új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Valaki az elmúlt napokban egy kézzel írt levelet dobott be a győri MSZP irodájába, amiben a helyi ellenzéket gyalázza és Borkai Zsoltot mentegeti. A levél írója szerint nem a helyiek a gonoszok, hanem a budapestiek, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András, akikbe “bele kéne döfni a tőrt.”

    Közben Glázer Tímea is megérkezett a helyszínre, az ellenzék közös polgármesterjelöltje azt mondta, nem is akarja elolvasni a fenyegető levelet, ugyanis nem akarja bevonzani a rosszat.

    Közben néhány helyi szimpatizáns is érkezett, akik kérdésünkre elmondták, hogy nemcsak Győr, de Budapest miatt is izgulnak, ugyanis fontos lépésnek tartanák Karácsony Gergely győzelmét a Fidesz leváltása felé.

  • Van egy párt, amit úgy hívnak, hogy Kukiz '15, és az egykori punkzenész, Paweł Kukiz a vezetője, a párt nevét pedig hallottam már magyar tévében "kukiz"-nak és "kukis"-nak is kiejtve. A Kukiz '15 a Parasztpárttal indult együtt, feltehetőleg át fogják lépni a bejutási küszöböt.

  • Egyelőre csak hang nélkül megy a köztévé választási műsora az ITC székház dísztermében, a miskolci Fidesz eredményváróján. Hamarosan érkezik Alakszai Zoltán polgármesterjelölt, Csöbör Katalin és Hubay György, a város két kormánypárti országgyűlési képviselője, rajtuk kívül a képviselőjelölteket és a miskolci Fidesz tagjait is a helyszínre várják.

    „Rendkívüli esemény nem történt” – mondták el az újságíróknak. Kilenc körül várható a polgármester-választás eredménye, és utána még nagyjából két órát kell várni arra, hogy a körzetekben nyertes képviselőket is megismerjük.

    A miskolci részvételi arány 18:30-ig egyébként 48,68 százalék volt – ez magasabb a 47,2 százalékos országos átlagnál. 

  • Karácsony Gergely Facebook-posztja a kampányról szólt, és az abban résztvevőknek hálálkodik: 

    Bármi is lesz az eredmény: én köszönöm! Gyomorforgató és egyszersmind lélekemelő kampányon vagyunk túl. Köszönöm a kampánycsapatomnak azt az elképesztő munkát, amit az elmúlt hónapokban végeztek! Köszönöm a támogatást az ellenzéki pártoknak! Köszönöm a támogatást, annak a sok száz önkéntesnek, akik segítették a változás ügyét. Köszönöm a családomnak, és mindenek előtt a feleségemnek, hogy ezekben a nehéz hónapokban is végig mellettem voltak. És köszönöm minden budapesti választónak, aki eljött és a változásra szavazott. Az ellenzéki politikát már mindenképpen megváltoztattuk.

    Megváltoztattuk azzal, hogy világossá tettük: ideje van a rivalizálásnak, és ideje van az együttműködésnek. Megváltoztattuk azzal, hogy a legfontosabb kérdésekben, méltányos versenyben a választókra bíztuk a döntést. Hamarosan kiderül, hogy a választók adtak-e nekünk elég erőt, hogy Budapestet és az országot is megváltoztassuk.

  • A botrányba keveredett győri polgármester Facebook-oldalán jelent meg egy kép vasárnap este.

  • Az eredményváró értelemszerűen még csak a várakozásról szól. Ennek megfelelően a Hírt Tv stábja is várakozik. Ami miatt a hangulat mégis már vidám, arról a magyar-azeri meccs félidős eredménye (1-0) tehet. Az asztalokon a Csíki sör és a pogácsa jobbára még érintetlen.

  • Megérkeztünk Botka László eredményvárójára, ahol a hangulat egyelőre lapos. Az asztalokon pogácsa várja a sajtó képviselőit, a kivetítőn pedig a magyar–azeri meccset tekinthetjük meg. Egyelőre 1-0 az állás.

