új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már majdnem két hete nem járnak a balatoni kompok Szántód és Tihany között a vastag jégtakaró miatt. Szántódnál 30-35 centit mértek, de ez néhány nap alatt megolvadhat, a 8-9 centis jeget már könnyen át tudják törni. Az előrejelzés szerint erre nincs sok esély, marad a tartós hideg, február elejéig a Széchenyi- és a Baross-komp is vesztegel. (Sonline)

  • 16124116 1150938358338056 1432904396793970688 n
    Fotó: realdonaldtrump / instagram

    A faék egyszerűségű, de tökéletesen botrányosra munkált szöveges beszólások mellett néha bekerül egy-egy spontán pillanatnak szánt kép is Trump hivatalos Twitterére. Mint például ez a tegnapi poszt, amihez azt írta, hogy épp a beiktatási beszédét írja a floridai Mar-a-Lago klubban.

    A fotóval csak annyi a gond, hogy rá kell nézni, és ordít, mennyire beállított. Az internet pedig pillanatok alatt ízekre is szedte a képet:

    • Trump kezében filctoll van. Ki ír filctollal beszédet? 
    • A papír, amin dolgozik, mindennek tűnik, csak használtnak nem.
    • Süt a képről, hogy leült, és nagyon próbál komoly fejet vágni ehhez az egészhez.
    • Kiderült, hogy az asztal ahol ül, valójában a recepciós pult, amit letakarítottak a kép kedvéért (és odatettek egy sast).

    funfact: Trumpnak nincs még hivatalos elnöki fotósa - ez a kép talán a legjobb bizonyíték rá, hogy el kéne egy a háznál.

  • Viszonylag kevesen tudják, hogy hiába népszerű a Spotify vagy az Apple Music vagy éppen a Tidal, a világ legnagyobb katalógusával nem ezek a cégek, hanem a Soundcloud rendelkezik. Ezért is annyira fontos, hogy a Soundcloud 2016-os összesítéséből milyen adatok jönnek ki.

    A teljes képért kattintson!
    A teljes képért kattintson!

    Ahogy a listán látszik, Chance the Rapper általunk is eléggé kedvelt albuma volt a kedvenc a Soundcloudon tavaly a nagylemezek közül, miközben az abszolút sláger az egész évet letaroló Panda volt Desiignertől. A legtöbb követőt pedig az egyre több A listás rapper mellett feltűnő Lil Uzi Vert szedte össze.

    A zeneileg legtermékenyebb város London, utána jön Los Angeles és New York, ami annyira nem meglepő. Az már sokkal inkább, hogy ezeket Hanoi (Vietnam) és Kairó (Egyiptom) követi Berlin vagy Mexikóváros előtt.

    Érdekesség, hogy a 12 millió havonta aktív felhasználó negyede már a Z generációhoz tartozik.

    A top 5 zenei műfajban túl nagy meglepetés nincs, de ennél sokkal izgalmasabb, hogy mik voltak 2016 legtrendibb szubzsánerei.

    A cloud rap annyira nem újdonság, ahogy a vaporwave vagy az egyre menőbb retrowave sem, de a trapsoul, afrotrap, és leginkább a phonk elég enigmatikusnak hangzik. Utóbbira ez az első találat a Google-ben.

  • Szegedi vagyok, így már gyerekként tudtam, ki az a Komócsin elvtárs. Azt hittem, már régen halott, pedig nem, csak most halt meg, 91 évesen. Iskolásként minden nap keresztül kellett utaznom a testvéréről elnevezett téren, ahol a villamos is megállt. A rendszerváltás után elvették a tér nevét, és nem is adtak neki másikat, mert nem volt szabályos tér az, ahol a József Attila sugárút beletorkollott a Tisza Lajos körútba, akkori nevén Lenin körútba. [A poszt élesítése után derült ki, hogy jó tíz évig tényleg nem volt neve, 2001-ben azonban Glattfelder Gyula püspökről nevezték el.]

    A rettegett Komócsin Mihályt én egyszer láttam élőben. MTK-drukker apámmal ültünk a SZVSE-stadion főlelátóján. SZEOL AK–MTK-VM meccset rendeztek, 1984 lehetett nagyjából, a Kaszás Gábor-féle utolsó szegedi csodacsapat volt a pályán, és ha jól emlékszem, 0-0 lett a vége.

