Hella
10 °C
25 °C

Budapest

Csatornázási Művek: Özönvíz ellen nincs orvosság

május 24., 16:04 Módosítva: 2017-05-25 09:17:40
111

A kedden lezúdult esőt Budapest több részén nem tudta elnyelni a csapadékvíz-elvezető rendszer, szabályos tavak alakultak az utcákon, tereken több kerületben is.

Miért?

– kérdeztük a csatornahálózatot kezelő fővárosi Csatornázási Műveket.

Ezért:

A budapesti csatornahálózat tervezésekor többségében több éves gyakoriságú záporintenzitást vettek figyelembe, ennél nagyobb mennyiségű és nagyobb intenzitású csapadék esetén a csatorna túlterhelt állapotba kerül, ami elöntéseket okozhat, válaszolták.

Tovább

Mégsem egy volt kémelhárító lesz a budapesti szemetescég vezére

május 24., 10:08 Módosítva: 2017-05-24 18:10:22
145
A főpolgármester korábbi bejelentésével ellentétben mégsem Göbölös László dandártábornok, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatója lesz a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója június elsejétől, értesült az Index.

Tarlós István főpolgármester megerősítette lapunk információját. Közölte, hogy kiderült, Göbölös tábornok is egyben, és a kettő nem megy együtt. Lapunk úgy tudja, hogy a dandártábornok néhány éven belül nyugdíjba menne, és nem mindegy, hogy egy közüzemi cégtől vagy a testülettől vonul nyugállományba. Tarlós elmondta, hogy Nagy Lászlót, a cég eddigi műszaki vezérigazgató-helyettesét nevezi ki december végéig az FKF élére.

A főpolgármester lapunknak azt mondta, hogy rendet és nyugalmat szeretne most már a cégnél. Mint mondta, nem tudja miért, de akárkit nevez ki az FKF élére, azt kicsinálják. Kijelentésével kapcsolatban konkrétumokba nem ment bele.

Tovább

Véd-e baleset ellen a kereszteződés utáni fekvőrendőr?

május 24., 07:33 Módosítva: 2017-05-24 18:10:21
154
Sok volt a baleset a főváros XIII. kerületében, azon belül is a Újlipótváros sűrűbb részein, ezért az önkormányzat lépésre szánta el magát. Fekvőrendőröket (szaknyelven forgalomcsillapító küszöböket) helyeztek el a legveszélyesebb utca kereszteződéseibe. Csakhogy első ránézésre érthetetlen helyre, a kereszteződés után, abból kihajtáskor döccennek rajta a gépkocsik.

Ha jársz a Pannónia utca-Balzac utca kereszteződésben, nézd meg, hogy a Balzac elejére rakták a fekvő rendőrt, javasolta olvasónk, Károly.

Irgalmatlan ostobaság, hiszen az ottani, átlag napi csattanásokat a másik irányból érkezők szokták abszolválni, elmulasztva az elsőbbségadást a Pannónia forgalmának.

– tette hozzá.

Károly szerint logikus, hogy a kereszteződés másik, Váci út felé eső részére kellett volna a lassításra kényszerítő műtárgy. A mostani helyen még inkább kárt okoz, az esetleges forró helyzetben lassítja a menekülést.

Tovább

Egy kis Pál-ötlet estére: vetésforgóban működjön a Budapest Park

május 22., 19:56 Módosítva: 2017-05-23 08:28:56
104

„Vetésforgóban kellene szórakozóhelynek és P+R parkolónak működnie a Budapest Park helyén” – így reagált a Főpolgármesteri Hivatal közleményére Pál Tibor ferencvárosi szocialista önkormányzati képviselő. 

A politikus az MTI-nek azt mondta, hogy „a Budapest Parkkal kapcsolatban voltak aggályok indulásakor, de mára gyökeret eresztett, egy olyan kulturális tér, ami érdekes, ezzel semmi baj nincs”. Szerinte azon kellene változtatni, hogy „szezonon kívül a terület konténerraktárként működik”, ahol felszereléseket tárolnak, holott más funkcióval is működhetne a következő tavaszig.

Tovább

Na most sétány vagy utca a Dagálysétány utca?

május 22., 16:57 Módosítva: 2017-05-22 20:33:21
22
Elírás vagy nem elírás a Dagálysétány utca? Fáradságos munkával kioknyomoztuk.