  • „Bírom a srácaimba beletett nyerni akarást” – mondja Horváth Tamás énekes-zsűritag-mentor-csapatvezető a kereskedelmi tévé zenés műsorában. Igaz ez a választásra is.

  • A választási részvétel magas, de nem döntött rekordot, Budapesten 50 százalék körüli lehet.

    Kapcsolódó

    Magas, de nem rekord részvétellel zárult a választás

    Lezárult a szavazás az egész országban. Országosan várhatóan nem lesz meg az 50 százalékos részvétel, de Budapesten valószínűleg igen. Hol mentek el kiugróan sokan? Ez mit jelent? És főleg: mikor jönnek az adatok?

  • Méltatlankodik az egyik utolsó szombathelyi szavazó. A belvárosi szavazókör előtt velünk szóba elegyedő választók még soha nem tapasztaltak a mostanihoz foghatóan durva kampányt. Ami érdekes volt, hogy ez a panasz néha az országos, néha a helyi kampányra vonatkozott, nekem úgy tűnt, hogy a fejekben ez a kettő eseményeit tekintve is összemosódott. Az általam megkérdezettek egyike sem a kampányhajrá eseményei, vagy valamilyen last-minute mozgósítás hatására jött el szavazni, de közben mindenkit nagyon izgatott a Borkai-ügy, kérdés nélkül is szinte azonnal szóba hozta.

  • A pártban az az információ terjed, hogy a választás napján készült felmérés alapján Tarlósnak egy fokkal nagyobb esélye lehet a győzelemre, azonban magas a hibahatár. „Bármi lehet” – mondta egy forrásunk.

  • Hét órától várják a helyi MSZP-irodába a szűkebb kampánystábot, az asztalokra már ki van készítve a bor és a Borsodi sör, épp a projektort állítják be. Lesz egyébként egy másik, sajtónyilvános esemény is a City Hotelben, de az csak később kezdődik.

    A kampánystáb egyik tagja az Indexnek elmesélte, egész nap érkeztek a hívások, korábban ugyanis 1 millió forintot ajánlott a Velünk a Város Egyesület annak, aki választási csalást lát, és azt bizonyítani is tudja. Lyukóvölgyben állítólag ötezer forintért vásárolták a szavazatokat, egy tetemvári helyszínről pedig azzal telefonált egy nő, hogy fel szeretné jelenteni a Fideszt, mert nem kapta meg a szavazatáért az ígért összeget. A pénz viszont csak akkor jár a bejelentőknek, ha vádemelésig jut az ügy.

  • A szerkesztőségi stúdióból egész este többször is jelentkeznek kollégáink, Bohus Péter, Dull Szabolcs és Biró Marianna újságírók az Indexből.

    Az adás már elindult, több részletben jelentkezünk, terveink szerint négy alkalommal, és egészen addig maradunk, elemzünk, szakértünk és okoskodunk kisebb szünetekkel, amíg minden fontosabb adat nyilvános nem lesz. A stúdióban plüssmajom és plüsspatkány is van!

    Kövessék az élő műsort az Index Facebook-oldalán vagy pedig ide kattintva!

  • Fél hétkor teljes a pangás a 400 nevű szórakozóhelyen, ahova Karácsony Gergely és stábja hirdette meg az eredményváró rendezvényét.

    A helyet szinte teljesen megtöltik a téma híján lézengő sajtómunkások, akiket hidegkonyhával (kaszinótojás, francia saláta, töltött hús) és Barabás Richárddal próbálnak lefoglalni a szervezők. A Párbeszéd szóvivője, Barabás az urnazárás előtt arról beszélt, hogy bíznak a jó eredményben.

