új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megindító kép járja be épp az interneteket: a felvételen egy halálos beteg asszony és a queenslandi mentőszolgálat egyik tagja látható az ausztrál tengerparton.

    A mentősök épp egy helyi kórházba szállították a nőt, aki azonban azt kérte tőlük, hogy a kórház helyett inkább a tengerhez vigyék. A mentősök eleget tettek a kérésnek, és tettek egy kis kitérőt a páciens kedvéért, aztán potyogtak a könnyek, a páciens pedig a beszámoló szerint nagyon boldog volt.

    "Néha csak egy kis empátiára van szükség" – írták a queenslandi mentősök a posztjukban. (via BBC)

  • November 23-án van negyven éve annak, hogy fellőtték az első európai meteorológiai műholdat, a Meteosat I.-t. Azóta még tíz ilyen úgynevezett geostacionárius Meteorsatot lőttek fel. Jelenleg négyet használnak, a Meteosat 8-tól 11-ig számozottakat, ezek már második generációs, 2002 után fellőtt műholdak (az utolsó első generációs, a Meteosat 7 idén márciusban fejezte be működését). 

    meteosat.gif

    Az első Meteosat így nézett ki, jobban hasonlít egy elkóborolt tollhegyre, mint egy általam elképzelt műholdra, de hát nem az a lényeg, hogy néz ki, hanem az, hogy mit tud(ott). Bár mondjuk a mai utódai már sokkal jobbak: ezek a második szatelitek 5-15 percenként készítenek képeket, szolgáltatnak adatokat, átlagosan kétszer sűrűbben, mint ahogy az első generációsok működtek.

  • Már hatvan falkára nőtt a Németországban élő farkasok száma, az elmúlt egy évben 13 új falkát észleltek, derült ki a német Természetvédelmi Szövetség (BfN) és a Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központ (DBBW) adataiból. A legtöbb farkas Brandenburgban és Szászországban él, összesen hét tartományban fordulnak elő.

    Németországban azóta élnek újra farkasok, hogy néhány állat átvándorolt Lengyelországból. A faj ma már erősen védett, tehát alapvetően jó hír az, hogy szaporodnak. Azonban a helyi lakosok értelemszerűen félnek a ragadozóktól, a haszonállattartók pedig a károktól tartanak, így ők speciel azt szeretnék, ha mégsem lennének olyan védettek a farkasok.

    Ön milyen megoldást támogatna?

    (MTI)

  • A Jahn Ferenc kórház udvarán különös dolgot láthattak ma, akik ott voltak. Egy asszonynak nem sikerült beindítani az autóját. A hölgy könnyes szemekkel ült a vezető ülésben, és reményvesztett arccal próbálta munkára bírni a kisautót - írta az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán.

    Egy kórházban végzett mentőegység meglátta, hogy bajban van a sofőr, és azonnal az idős hölgy segítségére siettek. Kiderült, egy égve felejtett izzó merítette le az autó akkumulátorát. A hölgy elmesélte, hogy beteg férjét hozta kórházba. Ő maga nem rutinos sofőr, így nem tudja mitévő legyen. A mentősök pillanatok alatt segítettek a bajba jutott idős asszonynak feltölteni az akkumulátort, majd tanácsokkal is ellátták a hölgyet. 

    automento
    Fotó: Facebook
  • Három szerkesztőséget és egy civil szervezet filmes csapatát jutalmazta Hégető Honorka-díjjal az alapítvány zsűrije idén. A díjjal a társadalmi gondokat érzékenyen bemutató filmeket, riportokat ismerik el. Idén rekordszámú, száznál is több pályázat érkezett. Baló György, az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának vezetője és Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke végül négy filmes csapatot jutalmazott.

    Az első díjat a zsűri megosztotta az RTL Klubos Moskovics Judit és a 444-es Ács Dániel és Botos Tamás között. Moskovics egy vidéki gyermekotthonban és egy budapesti gimnáziumban előforduló szexuális zaklatást tárt föl, a 444-esek többek közt egy kazincbarcikai mélyszegénységben élő rapper mindennapjait mutatták be.

