2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megérkezett a Szegedi Törvényszék szerdai jelentése a ma elbírált kerítésmászós bűnügyekről. 9 ember ügyét tárgyalták ma, mind a 9-et bűnösnek találták határzár tiltott átlépésében, nem fellebbezett senki. 6 embert egy, 3-at két évre utasítottak ki Magyarországról. A vádlottak közül négy ember szír, négy afgán és egy pakisztáni állampolgárságúnak vallotta magát.

    Ez eddig az elmúlt egy hétben megszokott ügymenet, de történt egy szokatlan dolog is szerdán: a törvényszék közleménye szerint az egyik vádlott igennel válaszolt arra a kérdésre, kéri-e az ítélete írásos fordítását. Az elítélt migránsoknak, mint a büntetőeljárások összes alanyának, joguk van ahhoz, hogy az ügyük fontos iratait elolvashassák az anyanyelvükön, de automatikusan nem készítenek nekik írásos fordítást a rájuk írt speciális büntetőeljárási szabályok miatt. Emiatt bírálatok érték a kormányt, a jogvédők aggályaira pedig a gyakorlatban az a válasz, hogy egyesével megkérdeznek az ítélethirdetés után minden bűnösnek talált migránst, lemondanak-e e a fordításhoz való jogukról. Nem szokta senki elkérni a fordítást.

  • Robert Fico szlovák kormányfő pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) tagságának felfüggesztését kérte szerdán az Európai Szocialisták Pártjától (PES) Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője. A demokrata párti olasz politikus szerint az egész progresszív pártcsaládra szégyent hoztak Robert Fico kijelentései, miszerint Szlovákia a szlovákok és nem a kisebbségek számára jött létre, nem fogja megtűrni muszlimok tömeges bevándorlását, akik aztán mecseteket építenének, vagy az, amely a muszlimok szabadságának korlátozására vonatkozott. Pittella szerint szemben áll a párt értékeivel és politikai meggyőződésével, hogy a szlovák miniszterelnök „kitartóan nem hajlandó felelősséget és szolidaritást vállalni″ a migrációs válságban. A frakcióvezető ezzel párhuzamosan azt is kéri, hogy a párt hívja meg Robert Ficót, hogy tisztázza nézeteit.

  • Így álltak a kamionok a szerb-horvát határon
  • A szerdai uniós csúcstalálkozón az a legsürgősebb kérdés, hogy a tagállamok hogyan nyerhetik vissza az ellenőrzést az Európai Unió külső határai fölött – jelentette ki szerdán, a rendkívüli csúcsértekezlet előtt néhány órával Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az MTI szerint Tusk azt mondta, hogy rövidtávú intézkedésekre is javaslatot tesz majd az uniós állam- illetve kormányfőknek. Úgy véli, több segítséget kell nyújtani a közel-keleti térségben lévő menekülteknek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán és a Világélelmezési Programon keresztül, nagyobb támogatásra van szüksége Törökországnak, Libanonnak, Jordániának és a térség többi államának, valamint az unión belül a frontállamoknak is. Tusk emellett leszögezte: azonnal meg kell erősíteni az unió külső határainak ellenőrzését.

  • Egészen biztosan nem volt még olyan, hogy a magyar rendőrség a saját munkájáról egy nap alatt 3 különböző galériát is közzétegyen a Police.hu-n. Ma valamiért mégis megtörtént, ebből szemezgettünk most, érdemes végigkattintani.

    De ha szeretne jobban elmélyülni a rendőrség önpromójában, akkor nézze végig a Helytállás, a Támadás a határ ellen, és a Segítenek nevű albumot.

  • Az m1 szerint folyamatosan érkeznek a menekültek a horvát-magyar határra, ma eddig nagyjából 1200-an jöttek. A barcsi hídon átérkezve a rendőrök egy füves területre terelik őket, ahonnan a vasútállomáshoz viszik őket. A pihenőhelyen a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat és az Ökumenikus Szeretetszolgálat önkéntesei látják el őket.

  • Megható üzenetet hagytak hátra a menekültek a horvát határvároskában, Harmicában, mielőtt néhány napja átkeltek Szlovéni...

    Posted by UNHCR Magyarország on 2015. szeptember 23.
  • Csehország nem fog fellebbezni az Európai Unió által a menekültek elosztására jóváhagyott kvótarendszer ellen - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán.

