Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Eszéktől mintegy 30 kilométerre, a szerb határ közelében lévő menekülttáborból délután kitörtek a menekültek, és összecsaptak a rendőrökkel. A helyzet mostanra normalizálódott, de az M1 helyszíni bejelentkezése szerint a tábor mostanra megtelt, és tömegek várnak most is arra, hogy bejuthassanak.

  • Az európai menekültválságban ez a hét az utolsó esély a folyamatok fölötti ellenőrzés visszaszerzésére Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint. A konzervatív CSU elnöke kedden beszélt arról: meg kell ragadni a "Németországnak és Európának megadatott utolsó esélyt", hogy nemzetközi együttműködéssel kezelhetővé váljék a menekültprobléma. A CSU amerikai mintára egy kontingenseken alapuló megoldást javasol, ami azt jelenti, hogy csak az előre meghatározott számban lehet menekülteket befogadni. Bajorország lesz az utolsó olyan német tartomány, amely a végsőkig kitart a szabályok mellett, ha nem sikerül döntéseket hozni a szerdai soron kívüli brüsszeli uniós csúcson, illetve a német szövetségi kormány és a tartományok vezetőinek csütörtöki berlini megbeszélésén. (MTI)

  • Horvátországba eddig körülbelül 35 ezer menekült lépett be. A horvát kormány szerint ebből 6200-an indultak meg az opatovaci sátortáborból Magyarország irányába - írja a Vlada R. Hrvatske.

  • Az EU-tagországok belügyminiszterei kedden nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét, miközben Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia ellene szavazott, Finnország pedig tartózkodott – írja az MTI közösségi forrásokra hivatkozva.

  • Éles bírálatot fogalmazott meg kedden az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának vezetője, Gianni Pittella azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés határozatában az Európai Uniót teszi felelőssé a menekültek haláláért, valamint amiatt is, hogy Magyarország a hadsereget is alkalmazza a migrációs válság kezeléséhez.

    Orbán Viktor és pártja "túl messzire ment" – jelentette ki a demokrata párti olasz politikus, a "Nem Orbán gumilövedékei jelentik a megoldást" címmel tartott sajtóértekezletén. A frakcióvezető szerint ha valakit hibáztatni lehet, és ha valaki miatt szégyenkezni kell, az a magyar miniszterelnök, aki Gianni Pittella szerint két éve akadályozza az uniós menekültpolitika kialakítását. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Felfüggesztett börtönt kapott a migránsok közé a Keletinél petárdát dobó férfi

    Egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt közösség tagja elleni erőszak miatt egy 23 éves férfit a bíróság, aki szeptember 4-én a Keleti pályaudvarnál migránsok közé dobott két petárdát. A férfi szeptember 4-én, a Magyarország-Románia focimeccs napján a délutáni órákban a VIII. kerületben, a Baross téri felüljáróról „több társával együtt trágár szavakat kiabált, miközben két petárdát dobott a Baross téren tartózkodó migránsok közé″. Részletek cikkünkben.

  • Horvátország feloldotta a határzárat a horvát-szerb határon található Bajakovo-Batrovci autópálya-átkelőn a teherforgalom előtt - közölte a szerb vámparancsnokság. (MTI)

  • Eddig már négyezer menekült érkezett ide egy délelőtti és egy kora délutáni vonattal, este hét körülre újabb kétezer menekültet szállító vonatot várnak. Emiatt a határon a múlt hét második felében elbontott katonai sátrakat elkezdték ismét felállítani. A hegyeshalmi táborban most nagyjából ezer menekült van, és az M1 helyszíni beszámolója szerint az osztrákok sokkal szervezettebben intézik a befogadásukat, mint a hétvégén.

  • Az M1 beszámolója szerint Magyarbólynál érkezett a határra egy újabb nagyobb csoport, buszokkal szállítják őket tovább a nyugati határ felé. Hogy pontosan hová, azt nem tudni, korábban innen Szentgotthárd és Hegyeshalom felé is vittek embereket.

  • Nagyon benézte a rendőrség a röszkei megafonos elleni terroristavádat

    A TEK szerint terrorista fedőszervezet tagja a 39 éves Ahmed H., aki azonban valójában egy 150 országban működő, 80 millió taggal rendelkező apolitikus közösséghez kötődik. Amely közösséget épp a militánsabb iszlám irányzatok szokták megtalálni azzal, hogya zsidók és a keresztények összeesküvése a muszlimok lefegyverzésére.

  • Zavargások törtek ki kedd délután Horvátországban az opatovaci befogadótábornál - jelentette a helyszínről az M1 tudósítója. A tudósítás szerint kedd délután "kitört a tömeg" a táborból, és megrohamozta az ott lévő buszokat; közben a rendőrök a beszámoló szerint durva eszközökkel próbálták megfékezni őket. A bejelentkezésekor épp egy ájult embert emeltek ki a tömegből. Az M1 munkatársa látott a buszokhoz siető a gyermeküket magukhoz szorító nőket, de felnőtt férfiak is dulakodva igyekeztek feljutni a buszokra.