    A meccs azért maradt emlékezetes, mert a főlelátón volt néhány Pestről érkezett MTK-s is, akik elég nagypofájúan szidták a szegedi játékosokat, meg a bírót. A közelben ülő Komócsin elvtársnak több se kellett: odaintette magához az egyik közelben tartózkodó rendőrt, és rámutatott a szerinte renitens vendégszurkolókra: vezessék ki őket a stadionból. Ki is lettek vezetve, a rend helyreállt.

  • Általában nem teljesen értem, hogy felnőtt emberek miért szoktak gyerekbiciklin biciklizni, de Sebastian Keep elég meggyőző példáját adja annak, hogy BMX-szel is lehet eszméletlenül beteg dolgokat csinálni.

    És még az sem von le semmit a dolog értékéből, hogy a végén seggre ül.

  • Wang Jianlin a davosi világgazdasági fórumon beszélt arról, hogy mivel Kína az angol nyelvű filmek legnagyobb piaca a világon, mindkét félnek nagyon rossz lenne, ha Trump vámokkal vagy másmilyen módon akadályozná a két ország közötti kereskedelmet. Wang komoly érdekeltségekkel rendelkezik a filmiparban, többek között az amerikaiban is. Azt is elmondta, hogy hivatalosan is megüzenték Trumpnak, hogy nem örülnének a kereskedelmi háborúnak.

    Az üzletember arról is beszélt, hogy Hollywoodnak érdemes lesz odafigyelnie, hogy mi történik az ázsiai filmpiacon, mert ott egyre jobban mennek a helyi filmek, amik gyakran hétköznapi emberekről szóló játékfilmek. Wang szerint ezért az amerikai piacnak érdemes lesz a blockbustereken túl is erősítenie, ha versenyben akar maradni a gigantikus ázsiai piacokon. (CNBC)

  • 2015 nyarán számoltunk be róla először, hogy Emoji film készül majd Amerikában. Azóta már az is kiderült, hogy az egész okostelefonokban játszódik majd, illetve egy lelombozó videót is megnézhettünk tavaly év végén.

    Most jött az eddigi legdurvább hír a film tájáról, amikor kiderült, hogy ki lesz a szar emojinak (*) a hangja:

    Nem más, mint Sir Patrick Stewart, aki a Star Trek: Az új nemzedék című sorozatban lett híres, de a fiatalabb filmnézők főleg az X-Men filmekből ismerhetik, ahol ő alakította  Charles Xavier professzort.

    Az emoji film egyébként arról fog szólni, hogy mi történik akkor ha egy emoji nemcsak azt az érzést érzi, amit "képviselnie" kellene, hanem az összes többit is.

  • 16123962 636708089849819 9092550025963110400 n
    Fotó: Pete Souza / instagram

    Barack Obama hivatalos fotósa hátulról kapta el a pillanatot, amikor minden szem Obamára szegeződik, a távozó elnök pedig leinti a riportereket az utolsó sajtótájékoztatóján.

    Nagyon szépen elkapott utolsó jelenete ez egy viszonylag történelmi eseménynek. Még egy kis feszültséget is sikerült belecsempésznie az egyébként kedélyes hangulatú sajtótájékoztatóba, azzal, ahogy az első sorban ülő két riporter megpróbál feltenni még egy kérdést, amikor Obama már legyint, hogy ennyi volt. Vajon mit akartak még megkérdezni?

  • Amikor levettem a Lidlben a polcról ezt a Budapest-salátát, még csak a neve fogott meg. Aztán megfordítottam a dobozt, és a másik oldalán ez fogadott:

    Első pillantásra azt hittem, hogy azért van ennyi felirat a fenekén, mert szokás szerint 3-4 nyelven szerepelnek ott az összetevők, de nem! Ez csak és kizárólag a magyar nyelvű lista.

    Persze azért vannak ilyen sokan, mert az összes összetevőt összetevő összetevőt is felsorolják, de akkor is elég horror. A telefonos fénykép egy kicsit becsillogott, de ha valaki ez alapján szeretné elkészíteni az ételt, csak szóljon és feltétlenül megírom neki, mi nem látszik. (A jobb széle nem hiányzik, ilyen furán van tördelve.)

    A Budapest-saláta amúgy viccen kívül nagyon finom, méltán szerepelhetett volna a szemétkedvelők ebédlistáján. Ugyanolyan kéjes borzongással ettük, mint a gyorséttermekben a tök ciki, de nagyon jóízű hulladékokat.

  • A hasonlóság egyértelmű, szegény állattal (mármint a lepkével) jól kiszúrt az anyatermészet.

    https-%2F%2Fblueprint-api-production.s3.amazonaws.com%2Fuploads%

    További érdekesség a Neopalpa donaldtrumpi nevű, nagyjából egy centiméteres lepkével kapcsolatban, hogy a felfedezését leíró tanulmány szerint a hím egyedek nemi szerve kisebb az átlagosnál. Mondom én, hogy kiszúrt vele az anyatermészet.