    Habár nekem nem tetszik a kvóták használata, nem értek velük egyet, és ellenük is szavaztam, Európának nem szabad szétesnie a migránsválság miatt

    - indokolta döntését a cseh kormányfő.

  • - Már biztosak voltunk benne, hogy meghalunk, mikor végül a helyi lakosok meghallották a segélykiáltásainkat - mondta egy szír túlélő, miután Leszbosz szigetén partot értek.

    Görög civilek mentettek szír hajótörötteket
  • Minden helyre szükség van a bíróság épületében a dömpingügyek tárgyalásaihoz. A Szegedi Törvényszék közleménye szerint már régebben is "jelentős nehézséget okozott" a bírák elhelyezése a Széchenyi tér 4. szám alatti épületben. Most ehhez még hozzájöttek a határzár tiltott átlépése miatti gyorsított eljárások a kerítésen átmászó migránsok ellen.

    Ideiglenesen 15 plusz tárgyalótermet alakítanak ki az épület földszinti szobáiból, amelyek idáig bírák és tisztviselők dolgozószobái voltak. A bírósági dolgozókat átköltöztetik az épület tőszomszédságában lévő, Wesselényi utca 6. szám alatti ingatlanba. A közlemény nem nevezi meg, de ez a Tisza Szálló, ahogy a hvg.hu megírta. A bíróság az erre biztosított külön költségvetési forrásból mintegy 613 négyzetmétert bérel itt  2200 forint plusz áfa per négyzzetméter havonkénti áron, áll a közleményben. Ez havi 1 millió 348 ezer 600 forint plusz áfát jelent. A tárgyalásokat továbbra is a bíróság saját épületében tartják.

    A közlemény szerint a költözés szerdán elkezdődött, a befejezés határideje szeptember 30., de várhatóan még a héten meglesznek vele. Eközben folyamatosan dolgoznak a kiürített szobák átalakításán tárgyalókká.

  • A lelkeket kell ma este megnyugtatni Brüsszelben

    Donald Tusk szerda estére rendkívüli csúcstalálkozóra hívta össze a tagállamok vezetőit. Levélben azt írta nekik: az elmúlt hónapokban elbuktunk a legeslegelső feladatunkban: nem tudtuk megvédeni az európai közösséget. Méghozzá azért nem, mert közös megoldás keresése helyett egymásra mutogattunk. Itt az ideje, hogy leüljünk, és őszintén megbeszéljük, hogy mit tehet az Európai Unió, hogyan tudná segíteni a saját tagállamait.

  • Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

    Csaknem 20 európai uniós tagállam, többek között Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást szerdán az Európai Bizottság, mert nem értesítették időben a brüsszeli testületet arról, hogyan ültették át saját jogrendjükbe a menekültügyi eljárásról szóló irányelvet és a befogadóközpontok minimális körülményeit meghatározó jogszabályt.

  • Ma eddig három vonat érkezett Hegyeshalomba, jelentette a helyszínről az m1 tudósítója. Az első 12, a másik 14, a harmadik 16 szerelvénnyel futott be, így kb. 4500 menekült érkezhetett, akik aztán átsétálnak Nickelsdorfba. Az állomáson még legalább 2, menekültekkel teli vonatot várnak.

  • Chimie.tumblr csodás találata a Facebookról. A Kisalföld az 1989. augusztus 25-i számában számol be az egyre aggresszívebb NDK-s menekültekről, akiknek semmi más céljuk nincs, mint átjutni Ausztriába.  Összefüggés csak szőrmentén, tanulság igény szerint.

    Fotó: Facebook
  • Szlovákia az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságán támadja meg az unió belügyminiszterei által minősített többségi szavazással kedden jóváhagyott, a migránsok kötelező elosztását előíró kvótadöntést - jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő szerdán Pozsonyban.

    Robert Fico elmondta: Szlovákia nem tesz eleget annak, hogy beépítse saját jogrendjébe a keddi brüsszeli döntés jogi következményeit, és ezzel úgymond önkéntesen kiteszi magát annak, hogy az unió kötelezettségszegési eljárást indítson az ország ellen. A szlovák kormányfő ezzel megerősítette egy nappal korábban tett hasonló kijelentését, amelyben a kötelezettségszegési eljárás felvállalásának lehetőségét helyezte kilátásba.

