új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gyors tanácskozását tartott néhány menekült az M1-esen, egyikük egy rendőrautó tetejére is felállt, hogy jobban hallják.

    Annyit tudtunk meg, hogy nagyon elfáradtak, főleg a gyerekkel gyaloglók, ezért valószínűleg a következő benzinkútnál megállnak, és alszanak. Biatorbágy és Herceghalom között járnak most.

  • Az argentin kormány felhívta a figyelmet arra, hogy határai nyitva állnak a szíriai menekültek előtt, akik számára egy tavaly hozott rendelet könnyíti meg a dél-amerikai országba való belépést.

    "Argentína hatalmas elismerésnek örvend azon álláspontja miatt, hogy határait megnyitja, ha a humanitárius helyzet úgy kívánja" - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Aníbal Fernández kabinetfőnök. (MTI)

  • A kormányfő a reggeli rádióinterjújában jelezte, hogy természetesen ott lesz a magyar-román focimeccsen, amely ugye háromnegyed kilenckor kezdődik. Orbán azt is elárulta, hogy a kormány tagjai góltotót rendeztek, "ahogy az férfiak által dominált közösségben szokás". Az előbb a kormányfő a Facebook-oldalán is jelezte, hogy drukker-hangulatban van.

    Hajrá, magyarok!

    Posted by Orbán Viktor on 2015. szeptember 4.

    Eközben a Parlamentben nyolc órától ülésezik a menekültválság miatt az operatív törzs, kilenc órára pedig rendkívüli tájékoztatót hívott össze a törzs tanácskozását kezdeményező Lázár János. 

  • Menekült? Bevándorló? Migráns? Disszidens?

    A szavaknak erejük van, nincs ez másként menekültügyben sem. Itt olvashatja el, ki hogyan nevezné az Európába érkezőket, és mi ennek a jelentősége.

  • Ezen az űrlapon lehet jelentkezni. Arab, farsz, pastu, urdu nyelveken tudók előnyben, de angol, francia és német is jól jön.

  • Bár a bicskei táborban normalizálódott a helyzet, az onnan elinduló menekültek egy része még mindig a vonatsíneken van. Több olvasónk is jelezte, hogy Tatánál vesztegelnek a vonatok, a kalauzok csak annyit tudnak, hogy akkor indulhatnak tovább, ha a menekültek elhagyják a síneket. De ki tudja, mikor lesz szabad a pálya. Többen ezért taxit hívtak, és úgy próbálnak eljutni Budapest felé.  Kollégánk is jelenti, hogy a nincs vonatközlekedés a tatabányai vasútállomásról, vonatok helyett buszok viszik az embereket.

  • Az Index úgy értesült, hogy a kormány a menekültválság miatt rendkívüli operatív törzset hívott össze. Nyolc órakor már össze is ül a testület. Lázár János este kilenc órára rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett, feltehetően ennek részleteiről fog beszélni.

  • Az osztrák belügyminisztérium az előbb kiadott egy közleményt, amelyben arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a menekültek Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. Az osztrák tárca hangsúlyozta, hogy a rendőrség eltanácsolt mindenkit az akcióban való részvételtől, mivel az büntethető.

    A Budapest Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akciót a Facebookon hirdették meg. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a migránsokat magánautókkal és buszokkal Budapestről Ausztriába, majd Németországba szállítsák. (MTI)

  • Továbbra is nagy a tempó, a családosak a menet végén nehezen is bírják, kezdenek leszakadni. Az előbb odajött hozzám egy nő:

    - Messze van még Németország?

    - Csak Ausztria még 200 kilométer?

    - Akkor ma már nem érünk oda.

    Ételből és italból viszont nincs hiány, civilek osztogatják az út mentén. Egy sávban halad amúgy az autós közlekedés, pontosabban nem halad, mert hatalmas a dugó.

  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) felkérte az osztrák kormányt, hogy határozza meg Ausztria viszonyát az M1-esen Ausztria felé haladó menekültekkel - hangzott el az M1 Híradóban.

    Korábban Szijjártó Péter miniszter a magyar-osztrák viszonnyal kapcsolatban elmondta, hogy nagyon jó a személyes kapcsolata osztrák kollégájával, Ausztriának pedig az a fontos, hogy Magyarország betartsa az uniós előírásokat. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szeptember 15-én létrejövő új magyar határőrizeti rendszer Ausztriának is hasznára válik majd. Az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Németország is elvárja Magyarországtól a schengeni szabályok betartását, Szijjártó Péter annyit mondott: "nem fognak bennünk csalódni".

  • Éppen a családjával és a barátaival beszélgetett, amikor fejbe dobták a petárdával a szurkolók a Keletinél. A mentők vitték kórházba, most egy 20 éve Magyarországra települt szír férfi kocsijában pihen.

