajai már zárva. A gép kattog, pittyeg, de nem történik semmi. Közben láthatjuk, hogy a metróvezető motoz a műszerfalon, de a gép csak nem indul el.

Tovább

Gyanús kétmilliárdos használtbusz-vásárlás a BKV-nál

március 30., 16:48 Módosítva: 2017-03-31 10:17:38
929
Költséges használtbusz-vásárlásról írt alá szerződést a BKV egy, hirtelen a semmiből előbukkant közvetítőcéggel, amelyet 2008-ban még titkárnői tevékenységre alapítottak.

A BKV a napokban írt alá egy szerződést a Lektorna Kft-vel 40 darab alacsonypadlós, diesel-elektromos hibrid üzemű, szóló autóbusz (VOLVO 7705 LH és VOLVO 7905 LH típusú) szállítására, tájékoztatta lapunkat a közlekedési cég. A járművek vételára darabonként 46,4 millió forint.

A hír elég nagy meglepetést keltett szakmai körökben, hiszen a kétmilliárd forintos bizniszt a semmiből előtűnt, teljesen ismeretlen Lektorna Kft. hozza össze. A Céginfo szerint a kft-t 2008-ban alapították, titkárnői, fordítói főtevékenységi körrel. Az utóbbi években a cég 0 forint árbevétellel ketyegett. Aztán 2016-ban új tulajdonos érkezett Bor Veronika személyében, és a cég főtevékenysége augusztusban hirtelen járműkereskedelemre változott.

Megpróbáltuk elérni a cég tulajdonosát, aki egyébként facebookos profilja szerint mostanában leginkább pankrációs show-ról, lecsófesztiválról készít fényképeket, de nem sikerült beszélni vele. Kíváncsiak lettünk volna többek között arra is, hogy milyen árréssel dolgozik, ugyanis az interneten elég hamar találni eladó használt Volvo hibrid buszt például itt, igaz, nem 46,4, hanem csak mintegy 28 millió forintért.

hibridvolvok
Fotó: Iho.hu

Az Omnibusz szakblog szerint a cég több nyugati városból, többek között Bécsből szedte össze a 3-8 éves hibridbuszokat. A blog szerint nem véletlen, hogy ezek a városok megszabadulnak a hibrid buszaiktól, ugyanis azok eddig nem váltak be. (Kevés üzemanyagot takarítottak meg, drága volt a javításuk.) Ráadásul 8-10 évente cserélni kell bennük a méregdrága akkumulátorokat is, egy hamarosan aktuálissá váló csere költsége pedig a blog szerint kb 12 millió forint.

Tovább

Tarlós: Normális gyerekbetegségek a felújított 3-as metró hibái

március 29., 21:12 Módosítva: 2017-03-30 07:20:38
519

A címbeli kijelentést Tarlós István a HírTv Egyenesen című műsorában tette. A főpolgármester szerint akkor van baj, ha ilyenek még egy hónap múlva is jelentkeznek.

Tarlós István úgy fogalmazott, ha egy ekkora rendszer ilyen nagy mértékű felújításon esik át, akkor a kezdeti időszakokban előfordul ilyesmi. Emlékeztetett rá, hogy keudetben a Combino villamosokkal sokkal több ilyen probléma volt kezdetben.

Közlése szerint a felújított orosz metrószerelvényben először egy visszajelző lámpa jelzett hibásan, az ajtókkal semmi baj nem volt. (MTI)

Hogy ez az olimpiai népszavazás előtt senkinek nem jutott eszébe!

március 29., 20:55 Módosítva: 2017-03-30 07:27:11
564

Az óbudai önkormányzat fideszes többsége szerdán elfogadta azt az polgármesteri előterjesztést, amely a választópolgárok 25 százalékának kezdeményezéséhez köti a helyi népszavazás elrendelését. Ellenzéki képviselők azt javasolták, hogy a Csillaghegyi-öblözet (a Római-part hivatalnokul) árvízvédelmének módjáról a választópolgárok 10 százaléka kezdeményezhessen referendumot, ezt a testületi többség elutasította – írja az MTI.

Tovább

Megdőlt a fővárosi melegrekord

március 29., 20:13 Módosítva: 2017-03-30 07:20:38
189

Szerdán Újpesten 23,6 fokig melegedett fel a levegő. Ez 0,1 fokkal magasabb, mint az ezen a napon valaha mért legmagasabb hőmérséklet Budapesten, amit 1989-ben Ferihegyen mértek - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

slack-imgs.com
Fotó: met.hu
Tovább

Kigyulladt egy panellakás Óbudán

március 29., 18:21 Módosítva: 2017-03-30 01:07:22
1

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint szerda késő délután tűz ütött ki egy ötszintes panelház egyik első emeleti lakásában Budapest III. kerületében, a Királyok útján. A tűzhöz a főváros hivatásos tűzoltóit riasztották, akik megkezdték a lángok oltását. Személyi sérülésről nincs hír.

