új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Velük együtt 157 746-ra nőtt a regisztráltak száma idén, mondta Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója a keddi sajtótájékoztatón az MTI szerint. Éjféltől kedd reggel 6 óráig további 410 kérelmet regisztráltak. A bevándorlási hivatal munkatársai 10 regisztrációs ponton folyamatosan dolgoznak. Az intézményekben 3123-an vannak.

  • A Roma Parlament sajtóközleményt adott ki annak kapcsán, hogy Orbán Viktor hétfőn a magyar diplomatáknak azt mondta, hogy azért nincs szükségünk több bevándolóra, mert az ország már együtt él néhány százezer romával. Ugyanakkor, mint mondta, „Magyarország nem kéri, hogy osszuk szét Európában" a hazai cigányságot. Sőt, „amikor elindulnak Kanada felé, arra kérjük őket, hogy maradjanak".

    Horváth Aladár a Roma Parlament elnöke a Facebookon közzétett sajtóközleményben azt írja, hogy Orbán

    ezzel a nyilatkozatával a magyar miniszterelnök az idegenellenes gyűlöletkeltésbe beemelte a hazai cigányságot. Idegennek bélyegezte és kizárta a nemzetből az ország 10%-át kitevő roma magyarokat. Erre a II. világháború óta egyetlen kormányfő sem vetemedett! Orbán miniszterelnök, ha tudatában van kijelentése tragikus következményeinek azért, ha nincs tudatában azért, alkalmatlan arra, hogy tízmillió magyar közös jogait és érdekeit képviselje!

    A Roma Parlament ugyanakkor együtt érez és szolidáris a hazájukból elüldözöttekkel, a háborús erőszak elől menekülőkkel. Követeljük a világpolitikai jelentőségű kérdés hosszú távú, emberséges és jogszerű kezelését.

  • Nagyjából 75-100 menekült fért fel a 9.10-es bécsi railjetre. Néhányuk egyenesen az osztrák fővárosba vagy Münchenbe váltott jegyet, azok többsége, akikkel beszélgettem, csak Hegyeshalomig megy.

  • Hétfőn hajnali 5 óra 40 perckor állították meg a rendőrök a magyar–horvát határátkelőhelynél: a kocsijában három szír állampolgár utazott. A sofőr elmondta, hogy Franciaországba akarta vinni őket. Gyorsított eljárásban állítják bíróság elé. (Police.hu)

  • Folyamatosan érkeznek a menekültek a Keleti pályaudvar fogadócsarnokába: jelenleg 300-350 ember állhat a rendőrségi peronzárnál. A 7-es és a 8-as vágányra nehezen jutnak be a nem menekültek is, bár a tömeg próbálja mindannyiukat átengedni. A railjetre eddig talán 100 menekültet engedtek fel.

  • Összehangolt globális erőfeszítésre van szükség az Európába tartó több százezer közel-keleti, afrikai, illetve ázsiai menekült segítése érdekében - jelentette ki Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa az AP hírügynökségnek.

    "Természetesen az Egyesült Államoknak részt kell vennie a menekültek segítésében, de az összes többi országot is meg kellene kérni arra, hogy tegyen többet.

    Ha egyes országok nem képesek tettekkel segíteni, befogadni menekülteket, akkor adjanak több pénzt!

    - mondta a volt külügyminiszter, hozzátéve, hogy különösen az olajban gazdag Perzsa-öböl menti országokra gondol. 

    "Nagyrészt nekik kellene finanszírozniuk a menekültek letelepítését, és segíteniük kellene azokat az országokat, amelyek a menekültválság terhét viselik" - mondta. Clinton szerint a menekültek segítésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket az ENSZ-nek kellene összehangolnia. Dicsérte Ferenc pápát, aki vasárnap felszólított minden plébániát, katolikus közösséget arra, hogy fogadjon be menekülteket.

  • Kaput építhetnek a vasúti sínekre a menekültek miatt

    A teljes szerb–magyar határzár kialakításánál problémát okoz a Röszke és Horgas között húzódó vasúti pálya, ahol ezrével jönnek át a menekültek. Elég meglepő megoldáson törik a fejüket az illetékesek: a vasúti pályára zárható kaput telepítenének.

  • Kisebb csoportokban engedik a rendőrök a menekülteket a 8:10-es railjetre. A felszálláskor egy rendőr ülteti le az embereket. A vonatot az utolsó kocsitól folyamatosan töltik fel. Egyelőre a vonat végén két kocsi telt meg. A helyjegyeknek most nincsen jelentőségük, a nem menekült utasokat a rendőrök a vonat elejébe irányítják.

