Szabolcs
14 °C
28 °C

Budapest

Tarlós: A fakocka nem tréfadolog

tegnap, 11:43 Módosítva: 2017-07-27 21:42:11
972

Tarlós István sajtótájékoztatón mutatta fel azt a fakockát, ami szerdán a metróajtó alá szorulva az egyik felújított orosz szerelvény forgalomból kivonását eredményezte. A főpolgármester szerint az eset nem véletlen, mert a kocka pont olyan, mintha oda faragták volna.

A fakocka nem tréfadolog

– jelentette ki a főpolgármester sajtótájékoztatón. Hozzátette (lapunk korábbi cikkére utalva): „Nem tudom, az én fejem ilyen-e, de ez a fakocka olyan pontosan beleillik a metróajtó sínéhez, mintha beletervezték volna. Pont akkora, mintha oda öntötték volna.”

Tarlós szerint az nem lehet, hogy a kocka valakinek a zsebéből kihullik, és pont oda esik, ahol az ajtó becsukódását akadályozhatja. Valószínűleg a csúcsforgalmat kihasználva, a cipőfűzőt kötögetve valaki elhelyezte oda, szögezte le a főpolgármester. Végül kijelentette: aki közérdekű üzemet megzavar, öt évig tartó büntetést kaphat. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a BKV vezérigazgatója feljelentést tesz a fakocka ügyében.

Tovább

És íme a metróajtó réme, a nevezetes fakocka

tegnap, 08:06 Módosítva: 2017-07-27 16:23:27
1425
Kínozta a kíváncsiság, miféle fakocka lehet az, ami képes kiállítani a forgalomból egy komplett metrószerelvényt? Megszereztük a fotóját, most megnézheti!

Mint arról beszámoltunk, egy fakocka okozta az egyik felújított orosz metrószerelvény átmeneti kiesését a forgalomból a BKV közleménye szerint.

Mint arról még korábban beszámoltunk, szerdán az M3-as metróvonalon közlekedő egyik felújított szerelvény meghibásodott, az ajtóvisszajelző lámpa nem jelzett a vezetőnek. A BKV az érintett vonatot biztonsági átvizsgálásra a telephelyre szállította, ahol az orosz és magyar szakértők ellenőrizték a szerelvényt.

Az elsődleges vizsgálatok kimutatták, hogy a vonat egyik ajtaja alá egy idegen tárgy (fakocka – gyerevjannij kubik) került, emiatt szorult meg az ajtó, ezért nem volt a vezetőnek információja arról, hogy az ajtók bezáródtak. A BKV szerint a védelmi rendszer jól működött, hiszen a vezetőnek nem érzékelhető eseményről adott fontos információt, ezzel is támogatva a biztonságos közlekedést.

Tovább

Egy fakocka okozta a felújított orosz metró problémáját

július 26., 11:54 Módosítva: 2017-07-27 06:44:46
1075
Egy fakocka okozta az egyik felújított orosz metrószerelvény átmeneti kiesését a fogalomból, áll a BKV közleményében.

Mint arról beszámoltunk, szerdán az M3-as metróvonalon közlekedő egyik felújított szerelvény meghibásodott, az ajtóvisszajelző lámpa nem jelzett a vezetőnek. A BKV az érintett vonatot biztonsági átvizsgálásra a telephelyre szállította, ahol az orosz és magyar szakértők ellenőrizték a szerelvényt.

Gyerevjannij kubik

Az elsődleges vizsgálatok kimutatták, hogy a vonat egyik ajtaja alá egy idegen tárgy (fakocka) került, emiatt szorult meg az ajtó, ezért nem volt a vezetőnek információja arról, hogy az ajtók bezáródtak. A BKV szerint a védelmi rendszer jól működött, hiszen a vezetőnek nem érzékelhető eseményről adott fontos információt, ezzel is támogatva a biztonságos közlekedést.

Az eset az utasbiztonságot nem veszélyeztette. A szerelvény a fakocka eltávolítása óta hibamentesen, jól működik, átvizsgálás után pedig újra forgalomba állhat, áll a közleményben.

Tovább

Előjött a régi hiba a felújított orosz metrón

július 26., 08:38 Módosítva: 2017-07-26 12:47:15
1285

UPDATE: pár órával az eset után kiderült, hogy egy fakocka okozta a hibát, itt olvashatja a fejleményeket. 