Az ORFK kimondta a tutit a közteres bírságokról

március 29., 14:00 Módosítva: 2017-03-30 08:47:15
1214
Pontot tett a rendőrség a közteres kamerák alapján kirótt bírságokról szóló vitára: ezek a kamerák nem felelnek meg a jogszabálynak, ezért nem áll meg az objektív felelősség az esetükben. Bezzeg a rendőrségi kamerák!

Tarlós István a napokban nekiesett a kerületi közterület-felügyelők bírságolási gyakorlatának, és problémásnak nevezte, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján büntetnek. Szerinte ezzel következetesen és visszatérő módon követnek el szabálytalanságot. A közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nem egy szobában ülve csak a kamera felvételére támaszkodva szabna ki büntetést, hanem a helyszínen intézkedne. 

A bejelentést az autósok részről ováció, a kerületek részéről megütközés követte: 

Aki azt állítja, hogy jogtalanul büntetünk meg autósokat a kötelező haladási irány megszegése miatt, az jogilag ezt még semmivel sem támasztotta alá. Én azt tudom, hogy miért jogszerű az eljárás.

– válaszolta a Vezess.hu kérdésére Böjti Zoltán, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója.

Tovább

Tüntetés a Városháza előtt a Római-partért

március 27., 18:55 Módosítva: 2017-03-28 00:40:47
194
Mintegy 300 résztvevővel tüntetés kezdődött a budapesti városháza előtt azárt, hogy ne a Duna-part fövenyén, hanem 100 méterrel beljebb, a Nánási úton építsék meg a Római-parti gátat. Az ügyben hamarosan dönt a fővárosi közgyűlés.

Konzultációt, elérhető terveket, dokumentációkat követeltek transzparenseiken a tüntetők. Helyszíni tudósítónk szerint sok a ligetvédős kitűzős résztvevő, és a Greenpeace aktivistái is aktívak.

Az összegyűltek között aláírásokat gyűjtenek egy petícióhoz, aminek az a lényege, hogy ne a közvetlenül Duna-parton, hanem egy utcával beljebb, a Nánási úton legyen megépítve az árvízvédelmi gát-mobilgát. (A tüntetésről beszámoló videónkat hamarosan láthatják.)

Hétfőn a Maradjanak a FÁK a Rómain egyesület közleményt adott ki, ami szerint a fővárosi közgyűlés április elején dönt a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének évtizedek óta húzódó megoldásáról. A döntés tétje, hogy a védelmet a főváros törekvései szerint a római-parti mobilfal, vagy a civilek által preferált, a Nánási út - Királyok útján építendő gát szolgálja-e a jövőben. 

Tovább

Aba Botond nem tud arról, hogy bárkit korrumpáltak volna

március 27., 14:21 Módosítva: 2017-03-27 19:21:07
158

Nem tud arról Aba Botond, hogy bárkit korrumpáltak volna a 4-es metró beruházása során. A BKV volt vezérigazgatója kész vagyonosodási vizsgálatot indítani maga és a családtagjai ellen.

A metrókorrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport hétfői ülésén Aba Botond - aki 1993 és 2006 vége között volt a BKV vezérigazgatója - azt mondta: nem tud olyanról, hogy bárki kért vagy elfogadott volna pénzt. "Nekem kivitelező, mérnökszervezetek nem ígértek, nem adtak; én nem kértem és nem is fogadtam el semmilyen korrupciós pénzt" - fogalmazott.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester, a munkacsoport vezetője az ülésen kezdetén azt mondta: számításai szerint Aba Botond vezérigazgatói időszakában a kifogásolt szabálytalan szerződések összege meghaladja a 141 milliárd forintot, és az OLAF-jelentés szerint 54 milliárd forint összegű kifizetés esetében merül fel korrupciógyanú.

Tovább

A Kúria kimondta: 139 ezer aláírás kellett az olimpiás népszavazáshoz

március 27., 11:14 Módosítva: 2017-03-28 10:07:04
8

A Kúria - részben eltérő indoklással - helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben az NVB megállapította, hogy az olimpiai rendezésről szóló népszavazási kezdeményezéshez gyűjtött érvényes aláírások száma legalább 139 196, írja az MTI.