Igencsak kacifántos nevet sikerült választani az épülő Úszóaréna közelében kialakított új, XIII. kerületi közterületnek, mutatott rá olvasónk, Péter.

Haász János fotója
Haász János fotója

Mint írta, a Dagálysétány utca nevű mutáns 

egy béna utcanév, ami egyszerre sétány és utca.

Na de mégis melyik? Először elírásra gyanakodtunk, de a fővárosi közgyűlés döntései között kutakodva felleltük az erről szóló döntést. Eszerint az új utca a védett közterületnevű Dagály strandfürdő közelében van, innen a Dagály név. Dagály utca viszont már van, kettővel odébb, tehát az kilőve.

Tovább

Vizes vb: biztonságiak lökdösték a favédő tüntetőket a Városligetben

május 18., 13:18 Módosítva: 2017-05-18 16:25:06
14

Biztonsági őrök próbálták meg erőszakkal eltávolítani a tüntetőket a városligeti tónál, akik a vizes vb miatt veszélybe került 150 éves platánfákat próbálják megvédeni, írja a Hvg.hu. A tüntetők nagy része a ligetvédőkhöz tartozik, ők azonban most nem a Liget projekt miatt tiltakoznak.

A városligeti tónál a vizes vb-t szervező Bp2017 Zrt. el akarja kezdeni a szinkronúszó létesítmények építését, ezért el akarták keríteni a területet. Az építési terület azonban belelóg a ligetvédők által elfoglalt demonstrációs övezetbe. 

Tovább

Az utcabútor lesz az új óriásplakát

május 17., 07:17 Módosítva: 2017-05-17 14:04:05
43
Egy új kormányrendelet alaposan megkavarja a fővárosi közterületi reklámpiacot, cégeket megtorpedózva vagy éppen előnybe hozva. Három éven belül várhatóan tizedére csökken az óriásplakátok száma, nagyot nyerhetnek viszont az utcabútoros cégek. Már amelyik.

Egy jól működő városban nincsenek telerakva az utak óriásplakáttal, a hirdetések a nagyjából egységes utcabútorzaton (buszvárók, közvécék, padok, szemetesek, telefonfülkék) virítanak. Az önkormányzatnak nem kerül pénzébe az utca bebútorozása, a költségeket az a reklámcég állja, amelyik ezért megkapja a hirdetési felületeket értékesítésre.

Nagyjából ebbe az irányba indul el az a kormányrendelet, ami a napokban jelent meg, ugyanakkor jelentős felhördülést kiváltva. A jogszabály amellett, hogy rendet vág a közterületi reklámpiacon, a már megszokott módon úgy hoz hátrányba és előnybe cégeket, ahogy a kormány politikai érdeke kívánja.

Egyes tételeinek köszönhetően a következő három évben például szinte teljesen eltöröl a közterületről a legnagyobb reklámcégek közül kettőt (a Simicska Lajoshoz köthető Publimont-t és a Mahir Citypostert), előnybe hozva a nagy vetélytársat, a francia JCDecaux-t.

Tovább

Vasárnap véget ér a 240 napos szenvedés

május 11., 17:57 Módosítva: 2017-05-12 09:03:07
165

Véget ér május 13-án a Róbert Károly körút Árpád híd és Vágány utca közötti szakaszának teljes felújítása, 14-étől pedig a teljes útszakaszt korlátozások nélkül, az új forgalmi rendnek megfelelően használható - közölte a BKK. A Róbert Károly körút 1 352 412 113 forintos fővárosi önkormányzati forrásból újult meg.

A 2016. szeptember 17-én kezdődött munkára azért volt szükség, mert az útszakaszon 33 éve nem végeztek nagyobb felújítást, ezért az útpálya jelentősen elhasználódott. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ komplex, mobilitásmenedzseri szemlélettel kezdett a rekonstrukciós munkába, hogy ne csak a közút, de a teljes kapcsolódó infrastruktúra is megújulhasson.

48 ezer négyzetméteren új aszfaltréteg, illetve pályaszerkezet épült az elhasználódott útpálya helyén, az Angyalföldi utca és a Vágány utca között új kerékpárút vezet, akadálymentesítették a gyalogátkelőhelyeket, megújultak a járda-, és lényegesen nőttek a zöldfelületek, felújították a Lehel utcai csomópontban a villamosvágányokat, az Esztergomi úti és a Népfürdő utcai hidakat, a hozzá tartozó korlátokat és lépcsőket, valamint – ahol szükséges volt – a közvilágítást és a közműhálózatot.