Reggel fél nyolckor ismét kiszállították az utasokat az Újpest felé tartó felújított orosz szerelvényből a Pöttyös utcai állomáson, majd a vonatot a telephelyre vitték. Az ok: nem működött az ajtóvisszajelző lámpa.

Megkerestük Bolla Tibort, a BKV vezérigazgatóját, aki közölte: az ajtók működtek, de a visszajelző lámpa nem jelzett a vezetőnek. Ezért biztonsági okokból beszállították a vonatot a telephelyre, ahol orosz mérnökök vizsgálják: letöltik a szoftvert, megnézik, mi a baj, lehet, hogy csak egy LED égett ki. Bolla hozzátette: a hat szerelvényből öt közlekedik. 

Tovább

Ljubljana teret kapott a XI. kerület

július 25., 12:45 Módosítva: 2017-07-25 20:41:10
567

Ljubljana nevét vette fel egy XI. kerületi tér. A Bükköny és a Sáfrány utca déli végénél lévő, eddig névtelen közterület elnevezéséről június 21-én döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Tovább

Millenáris park: 6 mrd betonra, 2,5 mrd zöldre

július 25., 12:23 Módosítva: 2017-07-26 07:11:58
400
A napokban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette a Millenáris park bővítésének megkezdését: a 17 milliárd forintból épülő új, 2,5 hektáros park minden bizonnyal az elmúlt évtized legnagyobb parkfejlesztése lesz. Az óriási költséggel épülő park több kérdést felvet, ennek jártunk utána.

Egy új park egy túlzsúfolt városban nem lehet rossz beruházás. Pláne abban a városrészben, ahol szinte áll a kipufogófüst.

Na de mi kerül ezen a parkon 17 milliárd forintba?

Ez az a kérdés, ami rögtön felmerül a beruházási költség hallatán. Hiszen a hasonló nagyságú Széll Kálmán tér is csak 5,3 milliárdba került, útfelújítással, vágányrekonstrukcióval, térkövezéssel együtt. Ha tudjuk, hogy a park alá 500 férőhelyes mélygarázs is épül, akkor az a hasonló nagyságú József nádor téri mélygarázs 3 milliárd forintos költségével növelheti az összeget, de ez még csak 8 milliárd. Persze itt épületbontás is volt, minisztériumi irodaház, vastag betonfalú ipari épület, de a sajtóhírek szerint a bontás csak kétmilliárd forintba került. 

És még mindig nagyon messze vagyunk a 17 milliárdos tervezett költségvetéstől, amibe, mint megtudtuk, nem is számolták bele a 4 milliárd forintra rúgó ingatlanszerzési költséget. Mintegy 10 milliárd forint tehát lóg a levegőben. Ezért kerestük meg Halmai Zoltánt, a projektet felügyelő Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

Tovább

Őszintén sajnálom, elnézést kért a budapestiektől a BKK vezetője

július 22., 19:24 Módosítva: 2017-07-24 11:49:53
2434

"Őszintén sajnálom, hogy a BKK online értékesítési rendszerének bevezetése problémákkal terhelt, higgyék el, engem és kollégáimat is az a cél vezérelt, hogy a közösségi közlekedést használók könnyen elérhető, gyors és ügyfélbarát megoldást vehessenek igénybe" - írja közleményében Dabóczi Kálmán, a BKK Zrt. vezérigazgató. Ismét bocsánatot kért a T-Systems is. Kaszás Zoltán vezérigazgató az általuk feljelentett etikus hekkernek most már együttműködést ajánlott fel.  

"Elnézést kérek, hogy ez nem sikerült és számos utasunknak kényelmetlenséget, nehézséget okoztunk ezzel", olvasható a BKK vezérigazgatójának közleményben. Dabóczi Kálmán azt ígéri, hogy a  jövő héten megvizsgálják, milyen kellemetlenségek érték az e-jegyet váltó utasokat, és kidolgozzák, milyen módon kompenzálhatják azt, akit hátrány ért. 

Dabóczi Kálmán
Dabóczi Kálmán
Fotó: Bődey János / Index
Tovább

Záporoznak az 1-es osztályzatok a BKK-nak

július 21., 14:15 Módosítva: 2017-07-22 13:56:50
4573

Kommentekben osztják a BKK-t a közösségi oldalán a felháborodott utasok, amióta kiderült, hogy gyanúsított lett a rendszerhibát feltáró fiú. Záporoznak az egyes osztályzatok, a cég megítélése az ötös skálán 2,1-re süllyedt.