  • A román államfő szerint mindkét fél részéről nagyobb önmérsékletre lett volna szükség a migránsválsággal és Magyarország kerítésépítési tervével kapcsolatos román-magyar vitában.

    Az ilyen vitákkal semmit sem lehet megoldani, ellenkezőleg, bonyolítják a két ország közötti viszonyt. Az a párbeszéd, amely lezajlott, nem illeszkedett a megszokott diplomáciai keretek közé

    - közölte Klaus Iohannis sajtótájékoztatóján.

    Mint ismert Victor Ponta román kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter között több fordulós csörte alakult ki. Ponta Európa szégyenének nevezte a magyar kormányt, míg Szijjártó azzal vágott vissza, hogy Ponta az ellene pénzmosás miatt indult vádemelésről akarja elterelni a figyelmet.

  • Az m1 helyszíni tudósítója találkozott egy fiatal menekült fiúval, aki a horvátországi opatovaci menekülttáborból szökött meg. Elmondása szerint teljesen megtelt a tábor, a katonai sátrak mellett már rengeteg kisebb, színes sátrakat felvertek, de hatalmas a túlzsúfoltság, több ezren vannak bent, miközben kevés az élelem.

  • cikkünk a témában:

    Orbán ellen és mellett is tüntetnek Németországban

    Tüntetők a németországi Kolster Banz-ban, ahol a CSU tartja ma a frakcióülését. Az eseményre ellátogat Orbán Viktor is, a látogatás hírére Orbánt elítélő és őt támogatő tüntetők is megjelentek a helyszínen.

    Az ellentüntetők a menekültek befogadását, és a kirekesztő hozzállásunkat elítélő transzparensekkel vonultak fel:

    Míg az orbánpárti tüntetők magyar nyelvű, Viktor köszönöm! pólókban érkeztek.

  • "Különbséget teszünk a menekültek és a bűnözők között. Akik a magyar rendőrökre támadnak, leszakítják a kerítést, köveket dobálnak, azok iránt nincs bennem szánalom" - válaszolta Orbán arra a kérdésre, mit érzett akkor, amikor a magyar rendőrök könnygázt vetettek be Röszkénél a menekültek ellen: 

    Azok iránt van bennem szánalom, akiket becsaptak, akiknek a nyugat-eruópai politikusok azt mondták, mehetnek, most pedig vissza akarják küldeni őket.

    Orbán szerint Magyarország kezdettől tiszta feltételeket teremtett. A keresztény felelősség azt diktálja, hogy a menekültek minél hamarabb ott folytassák az életüket, ahonnan el kellett jönniük. Amíg ez nem lehetséges, addig adjunk nekik védelmet, de aztán vissza tudjanak menni a hazájukba. Én így fogom fel a keresztény politikus felelősségét, mondta Orbán.  

  • Nem vonom kétségbe Németország jogát, hogy morális követelményeket állítson fel maga számára, mondja Orbán Angela Merkel bírálataira. Ők dönthetnek arról, hogy minden menekültet befogadnak vagy nem. Akármire is jutnak a németek, az csak a németkre legyen kötelező. Mi magyarok vagyunk, nem tudunk német fejjel gondolkozni. Magyarországnak legyen joga arra, hogy egy tömeges bevándorlás hatására ne változzon meg. Ezt a magyar emberek így akarják, azt kérjük, hogy tartsák tiszteletben a magyarok kérését, mondja Orbán.

  • Két külön dolog a kvóta és a kontingens, mondja Orbán. Az elsőt elutasítjuk, az utóbbiról hajlandóak vagyunk tárgyalni. Ehhez azonban a görögöket meg kell kérni arra, hogy határaik ellenőrzését és védelmét engedjék át az EU közös rendészeti erejének.  

  • 355 kilométeres határszakasz választja el Horvátországot Magyarországot, ott is épül a kerítés, védjük a zöldhatárt, ami most ott az EU schengeni határa, mondja egy kérdésre Orbán. Az illegális határátlépést Szerbiából Magyarországra sikerült a töredékére csökkenteni, a menekültkérelmeket a határon bíráljuk el, a kerítés tehát egy megoldás a problémára. Orbán bírálta a horvát hatóságokat, akik átengedik Magyarországra a menekültek. Magyarország addig védi az EU külső határait, amíg ettől a feladattól az EU nem menti fel az országot, mondta Orbán.