    Megosztott különdíjat kapott Szurovecz Illés és Magócsi Márton az  Abcúgból, valamint a Kálmán Mátyás és Bordás Róbert a TASZ-ból. Szuroveczék a korábban a bélapátfalvi fogyatékos intézetből a nagyvisnyói lakóotthonba kerülő, enyhe fogyatékkal élő szerelmespárról forgattak anyagot, a TASZ-osok pedig a civil szervezet többféle ügyfelének történetét dolgozták fel.

  • A lakosság segítségét kérik a rendőrök. Október 7-én, délután 5 körül egy ismeretlen besurrant egy Csáthy utcai családi házba, és az egyik szobából készpénzt lopott el. A tulajdonos tetten érte a hívatlan vendéget, felszólította, hogy távozzon, de a rabló elmenekült a helyszínről.

    A férfiról ezt a fantomkép-remekművet készítették, szinte biztos, hogy ez alapján meg fogják találni, kivéve, ha megváltoztatja a frizuráját, ami oldalt sárgás színűre van festve, és középen 8-10 centis taréjjal:

    Grafika
    Fotó: Police.hu

    A 20 év körüli gyanúsított körülbelül 160 cm magas. Aki felismeri ezt a punkot, tegyen bejelentést a debreceni rendőrségen (Debrecen, Budai Ézsaiás utca 4.)

  • Átadási ünnepséget tartottak a Magyarnándori Közös Önkormányzati Hivatal épületében. Az önkormányzat igyekszik gondoskodni arról, hogy a rendőröknek mindene meglegyen, ami a bűnüldözéshez szükséges.

    Az  átadási ceremóniának megadták a módját. Jelen voltak az önkormányzat képviselő-testületének tagjai, Oman Attila címzetes rendőr alezredes, a Magyarnándori Rendőrőrs parancsnoka és a település lelkésze is, majd ü nnepélyes keretek között adták át az értékes adományt:

    egy távcsövet és egy magasnyomású kocsimosó gépet.   
  • Körülbelül 8000 tő védett réti őszirózsát találtak idén a Böddi-szék szomszédságában lévő, egykor a Böddi-székkel egységes szikes vizes területet alkotó Maka-széken a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai. A védett réti őszirózsát eddig még nem írták le a területről, most azonban egyszerre több ezres állományt találtak.

    Hogy miért pont most jelent meg tömegesen a védett réti őszirózsa, arra az lehet a magyarázat, hogy a kaszálásból kihagyott területrész idén épp a réti őszirózsa élőhelyére esett, így a háborítatlan gyepterületen a korábban rendszeresen lekaszált növények most nagyobb tömegben fejlődhettek ki.

    Egy botanikai felmérés során kiderült, hogy a Dunatetétlen melletti területen a szikeseken jellemző őszi virágmezőt nemcsak a szokásos sziki őszirózsa, hanem valójában három őszirózsa faj alkotja: a nagyobb termetű, védett réti őszirózsa, a hasonló, de kisebb sziki őszirózsa, és a napsárga virágú aranyfürt. 

    A Kiskunság szívében, Kecskeméttől körülbelül 60 km-re található székek, a Zab-szék, Kelemen-szék, Böddi-szék és szomszédja, a Maka-szék természetvédelmi szempontból nagyon értékes területek, mivel ilyen jellegű élőhelyek Európában már szinte kizárólag a Kárpát-medencében fordulnak elő.

    Az utóbbi évtizedekben kedvezőtlen folyamatok mentek végbe a szikes élőhelyeken. Az ötvenes-hatvanas években zajló csatornázás, és a megszűnő külterjes állattartás következményeként a szikes tómedreket, réteket és mélyületeket sok helyen elborította a nádas-zsiókás mocsári növényzet. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai mindent megtesznek, hogy a kedvezőtlen folyamatot visszafordítsák. A Böddi-széken a közeljövőben áthelyezik a tómedret kettészelő csatornaszakaszt, és mozaikos élőhelykezeléssel helyreállítják az eredeti tájat és a szikesek változatos, sokszínű élővilágát - számolt be a nemzeti park honlapja. A projektről pedig bővebben itt lehet olvasni.