  • A kormánypárt egyik leglelkesebb szekértolója, a 888 főszerkesztője, a KESMA (született NER) Leghitelesebb Politikai Szakértője a Hír TV-ben azt bírta mondani pár perccel ezelőtt, hogy a baloldali média példátlan szekértolásban egyesült Karácsony Gergely széles (?) háta mögött,

    például az Indexen egy komplett bekezdést is kivetetett és átíratott, mert nem volt ideje átolvasni.

    Ezzel szemben nem történt ilyen, csak egy hibásan szerepeltetett információt kellett kijavítani a cikkben, ahogy azt írtuk is az interjúban. Azért ezt látva érdekes példátlan szekértolást emlegetni:

    (via)

  • Megnyitották a győri ellenzék eredményváróját a sajtónak a helyi MSZP-székházban. Egyelőre még semleges a hangulat, a képviselőjelöltek halkan beszélgetnek. 

    Fidesz-eredményváróról nincs hír, a helyi Fidesz-iroda telefonon azt mondta még pénteken, hogy nem tudják, lesz-e esemény a választás napján, de „nem szokott lenni”. Más forrásokból arról értesültünk, hogy a Fidesz tényleg nem tart nyilvános eredményvárót Győrben, viszont Borkai Zsolt sajtótájékoztatót fog tartani, amint megvannak az eredmények.

  • Veresegyház független polgármesterjelöltje 1965 óta van hivatalban, Európában csúcstartó, '90 óta hétszer nyert független jelöltként. Pásztor Béla külön bejelentkezést ért az urnazárás előtt, nyilván ki kell tölteni a műsoridőt, az okosasztallal nem lehet pasziánszozni a LED-falon. Hangsúlyozom, hogy bejelentkezést, tehát valaki élőben bejelentkezett Veresegyházról, és elmondott pár érdekes tényt Pásztor Béláról (azt nem, hogy miért nem szereti a fákat). Mráz szakértő szerint vagy megválasztják, vagy nem, attól függően, hogy elégedettek-e vele, vagy sem. Persze a kampánytól is függ, mondja a Nézőpont Intézet munkatársa.

  • Teljes hírzárlat a helyszínen, Kósa Lajos sajtótájékoztatójáig még majdnem egy óra, addig pedig egész biztos, hogy más fideszes nem fog kijönni nyilatkozni. Nincs ünnepi hangulat, de feszültnek sem mondanám; annyi azért szembetűnő, hogy kormánypárti politikusok sajtósai sem vegyülnek az újságírókkal, hogy infókat csepegtessenek, vagy interjúkat egyeztessenek.

  • Eddig kb. húszan érkeztek. Az eredményváró helyszíne, a Krak'n Town bár még zárva van. Hét előtt nem is lesz nyitás, hiába vár egy targonca tetején négy-öt aktivista.

  • "Olyan ember kell, aki keménykezű. Grezsa sem az, Márki-Zay sem az. János kellene ide" - mondta egy nyugdíjas szavazó. Lázár Jánosra utalt, aki azonban nem vállalta - ha ezt tette volna az egykor a Miniszterelnökséget vezető miniszter, akkor most egyéni parlamenti mandátumáról is le kellett volna mondania.

    Na, de ha nem tud Lázárra szavazni, akkor kire fog? Azt gondolnánk, talán mégis a Fidesz támogatásával civilként induló Grezsa Istvánra, pedig nem: "Úgy döntöttem, adok még egy esélyt a Petinek."

    Talán mert így helyreáll a békesség?

    "Jó lenne, de biztosan nem fog."

    És szerinte az is igaz, hogy több esélye van egy városnak, ha a mindenkori kormánnyal azonos a színe az önkormányzatnak. Na, és ennek az egyenletnek a vége egy jobb híján mégis Márki-Zay és csapata.

    Nem lennék most közvélemény-kutató.

