2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Széchenyi Lili, a 2023-as Sztárban sztár leszek! című műsor legjobb énekesnője és nem mellesleg Széchenyi István ükunokája édesapjával együtt adta le szavazatát.

    Instagram-sztorijában egy képet is megosztott a szavazás utáni pillanatról.

  • A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei aprócska település, Perecse adhat otthont az egyik legunalmasabb szavazókörnek, itt ugyanis hiába ültek már be 6 óra előtt a szavazóbiztosok, először csak dél körül kellett „dolgozniuk”, hiszen 11 óráig egyetlen választópolgár sem jelent meg. 13 óráig is csak egyetlenegy szavazó volt a hivatalos adatok szerint. 

    Végül ebéd után indult meg a forgalom, bár rohamnak ezt sem lehet nevezni, újabb nyolc ember szavazott le, ezzel 15 órára 4,5 százalékról 41 százalékosra ugrott fel hirtelen a részvétel. 

  • A Vakok Állami Intézetében is szavaznak Braille-írásos szavazólapon.

  • Korda György és Balázs Klári is leadta a szavazatát a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokon a II. kerületben, az Újlaki Általános Iskolában.

  • „Találkozás egy kedves ismerőssel, Törley Katával, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítójával, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt EP-lista 2. helyezettjével” – jelentkezett be a Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármesteri székért újrainduló városvezető hozzátette:

    „Irány szavazni! Hajrá, tanárok, hajrá, diákok, hajrá, szabad Budapest!”

  • Róna Péter, a Jobbik – Konzervatívok EP-listavezetője is leadta a szavazatát.

    A közgazdász, egyetemi oktató a kisasszondi művelődési házban kialakított szavazókörben adta le a voksát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon. 

    Én már szavaztam, most rajtatok a sor! Minden szavazatra szükség van, itt az idő a változásra! Normális Magyarországot, európai béreket!

    – írta Róna Péter a Facebookon. 

  • Vasárnap főleg az ország északi felén várható zápor, zivatar, amelyek egy adott pont fölött akár többször is átvonulhatnak – írja a HungaroMet. Mivel egyes pártok – például a Tisza – eredményvárói a szabad ég alatt lesznek, az időjárás befolyásoló tényező lehet. 

    Heves zivatarok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső, illetve erős, viharos széllökés kísérhet.

    A légmozgás zivataroktól függetlenül alapvetően gyenge lesz. A minimum-hőmérséklet általában 16 és 21 fok között valószínű, ennél helyenként hűvösebb is lehet.

    Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

  • „A Mi Hazánk Mozgalom az egyetlen olyan erő Budapesten, amely a nemzeti oldalt képviseli” – jelentette ki Grundtner András, a párt főpolgármester-jelöltje vasárnap, miután leadta szavazatát az európai uniós és önkormányzati választásokon a főváros XII. kerületében.

    Grundtner András szerint sikeres kampányt folytattak, annak ellenére, hogy nem volt kiegyenlített a küzdelem: míg a két nagy tábor több milliárd forintot költött a kampányra, addig a Mi Hazánknak erre csak néhány millió forint jutott. Sokat köszönhetnek a szép számban közreműködő aktivistáknak, akik kiegyensúlyozták ezt a különbséget – mutatott rá.

    A politikus úgy véli, hogy Szentkirályi Alexandrának, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének visszalépése után sokan fognak átszavazni a Mi Hazánk Mozgalomra, mert „nem akarnak támogatni egy balliberális erőt”.

    Grundtner András azt mondta, a Mi Hazánk Mozgalom maradt Budapesten az egyetlen olyan erő, amely „megállíthatatlanul, folyamatosan és kitartóan” kizárólag a nemzeti oldalt képviseli. „Arra biztatok mindenkit, hogy ha azt szeretné, hogy Budapest a nemzet fővárosa maradjon, akkor támogassa a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeit és listáit” – hangoztatta.