A személyautóval közlekedők számára visszafordulási és balra kanyarodási lehetőség létesült a Pap Károly utcánál, valamint kis mértékben változik a Lehel utcai csomópont forgalmi rendje, a közösségi közlekedést igénybe vevők pedig újra eredeti útvonalon utazhatnak a 105-ös busszal. 

Akit részletesen érdekel, hogy mi is újult meg, az kattintson ide

Tovább

Metrótender-bontás: Tarlós szerint javult a helyzet

május 11., 17:51 Módosítva: 2017-05-11 21:00:55
25

Csütörtökön felbontották a 3-as metró felújítására kiírt tenderre beadott kivitelezői ajánlatokat. Tarlós István főpolgármester lapunknak azt mondta: az előző körnél, amikor 50 százalékkal magasabbak voltak az árak az előzetesen vártnál, most lényegesen kedvezőbb a helyzet.

Hozzátette, hogy cégnevet, számokat a jogszabályi tiltás miatt nem mondhat, de úgy gondolja, a kormány segítségével áthidalható a probléma.

D NOE20170510007
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az árajánlatok ugyan magasabbak még mindig az előzetesen becsültnél, és a 130 milliárdos keretnél, de nem olyan sokkal, hogy a pályázatot megint le kelljen fújni.

Tovább

Vasárnaptól ismét megáll a 2-es metró a Kossuth téren

május 11., 13:26 Módosítva: 2017-05-11 23:04:14
16

Vasárnaptól ismét megáll a 2-es metró a Kossuth Lajos téren, írja az MTI a Budapesti Közlekedési Központra hivatkozva. Ugyanakkor május végétől várhatóan a nyár végéig nem közlekedik az 56-os, az 56A és 59B jelű, valamint a 61-es villamos az északi szakaszon.

Tovább

Az új BKV-hajóállomást csak azok nem tudják használni, akik miatt létrejött

május 11., 07:26 Módosítva: 2017-05-11 15:29:57
49
Már hajóval is megközelíthető a Müpa és a Nemzeti Színház, ami szuper hír. Csak odafelé túl hamar vagy túl későn érnek oda a járatok, és mire véget érnek az előadások, már rég elment az utolsó hajó. A BKK szerint viszont ez nem gond.

„A budapesti kulturális élet két fontos színterét, a Müpát és a Nemzeti Színházat is bekapcsolja a fővárosi menetrend szerinti hajózásba a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV: 2017. április 25-étől a D11-es és a D12-es hajójárat új végállomása délen a Müpa – Nemzeti Színház kikötő.” Így avatta fel a BKK a bkv-bérlettel ingyenes hajójáratok legújabb kikötőjét.

Tovább

Tarlós: A kerékbilincset baromságnak tartom

május 10., 11:57 Módosítva: 2017-05-10 16:09:57
10

Tömegesen érkeznek a panaszok az utóbbi hónapokban, hogy az enyhébb elbírálású közlekedési szabálytalanságok esetén is kerékbilincset raknak a gépjárművekre, így az autósoknak sokkal nagyobb bírságot kell fizetniük. Ezért tiltsák be a közlekedési szabálysértések esetén a kerékbilincset, javasolta két szocialista képviselő, Horváth Csaba és Szaniszló Sándor.

Tarlós István első hozzászólóként kijelentette:

Személyes véleményem, hogy a kerékbilincset baromságnak tartom.

Hozzátette: mégpedig azért, mert a szabálytalan állapotot stabilizálja.

Láng Zsolt, II. kerületi polgármester szerint viszont a megfelelő szankcionális elemek kellenek a parkoltatáshoz. Közölte: pontos, korrekt szabályozás szükséges, hogy azt a gépjárművet, ami akadályozza a forgalmat, ne kerékbilincseljék, hanem szállítsák el.

Csakhogy a külföldi rendszámú autóknál rendszeresen előfordul, hogy viccet csinálnak a fizetési felszólításból, és mivel nem olyan a rendszer, hogy a bírságot be lehessen hajtani, ellenük szinte az egyetlen hatékony lehetőség a kerékbilincs.

Tovább

1,6 milliárd forint a fővárosi patkányokra

május 10., 11:24 Módosítva: 2017-05-10 12:05:39
11

A fővárosi közgyűlés pályázatot ír ki a fővárosi patkánymentes állapot fenntartására 2018 és 2022 között, döntöttek a képviselők a szerdai ülésen. A patkánymentesítés a becslés szerint 1 milliárd 655 millió forintba fog kerülni erre a négy évre.