  • A világbajnok futballista, Bastian Schweinsteiger nem lehetne boldogabb. Felesége, a korábbi teniszező Ana Ivanovic posztolta ugyanis a következő képet.

    ivanovic
  • Robby a robot lett minden idők legértékesebb filmes kelléke, miután egy aukción 5,38 millió dollárt (1,4 milliárd forintot) fizettek érte. Robby az 1956-os sci-fi klasszikusnak, a Tiltott bolygónak hála lett világhírű.  

    Nem rossz pénz ez ahhoz képest, hogy Robbyt 100 ezer dollárba kerülne csak összerakni. Az 5,38 milliós vételára ráadásul hivatalosan rekord, ugyanis többért kelt el, mint Marilyn Monroe fehér ruhája (Hétévi vágyakozás) vagy az eredeti Batmobile. 

    (Via)

  • 87 éves korában meghalt a szicíliai maffia legendás vezére, Salvatore "Toto" Riina. A Cosa Nostra egykori feje 1993 óta ült egy pármai börtönben, miután 150 gyilkosságban találták bűnösnek, és ezért 26-szoros életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Ezzel együtt is volt neki családja, akik szerettek volna volna elbúcsúzni tőle a Facebookon, azonban ezeket az üzeneteket a Facebook törölte.

    Nem mintha a Facebookot (ami lazán engedte eddig az orosz propagandát) annyira érdekelné a dolog, egyszerűen az történt, hogy egy csomó felhasználó felnyomta a Riina-család posztjait, hogy azok megszegik a Facebook-szabályokat. A cég azonban gyorsan utánanézett a dolognak, rájöttek a hibára, és nyilvánosan bocsánatot kértek a kellemetlen malőrért.

    (Via)

  • A vadász John Wardynskinek jó napja volt november 16-án, ugyanis sikerült lelőnie egy 6 pontos szarvast. Azonban még mielőtt nagyon elkezdhetett volna örülni, jött egy medve, aki a lelőtt szarvast nemes egyszerűséggel lenyúlta. 

    Hiába mondta a vadász a medvének, hogy "Ne, ne, ne, ne, ne!", az állat valaminek nem hallgatott rá. Lelőni viszont nem lőhette le, a kiabálás sem használt, így hát jobb híján kénytelen volt beletörődni a dologba.

  • Na jó, nem én találtam, egy ismerősöm posztolta ki a képet, én csak elkértem, és újrahasznosítom. Nagyon fontos fotó ez, mert jól jelzi, hogy ez a tudjukmilyenszándékú ember már nemcsak a fizikatankönyvben és nagyjából egycsilliárd kormányzati plakáton bújik meg észrevétlenül, hanem belopakodott – ismerősöm gyönyörű kifejezését is kölcsönvéve: beavászkodott – oda is, ahol a legkevésbé vártuk, hogy saját tervét tudja sunyin iktatni.

    soros ottisahol

    A kép magáért beszél, mit is mondhatnék még? Legfeljebb azt, hogy éberség, elvtársak, éberség!

  • Párizsban van egy étterem, az O'naturel, ami pont olyan, mint bármelyik étterem, azzal a különbséggel persze, hogy oda csak és kizárólag meztelenül lehet bemenni (kivéve a szülői/felnőtt felügyelettel érkező tinédzsereket, rajtuk maradhat a ruha, de ki vinné el ilyen helyre a gyerekét?). Természetesen, mint egy ilyen helynél alapvető, vannak bizonyos viselkedési normák, amiket be kell tartani, illetve a telefonokat a ruhákkal együtt le kell adni, de ez azért valahol érthető.

    23172380 215413542330890 1631320703412695782 n
    Fotó: O'naturel / Facebook

    A nudista étterem ötlete a 42 éves ikerpáré, Mike és Stephane Saadaé. Ők egyébként nem nudisták, biztosítási ügynökként dolgoztak korábban, de meglátták a pénzszerzési lehetőséget az ötletben.

    (Via)

  • Egy fideszes politikus szerint szabályozni lehetne, mikor kezdődhet a karácsony, mi pedig arra vagyunk ma kíváncsiak a Facebookon, hogy ön mit gondol erről?

    Megmondhatja a kormány, hogy mikor vásároljunk? Zavarja annyira a korai készülődés, hogy szíve szerint betiltaná az egészet? Szavazzon!