    A főpolgármester-jelölt beszélt arról is, hogy a Mi Hazánk Mozgalom programja a budapestiek mindennapi problémáira nyújt megoldást. Célkitűzéseik között van az autósokat korlátozó intézkedés hatályon kívül helyezése, állandó rendőri gyalogos járőrszolgálat felállítása városi rendőrség néven, de megteremtenék a bűnmegelőzés forrásait is a fővárosban – mondta.

  • Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a közösségi oldalán számolt be arról, hogy választási csalás gyanúja merült fel.

    „Tudomásunkra jutott, hogy egy szavazókörben láncszavazás történt” – írja posztjában. Állítása szerint Pikó Andrásék állhatnak ennek hátterében, szavai szerint a 2019-es önkormányzati választáshoz hasonlóan. Kocsis Máté egyelőre többet nem árult el az esetről, közlése szerint a részletekkel később fog jelentkezni. 

    Mint az Index is megírta, 2019-ben az őszi polgármester-választások előtt a VIII. kerületi választási iroda jelentette fel Pikóékat, mert a Magyar Nemzet olyan képeket hozott le, amik alapján a kampányirodában illegális adatbázist hoztak létre, ami választási csalás lett volna. A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) vizsgálatot indított az ügyben, majd 2020. június végén lezárták a nyomozást, mivel nem találtak bűntényre utaló nyomokat. 

    Józsefvárosban már az elmúlt hét kampányhajrájában nagy feszültség volt a kormánypárti és az ellenzéki politikusok között. Mint beszámoltunk róla, Kocsis Máté is megerősítette a kerület alpolgármestere, Erőss Gábor szavait, miszerint a „magát civilnek álcázó, valójában momentumos polgármester, Pikó András a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc irányítása és védelme alatt áll”. Pénteken pedig Pikó András közölte, hogy a választókerületben közel 200 fővel nőtt nőtt a névjegyzék az elmúlt két hónap alatt, ezért feljelentést tettek a választás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt. „Több mint 80 ember van bejelentve a fideszes jelölt rokonának lakására” – írta Facebook-oldalán a VIII. kerület polgármestere, aki 2019-ben csak durván egy százalékkal kapott több szavazatott, mint kormánypárti elődje, Sára Botond.  

  • Szombat este Gyurákovics Andrea ferencvárosi fideszes polgármesterjelölt összes plakátját letépte egy csapat a Soroksári úton. Feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, a rendőrség még az éjszaka befejezte a helyszínelést.

  • Rétvári Bence, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára minden választás előtt elmegy a csörögi lottózóba, és megtesz öt számot − írta meg a politikus a Facebookon. 

    A lottón sose nyertem, de a választásokon mindig

    − fogalmazott. 

  • A legfrissebb, 33 százalékos részvételi adatokat Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője kommentálta az Indexnek.

    A korábbi választások alapján egyértelmű következtetéseket ezen a ponton még nem lehet levonni. Úgy tűnik viszont, hogy a kisebb településeken kimondottan aktívak a választópolgárok, ami a kormánypártoknak lehet előnyös. Budapesten szoros küzdelem várható, ott a délután is nagyon fog számítani. Ami az EP-választásokat illeti: a Fidesz–KDNP-nek előre jelzett 50 százalékos szavazatarány még valószínűbbé vált a vidéken tapasztalható aktivitás miatt, a 2 millió támogatót sem zárnám ki – automatizmusok ugyanakkor nincsenek

    fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel, megjegyezve, hogy a 13 órai, 33 százalékos adat alapján 50-55 százalékos részvétel várható, de a végleges szám sok mindentől függ, például az időjárástól is.

  • A Hajdú-Bihar vármegyei Komádiban a szavazatszámláló bizottság elnöke a szavazókör folyosóján elesett, és a bal könyöke kifordult.