  • Valószínűleg egy második világháborús lövedéket találtak Budapest XII. kerületében, a Sashegyi úton. Olvasónk, Tibor küldte el az alábbi Facebook-posztot. A kommentekből kiderül, hogy a posztoló már korábban is került hasonló helyzetbe. Szerinte 100 méteres sugarú körben kell kiüríteni a környéket, ami körülbelül negyven lakást, és száz embert érint. Amint megtudunk többet, frissítjük a posztot.

  • Szerdán adott ki pár új képet a SpaceX a szombati Falcon-9 startról és az azt követő sikeres landolásról. A hivatalos fotók közül kétségkívül kiemelkedik az alábbi felvétel:

    A bravúros képen a landolási célt telibe találó (bullseye!) rakétafokozat látható a touchdown előtti pillanatban. Az, hogy a fotót készítő távirányítású kamera pont a nappal szemközt helyezkedett el, és a rakéta törzse pont kitakarja a napot, ezzel drámai fénycsóvákat képezve a füstben, lehet hogy szerencsés véletlen, de ne zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy ezt is belekalkulálták a SpaceX agytrösztjei az egész küldetésbe.

  • Egészen nyilvánvaló, hogy van valami furcsa trükk a felvételben, például hogy a darazsakat előtte lefújták valami méreggel, és persze a felvételen szereplő fickó sem tűnik teljesen, hm, hétköznapi értelemben véve normálisnak, és azt is szeretném mindenképpen kiemelni, hogy úristen, még véletlenül se próbáljanak szétnyomkodni egy darázsfészket puszta kézzel, de tessék, itt egy videó, amin állítólag ez történik.

  • Egyre több a jópofizás az ingatlanportálokon, minden hirdető azt hiszi, hogy egy közepes poénnal el lehet adni a kecót. Legyen igazuk, hajrá mindenki, de az a helyzet, hogy egyre kevesebb az igazán szellemes próbálkozás.

    Ez a baglyos mindenesetre egy nagyon kedves megoldás arra, hogy végigpergessük egy lakás összes fotóját.

    Ezen a képen elég jól látszik, mit is kell keresni a többin
    Ezen a képen elég jól látszik, mit is kell keresni a többin

    Ahogy Dia írta az Urbanistának küldött levelében a cukiságmarketingről:

    Megtaláltam 2017 eddigi legkreatívabb hirdetését egy rejtvénnyel párosítva. A konyha kicsit kifogott rajtam, ott nem találtam meg elsőre a baglyot, de ott van az! Jó fejtegetést :)

    Én sem vagyok benne biztos, hogy azt a baglyot látom-e ezen a képen, amit kell, de egy baglyot mindenesetre találtam. A teljes galériát itt lehet végigpörgetni.

    UPDATE: Én azt hittem, a tálcára festett bagoly van a konyhában, de nem! Ugyanazt a kis játékot kell keresni itt is, mint minden más fotón. Keresgéljen mindenki, aztán ha megvan, vagy feladta, itt ellenőrizheti a megfejtést.

  • Egy Jason Cichon nevű fickó legódarabkákból rakta össze az alábbi videón látható, tekerve mozgatható Super Mario-pályát, és elképesztő, de csak egy apróság maradt ki: maga a főszereplő, Mario.

  • "Elloptak egy 70 ezer forintot érő párduckaméleont a szegedi Trópus díszállat-kereskedésből" - írtuk szomorúsággal vegyes felháborodással két napja, ám mint a SzegedMa hírül adta:

    Zeusz előkerült!

    "Egy Vértó környékbeli lakos jelezte, látta Zeuszt a garázssorban élő hajléktalanoknál. A rendőrök a helyszínre érve megtalálták a 70 ezer forint értékű kaméleont, akit egy pici terráriumban tartottak, s csupán egy egyszerű lámpával melegítettek. Ha még néhány napig így tartották volna, Zeusz biztosan elpusztult. "

    kameleon zeusz

    Egész mostanáig azt tippelgettük a szerkesztőségben, hogy vajon tényleg ellopták-e az állatot, vagy csak tökéletesen beleolvadt-e a környezetébe. 