*Frissítés, 15.55: már 1,2-re süllyedt a megítélés.

Pár komment a legfrissebbbekből a BKK oldaláról:

"Az egy dolog, hogy az online bérlet használhatatlan és alkalmanként kb. 3 percbe kerül az ellenőrzése, ami mind az utas, mind pedig az ellenőr munkáját csak nehezíti, de az hogy ez a vállalat asszisztál egy nevetséges rendőségi feljelentéshez és előállításhoz, már gusztustalan és felháborító."

"Lenyűgöző hatvanas évek szimuláció, mind a járműpark, mind a staff Oscar-t érdemlő szovjet tisztet idéző színészi játéka révén! Lenyűgöző interaktivitás!

A Terror Háza múzeum a múlté, emberek, minden Pestre látogató, kalandvágyó embernek ajánlom a BKK e-jegyet, flexibilis árszabás és first-hand Gulág-élmény mikor a használata után rendőrök visznek el egy szó nélkül a lakásodról."

"Csak stílusosan, esetleg az időjárást meg a budai hegyeket is be lehetne perelni, mert rámutatnak kisebb de inkább nagyobb hiányosságokra (légkondicionáló hibák, korosodó buszok amik nem tudnak felmenni a hegyre)"

A cégnek a korábbi vezérigazgató, Vitézy Dávid is kiosztott egy jó nagy egyest.

Mint arról beszámoltunk, gyanúsított lett a fiatal fiú, aki azt mondja: segíteni akart azzal, hogy jelzi a biztonsági rést a BKK digitális jegyrendszerében.

Frissítés 16.34: A T-Systems Facebook-oldala is kapja az ívet.

Az etikus hacker srác meghurcoltatása miatt tüntetést szervez a Occupyoktogonbázis a Facebookon.

Tovább

Jönnek vissza a felújított orosz metrók

július 18., 16:18 Módosítva: 2017-07-19 07:39:17
4

A Metrovagonmas felújított szerelvényei átmentek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint elsőfokú vasúti közlekedési hatóság műszaki vizsgáin, és elnyerték az utasforgalomra alkalmas címet. Ezért a már üzembe helyezési engedéllyel rendelkező 6 felújított szerelvény fokozatos forgalomba állítása szerdán megkezdődhet, áll a BKV közleményében.

Tovább

Főváros: Kibertámadások érték a BKK-t, de marad az e-jegy

július 18., 11:38 Módosítva: 2017-07-21 17:49:28
818
A BKK múlt héten bevezetett digitális bérletével, annak biztonsági hibáival kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a BKK, amin kiderült: az új online értékesítési rendszer az elmúlt napokban kibertámadásoknak volt kitéve, de biztonságosnak tekinthető, leállításnak nincsen oka.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közölte: az új online értékesítési rendszer nem ugyanaz, mint az elektronikus jegyrendszer, mert az majd 2018 év végén lesz bevezetve. 

Hozzátette: az új rendszer az elmúlt napokban kibertámadásoknak volt kitéve. Az üzemeltető T-Systems rendszerszintű támadássorozatról számolt be. Megtették a büntetőfeljelentést, a Nemzeti Nyomozó Iroda megkezdte a nyomozást.

Szeneczey kijelentette: a rendszer a támadások ellenére biztonságosnak tekinthető, leállításának nincsen oka. A felhasználó adatai ugyanis biztonságban vannak.

Tovább

Tilos bringázni a vizes vébére épített kerékpárhídon

július 17., 15:06 Módosítva: 2017-07-18 10:23:28
4122
A BKK építtetett egy kerékpáros hidat a vizes vébére, amire a vizes vébé idején tilos kerékpárral felhajtani. 400 millió forintért biztos megérte.

Vegyük át: nemrég elkészült 400 millió forintért Magyarország legdrágább kerékpáros patakhídja a Rákos-patak felett. Azzal az indokkal építették, hogy a híd a Duna Aréna és a patak túlpartján levő autóparkoló közti gyalogos- és kerékpáros-forgalmat szolgálja ki.

Poén: a hídra a vizes vébé ideje alatt nem lehet kerékpárral felhajtani. (Tolni szabad.) A biztonsági emberek elterelik az arra vetődő bringásokat.

A híd árát, és szükségességét megkérdőjelezték az elmúlt hónapokban, ugyanis a Rákos-patak Úszóaréna felőli partján volt már bicikliút, híd is van 300 méterrel feljebb, sőt a patak túloldalán nincs semmi, csak egy autóparkoló. Ami köztudottan nem bringás cél.