A pályázatot azért most kell kiírni, mert a korábbi szerződés 2018 februárban jár le. Mint arról beszámoltunk, évente 3000-4000 patkánybejelentés fut be Budapesten, ám ezek nagy része téves.

Tarlós nem kér szíves elnézést a metró miatt

május 10., 10:53 Módosítva: 2017-05-10 16:01:49
4

A BKV a 3-as metró üzemszüneteknél a következő mondatot mondja be:

Az okozott kellemetlenségekért és az esetleges károkért Budapest főváros vezetése nevében szíves elnézését kéri Tarlós István főpolgármester.

Legalábbis ezt javasolta a MSZP képviselőcsoport a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén, amivel sikerült felpaprikázniuk az addig nyugodt Tarlóst.

A szocialista képviselők hozzátették, hogy aznap is hosszú üzemszünet volt a metrón, nagyon sokan elkéstek a munkából, érettségiről, és a legfrissebb hírek szerint a kormány és a főváros még be se nyújtotta az unióhoz a metrófelújítás támogatási igényét.

Mindig jönnek azzal, hogy füstöl a metró, amikor a BKV meggyújtott újságpapírokat talál a síneken, ez több mint gyanús.

– füstölgött válaszában a főpolgármester. Majd közölte, hogy az uniós támogatás ügyében a főváros minden adminisztratív lépést megtett, a kormányon a sor. Tarlós úgy tudja, a dolgot Orbán Viktor is megsürgette, nem a fővároson múlik. 

A válaszba egyre jobban belemelegedő főpolgármester ezután a szocialista képviselők fejére olvasta, hogy a 3-as metró felújítása azért nem kezdődhetett el korábban, mert az ő elvtársaik nem tettek érte semmit. Sőt a BKV addig nem vállalhatott kötelezettséget a beruházásra, amíg az Orbán-kormány nem vállalta át a tartozásait. Ezért aztán ne elmúlthétévezzenek neki, javasolta Tarlós.

Tovább

Nyáron hétvégenként a piknikezőké lehet a Szabadság híd

május 10., 09:59 Módosítva: 2017-05-10 17:09:43
8358

A fővárosi közgyűlés támogatja azt a civil kezdeményezést, hogy a tavalyi sikeres példa nyomán idén hétvégenként is legyen a gyalogosoké a Szabadság híd. Tarlós István főpolgármester is egyetértett a javaslattal, de volt egy kikötése:

Ha egyszer valaki felmászik a turulhoz, az egész akció le van fújva!

Hozzátette azonban, hogy "a fiataloknak ennyi gesztust tehetünk".

Tovább

Baleset volt a 3-as metróban

május 9., 13:07 Módosítva: 2017-05-10 07:25:06
5

Baleset miatt pótlóbuszok jártak a 3-as metró helyett a Nagyvárad tér és a Deák tér között kedden kora délután, közölte a Facebookon a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A forgalom lassan helyreáll.

Tovább

Júliusban szerződnek a 3-as metró felújítására

május 9., 07:14 Módosítva: 2017-05-09 12:07:57
90

A tervek szerint a BKV július végén megkötheti a szerződést a 3-as metró felújítására kiírt pályázat nyertesével, írja a Világgazdaság. A munka a második félévben kezdődhet a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között. A korszerűsítés az északi szakasszal, a Lehel tér és Újpest-Központ között folytatódik, várhatóan az év végén.

Tovább

Ennek semmi értelme nem volt

május 8., 16:26 Módosítva: 2017-05-10 23:00:26
1397
Csúcsidőben ugyanakkora a dugó az Árpád fejedelem útján, mint a buszsáv megszüntetése előtt, csak most már mind a három sáv beáll. A buszoknak plusz 7-8 perc késést okozott az intézkedés, a végén már inkább felhajtanak a járdára. Bringázni életveszélyes lett a kerékpáros nyomon, inkább felmennek a szűk járdára.

Április 22-én szüntette meg a BKK az egyik legrégebbi buszsávot Budapesten az Árpád fejedelem úton, mondván ezzel enyhítheti az úton a délutáni csúcsidőben kialakuló dugókat. Eltelt két hét, csütörtök délután fél hatkor kivonultunk a helyszínre kamerával, stopperrel és jegyzetfüzettel megnézni, mi változott.