  • Az elmúlt napok folyamatos verbális mortalkombatozása után Szijjártó Péter hirtelen meglepően békülékeny hangot ütött meg egy külügyi közleményben. Holott egy alapvetően kritikus véleményre reagált: a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy ugyanis egy rádióműsorban azt mondta: „nem értek egyet azzal, amit a magyar kormány tesz”, amikor arról kérdezték: mi a véleménye a magyar kormány politikájáról, illetve arról, hogy a menekültekkel szemben vízágyút és könnygázt használtak a határon. „Én ellene vagyok (...) szerintem a legfontosabb ebben az életben az emberi lény, és az ő alapvető jogai” – jelentette ki a spanyol kormányfő, hangsúlyozva, hogy a menekültválság hatalmas probléma, ugyanakkor életekről és emberi lényekről van szó.

    A magyar külügy közleményében Szijjártó Péter úgy fogalmaz: „egyetértünk a spanyol miniszterelnökkel, a menekültek jogai nagyon fontosak”. A miniszter szerint ezért is tettük azt a javaslatot, hogy az Európai Unió vegye át a Szíriával határos országokban a menekülttáborok finanszírozását. A finom fricska azért nem marad ki, a közlemény emlékezteti a spanyolokat, hogy a '90-ev évek végén kerítésépítésbe kezdtek az észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta szárazföldi határai körül, és ott ma már 6 méteres duplakerítés áll.

  • A megye II.-es bajnokságban a Vajszló a Magyarbólyt fogadta volna, tudják, ott van az egyik vasúti határátkelő (ahol pénteken horvát rendőröstül jött át egy menekültvonat). A meccs viszont elmarad, mert a házigazda vajszlói csapatban több rendőr is van, akik a horvát határ mellett teljesítenek szolgálatot, így az együttes nem tudott volna kiállni a Magyarbóly elleni találkozóra. (bama.hu)

  • Az európai menekültválság megoldáshoz küzdeni kell a válságot kiváltó okok megszüntetéséért, a menekültek hazájában és a környező országokban működő menekülttáborokban is - jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár. A menekültek beáramlása Európába „nagyon rendezetlenül” zajlik, ezért szükség van a „rend jeleire”, így az uniós külső határok biztosítására. Görögország uniós külső határárnak biztosításához pedig elengedhetetlenül szükséges Törökország támogatása – hangsúlyozta a német kancellár.

    Angela Merkel arról is beszélt: a menekültválságban „megtanuljuk, hogy az is befolyásolja az életünket, ha valahol máshol történik valami szörnyűség, és ezen nem tudunk változtatni kerítések építésével”. (MTI)

  • Magyarország zágrábi nagykövete tiltakozó jegyzéket adott át a horvát külügyminisztériumban - közölte a külügyminisztérium. A KKM közleménye szerint a tiltakozó jegyzék átadásának oka, hogy a horvát belügyminisztérium ahhoz a feltételhez kötötte a legfontosabb szerb-horvát határátkelő megnyitását, hogy a szerbek Magyarország felé terelik a bevándorlókat. Ivica Dacic szerb külügyminiszter a történtekről telefonon egyeztetett Szijjártó Péterrel, és egyetértettek abban, hogy a horvátok kérése az európai normák szerint elfogadhatatlan. Magyarország felszólítja Horvátországot, hogy térjen vissza az európai viselkedési normákhoz, regisztrálja és lássa el a bevándorlókat - olvasható a tárca közleményében. (MTI)

  • Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt üzente kedden Szerbiának, hogy „szórja szét a migránsokat, küldje valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is” – írja az MTI. A horvát kormányfő a sajtónak nyilatkozva arra válaszolt, hogy Szerbia felszólította Zágrábot: tegye lehetővé a szabad áru- és teherforgalmat a két ország között. Horvátország a Szerbiából érkező menekülthullám miatt a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a Zágráb-Belgrád autópályán fekvő bajakovói átkelő maradt nyitva, hétfő éjfél óta azonban ezt is csak a személyforgalom használhatja.

  • A Letenye-Gorican autópálya- és közúti átkelőn kedden megkezdték az ideiglenes műszaki határzár telepítésének előkészítését. A helyszínen azt látni, hogy az autópályán és a régi közúti átkelőnél, a Mura folyón átívelő hidakon oldalra állították a mozgatható acélkapukat, illetve a gyorstelepítésű drótakadály tekercseit. Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy a magyar-horvát határon, a Mura folyó mentén zajlik a műszaki felmérés is. Ennek során azt vizsgálják, hogy a kanyargó folyópart miatt hol szükséges a drótakadály telepítése, illetve hol jelent természetes akadályt a Mura vonala.

  • A külügyminiszter elfecsérelt időnek tartja a kvótarendszerről folytatott vitát. Szerinte az egész nonszensz, kivitelezhetetlen és megvalósíthatatlan. „Mindaddig, amíg erről vitázik az EU, addig tízezresével jönnek be az illegális bevándorlók, többek között Magyarországon keresztül az EU-ba” – tette hozzá. (MTI)

  • A szerb belügyminiszter visszautasítja azokat a rosszindulatú állításokat, amelyek szerint Szerbia Horvátország felé irányítja az országba érkező migránsokat.