A BKK korábbi magyarázata szerint azonban semmi gond sincs a beruházással.

Szúnyogirtás lesz Budapesten

július 17., 14:41 Módosítva: 2017-07-17 16:48:31
6

Kedden a 3., szerdán a 4., csütörtökön a 11. és a 22., pénteken pedig a 21. és a 23. kerületben lesz szúnyogirtás, derül ki a katasztrófavédelem honlapjáról. A szúnyogirtást nem a levegőből végzik majd, hanem földi, kémiai irtást alkalmaznak.

A budapesti kerületek mellett további 104 településen élő vérszívóknak is hadat üzentek. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az idén már 907 településen, összesen 438 ezer hektáron permezetek a szakemberek.

Teljeskörű légi és földi irtás Békés és Csongrád megyében, Budapesten összesen 5800 hektáron és a Csepel-sziget településein voltak. A turisztikailag frekventált régiók közül a Balatonnál és a Tisza-tónál földi kezelések történtek.

Ésszel autózzon Budapesten hétfőtől, és vigyázzon, hova parkol

július 17., 07:07 Módosítva: 2017-07-17 19:57:01
163

Nem elég, hogy vizes vb-vel ver minket az atyaúristen, hétfőn Budapestre érkezik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége, Sara Netanjahu. A TEK vigyázni fog rájuk, de annyira, hogy a közlekedést, sőt, a parkolást teljesen meg fogják bénítani hétfőtől kezdve két napon át. A TEK mentségére legyen mondva, hogy azt nyilatkozták korábban, hogy az útvonalakat csak addig zárják le, ameddig az feltétlenül szükséges.

A TEK hétfőn azt közölte: hétfőn várhatóan délután 3 és 5 óra között kell korlátozásokra számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környékén. A repteret nem zárják le teljesen, az utakat a delegáció mozgásának megfelelően szakaszosan zárják legfeljebb 40 percre. 

 

Tovább

A BKK bürokráciába fullasztja az internetes jegyvásárlókat

július 13., 21:18 Módosítva: 2017-07-21 17:32:43
134
Az internetes jegy- és bérletvásárlás azért jó, mert kiiktatja a bérletpénztárban fásultan ülő alkalmazottat, az idegőrlő sorban állást, az automata előtti káromkodást (nem lehet húszezressel fizetni, nem lehet kártyával fizetni, nem ad vissza pénzt, benyeli a pénzt, nem működik az érintőképernyő), annak továbbfejlesztett verziója, a teljesen elektronikus alapú jegy meg még arra is, hogy soha a büdös életbe’ ne lássunk ellenőrt. A BKK ma elindított internetes jegyvásárlása első blikkre erre nem egészen alkalmas.

A rendszerről az iszonyatos műnyelven írt közleményből azt lehet kihámozni, hogy a BKK szerint 

  • gyors
  • ügyfélbarát
  • első körben teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérleteket, 24, 72 órás és hetijegyeket lehet venni 
  • regisztrálni kell hozzá a neten
  • kb. úgy működik, mint az automaták (mi adjuk meg, mikortól legyen érvényes a bérlet).
Screen Shot 2017-07-13 at 20.39.05.png

Ebből az ember azt gondolja, hogy oké, megyek fel a böngészőmben a felületre, megveszem a cuccot, kifizetem kártyával, azt letöltöm a telefonomra, vagy ha nagyon luddita vagyok, kinyomtatom valahol, és boldogan lobogtatom. Mint a vonatjegyet. Vagy bármit, ami nem a teljesen elektronikus, hanem a BKK-éhoz hasonló hibrid rendszerben veszünk.

Tovább

Hónapokat csúszott, de csak átadták az új Margitszigetet

július 13., 17:06 Módosítva: 2017-07-14 11:12:20
227
Tarlós István végre rászánta magát, és három hónapos csúszással átadta a felújított Margitszigetet és az átépített Palatinus strandot. Feltettük gyalogos, kerékpáros, babakocsis, futó, és autós szemüvegünket, azon keresztül vizsgáltuk, hogy sikerült a ciklus fővárosi vezérberuházása.

A Palatinuson a legfontosabb változás, hogy a strand fürdősödik, azaz lesznek fedett részei, medencékkel-szaunákkal, és ezentúl télen is nyitva tart, tudtuk meg a főbejárat előtt tartott főpolgármesteri beszédből.