  • kolar

    Alapvetően az országúti kerékpárnak és a trükközésnek nem sok köze van egymáshoz, de a versenyek közben is gyakran mókázó világbajnok, Peter Sagan már sokszor bebizonyította, hogy a koskormányos bringákkal is sok mindent meg lehet tenni.

    Most az egyik csapattársa, Michal Kolar találta ki, hogy a vizes aszfalton nem muszáj gurulni, csúszni is lehet a kerekeken. A bringás Palma de Mallorca egyik lejtőjén mutatta be a kicsúszást vagy a bukást is kockáztatva, hogyan kell driftelni országútival.

  • „A világ ugyan ma őrült és aljas igazán, de spekulációnak, vagy menekülésnek valóban nem hihető ma már a megkeresztelkedés”.

    Egy 34 éves férfi írta ezeket a sorokat 1943 áprilisában. Egy 34 éves, zsidónak született, ám mint fogalmazott, magát 18 éves kora óta katolikusnak érző és valló férfi. Egy 34 éves férfi, aki ekkor már túl volt két munkaszolgálaton, egy ízben (nem sokkal e sorai előtt) magyar katonák heccből leparancsolták egy villamosról, egy laktanyában kopaszra nyírták, megkínozták és megalázták. Egy 34 éves férfi, egykori ígéretes labdarúgó és érmes atléta, akinek ekkorra már tíz önálló kötete jelent meg, Baumgarten-díjas volt, nem sokkal később a Magyar Filozófiai Társaság tagja lett.

    Radnóti Miklósról van szó, aki esetleg nem ismerte volna ezeket az életrajzi adatokat, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjéről, irodalmárjáról. Aki ezeket a sorokat, a 401. számú levelét Zolnai Bélának, az irodalomtörténész-esztéta professzorának küldte, felkérve a keresztapaságra. És hogy miért a 401. számú? Nemrég megjelent a Különben magyar költő vagyok című kötet (a Jaffa kiadásában), amely 1926-tól kezdődően közli a levelezését.

    Nagyon különös könyv ez, amelyben így az első benyomásaim alapján az a különösen megrázó, hogy Radnóti a legmegalázóbb helyzeteket is milyen erővel viselte (legalábbis a levelei tanulsága szerint). És hogy még 1944 májusában, egyik utolsó levelében is ("búcsúzom, behívtak, holnap hajnalban megyek is") verseket küld és a még meg nem jelent verseskönyv foglalkoztatja. Mivel a levelezését adták ki, így nemcsak az általa, hanem neki írt levelek is szerepelnek a könyvben, így egyebek mellett az az 1934. júniusi, amelyből kiderül, hogyan magyarosította a nevét Glatterről, és mi lett az első magyaros nevét a Radnóti helyett.

  • Üzbegisztánban elrendelték a hatóságok, hogy az egyetemek és a középiskolák felső tagozatos diáklányainak kötelező nőgyógyászati vizsgálaton kell részt venniük, ahol megállapítják, hogy szüzek-e, vagy sem. Ennek állítólag az az oka, hogy a terhes diáklányok viszonylag gyakran követnek el öngyilkosságot (amibe nem ritkán a családjuk vagy a vőlegényük/férjük kergeti bele őket), amit mindenképp szeretnének megakadályozni a hatóságok.

    Akiről kiderül, hogy nemi életet él vagy már terhes, azzal tanárok, orvosok és pszichológusok is elbeszélgetnek, illetve a szüleiknek is adnak tanácsokat. A hatóságok így akarják helyes irányba terelni a fiatal lányokat, akik viszont fel vannak háborodva a dolog kötelező jellege miatt. 

    (Via)

  • stereo-amnesty felhivas 2

    A STEREO AKT nevű fiatal színházcsinálókból álló társulat és az Amnesty International közös akcióba kezd a társulat új, Védett férfiak című produkciója kapcsán. Az előadás témája a nemek közti egyenlőtlenség, az elnyomás és a szexizmus lesz, ehhez pedig most azt kérik, mindenki küldje el nekik az ilyesmiről szóló történetét, akinek van mit mondania a témáról.