  • Tavaly januárban készítettünk videót az Esések Iskolájában, ahol főleg időseket tanítanak meg esni. Persze a videóban elhangzó tanácsok mindenkinek hasznosak: segítenek, hogy lehetőleg törések nélkül megússzuk, ha elesünk a jeges utcákon:

    Elcsúszik a jégen? Nincs még minden veszve!
  • Ha ön is szokott ilyet csinálni (mármint ha legalább egyszer csinált már ilyet, vagy tervezi, hogy egyszer, ha végre elköltözik, mindenképp csinál majd, lakást mégsem vált olyan gyakran az ember), akkor legyen nyugodt, ez egy teljesen természetes dolog, például az USA épp búcsúzó First Ladyje, Michelle Obama is megsétáltatta a kutyáit a Fehér Ház folyosóin még egyszer.

  • Kisiklott egy vonat Esztergomnál szerdán, és emiatt még mindig pótlóbuszokkal kell közlekedni a vonal egy szakaszán, Esztergom és Dorog között. 

    Egy olvasónk kaotikus állapotokról számolt be. „Harminc percet késett az a vonat, aminek 7.15-kor kellett volna indulnia Esztergomból. Egy csomó állomáson nincs fűtött váró, még ott sem, ahol van állomásépület. A szokásos három kocsi helyett egy kocsit küldtek, ami persze már Piliscsabán fullon volt. Ráadásul akkor már a következő vonatra várók is erre akartak felszállni.”

    A műszaki mentés várhatóan kora délutánig tart.

  • 15542106 671306113042533 2032392005443935481 n?oh=164eaca8dac00e

    A NIF Zrt. egy látványos animáción mutatta be, hogy néz majd ki a 62 kilométeres autóút. Az építkezés februárban kezdődik, a tervek szerint 2019 őszén már használhatjuk. A zsúfolt, sok településen áthaladó 44-es főút forgalma terelődik majd át a kétszer kétsávos gyorsforgalmi útra. A sebességhatár 110 km/óra lesz, így Békéscsaba akár 45 perccel is közelebb kerülhet Kecskeméthez és Budapesthez.

  • Lengyelországban hamarosan digitális okmányokkal váltják fel a hagyományos papíralapúakat, igazoltatásnál elég lesz felmutatni a mobilt, benne a személyivel, jogosítvánnyal vagy az autó papírjaival.

    A digitális dokumentumok egyelőre csak opcionálisak lesznek, aki a hagyományos okmányoknál maradna, megteheti.

  • Már tavaly augusztus óta létezik, de én csak most fedeztem fel azt a Twitter-fiókot, ami zseniálisan ötvözi az ismeretterjesztést a fáradságmentes, automatizált adatfeldolgozással.

    A Hubble Live nevű csatorna tulajdonképpen nem tesz mást, mint folyamatosan kiírja, hogy éppen ki dolgozik a távcsővel, pontosan melyik eszközt használja, és mit néz vele. Sajnos a posztokban szereplő fényképek nem az épp aktuálisan látott látványt mutatják, hanem csak a figyelt területet, egy-egy korábban készült asztrofotó segítségével.

  • Emlékeznek még Anna Chapmanre? Ő az, akit az oroszok hősként ünnepelnek, igazi sztár exkém. Pedig az egykori orosz hírszerző annyira nem is volt jó a szakmájában. Az ilyenkor szokásos kamuházasságát és legendáját viszonylag jól fel tudta építeni, miután hozzáment egy mit sem sejtő brit férfihoz, de amikor már illegális hírszerzőként az Egyesült Államokban tevékenykedett, viszonylag hamar lebukott a társaival együtt

    Chapman (akinek az eredeti neve Anya Vaszilievna Kuscsenko) most Oroszországban celebkedik, pózol, instagramoskodik, és legalább úgy odavan Donald Trumpért, mint Németh Szilárd.

  • Tegnap este tartotta az utolsó sajtótájékoztatóját a Fehér Házban Barack Obama. Amíg a beszéd tartott, gyorsan rákerestem, hogy nézett ki 2009-ben, amikor nyolc évvel ezelőtt megtartotta az első sajtótájékoztatóját ugyanott. A háttér nagyot változott (valószínűleg másik teremben tartotta), a nyakkendő is teljesen más lett, de Obama vonásain alig hagyott nyomot az elmúlt nyolc év, vagy ügyesek a sminkesei (nyilván). Az igazolványképén még jobban látszik ez.

    És találtam még egy vicces párhuzamot keresgélés közben:

    A szintén nyolc év után leköszönő George Bush utolsó sajtótájékoztatójának egyik záró momentuma 2009-ben, és egy mai kép Obamáról, hasonló helyzetben. Nincs tanulság.