    Törés gyanúja miatt azonnal hívtak hozzá mentőt, és értesítették a helyi választási iroda vezetőjét. A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

  • A Mi Hazánk Mozgalom kizárólag a magyar érdekeket képviselné az Európai Parlamentben (EP) – hangsúlyozta Toroczkai László, a párt EP-listavezetője, elnöke vasárnap Ásotthalmon, miután leadta szavazatát az európai uniós és önkormányzati választásokon.

    Voksolása után az MTI-nek elmondta, szerinte „két út van csak”: azok a politikai erők, amelyek globalista érdekeket fognak majd kiszolgálni az EP-ben, és a Mi Hazánk, amely a magyar érdekeket képviselné Európában. Reményei szerint pártja egy teljesen új európai pártcsaládot fog létrehozni európai szövetségeseikkel.

    Toroczkai László kijelentette, fontos elutasítani „azt a háborús őrjöngést, ami az EU-s politikusokat jellemzi”. A Mi Hazánk Mozgalom nemcsak szavakban, hanem tettekben is a béke oldalán áll – közölte a párt elnöke.

    Azt mondta, várható volt a magas részvételi arány, de szerinte nagyon sokan úgy szavaznak, hogy ennek a választásnak a valódi tétjét nem ismerik, hiszen félretájékoztatták őket más pártok.

    Hozzátette, hogy vasárnap arról a súlyos kérdésről fogunk dönteni, hogy a következő öt esztendőben kik fogják a magyar érdekeket képviselni az EP-ben.

  • „Minden választás a demokrácia ünnepe, ezért minden budapestit arra biztatok, hogy éljen a szavazás lehetőségével, különösen, ha azt gondolja, hogy Budapesten változásra van szükség” – mondta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt vasárnap Budapesten, miután leadta szavazatát az európai uniós és önkormányzati választásokon a XII. kerületben.

    Vitézy Dávid azt mondta, a választás eredményét tekintve bizakodó, de nem szeretne találgatásokba bocsátkozni. Budapesten meg kell haladni azt a fajta csatározást, amely az elmúlt években zajlott, és szakmai alapú új városvezetésre és változásra van szükség – jelentette ki.

    Mint mondta, Szentkirályi Alexandra (a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje) visszalépése a programján és álláspontján semmit nem változtatott, továbbra is úgy gondolja, hogy szakmai logika alapján szeretné vezetni a fővárost, és kizárja annak lehetőségét, hogy a Fidesszel vagy a Demokratikus Koalícióval szövetséget kössön.

    Szakmai alapú városvezetésre készül, és minden olyan ügyben, amely sérti a budapestiek javát, ki fog állni a kormánnyal szemben, és képviselni fogja az érdekeiket: legyen szó akár maxi-Dubaj-projektről vagy a kínai magasvasútról.

    „Sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc és az általa képviselt politikai oldal érdekeit nem fogom előtérbe helyezni, a budapestiekért szeretnék dolgozni” – hangoztatta a politikus.

  • „Mindnyájunknak el kell menni! Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!” – ezekkel a szavakkal jelentkezett Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Facebook-oldalán, és közölte, hogy ő és felesége, Szentkirályi Alexandra is leadták a voksukat a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választáson. 

  • A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján olvasható adatok szerint Iborfián a választópolgárok már több mint 70 százaléka leadta szavazatát.

    A településen egyébként összesen 18-an élnek, közülük 13-an jelentek meg 13 óráig a szavazóhelyiségben. 

    Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legkisebb falvakat, községeket, ahol választást tartanak. Ezekben valószínűleg nem tart majd sokáig a választás, kivéve persze, ha valaki kivár az urnazárásig.

  • Szombathely Petőfi-telepi városrészén a vasárnap többeknek másképp alakult, mint ahogy azt előre tervezték. Az éjjeli esőzések hatására a lakóparkot elöntötte a víz, sokan még most is homokzsákokat pakolnak – írja a Nyugat.hu.