  • A Magyar Hírlap címlapja a legerősebb ma, a hatalmas betűkkel, bolddal szedett Ne gyertek! biztosan meggyőzi majd azt a néhány ezer olvasót, aki veszi még a lapot. A Magyar Nemzet szintén ezt az orbáni mondatot találta a legérdekesebbnek a hétfői eseményekből, pedig volt néhány. Persze a Magyar Idők sem maradt le nagyon, az új kormányszócső azt találta fontosnak kiemelni, hogy Terroristák bújnak meg a migránsok között. A Népszava ugyan csak a felcímben, de szintén a Ne gyertek!-et sütötte el. Míg nyelvújításban egyértelműen a Blikk vezet a migránscunami kifejezéssel.

  • Egyáltalán nem reprezentatív mérést csináltam a tömegben: 10 megkérdezett menekültből 6 tegnap érkezett hazánkba, 4 pedig még a hétvégén. Ők valamelyik hegyeshalmi vonattal tovább is állnak, vagyis 1-3 nap alatt át lehet jutni Magyarországon az osztrák határnyitás óta.

    Közben telik a Keleti fogadócsarnoka: 250-300 ember várakozhat a hegyeshalmi vonatra. Folyamatosan érkeznek újabb menekültek. Néhányukat kérdeztem, van, aki vonattal jött a Nyugatiba, van, aki valamelyik parkban húzta meg magát éjszaka egy sátorban.

  • Éjszaka 6 fok volt Röszkén, a szabad ég alatt éjszakázott a menekültek egy jelentős része, és várhatóan ez így is marad a napokban. A civilek szerint a következőkre lenne nagy szükség:

    • takarók
    • izolációs fóliák
    • hálózsákok
    • sátrak
    • zseblámpák
    • polifoamok.

    Az adományokat a VIII. kerületi Bérkocsis utca 41. szám alá is várja a Segítsünk együtt a menekülteknek civil csoport, vagy a röszkei gyűjtőpontnál.

  • Az önkéntesek készülnek ugyan reggelivel a menekülteknek, de a legtöbben inkább pizzaszeletet vagy kebabot vesznek. Ezt gyorsan meg lehet enni, és a vonatra is felvihető – tudtam meg egy szír családtól. Azt is elmondták, hogy a táborban rendes ételt kaptak, de ez jóval finomabb, és biztosan nincs benne sertéshús.

  • 100-120 menekültet engedtek fel a 8:10-es Győr-Sopron vonatra. A rendőrség rekeszelve őrzi a 7-es és a 8-as vágányt: a peron elején sorfallal, hátrébb a zárókapukat használva vigyáz arra, hogy ne szálljanak fel túl sokan a vonatra. Szivárog a tömeg a fogadócsarnokba. 100-an most elmennek, de további 150 menekült érkezett, és várja a következő vonatot Hegyeshalomba.

  • A hétfő esti Magyar Közlönyben már ki is hirdették a parlamentben pénteken megszavazott menekültügyi salátatatörvényt, azt, amelynek az elfogadásához elég volt a feles többség. A törvény a főszabály szerint a kihirdetés másnapján, vagyis ma, kedden lép hatályba, de kivételként megjelölt paragrafusai csak majd szeptember 15-én. Valójában a törvény túlnyomó részét (például a Btk.-t szigorító és a kerítésen átmászást büntethetővé tevő részeket) ezek közé a kivételek közé tették. Ami tényleg hatályba lépett ma, az a határ menti tranzitzóna kialakítását lehetővé tevő rész és az, amelyik a környezetvédelmi törvényt módosítja.

    Itt foglaltuk össze, mi minden van a törvénycsomagban.

  • Csongrád megye déli részén hétfőn 2471 határsértőt - köztük 660 gyermeket - tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t. Szenti Szabolcs közölte, a határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

    Országszerte tiltott határátlépés miatt hétfőn 2706 embert fogtak el a rendőrök, tizenkét gyanúsított ellen embercsempészet, négy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

  • Alig száz menekült lézeng a Keleti pályaudvaron. Az éjszaka hideg volt, ezért a legtöbben a metrókijáratok környékére húzódtak, itt volt a legmelegebb. Sokan a nap első vonatjával el is mentek. Az első, 5.10-es járaton körülbelül 30 menekült volt egy szemtanú szerint.


    Körülbelül 100 menekült vár arra most is, hogy felszállhasson a 8.10-es Győr-Sopron járatra. A rendőrök egyelőre nem engedik őket be a 7-es és a 8-as peron közötti elkerített részre. Összesen a pályaudvaron talán 150-en vannak.