Nagy-Bakró kolléga 17.30-kor foglalta el lőállását a Margit hídon, kamerájával az Üstökös utcai csomópontot célba véve, én pedig a Zsigmond téri buszmegállónál szálltam fel a 17.26-kor induló 109-esre.

A busz legnagyobb meglepetésemre akadálytalanul haladt a Komjádi uszodánál levő megállóig, mintegy 2 perc alatt teljesítve a megállót, ami bőven belefér a menetidőbe. A busz az Üstökös utcai kereszteződésig ugyanilyen lendülettel haladt, szinte üres sávban. Mégis működik a buszsávtalanítás? 

Tovább

Még magasabb lehet a Kopaszi-gáthoz tervezett felhőkarcoló

május 8., 09:25 Módosítva: 2017-05-08 15:43:20
384

Míg az ellenzők szerint egyáltalán nem kell, és zavarná a város látképét a Kopaszi-gáttól nyugatra tervezett 120 méteres magasház, a XI. kerület főépítésze szerint a hazai szabályozások miatt egy magasabb, 150 méteres felhőkarcoló mutatna igazán jól, írja a Magyar Idők.

A múlt héten az LMP szervezett nyilvános vitafórumot a Lágymányosi öbölbe tervezett BudaPart beruházásról, és az ott tervezett felhőkarcolóról. Takács Viktor, Újbuda főépítésze a vitán azt mondta: a hazai építésügyi szabályozás miatt nem tud olyan karcsú lenni a tervezett toronyház, mint más európai vagy tengerentúli városokban. A sok lift, lépcsőház, bonyolult megoldások miatt túl széles tornyot kell építeni, ezért szerinte egy 40 emeletesnél több, 150 méter magas épület mutatna jól az eredetileg tervezett 120 méteres helyett.

A beruházó Property Market nyolc, nemzetközileg is elismert tervezőirodát hívott meg, hogy egy ikonikus, szoborszerű épületet tervezzenek, de a pályázaton nem találtak megfelelő tervet. Az építkezés egy év múlva indulhat, és egy ilyen épület 2-2,5 év alatt felépíthető. A területen félmillió négyzetméteren 2000-2500 lakás, irodák, szállodák, parkolók, kereskedelmi területek  is épülnének. Mintegy 30 ezer ember lakik, dolgozik, vásárol majd a területen.

Tovább

Mégsem lesz barátságtalan a villamosokkal a Nagykörút

május 2., 11:37 Módosítva: 2017-05-03 00:40:20
588

„Ma reggeltől visszaállt a villamosbarát, csúcsidőben 60 másodperces lámpaprogram. Remélem, így is marad – ha igen, elismerésem a korrekció képességéért”

– írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid, volt BKK-vezérigazgató. Hozzátette: úgy tűnik, volt értelme kiállni a tömegközlekedés mellett és szóvá tenni a nagykörúti zöldhullám ügyét.

Mint arról múlt csütörtökön beszámoltunk: megszüntették a Nagykörúton a villamosbarát lámpaprogramot, így óránként 560 utassal kevesebbet tudtak szállítani a Combinók. A lámpaprogram régóta szálka volt az autósok és Tarlós István főpolgármester szemében.

Pénteki tájékoztatóján Tarlós óvatosan fogalmazott: azt közölte, hogy a nagykörúti jelzőlámpák újrahangolását nem ő rendelte el, de támogatja azt, amíg annak számszerűsíthető, negatív hatásait nem igazolják. 

Információink szerint elég hamar bebizonyosodott, hogy korábbi menetrendjüket nem tudják tartani a 4–6-os villamosok, jelentős vonali késés volt, késtek a trolik is. Annyira rosszak voltak az eredmények, és olyan erős volt a sajtóvisszhang, hogy inkább meghátráltak: a kísérlet megbukott, visszaállt a régi rend.

Tovább

Hétvégenként meglepetések érhetik a 3-as villamos vonalán

május 2., 09:32 Módosítva: 2017-05-02 10:48:05
0

A BKK legújabb közleménye szerint a május 6-7-én és 13-14-én rövidített útvonalon jár majd a 3-as villamos, csak a Mexikói és az Ecseri út között szállítja majd az utasokat. A Gubacsi út/Határ út és az Ecseri út között pótlóbusszal lehet majd utazni.

A villamospótlásra azért van szükség, mert a Gyáli út és a napfény utca kereszteződésénél pályafelújítási munkákat végeznek. A pótlóbuszok megállóiról itt tájékozódhat.