Az ügy előzménye, hogy a Momentum Mozgalom február 17-én 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 7-ei határozatában a fővárosi szintű helyi népszavazási kezdeményezés támogatására gyűjtött, a bizottság által ellenőrzött érvényes aláírások számát 151 239-ben állapította meg.

Tovább

Tarlós: A közterület-felügyeletet nem pénzbehajtásra találták ki

március 27., 09:10 Módosítva: 2017-03-27 16:58:19
247

Tarlós István szerint változtatni kell a közterület-felügyeletek szellemiségén, mert ezt a szervezetet nem pénzbehajtásra találták ki. A főpolgármester az autósok bírságolása miatt módosítást kezdeményez az ügyben.

A főpolgármester hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: problémás, hogy a közterület-felügyelők a térfigyelő kamerák felvételei alapján büntetnek. Szerinte ezzel következetesen és visszatérő módon követnek el szabálytalanságot. A közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nem egy szobában ülve csak a kamera felvételére támaszkodva szabna ki büntetést, hanem a helyszínen intézkedne. 

Megpróbálok beavatkozni amennyiben igaz az, hogy Budapest egy város, és minden kerületben én vagyok a főpolgármester.

Tovább

Baleset miatt nem jár a 4-es 6-os villamos

március 24., 15:48 Módosítva: 2017-03-24 16:01:11
1

Baleset miatt nem közlekedik a 4-es és a 6-os villamos a Széll Kálmán tér és a Jászai Mari tér között - olvasható a BKK Facebook oldalán.

Munkatársunk szerint mindkét irányban üresek a szerelvények, baleseti helyszínelők fotóznak.

A szakaszon jelenleg pótlóbusz közlekedik.

Tovább

Megint leállították az orosz metrót

március 24., 10:45 Módosítva: 2017-03-25 09:53:27
3475

Pénteken is kiállították a forgalomból a felújított orosz metrószerelvényeket, mert az alagútban minden ok nélkül satufékezett, aztán meg nem nyíltak ki az ajtók – tudta meg a Hvg.hu. Az esetet Tarlós István sajtótájékoztatóján elismerte. 

A felújított metrószerelvénnyel hétfői átadása óta mindennap volt valami probléma. Előbb az ajtózáró technika mutatott rendellenes működést, ezen elvileg csütörtökön futtattak végig szoftverfrissítést, utána délután vissza is állt a forgalomba a szerelvény.

Az Index Metró fórumán így írja le a történteket egy utas: „Pénteken 9 óra után pár perccel a Kökin tömeg volt már az indulási peronon is, mert a pandát (így hívják a felújított metrót) késve fordították vissza. Aztán a Határ útnál az alagút legelején állt kb. 5 percet, aztán a peronnál még 2-3-at, mielőtt tovább indult. A Pöttyös utcánál végül elrúgta a labdát, majdnem teljesen beállt a peronra, talán 3 méter hiányzott, de ott leállt, és 10 percig nem mozdult, a benti és kinti utasok a zárt ajtókon keresztül néztek farkasszemet.” 

Tarlós István szerint a 3-as metró felújított szerelvényei esetében is igaz az, hogy az ilyen bonyolult felújításoknál és üzembe helyezéseknél a kezdeti kisebb hibák elkerülhetetlenek – mondta pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte, a hétfőn forgalomba állított felújított orosz metrószerelvényben először egy visszajelző lámpa hibásan jelzett – nem az ajtókkal volt a hiba –, péntek reggel pedig satufékezett a szerelvény.

„Egy-két ilyen hiba még nem zárható ki az első hetekben, de aztán ezek majd megszűnnek” – mondta.

Tovább

Megint nem járt a felújított orosz metró

március 23., 10:15 Módosítva: 2017-03-23 17:29:31
1769

Hiába várták sokan a felújított orosz metrót a 3-as vonalán, megint csalódniuk kellett. A szerelvény nem állt ki, ugyanúgy, mint szerdán reggel.  

Információink szerint az orosz mérnökök kérték a mai szünnapot, ugyanis szoftver frissítenének a járművön. Azt nem tudni, hogy csütörtöki nap folyamán később felbukkan-e még az alagútban a felújított orosz metró, amit értesüléseink szerint szakmai körökben már kezdenek Moszkvicsnak becézni.

A BKK csütörtök délután azt közölte, hogy  a Metrowagonmash szakemberei a vártnál hamarabb elvégezték a szükséges rendszer-frissítést, így 16:30-kor Kőbánya-Kispest végállomáson újra forgalomba állt.

Tovább