    Szerbia semmilyen módon nem avatkozik be a migránsok mozgásába, és nem is korlátozza azt. Mindenki számára egyértelmű, hogy nem lehet befolyásolni azokat az utakat, amelyeken a migránsok mozognak, mert azok az emberek, akik a saját országukban dúló háború elől menekülnek, mindenképpen Nyugat-Európába akarnak jutni

    – írta. 

  • Nagyságában és összetettségében is példa nélküli a mostani válság, amely tartósnak ígérkezik, de Európa a rendelkezésre álló kapacitásokkal és a korábbi migránshullámok tapasztalataival „képes lenne szembenézni” vele, állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmányában. (MTI)

  • Műszaki zárként használható gördülő kapu a Mura-hídon, Letenye és a horvátországi Muracsány (Gorican) között, a régi határátkelőhely közelében - ezzel a szöveggel jelent meg az alábbi fotó az MTI-ben. 

    Múlt hét elején ilyen mobilkaput toltak a röszkei határátkelőhöz, majd közel egy hétig lezárva tarották vele a határt. Úgy tűnik, a kormány arra készül, hogy Letenyénél megismétlődhetnek a röszkei események, és szükség lesz ilyen kapura, hogy megállítsák a horvát hatóságok által a magyar határra buszoztatott menekülteket. 

  • „Nem értek egyet azzal, amit a magyar kormány tesz” – mondta Mariano Rajoy egy rádióműsorban. A spanyol miniszterelnök először szólalt meg a kérdésben. (MTI)

  • A német vasutak (DB) a menekültek nagy száma, több vasútállomáson és járaton kialakult feszült helyzet miatt október 4-ig leállítja a München-Salzburg-Budapest közötti nemzetközi járatokat. Október 4-ig a 90-es számú, Budapest-Bécs-Salzburg-München között közlekedő railjet csak Budapest és Salzburg között jár majd.  A korlátozás érinti a 62-es számú, Frankfurt (Main)-Stuttgart-München-Salzburg-Klagenfurt/Graz közötti IC-t is, ami Salzburg és München között szintén nem fog közlekedni, azaz a vonat Frankfurtból csak Münchenig jár. (Deutsche Bahn)

  • A németek ismerkednek a menekültekkel, és nézik a bűnügyi statisztikákat

    A szírek iskolázottabbak a többieknél, 60 százalékuk jó életszínvonalon élt. A bűnügyi statisztikákban a menekültek nagyobb arányban jelennek meg, de a bűncselekmények nagyrészt a zsúfolt befogadóállomások falai között történnek.

  • Legalábbis a horvát kormány adatai szerint. Hatezer-kétszázan hagyták el az opatovaci menekülttábort, és indultak el Magyarország felé. (Vlada RH)

  • Lengyelország ötezer menekült befogadását fogja felajánlani az uniós belügyminiszterek keddi találkozóján, ez kevesebb az Európai Bizottság által előirányzottnál, de több az eddig vállaltnál - írta a Rzeczpospolita című lengyel napilapra hivatkozva az MTI.

    Lengyelországnak az Európai Bizottság szeptember eleji indítványa alapján mintegy 12 ezer migránst kellene befogadnia, a lengyel kormány korábban kétezer ember befogadásába egyezett bele.

    A Teresa Piotrowska belügyminiszter által kedden Luxemburgban előterjesztendő javaslat szerintLengyelország önkéntes alapon 3900 görögországi menekülttáborokban tartózkodó migránst fogadna be, 1200 embert pedig Olaszországtól vállalna át.

  • Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök megismételte korábbi álláspontját: 

    a kvóták semmiképpen sem oldják meg a problémákat, azokat keletkezésük helyszínén, a gyökereknél kell kezelni.

    Szerinte az Európai Unió menekültpolitikája ma nem működik, kiürült, új menekültpolitikára van szükség. (MTI)

  • Az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) felszólította az Európai Uniót, hogy egyezzen bele további 120 ezer, azaz összesen 240 ezer migráns befogadásába, különben hiteltelen bármilyen széttelepítési program. Melissa Fleming szóvivő emlékeztetett arra, hogy csak tengeren 480 ezer ember ékezett Európába, és naponta átlagosan hatezren jönnek, így a 120 ezres keretet húsz nap alatt kitöltik. (MTI)

  • A szerb hatóságok hétfő óta a tovarniki határátkelő helyett a tőle néhány kilométerrel északabbra lévő Babska körzetébe szállítják a menekülteket, valószínűleg a horvát oldalon felállított opatovaci fogadótábor közelsége miatt. (MTI)

  • A Kürt Alapítvány Gimnázium 50-60 diákja nyálával és "gyanús folyadékkal" fertőzött meg 4500 darab pogácsát, amit az Oltalom Karitatív Egyesület juttatott el a menekülteknek. A pénteken sütött ételtől egyelőre senki sem betegedett meg. További részletek >>>