Minimum 28 ezer forintos általános béremelés lesz a BKV-nál

május 1., 10:02 Módosítva: 2017-05-01 23:07:34
2

A BKV minden dolgozója legalább 28 ezer forintos béremelést kap - mondta Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke az M1 csatornán hétfő reggel. A Tarlós István főpolgármester által pénteken bejelentett bérmegállapodás értelmében összességében 15 százalékkal nőnek a fizetések - írja az MTI. Minimum 10 százalékos emelésben mindenki részesül, a fennmaradó 5 százalékot pedig a bérfeszültség, a hiányszakmák problémájának kezelésére fordítják.

A legnagyobb bérfeszültség a BKV járművezetői, illetve egyes fizikai munkakörökben dolgozó szakmunkásainál alakult ki. Az országban hasonló munkakörökben 30 vagy akár 50 százalékkal magasabb bérek is előfordulnak. A fővárosban jelenleg mintegy 400 járművezetői állás betöltetlen.

Tovább

15 százalékkal emelik a BKV-sok bérét

április 28., 10:53 Módosítva: 2017-04-28 14:48:23
86

Létrejött a bérmegállapodás a BKV-nál a szakszervezetekkel - jelentette be Tarlós István főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

A megállapodás megtörtént, azt kedden írják alá - közölte Tarlós István, a bérfejlesztés átlagos mértéke 15 százalék - írja az MTI.

A főpolgármester kedden az Inforádió Arénában elmondta, az ehhez a szükséges, megközelítőleg hétmilliárd forintos forrást a fővárosi önkormányzat és a közlekedési társaság nagyjából fele-fele arányban biztosítja.

Tovább

Május közepétől újra használható a Kossuth téri metróállomás

április 27., 18:49 Módosítva: 2017-04-27 20:26:46
2

 A tervek szerint május 14-től használható ismét a 2-es metró Kossuth Lajos téri állomása, közölte a BKK csütörtökön az MTI-vel. 

Tovább

Vége a villamosbarát Nagykörútnak

április 27., 17:36 Módosítva: 2017-04-28 12:52:53
776
Megszüntették a Nagykörúton a villamosbarát lámpaprogramot, óránként 560 utassal kevesebbet tudnak szállítani a Combinók. A lámpaprogram régóta szálka volt az autósok és Tarlós István főpolgármester szemében.

2013 őszén már kiderült, hogy az egy évvel azelőtt bevezetett új nagykörúti lámpaprogram, amely a villamosokat hozta előnyösebb helyzetbe az autósokhoz képest, nem tetszik a főpolgármesternek. Akkor nem sikerült visszacsinálni a tömegközlekedés-barát intézkedést, mert 44 millió forintot vissza kellett volna fizetni az uniónak. 

Most viszont, amint lejárt az EU által előírt 5 éves fenntartási időszak, a lámpaprogramot rögtön visszaállították az 5 évvel ezelőttire. A lámpaprogram csak Pesten szűnt meg, Budán nem lehetett visszacsinálni a fonódó villamos menetrendje miatt.

Tovább

Nyitva marad a Párisi Udvar

április 27., 16:52 Módosítva: 2017-04-27 18:57:05
3

A Párisi Udvar passzázsait nem tervezték, és ezután sem tervezik lezárni, reagált lapunk cikkére a Párizs Property Kft. közleményben. Az átjárók a jövőben egész éjjel nyitva lesznek a szálloda és a vendéglátóipari egységek megközelíthetőségének érdekében is.

A cég hangsúlyozza, hogy az udvarhoz tartozó passzázsok nem kerülnek magántulajdonba.

A szálloda megnyitását továbbra is 2018 nyarára tervezik. Az épületben található műemlékeket szakszerűen és a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelően szeretnék felújítani.

Az épület állagmegóvására utoljára az 1970-­‐es években tettek lépéseket. A Párisi Udvar nem "jordán ház", hanem egy teljes eredetiségében megőrzött, ikonikus magyar építészeti remekmű újjászületett változata lesz.

  

Tovább

Magánkézbe kerülhet Budapest legszebb közhasználatú passzázsa

április 26., 17:45 Módosítva: 2017-04-27 16:51:57
1116

Orbán Viktorral jó kapcsolatban álló befektetők építenek luxusszállót a Belváros kiemelt pontján. A telket a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el, a hotel kivitelezője egy kormányközeli cég, a beruházást állami hitel fedezi. Ráadásul a hozzá tartozó, eddig közhasználatban levő Párisi udvar is magántulajdonba vándorolhat, írja a Magyar Narancs eheti számában.