  • Az ország legaktívabb települése a híradós bejátszás után a választási műsorban is kapott egy riportot, amiben a riporter azzal mókázott, hogy ki akarta hívni snapszerozni a helyieket, de ők inkább ultizni szeretnek. A helyszíni tudósításból azt is meg lehetett tudni, hogy a tévé munkatársát megkínálták birkapörkölttel, ami olyan birkából készült, amit aznap vágtak. Kicsit olyan a riport, mintha egy kitalált skandináv faluról készült volna.

  • A 18 órás M1 Híradó hozta a formáját, a közszolgálatiság leple alatt nagyon cselesen bukkantak fel azok a szófordulatok és motívumok, amiket a kampány alatt a kormánypártok toltak:

    • Az első blokkban elmondták, hogy még majdnem egy teljes óráig lehet szavazni, és este 8-kor jönnek az eredmények.
    • Promózták a saját választási műsorukat, Németh Balázs és okosasztala lesz a fő attrakció, Mráz Ágoston Sámuel a Nézőponttól elmondta, hogy szerinte a részvétel hasonlít az EP-választás részeredményeire, ez pedig azt jelenti, hogy legitim választás lesz.
    • Egy rövid színes körkép a különböző választókörzetekről, mozgóurnákról, statisztikákról, legkisebb szavazókörökről (a zalai Iborfia, ahol 2 órakor be kellett zárni a helyiséget, mert mindenki leadta voksát).
    • Riport Orbán Viktor szavazásáról, ahol azért sikerült becsempészni az „alkalmas emberek, alkalmas feladatra” fideszes kampánynarratíváját. Az kimaradt, hogyan reagált a miniszterelnök Borkai szexbotrányára.
    • Összeállítás a főpolgármester-jelöltek szavazásáról, élen Berki Krisztiánnal, aki készségesen elmondta a Híradó riporterének, hogy nyugdíjba küldi Tarlós Istvánt. Aki az utolsó volt a riportban, és elmondta, hogy a jelenlegi főpolgármesternek az a feladata most, hogy megakadályozza a káoszt.
    • Nekiment az Indexnek, azaz nekünk Berki Krisztián, aki szerint hazudunk, tudom meg az M1 aktuális csatornából. Azt írtuk, hogy törvénysértő dolog lefotózni a szavazólapot szavazás közben, Berki pedig egy Facebook-videóban mondja, hogy nem a saját szavazólapjáról készült a fotó.
      A főpolgármester-jelölt azt is kifogásolta, hogy nem kérdeztük meg a dologról, és bohócoknak, legszarabbnak nevezte az Indexet. Berkit többször is kerestük a kampány idején, hogy akárcsak a többi jelölttel, vele is interjút készítsünk, de ez nem jött össze, itt írtuk meg, hogyan és miért.
    • A Berki-magánszám szemlézése után a többi politikus is kapott közös riportot, Novák Katalin, Tóth Bertalan, Gyurcsány Ferenc is elment szavazni. Novák narrációjában megint felbukkant az alkalmatlanság szó.
    • Egy újabb riport érdekességekről, többek között a 100 éves Pócsi Lászlóné szavazóról.
    • Aztán következett ismét egy közszolgálati blokk a nemzetiségi választásokról.

    A Híradó ezek után a külföldi hírekkel (lengyel parlamenti választások, Hagibisz tájfun pusztítása) folytatódott, illetve magyar és külföldi sporthírekkel.

  • Most tán választások is lesznek!

  • A Fidesz-támogatta Nemesi Pál kampánya a választás napján sem áll le: amikor ugyanis az egyik szavazóhelynél álldogálunk, az utca másik felére begördül a Nemesi-mikrobusz, a vállalkozó jól látható arcával minden oldalon, majd tíz perc múlva tovább is gurul.