    Néhány száz méterre onnan, a templom melletti közösségi házban viszont javában zajlik a választás. Szombathely legkisebb városrészén öt éve 9 óráig a választásra jogosultak 3,38 százaléka (16 fő) jelent meg, ez a szám most jelentősen nagyobb, 9 óráig a választók 10,25 százaléka (45 fő) adta le a voksát – olvasható a portálon.

  • Vasárnap reggel 6 órakor megnyitották a több mint tízezer magyarországi szavazókört, hogy az arra jogosultak leadhassák voksaikat. A választópolgárok nemcsak a helyi képviselőkre, polgármesterekre, hanem országos EP-listákra is szavazhatnak.

    Személyesen június 9-én, azaz ma 6 órától egészen este 19 óráig mindenki a saját lakóhelyén, a saját városában, falujában, kerületében szavazhat – jellemzően ugyanabban a szavazókörben, ahol az előző választásokon, kivéve, aki átjelentkezését kérte egy másik, szintén a tartózkodási helyén lévő szavazókörbe. 

    A szavazásra rendelkezésre álló idő több mint fele már eltelt a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokon.

    Országszerte több mint húszezer „munkahelyről” döntenek a választópolgárok, összesen csaknem 56 ezer jelölt közül. Összesen 3177 polgármestert választanak, Budapesten pedig egy főpolgármestert is a lakosok.

    A települési önkormányzati képviselőkre is lehet voksolni, az ő számuk megközelíti a 17 ezret. Ezenkívül fővárosi lisákra (32 mandátum) és vármegyei közgyűlési mandátumokra (381) voksolhatunk, ezeket mind külön szavazólapon tehetjük meg. Az EP-választáson azon pártok listájára lehet szavazni, amely szervezeteknek sikerült május 3-ig megfelelő számú érvényes ajánlást gyűjteni. Magyarországon 11 ilyen párt van, amely elérte a húszezer ajánlást.

  • Varga Mihály pénzügyminiszter is leadta szavazatát a helyi önkormányzati és EP-választásokon vasárnap. A tárcavezető családja körében érkezett a szavazóhelyiséghez.

    Mi már szavaztunk, és arra kérjük, szavazzon ön is! Csak a béke! Csak a Fidesz!

    – írta Varga Mihály Facebook-bejegyzésében.

  • A Nemzeti Választási Iroda beszámolója szerint Vámosgyörkön a szavazóhelyiségben elment az áram 9:20-kor, ezért a szavazófülkékbe zseblámpákat helyeztek ki. Mint írták, már felvették a kapcsolatot az illetékesekkel, akik a probléma megoldásában segítséget tudnak nyújtani.

    Csányon egy idős szavazó elesett, és esés közben magával rántotta a szavazófülkét. A fülkét visszaállították. A szavazó jelezte, hogy rendben van, ellátást nem kért. Ásotthalmon elájult egy szavazó, emiatt a mentőket kellett értesíteni. 

  • „Fontos választás a mostani, ma azt mondhatják a magyar emberek, hogy eddig és ne tovább!” – mondta Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője vasárnap újságíróknak, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében.

    Magyar Péter azt mondta, olyan eredményre számít, ami „talán a Holdról nem fog látszani, de a Karmelita kolostorban bizonyosan”, az emberek erős jelzést küldenek a hatalomnak.

    „Le fogjuk zárni az elmúlt 20 évet, új rendszerváltást szeretnénk” – jelentette ki, és úgy fogalmazott: ez nem egy rövidtávfutás, inkább egy maratonba oltott gátfutás lesz.

    Magyar Péter beszélt arról is, hogy az ötből négy szavazóívet vett fel, a főpolgármester-jelöltit nem, mert nem tud választani a jelöltek között. Mint ismert, Szentkirályi Alexandra visszalépése után érdemben Karácsony Gergely és Vitézy Dávid maradt versenyben (de egyébként indul Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje is.)