    A petárda a tarkóján találta el, amikor látta, hogy vérzik a feje, a szüleinek szólt, majd a rendőröknek. Ők hívtak mentőt. A 21 éves fiút befogadja éjszakára egy magyar család.

  • Mit tesz a Magyarországi Evangélikus Egyház menekültügyben? Erről adtak ki egy közleményt, amiből kiderül, hogy az egyház erőforrásaihoz mérten részt kíván vállalni a menekültek segítésében. Szeptember 4­-én, pénteken átadták a János Pál pápa téren tartózkodó menekülteknek azt a 150 adag meleg ételt, amit az egyház Rózsák terén lévő kollégiumában készítettek el. A téren a tervek szerint egy hónapon keresztül minden nap fog meleg ételt osztani, valamint együttműködik a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületével, akik az egyházi gyógyszeradományt használhatják majd fel a rászoruló gyerekek kezelésében.

    Korábban a Magyarországi Evangélikus Egyház egymillió forintos adományából az Ökumenikus Segélyszervezet a nagyfai ideiglenes befogadó központban lévő migráns gyermekek számára vitt gyermekápolási cikkeket.

    A Magyarországi Evangélikus Egyház helyi gyülekezetei és lelkészei közül többen vesznek részt az önkéntes munkában. Ifj. Cserháti Sándor szegedi evangélikus lelkész a pályaudvar mellett dolgozó civilek munkájába kapcsolódott be. Ő az, aki a Facebookon „villámkarriert” befutott fotón segített egy bangladesi fiúnak borotválkozni.

  • Ezt is az önkéntesek hozták ki az útra.

  • Napközben elhagyták a menekültek a bicskei állomáson álló vonatot, és elindultak Ausztria felé. De aztán egy részük önként elment a táborba, a másik fele a csapatnak pedig elindult Tatabánya felé. A menekülteket segítő civilek az előbb posztolták, hogy a táborban helyreállt a rend.

    Mindenki megnyugtatására a helyszínről közöljük , hogy Bicskén a helyzet normalizálódott . A menedékkérők a rendőrökkel...

    Posted by Migration Aid on 2015. szeptember 4.
  • Elég gyorsan haladnak a menekültek, kiszámoltuk, pihenőkkel együtt 4,1 kilométer/órás sebességgel gyalogolhatnak. Pihenés közben pedig nagyban zajlik az útvonaltervezés.

  • A felvétel Bicskénél készült a Hegyeshalomba tartó vonatról. Olvasónk azt írta, hogy a vonata 16.17-kor indult volna, ehelyett 16.57-kor futott ki a Kelenföldi pályaudvarról. Hegyeshalomnál lehet majd átszállni a Bécsbe tartó járatra.

    Így néznek ki a vonuló menekültek a vonatból
  • Ahol a Keleti pályaudvarról elindult bevándorlók menete halad az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát - mondta az MTI kérdésére Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti sajtótájékoztatóján. 

    A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezeli a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800 együtt haladó menekülttel. 

    Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy azonosították azt a 64, még keresett embert, akik a bicskei befogadóállomásról futottak el: közülük 63 afgán, egy pedig pakisztáni állampolgár. A csoportban több család is van.

  • Legutóbb csak kérdőjelesen mertük ezt a címben leírni, de azóta a Belügyminisztérium a Népszabadságnak és nekünk is megerősítette:

    igen, Pintér Sándor belügyminiszter, aki alá a rendőrség felügyelete is tartozik, épp nyaral.
     
  • Kövér László, a magyar parlament házelnöke, magyar és uniós állampolgár levetette az uniós zászlót a Parlamentről és a Képviselői Irodaházról, és többször is kivette az ülésteremből. Az Ausztria felé menetelő szír, iraki, afgán és egyéb menekültek uniós zászlóval vonulnak.

  • Most a síneken gyalogolnak, Tatabánya felé. Kattintson a képekért!

  • Magyarországnak ki kellene állnia az uniós kvóta és a közös határvédelem mellett - olvasható az osztrák kancellári hivatal közleményében, amelyet azután adtak ki pénteken, hogy Werner Faymann kancellár találkozott a bécsi magyar nagykövettel. Perényi Jánost a menekülthelyzet miatti diplomáciai feszültségek miatt kérette be az osztrák kormányfő.

    A menekültjog olyan emberséges bánásmódot ír elő, amelyet minden európai országnak be kell tartania - olvasható a Werner Faymann által kiadott közleményben. 