A strandtesztet ezúttal kihagytam, mert nem akartam a hőségben vadul dolgozó indexes kollégáimat provokálni. Ráadásul  a legutóbbi (egyben eddig egyetlen) strandtesztemnek  rossz vége lett, pont itt a Palatinuson: az új csúszda lenyúzta a hátamról a bőrt. 

Strand

A látottak alapján az új helyzetet úgy tudnám összefoglalni:

kevesebb gyepen ugyan, de kényelmesebben, több szolgáltatást használva lehet fürdőzni a város legnagyobb strandján.
Tovább

Visszatérnek a forgalomba a felújított metrókocsik

július 13., 06:27 Módosítva: 2017-07-13 11:08:18
26

Már csak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium engedélyére várnak, hogy újból üzembe helyezhessék a 3-as metró felújított, de az ajtóhibák miatt forgalomból kivont szerelvényeit,  mondta Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Bolla szerint várhatóan még ezen a héten fokozatosan visszaállítják az utasforgalomba az eddig engedéllyel bíró hat szerelvényt, ugyanis az orosz Metrovagonmas minden ellenkező híreszteléssel ellentétben kijavította a sorozatosan jelentkező hibákat.

Tovább

Féltik a helyiek a Normafát a hóágyúzott sífutó pályától

július 10., 17:28 Módosítva: 2017-07-11 06:36:54
41
A tervezett sípálya egyelőre a háttérbe került, most úgy néz ki, hogy első körben hóágyúzott sífutó- és hobbi szánkópálya épül a Normafán, értesült az Index. Civilek szerint az előzetes tervek több sebből véreznek. A helyszínre mentünk, hogy megnézzük, mi készül.

A napokban szerződött a XII. kerületi önkormányzat és a BPGL Kft. a Normafán megépítendő, mesterséges hóval ellátott, azaz hóágyúzott sífutó- és hobbi szánkópálya tervezésére, hívta fel a figyelmünket Sipos Péter, volt kerületi párbeszédes képviselő. A cég nettó 13,5 millió forint tervezési díj fejében vállalta, hogy végigviszi a környezetvédelmi és egyéb engedélyeztetést.

Felkerekedtünk, hogy a helyszínen nézzük meg, mi készül pontosan a Normafán.

Mikó Gergely, az önkormányzat Normafával foglalkozó intézményének, a Normafa Parknak az igazgatója azt mondta, hogy jelenleg két hóágyúzott, éjszakai világítással ellátott szánkópályát terveznek az Anna rétre, ahol eddig is szánkópálya volt, amikor esett hó; valamint a szánkópálya alatt egy hóágyúzott, éjszakai világítással ellátott, 1-1,5 km hosszú sífutó pályát a Szaniszló réten.

Tovább

Megszűnne az Olof Palme sétány - megvannak a Városliget látványtervei

július 6., 19:10 Módosítva: 2017-07-07 10:25:26
126

A múlté lenne az Olof Palme sétány, a Kós Károlyt autómentesítenék, sportpályák, futókör, rózsakert és kutyafuttatók lennének mindenhol. A Városliget kétszáz évvel ezelőtti, eredeti koncepcióját akarja visszaállítani a Garten Studio, akik elnyerték a Liget Projekt tájépítészeti terveinek elkészítésére kiírt pályázatot. A stúdió 15 milliárdért oldaná meg a liget visszaállítását, 2018 áprilisára ígérik az első ütem elkészülését. Vezetőjükkel a Liget Budapest blog interjúzott.

Tovább

Digitális bérletet vezet be jövő héten a BKK

július 6., 15:58 Módosítva: 2017-07-21 17:30:03
3939
A vizes vébére időzítve, a július 10-én kezdődő héten tervezi bevezetni a BKK az új online jegyértékesítési rendszerét, tudta meg az Index. A vásárláshoz az interneten kell regisztrálni, a bérlet pedig bemutatható mobiltelefonon.

Információink szerint a BKK a jövő hét közepétől megkezdi a napi- és hetijegyek, valamint a bérletek online értékesítését. Ha valaki a neten regisztrál, és megvásárolja a bérletét, akkor mobiltelefonon tudja bemutatni az ellenőrnek. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója megerősítette értesülésünket, de hozzátette: most folyik a rendszer utolsó tesztelése, az indulás július 13–14. körül várható.