    Az egyikük a Fidesz-oligarchák jelöltje, a másik pedig Gyurcsány Ferenc jelöltje, a Tisza Pártnak pedig ezekkel az emberekkel nincs mit csinálni

    – tette hozzá, jelezve: a megválasztott főpolgármesterrel ügyek mentén együtt fognak dolgozni.

    Magyar Péter elmondta, hogy Kovács Gergelyre, a Kétfarkú Kutya Párt elnökére és főpolgármester-jelöltjére, valamint Visi Piroska független jelöltre adta le szavazatát.

    Végül kijelentette azt is: a következő országgyűlési választáson a Tisza Párt lesz az egyetlen olyan kihívója a NER-nek, amely azt ténylegesen le tudja váltani.

  • Az Index saját gyártású grafikája a Nemzeti Választási Iroda hivatalos statisztikáival lett összehangolva, amelyet vármegyénkénti és fővárosi lebontásban is meg lehet tekintetni. Minél zöldebb a terület, annál többen járultak az urnákhoz. 

    A részvételi adatokat itt találja

  • A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, minden választónak annyi szavazata van, ahány tagú lesz a képviselő-testület. Így ezeken a településeken a képviselő-testület létszámának megfelelő számú „legtöbb” érvényes szavazat alapján alakul ki, hogy ki nyer mandátumot. Az egyéni listán a jelöltek nem ábécé szerint, hanem a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek a szavazólapon.

    A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint a legtöbb – 50 – egyéni listás jelölt Tiszaburán indul. Halmajugrán 46, Nagykállón 42, Kunmadarason 39, Szendrőládon 37, Alsószentmártonban és Kunhegyesen 36-36, Kázsmárkon és Nyírmadán 35-35 jelölt van. Farkaslyuk és Vilmány választói 34-34 egyéni listás jelölt közül választhatnak, Rakaca és Bagamér lakói 33-33, Lőrinci és Kótaj szavazói 32-32, Rudabánya, Nagyfüged, Nyírlugos és Petneháza választópolgárai pedig 31-31 jelölt közül.

    Van továbbá hét település – Jánoshalma, Szalaszend, Szendrő, Algyő, Kisköre, Nézsa és Mogyoród –, ahol 30 jelölt indul, és 58 olyan település, ahol az egyéni listás jelöltek száma 25 és 29 között van – közölte az MTI.

  • Budapest III. kerületében, a 27. számú szavazókörben baleset történt a választási iroda beszámolója szerint. 

    Az NVI azt írja, hogy egy idős hölgy elvesztette az egyensúlyát, aminek következtében az arca és a szája is megsérült szavazás közben Budapest 3. kerületében, a 27. számú szavazókörben. 

    A sérülthöz mentőt hívtak, megvizsgálást követően a Honvédkórházba szállították.

  • „A Momentum az elmúlt hetekben folytatott országos kampánya jól látható volt, és eredményre fog vezetni a vasárnapi választásokon” – mondta Donáth Anna, a párt európai parlamenti (EP-) listavezetője újságíróknak, miután leadta voksait a főváros XI. kerületében.

    Nagyon büszke vagyok a momentumosokra, mert Zalától a Nyírségig felszántottuk az országot, az összes megyében ott vagyunk, rengeteg helyen vannak országgyűlési képviselőjelöltjeink, polgármesterjelöltjeink és megyei listás jelöltjeink

    – mondta a listavezető.

    Donáth Anna hangsúlyozta, nagyon nehéz, hogy két választást tartanak egyszerre, ezért este valószínűleg lesznek boldogabb és szomorúbb pillanataik is. Azt mondta, ő listavezetőként akkor lesz elégedett, ha a képviselőjelöltjeik többsége be tud kerülni a megyei listákon és a megyei közgyűlésekbe, és képviselni tudják majd a liberális értékeket.

  • A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alapító elnöke, Márki-Zay Péter Facebook-oldalán arról számolt be, hogy leadta szavazatát. Közösségi oldalán Turi Csaba katolikus teológus, az MMM képviselőjelöltje mellett videóban beszélt arról, hogy a voksolásra családjaik kíséretében érkeztek.

