A rózsaszín trikós bukott és szándékosan lemondott az első helyről

2019.05.16. 19:05

Új rózsaszín trikósa van a Giro d'Italiának, a hatodik szakaszon másodikként célba érő Valerio Conti vezet már összetettben. A korábban élen álló Primoz Roglic direkt vesztette el a trikót. A szlovén kerékpáros bukott a szakaszon. 

A rózsaszín trikót az első nap óta viselő Primoz Roglic már szerdán jelezte, hogy egyelőre nem ragaszkodik az első helyéhez, és ha csütörtökön lennének olyan szökevények, akikkel a harmadik hét végén nem nagyon kell számolni, akkor nem fog védekezni.

Roglic ezzel a döntéssel magát és csapatát, a Jumbo-Vismát akarta óvni. Az élen állóra mindig nagyobb nyomás helyeződik, csapatának folyamatosan dolgoznia kell, a trikósnak pedig a kötelező médiamegjelenések, doppingvizsgálatok miatt kevesebb ideje van pihenni.

GettyImages-1149516219

A szlovén kerékpáros beváltotta az ígéretét, de azért nem volt sima szakasza. A 233 kilométeres szakasz elején bukott, fenekéről leszakadt a nadrágja, és csúnyán felhorzsolt bőrét. A bringást menetközben látták el az orvosok, tudta folytatni a versenyt.

A szakaszgyőzelemért egy viszonylag korán szökő 13 fős csoport harcolt. A célhoz közelítve szétszakadt soruk, az utolsó jelentős emelkedőn, Valerio Conti (UAE) és Masnada (Androni-Giocattoli) lépett meg.  A két olasz bringás a végén valószínűleg megegyezhetett, a távol lévő főmezőny miatt Conti megelégedett a rózsaszín trikóval, így Fausto Masnada elvihette a szakaszt.

Valerio Conti ünnepli rózsaszín trikóját a Giro d'Italia hatodik szakasza után
Valerio Conti ünnepli rózsaszín trikóját a Giro d'Italia hatodik szakasza után

A főmezőny Rocliccsal 7 perc 19 másodperces hátránnyal érkezett. 

Az összetettben Conti vezet, Roglic a 11. helyre csúszott vissza, 5:24 a hátránya. Előtte nincs igazán veszélyes ellenfele, bár a sunwebes Sam Oomen és a movistaros Andrey Amador a hegyeken is elég jók. A fél illetve kétperces előnyük azonban nem tűnik soknak a verseny mostani fázisában.

6. szakasz, Cassino-San Giovanni Rotondo, 233 km:
1. Fausto Masnada (olasz, Androni Giocattoli) 5:45:01 óra
2. Valerio Conti (olasz, UAE Team Emirates) 5 másodperc hátrány
3. Jose Joaqui­n Rojas (spanyol, Movistar Team) 38 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Conti 25:22:00    óra
2. Giovanni Carboni (olasz, Bardiani CSF) 1:41 perc hátrány
3. Nans Peters (francia, AG2R La Mondiale) 2:09 p h.