  • Európa meg fog bukni az értékek vizsgáján, valószínűleg nem lesz képes megfelelni saját deklarált értékeinek a migrációs válságban - foglalt állást a Financial Times brit gazdasági, politikai napilapban Gideon Rachman, az újság publicistája.

    Szerinte oly módon kellene kiállni az értékeik mellett, amely költséges, kényelmetlen és mélyreható társadalmi változásokat indíthat el.

    Szívmelengető lenne azt gondolni, hogy a szíriai menekülteket Münchenben fogadó tömeg arra utal, hogy Európa maradéktalanul teljesíti vállalásait. Ugyanakkor veszélyesen naiv is.

     A lap szerint a jelek arra utalnak, hogy a német kormány is kezdi sejteni, hogy nem annyi menedékkérő lesz, amennyire számít, és bár rákényszerítheti a többi országot, hogy vegyék ki a részüket a teherből, "a számok egyáltalán nem stimmelnek". (MTI)

  • Tényleg nagyon hideg volt az éjszaka a röszkei gyűjtőpontnál. A szabad ég alatt kis sátrakban kellett aludniuk a menekülteknek, de nagyon fáztak, tüzet is gyújtottak. Aztán amit lehetett, a tűzre dobálták, például amilyen paplanokat nem tudtak magukra teríteni, a tűzre dobták.

  • Az Egyesült Államok kormánya egész sor választ fontolgat a globális migrációs válságra, egyebek között menekültek letelepítését - közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője.

    "Rendszeres kapcsolatban vagyunk azokkal a közel-keleti és európai országokkal, amelyekre nagy nyomás nehezedik a megemelkedett menekülthullám miatt" - mondta Peter Boogaard elektronikus levélben tett nyilatkozatában megjegyezve, hogy az Egyesült Államok eddig 4 milliárd dollár humanitárius segélyt és segítséget nyújtott a szíriai válság kezdete, 2011 óta, és, hogy Washington a szíriai rászorulók legbőkezűbb adományozója.

    A Reuters brit hírügynökség jelentése ennél többet nem közölt a levélről, amely - a hírügynökség szűkszavúsága alapján - feltehetően mindössze ekkora terjedelmű volt. (MTI)

  • Orbán Viktor gyorsítani akar

    Fel kell gyorsítani a határzár építését - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Időknek. A kormányfő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában hétfőn előre be nem jelentett határszemlét tartott, Mórahalom-Röszke térségében megtekintette a védelmi vonalat.

    A látottak arról győzték meg Orbán Viktort, hogy fel kell gyorsítani a munkálatokat, ehhez nagy létszámú élőerőt kell biztosítani és mindenkinek fel kell készülni az intenzív munkára a következő hetekben - olvasható a Magyar Idők keddi számában. 

    A miniszterelnök nem beszélt Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondásáról.

  • Éjszaka helyreállt a forgalom az M5-ösön. Egy arab tolmács segítségével a rendőrök elmondták a menekülteknek, hogy bűncselekményt követnek el, és kiutasítják őket az EU-ból. Ez meggyőzte őket, visszamentek busszal a röszkei gyűjtőpontra.

    Az M1 előbb élőben jelentkezett Röszkéről. A tudósító szerint most nem tapasztalható nagyobb csoportok érkezése, egy-két embert látni a síneknél. Azt mondta, most a hajnali hűvös idő miatt meleg ruhára van a legnagyobb szükség, önkéntesek folyamatosan osztják a pulóvereket, kabátokat.

    Hegyeshalomnál jelenleg halad a forgalom, de amikor az osztrákok szúrópróbaszerűen elkezdenek ellenőrizni a járműveket, rögtön feltorlódik a kocsisor. 

  • A Budapestről induló railjet több száz menekülttel este fél 11-kor futott be Münchenbe. A menekülteket rendőrök és önkéntesek segítették le, külön, kordonokkal elválasztott részen fogadták őket, és irányították a pályaudvar egyik kijárata felé. A kijárat előtt sátrak álltak, ahol rövid orvosi vizsgálat után buszokra ültették őket. Az egész németesen jól szervezetten zajlott. Ahogy az egyik rendőr az Indexnek elmondta: innen csak egy részüket viszik müncheni befogadóállomásokra, a városban ugyanis már alig van hely. Az egyik busz ahogy megtelt, el is indult egy Münchentől 250 kilométerre levő településre. Az út tehát itt még nem mindenkinek ért véget.

  • Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a kormányzó szocialisták vezetőségét arról tájékoztatta, hogy „a következő napokban” ezer migráns érkezik Németországból, és, hogy fogadásuk megszervezésére országos koordinátort nevezett ki - közölte hétfő este Olvier Faure, a Szocialista Párt szóvivője, írja az MTI.

    A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Párizs körüli Ile-de-France régióban tíz átmeneti helyen olyan védelemre szoruló migránsokat fogadnak be, akik jelenleg Németországban tartózkodnak. Ezekben a központokban néhány hétig maradnak a menedékkérők, azután országszerte olyan településeken helyezik el őket, amelyek szívesen látnak menekülteket. 

    Eközben Calais-nál mintegy háromezer külföldi tartózkodik illegálisan felállított sátortáborokban arra várva, hogy a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra.

    Korábban Francios Hollande államfő azt is bejelentette, hogy az ország 24 ezer menekültet fogad be a következő két évben a menekültkvótás javaslat alapján, de ez a szám még változhat, hiszen ezt a javaslatot még nem fogadták el.

  • Óriási a káosz a Röszke melletti gyűjtőpontnál

    Ide terelnek minden menekültet a környékről, de állítólag az M5-ösről is ide vitték vissza azokat, akik gyalog indultak Budapest felé. A gyűjtőpontnál viszont semmi ellátást nem kapnak, a röszkei táborba nem mehetnek át, estére pedig nagyon hidegre kell számítania a közel 500 embernek a tarló közepén.

  • Ha azt hitte, lemaradt, akkor sem maradt le, összeszedtük a nap legfontosabb híreit

    Azoknak, akiknek napközben nem volt ideje minket olvasni, és most csak kapkodják a fejüket a hírek hallatán, pontokba szedtük a hétfő legfontosabb történéseit. Szigorúan csak a lényeget. Például hogy mi történt Röszkénél, miről beszélt Orbán és Merkel, illetve hogy mondott-e bármit is a lemondásáról Hende Csaba.

  • „Van valami gyanús abban, hogy a Szerbiába lépők többsége január elsejét adja meg születési dátumként. Valószínűleg ez az időpont jut először az eszükbe" – mondta egy szerb határőr, Miroslav Jovic a News.com.au riporterének.

    Az oldal cikke arról is beszámol, hogy a magyar határ előtt szétdobált okmányok hevernek a földön – van köztük például pakisztáni és bangladesi személyigazolvány, valamint iraki jogosítvány is –, a menekültek közül ugyanis sokan hazudják magukat szírnek, és ennek igazolására még hamis iratokat is gyártottak. Azt remélik, így nagyobb eséllyel kapnak menedékjogot Németországban vagy valamelyik nyugat-európai államban. A szerb határrendészet szerint a Macedónia felől érkezők mintegy 90 százaléka állítja magáról, hogy szír állampolgár, ami szerintük kissé gyanús, persze teljesen érthető.

    Mindenki szírnek mondja magát, holott nyilvánvalóan nem az. Ez nekünk, szíreknek nem túl jó, hiszen csak korlátozott számban kaphatunk menedéket

    – mondta az újságnak egy Kamal Saleh nevű menekült, aki feleségét, kisbabájukat és lerombolt otthonukat hátrahagyva indult el Damaszkuszból. Egyik honfitársa amiatt panaszkodott, hogy a szeme láttára még egy fekete férfi is szírnek vallotta magát, ami szerinte egészen elképesztő.

  • Hiánypótló oldalt dobott össze valaki. Egyszerű a képlet, aki gyűlölködő vagy ostoba kommentet tol, az felkerül ide a kommentjével és az arcával együtt. Hajrá!

  • Ezzel az M1 tudósítója, és az Útinform webkamerája szerint is rögtön eltűnt a torlódás is.

  • Az M1 tudósítója szerint a rendőrség hangosbeszélő és tolmács segítségével azt mondta a menekülteknek, hogy bűncselekményt követnek el, ha az autópályán aludnának, és ezért ki is utasíthatják őket, ezzel győzték meg a csoportot, hogy szálljanak fel a buszokra. Rendőri felvezetéssel az összes busz elindult vissza a röszkei táborhoz. A menekültek nagyjából 15 km-re jutottak az autópályán, amit Petőfiszállás és Röszke között zárt le a rendőrség.

  • Úgy tűnik, mindenki felszállt a Rendvédelmi különjárat feliratú buszokra, amik megteltek, hamarosan feltehetően indulnak vissza Röszkére.