A jegyek, bérletek internetes vásárlásához az utasoknak regisztrálniuk kell egy honlapon az igazolványukat (lehet személyi vagy diákigazolvány, jogosítvány, útlevél), az értékesítő felület háttérrendszerében pedig ahhoz rendelődik hozzá a megvásárolt jegy vagy bérlet. A megvásárolt jegyeket, bérleteket az utasok később a telefonjukon tudják megjeleníteni az erre szolgáló internetes felületre csatlakozva. Az ellenőrzéskor ezt kell felmutatni.

A jegyek, bérletek az utasok telefonján két képernyőképen jelennek meg. Az alap képernyőképen az utas aktív igazolványához kapcsolódó érvényes jegy vagy bérlet esetében zöld háttérben a cikk nevét és érvényességi idejének végét lehet látni. Ezek alatt látható az utasnak az igazolványán szereplő neve, valamint igazolványának típusa és száma. A képernyőkép alján egy mozgó, színes jármű látható, továbbá az éppen aktuális időpont. Amennyiben az utasnak már nem érvényes jegye vagy bérlete, akkor zöld helyett piros háttér jelenik meg erre utaló szöveggel.

Tovább

Gigászi szeméttelepre bukkantak a Szépvölgyi útnál, az erdőben

július 5., 15:29 Módosítva: 2017-07-06 08:54:19
337

Buda egyik legnagyobb illegális szeméttelepe egy közkedvelt kirándulóhelyen érlelődik feltehetőleg évek óta - írta meg a Járókelő.hu.

70248-59562a3d7b712
Fotó: Jarokelo.hu

A tettesek több tonnányi, feltehetőleg lomizásból, lopásból és betörésből származó háztartási hulladékot terítettek szét több száz méter hosszan.

70249-59562a3db7c32
Fotó: Jarokelo.hu

Szinte alig látni a növényzetet a sok kidobott műanyagtól és egyéb szeméttől - írja a II. kerületi Ittlakunk. A problémát már jelezték az önkormányzatnak.

A szeméttelep pontos koordinátái (-tól-ig): 

N 47 fok 32 perc 38,6 mp

E 18 fok 59 perc 44,6 mp

Tovább

Leugrott a sínről egy villamos

július 5., 14:13 Módosítva: 2017-07-05 16:28:36
135

Nekiment egy autó a villamosnak a budapesti Határ úton, a Nagykőrösi úti felüljáró közelében. Az ütközés következtében a villamos eleje leugrott a sínekről - írja az MTI. 

A baleset miatt a 3-as villamos a Határ úti végállomás felé módosított útvonalon közlekedik, a Gubacsi út/Határ út és a Nagykőrösi út/Határ út között pótlóbusz jár.

Az 52-es villamos helyett a Határ út és a Török Flóris utca között szintén pótlóbusz közlekedik. Az 54-es és az 55-ös autóbuszt elterelik a Boráros tér irányában, a járat nem érinti Nagykőrösi út/Határ út megállót.

Egy másik villamosbaleset is történt ebben az időszakban Budapesten:  a XIV. kerületi Nagy Lajos király útján, a Fogarasi út és a Felsőbüki Nagy Pál utca közötti szakaszon is autóval ütközött egy villamos. 

Az autó vezetője és utasa sérült meg, amikor a 62-es jelzésű villamossal ütköztek. A sérülteket a mentők kórházba vitték. A két járművet daruval kell szétválasztani; a műszaki mentés idején a villamosközlekedés mindkét irányban szünetel.

Tovább

Hatalmas platánokat ásnak ki a Ligetben, a civilek ismét összecsaptak a rendőrökkel

július 4., 15:50 Módosítva: 2017-07-05 07:20:56
1425

A Városliget Zrt. reggel adott ki közleményt arról, hogy a leendő Néprajzi Múzeumnál kedden folytatódik az átültetendő fák kiemelésének előkészítése. Mint írták, a munkát egy 50 éves tapasztalattal végző német  és egy 1 millió sikeres átültetéssel büszkélkedő német cég felügyeletével egy magyar cég végzi.

A Városliget fáit védő civilek azonban nem ilyen nyugodtak a fák sorsát illetően. A Hír TV élő közvetítése szerint újabb összecsapás volt a területen. A kordonokat belülről biztonsági őrök és rendőrök védik, kívülről pedig a civilek próbálnak bejutni a területre. A tudósító szerint a kordont rángató ligetvédők ellen könnygázt is bevetettek. (A Városliget Zrt. szerint arendőrség nem alkalmazott könnygázt (nem is alkalmazhattak volna, hiszen nem védőfelszerelésben biztosítják a helyszínt), a tiltakozók gyújtottak füstbombákat, ezt gondolhatta a tudósító könnygáznak.)