    A hódmezővásárhelyi rendőrkapitányság előtt tartott online sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy feljelentést tesz, mivel megrongálták az MMM feliratait, és ellopták a kilincsekre akasztott mozgósító nyomtatványaikat, amiért közlése szerint a helyi Fideszt teszi felelőssé. Turi Csaba elmondta: ma reggel telefonon kért bocsánatot tőle az előző este nekirontó politikus, a fideszes Ozgyin Balázs. Az MMM politikusai arról is beszéltek, hogy az esetről felvétel is készült.

    Az újrainduló polgármester a hódmezővásárhelyi piac elől pár órával korábban élőben jelentkezett, ahol fideszes kihívója, Grezsa István mellett osztogatott szavazásra buzdító szórólapokat. A városvezető a kormánypárti polgármesterjelölt véleményét is megkérdezte az esetről, aki úgy reagált: „ez provokáció”.

    Az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott, tisztességtelenek az ilyen történések, de úgy véli, „a vásárhelyi békétlenség Márki-Zay Péter hatéves politikájának az eredménye”. Ezzel szemben a polgármester úgy tartja: „kormányzati ellenszélben is szépen fejlődött a város”. 

    Hódmezővásárhelyen is magas a részvételi arány: reggel 9 óráig a lakosok 15,68 százaléka, azaz 5412 fő leadta szavazatát. Mint megírtuk, jelenleg 4-en indulnak a város polgármesteri székéért: Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, Grezsa István, a Fidesz–KDNP, Balog Norbert, a Mi Hazánk jelöltje és Kovács Pál független képviselő.

  • A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a választók 1,62 százaléka, két órával később, délelőtt 9-ig 8,59 százaléka adta le szavazatát a fővárosban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

    Ezzel a fővárosi 1 millió 343 ezer választópolgárból reggel 7-ig 21 744 fő, délelőtt 9 órára már 115 431 választó vette igénybe a szavazófülkéket.

    Vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 21,98 százaléka adta le voksát a fővárosban, így 11 órára 295 259 választó járult az urnákhoz.

    Az Index helyszíni tudósítója szerint Ferencvárosban dél körül több helyütt félórás sorok állnak a szavazásra várva.

    Budapest IX. kerületében a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok összesített száma 45 079 fő, közülük 11 óráig 9263 fő jelent meg a szavazófülkékben, ami 20,55 százalékot jelent.

    Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

  • A visszalépő vagy elhalálozott, esetleg választójogát elveszítő jelölteket a szavazás előtt kihúzták a szavazólapról; az utolsó napon, pénteken 42-en estek ki – adta hírül az MTI.

    A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán induló jelöltek pénteken 16 óráig mondhattak le jelöltségükről; az ezt követően bejelentett lemondások nem alkalmasak a joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavazatok érvényesnek számítanak.

    Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük után visszalépnek, elveszítik választójogukat, vagy elhaláloznak. A mostani önkormányzati választáson a jelöltek nyilvántartásba vétele után 581-en estek ki a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint, ebből 42-en az utolsó napon, pénteken.

    Az NVI adatai szerint az utolsó napon egy főpolgármester-jelölt és 18 polgármesterjelölt esett ki, valamint a tízezer lakosnál kisebb településeken 15 egyéni listás képviselőjelölt, a tízezernél több lakosú településeken pedig öt egyéni választókerületi képviselőjelölt és három települési kompenzációs listás jelölt. Az utolsó napon kiesett továbbá két, nemzetiségi választáson induló jelölt.

    A kiesett jelölteket törölni kell az egyéni szavazólapokról, vagyis „lehúzzák” őket a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság is tájékoztatja a választópolgárokat.

  • Garai János csikós is leadta szavazatait a 2024-es önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a hortobágyi községházán kialakított szavazókörben június 9-én.