    Magyarország köteles regisztrálnia a migránsokat, egyúttal ki kellene állnia a közös kötelező kvótáért, hiszen ez lenne az alapja egy ellenőrzött menekülteljárásnak és egy európai szintű igazságos elosztásnak - fogalmazott a közlemény. (MTI)

  • Olvasónk egy budaörsi uszoda tetejéről fotózta a dugót Ausztria felé, a menekültek az előbb hagyták el Biatorbágyot, mellettük egy sávon engedik a forgalmat a rendőrök.

  • A bécsi viszonylaton megnövekedett utazási igények zökkenőmentes kiszolgálása érdekében a Volánbusz "megerősítette nemzetközi elővételi pénztárának kapacitását, valamint többletjáratok beállításával igyekszik a hirtelen jelentkező nagyszámú utazási igényt kielégíteni" - írta a Volánbusz Zrt. az Indexnek. Azt kérdeztük a Volánbusztól, érzékelik-e, hogy a menekülthelyzet miatt többen választják a buszt, mint a vonatot. És igen, érzékelik.

    A Volánbusz felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzetközi járatokra kizárólag érvényes úti okmányok bemutatásával lehetséges menetjegy váltása, mely okmányokat az autóbuszra való felszálláskor is minden esetben ellenőrzik. Vagyis a menekülteknek ez nem lehet menekülőút.

  • Egy pár perces biatorbágyi pihenő után tovább indult a menekültmenet az M1-esen. A menekültek tényleg elég gyorsan haladnak, és csak nagyjából 3-5 kilométerenként tartanak kis pihenőt. Jelenleg a rendőrök egy sávon engedik a forgalmat mellettük Ausztria felé.

  • Boris Kálnoky, a Die Welt tudósítója írja Twitterén:

  • Körülbelül nyolcvanan mentek péntek délután önként a bicskei vasútállomásról a város menekülttáborába - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

    Délután fél hat körül 51 ember, köztük sok nő és kisgyerek - szállt fel az őket a táborba szállító buszra. A csoportnak rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök álltak sorfalat. Egy órával korábban egy másik, körülbelül harminctagú csoport indult a táborba a pályaudvarról.

  • Igen, amit a képen lát, az az. A járdára folyik a vécékből minden.

  • Miközben a menekültek az M1-esen rendületlenül gyalogolnak Ausztria felé, 

    szemből sorra érkeznek a magyar-román meccs szurkolói, és sorra intenek be a menekülteknek. Így például:

  • Kiderült, miért jelent meg előbb annyi rendőr. Lezárták az aluljárót, ahol rengeteg most is a menekült. Csak felfelé lehet jönni, lefelé nem. Mint előbb írtuk, mindkét metróbejáratot is lezárták. Valószínűleg a rendőrök így akarják megakadályozni, hogy az ultrák behatoljanak a menekültek közé.

  • Szolidaritásból Magyarország az első helyen áll

    mondta Orbán a visegrádi országok prágai kormányfői csúcstalálkozójának közös sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök kijelentette, hogy kétszer annyi menekült érkezik Magyarországra, mint Görögországba vagy Olaszországba. A terhek miatt „mi nem is panaszkodunk, ez a szolidaritás lényege”.

    Politikusok és embercsempészek együtt

    A kormányfő szerint a bevándorlók áldozatok. „Becsapják őket az embercsempészek és néhányan az európai politikusok közül. Hitegetik őket, mintha lehetőségük volna beutazni Nyugat-Európába, noha se Németország, sem Ausztria nem ad ki nekik vízumot.” – mondta Orbán, közvetve Berlint is okolva a kialakult helyzetért, miután néhány nyilatkozat nyomán a Magyarországon átvonulók úgy hiszik, Németország várja őket.

    „Miközben itt állunk, több ezren masíroznak az 1-es főúton Ausztria felé, ahonnan civilek buszokkal érkeznek hogy átvigyék őket Ausztriába. De osztrák vízum nélkül a határ átlépése bűncselekmény. Mit lehet tenni? Hogy oldjuk meg a helyzetet? Ez a kérdés.”

    A magyar kormány ezért az osztrákok állásfoglalását várja, hogy érvényesítse-e a magyar és az európai jogot, amely alapján ezek a civilek embercsempészeknek tekinthetők, vagy ne érvényesítse.

    „Állítsuk meg őket? Hogy lesz így megvédve Schengen? Ezek a nagy kérdések” – mondta Orbán, aki szerint az értelmes megoldáshoz be kel vonni Németországot és Ausztriát is. Például, ha a két ország hajlandó vízumot adni a migránsoknak, akkor Magyarországnak lehetősége lesz legálisan kiengedni őket. 

    Csehország és Szlovákia erre az esetre kész egy korridort biztosítani, amelyen a menekültek átvonulhatnak országaikon.