A civileknek egy ponton sikerült áttörni a kordont, ott a rendőrök sorfallal állták el az útjukat. Több ligetvédő munkagéphez láncolta magát. 

Tovább

A BKV vezérigazgatója szerint csak felfújták a metróügyet

július 4., 10:04 Módosítva: 2017-07-04 16:10:30
28

Mind világviszonylatban, mind Budapesten a metrózás az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód

– nyilatkozta az M1 reggeli műsorában Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Bolla szerint a felújított szerelvények kiütközött hibái nem olyan súlyosak, mint ahogyan az sok helyen megjelent.

A problémák bosszantóak voltak, de nem veszélyeztették az utasbiztonságot. Az ajtónyitási gondokat okozó kábel- és szoftverhibát kijavították a mérnökök.

Tovább

Változik a BKV menetrendje a vizes vébé alatt

június 30., 17:20 Módosítva: 2017-07-07 08:41:15
4

Megkérdeztük a BKK-t, hogy milyen változásokat fog okozni a vizes világbajnokság a budapesti tömegközlekedésben. Azt válaszolták, hogy a versenyhelyszínek környezetében közlekedő járatokat sűrűbben indítják majd, viszont a 2-es, 19-es és 41-es villamos, a 75-ös és 79-es trolibusz, valamint a dunai hajók közlekedésében útlezárások és korlátozásokra kell számítani. Ennél konkrétabb információkat egyelőre nem tudtak mondani. A közlekedési terv egyeztetés és lezárás alatt van, a közlekedési változásokról a későbbiek folyamán a BKK internetes oldalán.

Tovább

Olimpia nélkül is megépítik a semmibe vezető új Duna-hidat

június 30., 13:04 Módosítva: 2017-07-01 16:04:54
1946

Kiírták a nemzetközi tervpályázatot az eredetileg a 2024-es olimpiára tervezett Galvani hídra, ami Észak-Csepelen keresztül köti össze a Galvani út vonalában Dél-Budát.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Nonprofit Zrt. az MTI-vel azt közölte, hogy a kétszer 3 sávos új Duna-híd nemzetközi, meghívásos tervpályázata megjelent, erre 17 magyar és külföldi tervezőiroda jelentkezett, az előminősítést követően pedig még 5 pályázó adhatja be tenderét. A jövő évben dől el, hogy mely tervek alapján készülhet el a híd.

Fotó: Google Maps

Mint korábban megírtuk: a beruházásnak nem lenne túl sok értelme, a Rákóczi hídtól 2 km-re délebbre tervezett híd nyomvonalában Csepelen most semmi sincs, csak egy árva szennyvíztisztítómű meg szántóföldek. A ferencvárosi Illatos út környéke ma lepusztult, ipari rozsdazóna, néhány felszámolni kívánt nyomortelepszerű bérházzal. Megépítése mellett az a legnagyobb érv, hogy vastagon betervezték az olimpiai fejlesztések közé. Az szólhat még mellette, hogy leveheti a forgalom egy részét a Rákóczi hídról.

Tovább

Bocsánatot kért a budapestiektől az orosz metrók felújítója

június 30., 11:24 Módosítva: 2017-07-01 08:17:08
23

Borisz Bogatirjev, a Metrvagonmas vezérigazgatója közleményben kért elnézést "a budapesti metró utasaitól azokért a kellemetlenségekért, amik a gyárunkban felújított és korszerűsített metrószerelvényekkel történtek az elmúlt hetekben" - írja az Mfor.hu

A bocsánatkérő közleményben azt írta, hogy a Metrovagonmas folyamatosan egyeztet és kommunikál az M3-as metrót üzemeltető BKV-val és Magyarország közlekedési hatóságával. Ennek részeként közös munkacsoportok jöttek létre, a jelenlegi helyzetet elemzik, a beazonosított hibákra alapozva további cselekvési terveket dolgoznak ki. 

Elsődleges feladatuknak a korábbi problémák beazonosítása alapján olyan megoldások keresését tartják, amelyek "növelik az üzemeltetés megbízhatóságát, és megakadályozzák hasonló esetek ismételt előfordulását." Mint írja, "bízunk abban, hogy a felújított vonatok hamarosan ismét visszakerülhetnek a vonalra, mivel a fent vázolt intézkedéseknek köszönhetően üzemeltetésük feltétel nélküli biztonságát és az utazás kényelmét hamarosan garantálni tudjuk."