  • Orbán elsődleges célja a mai brüsszeli csúcson, hogy vigye be a válságkezelésbe a realitásokat. Ehhez hat javaslatot fog tenni:

    1. Nyerjék meg Görögországot, hogy engedje át határvédelmét az Európai Uniónak
    2. A menekülteket és a gazdasági bevándorlókat már a schengeni határokon kívül válasszák szét. 
    3. A biztonságosnak tekintett országok listáját az EU határozza meg, értelemszerűen minden tagállam számítson biztonságos országnak. 
    4. Mindenki növelje meg befizetéseit 1 százalékkal és csökkentse kiadásait 1 százalékkal. Ezzel 3 milliárd eurót lehet a válságkezelésre fordítani. 
    5. Hozzanak létre kiemelt partnerséget azokkal az országokkal, amelyek nélkül nem tudják kezelni a helyzetet, elsősorban Törökországgal, de újra kell gombolni a kabátot Oroszországgal is. 
    6. Hozzanak létre világkontingest, azaz a menekülteket ne csak európai szinten, hanem az egész világon osszák szét, legyenek világkvóták. 
  • Csak így kontrollálhatók az események. 

  • Ezt mondta Orbán Viktor, miután Bajorországban részt vett a keresztényszociális unió (CSU) frakcióülésén. Vannak törvények, európai jogrend és katonai, rendészeti erő arra, hogy mederbe tereljük a menekültáradatot. Orbán ahhoz kér támogatást, hogy a válságot a jogrenden belül kezeljék. Ezért az első kérdés a határőrizet. 

  • Kedd este 22 órakor Mórahalomnál megállítottak a rendőrök egy osztrák rendszámú Fiat Ducatot, amit egy 36 éves szerb férfi vezetett. A járműben a rendőrök 17 szírt találtak a raktérben összezsúfolódva, akik elmondták, hogy fejenként 600 eurót fizettek azért, hogy Bécsbe szállítsák őket. A szerb sofőrt embercsempészés gyanúja miatt őrizetbe vették. A menekültek ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. (Police.hu)

  • Magyarországgal hergelik választóikat az európai politikusok

    Ahogy a menekültügyben Orbán Viktor is egyszerre játszik belpolitikai és külpolitikai húrokon, ugyanezt teszik a szomszédos országok politikusai is. Megnéztük, ki mit, miért, kinek és ki ellenében mond a menekültügyben. Az osztrák kancellár a nyakában loholó bevándorlásellenes FPÖ-nek is címezi a Magyarországot bíráló kijelentéseit, a labilis pozícióban álló román kormányfő úgy akar megfelelni a nyugat-európai szociáldemokratáknak, hogy még egy lapáttal rá is tesz a bírálatokra. Budapest és Pozsony között eközben viszont talán még soha egyetlen kérdésben nem volt ekkora egyetértés. A menekültválság néhány országban arra is jó, hogy jótékony feledésbe borítson néhány kínos belpolitikai ügyet.

  • Obama szerint a menekültkvóta a megoldás

    A szíriai menekültválságra adandó európai válaszról tanácskozott telefonon kedden Barack Obama amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral. Állítólag Obama és Merkel egyetértett abban, hogy szükség van egy átfogó európai megoldásra, amely által minden európai uniós tagország elfogadná a menekültek igazságos elosztását. Megvitatták azt, hogyan lehet mérsékelni a menekültáradat kiváltó okait, kiváltképpen egy olyan politikai átmenet elősegítésével, amely egyesíteni tudná a szíriaiakat.

  • Szlovénia Olaszország segítségét kérte a migráció kezelésében, attól tartva, hogy a Balkán-félszigeten keresztül érkező migránsok további feszültséget teremthetnek a térségben. Szlovénia attól tart, hogy a tömeges bevándorlás útvonala Szlovénia irányába fordul, és a migránsok az országon keresztül Itália felé indulnak el. Szlovénia arra számít, hogy Olaszország segítséget nyújt a szlovén-olasz határtérség biztonságának fenntartásában.