Az V. kerületi Ferenciek tere 10. szám alatti Párisi udvar műemlék épületet az önkormányzat 2014. május 8-án adta el a Párizs Property Kft-nek, 2,1 milliárd forintért. A jordán befektetők (Zuhair Awad és Sameer Hamdan) ötcsillagos szállodát építtetnek a Garancsi Tiborhoz sorolható Market Zrt-vel. A hitelszerződést az Eximbank részéről Puskás András írta alá, aki az épület 2014-es eladásakor Rogán alpolgármestere volt a Belvárosban.

Tovább

Tarlós: Hétmilliárdba kerül a béremelés a BKV-nál

április 25., 21:21 Módosítva: 2017-04-26 12:45:14
204

Tarlós István szerint a héten megszülethet a BKV-nál a bérmegállapodás. A főpolgármester kedden, az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, az ehhez a szükséges, megközelítőleg hétmilliárd forintos forrást a fővárosi önkormányzat és a közlekedési társaság nagyjából fele-fele arányban biztosítja.

Bízik benne, hogy a megegyezést tető alá tudják hozni a két nagy szakszervezettel. Valószínűleg a jövő héten találkozik Orbán Viktorral és itt szó lesz a közszolgálati béremelésről, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) tulajdonviszonyairól, valamint a közterület-felügyelet általános szerepéről is.

Tovább

Újabb csónakház tűnik el a Római-parton

április 24., 18:07 Módosítva: 2017-04-25 08:30:20
899
Egy éve még vízitúraközpontot álmodtak a Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. szám alatti volt KSH (vagy Statisztika) csónakház felturbózására, ma viszont már kiürítve, üresen tátong az épülete. A kisöpört evezősök attól tartanak, hogy egy újabb római-parti lakópark épül majd ide, kilátással a Dunára.

A volt KSH-telep bérlői március elején kaptak egy levelet a főbérlő Canoe Kft.-től, hogy a csónakházban tárolt mintegy nyolcvan hajót szállítsák el máshová, mert a telepet visszaadják a BMSK-nak (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.), az pedig, mivel nem kívánja üzemeltetni, leadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, azaz bezárják.

Nem értjük, hogy miért kell egy működő, jó állapotban lévő csónakházat bezárni. Vagy csak sejthetjük, hogy egy újabb római-parti lakóparkot fognak majd ide építeni kilátással a Dunára

– írta lapunknak az egyik evezős.

De mennyire alaptalan ez a félelem? Először is megkerestük az MNV Zrt.-t, hogy mit szándékozik kezdeni a csónakházzal. A cég válasza nem volt túl megnyugtató.

Tovább

Eltüntet a BKK egy régi buszsávot, Vitézy kiakadt

április 21., 16:34 Módosítva: 2017-04-22 16:54:54
322

Nagy tempóban lépked vissza Budapest az időben: a BKK mai közleménye szerint a "forgalom segítése" érdekében megszűnik a buszsáv a Komjádi Béla uszoda előtti szakaszon, a Zsigmond tér és az Üstökös utca között, az Árpád fejedelem útján

- írja Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója a BKK friss intézkedéséről.

Vitézy szerint a főváros és a BKK és ezzel tömegközlekedők ezreinek életét nehezíti meg és jelentősen lelassítja az itt közlekedő buszokat. Az autósokon csak szavakban segít ez, valójában látszatintézkedés: a Margit hídon ezután se tud több autó átjutni, mint ma. Mivel a szűk keresztmetszet nem ezen az útszakaszon van, a buszsáv megszüntetésével az autósok menetideje nem fog csökkenni, mindössze kicsit beljebb lesz a dugó - mostantól viszont az óbudai lakótelepek felől a metróhoz tartó 9-es és 109-es buszok is állhatnak majd benne utasokkal tele. A 9-es buszok ráadásul átszelik a várost: ha itt a dugóban állnak majd, az Kőbányán, Józsefvárosban és a Belvárosban is érezhető lesz. Arról nem is beszélve, hogy ez a sáv közös busz-kerékpársáv volt eddig, tehát a kerékpárosok számára is megszűnik az autóforgalomtól elkülönült haladás lehetősége itt.

Tovább