Tovább

Nem működik a bankkártyás vásárlás a BKK-automatákon

június 29., 21:22 Módosítva: 2017-06-30 07:24:51
2

A BKK jegy- és bérletkiadó automatáinak egyes funkciói nem működnek egy központi meghibásodás miatt - közölte a vállalt a Facebookján csütörtök este kilenc órakor. A készülékeken nem lehet

  • bankkártyás fizetést,
  • ÁFA-s számla kiadást,
  • és ügyfélkapcsolati hívást kezdeményezni.

Az automatákon a készpénzes vásárlás továbbra is működik.

10540709 891644354227387 1792287709333893613 o
Fotó: BKK

A készülékeket üzemeltető vállalkozó a hiba elhárítását megkezdte, várhatóan néhány órán belül ismét elérhető lesz az automaták valamennyi funkciója. A probléma megoldásáig türelmet kér a BKK. 

Tovább

A VI. kerület is kitiltotta a beerbike-okat

június 29., 20:19 Módosítva: 2017-06-30 13:10:15
1192

Megtiltja az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a sörbiciklik közlekedését az a rendeletmódosítás, amit csütörtökön fogadott el a terézvárosi önkormányzat. A rendelet betartásáról a VI. kerületi közterület-felügyelet gondoskodik - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t. A VII. kerületből egy hete tiltották ki a beerbike-okat. 

A Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester által kezdeményezett rendeletmódosítást az indokolta, hogy a sörbiciklik (beerbike-ok) mind a lakosságot, mind a kerületben közlekedőket rendkívüli mértékben zavarták. A szolgáltatást igénybe vevők hangoskodása, olykor botrányos viselkedése, a forgalom akadályozása, ellehetetlenítése miatt nagyon sok panasz, bejelentés érkezett.

Az üzemeltetők sem vitatták a jogosságát

A testületi ülésen szót kérő, sörbicikliket üzemeltető cégek képviselői nem vitatták a korlátozás jogosságát. Elismerték, hogy az általuk kínált szolgáltatás jellegéből adódóan nem tartható normális mederben, így az azzal járó kellemetlenségek egy ponton túl nem tolerálhatók. Csak azt kérték, hogy kapjanak írásos tájékoztatást a rendelet módosításáról, és megsértésének szankcionálásáról.

50 ezertől 1 millió forintig terjedő bírság

A közlemény szerint a jogsértés elkövetőjét a közterület-felügyelő legfeljebb ötvenezer forintos bírsággal sújthatja a helyszínen, illetve önkormányzati hatósági eljárásban a jegyző - természetes személyeknél százötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknél egymillió forintig terjedő összegű - közigazgatási bírságot szabhat ki.

A terézvárosi önkormányzat szerint a sörbiciklikkel kapcsolatban kialakult helyzet végleges és minden tekintetben megnyugtató megoldása a központi szabályozási környezet olyan átalakítása, ami egyrészt felülvizsgálja a jármű jelenlegi besorolását (kerékpár), másrészt a települési önkormányzatoknak felhatalmazást ad, hogy állást foglaljanak a szolgáltatásról.

Annak érdekében, hogy minél előbb egységes, mindenkire kötelező érvényű, a lakosság nyugalmát, a közlekedés rendjét és biztonságát egyaránt garantáló szabályozás jöjjön létre, Terézváros önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult.

Tovább

Rossz az új CAF villamosok fékrendszere

június 29., 15:29 Módosítva: 2017-06-29 19:38:26
11

Elkerülhetőek lennének a BKV utasait érintő balesetek, ha átalakítanák a budai fonódó és az 1-es villamos vonalán közlekedő CAF szerelvények fékrendszerét, mondták a villamosok vezetői a InfoRádiónak.

Tovább

Megnyílt első Pop Up pihenőpark a Városháza parkban

június 28., 19:00 Módosítva: 2017-06-29 07:26:16
330

Napelemekkel működő ingyenes mobiltöltőkkel, pingpong- és teqball-asztalokkal nyílt meg az első Pop Up pihenőpark a Városháza parkban, amit a Hello Wood Hullámvonal mottójú fa installációi tesznek teljessé, írja az MTI.

Tovább