  • Screenshot from 2019-10-13 18-09-05.png

    A TV2  két, az RTL másfél percet szánt a hírműsoruk elején a választásra, majd jött  a horrorpornó, a TV2 halálos motorbalesettel folytatta, majd jött egy riport, amiben egy lány és édesanyja igyekezett a családfőt megölni (sikertelenül). Az RTL egy halálos ütésről számolt be, illetve annak utóéletéről, majd jött egy Korábban is bántotta című szegmens, amibe nem tudtam belehallgatni, mert a TV2-n elkezdődött a Léccel verték agyon Nikolettát című anyag. A két híradóból eltelt tíz perc, választás nem egészen 120 mp-nyi volt, ebben a rekordszámú részvételt emelték ki, illetve a TV2 azt is hozzátette, hogy elég sok szabálytalanság és jogsértés volt, de ezek részletezésével egyelőre csak fenyegettek. 

  • Na jó, a miniszterelnök valójában nem reagált Borkai Zsolt szexbotrányára, csak annyit mondott, hogy majd hétfőn elmondja róla a véleményét. De azt a tényt, hogy legalább már tudjuk, hogy mikor ismerhetjük meg Orbán Viktor véleményét, minden független hírportál és tévé nyilván vezető helyen hozta le. Viszont a köztévé, a sok milliárd forintot feneketlen kútként magába nyelő M1 természetesen nem hozta le cuki videójában:

  • A szokásoshoz képest a Bálna egy másik szegletében rendezik meg a Fidesz eredményváróját, egy szervező szerint azért, mert a Fideszes eredményvárók hagyományos helyszínén Star Wars kiállítás van éppen.

  • Miskolcon még jóval öt után is sorban érkeznek az emberek a Földes Ferenc Gimnáziumba szavazni. Ennek az iskolának az igazgatója Veres Pál, az ellenzéki pártszövetség polgármesterjelöltje. „A kollégámra szavaztam” – mondta az Indexnek egy tanár, aki úgy gondolja, ha Veres Pál elbír a gyerekekkel, nem lesz gondja a városvezetéssel se. Szerinte szoros lesz az eredmény Miskolcon, mert nagy a Fidesz támogatottsága helyben, de Veres Pál sokkal ismertebb és népszerűbb Alakszai Zoltánnál, a kormánypárt polgármesterjelöltjénél.

    Többen is azt erősítették meg az itt szavazók közül, hogy az iskolaigazgató meggyőző személyisége döntő tényező lehet, de senki nem merte biztosra megtippelni az eredményt. „Nagyon emberséges. Bármikor nyitva van az ajtaja bárki előtt, és ha valami probléma van, addig megy, amíg meg nem oldja” – jellemezte az iskola egyik dolgozója a főnökét. „A Fideszre szavaztam, mert nincs jobb” – mondta egy másik férfi, mielőtt sietve távozott. Szerinte egy olyan erő áll Alakszai mögött, amivel nem tud Veres versenybe szállni, akinek nincs meg a kellő tapasztalata a városvezetéshez.

  • Az elmúlt évekhez képest jelentős változás, hogy Orbán Viktor eredményeket értékelő beszéde nem külső helyszínen, hanem bent, a Bálna emeletén lesz. Ez amiatt érdekes, mert ezek szerint a pártelnök-miniszterelnök nem fog olyan beszédet tartani, ahol nagyobb tömeg ünnepelheti, csak a Fidesz eredményvárójára hivatalos emberek lesznek jelen. Még egy adalék: a 2018-as parlamenti választások idején (amikor mindenki arra számított, hogy nem lesz meg a kétharmad) tervezték alapvetően úgy, hogy nem a Bálnán kívül, hanem az épületen belül fogja megtartani Orbán a győzelmi beszédét. Aztán amikor mégis kiderült, hogy kétharmada lesz a Fidesznek, gyorsan átszervezték kívülre a beszéd helyszínét.

  • A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kiskinizsen a bizottság egyik tagja egészségi állapotára hivatkozva hazament, helyére póttag került. Eközben Balatonalmádin két lengyel nemzetiségi választó nem volt hajlandó aláírni a névjegyzéket, így nem kapták meg a nemzetiségi szavazólapjaikat. (NVI)