    "A darab írásához olyan valós, személyes történeteket keresünk, amelyeket sokan átélnek nap mint nap, mégis csak akkor vesszük észre, amikor már áldozataivá válunk – de előfordul, hogy akkor sem. Segítsünk együtt, hogy még láthatóbb legyen a nemek közti megkülönböztetés problémája, és árnyaltabb a párbeszéd!" - írják, és például ilyesmikre gondolnak:

    Volt, hogy inkább a fiútól kérték a véleményét?

    Volt, hogy az ötleted helyett a segged nézték?

    Volt, hogy: miért nincs gyereked? miért van gyereked?

    Ha most nincs gyereked, hogy lesz gyereked?"

    A névvel ellátott vagy név nélküli történeteket a tortenet@stereoakt.hu címre várják december 5-ig, de a sztorik Jurányi Ház földszintjén elhelyezett Védett Férfiak vitrinben papíron is bedobhatók egy erre a célra szolgáló postaládába.

    A társulatról korábban mi is írtunk, amikor az új színházi generációt mutattuk be ebben a cikkben.

  • Erre nemcsak hogy létezik, de még személyesen is láthatom. A zokni, amiből tényleg két pár egy egész. (Komolyan, Facebook-novellát kellene írni ilyen címmel.)

  • Egy kétméteres kékcápa tetemét mosta partra a víz Skóciában. A szerencsétlenül járt, brutálisan sérült állatot egy kutyáját sétáltató férfi találta meg (a férfi által készített képeket ide kattintva nézheti meg).

    Így néz ki egy kékcápa. Ha a képre kattint, azt a példányt is megnézheti, amelyről a hír szól.
    Így néz ki egy kékcápa. Ha a képre kattint, azt a példányt is megnézheti, amelyről a hír szól.
    Fotó: Shutterstock

    Hogy mi végzett a cápával, addig nem derül ki, míg egy szakértő meg nem vizsgálja. A két alap feltevés a motorcsónak és horgászok, de a sérülések alapján az sem kizárt, hogy delfinek végeztek végezte.

    Mi ölte meg a cápát?

    (Via)

  • Nem mai a fotó, sőt, nem is idei, hanem tavaly júliusi, de csak most küldte be Bea. Hogy miért teszem be mégis? Azért, mert mint mondta, a kiszálló és autóját elhagyó taxis nemcsak elállta keresztben a mozgáskorlátozott helyet, de ráadásul „még kérésre sem állt arrébb, sőt, fenyegetőzni kezdett”. Mondjuk igen, ez így tökéletes.

    tahotaxi
  • Ha már kijött a februárban érkező, új magyar film két új plakátja, amelyek sajnos elhanyagolják a női szereplőket. A forgalmazó szerint a következő lesz a sztori: "A Valami Amerika 3 története szerint, Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda, Baláék és Toniék is. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, aminek tétje a fiúk sorsa. Eszter és Timi is beleveti magát a nyomozásba, mindenki versenyt fut az idővel."

  • A 2004/2005-ös BL-döntő volt minden idők egyik legnagyobbja. A zseniálisan és magabiztosan játszó olasz AC Milan már a félidőben simán 3-0-ra alázta az angol Liverpoolt, a szünetben már vélhetően a pezsgőt is elkezdték bontani. Azonban a Pool nem adta fel, hármat vágott a második félidőben, majd 11-esekkel behúzta a döntőt. 

    Az akkori keretből ugyan senki sincs már a Liverpoolnál, de kedd este visszakapott valamit a csapat a 2005-ös csodából. A Sevilla ellen vezettek 3-0-ra az első félidő után a BL csoportkörében, de csak a 93. percig tudták tartani az előnyt, a hosszabbítás utolsó pillanataiban egyenlítettek a spanyolok.

    (AC Milan - Curva Sud Ungheria)

  • Nagy-Britannia legfiatalabb nagymamái közé került Angela Rayner. Az ellenzéki brit Munkáspárt árnyékminiszterének 37 évesen megszületett az első unokája – írta a Telegraph. Úgyhogy Rayner már megkapta a maga becenevét is: Grangela.

    Az oktatási árnyékminiszternek három fia van, az elsőt 16 éves korában szülte. Elmondása szerint sok rossz dologtól mentette meg az élet azzal, hogy tinédzserként anya lett.

    Például attól, hogy még 40 évesen se mondhassa el magáról, hogy nagymamává vált.